Zelfs golfer Spieth heeft ontzag voor St. Andrews

Golfer Jordan Spieth lijkt voor niets of niemand bang. De 21-jarige Texaan won dit jaar al de Masters en de US Open en is deze week de topfavoriet in het Brits Open. Maar voor de baan waar de befaamde major dit jaar wordt gespeeld, de 'Old Course' in het Schotse St. Andrews, heeft het supertalent groot ontzag. "Ik ben me zeer bewust van de historische betekenis van St. Andrews. Hier wordt al eeuwen golf gespeeld, nog voor Amerika was ontdekt. Dit is zonder twijfel de beroemdste baan in onze sport", zei Spieth in aanloop naar de 144e editie van het Brits Open.

Spieth voelt het ook als hij over de baan loopt. "Als je laatste negen holes speelt en terugloopt richting het stadje, dan proef je die geschiedenis. Het is een geweldige ervaring", aldus de Amerikaan, die door velen als de opvolger van icoon Tiger Woods wordt gezien. Woods veroverde op dezelfde leeftijd zijn eerste majortitel en heeft er daarna nog dertien gewonnen.

Spieth kan deze week echter in St. Andrews al iets presteren dat zijn illustere landgenoot nooit heeft gedaan. Hij kan de eerste speler worden na Ben Hogan in 1953 die de eerste drie majors van het jaar op zijn naam zet: Masters, US Open en Brits Open. Een zege op St. Andrews brengt hem ook al op de eerste plaats van de wereldranglijst, want de huidige nummer aanvoerder, de Noord-Ier Rory McIlroy, ontbreekt op het Brits Open wegens een enkelblessure.

Maar Spieth heeft een groter doel. Hij wil de eerste golfer ooit worden die een grand slam haalt, dus alle vier de majors in één jaar wint. "Hopelijk lukt het me dit jaar al, maar over veertig jaar mag het ook. Ik zie het als de ware uitdaging voor een golfer die alle aspecten van spel beheerst", zei hij tegen Sky Sports. Eerst maar eens de lastige holes op de baan van St. Andrews bedwingen: "De bal rolt hier verder door dan op de banen in Amerika, dus je moet heel goed de afstand inschatten. Dus vaker een ijzer gebruiken bij de afslag. En verder vooral de bunkers vermijden."

Zelfs Spieth heeft ontzag voor St. Andrews
Zelfs Spieth heeft ontzag voor St. Andrews (Foto: ANP)