ACM verbiedt ziekenhuisfusie

Redactie

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis en Rivas Zorggroep mogen niet met elkaar fuseren. Deze twee ziekenhuizen zijn belangrijke concurrenten van elkaar. Een fusie zou negatieve gevolgen voor de patiënten kunnen hebben, zoals hogere prijzen, minder kwaliteit en minder innovatie. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag naar buiten gebracht. Niet eerder verbood de ACM een fusie tussen twee ziekenhuizen.

De besturen van beide instellingen zijn "verbaasd en teleurgesteld". Tegen de beslissing is beroep mogelijk. De ziekenhuizen beraden zich "hoe toch invulling te geven aan de samenwerking", staat in een gezamenlijke reactie.

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis biedt ziekenhuiszorg aan in en rond Dordrecht. Onder de Rivas Zorggroep vallen het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en diverse verzorgings- en verpleeghuizen.

De reden om de fusie te verbieden is volgens de ACM dat daarmee de concurrentiedruk voor alle twee de instellingen weg zou vallen. Patiënten hebben maar beperkte mogelijkheden uit te wijken naar een ander ziekenhuis en volgens de ACM blijven er na een fusie voor zorgverzekeraars onvoldoende alternatieven om scherp te kunnen inkopen.

ACM verbiedt ziekenhuisfusie
ACM verbiedt ziekenhuisfusie (Foto: ANP)