'Grieks overbruggingskrediet uit EU-potje'

Alle 28 landen van de Europese Unie zouden mee moeten betalen aan het overbruggingskrediet voor Griekenland. Geld geparkeerd in een noodpotje bij de Europese Commissie, EFSM genaamd, is de enige en "beste" oplossing om Griekenland op korte termijn te helpen.

Dat stelt vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (de Euro) woensdag op een persconferentie.

Het zou gaan om een overbruggingskrediet van 7 miljard euro voor drie maanden of totdat er een derde steunprogramma is. Hiermee kan Griekenland even mee vooruit. Berekeningen toonden echter dat Griekenland tot media augustus 12 miljard euro nodig heeft. Waar de andere 5 miljard euro vandaan moet komen is nog onduidelijk.

ESM
Het noodpotje dat Brussel wil gebruiken, is gevuld door alle EU-landen. Toen de eurolanden het permanente noodfonds ESM oprichtten, werd afgesproken dat het noodpotje niet meer zou worden gebruikt om eurolanden financieel te helpen. Landen als het Verenigd Koninkrijk hebben hier al op gewezen en weigeren dan ook toestemming te geven.

Dombrovskis zei dat hier een oplossing voor moet worden gevonden. Zo zou er iets geregeld kunnen worden in de vorm van een onderpand voor de niet-eurolanden, zodat ze beschermd zijn als Athene de lening niet terugbetaalt.

"Dit is geen makkelijke optie. Wij zijn op de hoogte van de zorgen van enkele niet-eurolanden. We snappen hun zorgen en we moeten dit aanpakken", zei Dombrovskis. Maar volgens de Let is er op dit moment geen andere mogelijkheid, aangezien er geen kans is dat eurolanden bereid zijn direct geld te lenen aan Griekenland.

Cameron
Er wordt op dit moment onderhandeld over het gebruik van dit EU-potje. Een overeenkomst met alle EU-landen is er nog niet.

De Britse premier David Cameron zei woensdag dat het niet aan het Verenigd Koninkrijk is om een land uit de eurozone te redden, tekende persbureau Reuters op. Ook Tsjechië is fel gekant tegen het gebruik van het EU-potje.

'Grieks overbruggingskrediet uit EU-potje'
'Grieks overbruggingskrediet uit EU-potje' (Foto: ANP)