FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 januari 2015

Drie op een rij voor Nikolaev

Eduard Nikolaev heeft zijn derde zege op rij geboekt in de Dakar Rally. De Russische trucker was met zijn Kamaz in de zesde etappe naar Iquique ruim vijf minuten sneller dan teamgenoot Airat Mardeev. Op ruim tien minuten werd Andrey Karginov, ook Kamaz-rijder, derde.

Achter het Russische trio pakte Gerard de Rooy met de Iveco een vierde plaats op elf minuten van Nikolaev. Teamgenoot Hans Stacey werd op ruim een half uur achtste, terwijl Wuf van Ginkel op bijna veertig minuten de top tien afsloot.

Grote verliezer van de dag was Ales Loprais, de enig overgebleven concurrent van de Kamazzen. De Tsjech kreeg pech met zijn MAN en verloor vandaag ruim een uur. Ook Martin van den Brink stond lang stil. De turbo van zijn Renault had het begeven en moest onderweg gewisseld worden. Dit kostte hem zeker 2,5 uren.

Voor Maurik van den Heuvel zit de Dakar Rally erop. De Nederlandse trucker miste in de vierde etappe door een verlies aan motorvermogen meerdere waypoints. Hij reed om toch binnen te kunnen komen om de duinen heen en is hierdoor uit de rally gehaald, ondanks dat hij gisteren in de vijfde proef toch mocht starten. Ook Gerrit van Werven is er niet meer bij. Hij lag in de vierde etappe op zijn zij en de olie liep uit het motorblok. Dit zorgde voor zoveel schade dat hij op moest geven.

Nikolaev heeft in het klassement inmiddels een voorsprong van ruim dertien minuten op Mardeev. Karginov staat op ruim 38 minuten derde, terwijl de vierde Kamaz van Dmitry Sotnikov op bijna een uur achterstand de vierde positie bezit. Stacey is op plaats zeven de beste Nederlander op 1.43 uur achterstand. Ook Marcel van Vliet (achtste, +2.11 uur) en Wuf van Ginkel (tiende op 2.56 uur) staan nog bij de beste tien.

Morgen rijden de truckers het eerste deel van de marathonetappe van Iquique naar Uyuni. Ze hebben hierbij een getimede special van 335 kilometer. Zondag rijden ze weer terug naar Iquiqe waarbij de proef 271 kilometer bedraagt.

Adams en Mitchell naar halve finale Lakeside

Op vrijdagavond werden de kwartfinales gespeeld van het wereldkampioenschap darts van de BDO. In de Lakeside Country Club te Frimley Green wisten onder andere Martin Adams en Scott Mitchell zich te plaatsen voor de halve finale. 

De als derde geplaatste Adams had geen moeite om Ross Montgomery (11) te verslaan. Het werd 5-1 in sets. Adams treft in de halve finale Glen Durrant (7), die met 5-2 te sterk was voor Darryl Fitton (15). 

De andere halve finale gaat tussen Mitchell (4) en de ongeplaatste Canadees Jeff Smith. Mitchell won met 5-2 van Brian Dawson, die in de eerste ronde nog te sterk was voor Jeffrey de Graaf. Smith won verrassend met 5-1 van Robbie 'Kong' Green. De Canadees won in de voorronde van Mike Day (3-0). Daarna volgde overwinningen op Wesley Harms (3-0) en Gary Robson (4-3).  Alle Nederlandse heren waren al na de eerste ronde uitgeschakeld. 

Zaterdag wordt naast de halve finales bij de heren ook de finale bij de dames gespeeld. Titelverdediger Lisa Ashton speelt tegen Fallon Sherrock, die in de halve finale won van Sharon Prins. Zondag is de finale bij de heren. 

Gijzelaars in diepvries

Volgens diverse Franse media verstopten dertig winkelende mensen zich in de koelruimte van de supermarkt tijdens het gijzelingsdrama in Vincennes.

Ze zouden zich vijf uur lang hebben verstopt, terwijl zich een gijzeling in de winkel afspeelde.

Toen de klanten boven geweerschoten hoorden, verstopten ze zich in de koelruimte op de benedenverdieping van de supermarkt. De temperatuur was -3 graden, dus klampte men zich vijf uur lang aan elkaar vast om niet onderkoeld te raken, biddend dat ze niet ontdekt zouden worden. Ondertussen werden boven hen zes gijzelaars onder schot gehouden.

Een reporter van de Britse Daily Mail sprak aan de afzetting rond de supermarkt met een joodse man wiens neef zich binnen bevond. Johan Dorre, vader van vier kinderen, kon met zijn oom Jacob Katorza bellen. 'Hij was aan het winkelen toen hij boven geweerschoten hoorde. Samen met de andere mensen in zijn buurt ging hij zich onmiddellijk verstoppen. Hij kon zijn vader enkele minuten spreken aan de telefoon. Die zei hem dat hij kalm moest blijven en op hulp wachten. We hebben hier vijf uur gestaan. De langste vijf uur van mijn leven.’

Johan kon uiteindelijk ongedeerd het gebouw verlaten nadat de politie de gijzelnemer kon uitschakelen.

Het verhaal zou kunnen verklaren waarom er lang sprake was van een vijftal gijzelaars, waarna uiteindelijk veel meer mensen naar buiten gebracht werden.

'Al-Qaida Jemen claimt aanslag Charlie Hebdo'

De Jemenitische tak van Al-Qaida (AQAP) had de hand in de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo. Dat heeft een lid van AQAP vrijdag gezegd.

Volgens de AQAP-strijder, die anoniem wil blijven, wilde de terreurorganisatie 'de eer van de profeet Mohammed wreken'. "De AQAP-top heeft de operatie geleid en zijn doel zorgvuldig uitgekozen." Hij wees erop dat wijlen Al-Qaida-leider Osama bin Laden het Westen heeft gewaarschuwd voor 'de gevolgen van het volhouden van de belastering van voor moslims heilige zaken'.

Frankrijk is als doelwit uitgekozen 'vanwege het duidelijke aandeel in de oorlog tegen de islam en onderdrukte landen' van dat land, aldus het AQAP-lid. Hij waarschuwde dat 'het treffen van wat voor moslims heilig is en het beschermen van hen die God lasteren een hoge prijs zullen betalen en hun straf streng zal zijn'. ''De terugslag van de misdaden van de westerse landen, bovenal Amerika, Groot-Brittannië en Frankrijk, zal diep in hun eigen land gevoeld worden.''

Al-Qaida eiste volgens de bron 'om veiligheidsredenen' niet eerder de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Ooggetuigen van het bloedbad op de burelen van Charlie Hebdo hebben verklaard dat Saïd Kouachi riep dat hij namens Al-Qaida handelde. Zijn broer Chérif is in 2008 veroordeeld voor het onderhouden van banden met een netwerk dat jihadisten naar Irak stuurde om daar de Amerikaanse troepen te bevechten. De twee broers vonden vrijdag de dood in een vuurgevecht met de politie.

Bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat AQAP Saïd Kouachi heeft opgeleid voor een terreuraanslag en hem vervolgens naar Frankrijk heeft teruggestuurd om daar als 'slapende cel' te wachten op een uitgelezen moment om in actie te komen. De oudste van de twee broers zou in 2011 enkele maanden in de Jemenitische provincie Abyan hebben getraind. Volgens een bron bij de Jemenitische overheid heeft hij daar ook gevochten. Abyan was indertijd een bolwerk van Al-Qaida, van waaruit het terreurnetwerk aanvallen op touw zette tegen regeringstroepen.

Een tweede Jemenitische bron denkt dat Saïd Kouachi behoorde tot de honderden buitenlanders die in 2012 het land werden uitgezet. De regering in Sanaa verbande destijds veel studenten uit den vreemde omdat zij hen hield voor heimelijke Al-Qaida-rekruten.

Als Al-Qaida op het Arabische Schiereiland, zoals AQAP voluit heet, inderdaad achter de aanslag op Charlie Hebdo zit is het de eerste keer dat die tak van het terreurnetwerk succesvol heeft toegeslagen in het Westen.

Beide broers stonden op de zwarte lijst die de Verenigde Staten hebben aangelegd om terreurverdachten uit het land te weren.

Frankrijk: alle gijzelnemers gedood

DIt is een vervolg op deze en deze eerdere thread.

Twee broers Kouachi zijn beide gedood bij de aanval. Dat melden officiële bronnen bij de Gendarmerie Nationale volgens Le Monde. De gijzelaar heeft de actie overleefd, volgens het Franse persbureau AFP. 

De gijzelnemer bij Porte de Vincennes is ook gedood bij de aanval, maar de vijf gijzelaars zijn volgens officiële bronnen allemaal gered

Verwarring is er rond een mogelijk vierde slachtoffer. Ook dat zou gevallen zijn in Vincennes, maar omdat men uitging van één gijzelnemer en vijf gijzelaars die allemaal gered zijn, tast men over hoe en waarom in het duister op dit moment.

Update 17:50 uur
Of er gewonden zijn gevallen bij de politiemannen die de bestormingen uitvoerden, is ook nog onbekend.

Update 17:55 uur
De broers Kouachi zijn gedood toen ze uit de drukkerij stormden, en met hun kalashnikovs een aanval ondernamen op de ordetroepen. Dat meldt de Franse krant Le Figaro. In het vuurgevecht dat toen ontstond zou een gendarme lichtgewond zijn geraakt. De twee aanslagplegers werden echter vrijwel onmiddellijk uitgeschakeld, volgens bronnen bij de gendarmerie.

De gijzelaar was een jongeman van 26 jaar, die al sinds vanochtend opgesloten zat in een van de kamers van het bedrijfspand. Hij werd ongeschonden bevrijd.

Update 18:10 uur
Ondertussen wordt er door diverse media gemeld dat er in totaal vier doden te betreuren zijn onder de gijzelaars in de supermarkt. De informatie is afkomstig van het persbureau Reuters, maar blijft voorlopig nog onbevestigd.

Verder meldt de NOS dat er in de supermarkt nog een tweede gijzelnemer aanwezig was. Deze zou zijn gearresteerd bij de bestorming en is .

Naast het trieste nieuws, is de bevrijding zelf natuurlijk reden voor blijdschap:

Montpellier verrast koploper Marseille

Montpellier heeft vrijdag in de Franse voetbalcompetitie koploper Olympique Marseille verrast. Voor eigen publiek was de ploeg van trainer Rolland Courbis met 2-1 te sterk voor de nummer één van de Ligue 1. Marseille kan de koppositie daardoor kwijtraken aan Olympique Lyon, dat twee punten minder heeft. Lyon komt zondag in actie tegen Toulouse.

Kevin Berigaud opende na 35 minuten de score in het Stade de la Mosson en Paul Lasne verdubbelde die voorsprong in de 62e minuut. De bezoekers uit Marseille kwamen terug in de wedstrijd via Billel Omrani, maar de gelijkmaker bleef uit. De ploeg van trainer Marcelo Bielsa incasseerde hiermee de vijfde nederlaag van dit seizoen. Montpellier klom naar de achtste plaats.

Verschuren mag toch zwemmen in Thailand

Ondanks zijn tegenvallende prestaties stapt Sebastiaan Verschuren zaterdag toch met de nationale zwemploeg in het vliegtuig naar Thailand. Technisch directeur Joop Alberda heeft de 26-jarige Amsterdammer opgeroepen voor de jaarlijkse trainingsstage van drie weken in het buitenland.

Verschuren vreesde de trip naar Thailand te moeten missen, aangezien hij zich vooralsnog niet heeft kunnen kwalificeren voor de WK in Rusland en Alberda de eisen voor buitenlandse trips heeft aangescherpt.

De Amsterdammer greep bij de Olympische Spelen van 2012 net naast een medaille op de 100 meter vrije slag, maar heeft dat niveau sindsdien niet meer kunnen benaderen. Toch mag Verschuren mee naar Thailand, net als de zwemmers uit het zogeheten eliteteam: Ranomi Kromodidjojo, Femke Heemskerk, Moniek Nijhuis, Inge Dekker, Sharon van Rouwendaal, Maud van der Meer, Esmee Vermeulen, Ferry Weertman en Marcel Schouten. De groep wordt aangevuld met enkele talenten en trainingspartners.

Wielerploegen niet blij met plannen UCI

De belangenvereniging van wielerploegen AIGCP gaat zo snel mogelijk praten met vertegenwoordigers van de internationale wielrenunie UCI over de nieuwe puntentelling die de unie vanaf dit jaar wil introduceren. Volgens directeur Luuc Eisenga is daarin te weinig rekening gehouden met de wensen van de ploegen. "We gaan zo snel mogelijk bij elkaar zitten om een oplossing te vinden", meldde Eisenga vrijdag, een dag nadat de UCI de nieuwe telling had gepubliceerd.

In de plannen van de wielerfederatie wordt onder meer voortaan een wereldranglijst bijgehouden over alle koersen op de internationale kalender en is het individuele klassement over alleen WorldTour-wedstrijden verleden tijd. Met name over de puntenverdeling bestaat onvrede bij de ploegen. "Wij hebben begin december over de opzet gepraat, maar met onze ideeën is vervolgens niets gedaan", meldt Eisenga.

IS claimt aanslag Charlie Hebdo en kondigt nieuwe aanslagen aan

Terreurorganisatie IS heeft de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo afgelopen woensdag opgeëist. Dit melden diverse media.

Tevens heeft de organisatie aangekondigd dat deze aanslag slechts het begin is van een veel grotere terreurcampagne met aanslagen in Europa en de VS. 'We zijn de operatie begonnen in Frankrijk, waarvoor wij de verantwoordelijken zijn', zei IS-prediker Abu Saad al-Ansari volgens getuigen tijdens het vrijdaggebed in het Noord-Iraakse Mosoel. Ook zei hij: 'Morgen zijn Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en andere landen aan de beurt'. IS lijkt het gemunt te hebben op landen die deelnemen aan de internationale coalitie tegen de terreurorganisatie.

Op dit moment is echter nog niet bevestigd dat IS hier daadwerkelijk achter zit. Eerder werd door ooggetuigen gemeld dat de verdachten zeiden dat ze van Al-Qaida in Jemen waren en dat die terreurorganisatie dus achter deze terreurdaad zit. Er is derhalve nog veel onduidelijk, maar de dreigende taal van IS is op zichzelf al ernstig genoeg. 

Update 21.55 uur
Vanavond is bekend geworden dat de jongste van de twee broers de aanslag bij Charlie Hebdo inderdaad namens de Jemense tak van Al-Qaida heeft opgeëist in een telefoongesprek met een Frans mediabedrijf. Het lijkt er dus op dat de aanslagen en gijzelingen toe te schrijven zijn aan Al-Qaida en niet aan IS.

Eerder vandaag meldde Sky News bij monde van Andrew Parker, de directeur-generaal van de Britse MI5, reeds dat Al-Qaida nog steeds nog steeds grote ambities heeft met betrekking tot aanslagen in Europa en de VS. Ze willen namelijk niet onderdoen voor IS. Het zou dus kunnen dat er binnenkort nog meer aanslagen gepleegd worden, nu Al-Aaida zich overschaduwd voelt door IS. Net als IS, kondigden ook zij vandaag aan dat meer geweld zal volgen.

Al-Qaida gold na 9/11 jarenlang als de grootste en gevaarlijkste terreurorganisatie ter wereld. Met de opkomst van IS, opgericht door een ex-Al-Qaidatopman, leken ze tot afgelopen woensdag een beetje op het tweede spoor gezet te worden. De moorddadige reeks van aanslagen en gijzelingen in Frankrijk bewijst dat er met hen nog altijd rekening moet worden gehouden.

Na deze bloedige week heeft het er de schijn van, dat de wereld nu opgescheept zit met twee uitermate gevaarlijke en extremistische moslimorganisaties, die ook nog met elkaar willen concurreren om wie het gevaarlijkst is. Een interne strijd die nog veel onschuldige burgers - moslims en niet-moslims - het leven zal kosten.

Carry Slee-film Pijnstillers gaat naar VS

De Nederlandse jeugdfilm Pijnstillers is geselecteerd voor het Stony Brook Film Festival in New York. De verfilming van het boek van Carry Slee, met in de hoofdrol acteur Gijs Blom, draait in juli in competitie op het festival. Dat heeft producent Shooting Star vrijdag bekendgemaakt.

Eerder opende de Nederlandse boekverfilming Sonny Boy al eens het festival, dat buitenlandse films onder de aandacht van het Amerikaanse publiek wil brengen.

Ook is Pijnstillers van regisseur Tessa Schram geselecteerd voor het BUFF Film Festival in Malmö, dat in maart plaatsvindt. Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat een Slee-verfilming daar in competitie draait. In 2014 won Spijt! de juryprijs voor beste film.

Pijnstillers is de zevende verfilming van een boek van Carry Slee. Het verhaal vertelt over tiener Casper (Blom) die op zoek gaat naar zijn verdwenen vader (Raymond Thiry) als zijn moeder (Birgit Schuurman) de strijd tegen de kanker lijkt te verliezen. De volgende Slee-verfilming, Kappen, staat voor komend najaar op de agenda.


Carry Slee-film Pijnstillers gaat naar VS (Foto: Novum)

Al-Attiyah breidt voorsprong uit in Dakar

Nasser Al-Attiyah heeft zijn leidende positie in het autoklassement in de Dakar Rally verstevigd. De Qatarees had na de 255 kilometer lange proef van Antofagasta naar Iquique een voorsprong van 36 seconden op de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers.

Al-Attiyah was in het begin van de proef niet de snelste. Die eer ging naar Stephane Peterhansel die zijn Peugeot de sporen gaf, maar de gloednieuwe auto is nog niet betrouwbaar genoeg, want de Fransman finishte uiteindelijk op een half uur achterstand. Nani Roma werd vandaag op ruim een minuut achterstand derde.

Bernhard ten Brinke mocht zich vandaag met een zesde positie weer de beste Nederlander noemen. Gisteren had de Toyota-coureur nog veel pech, maar vandaag deed hij het met acht minuten achterstand prima. Erik van Loon eindigde als negende op ruim dertien minuten achter de winnaar van de dag.

In het klassement heeft Al-Attiyah elf minuten voorsprong op De Villiers. Yazeed Alrahji leverde vandaag tijd in, maar staat met 28 minuten achterstand nog altijd derde. Van Loon en Ten Brinke wisselden vandaag stuivertje, waardoor Ten Brinke na vandaag weer de beste Nederlander is op plaats vijf met iets meer dan een uur achterstand op Al-Attiyah. Van Loon staat hier vlak achter op plaats zes.

Morgen beginnen de autocoureurs aan het eerste deel van hun marathonetappe van Iquique naar Uyuni. De rijders rijden dan een proef van 321 kilometer. Zondag gaan ze weer terug en moeten ze maar liefst 781 getimede kilometers afleggen.

Prins loopt vrouwenfinale mis op Lakeside

Sharon Prins heeft zich niet weten te plaatsen voor de finale van het vrouwentoernooi op het wereldkampioenschap darts van de BDO. In de Lakeside Country Club te Frimley Green verloor de ze halve finale van regerend wereldkampioene Lisa Ashton. Het werd 2-0 (3-1, 3-1).

De 26-jarige Zuid-Hollandse wist Ashton nog nooit te verslaan. Prins noteerde tegen de Britse een gemiddelde van 71,37, Ashton zat daar met 87,3 duidelijk boven. Op de Lakeside was Prins de enige overgebleven Nederlandse.

Ashton neemt het in de finale op tegen Fallon Sherrock. De Engelse versloeg in de andere halve finale de Russin Anastasia Dobromyslova met 2-1 (3-2, 1-3, 3-2). De finale van het vrouwentoernooi is zaterdag. 

Giri opent Tata Steel schaaktoernooi tegen Carlsen

Het internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee opent zaterdag met een toppartij. Nederlands beste schaker Anish Giri neemt het in de eerste ronde op tegen wereldkampioen Magnus Carlsen. De loting bij hoofdsponsor Tata Steel in IJmuiden koppelde vrijdag de 20-jarige Rijswijker aan de 24-jarige grootmeester uit Noorwegen,

Giri, die is opgestoomd naar de zevende plaats op de wereldranglijst, speelt met de witte stukken tegen Carlsen, die vorig jaar de tweekamp om de wereldtitel won van de Indiër Viswanathan Anand. Hoewel Giri nog niet kan tippen aan de staat van dienst van Carlsen, heeft hij in onderlinge duels nog nooit verloren van de Noor.

Programma speelronde I - zaterdag 10 januari

Teimour Radjabov - Loek van Wely
Vasil Ivanchuk - Baadur Jobava
Maxime Vachier-Lagrave - Yifan Hou
Liren Ding - Fabiano Caruana
Ivan Saric - Levon Aronian
Anish Giri - Magnus Carlsen
Wesley So- Radoslaw Wojtaszek

Het complete toernooischema is hier te vinden. 

Dubbel gevoel Rutte over einde gijzeldrama

Premier Mark Rutte (VVD) is ontzet over het verlies van nog meer onschuldige levens in Parijs en hij leeft mee met de nabestaanden. Hij liet dat weten in een korte reactie op de beëindiging van de gijzelingen door terroristen in en vlak bij Parijs. Bij de gijzeling in een joodse winkel kwamen zeker vier mensen om.

"Tegelijkertijd ben ik opgelucht dat een deel van de gijzelaars ongedeerd is en er een einde is gekomen aan dit gijzelingsdrama. In heel Europa staan mensen nu naast elkaar. Solidair met Frankrijk, met de slachtoffers en de nabestaanden. En we zijn eensgezind in onze overtuiging: wij zullen niet wijken voor haat en terreur", aldus de premier.

12 auto's knallen op elkaar bij Oirschot

Op de snelweg A58 bij Oirschot is vrijdag in de avondspits een ongeval gebeurd met twaalf auto's. Het was een kettingbotsing, liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Volgens de ANWB is de weg inmiddels weer helemaal vrij. Er was voornamelijk materiële schade en alle auto's moesten worden geborgen.

Het ongeluk gebeurde op het stuk van de snelweg van Tilburg in de richting van Eindhoven. Enkele rijstroken werden afgesloten. De file die ontstond, was maximaal 8 kilometer lang.

Dr. Phil aangeklaagd door talkshowgast

Een gast van de talkshow van Dr. Phil heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaans tv-psycholoog. De talkshowgast vindt dat hij in de show is neergezet alsof hij psychisch niet in orde is, weet TMZ.

Matthew Barasch was een jaar geleden te gast in de show om te praten over stalking. De show ging daarnaast over geestesziekten en paranoïde zijn.

Barasch had naar eigen zeggen als voorwaarde gesteld dat hij alleen aan de show wilde deelnemen als ze hem niet zouden presenteren als iemand met waanvoorstellingen. Hij zegt dat de show zo is gemonteerd dat hij toch gek leek, dus eist hij 100 miljoen dollar van Dr. Phil, omgerekend ruim 84 miljoen euro.

Een woordvoerder van de show zegt in een reactie dat de gast met alle waardigheid en respect is behandeld. "We hebben alles in het werk gesteld om hem te helpen wat rust in zijn leven te vinden." De zegsman noemt het een ongefundeerde rechtszaak waarin de producenten de te maken advocaatkosten terug willen eisen.

Moslimhaat in Nederland beter geregistreerd

Gevallen van moslimhaat in ons land worden beter geregistreerd. De overheid en moslimorganisaties gaan daar de komende tijd aan werken. Dat is de uitkomst van overleg vrijdag in Den Haag tussen vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en Marokkaanse en Turkse organisaties. Dat werd gevoerd naar aanleiding van bedreigingen aan het adres van moskeeën.

Bij het overleg waren ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Alle aanwezigen spraken nog eens hun afschuw uit over de aanslag in Parijs.

Het kabinet houdt de veiligheidssituatie scherp in de gaten en biedt waar nodig extra bescherming aan moskeeën.

Storm hindert Schotten en Duitsers

De harde wind speelt Schotland en het noorden van Duitsland vrijdag parten. De Duitse spoorwegen hebben verscheidene spoorlijnen voor het treinverkeer gesloten. In Schotland zitten meer dan honderdduizend huishoudens zonder stroom.

Omgewaaide bomen blokkeerden op tal van plaatsen in Noord-Duitsland de rails. Onder meer van Hamburg naar Hannover, Berlijn en Bremen rijden geen treinen. In Hamburg raakten twee scholieren gewond toen een door de storm ontwortelde boom op een schoolplein viel.

In Schotland raakten veel wegen versperd en blijven veerboten in de haven tot de storm luwt.

Europese beurzen boeken fors verlies

De Europese beurzen zijn vrijdag met flinke verliezen gesloten. In de markt werd met teleurstelling gereageerd op de uitgelekte voorstellen voor de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Zorgen over de matige loonontwikkeling in de VS drukten de koersen verder in de min.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 1,8 procent op 415,59 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 634,57 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 1,9 procent. De FTSE-index in Londen ging 1 procent achteruit. In Milaan en Madrid liepen de verliezen op tot 3,3 en 4,2 procent.

Volgens ingewijden overweegt de ECB voor maximaal 500 miljard euro aan leningen van eurolanden met een hoge kredietwaardigheid op te kopen. Daarmee zou het plan beperkter zijn dan in de markt werd gehoopt. Binnen de ECB is echter nog geen definitief besluit genomen over de maatregelen.

Hoge Raad verwerpt tijdelijk vast contract

De Hoge Raad heeft een streep gezet door een sluiproute voor werkgevers om hun personeel oneindig tijdelijke contracten te kunnen aanbieden. Het hoogste rechtsorgaan in Nederland vernietigde vrijdag een eerdere uitspraak daarover van het gerechtshof in Den Bosch.

Het betreft een zaak over een werkgever die de regel probeerde te omzeilen dat na drie tijdelijke arbeidscontracten een vaste aanstelling moet volgen. Dit voorkwam hij door zijn werknemer op voorhand een vast contract met een speciale overeenkomst te laten tekenen, waardoor in feite opnieuw sprake was van tijdelijke aanstelling. Het hof ging hier in 2013 nog in mee, maar de Hoge Raad niet.

Maurice Limmen, voorzitter van vakcentrale CNV, reageert verheugd. Volgens hem heeft de Hoge Raad vrijdag een eenvoudig toe te passen schijnconstructie doorgeprikt.

Limmen maakte zich vooraf zorgen, omdat een groen licht van het rechtsorgaan er waarschijnlijk voor had gezorgd dat meer werkgevers deze sluiproute naar oneindige flex zouden gaan toepassen. "Laten we eerlijk zijn. Deze manier was zo eenvoudig. Dit kan je zelfs een kind uitleggen", aldus de werknemersvoorman.

Omstreden Interview toch in Nederlandse bios

De omstreden komedie The Interview komt alsnog uit in de Nederlandse bioscopen. De film zou vanaf 29 januari gaan draaien, stelt website Filmpjekijken.com. Distributeur Universal, die de titels van Sony in Nederland uitbrengt, heeft het nieuws nog niet bevestigd.

The Interview vertelt over twee domme tv-makers die door de CIA worden benaderd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. De film was de afgelopen weken het middelpunt van de zogenoemde Sony-hack, een cyberaanval op de producent van de komedie. De aanval leidde tot spanningen tussen de VS en Noord-Korea, die mogelijk achter de hack zou zitten.

De film zou in eerste instantie helemaal niet meer uitkomen omdat Amerikaanse bioscopen The Interview niet durfden te draaien uit angst voor terroristische acties. Ook de Nederlandse distributeur Universal haalde de titel van de releaselijst. Maar nadat de film in de VS toch is vertoond en zelfs een succes is, lijkt Universal hierop terug te komen.

De recensies waren overigens erg negatief over de platte komedie. De titel maakt ook kans op een groot aantal Razzies, de prijzen voor slechtste films van het jaar. The Interview heeft trouwens een Nederlands tintje: tijdens de scène waarin Kim Jong-un wordt vermoord, is een lied van de Nederlandse zangeres Jenny Lane te horen.


Omstreden Interview toch in Nederlandse bios (Foto: Novum)

Dagzege Rodrigues in Dakar

Helder Rodriques heeft de zesde Dakar-etappe bij de motoren op zijn naam geschreven. De Portugees was in de 318 kilometer lange proef tussen Antofagasta en Iquique ruim een minuut sneller de Australiër Toby Price.

Ook Paulo Gonçalves kon in het spoor van Rodrigues blijven, want hij werd op minder dan twee minuten derde. Marc Coma, de winnaar van gisteren leek het vandaag rustig aan te doen. De Spanjaard werd slechts achtste op negen minuten achterstand. In zijn spoor reed klassementsleider Joan Barreda Bort naar de zesde tijd op zeven minuten achterstand. Beste Nederlander was Hans Vogels op een twintigste plaats met 26 minuten op de leider.

In het klassement heeft Barreda Bort een voorsprong van twaalf minuten op Coma. Gonçalves liep iets in en heeft nu zeventien minuten achterstand. De Portugees staat derde. Vogels is de beste Nederlander op een negentiende positie op ruim twee uur van de leider.

Quads
Ignacio Casale heeft de etappe bij de quads gewonnen. De Chileen had op de streep een voorsprong van ruim acht minuten op klassementsleider Rafal Sonik. De Uruguayaan Sergio Lafuente pakte op 23 minuten de derde positie. Voor de enige Nederlander Kees Koolen is het Dakar-avontuur voorbij. Technische problemen zorgden ervoor dat hij op moest geven.

Sonik heeft in het klassement zestien minuten voorsprong op Casale. Lafuente is op 41 minuten de nummer drie. De rest van het veld staat al op grote achterstand en maakt geen kans meer op een podiumplaats.

Morgen hebben de motor- en quadcoureurs in Iquique een rustdag. Zondag rijden zij deel 1 van een marathonetappe naar Uyuni, een dag later rijden ze weer terug naar Iquique.

sc Heerenveen staakt oefenduel om arbitrage

Normaal gesproken bepaalt de scheidsrechter of een wedstrijd wordt gestaakt. Bij het oefenduel tussen sc Heerenveen en Standard Luik wilden de Friezen uiteindelijk niet meer verder. Aanleiding: Een zeer twijfelachtig optreden van de arbiter van dienst.

Scheidsrechter Nicolas Espejo maakte er volgens sc Heerenveen een potje van. De Friezen voelden zich niet serieus genomen en gooiden het bijltje er in de tweede helft bij neer. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges stond op dat moment met 2-0 achter.

De treffers werden overigens gemaakt uit strafschoppen, die volgens sc Heerenveen uit het niets werden gegeven. Tot overmaat van ramp moest één penalty worden overgenomen, waarbij de beweegredenen van de arbiter onduidelijk waren.

Een official van sc Heerenveen bevestigde de bizarre gang van zaken overigens aan Voetbal International: "We hadden nogal last van de scheidsrechter. Hij strooide met strafschoppen en een paar minuten voor het einde hadden wij er geen zin meer in. Het leek nergens op."

PSV haalt groot Italiaans talent (16)

Gianluca Scamacca (16) staat te boek als groot Italiaans talent en is de komende tweeënhalf jaar op de Nederlandse velden te bewonderen. De jeugdspits van AS Roma tekende vandaag zijn contract met PSV en stapt per direct over.

Voor PSV is het in elk geval geen alledaagse transfer. Technisch manager Marcel Brands gaf aan PSV TV enige uitleg. "Het is normaal niet de markt waar we direct jeugdspelers vandaan halen. We zien natuurlijk veel jeugdwedstrijden, voornamelijk van nationale ploegen, en daar was hij opgevallen. We kregen het signaal dat hij heel graag naar Nederland wilde."

"Hij ziet Nederland als het beste land voor de ontwikkeling van een jonge speler. De afgelopen maanden zijn we hier mee bezig geweest en hebben hem ook nog een aantal keren bij Roma bekeken."

Daarnaast heeft de 16-jarige Scamacca zich al erg goed ontwikkeld. "Hij is fysiek sterk ontwikkeld al en erg vaardig voor zijn lengte (1.95m, red.). Hij scoort ontzettend makkelijk, zowel bij zijn ploeg als nationaal."

Scamacca zal zijn eerste minuten bij PSV O17 gaan maken, zodat hij kan acclimatiseren. Vervolgens zal de technische staf van de Eindhovenaren bekijken hoe het vervolg eruit gaat zien.

Politiehelikopter ingezet na diefstal petje

De politie heeft vrijdag een grote zoektocht gehouden in Rotterdam-Zuid na de diefstal van een petje van een dertienjarige jongen. Drie scholieren werden uiteindelijk opgepakt. Bij het zoeken naar de drie werd een politiehelikopter ingezet.

De diefstal van het merkpetje, dat tientallen euro's waard is, had plaats in een evenementenhal. Twee verdachten verstopten zich vervolgens in het Zuiderpark. Daar zocht de politie met een motor. Ook de politiehelikopter werd ingezet, omdat volgens een eerste melding sprake leek van een straatroof, aldus de politie.

Op basis van het signalement konden de twee worden opgepakt. De derde werd daarna bij de evenementenhal gevonden en eveneens in de kraag gevat. Van de drie verdachte jongens is er één dertien, de andere twee zijn veertien jaar oud.

Medisch team genezen ebolapatiŰnt niet ziek

Mensen die de Nigeriaan hebben verpleegd en verzorgd die in december was opgenomen in Utrecht met ebola hebben zelf de ziekte niet gekregen. Dat blijkt nadat het medisch personeel drie weken gecontroleerd is, zo meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

De hulpverlener werd op 5 december opgenomen in het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, maar werd op 18 december genezen verklaard. Hij was de eerste buitenlandse ebolapatiënt die in Nederland is verpleegd.

Het medisch personeel werd vervolgens drie weken intensief gevolgd en gecontroleerd. Deze periode is gebaseerd op internationale richtlijnen van de World Health Organization (WHO). Met het volgen kunnen tijdig eventuele ziekteverschijnselen gesignaleerd worden die 2 tot 21 dagen na besmetting kunnen optreden.

Vitesse buigt diep voor Anderlecht

Vitesse heeft vrijdag tijdens het trainingskamp in Spanje een gevoelig pak slaag gekregen. De ploeg van trainer Peter Bosz moest in een oefenwedstrijd in La Manga diep buigen voor de Belgische kampioen Anderlecht: 0-5. De topclub uit Brussel sloeg in de tweede helft toe met vier doelpunten.

Bij Vitesse stond Eloy Room onder de lat. De doelman krijgt van Bosz voorlopig de voorkeur boven Piet Velthuizen, die het seizoen als eerste keus begon, maar na een teenblessure zijn plek is kwijtgeraakt aan Room. Vitesse begint volgende zaterdag aan de tweede seizoenshelft met een confrontatie met koploper PSV.

Arrestatie Koolen na rit op verboden grond

De Nederlander Kees Koolen, die op een quad meedoet aan de Dakar Rally, heeft donderdag vastgezeten in Chili omdat hij door een beschermd archeologisch gebied is gereden. Na ondervraging door de politie is hij vrijgelaten, zodat hij vrijdag weer kon starten in de zesde etappe. Het is nog niet zeker of de autoriteiten het goedvinden dat hij het land verlaat. De Dakar Rally gaat dit weekeinde Bolivia in.

Koolen ging in de fout in de vijfde etappe van Copiapo naar Antofagasta. Hij raakte samen met de Italiaan Matteo Cassucio van de route en belandde op heilige en verboden grond in de Atacamawoestijn van Chili: de weg waarover Chileense soldaten tijdens de oorlog met Peru tussen 1879 en 1883 marcheerden.

"Natuurlijk hebben we het niet met opzet gedaan. We hebben groot respect voor de omgeving waar we rijden en hebben onze verontschuldigingen aangeboden", meldde Cassucio aan persbureau Emol.

Wawrinka stoomt door in Chennai

De Zwitserse tennisster Stan Wawrinka ligt nog altijd op koers om zijn titel bij het ATP-toernooi van Chennai te prolongeren. De winnaar van vorig jaar bereikte vrijdag de halve finales, door Gilles Müller uit Luxemburg in twee sets te verslaan: 6-2 en 7-6 (4).

Wawrinka had in de tweede ronde al simpel afgerekend met Borna Coric, de Kroatische bedwinger van Robin Haase in de openingsronde. De Zwitserse winnaar van de Australian Open staat in de halve finale tegenover de als vierde geplaatste David Goffin. De Belg klopte Andreas Haider-Maurer uit Oostenrijk met 7-5 en 6-2. De andere halve finale gaat tussen de Spanjaard Roberto Bautista Agut en Aljaz Bedene uit Slovenië.

Van Gaal jubelt: slechts ÚÚn blessure

Blij en opgelucht stelde trainer Louis van Gaal vrijdag vast dat hij nog slechts één geblesseerde speler heeft bij Manchester United. De tot voor kort overvolle ziekenboeg van de Engelse club is de laatste tijd leeggelopen. "Alleen Ashley Young is nog geblesseerd. Ongelooflijk toch", zei Van Gaal lachend op zijn persconferentie in de aanloop naar de competitiekraker zondag tegen het Southampton van Ronald Koeman.

Young staat zes weken aan de kant vanwege een hamstringblessure. Daley Blind kan tegen de Saints zijn rentree maken, nadat hij half november tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Letland een knieblessure had opgelopen. De middenvelder traint al ruim een week zonder problemen mee bij ManUnited. Van Gaal wilde niet zeggen of Blind tegen Southampton meteen weer in de basis staat.

Duitse oppositie binnen ECB houdt aan

Het Duitse verzet tegen het voornemen van de Europese Centrale Bank (ECB) om staatsobligaties van eurolanden op te kopen houdt aan. De Duitse ECB-bestuurder Sabine Lautenschläger liet vrijdag nogmaals weten geen brood te zien in dat idee.

De risico's van de aankoop van staatsleningen zijn momenteel groter dan de voordelen, zei Lautenschläger tegen het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Volgens haar zou het plan overheden kunnen aanmoedigen hun schulden te laten oplopen.

ECB-president Mario Draghi liet afgelopen maanden herhaaldelijk weten dat de ECB bereid is extra stappen te zetten om de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren. Vrijdag bleek uit uitgelekte voorstellen dat daarbij wordt overwogen om voor zo'n 500 miljard euro aan leningen van eurolanden met een hoge kredietwaardigheid te kopen.

Maaskant wint opnieuw met NAC Breda

Robert Maaskant heeft zijn tweede overwinning geboekt als trainer van NAC Breda. De Brabantse degradatiekandidaat zette vrijdag de oefenwedstrijd tegen de Algerijnse club Mouloudia om in een eenvoudige zege: 4-1.

Adnane Tighadouini (twee), Kingsley Boateng en Stipe Perica waren voor NAC trefzeker in Benidorm. De ploeg van Maaskant had een dag eerder al gewonnen van de Belgische tweedeklasser OH Leuven (2-1).

Bij NAC droeg aanwinst Dirk Marcellis voor het eerst de aanvoerdersband. Maaskant, die onlangs werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer, besloot de verdediger de band te geven in plaats van doelman Jelle ten Rouwelaar.

AZ Alkmaar moest in Portugal een forse nederlaag incasseren tegen Lierse SK: 0-3. Alle Belgische doelpunten vielen in de eerste helft. AZ-aanvoerder Nemanja Gudelj bleef vanwege voetklachten uit voorzorg aan de kant.

Choukoud: toch geen voorjaarsmarathon

Khalid Choukoud loopt dit voorjaar toch geen marathon. De Haagse atleet was aanvankelijk van plan in Rotterdam zijn persoonlijk record op de 42,195 kilometer aan te vallen, maar kiest nu voor een najaarsmarathon in 2015. Dat liet hij vrijdag weten aan de website van Atletiek Week.

"Een tijd van 2.09 is toch wel wat anders dan de 2.10.52 die ik vorig jaar in Rotterdam liep. Ik wil dit voorjaar nog wat meer snelle wedstrijden over kortere afstanden lopen en mijn coach is het daar gelukkig mee eens", zei hij.

Choukoud en Abdi Nageeye zijn zondag de Nederlandse troeven in de halve marathon van Egmond. Nageeye, afgelopen jaar debuterend met 2.11.33, wil zowel in het voorjaar als het najaar een marathon lopen. Hij loopt mogelijk in Rotterdam. Beide hardlopers willen zich dit jaar kwalificeren voor de olympische marathon van Rio in 2016.

Jans en PEC willen met elkaar verder

Ron Jans is waarschijnlijk ook volgend seizoen trainer van PEC Zwolle. De coach en de leiding van de club hebben tijdens het trainingskamp in Zuid-Afrika de intentie uitgesproken met elkaar verder te gaan, zo maakte de eredivisionist vrijdag bekend.

Onder Jans beleefde PEC het succesvolste jaar uit de historie van de club. De Zwolse formatie won ten koste van Ajax de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal en plaatste zich voor Europees voetbal. PEC wil zich de komende seizoenen manifesteren als stabiele middenmoter, door structureel op de plaatsen acht tot en met twaalf te eindigen.

Tweede gijzeling in Parijs beŰindigd

Diverse media melden dat er momenteel een gijzeling gaande is nabij Porte de Vincennes, in Oost-Parijs. Eén persoon zou gegijzeld worden in een Joodse supermarkt. De media vergaren nog nieuws, de situatie is chaotisch.

Voor dat er bericht werd over de gijzeling, werd gemeld dat er schoten zijn gehoord in die omgeving, met minimaal één gewonde.

Ook dit is te volgen op de livestream van France 24

Getuigen twitteren dat er een scherpschutter bezig zou zijn en dat de politie terug zou schieten. Tweets hier en hier. De berichten over een schietpartij worden bevestigd door de gezaghebbende krant Le Monde.

Update 13.47 uur
Hoewel bevestigde informatie over deze tweede gijzeling langzaam binnendruppelt, wordt er ondertussen melding gemaakt van een tweede gewonde. NPO Radio 1 meldt dat de gijzelnemer overmeesterd zou zijn, maar live-beelden van France 24 lijken dit te ontkennen.

Diverse media speculeren over de identiteit van de dader. Het signalement van de gijzelnemer komt overeen met dat van de schutter die gisteren een agente doodschoot.

De schutter zou volgens Le Monde een bekende zijn van de broers die het bloedbad aanrichtten bij Charlie Hebdo. Ze zouden elkaar kennen van de groep ‘Buttes-Chaumont’. Deze groep ronselde jihadisten voor de strijd in Irak.

Update 14.00 uur
Meer en meer informatie komt nu binnen over de situatie in de supermarkt. Bronnen bij de politie hebben bij France 24 aangegeven dat er vijf personen gegijzeld worden. Onder de gijzelaars zijn vrouwen en kinderen, aldus de bron.

Update 14.15 uur
Een ooggetuige bericht aan Le Monde, dat de buitenring van Parijs ter hoogte van Porte de Montreuil (naast Porte de Vincennes waar de gijzeling plaatsheeft), volledig autovrij wordt gemaakt. Tevens wordt er melding gemaakt dat men zelfs de metro- en treinstations sluit. 

Update 14.22 uur
Het AFP meldt nu via Twitter dat er minimaal twee doden zijn te betreuren bij deze gijzeling.

Update 14.38 uur
Le Monde heeft ondertussen een aantal getuigen van de gijzeling weten te spreken. Eén van de getuigen zat bij een bar aan de overkant van de straat. Deze getuige vertelt: "Ik was op het terras rond 13 uur. Ik hoorde een eerste schot, daarna een tweede, derde, vierde. Iemand schreeuwde iets in het Arabisch. In korte tijd waren er zeker twintig politieagenten ter plaatse."

Update 14.51 uur
De politie heeft een foto vrijgegeven van de verdachte van deze gijzeling. De foto is zowel in de comments, als hier te zien. Het gaat om de man in de foto, Amedy Coulibaly. Volgens bronnen van France 24, was hij lid van dezelfde jihadgroep als de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo. De drie mannen zouden zelfs goede vrienden zijn.

De verdachten van de gijzeling

Update 15.30 uur
Hoewel het nog niet bevestigd is, noch is het gezien op de diverse streams, gaan er momenteel geruchten dat diverse gijzelaars inmiddels het gebouw hebben verlaten onder politie escorte.

 Paris witness @fiaxhs writes: "Some hostages have left, escorted by the police" Still unconfirmed http://t.co/8wOShfY9ew


Update 16.05 uur
Meerdere Franse media melden dat de gijzelnemer de vrije aftocht van de Charlie Hesbo-verdachten eist.

Update 17.23 uur
De gijzeling in de Joodse supermarkt is juist door de Franse politie beëindigd. Op beelden, die onder meer te zien zijn op een ingelaste uitzending op Nederland 1, zien we hoe mensen uit de supermarkt worden gehaald. Volgens onbevestigde berichten zouden de daders opgepakt zijn. Volgens bronnen bij Le Monde is de gijzelnemer hierbij door de politie doodgeschoten.

Update 19.00 uur
Er is verwarring over de vermeende tweede gijzelnemer in de supermarkt. De NOS meldde op het 18:00 uur-jounaal dat het eerdergenoemde vrouw betrof en dat ze gearresteerd is. Later meldden diverse media dat ze voor de bestorming al was vertrokken of dat ze ontsnapt is tijdens de bestorming. Le Monde meldt dat zij nooit in de supermarkt aanwezig is geweest en Sky News meldt dat er wel een tweede gijzelnemer was, maar dat dat een man betrof.

LottoNL-Jumbo met nieuwe gezichten Down Under

Team LottoNL-Jumbo verschijnt over anderhalve week met enkele nieuwe gezichten aan de start van de Tour Down Under, de eerste koers uit de WorldTour dit seizoen. De Nieuw-Zeelander George Bennett en de Nederlanders Bertjan Lindeman en Timo Roosen maakten vorig jaar nog geen deel uit van de ploeg die toen nog als Belkin door het leven ging.

De ploeg bestaat verder uit sprinter Barry Markus, Martijn Keizer, Rick Flens en routinier Maarten Tjallingii, zo maakte ploegleider Nico Verhoeven op de presentatie van de ploeg in Rosmalen bekend.

Chelsea sluit transfer Messi uit

Chelsea acht het onmogelijk om Lionel Messi binnen te halen. De Argentijnse stervoetballer is naar verluidt ontevreden bij FC Barcelona, onder meer vanwege een ruzie met coach Luis Enrique.

Chelsea werd vervolgens aan de spits gelinkt, maar van een transfer gaat het volgens assistent-trainer Steve Holland zeker niet komen. "Als je kijkt naar de bedragen die genoemd worden, denk ik dat het voor bijna elke club vanwege de regels rond financial fair play onmogelijk is om hem te halen."

Volgens die regels mag een club niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. "Wij conformeren ons aan die regels", aldus Holland. "We hebben de afgelopen twaalf maanden twee spelers gekocht, maar het is duidelijk dat we dat hebben kunnen doen, omdat we ook spelers hebben verkocht."

Koeman neemt Elia mee naar Manchester

Eljero Elia kan zondag op Old Trafford debuteren voor Southampton. Trainer Ronald Koeman heeft de huurling van Werder Bremen opgenomen in zijn selectie voor de competitiekraker tegen Manchester United, de ploeg van Louis van Gaal. "Elia heeft lange tijd niet gespeeld, maar om ritme te krijgen, heb je minuten nodig", zei Koeman vrijdag. "En die willen we hem geven."

De 27-jarige aanvaller kwam in Duitsland nauwelijks meer aan bod. Bij Southampton krijgt Elia de kans zijn carrière nieuw leven in te blazen. "Hij zit bij de selectie", verklapte Koeman alvast. "De vraag is alleen of hij al klaar is voor een basisplaats." De 'Saints' staan vierde in de Premier League, één punt achter ManUnited. Begin december won Van Gaal op bezoek bij Southampton met 2-1 van de ploeg van Koeman, door twee treffers van Robin van Persie.

Cardiff City door moeder Tan terug naar blauw

Op advies van zijn moeder is eigenaar Vincent Tan van Cardiff City overstag gegaan. De Maleisische zakenman heeft besloten gehoor te geven aan de smeekbedes van de supporters en zijn club weer in het blauw te laten spelen. De club uit Wales, bijgenaamd The Bluebirds, speelde sinds 1908 in het blauw, tot Tan in 2012 besloot over te gaan op een rood tenue.

De Maleisische eigenaar paste niet alleen de kleur van het shirt aan, maar ook het logo. Daarop verving hij de blauwe vogel door een rode draak, met als doel om de internationale uitstraling van Cardiff City te vergroten.

Het kwam de miljardair op veel kritiek van de fans te staan. Een indringend gesprek met zijn moeder bracht Tan tijdens de recente feestdagen naar eigen zeggen op andere gedachten. Vanaf nu is het thuisshirt van Cardiff weer blauw en in het logo krijgt de bluebird een prominente plaats, zo kondigde de Maleisiër vrijdag aan.

Cardiff City degradeerde afgelopen seizoen uit de Premier League.

Schrijver Grossman houdt 5 meilezing 2015

De Israëlische schrijver David Grossman zal dit jaar de jaarlijkse 5 meilezing houden ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. De 5 meilezing zal dit jaar plaatsvinden in het Zeeuwse Vlissingen.

David Grossman, (klein)zoon van overlevenden van de Jodenvervolging, weet volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei als geen ander hoe belangrijk vrijheid is. Grossman is in 1954 in Jeruzalem geboren. Hij heeft tientallen boeken geschreven en bijdragen geleverd aan het politieke debat in Israël.

Elk jaar vindt de 5 meilezing in een andere provincie plaats. De 5 meilezing markeert het begin van de Nationale Viering van de Bevrijding en fungeert als bron van inspiratie voor het debat over vrijheid.

De lezing is een moment van bezinning op de kwetsbaarheid van vrijheid, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten, aldus de organisatoren. In 1995 was koningin Beatrix de eerste die de 5 meilezing uitsprak. Vorig jaar was de spreker Mary Robinson, de voormalige Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Publieke waarschuwing voor FC Twente

De licentiecommissie van de voetbalbond KNVB heeft FC Twente een publieke waarschuwing gekregen omdat de club uit Enschede de afspraken in het plan van aanpak niet is nagekomen. De club is ingedeeld in categorie 1 en heeft daarom een plan moeten maken om de club weer financieel gezond te maken. FC Twente heeft echter niet voldaan aan de gestelde norm en krijgt daarom een sanctie opgelegd.

In maart volgt opnieuw een meetmoment. Als FC Twente de zaken dan nog niet op orde heeft, dan volgt een aftrek van drie winstpunten. FC Twente maakt zich echter geen zorgen. "We hebben de KNVB tijdig op de hoogte gesteld dat we op dit punt nog niet aan ons plan van aanpak zouden gaan voldoen", legt financieel adviseur Arjan Hoop op de website uit. "Deze zomer voeren we, primair binnen het voetbalbedrijf, een bezuiniging van nog eens ruim drie miljoen euro door en zullen we zodoende aan de normstelling voldoen."

Gijzeling Dammartin beŰindigd

De klopjacht op de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo duurt nog altijd voort. Momenteel is er een grote operatie gaande nabij Parijs.

De verdachten van de aanslag hebben zich, volgens diverse media, verschanst in een bedrijfspand. Ze houden minimaal één persoon in gijzeling. Helikopters met scherpschutters zweven boven het gebouw. De politieacties en de gijzeling worden bevestigd door minister van binnenlandse zaken Cazeneuve. 

Volgens Le Parisien zijn er bij een schietpartij vanmorgen twee doden en twintig gewonden gevallen. Deze berichten zijn tot op heden nog onbevestigd.

De politie probeert momenteel contact te leggen met de gijzelnemers en heeft tegenover de pers bevestigd dat het inderdaad om de twee broers gaat. 

Update 10.20 uur
De gijzeling vindt plaats in het dorp Dammartin-en-Goële (departement Seine-et-Marne) Volgens onbevestigde berichten, zou eerder vanochtend een bestuurder van een Peugeot 206 zijn overvallen en werd de auto vervolgens gestolen. De bestuurster - een oudere dame - zou daarbij ook enige tijd gegijzeld zijn. 

Volgens ooggetuigen was de politie onmiddellijk ter plaatse, aangezien de plek vlakbij het gebied ligt dat vannacht werd doorzocht. Op social media komen berichten van inwoners uit de streek, die door hun gemeente opgeroepen worden om binnen te blijven.

Le Monde bericht dat een bespreking van president Hollande vanochtend, werd onderbroken om hem in de gelegenheid te stellen de gebeurtenissen live te volgen.

Hier een Google Earth van de drukkerij 'Création tendence découverte' waar de gijzeling gaande zou zijn. In het bedrijf werken volgens de laatste gegevens van de kamer van koophandel vier personen. De basisschool van Dammartin-en-Goëlle wordt momenteel dichtgehouden en bewaakt. Niemand mag het gebouw verlaten of betreden. Volgens een leerkracht zouden ouders in paniek naar de school bellen, aldus Le Monde.

In tegenstelling tot veel (Engelstalige) berichten, ontkennen de autoriteiten volgens Le Monde dat er tot dusver gewonden of doden gevallen zijn. Zelfs of er überhaupt gijzelaars zijn, wordt bevestigd noch ontkend.

Update 10.30 uur
Twee van de vier landingsbanen van het vliegveld Roissy-Charles de Gaulle zijn gesloten, zo meldt Le Monde. Volgens de luchtverkeersleiding worden vluchten over de plaats van de operaties omgeleid of vertraagd.


Engelstalige livestream van France 24 ter plekke

Update 10.53 uur
De drukkerij waar de twee voortvluchtigen zich verschanst hebben, is een bedrijf dat professioneel drukwerk maakt zoals displays voor standhouders etc. Het pand wordt alleen gebruikt voor de productie en het is niet duidelijk of er mensen aanwezig waren op het moment dat de verdachten binnendrongen.

Le Monde meldt dat er geen landingsbanen van Roissy gesloten zijn, maar dat het vliegverkeer wel wordt omgeleid en vertraagd.

De operatie vindt plaats op een bedrijventerrein. Veel mensen waren al op hun werk en mogen nu de gebouwen niet meer in of uit. De betrokkenen voorzien de media van nieuws via social media. Volgens sommigen staat de actie op punt om te beginnen. Anderen melden onderhandelingen met de verdachten.

Volgens Le Monde hebben ziekenhuizen in de regio Meaux 'plan wit' gelanceerd. Dit is onderdeel van het rampenplan en stelt ziekenhuizen in staat grote aantallen slachtoffers op te vangen.

Update 11.05 uur
Van de diverse aanwezige helikopters, staan er nu drie weer op de grond. Eén van de drie is een politiehelikopter, de andere twee zijn van het leger. Volgens een generaal in de studio van France 24, is de politiehelikopter waarschijnlijk uitgerust met infraroodcamera's en staat deze op de grond omdat de verdachten zijn gelokaliseerd in het gebouw. De twee militaire helikopters lijken voor troepentransport. Dat wijst erop dat een eventuele operatie vanaf de grond plaats zal gaan vinden.

De pers wordt ondertussen door de politie op een grotere afstand gezet. Tevens wordt hen gevraagd om geen beelden te maken van de aanweizge troepen, om te vookomen dat de verdachten teveel informatie krijgen.

Er wordt nu ook officieel ontkend dat er vanmorgen slachtoffers zijn gevallen bij de schietpartij.

Update 12:05 uur
Ondanks eerdere tegenstrijdige berichten, bevestigt de politie nu dat er inderdaad een gijzelaar wordt vastgehouden door de twee verdachten.

Ook duiken er nu verhalen op van mensen die de twee ontmoet hebben sinds woensdag. Volgens Le Monde kreeg de man wiens auto woensdag werd geroofd, toegebeten dat '.. als de media iets vraagt, wij zijn van Al Quaida, uit Jemen'. Volgens de getuige waren ze kalm en leken ze vastbesloten.

Vanochtend nog heeft een andere getuige de hand geschud van de voortvluchtigen. De man had een afspraak bij de drukkerij die nu belegerd wordt door een enorme politiemacht. Hij dacht aanvankelijk dat het politieagenten waren, vanwege hun zwarte kleding, kogelvest en zware bewapening.

'Toen ik arriveerde, werd de cliënt waarmee ik een afspraak had weggevoerd door mannen die zich voorstelden als politieagenten. Mijn cliënt adviseerde me te vertrekken, dus ik ging,' aldus de man. 'Pas toen een van de "politieagenten" zei dat "ze in elk geval geen burgers zouden neerschieten", kreeg ik argwaan en belde de politie. Ik veronderstel dat dit de terroristen waren,' zo besluit de man.

Het vliegverkeer vanuit Roissy-Charles de Gaulle is gedeeltelijk verstoord. Een van de landingsbanen komt uit op het zwaar afgegrendelde gebied, waar nu zelfs tanks zijn gesignaleerd. Vliegtuigen worden omgeleid naar een andere baan, zodat er vertragingen optreden. Dit aldus Le Monde.

Naast de tank, zijn er ook meerdere busjes van de Militaire Politie gearriveerd in het gebied en zijn er weer helikopters opgestegen.

Update 12:43 uur
De massaal opgekomen journalisten worden nu naar het dorp Dammartin-en-Goëlle geleid, ver van de plek van de gijzeling. De hele omgeving is hermetisch afgegrendeld. Hoewel officieel bevestigd is dat het inderdaad om een gijzeling gaat, is nog altijd onbekend hoeveel gijzelaars er worden vastgehouden.

Volgens de burgemeester van een buurgemeente werken er vijf mensen in de drukkerij, waaronder de eigenaar. Een deel van het personeel zou uit familie bestaan. Het bedrijf is al jaar en dag gevestigd op het industrieterrein nabij Dammartin.

Volgens sommige media zou er met de gijzelnemers onderhandeld worden. De media worden echter te ver van de plek gehouden om hierover zekerheid te hebben, dit aldus Le Monde.

Ondanks berichten in met name niet-Franse media, wordt nogmaals officieel bevestigd dat er tot nu toe tijdens de klopjacht geen slachtoffers zijn gevallen. Ook niet bij de autoroof die de verdachten zouden hebben begaan om vanuit het bosgebied in de buurt van Longpont naar Dammarin te komen.

Update 13:00 uur
De aanwezigheid van 'tanks' op de plaats van de gijzeling raast door de sociale media, en de meest wilde geruchten doen de ronde. Volgens de goed ingevoerde Le Monde, valt het niet uit te sluiten dat de pantserwagen (want dat is het) louter toevallig op de plek is, wegens een militair transport over de weg. De krant concludeert dit omdat de politie en de gendarmerie de actie coördineren, en zelf over zwaar materieel beschikken. De foto toont echter een pantserwagen van het leger, hetgeen dus onlogisch zou zijn. Update volgt ongetwijfeld.

Update 14:15 uur
Alle toevalswegen naar Dammartin zijn afgesloten, het is onmogelijk om het gebied nog in of uit te komen.

Zelfs in de buurgemeente Moussy-le-Vieux werden de kinderen vanochtend twee uur lang op school binnen gehouden. De schoolleiding vroeg vervolgens aan de ouders om de kinderen te komen ophalen, hetgeen inmiddels voor het overgrote deel gebeurd is. Van de 165 leerlingen zijn er nog maar een dertigtal op school.

Update 16:43 uur
Volgens diverse berichten, zou de gijzelnemer bij Porte de Vincennes - Amedy Coulibaly - een eis hebben gesteld. Deze zou luiden dat men de twee aanslagplegers bij Dammartin moet laten gaan. De krant Le Monde meldt dit, evenals de meeste andere Franse media, maar krijgen het niet bevestigd.

Ondertussen zien de Fransen kans om - geheel in stijl met de laatste dagen - nog te lachen met alle ellende. Getuige deze tweet  (vert: 'Als u zich niet overgeeft, zal onze top-karikaturist een karikatuur van de profeet tekenen'.

Update 16:57 uur
Le Monde meldt dat er geschoten wordt bij de gijzeling in Dammartin. Er zijn ook explosies gehoord en rookwolken te zien. Volgens de krant hebben de speciale troepen van de Gendarmerie de actie uitgevoerd en de drukkerij bestormd waar de verdachten zich bevonden.

Update 17:23 uur
Twee broers Kouachi zijn beide gedood bij de aanval. Dat melden officiële bronnen bij de Gendarmerie Nationale volgens Le Monde. De gijzelaar heeft de actie overleefd, zo meldt het Franse persbureau AFP. 

Gesink staat te popelen

De Tirreno-Adriatico is zijn eerste echt belangrijke wedstrijd, maar Robert Gesink kijkt toch vooral uit naar enkele voorjaarsklassiekers en de Tour de France. De geboorte van zijn tweede kind is aanstaande. "Daarna gaat de focus weer op de sport", vertelde de Achterhoeker vrijdag bij de presentatie van zijn ploeg LottoNL-Jumbo in Rosmalen.

"Familie is superbelangrijk, maar ik sta ook te popelen om aan het seizoen te beginnen", zei Gesink, die de Ardenner klassiekers twee jaar links liet liggen. Door het vertrek van Bauke Mollema is hij weer nodig in wedstrijden als de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. "Natuurlijk speelt dat ook mee, maar ik verander ook graag af en toe mijn programma. Dit wordt eigenlijk weer eens een ouderwets jaar voor me."

Kramer twee keer tegen Pedersen bij EK

Schaatser Sven Kramer begint de jacht op zijn zevende titel bij de EK allround zaterdag tegen Sverre Lunde Pedersen uit Noorwegen. Bij de loting van vrijdag werd Kramer zowel op de vijfhonderd meter als de vijf kilometer gekoppeld aan de 22-jarige Noor. Op de kortste afstand vormen Kramer en Pedersen het achtste paar, op de vijf kilometer rijden ze de elfde en laatste rit.

Ireen Wüst, die in Tsjeljabinsk haar Europese titel verdedigt, begint op de vijfhonderd meter tegen Joelija Skokova uit Rusland. Later op zaterdag rijdt Wüst de drie kilometer tegen Jorien Voorhuis. Zondag staat voor zowel de mannen als vrouwen de 1500 meter op het programma, waarna het EK wordt afgesloten met de vijf kilometer voor vrouwen en tien kilometer voor mannen.

10 duurste auto's van 2014 #10

In deze 10-delige blog neem ik je mee naar de duurste auto's van afgelopen jaar. Kijkend naar voornamelijk tweezitters (enkele brute uitzonderingen nagelaten), daarnaast is gekozen om van elk merk maar één model mee te nemen in de lijst. Een stukje autoporno dat de komende 10 dagen rond de klok van 17.00 uur op je beeldscherm zal verschijnen. Veel plezier en schroom niet om een reactie achter te laten!

We starten vandaag uiteraard met de nummer 10 van de lijst:

Verkeerschaos in Parijs

Duizenden mensen staan al uren vast rond Parijs, omdat een aantal op- en afritten van de Périphérique zijn geblokkeerd in beide richtingen. Le Monde spreekt van een 'giganteske janboel'. 

Weliswaar staat de blokkade al lang voor Parijs aangegeven op de dynamische borden, maar veel mensen die al op het bewuste stuk reden, konden geen kant meer op. Dit meldt de krant Le Monde.

Volgens de krant nemen de mensen in de file het onverwachte stilstaan goed op. 'We staan stil, maar we weten waarom. De radio informeert ons regelmatig. De politie doet zijn werk goed,' aldus een vrachtwagenchauffeur. Een vrouw zegt: 'Wij staan hier stil, maar het ergste is het voor de gijzelaars.'

Mortal Kombat X-controller gepresenteerd

Voor de fans is er een speciale Mortal Kombat X-controller gepresenteerd bij de CES in Las Vegas. Opvallend is dat de knoppen op iets andere plekken zitten en de afwezigheid van analoge sticks. De controller is er in een Xbox- en een PlayStation-variant.

Er zit een schuifje op de controller om deze in te stellen voor Xbox 360 of Xbox One. Of zo een schuifje ook nodig is voor de PlayStation-versie is nog niet bekend. We moeten afwachten of de controllers ook officieel op de Nederlandse markt komen. De prijs zal tussen de $35 en de $50 liggen.

Mortal Kombat X komt 14 april uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. De game kan vanaf vandaag gepreorderd worden voor €49,99 met Goro als pre-order bonus.

Robben gekozen in UEFA-team van het jaar

Arjen Robben is gekozen in het team van het jaar 2014 bij een verkiezing die was uitgeschreven door de Europese voetbalbond UEFA. Via internet konden voetbalfans hun voorkeur voor hun ideale elftal aangeven. De speler van Bayern München, die als enige Nederlander was genomineerd, werd in totaal 462.439 keer gekozen. In totaal zijn er 8,4 miljoen stemmen uitgebracht.

Behalve Robben werden ook zijn Duitse teamgenoten Philipp Lahm en Manuel Neuer en zijn Oostenrijkse ploegmaat David Alaba door het publiek gekozen. Daarnaast bestaat het keurkorps uit de Portugees Cristiano Ronaldo, de Argentijn Lionel Messi, de Zweed Zlatan Ibrahimovic, de Duitser Toni Kroos, de Spanjaard Sergio Ramos, Diego Godín uit Uruguay en de Argentijn Ángel Di María.

Ronaldo kreeg met 598.287 de meeste stemmen.

Ramsey en Ízil terug bij Arsenal

Coach Arsène Wenger van Arsenal kan zondag in de competitiewedstrijd tegen Stoke City weer beschikken over Mesut Özil en Aaron Ramsey. Beide middenvelders zijn hersteld van blessures. Özil kwam sinds begin oktober niet meer in actie, terwijl Ramsey ruim een maand aan de kant stond.

Of beide spelers direct in de basis terugkeren, wilde Wenger niet zeggen. "Ik heb het basiselftal nog niet geselecteerd", zei de Fransman vrijdag. Hij liet tevens in het midden of Wojciech Szczesny op doel staat. De Pool kreeg vorige week een fikse boete nadat hij betrapt was toen hij na de verloren wedstrijd tegen Southampton in de kleedkamer stond te roken. "Hij is niet de eerste speler die de fout in is gegaan en vast niet de laatste", aldus Wenger.

Coach Derksen weg bij roeibond

Geert-Jan Derksen is weg bij de Nederlandse roeibond. De samenwerking tussen de bondscoach van de Holland Acht en de KNRB is per 1 januari beëindigd. Volgens de bond is het ontbreken van chemie en plezier in de interactie de voornaamste reden van de breuk.

"Op dit moment vind ik mijzelf niet de juiste coach die de mannen op sleeptouw kan nemen om het doel, de kwalificatie van de Olympische Spelen in Rio 2016, te halen", meldde Derksen vrijdag.

Derksen maakte sinds april 2013 deel uit van het coachteam. Met de mannen van de Holland Acht won hij dat jaar brons op het EK. Ook eindigde de equipe in 2013 als vijfde op het WK. Vorig seizoen verliep echter teleurstellend met een zevende plek op het EK en een achtste plaats op het WK dat op de Bosbaan werd gehouden.

René Mijnders gaat het team van Mark Emke, hoofdcoach van de mannen, versterken.

Geweld in Oost-Oekra´ne laait op

De Oekraïense regering beticht de rebellen in het oosten van het land ervan hun beschietingen weer op te voeren. Volgens Kiev waren er vrijdag vijftig beschietingen, waarbij vier militairen omkwamen. De rebellen zetten vuurwapens, raketten en mortieren in tegen het leger.

Een verslaggever van persbureau AP was donderdag getuige van raketbeschietingen op de stad Donetsk, die in handen is van de rebellen. Dat zou erop wijzen dat ook het Oekraïense leger het bestand schendt.

Het geweld was de laatste tijd juist afgenomen nadat de strijdende partijen een maand geleden een wapenstilstand hadden gesloten. Naar verwachting wordt er volgende week in Kazachstan opnieuw gepraat over een permanente oplossing voor het conflict. Behalve Oekraïne en de rebellen zullen ook Rusland, Duitsland en Frankrijk aanwezig zijn, ofschoon het overleg nog niet officieel is bevestigd.

Verkoop Volkswagen boven tien miljoen

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft vorig jaar voor het eerst meer dan tien miljoen voertuigen weten te verkopen. Dat maakte het grootste autobedrijf van Europa vrijdag bekend.

Daarmee voldeed Volkswagen aan zijn doelstelling om in 2014 voor het eerst tien miljoen wagens aan de man te brengen. De verkoop van het hoofdmerk Volkswagen ging met negen procent omhoog tot 6,12 miljoen wagens. Bij Skoda kwam de verkoop voor het eerst boven de een miljoen uit met een stijging van 12,7 procent, terwijl bij Seat de verkoop met tien procent toenam. Bij luxedochter Audi was sprake van een verkoopgroei met 10,5 procent tot 1,74 miljoen auto's.

Eerder op de dag meldden ook al BMW en Mercedes-Benz recordverkopen in 2014.

Laagste werkloosheid Verenigde Staten in 6,5 jaar

De werkloosheid in de Verenigde Staten is in december gedaald van 5,8 procent van de beroepsbevolking naar 5,6 procent, het laagste niveau sinds juni 2008. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend. Economen rekenden gemiddeld op een afname tot 5,7 procent.

De werkgelegenheid in de VS nam in december verder toe. Er kwamen in totaal 252 duizend banen bij, na een herziene 353 duizend stuks in november. Eerder was voor die maand een aanwas van 321 duizend arbeidsplaatsen gerapporteerd. Economen rekenden op basis daarvan voor december in doorsnee op een groei van de werkgelegenheid met 240 duizend banen.

Beamdog werkt aan volgende Baldur's Gate

Gamestudio Beamdog heeft in een blogpost op hun website hun plannen voor het komend jaar bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat een van de games waar zij mee bezig zijn een volgende Baldur's Gate is.

Beamdog heeft overigens nog niet heel veel naar buiten gebracht. De game, die voorlopig Adventure Y genoemd wordt, wordt gemaakt met behulp van de Infinity Engine. Het verhaal moet een brug gaan slaan tussen Baldur's Gate: Enhanced Edition en Baldur's Gate II: Enhanced Edition.

Volgens Beamdog komen zij in de vroege lente van dit jaar met meer informatie over Adventure Y, waaronder de releasedatum. Tot die tijd zullen we het moeten doen met onderstaande screenshots die volgens Beamdog 'op mysterieuze wijze naar hun forum zijn gelekt'.

Adventure Y

Adventure Y

Adventure Y

Adventure Y

Grand Budapest Hotel grootste kanshebber Bafta's

The Grand Budapest Hotel van regisseur Wes Anderson is de grootste kanshebber bij de prestigieuze Britse filmprijzen Bafta's. De film sleepte een recordaantal van elf nominaties in de wacht voor de 'Engelse Oscars'. Birdman en The Theory of Everything kregen beide tien nominaties. Komiek Stephen Fry en acteur Sam Claflin maakten vrijdag de kanshebbers bekend. De British Academy Film Awards worden zondag 8 februari uitgereikt tijdens een groots awardgala in Londen.

The Grand Budapest Hotel maakt onder meer kans op de prijs voor beste film. In die categorie neemt de komedie het op tegen Birdman, Boyhood, The Imitation Game en The Theory of Everything. Wes Anderson is genomineerd voor beste regisseur, samen met collega's Alejandro G. Inarritu (Birdman), Richard Linklater (Boyhood), James Marsh (The Theory of Everything) en Damien Chazelle (Whiplash).

Hoofdrolspeler Ralph Fiennes neemt het in de categorie beste acteur op tegen Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne, Jake Gyllenhaal en Michael Keaton. The Grand Budapest Hotel maakt ook kans op de titel voor beste scenario, samen met Birdman, Boyhood, Nightcrawler en Whiplash. De veelgeprezen film dingt ook mee naar Bafta's in de categorieën beste muziek, beste cinematografie, beste montage, beste productie, beste kostuums, beste geluid en beste haar en make-up.

Woensdag werden de genomineerde aanstormende talenten al bekendgemaakt. Actrice Shailene Woodley (The Fault In Our Stars), Jack O'Connell (Unbroken), Gugu Mbatha-Raw (Belle), Miles Teller (Whiplash) en Margot Robbie (The Wolf Of Wall Street) strijden om de titel.

De British Academy of Film and Television Arts kent de filmprijzen sinds 1948 jaarlijks toe. Prins William is sinds 2010 voorzitter van de academie.

Virtuele safety car in Formule 1 ingevoerd

In de Formule 1 zal volgend jaar een virtuele safety car ingevoerd gaan worden, zo blijkt uit de publicatie van de definitieve reglementen voor 2015. Reden hiervoor is de zware crash die Jules Bianchi in Japan had en waarbij de Fransman zwaar hersenletsel opliep.

Volgens artikel 41 van de reglementen zal een virtuele safety car ingevoerd worden op momenten dat er een dubbele gele vlag op een bepaalde sectie van een circuit nodig is omdat coureurs of officials naast de baan gevaar lopen, maar er geen algehele safety car nodig is.

Als de virtuele safety car ingesteld wordt zal dit op de borden met VSC aangegeven worden. Coureurs mogen niet naar de pits, tenzij dit voor een bandenwissel is en ze moeten in de sector waar de virtuele safety car is boven een door de FIA gestelde minimum tijd blijven. Coureurs die zich hier niet aan houden worden gestraft.

Mocht de gevaarlijke situatie voorbij zijn dan krijgen de teams een seintje van de FIA, waarna tien tot vijftien seconden later het groene licht op de borden gaat branden. Na dertig seconden zal dit licht weer gedoofd worden.

Flinke achterstand in cao-overleg

In 2014 zijn een stuk minder cao's afgesloten dan normaal. In totaal gaat het om 365 nieuwe contracten, tegenover 410 die gebruikelijk zijn. In 2013 werden nog 462 cao's afgesloten. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van werkgeversvereniging AWVN.

In het cao-overleg is sprake van een flinke achterstand. Dit jaar moeten bijna 550 cao's worden vernieuwd. Naast de 392 cao's die in 2015 aflopen en daarom aan vernieuwing toe zijn, zijn ook voor ruim 150 cao's uit vorige jaren nog steeds geen nieuwe afspraken gemaakt.

Werkgevers en vakbonden spraken vorig jaar een gemiddelde loonstijging af van 1,6 procent. In de caos die in 2013 werden vernieuwd, gingen de lonen gemiddeld nog 1,4 procent omhoog.

AWVN adviseert werkgevers over arbeidsvoorwaarden en is als zodanig betrokken bij het merendeel van alle negenhonderd Nederlandse cao's en arbeidsvoorwaardenregelingen.

Ebolavaccins lijken te werken

Twee experimentele vaccins tegen het ebolavirus lijken veilig te zijn, wat betekent dat er binnenkort wordt begonnen met testen op vrijwilligers in West-Afrika. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie vrijdag gezegd.

De vaccins, ontwikkeld door de farmaceutische bedrijven GlaxoSmithKline, Merck en Newlink, werden al getest in het Westen. Naar aanleiding van die proeven is nu besloten om het vaccin ook in Guinee, Sierra Leone en Liberia, waar het virus heerst, te testen, onder meer op hulpverleners.

De uitbraak van ebola in West-Afrika heeft al meer dan 8200 levens geëist.

Nog hoger prijzengeld Australian Open

De organisatie van de Australian Open heeft het prijzengeld voor de komende editie extra verhoogd naar veertig miljoen Australische dollar (omgerekend 27,5 miljoen euro). Hiertoe is besloten omdat dat koers van de Australische dollar laag staat.

In oktober vorig jaar werd al bekend dat de prijzenpot was opgeschroefd naar 36,3 miljoen Australische dollar. Dat was tien procent meer dan in 2014. De winnaars van het enkelspel bij de mannen en bij de vrouwen mogen 3,1 miljoen Australische dollar (2,1 miljoen euro) op hun bankrekening bijschrijven. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar wordt van 19 januari tot en met 1 februari gehouden.

Microsoft werkt aan nieuwe game van geliefde strategiereeks

Het zou zomaar kunnen dat Microsoft bezig is met een opvolger van de populaire reeks Age of Empires. Microsoft heeft namelijk een vacature online gezet voor een network engineer die mee moet werken aan het volgende deel in 'een geliefde strategiereeks'. De vacature is voor het bedrijf Decisive Games, wat een nieuwe Microsoft-studio is. Uiteraard kan het ook iets anders zijn, maar hopen mag altijd.

age
age

Geen wereldbeker zwemmen in Nederland

Nederland ontbreekt op de kalender van de wereldbeker zwemmen in het 25 meterbad die de wereldzwembond FINA vrijdag bekend heeft gemaakt. Eindhoven en Amsterdam werden genoemd als mogelijke organisator, maar staan niet op de lijst voor 2015.

De cyclus begint in augustus in Moskou. Daarna volgen wedstrijden in Chartres-Parijs, Hong Kong, Beijing, Singapore, Tokyo en Doha. De laatste wedstrijd is begin november in Dubai.

Vorig jaar maakte Inge Dekker als enige Nederlandse zwemster haar opwachting in de cyclus en verdiende een bedrag van 167 duizend euro aan prijzengeld.

Giro 555-actie voor Ha´ti officieel gestopt

Vijf jaar na de allesverwoestende aardbeving in Haïti zijn de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) officieel gestopt met de hulp bekostigd met ingezameld geld van Giro 555. Alle giften zijn inmiddels besteed. Dat heeft de SHO vrijdag bekendgemaakt. Enkele aangesloten ontwikkelingsorganisaties, zoals Cordaid en ICCO, blijven nog wel actief in het land.

Volgens de Verenigde Naties werden ruim 217.000 mensen door de aardbeving op 12 januari 2010 dodelijk getroffen. Ongeveer 300.000 mensen raakten gewond. Direct kwam een grote internationale hulpoperatie op gang. Vanuit Nederland vertrokken onder meer teams met speurhonden naar Haïti om onder het puin naar overlevenden te zoeken. Daaronder lagen ook twee Nederlandse echtparen met hun Haïtiaanse adoptiekinderen.

Tijdens een nationale actie werd 111 miljoen euro opgehaald. Dat is de op een na hoogste opbrengst in de geschiedenis van de SHO. De opbrengst is besteed aan noodhulp en wederopbouw. Zo zijn er 8500 huizen en 55 scholen gebouwd of gerepareerd, 267 duizend mensen kregen dankzij het geld weer toegang tot schoon drinkwater en 190.000 mensen werden getraind in rampenbestrijding.

Volgens cijfers van de Wereldbank en de Verenigde Naties gaat Haïti vooruit. Sterfte van kinderen onder de vijf jaar neemt af en negen op de tien kinderen gaan naar de basisschool. Twee derde van de bevolking heeft weer toegang tot schoon drinkwater en dat is meer dan voor de ramp. "Toch blijft er hulp nodig", zegt Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib en voorzitter van de Giro 555-actie voor Haïti. "Nog steeds wonen 85.000 mensen in tenten, onder slechte omstandigheden en met risico op uitzetting."

Stone en Garfield betrappen fotograaf

Het is niet gemakkelijk om Emma Stone en Andrew Garfield onopgemerkt op de foto te zetten. Dat bewezen de twee toen iemand hen in een restaurant probeerde te kieken.

Emma trok een gekke bek terwijl Andrew strak de lens in keek van een medebezoeker van het restaurant in New York waar ze dineerden. "Ok, ik heb ofwel een geweldig moment tussen Andrew Garfield en Emma Stone gevangen, of ik wordt ontslagen als paparazzi. Oeps", schreef Alejandra Garibay op Instagram bij haar foto die ze stiekem over de schouder van haar gezelschap probeerde te maken.

De datende acteurs hebben vaker fotografen die het op hen gemunt hebben in de smiezen. Enkele keren grepen ze de kans aan goede doelen te promoten toen ze werden opgejaagd door persfotografen. Door A4'tjes vol te schrijven vroegen ze via de lens van de paparazzi aandacht voor stichtingen die zich inzetten voor onder meer autisme, kanker en weeskinderen.

Emotionele zege voor Franšaise Cornet

De Franse tennisster Alizé Cornet heeft haar overwinning vrijdag in de Hopman Cup opgedragen aan de slachtoffers van de schietpartij bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Ze arriveerde voor de partij tegen de Poolse Agnieszka Radwanska in het stadion met de leus 'Je suis Charlie' op haar tas.

"Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd", aldus Cornet, die Radwanska met 6-4, 2-6, 7-5 versloeg. "Iedere keer als ik naar mijn stoel liep, zag ik de boodschap op mijn tas. Ik dacht: jij ben hier en je kunt voor dit geweldige publiek doen wat je leuk vindt. Ik wilde alleen maar alles geven en proberen te winnen voor de slachtoffers. Het geeft mij de kans om de boodschap over te brengen, want ik vind het heel belangrijk dat we allemaal beseffen dat dit echt vreselijk is en dat we sterk moeten blijven met elkaar."

'Financiering gemeenten moet anders'

Gemeenten moeten financieel minder afhankelijk worden van het Rijk. Ze krijgen steeds meer taken en 'daar hoort ook een andere financiering bij'. Dat zegt Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en burgemeester van Almere, in een interview dat de Volkskrant vrijdag heeft gepubliceerd.

"Er is geen ander land waar gemeenten zó afhankelijk zijn van het Rijk", aldus Jorritsma. De voorzitter zegt blij te zijn met plannen van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) om gemeenten meer belastingen te laten innen, maar dat is volgens haar niet de enige mogelijkheid. "Er moet breder worden gekeken naar de financiering van lokaal beleid."

De Commissie Financiële ruimte voor gemeenten gaat volgens Jorritsma een analyse maken van ontwikkelingen op financieel-economisch, demografisch en bestuurlijk gebied die van invloed zijn op het geld van gemeenten. Ook zal de commissie voorstellen doen voor nieuwe financiering.

Zoon Jackie Chan zes maanden cel in om wiet

Jaycee Chan, de zoon van de beroemde acteur Jackie Chan, moet zes maanden de gevangenis in. Dat is vrijdag besloten door een rechtbank in Beijing nadat de 32-jarige Jaycee toegaf betrokken te zijn bij een drugsmisdaad.

Naast een gevangenisstraf moet Chan volgens BBC ook een boete van 2000 yuan (zo'n 273 euro) betalen. Chan werd in augustus aangehouden. Hij had toen marihuana gerookt en bij een huiszoeking werd vervolgens honderd gram wiet gevonden. Hiervoor had Jaycee een gevangenisstraf van drie jaar kunnen krijgen, maar omdat hij bekende besloot de rechter hem een lagere straf te geven.

Kort nadat Jaycee was aangehouden, bood zijn bekende vader Jackie publiekelijk zijn diepste verontschuldigingen aan voor het gedrag van zijn zoon.

Kerstomzet supermarkten gedaald

De Nederlandse supermarkten hebben in de twee weken rond Kerstmis 0,5 procent minder omzet behaald dan een jaar eerder, ondanks ruimere openingstijden. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeksbureau GfK vrijdag heeft gepubliceerd.

Over heel december nam de omzet van de supermarkten met 0,1 procent op jaarbasis af tot 2,71 miljard euro. De verkopen over heel 2014 kwamen uit op 33,3 miljard euro, wat eveneens neerkomt op een daling van 0,1 procent.

Vertraging in groei autoverkopen China

De autoverkopen in China zijn het afgelopen jaar minder hard gestegen dan een jaar eerder. Dat maakte de Chinese autobrancheorganisatie vrijdag bekend. De groei werd vooral gedrukt als gevolg van een tragere groei van de economie in combinatie met strengere regelgeving in steden.

Het aantal afgeleverde auto's groeide in 2014 met tien procent tot 18,9 miljoen. Een jaar eerder noteerde de Chinese automarkt nog een groei van zeventien procent.

De Chinese economie is in het afgelopen jaar waarschijnlijk in traagste tempo gegroeid sinds 1990, hetgeen ook de consumentenbestedingen en dus de autoverkopen parten speelt. Daarnaast ondervinden autohandelaren hinder van strengere Chinese regelgeving om vervuiling in steden tegen te gaan. Zo hebben meerdere steden in het land een jaarlijks quotum ingesteld voor het op kenteken zetten van nieuwe auto's.

Ex-vrouw miljardair toch akkoord met schikking

Sue Ann Arnall, de ex-vrouw van de Amerikaanse olietycoon Harold Hamm, stemt toch in met een schikking van 972 miljoen dollar, 823 miljoen euro, in hun echtscheiding.

Eerder deze week weigerde Arnall nog de cheque, omdat ze het bedrag te laag vond. In november bepaalde een rechtbank dat Hamm zijn ex-vrouw bijna een miljard dollar moest betalen. Arnall ging tegen dat vonnis in beroep. Het vermogen van Hamm wordt geschat op circa veertien miljard dollar. De twee vroegen in mei 2012 echtscheiding aan.

Hamm is topman van oliebedrijf Continental Resources, een belangrijke speler op de Amerikaanse schaliegasmarkt.

Koenders geschokt door moorden Boko Haram

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) is 'zeer bezorgd' over de situatie in het noordoosten van Nigeria, waar de islamitische terreurbeweging Boko Haram de afgelopen dagen zeker honderd mensen heeft vermoord. Koenders is 'geschokt' door de bloedbaden.

Koenders veroordeelt de aanslagen scherp. "De aanslagen leiden ertoe dat veel onschuldige mensen om het leven komen of zwaargewond raken, ongeacht welke religie zij aanhangen. Iedereen die in de regio woont is hier slachtoffer van", aldus de minister.

Het geweld van Boko Haram is volgens Koenders moeilijk te stoppen. Nederland probeert Nigeria te helpen bij het nemen van antiterreurmaatregelen en het versterken van de rechtsstaat in Nigeria. "Boko Haram is schuldig aan dit geweld, maar tegelijkertijd is het de verantwoordelijkheid van de Nigeriaanse overheid om de burgers te beschermen. Op deze verplichting wijzen wij de Nigeriaanse autoriteiten consequent."

Man met 74 onbetaalde boetes aangehouden

Een 29-jarige man uit België moest vrijdagochtend op de A2 zijn auto inleveren omdat hij nog 74 Nederlandse verkeersboetes heeft openstaan voor een totaalbedrag van 23.000 euro. Marechaussees controleerden de man omdat hij met 60 kilometer per uur op de snelweg bij Roosteren (Limburg) reed. De automobilist verklaarde dat zijn snelheidsmeter defect was.

Omdat hij de openstaande boetes niet kon betalen werd zijn auto in beslag genomen. Hij krijgt de auto pas terug als de boetes zijn betaald.

Bill Cosby grapt over aantijgingen

Bill Cosby heeft tijdens zijn show een grap gemaakt over de beschuldigingen van seksueel misbruik aan zijn adres. Dat meldt de Canadese krant National Post.

"Je moet voorzichtig zijn om bij mij in de buurt te drinken", merkte Cosby op in zijn show in de Canadese stad London terwijl hij zich op een bezoekster richtte. De grap is opmerkelijk - Cosby had zich tot nog toe weerhouden van commentaar op de tientallen beschuldigingen - en zette zijn theatertour door alsof er niets aan de hand is.

Toch kon niet iedereen het optreden van de komiek waarderen. Twee mannen werden de zaal uitgezet nadat ze 'wij houden niet van je Bill', schreeuwden. "Je bent een verkrachter. Ik word nu verwijderd omdat jij een verkrachter bent", riep een van hen toen de beveiligers in actie kwamen.

Van tevoren werd een flyer uitgedeeld met een waarschuwing van het theater dat verstoringen van de show niet getolereerd zouden worden. Gelukkig voor Cosby bestond het publiek vooral uit trouwe fans die uitgebreid lachten om zijn grappen en hem een staande ovatie gaven.

Buiten werd wel uitgebreid geprotesteerd. Daar konden de bezoekers van de show rekenen op een scheldende groep demonstranten. "Schaam je", riep een van de demonstranten naar de bezoekers. "Dertig vrouwen", werd een bezoeker toegesnauwd. "Dochters, moeders, zussen."

Weer ingebroken bij Miley Cyrus

Vorige maand is Miley Cyrus weer slachtoffer geworden van een inbraak. Dat meldt TMZ.

De inbreker zou een grote hoeveelheid persoonlijke bezittingen van Miley en haar broer hebben meegenomen. Ook haar bankpas zou zijn gestolen. Een verdachte is inmiddels gearresteerd en moest zich afgelopen woensdag voor de rechter verantwoorden voor de inbraak die plaatsvond op 16 december. Hij zei onschuldig te zijn.

Het is de derde keer in iets meer dan een jaar tijd dat er ingebroken is bij de zangeres. In juni van afgelopen jaar namen twee dieven haar Maserati, juwelen en andere bezittingen mee - de daders zijn inmiddels veroordeeld. Ook in november 2013 sloeg een inbreker toe. Die maakte toen voor ruim tachtigduizend euro aan juwelen en handtassen buit.

Europcar definitief op tweede wielerniveau

De Franse wielerploeg Europcar komt dit jaar definitief uit op het tweede niveau. De formatie heeft van de internationale wielerunie UCI een licentie gekregen voor het procontinentale niveau. Een verlenging van de licentie voor de WorldTour zat er niet in, omdat de ploeg de financiën niet rond kreeg.

Door het wegvallen van Europcar, waarvoor coureurs als Thomas Voeckler en Pierre Roland uitkomen, bestaat het hoogste niveau dit jaar uit zeventien in plaats van achttien ploegen. Teams die in de WorldTour rijden zijn verzekerd van startrecht in alle grote wedstrijden, waaronder de drie grote rondes en de klassiekers.

Doordat Giant-Alpecin overstapte op een Duitse licentie, is LottoNL-Jumbo de enige Nederlandse ploeg die op het hoogste niveau uitkomt.

Alle Rotterdamse peuters naar school

Alle peuters in Rotterdam kunnen vanaf hun tweede levensjaar naar school. Tot hun vierde jaar worden ze dan spelenderwijs klaargestoomd voor de basisschool. Op die manier moeten kinderen beter aansluiting vinden in het basisonderwijs en wil onderwijswethouder Hugo de Jonge achterstanden in het onderwijs voorkomen.

Dat staat in het nieuwe onderwijsbeleidsplan van de gemeente Rotterdam. De peuters van zowel werkende als niet-werkende ouders hebben recht op minimaal twee dagdelen onderwijs, ofwel acht uur. Kinderen die het risico lopen op achterstand in bijvoorbeeld taal en rekenen, hebben recht op 10 tot 12,5 uur per week voorschoolse opvang.

Rotterdam kent nu nog een waaier aan voorzieningen voor peuters, zoals het peuterspeelwerk, kinderopvang en groepen nul. Die worden nu allemaal samengebracht onder de naam voorschoolse opvang en vallen dan onder de verantwoordelijkheid van een basisschool. De vaardigheden van het kind worden vastgelegd in een zogeheten kindvolgsysteem dat aansluit op het systeem van de basisschool.

De onderwijswethouder stelde bij de presentatie dat ieder kind recht heeft zich te ontwikkelen: "Vanuit die gedachte hebben wij dit ontwikkeld." De groepen nul bevinden zich nog niet allemaal in de gebouwen van de basisscholen. Op termijn kunnen die twee wel worden samengevoegd, maar daar moet nog financiering voor worden gevonden.

'ItaliŰ wordt zwakste broeder in eurozone'

Terwijl de economieën van Spanje, Griekenland en Portugal uit het dal beginnen te klimmen, is Italië hard op weg om de zwakste schakel in de eurozone te worden. Dat schrijven economen van ABN AMRO vrijdag.

De Italiaanse economie kromp in het tweede en derde kwartaal met achtereenvolgens 0,2 en 0,1 procent, en maakt daarmee de derde recessie sinds 2008 door. Dat het land slechter presteert dan andere Zuid-Europese landen komt volgens ABN AMRO door een gebrek aan economische hervormingen.

De bank wijst er onder meer op dat in Griekenland de arbeidskosten sinds begin 2011 met vijftien procent zijn gedaald, en in Spanje en Portugal met circa tien procent. In Italië daarentegen werd arbeid in diezelfde periode vier procent duurder. Daardoor is de concurrentiepositie van het land verslechterd.

Dieven stelen vuile was

Een vrouw in Rijswijk is van haar vuile was beroofd. Dat meldde de politie vrijdag.

De Rijswijkse liep op het Julialaantje met een boodschappenwagentje met daarin haar vuile was toen ze werd aangesproken door twee mannen en een vrouw. Ze bedreigden haar en eisten geld.

Een van de mannen probeerde met een mes de riem van de handtas door te snijden. Toen de vrouw om hulp riep, gingen ze er vandoor met het boodschappenwagentje met vuile was.

Storm leidt niet tot problemen verkeer

Het stormachtige weer heeft vrijdagochtend niet tot grote problemen geleid in het verkeer. "Het is een rustige ochtendspits", zei een woordvoerder van de ANWB. Er waren wel enkele ongelukken, maar die hadden volgens hem niets met het weer te maken.

Het KNMI waarschuwt voor stormachtig weer voor vrijdag en dit weekeinde. Voor het hele land is de zogenoemde code geel afgekondigd.

In het noordwesten van het land waren vrijdagochtend soms windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur, zei een woordvoerster van de KNMI. Elders in het land zijn windstoten van 80 kilometer per uur.

Het stormachtige weer is rond het middaguur op het hoogtepunt. Daarna neemt de wind af om in de avond weer toe te nemen. Het KNMI waarschuwt ook voor zaterdag voor 'zware tot zeer zware windstoten'.

Verkoop BMW doorbreekt twee miljoen auto's

De Duitse autofabrikant BMW heeft in 2014 zijn wereldwijde verkoop voor het eerst zien stijgen tot meer dan twee miljoen voertuigen. Dat maakte BMW vrijdag bekend.

De verkoop bedroeg 2,12 miljoen auto's van de merken BMW, Mini en Rolls-Royce, een stijging van bijna acht procent. Volgens het Beierse bedrijf was in alle belangrijke markten sprake van groei.

De verkoop van het hoofdmerk BMW nam vorig jaar met 9,5 procent toe tot ruim 1,8 miljoen voertuigen. Het bedrijf liet weten dat 2014 het beste jaar ooit was voor het merk BMW, Rolls-Royce en de motorfietsenverkoop.

'Kabinet laat veel vragen MH17 onbeantwoord'

Het kabinet is onduidelijk over wat het wist over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne voor het neerstorten van de MH17 in juli. Veel vragen van de Tweede Kamer daarover worden helemaal niet beantwoord. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die samen met D66er Sjoerd Sjoerdsma de vragen stelde, heeft dat vrijdag laten weten. Volgens hem wordt de helft van de vragen niet beantwoord. "Ik wil de andere helft ook. Ook Sjoerdsma overweegt vervolgvragen te stellen", zei hij voor de NPO-radio.

Het kabinet gaf in een donderdag zeer laat verstuurde brief toe dat ministeries drie dagen voor de ramp met de MH17 wisten dat het luchtruim boven Oekraïne niet veilig was. Een Nederlandse diplomaat had informatie gekregen over het neerhalen van een Oekraïens militair vliegtuig boven het oosten van het land. Hij had die doorgespeeld aan Den Haag.

Sjoerdsma verbaast zich ook over het late tijdstip waarop de antwoorden van het kabinet binnenkwamen. "Ik kan me niet voorstellen dat zo laat nog iemand werkt."

Meer orgaandonaties dan ooit tevoren

271 mensen hebben vorig jaar organen afgestaan na hun dood. Dat is meer dan ooit tevoren. Dat meldt de Nederlandse Transplantatiestichting vrijdag. Deze 271 orgaandonoren hebben 782 orgaantransplantaties mogelijk gemaakt, doordat hun organen naar meerdere ontvangers gingen.

Er staan minder mensen op de wachtlijst voor een donororgaan dan vorig jaar aan het begin van het jaar: 1041 nu tegenover 1149 begin 2014. Dat is een daling van negen procent. Vorig jaar zijn meer harttransplantaties uitgevoerd (van 38 naar 50), maar de wachtlijst voor een nieuw hart is toch gegroeid.

De NTS spreekt van een 'trendmatige stijging van het aantal orgaandonoren' en denkt dat dat te wijten is aan de manier waarop orgaandonatie in ziekenhuizen geregeld is en aan de aandacht voor het belang van donatie.

28.000 handtekeningen tegen leenstelsel

Bijna 28.000 mensen, vooral studenten, hebben op de website Stophetleenstelsel.nl aangegeven dat ze tegen de invoering van het leenstelsel voor studenten zijn. Al deze handtekeningen zijn verzameld en worden dinsdag door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) aan de Eerste Kamer aangeboden.

De studentenvakbond heeft alle hoop op de Eerste Kamer gevestigd. Daar wordt namelijk deze maand gesproken over de invoering van het leenstelsel en er daarna ook over gestemd. In de Tweede Kamer is het wetsvoorstel al aangenomen.

De studenten zijn fel tegen de invoering van het leenstelsel. Ze vrezen onder meer dat minder mensen kunnen studeren als de basisbeurs - nu nog een gift - komend collegejaar wordt vervangen door een lening. November vorig jaar demonstreerden enkele duizenden studenten tegen het plan.

Federer gunt Duckworth een game

Roger Federer heeft vrijdag overtuigend de halve finales van het toernooi in Brisbane bereikt. De als eerste geplaatste Zwitser won donderdag nog met de nodige moeite van de Australiër John Millman, maar rekende een dag later met duidelijke cijfers af met Millmans landgenoot James Duckworth. Federer gunde zijn tegenstander slechts een game en maakte het in veertig minuten met 6-0 en 6-1 af.

Federer treft in de halve eindstrijd de Bulgaar Grigor Dimitrov, die de Slowaak Martin Klizan uitschakelde.

AustraliŰ verslaat Koeweit in openingsduel AziŰ Cup

Gastland Australië heeft het openingsduel van de Azië Cup gewonnen. De Australiërs waren met liefst 4-1 te sterk voor Koeweit. Heel Australië rekent op een eindzege voor de gastheer. Het duel met Koeweit moest dan ook geen moeilijkheden opleveren. Toch kwamen de bezoekers al na acht minuten spelen op een 0-1 voorsprong. Het was Hussein Fadel die de openingstreffer voor zijn rekening nam.

Al snel volgde het antwoord van Australië. Dankzij aanvaller Tim Cahill kwam het gastland op gelijke hoogte en niet lang daarna volgde ook de 2-1 van Massimo Luongo. Door Mile Jedinak (strafschop) werd Koeweit over de knie gelegd. Het verzet van de opponent was gebroken. Vlak voor tijd maakte James Troisi er ook nog 4-1 van.

Beide ploegen zorgden daarmee voor een primeur. Nog nooit werden er namelijk vijf treffers gemaakt tijdens het openingsduel van de Azië Cup. Tijdens de wedstrijd was de Eredivisie-inbreng nihil. Alleen Trent Sainsbury van PEC Zwolle kwam in actie. Tommu Oar van FC Utrecht kreeg geen speeltijd.

De Azië Cup heeft plaats tot en met 31 januari. De openingswedstrijd was in Melbourne. De finale is in Sydney.  De overige speelsteden zijn Brisbane, Canberra en Newcastle.

Griekenland volgens Dijsselbloem niet uit eurozone

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is niet aan de orde. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Hij wilde verder 'niet speculeren' over de gevolgen van de uitslag van de komende Griekse verkiezingen. Wel zal de EU na de verkiezingen met de nieuwe Griekse regering moeten praten, zei Dijsselbloem.

Bij de Griekse verkiezingen deze maand zal mogelijk de linkse partij Syriza winnen. Die wil de bezuinigingen die de eurolanden en het IMF de afgelopen jaren afdwongen terugdraaien. Die bezuinigingen waren een voorwaarde voor de miljardensteun die het land ontvangt.

Eerder waren er berichten dat Duitsland een zogeheten Grexit, een vertrek uit de eurozone, zou willen accepteren. Dijsselbloem wees er vrijdag op dat die officieel zijn ontkend.

Asscher: niet anders over moslims gaan denken

Vicepremier Lodewijk Asscher is na de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs niet anders over moslims gaan denken. "We weten dat er moslims zijn die hun geloof misbruiken om misdaden te plegen. We weten ook dat er veel moslims dat afschuwelijk vinden", zei Asscher vrijdag.

Asscher was donderdag aanwezig bij een mars in Amsterdam waar tegen de aanslag werd geprotesteerd. Hij vond het een indrukwekkende bijeenkomst. Asscher wilde zich net als de andere deelnemers solidair verklaren met journalisten die zich met gevaar voor eigen leven blijven uitspreken.

Grote partij zware wapens onderschept

In opdracht van de Brabantse politie is woensdag in Kroatië een grote partij zware vuurwapens onderschept. Een busje met zes raketwerpers, een zware mitrailleur, enkele kalasjnikovs, vuistvuurwapens, handgranaten en munitie was op weg naar Nederland en werd tegengehouden. De Nederlandse bestuurder werd aangehouden, maakte de politie vrijdag bekend.

In Kroatië, België en Nederland werden tegelijk nog dertien verdachten aangehouden, onder wie de 42-jarige hoofdverdachte uit Den Bosch.

Op plekken in Den Bosch en Hedel vond de politie nog meer wapens: vuurwapens en handgranaten plus munitie.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Charlie Hebdo ereburger van Parijs

Charlie Hebdo is benoemd tot ereburger van de Franse hoofdstad. Het stadsbestuur van Parijs stemde vrijdag tijdens een bijzondere raadszitting unaniem in met het besluit het satirische weekblad deze eer te verlenen.

Op de Arc de Triomphe wordt op instigatie van burgemeester Anne Hidalgo in gigantische letters de boodschap 'Paris est Charlie' afgebeeld. Om 19.00 uur vrijdagavond moet het lichtspektakel beginnen.

Charlie Hebdo ereburger van Parijs
Charlie Hebdo ereburger van Parijs (Foto: ANP)

Trail Blazers verslaan Heat

De basketballers van Portland Trail Blazers hebben donderdag Miami Heat verslagen. De ploeg uit Portland zegevierde met 99-83. LaMarcus Aldridge had met 24 punten en twaalf rebounds een belangrijk aandeel in de zesde overwinning in zeven duels. Wesley Matthews voegde er achttien punten aan toe. Dwyane Wade was topscorer bij de Heat met 23 punten.

New York Knicks ging voor de veertiende keer op rij onderuit. In de vorige wedstrijd vestigden de Knicks al een negatief clubrecord. Ook van Houston Rockets kon het team niet winnen (96-120).

Gerald Henderson en Kemba Walker leidden Charlotte Hornets met respectievelijk 31 en 29 punten naar de zege op Toronto Raptors. De Hornets wonnen het duel met 103-95.

Haas hekelt bedrijfsvoering Marussia en Caterham

Gene Haas vindt de manier waarop Marussia en Caterham het in de Formule 1 aangepakt hebben vreemd. De Amerikaanse miljardair wil in 2016 zelf met een F1-team op de grid staan en pakt het radicaal anders aan dan de twee kleine (verdwenen) renstallen, zo laat hij Autoweek weten.

Haas: "Wij baseren ons business model op hoe we het in NASCAR aangepakt hebben. Dat betekent dat we de motoren en het chassis van anderen kopen. Als Caterham omvalt blijven er negen teams over. Wij zouden in 2016 dan de tiende renstal zijn en ik denk niet dat Bernie Ecclestone andere nieuwkomers toelaat."

"Ik heb naar het oude model met kleine teams gekeken en zeg dat het gekkenwerk was. Om een dokter te worden moet je ook eerst tien jaar in opleiding, je dient het vak toch van iemand te leren. Daarom slaan wij de handen ineen met Ferrari. Het is eigenlijk een experiment om te kijken of deze nieuwe werkwijze aanslaat en voor beide partijen voordelig uitpakt."

L÷w: "Neuer verdient titel speler van het jaar"

De Duitse bondscoach Joachim Löw vindt dat doelman Manuel Neuer het verdient om te worden gekozen tot wereldvoetballer van het jaar. "Iedere andere uitslag zou mij teleurstellen", aldus Löw vrijdag in de krant Bild. "De afgelopen jaren steekt hij er als doelman bovenuit. Bovendien is hij een ongelooflijke persoonlijkheid zowel binnen als buiten het veld. Op het WK heeft hij zijn buitengewone kwaliteiten aan de wereld laten zien."

Neuer heeft concurrentie van de Portugees Cristiano Ronaldo en de Argentijn Lionel Messi bij de verkiezing onder bondscoaches, aanvoerders van de nationale ploegen en vertegenwoordigers van de media. Löw, die Duitsland naar de wereldtitel leidde, is zelf genomineerd voor de titel coach van het jaar. De winnaars worden maandag in Zürich bekendgemaakt.

Marcellis benoemd tot aanvoerder NAC Breda

Robert Maaskant heeft Dirk Marcellis vrijdag aangewezen als de nieuwe aanvoerder van NAC Breda. De 26-jarige verdediger, die onlangs overkwam van AZ, volgt Jelle ten Rouwelaar op. De doelman moest zijn aanvoerdersband inleveren omdat Maaskant liever een veldspeler als captain heeft. Ten Rouwelaar blijft wel reserveaanvoerder. Dat geldt ook voor middenvelder Erik Falkenburg.

Marcellis reageerde verheugd op het nieuws. "Ik ben vereerd met het vertrouwen van Maaskant. We gaan er alles aan doen om een goede tweede seizoenshelft te draaien." Ten Rouwelaar heeft begrip voor de beslissing van de coach. "Ik heb hier uitgebreid met de trainer over gesproken en ik kan me vinden in zijn beweegredenen. Als dit NAC verder helpt, dan ben ik helemaal voor."

'Fidel Castro overleden'

In Cuba zal vrijdag een persconferentie plaatsvinden, terwijl sinds donderdag steeds hardnekkiger het gerucht gaat dat oud-dictator Fidel Castro is overleden. Dat meldden verschillende Cubaanse en Latijns-Amerikaanse media.

Cubaanse inwoners van Miami bemerken sinds donderdag steeds meer 'spanning' bij familieleden van de voormalig leider van Cuba en in militaire kringen. Geruchten over de dood van Fidel doen vaker de ronde.

'Geruchten dood Fidel, persconferentie Cuba'
'Geruchten dood Fidel, persconferentie Cuba' (Foto: ANP)

'Onjuiste cijfers over doden bouw stadions'

Het organisatiecomité van het WK 2022 in Qatar bestrijdt dat er tijdens de bouw van de stadions vele doden zijn gevallen. "Verhalen dat er tijdens de WK-voorbereiding al duizend en mogelijk 2500 of drieduizend doden zijn gevallen, zijn categorisch onjuist", zegt Nasser El Khater van het WK-comité vrijdag in De Telegraaf.

"Het zijn meldingen van organisaties met andere agenda's. Als ze zeggen dat er in 2011 of 2012 ongeveer 150 mensen uit Nepal, India of Bangladesh zijn omgekomen, moeten ze eerst de betrouwbaarheid van die cijfers aantonen. Bovendien was niet elke overledene een bouwvakker", zegt El Khater. "Doodsoorzaak één in Qatar is nog steeds het verkeer. Het enige dat ik kan zeggen is dat er bij de bouw van de WK-stadions nog geen enkele dode is gevallen. In de verbetering van de infrastructuur wel. Maar veel minder dan gesuggereerd."

Volgens El Khater kan het WK in 2022 ook gewoon in de zomer worden gehouden. "Op zowel de trainingslocaties als in de stadions hebben we geen enkel probleem met de koeling", aldus El Khater. Hij wil ook Ronald de Boer nauwer betrekken bij de organisatie.

Marine Le Pen niet welkom op 'Mars van de Republiek'.

Aanstaande zondag wordt in Parijs op initiatief van president Hollande en diens Parti Socialiste (PS) in het kader van de nationale eenheid een 'Mars van de Republiek' georganiseerd. Het hele politieke spectrum van links tot rechts zal daarbij aanwezig zijn, alleen het extreem-rechtse Front National (FN) van Marine Le Pen is niet welkom. Dit zegt de Franse krant Le Monde.

François Lamy, die namens de PS de mars organiseert, verklaarde aan de krant dat het FN niet is uitgenodigd '.. omdat de partij het land juist verdeelt en inspeelt op angsten.'

'Wij nodigen alle politieke partijen uit, republikeins en democratisch, die willen verheffen en verenigen na dit afschuwelijke drama', zo gaat Lamy verder. 'Wij nodigen echter geen organisaties uit die het land verdelen, onze moslim-medeburgers stigmatiseren en louter inspelen op angsten. De mars van zondag is niet voor alle politieke formaties in Frankrijk bedoeld, maar voor hen die de waarden van de republiek verdedigen. En wat ons betreft is dat niet het geval bij het FN', besluit Lamy.

Marine Le Pen laat in een reactie weten 'de nationale eenheid een smerig politieke manoeuvre' te vinden. 'Ik wil me niet onderwerpen aan chantage. Nationale eenheid is niet iets waar je voorwaarden aan kunt verbinden. De consequentie daarvan accepteren wij als partij. Alle andere partijen zijn doodsbang. Ze denken alleen maar aan hun pietluttige verkiezingen en onnozele politieke functies. Als ze mij niet uitnodigen, zal ik mezelf niet opdringen. Bij het kleinste incident krijgen wij nog de schuld ook', aldus de voorzitster van het FN.

Update 11:25 uur
Uit een onderhoud tussen Marine Le Pen en president Hollande, is duidelijk geworden dat de  'mars voor de republiek' een politiek steekspel is geworden.

De mars was een initiatief van de PS en de vakbonden, al gauw sloten alle andere partijen zich daarbij aan. Maar Marine Le Pen eiste een uitnodiging van de PS, die dat op haar beurt weigerde om redenen zoals hierboven beschreven. Ook de UMP van voormalig president Sarkozy ging niet akkoord met de 'uitsluiting' van het FN.

Uit kringen in de PS klinkt het nu dat iedereen welkom is die wil deelnemen, maar dat zij het FN niet zullen uitnodigen. Volgens Le Monde lijkt het erop dat de UMP zich op deze manier kan positioneren tussen het FN en de PS. 

Le Pen verklaarde na het onderhoud met Hollande, dat de president haar beloofde dat alle onderwerpen inzake het terrorisme bespreekbaar waren. Wel vond ze het jammer dat ze ook nu niet uitgenodigd was voor de mars van zondag.

'Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat de president de veiligheid van mij en mijn partijgenoten garandeerde, als we toch wilden komen. Maar ik heb geen zin om een cordon politieagenten te trotseren op een manifestatie waar ik volgens de organisatoren niet welkom ben', aldus Le Pen.

Verband tussen schietpartij Montrouge en aanslag

De schietpartij van donderdagochtend waarbij een agente om het leven kwam en een ander zwaar werd verwond, heeft vermoedelijk verband met de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo. 

Volgens de Franse nieuwssite Le Figaro is er een verdachte geïdentificeerd voor die schietpartij in Montrouge. De verdachte van die schietpartij en de broers die verdacht worden van de aanslag, zijn goede bekenden van elkaar. De broers zijn op het moment het onderwerp van een grote klopjacht die zijn einde nadert in een gijzeling.

De verdachte is nog niet ingerekend, wel zijn er twee andere verdachten in deze zaak aangehouden.

Wozniacki door in Auckland, Ivanovic verder in Brisbane

De Deense tennisster Caroline Wozniacki heeft haar status bij het toernooi in Auckland waargemaakt. De nummer een van de plaatsingslijst kwalificeerde zich vrijdag voor de finale. Ze deed dit ten koste van de Tsjechische Barbora Zahlavova Strycova. Wozniacki had wel drie sets nodig. Ze won de partij met 4-6, 6-3 en 6-4.

In de finale wacht haar de winnares van het Amerikaanse onderonsje tussen Venus Williams en Lauren Davis.

De Servische tennisster Ana Ivanovic heeft vrijdag als eerste de finale van het toernooi in Brisbane bereikt. De als tweede geplaatste speler versloeg de Amerikaanse Varvara Lepchenko in de halve eindstrijd met 7-6 (2) en 6-4.

De andere halve finale in Brisbane gaat tussen de Russin Maria Sharapova en Elina Svitolina uit Oekraïne.

Gadget: Teufel MusicStation

Soms zou het handig zijn als je muziek in elke ruimte in je huis gemakkelijk af kan spelen of kan meenemen. Of je nu even wilt gaan klussen in de garage, een muziekje in de badkamer wilt of in de zomer buiten in de tuin. Niet teveel gedoe met aansluitingen en speakers plaatsen, terwijl je wel snel met je diverse muziekcollectie aan de gang kan. Dan is een product als het MusicStation van Teufel wellicht een goede oplossing.

Aanslag Parijs: klopjacht duurt voort

De klopjacht op de twee broers Kouachi ging verder in de nacht van donderdag op vrijdag. Met name rond het stadje Villers-Cotterêts in het departement Aisne, is een grote politiemacht van ordetroepen gemobiliseerd.

Donderdagmiddag werd bekend dat de twee vermeende aanslagplegers zich in deze zone verschansten, nadat ze eerst nog een tankstation beroofd hadden.

Over het al dan niet verlaten van hun auto - een grijze Renault Clio - bestaat nog altijd onduidelijkheid omdat de autoriteiten nauwelijks mededelingen doen om het onderzoek en de klopjacht niet te schaden.

De zoektocht duurt al de hele nacht en de politie wordt ondersteund door helicopters met warmtecamera's. Het uitkammen van de omgeving leverde ongekende beelden op van zwaarbewapende politieagenten, die in kleine dorpjes huis aan huis naar de daders zochten.

Hier een filmpje van de Franse krant Le Monde, dat een indruk geeft van de operatie van donderdagmiddag.

Update 09:10 uur

De jongeman die zich gisteren zelf aangaf bleef de rest van de dag uit het nieuws. Op vraag van FOK! antwoordt de krant Le Monde, dat hij naar de politie stapte nadat zijn naam na de aanslag op Charlie Hebdo circuleerde op social media. Zijn klasgenoten en leraren bevestigden echter aan de politie dat hij op school was op het moment van de feiten. Hij is derhalve niet aangehouden.

Ondanks dat de politie met man en macht de hele nacht een uitgestrekt bosgebied ten noorden van Parijs heeft uitgekamd, is van de aanslagplegers op dit moment nog geen spoor. Dat melden diverse Franse media. Ook de inzet van helicopters en gespecialiseerde troepen te paard brachten geen succes. De autoriteiten verstrekken zo goed als geen inlichtingen, dus de media berichten alleen over wat correspondenten ter plaatse vaststellen. Op dit moment zou de politiemacht zich weer verplaatsen naar een ander deel van het woud van tienduizenden hecares groot.

Update 09:35

Volgens Le Monde, heeft er vanmorgen in het dorp Dammartin-en-Goële (departement Seine-et-Marne) een schietpartij plaatsgehad. De schietpartij wordt in verband gebracht met de klopjacht op de aanslagplegers van woensdag. Volgens onbevestigde berichten, zou een bestuurder van een Peugeot 206 zijn overvallen en werd de auto vervolgens gestolen. De bestuurster - een oudere dame - zou daarbij enige tijd gegijzeld zijn. 

Volgens ooggetuigen was de politie onmiddellijk ter plaatse, aangezien de plek vlakbij het gebied ligt dat vannacht werd doorzocht. Op social media komen berichten van inwoners uit de streek, die door hun gemeente opgeroepen worden om binnen te blijven.

Update 09:45 uur

Le Monde bericht dat een bespreking van president Hollande vanochtend, werd onderbroken om hem in de gelegenheid te stellen de gebeurtenissen live te volgen.

Volgens minister van binnenlandse zaken Cazaneuve, is er op dit moment inderdaad een operatie gaande in de buurt van Dammartin-en-Goëlle. De politie bevestigt dat er een gijzelaar wordt vastgehouden in een bedrijfspand in die plaats. Er zou ook geschoten zijn. Ondertussen is bekend dat de twee voortvluchtigen zijn herkend, zowel tijdens de schietpartij als bij de autoroof.

Le Monde kreeg informatie van een buurtbewoner, dat het bedrijfspand een drukkerij of een Aldi ernaast kan zijn. De gemeente Dammartin heeft inmiddels bevestigd dat het om de drukkerij gaat.

Update 10:05 uur

Hier een Google Earth van de drukkerij 'Création tendence découverte' waar de gijzeling gaande zou zijn. In het bedrijf werken volgens de laatste gegevens van de kamer van koophandel vier personen. De basisschool van Dammartin-en-Goëlle wordt momenteel dichtgehouden en bewaakt. Niemand mag het gebouw verlaten of betreden. Volgens een leerkracht zouden ouders in paniek naar de school bellen, aldus Le Monde.

Yaya TourÚ Afrikaans voetballer van het Jaar

Middenvelder Yaya Touré is voor de vierde keer op rij verkozen tot Afrikaans Speler van het Jaar. De Ivoriaan evenaart daarmee een andere grote Afrikaanse voetballer.

Yaya Touré, middenvelder van Manchester City, kreeg de meeste stemmen in de strijd om Afrikaans Speler van het Jaar. De boomlange en sterke middenvelder liet Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon) en Vincent Eyeama (Nigeria) moesten in de strijd om deze prestigieuze titel hun meerdere erkennen in Touré.

Alle Afrikaanse bondscoaches mochten stemmen voor deze award. Touré evenaart met zijn vierde titel Samuel Eto'o. De aanvaller won de titel in 2003, 2004, 2005 én 2010. Het lukte Touré nu dus ook om de prijs vier keer te winnen. Echter, de middenvelder won de prijs vier keer op rij. Dat is een unicum in het Afrikaanse voetbal.

Er werd tevens het beste team van Afrika verkozen. Dit team bestaat onder andere uit de top-3 voor Speler van het Jaar van Afrika.

Selectie:

Doelman: Vincent Enyeama (Nigeria)
Verdedigers: Jean Kasulula (DR Congo), Mehdi Benatia (Marokko), Stephane Mbia (Kameroen), Kwadwo Asamoah (Ghana)
Middenvelders: Yaya Toure (Ivoorkust), Yacine Brahimi (Algerije), Fakhreddine Ben Youssef (Tunesië), Ahmed Musa (Nigeria)
Aanvallers: Asamoah Gyan (Ghana), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon)

Yaya Touré
Yaya Touré, hier in dienst van Manchester City, opnieuw verkozen tot de beste Afrikaanse voetballer. (PRO SHOTS/Action Images)

Aziatische bonden staan achter Blatter

In de strijd om het voorzitterschap van de wereldbond FIFA kan Sepp Blatter rekenen op de steun van de Aziatische voetbalbonden. Dat heeft voorzitter van de Aziatische voetbalconfederatie AFC, Shaikh Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, vrijdag gezegd in Melbourne in een reactie op de kandidatuur van prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië.

"Vorig jaar hebben we tijdens het congres ons gezamenlijk achter Blatter geschaard. Dat blijft zo. We gaan onze positie niet veranderen", aldus de preses. "We willen niemand valse hoop geven."

Ook de Ocanische voetbalbonden hebben al de steun voor Blatter uitgesproken. Naast de prins uit Jordanië heeft ook de Fransman Jérôme Champagne zich kandidaat gesteld. De verkiezing wordt op 29 mei gehouden.

Krajicek mist finale dubbelspel in Brisbane, Halep naar finale in Shenzhen

Michaëlla Krajicek is er vrijdag in Brisbane met haar Tsjechische partner Karolina Pliskova niet in geslaagd de finale van het dubbelspel te bereiken. De Nederlandse tennisster ging samen met Pliskova in de halve eindstrijd onderuit tegen het Zwitsers-Duitse duo Martina Hingis en Sabine Lisicki.

Hingis, de voormalige nummer een van de wereld, en Lisicki wonnen de partij met 7-6 (3) en 6-3. Krajicek speelde in Brisbane ook kwalificaties voor een plek in het hoofdschema van het enkelspel. Ze verloor in de eerste ronde van Richel Hogenkamp.

De Roemeense tennisster Simona Halep heeft zich vrijdag verzekerd van een plek in de finale van het tennistoernooi in het Chinese Shenzhen. In de halve eindstrijd rekende ze met 6-2, 6-3 af met de lokale favoriete Saisai Zheng.

In de finale speelt Halep tegen de winnares van de ontmoeting tussen de als tweede gerangschikte Tsjechische Petra Kvitova en de Zwitserse Timea Bacsinszky.

Boston kandidaat voor Zomerspelen 2024

Boston is gekozen tot kandidaatstad voor het organiseren van de Olympische Zomerspelen van 2024. Dat heeft het Amerikaans olympisch comité (USOC) donderdag bekendgemaakt.

Boston, dat niet eerder de Spelen heeft georganiseerd, versloeg in de Amerikaanse strijd om de kandidatuur Los Angeles, San Francisco en Washington. Andere potentiële organiserende steden buiten de VS zijn onder meer Rome en Berlijn of Hamburg. Verder is de verwachting dat ook Parijs, Istanbul, Doha en een stad in Zuid-Afrika meedingen.

De laatste keer dat de Zomerspelen in de Verenigde Staten werden gehouden was in 1996. Toen was Atlanta gastheer. In 2002 had Salt Lake City nog wel de Winterspelen.

Politie schiet man in voet na achtervolging

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in het Gelderse Heerde een man in de voet geschoten na een achtervolging op de snelweg. Hij en nog een man zijn aangehouden. Dat heeft de politie op Twitter gemeld.

Agenten wilden de auto rond 1.30 uur op de A1 ter hoogte van Deventer aan de kant zetten voor een algemene controle. Maar de mannen negeerden het stopteken en gingen ervandoor. Onderweg hebben ze volgens de politie "iets uit de auto gegooid". Wat dit is wordt nog onderzocht.

Uiteindelijk kon het voertuig worden klemgereden in Heerde, maar de inzittenden namen de benen. Hierop losten agenten waarschuwingsschoten. Toen hierop door ten minste een van de verdachten niet werd gereageerd, is geschoten. Hierbij is een van de verdachten geraakt in zijn been. Hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

'Signalen zwarte dozen AirAsia opgevangen'

Reddingswerkers die de wrakstukken van het gecrashte toestel van AirAsia in de Javazee proberen op te duiken, hebben vrijdag signalen opgevangen die waarschijnlijk van de zwarte dozen zijn. Dat heeft een onderzoeker van de Indonesische verkeersveiligheidscommissie laten weten.

Vermoedelijk zijn de zwarte dozen los gekomen van de staart van het vliegtuig, waarin ze worden gebouwd. Duikers moeten de precieze locatie nu onderzoeken. Tot op heden werden ze gedwarsboomd door het slechte weer.

Donderdag slaagden duikers er niet om het staartdeel naar boven te takelen. Oorzaak was een sterke stroming en beperkt zicht.

De Airbus A320 stortte neer op zondag 28 december met 162 mensen aan boord. Het toestel was op weg van Surabaya naar Singapore. Langzaamaan worden steeds meer lichamen uit de Javazee gehaald. In totaal zijn er zeker 34 slachtoffers geborgen.

'Signalen zwarte dozen AirAsia opgevangen'
'Signalen zwarte dozen AirAsia opgevangen' (Foto: ANP)

Telegraaf plaatst artikel Grondwet

De Telegraaf heeft vrijdag twee volledige pagina's ingeruimd voor artikel 7 uit de Grondwet, het artikel over de vrijheid van meningsuiting. De voor- en achterpagina van de krant bestaan uit een grote foto van de demonstratie donderdagavond op de Dam. Pagina twee en drie zijn daarna ingeruimd voor artikel 7, lid 1.

Naar aanleiding van de aanslag in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo plaatste het dagblad de woorden 'Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet'.

Doordat de krant de voorpagina op het oude formaat, het zogeheten broadsheet, heeft afgedrukt, lijkt het alsof de krant in zijn geheel op het oude formaat is uitgebracht. Hier nam het onlangs juist afscheid van, om over te stappen op tabloidformaat.

Telegraaf plaatst artikel Grondwet
Telegraaf plaatst artikel Grondwet (Foto: ANP)

'Ik wist dat hij zou sterven als Theo van Gogh'

'Ik had altijd al geloofd dat hij zou sterven als Theo van Gogh.' Dat zei Jeanette Bougrab, de achtergebleven vriendin van de vermoorde hoofdredacteur Stéphane Charbonnier van Charlie Hebdo. Zij deed de uitspraken donderdagavond in een interview op de Franse zender BMF TV.

De weduwe, die overigens staatssecretaris was onder president Sarkozy, zag zijn dood aankomen. 'Hij is gestorven om zijn ideeën, vanwege de tekeningen die hij maakte.' Charbonnier maakte onder meer cartoons over profeet Mohammed. Ze noemt de moordenaars 'barbaren'. Niettemin zegt ze dat het satirische blad Charlie Hebdo door moet gaan.

Bougrab hoopt dat haar omgebrachte partner een plek krijgt in het Panthéon in Parijs, ooit gebouwd als kerk maar nu bekend als begraafplaats voor beroemde Fransen.

'Ik wist dat hij zou sterven als Van Gogh'
'Ik wist dat hij zou sterven als Van Gogh' (Foto: ANP)

'Schade cyberaanval Sony volledig gedekt'

De schade die is aangericht door de cyberaanval op het Japanse filmbedrijf Sony Pictures wordt volledig vergoed door de verzekeraar. Derhalve zijn geen kostenbesparingen nodig. Dat heeft topman Michael Lyton donderdag (lokale tijd) laten weten.

Hoe hoog de kosten precies zijn, wil Lynton niet zeggen. Experts beramen de schade op 100 miljoen dollar (zo'n 85 miljoen euro).

Eind vorig jaar werden de computers van Sony gehackt. De VS wees al snel met de beschuldigende vinger naar Noord-Korea. Het communistische land zou de cyberaanval hebben gepleegd om de film The Interview, waarin de Amerikaanse inlichtingendienst CIA plannen maakt om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden.

Na dreigementen wilde het bedrijf de comedy aanvankelijk helemaal schrappen, maar uiteindelijk werd toch besloten om The Interview online uit te zenden en in een aantal kleinere bioscopen te laten zien. Het werd een groot succes: eerder deze week was de film al 4,3 miljoen keer gedownload, wat omgerekend 26 miljoen euro heeft opgeleverd. Bioscoopbezoek leverde nog eens 5 miljoen dollar (4,3 miljoen euro) op.

'Schade cyberaanval Sony volledig gedekt'
'Schade cyberaanval Sony volledig gedekt' (Foto: ANP)

Den Haag kende gevaren Oekra´ens luchtruim

Ministeries in Den Haag wisten drie dagen voor de ramp met vlucht MH17 dat het luchtruim boven Oekraïne niet veilig was. Een Nederlandse diplomaat woonde op 14 juli een briefing bij van de Oekraïense regering. Tijdens die bijeenkomst werd onder meer gesproken over het neerhalen van een Oekraïens militair vliegtuig boven het oosten van het land.

Dat antwoordt het kabinet op Kamervragen van D66 en CDA. De Nederlandse ambassade heeft de bijeenkomst destijds gerapporteerd "via de gebruikelijke kanalen". Op de vraag of luchtvaartmaatschappijen ooit door de Nederlandse overheid zijn gewaarschuwd, antwoordt het kabinet metéén woord: nee.

Het kabinet schrijft dat de bijeenkomst echter vooral draaide om de "Russische inmenging in het conflict". Het neerhalen van het legertoestel was daar een voorbeeld van.

Den Haag kende gevaren Oekraïens luchtruim
Den Haag kende gevaren Oekraïens luchtruim (Foto: ANP)

Evolve naar de drukker

2K Games heeft aangegeven dat het spel Evolve naar de drukker is gegaan, het is 'gold'. Om dat te vieren hebben ze een nieuwe trailer uitgegeven die hieronder te zien is.

In Evolve speel je of een van de vier teamleden, of het monster waarop gejaagd wordt door het team. Dat klinkt oneerlijk, maar het monster kan groter en sterker worden door bijvoorbeeld de plaatselijke fauna te eten. Als team zul je je handen vol hebben om een volledig geëvolueerd monster te verslaan. Met allerlei wapens en gadgets zoals vallen om het monster op zijn plek te houden moet er met teamwork gewerkt worden.

Evolve komt 10 februari uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Onlusten in Le Mans

In de west-Franse stad Le Mans was het donderdag de hele avond onrustig. De stad kwam eerder die dag in het nieuws, omdat er in de nacht van woensdag op donderdag een oefenhandgranaat naar een moskee was gegooid. Bij deze aanslag raakte niemand gewond. Dat de daad een reactie was op de aanslag van moslim-extremisten op het weekblad Charlie Hebdo, ligt volgens de autoriteiten voor de hand.

Donderdagavond rond tien uur, werd de wijk Sablons opnieuw opgeschrikt door het geluid van explosies. Volgens de politie is de sfeer in de wijk erg onrustig en koelen "opgewonden jongeren" hun woede op straatmeubilair. Bushokjes moesten het ontgelden en diverse auto's en vuilcontainers werden in brand gestoken.

De Mobiele Eenheid is ter plaatse om de orde te handhaven.

Afbeeldingen hier en hier.

Nikolaev pakt leiding bij vrachtwagens

Eduard Nikolaev heeft in de Dakar Rally de leiding gegrepen in het vrachtwagenklassement. De Rus was met zijn Kamaz in de 458 kilometer lange etappe naar Antofagasta tien minuten sneller dan teamgenoot Airat Mardeev. De Nederlanders hadden het net als gisteren lastig.

Andrey Karginov reed aanvankelijk aan de leiding van de proef, maar hij moest een band wisselen en verloor uiteindelijk meer dan 26 minuten. Het gaf Nikolaev de kans de etappe te winnen voor Mardeev. De Wit-Rus Siarhei Viazovich pakte op ruim een kwartier de derde plaats.

Beste Nederlander was vandaag Marcel van Vliet die zevende werd op ruim 35 minuten. Ook Gerard de Rooy (negende op veertig minuten) en Peter van den Bosch (tiende op 41 minuten) eindigden nog in de top tien.

In het klassement heeft Nikolaev een voorsprong van acht minuten op Mardeev. Ales Loprais staat op ruim 27 minuten derde, enkele seconden voor Karginov. Hans Stacey zakte door problemen naar een zevende positie op 1.13 uur van de leider. Van Vliet staat op 1.21 uur achtste, voor Martin van den Brink die met 1.50 uur achterstand negende is.

Morgen rijden de coureurs van Antofagasta naar Iquique. De motoren en quads zullen een proef van 318 kilometer afleggen, terwijl de auto's en vrachtwagens 277 kilometer voor hun kiezen krijgen.

Websites twee Franse steden gehacked

De websites van de Franse steden Goussainville en Ezanville (Val-d'Oise) zijn gehackt. Dat bericht de Franse krant Le Figaro. In plaats van de gebruikelijke homepage, verschijnt dit bericht: “The Islamic State Stay Inchallah, Free Palestine, Death to France, Death to Charlie” , signé “L’APoca-DZ”.

Op dit moment is het niet duidelijk of de hackers echt in verband staan met de voortvluchtige aanslagplegers of met IS. Inmiddels komen steeds meer meldingen binnen van gehackte sites, voorlopig allemaal in het departement Val d'Oise, ten noordwesten van Parijs. De politie onderzoekt de zaak.

Update 01:15 uur:

Volgens Le Monde zijn de betreffende websites inmiddels weer normaal toegankelijk.

Update 01:55 uur:

Door onderzoek van journalisten, is de dader achter de gehackte sites opgespoord. Het pseudoniem “L’APoca-DZ” is identiek aan een facebookpagina met die naam en is ook terug te vinden op diverse hackers-sites. Dat meldtde Franse krant Le Monde. Op de facebookpagina staat dat de jongen 17 jaar is en aanhanger van I.S. Hij beweert alleen op te treden vanuit Algerije, aldus Le Monde.

Dat hij zo gemakkelijk op te sporen was, getuigt volgens de krant niet van veel professionalisme. Zelf beweert de jongen gemakkelijk misbruik te kunnen maken van 'beveiliging 0' van veel websites over de hele wereld.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.