Melissa Pach op Facebook

Ik las vorige week een artikel in Trouw over Facebook. Moeten we in het nieuwe jaar nog wel op FB blijven? Dat was de vraag. Er kwamen een voorstander en een tegenstander aan het woord.

De voorstander was een gehandicapte vrouw die FB prees omdat ze zo iedere dag haar vrienden bij de hand had en ook gezellig met haar dochter kon chatten als ze dat wilde. Dat laatste kan natuurlijk via Skype ook. Ik kan me echter wel voorstellen dat je het als gehandicapte fijn vindt om mensen die je kent, snel te kunnen bereiken. Toch lijkt het me voor haar nog leuker als die mensen ook gewoon in de echte wereld op bezoek komen. Dat stond er echter niet bij.

Maar ze had ook spannende nieuwe vrienden gemaakt door gezamenlijke interesses, pretjes en nieuwsgierigheid. Ik krijg daar meteen allerlei vulgaire beelden bij, maar dat zal aan mijn dirty mind liggen. Verder had ze op FB ook een eigen verhalensite gemaakt.

De tegenstander had haar account opgezegd vanwege de privacy. Ze was bang dat in de toekomst een totalitair regime misbruik zou kunnen maken van wat er op FB over haar te vinden is. Als je haar echter googelt dan komt ze bovenaan de zoeklijst te staan en zie je dat ze op Linkedln en Twitter zit en een aantal artikelen heeft geschreven. Dus het is voor haar maar te hopen dat zo'n totalitair regime niet gaat googelen.

Is er iemand die denkt dat hij of zij zonder account op FB wel privacy heeft? Er is over iedereen van alles te vinden op internet en niet alleen op Facebook. Laat ik eens een willekeurig iemand nemen. Bijvoorbeeld Melissa Pach.

Melissa Pach zit op Facebook. Maar wat ze deelt met de buitenwereld is alleen voor haar vrienden te zien. Toch kun je wel iets over haar te weten komen als je op haar pagina kijkt. Ze houdt bijvoorbeeld van schuurfeesten en de Kama Sutra. Het is dus voor haar te hopen dat er in Nederland geen shariawetgeving komt, want dan is ze de klos.

Maar zou ze in dat geval niet de klos zijn als ze geen account op FB had? Melissa was tot voor kort nog geen bekende Nederlander, maar dat is na de afgelopen zomer wel anders. Ze had een feestje in het huis van haar ouders en daar zat een staartje aan. De belangstelling voor worst zit blijkbaar in de familie, want op een filmpje is te zien dat Melissa goed met worst overweg kan en dat heeft ze beslist van haar vader, want die is eigenaar van wat McDonalds-zaken. Melissa weet dus wel hoe ze van vlees kan genieten. Ze ging echter zo in haar maaltijd op dat ze vergat dat tegenwoordig iedereen een mobieltje heeft waarmee je foto's en filmpjes kunt maken en die kun je overal op internet kwijt. Dat hoeft niet per se FB te zijn. Je kunt de foto of het filmpje ook whatsappen. Maar misschien denk je daar niet aan als je normaal iedereen naar je pijpen kunt laten dansen.

Nu is ze slachtoffer van het filmpje en voelt ze ogen in haar rug prikken als ze over straat gaat. Dat is wel logisch want op het filmpje zie je alleen haar rug. Maar daar heeft ze natuurlijk geen last van als er shariawetgeving is, want dan heeft ze een burka aan op straat.

Je kunt natuurlijk zeggen dat haar privacy is geschonden door degene die het filmpje op internet heeft gezet, maar als dat filmpje op FB staat, kun je FB er niet voor verantwoordelijk maken dat haar privacy is geschonden. Ik denk ook niet dat FB dat filmpje voor reclamedoeleinden gaat gebruiken want zelfs voor een reclame van worst is het niet geschikt omdat de handelingen in een jacuzzi plaatsvinden en een normaal iemand eet geen worst in een jacuzzi. Het zou dan eerder een reclame voor Yab Yum zijn geweest, maar die club bestaat niet meer voor zover ik weet. Facebook mag het filmpje overigens wel voor reclamedoeleinden gebruiken en van die regel zijn veel mensen erg geschrokken blijkbaar. Ze vergeten even dat die regel helemaal niet nieuw is.

Het is natuurlijk onzin om te stellen dat je privacy is gewaarborgd als je geen account op FB hebt. De consumentenbond heeft een aantal tips om je privacy op FB en op internet in het algemeen te waarborgen maar als je op hun site klikt, krijg je eerst de mededeling dat ze cookies gebruiken en of je daarmee akkoord gaat. Dat doe je dan natuurlijk want het is een belangrijke site.

Stel dat ik geen account op Facebook heb en dat Nederland een totalitaire staat is. Zou ik dan veilig zijn? Hoe naïef kun je zijn?
Ik schrijf columns voor FOK. Ik googel regelmatig op allerlei onderwerpen vanwege die columns. De NSA, de FSB, de GCHQ, de AIVD, de Chinese geheime dienst en Peter R. de Vries moeten wel dikke dossiers over mij hebben als je nagaat waar ik allemaal op googel.

Maar stel dat je geen columns schrijft en niet op FB zit en verder ook alleen maar met familie skypet of mailtjes verstuurt en als je ook niet op televisie aan Lingo of de een of andere realitysoap hebt meegedaan. Ben je dan veilig? Alles is te achterhalen op internet en niet alleen via internet. Als je de grens met Duitsland overschrijdt, krijg je op je mobieltje een berichtje. Ook als je mobieltje uitstaat, krijg je dat berichtje op het moment dat je het aandoet. Het is namelijk overal opspoorbaar. Dus als je naar de hoeren gaat, zou je provider dat kunnen weten. Dat is lekker als er een totalitaire staat is.

Maar het kan nog sterker. In de Tweede Wereldoorlog hadden de nazis helemaal geen internet en FB nodig om de Joden en de zigeuners op te sporen. Dus niet zeiken en gewoon delen wat je leuk vindt. De tips van de consumentenbond zijn erg handig, maar meer tegen criminelen op het net dan vanwege Facebook. En het verdient wel aanbeveling om je niet te laten filmen of fotograferen als je net in een jacuzzi worst eet of ergens anders met een of ander afzuigkapje bezig bent.