Dagzege Rodrigues in Dakar

Peterselieman

Helder Rodriques heeft de zesde Dakar-etappe bij de motoren op zijn naam geschreven. De Portugees was in de 318 kilometer lange proef tussen Antofagasta en Iquique ruim een minuut sneller de Australiër Toby Price.

Ook Paulo Gonçalves kon in het spoor van Rodrigues blijven, want hij werd op minder dan twee minuten derde. Marc Coma, de winnaar van gisteren leek het vandaag rustig aan te doen. De Spanjaard werd slechts achtste op negen minuten achterstand. In zijn spoor reed klassementsleider Joan Barreda Bort naar de zesde tijd op zeven minuten achterstand. Beste Nederlander was Hans Vogels op een twintigste plaats met 26 minuten op de leider.

In het klassement heeft Barreda Bort een voorsprong van twaalf minuten op Coma. Gonçalves liep iets in en heeft nu zeventien minuten achterstand. De Portugees staat derde. Vogels is de beste Nederlander op een negentiende positie op ruim twee uur van de leider.

Quads
Ignacio Casale heeft de etappe bij de quads gewonnen. De Chileen had op de streep een voorsprong van ruim acht minuten op klassementsleider Rafal Sonik. De Uruguayaan Sergio Lafuente pakte op 23 minuten de derde positie. Voor de enige Nederlander Kees Koolen is het Dakar-avontuur voorbij. Technische problemen zorgden ervoor dat hij op moest geven.

Sonik heeft in het klassement zestien minuten voorsprong op Casale. Lafuente is op 41 minuten de nummer drie. De rest van het veld staat al op grote achterstand en maakt geen kans meer op een podiumplaats.

Morgen hebben de motor- en quadcoureurs in Iquique een rustdag. Zondag rijden zij deel 1 van een marathonetappe naar Uyuni, een dag later rijden ze weer terug naar Iquique.