Al-Attiyah breidt voorsprong uit in Dakar

Peterselieman

Nasser Al-Attiyah heeft zijn leidende positie in het autoklassement in de Dakar Rally verstevigd. De Qatarees had na de 255 kilometer lange proef van Antofagasta naar Iquique een voorsprong van 36 seconden op de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers.

Al-Attiyah was in het begin van de proef niet de snelste. Die eer ging naar Stephane Peterhansel die zijn Peugeot de sporen gaf, maar de gloednieuwe auto is nog niet betrouwbaar genoeg, want de Fransman finishte uiteindelijk op een half uur achterstand. Nani Roma werd vandaag op ruim een minuut achterstand derde.

Bernhard ten Brinke mocht zich vandaag met een zesde positie weer de beste Nederlander noemen. Gisteren had de Toyota-coureur nog veel pech, maar vandaag deed hij het met acht minuten achterstand prima. Erik van Loon eindigde als negende op ruim dertien minuten achter de winnaar van de dag.

In het klassement heeft Al-Attiyah elf minuten voorsprong op De Villiers. Yazeed Alrahji leverde vandaag tijd in, maar staat met 28 minuten achterstand nog altijd derde. Van Loon en Ten Brinke wisselden vandaag stuivertje, waardoor Ten Brinke na vandaag weer de beste Nederlander is op plaats vijf met iets meer dan een uur achterstand op Al-Attiyah. Van Loon staat hier vlak achter op plaats zes.

Morgen beginnen de autocoureurs aan het eerste deel van hun marathonetappe van Iquique naar Uyuni. De rijders rijden dan een proef van 321 kilometer. Zondag gaan ze weer terug en moeten ze maar liefst 781 getimede kilometers afleggen.