Game Of The Year 2014 - nummer 3

Drie jaar na het toch wel teleurstellende Dragon Age II heeft BioWare zich in mijn ogen goed hersteld met Dragon Age: Inquisition. De game voelt zoals een Dragon Age-game hoort te voelen en behoort daardoor zeker in de top van mijn GOTY-lijstje.

Wat bij Dragon Age II vooral teleurstelde was de lineaire wereld; het miste de vrijheid van de eerste game en je kon niet veel andere kanten op dan die het verhaal vertelde. Dat is heel anders in Dragon Age: Inquisition, de open wereld geeft je heel veel mogelijkheden om je eigen gang te gaan. Er is genoeg om te verzamelen, je kunt eigen wapens en armor craften, het verzamelen van alle benodigdheden is al een hele missie op zich en in de war-room heb je genoeg mogelijkheden voor sidemissions waar je leden van je Inquisitie door middel van power-points op af kunt sturen en die ook weer van alles opleveren.

De missie van Dragon Age: Inquisition is om je die echte Dragon Age ervaring te geven die velen zo misten in het tweede deel en daar slaagt het zeker in. Het verhaal zit gewoon goed in elkaar en speelt zich af net na de gebeurtenissen van Dragon Age II. Waar ook aandacht aan besteed is, zijn de keuzes die je hebt gemaakt in Dragon Age: Origins en Dragon Age II, die je zowel door oude savegames als keuzes te importeren naar Dragon Age Keep naar wens kan veranderen. Daardoor is jouw gepersonaliseerde Hawke uit deel twee dus ook van de partij. Andere bekende characters en plekken komen ook terug in het verhaal en door de keuzes die je kunt maken in gesprekken met de anderen kan je duidelijk laten blijken wat jouw visie is. Zo was ik niet altijd even populair bij de Chantry vanwege mijn ongelovigheid. Bij bepaalde characters krijg je de keuze om ze wel of niet bij de Inquisitie aan te laten sluiten, daardoor ziet elke Inquisitie er weer een beetje anders uit. De leukste gesprekken tussen characters vinden plaats terwijl je rondscharrelt in de open wereld. Stel je party samen met de meest uiteenlopende characters en hoor de gekste gesprekken voorbij komen. Zo kom je niet alleen veel te weten over hoe de characters over elkaar denken, maar delen ze ook hun verhalen en visies op het verleden, heden en zelfs hun seksuele voorkeuren. Ik vind zelf de gesprekken tussen Iron Bull en Solas of Cassandra erg vermakelijk. Daarnaast is de wereld ook nog eens prachtig en interactief, als je tussen de mensen loopt vang je gesprekken op en hoor je soms hoe er gedacht wordt over de Inquisitie, de dieren reageren op jouw aanwezigheid, sommige rennen weg terwijl andere dieren juist aanvallen. Het ene moment loop je in een woestijn met zandstormen om vervolgens op een met sneeuw bezaaide bergtop te lopen. De draken die je tegenkomt zien er machtig en majestueus uit, naast die enorme wezens voel je jezelf al snel heel klein en maalt het in je hoofd hoe je dat beest in hemelsnaam gaat verslaan. Kortom je kijkt je ogen alleen al uit door de rijke omgeving.

Twee kleine discussiepuntjes in Dragon Age: Inquisition zijn het gevechtssyteem en de multiplayer. Voor de kleinere gevechten kan je nog de tactische keuzes van de je party instellen, maar daarin zijn de keuzes erg beperkt. Het uitgebreide wat je had in Dragon Age: Origins is hier helaas teruggebracht naar het beslissen of je partymember 2, 4 of 8 potions overhoudt en hoe het zijn magic en stamina gebruikt. Daarnaast is er voor de grotere gevechten de tactische camera maar ook dit werkt niet altijd even goed vind ik. De slagvelden zijn vaak groot en bij het wisselen van persoon schiet de camera terug naar de gekozen persoon, wat resulteert in het onnodig veel heen en weer bewegen van de camera. Dit stoort vooral op de consoleversie van de game. De multiplayer geeft je de mogelijkheid om je misschien wel favoriete RPG online te spelen, maar het is beperkt. Zo kan je helaas niet je eigen character creëren. Je kan enkele personages met bepaalde vaardigheden vrijspelen en met het verzamelde geld kan je kisten met uitrusting kopen of wapens en vaardigheden. Ik was eigenlijk snel uitgekeken op de multiplayer en ben snel verder gegaan met de singleplayer.

Hoe je het ook wendt of keert, Dragon Age: Inquisition is een goede game. De kleine minpuntjes die het heeft, zijn door de vingers te zien. Ik heb me daar niet teveel aan gestoord. BioWare heeft het heel goed gedaan met deze game die mij echt weer het gevoel geeft dat ik een Dragon Age-game aan het spelen ben.