Marine Le Pen niet welkom op 'Mars van de Republiek'.

Aanstaande zondag wordt in Parijs op initiatief van president Hollande en diens Parti Socialiste (PS) in het kader van de nationale eenheid een 'Mars van de Republiek' georganiseerd. Het hele politieke spectrum van links tot rechts zal daarbij aanwezig zijn, alleen het extreem-rechtse Front National (FN) van Marine Le Pen is niet welkom. Dit zegt de Franse krant Le Monde.

François Lamy, die namens de PS de mars organiseert, verklaarde aan de krant dat het FN niet is uitgenodigd '.. omdat de partij het land juist verdeelt en inspeelt op angsten.'

'Wij nodigen alle politieke partijen uit, republikeins en democratisch, die willen verheffen en verenigen na dit afschuwelijke drama', zo gaat Lamy verder. 'Wij nodigen echter geen organisaties uit die het land verdelen, onze moslim-medeburgers stigmatiseren en louter inspelen op angsten. De mars van zondag is niet voor alle politieke formaties in Frankrijk bedoeld, maar voor hen die de waarden van de republiek verdedigen. En wat ons betreft is dat niet het geval bij het FN', besluit Lamy.

Marine Le Pen laat in een reactie weten 'de nationale eenheid een smerig politieke manoeuvre' te vinden. 'Ik wil me niet onderwerpen aan chantage. Nationale eenheid is niet iets waar je voorwaarden aan kunt verbinden. De consequentie daarvan accepteren wij als partij. Alle andere partijen zijn doodsbang. Ze denken alleen maar aan hun pietluttige verkiezingen en onnozele politieke functies. Als ze mij niet uitnodigen, zal ik mezelf niet opdringen. Bij het kleinste incident krijgen wij nog de schuld ook', aldus de voorzitster van het FN.

Update 11:25 uur
Uit een onderhoud tussen Marine Le Pen en president Hollande, is duidelijk geworden dat de  'mars voor de republiek' een politiek steekspel is geworden.

De mars was een initiatief van de PS en de vakbonden, al gauw sloten alle andere partijen zich daarbij aan. Maar Marine Le Pen eiste een uitnodiging van de PS, die dat op haar beurt weigerde om redenen zoals hierboven beschreven. Ook de UMP van voormalig president Sarkozy ging niet akkoord met de 'uitsluiting' van het FN.

Uit kringen in de PS klinkt het nu dat iedereen welkom is die wil deelnemen, maar dat zij het FN niet zullen uitnodigen. Volgens Le Monde lijkt het erop dat de UMP zich op deze manier kan positioneren tussen het FN en de PS. 

Le Pen verklaarde na het onderhoud met Hollande, dat de president haar beloofde dat alle onderwerpen inzake het terrorisme bespreekbaar waren. Wel vond ze het jammer dat ze ook nu niet uitgenodigd was voor de mars van zondag.

'Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat de president de veiligheid van mij en mijn partijgenoten garandeerde, als we toch wilden komen. Maar ik heb geen zin om een cordon politieagenten te trotseren op een manifestatie waar ik volgens de organisatoren niet welkom ben', aldus Le Pen.