Blu-ray: The Hobbit: The Desolation of Smaug (Extended Edition)

Daan de Witte (daan1601)

Het is inmiddels traditie geworden: bij elke dvd of blu-ray die uitgegeven wordt in de Tolkiensage wordt eerst de normale release uitgegeven met enkele extra's maar geen extra scènes, weetjes of documentaires. De echte fans wachten nog een klein jaartje op de andere release: de extended edition. En tot nu toe werd dat wachten altijd beloond, in de tijd van de Lord of the Rings waren er al de complete boxed-sets. Nu is er voor het tweede deel in de The Hobbit-reeks dan eindelijk de extended editie uitgegeven, FOK!film verwonderde zich er weer over.

Extra's, laat dat maar aan Peter Jackson over. Hij is één van de weinige regisseurs die zich zelf ook bezig houdt met het materiaal dat op deze extended edities moet verschijnen en dat werpt dan ook elke keer weer zijn vruchten af. Dat is ook dit keer het geval met deze editie, die meer dan tien uur extra materiaal bevat (!). U leest het goed, tien uur aan extra's. Dit betekent wel dat de kijker er een hele dag mee bezig is om alle extra's te kijken en ook echt in zich op te nemen. Als daarvoor ook de film bekeken is - die ongeveer 3,5 uur duurt met de extended scènes en verwijderde scènes incluis - is het nog een hele onderneming, ook voor uw reviewer.

Omdat er zo'n grote lijst aan extra's bij zit, is de lijst te lang om dit allemaal op te sommen, dus zal ondergetekende u een greep geven uit de lange lijst van extra's (op de kop af 15 items) en een top vijf maken van de items waar hij het meest van heeft genoten. Overigens is de bioscoopreview hier te vinden en de blurayreview van de eerdere release hier te vinden.

De extra's zijn verdeeld over twee discs, de zogenaamde appendices, die al te volgen zijn vanaf de extended editie van The Fellowship of the Ring. Ditmaal zijn het dan ook Parts 9 en 10 die aan de beurt zijn en wat staat daar een hoop moois op:

Extra's (top 5):

1. (01:16:31) Summoning Smaug: Last of the Fire-Drakes: het hoogtepunt van de tweede film was toch uiteindelijk die draak. Die angstaanjagende Smaug, natuurlijk briljant goed geacteerd door Benedict Cumberbatch, die door wat simpele stemeffecten en indrukwekkende visuele effecten bij ongeveer iedereen die Smaug op het eerste gezicht ziet of hoort de stuipen op het lijf jaagt.

2. (01:00:54) The Music of the Hobbit: de muziek van een film blijft toch altijd iets magisch. Howard Shore wist al eerder pareltjes van soundtracks af te leveren in Lord of the Rings, en (ook al viel de film misschien enigszins tegen) ook in de eerste Hobbit-film. Ditmaal wordt in een documentaire van een uur de muziek uit de tweede Hobbit-film onder de loep genomen.

3. (01:11:48) The People and Denizens of Middle-Earth: deze docu focust zich op het ontwerpen van de wezens die Tolkien met woorden tot leven bracht. Hoe begin je nou uiteindelijk met het creëren van een personage als Bard the Bowman, en hoe kleed je die vervolgens aan? En hoe gaan de acteurs dit idee uiteindelijk tot leven brengen? De mensen die zich ermee bezig gehouden hebben voor de tweede Hobbit-film lichten het toe.

4. (00:29:23) A Warm Welcome: de set van Laketown wordt in dit filmpje uitgebreid doorgenomen: voor welke problemen kwam de special-effects crew deze keer te staan? Waarom nou precies deze set zo opvallend in beeld brengen? Maar eigenlijk het leukste van deze scène zijn de cameos van de overige crew, die ook een gezicht kregen in deze sequences.

5. (00:30:05) Barrels Out of Bond: dit keer zien we de sequence waarin Bilbo en de dwergen een rivier moeten afdalen in niets meer dan een paar vaten. Achter deze scène blijkt misschien wel een van de moeilijkste technieken te zitten die er is, en ook blijkt dat het verdomd lang heeft geduurd om het uiteindelijk allemaal op beeld te krijgen. We zien ook de laatste dag voor de second unit voor deze trilogie, Andy Serkis begeleidt ons op de wrap-up party.

De extended editions zijn altijd met veel enthousiasme door de fans onthaald. Dit was al het geval in de Lord of the Rings-periode en zet zich voort in de The Hobbit-periode. Ook al is het altijd een best prijzige investering, deze blu-ray vindt altijd gretig aftrek. En dat is ook niet bepaald onlogisch. Deze wint en zal altijd de wedstrijd winnen wat betreft de meeste extra's en met 10 uur aan materiaal zal de extended-reeks ook niet snel van zijn troon worden afgestoten. Onlangs is de laatste film uit de reeks uitgekomen en nadat die uit de bioscoop is, kan de klok erop gelijk gezet worden: over ongeveer een jaar kunnen we dan de extended edition van The Battle of the Five Armies verwachten. De collectie is dan compleet en zal bij menig fan een mooi plekje krijgen.