Nikolaev pakt leiding bij vrachtwagens

Peterselieman

Eduard Nikolaev heeft in de Dakar Rally de leiding gegrepen in het vrachtwagenklassement. De Rus was met zijn Kamaz in de 458 kilometer lange etappe naar Antofagasta tien minuten sneller dan teamgenoot Airat Mardeev. De Nederlanders hadden het net als gisteren lastig.

Andrey Karginov reed aanvankelijk aan de leiding van de proef, maar hij moest een band wisselen en verloor uiteindelijk meer dan 26 minuten. Het gaf Nikolaev de kans de etappe te winnen voor Mardeev. De Wit-Rus Siarhei Viazovich pakte op ruim een kwartier de derde plaats.

Beste Nederlander was vandaag Marcel van Vliet die zevende werd op ruim 35 minuten. Ook Gerard de Rooy (negende op veertig minuten) en Peter van den Bosch (tiende op 41 minuten) eindigden nog in de top tien.

In het klassement heeft Nikolaev een voorsprong van acht minuten op Mardeev. Ales Loprais staat op ruim 27 minuten derde, enkele seconden voor Karginov. Hans Stacey zakte door problemen naar een zevende positie op 1.13 uur van de leider. Van Vliet staat op 1.21 uur achtste, voor Martin van den Brink die met 1.50 uur achterstand negende is.

Morgen rijden de coureurs van Antofagasta naar Iquique. De motoren en quads zullen een proef van 318 kilometer afleggen, terwijl de auto's en vrachtwagens 277 kilometer voor hun kiezen krijgen.