'Al-Qaida Jemen claimt aanslag Charlie Hebdo'

De Jemenitische tak van Al-Qaida (AQAP) had de hand in de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo. Dat heeft een lid van AQAP vrijdag gezegd.

Volgens de AQAP-strijder, die anoniem wil blijven, wilde de terreurorganisatie 'de eer van de profeet Mohammed wreken'. "De AQAP-top heeft de operatie geleid en zijn doel zorgvuldig uitgekozen." Hij wees erop dat wijlen Al-Qaida-leider Osama bin Laden het Westen heeft gewaarschuwd voor 'de gevolgen van het volhouden van de belastering van voor moslims heilige zaken'.

Frankrijk is als doelwit uitgekozen 'vanwege het duidelijke aandeel in de oorlog tegen de islam en onderdrukte landen' van dat land, aldus het AQAP-lid. Hij waarschuwde dat 'het treffen van wat voor moslims heilig is en het beschermen van hen die God lasteren een hoge prijs zullen betalen en hun straf streng zal zijn'. ''De terugslag van de misdaden van de westerse landen, bovenal Amerika, Groot-Brittannië en Frankrijk, zal diep in hun eigen land gevoeld worden.''

Al-Qaida eiste volgens de bron 'om veiligheidsredenen' niet eerder de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Ooggetuigen van het bloedbad op de burelen van Charlie Hebdo hebben verklaard dat Saïd Kouachi riep dat hij namens Al-Qaida handelde. Zijn broer Chérif is in 2008 veroordeeld voor het onderhouden van banden met een netwerk dat jihadisten naar Irak stuurde om daar de Amerikaanse troepen te bevechten. De twee broers vonden vrijdag de dood in een vuurgevecht met de politie.

Bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat AQAP Saïd Kouachi heeft opgeleid voor een terreuraanslag en hem vervolgens naar Frankrijk heeft teruggestuurd om daar als 'slapende cel' te wachten op een uitgelezen moment om in actie te komen. De oudste van de twee broers zou in 2011 enkele maanden in de Jemenitische provincie Abyan hebben getraind. Volgens een bron bij de Jemenitische overheid heeft hij daar ook gevochten. Abyan was indertijd een bolwerk van Al-Qaida, van waaruit het terreurnetwerk aanvallen op touw zette tegen regeringstroepen.

Een tweede Jemenitische bron denkt dat Saïd Kouachi behoorde tot de honderden buitenlanders die in 2012 het land werden uitgezet. De regering in Sanaa verbande destijds veel studenten uit den vreemde omdat zij hen hield voor heimelijke Al-Qaida-rekruten.

Als Al-Qaida op het Arabische Schiereiland, zoals AQAP voluit heet, inderdaad achter de aanslag op Charlie Hebdo zit is het de eerste keer dat die tak van het terreurnetwerk succesvol heeft toegeslagen in het Westen.

Beide broers stonden op de zwarte lijst die de Verenigde Staten hebben aangelegd om terreurverdachten uit het land te weren.