FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 januari 2015

Damschreeuwer verstoort wederom minuut stilte

Gennaro P, beter bekend onder de alias Damschreeuwer, zag zijn kans vanavond schoon om de minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo te verstoren. Hij zong tijdens de stilte een lied van Hans Teeuwen.

Eerder verstoorde Gennaro P. de dodenherdenking op de Dam en wordt sindsdien ieder jaar rond 4 mei in de gaten gehouden door de Politie. De man werd door meerdere agent opgetild en weggedragen van de Dam.

Omstanders zeggen dat de man het lied Het vrije woord van Hans Teeuwen zong. Het lied werd door de cabaretier gezongen bij de onthulling van het monument ter ere van Theo van Gogh in het Oosterpark.

Raymaekers kiest voor marathon Londen

Koen Raymaekers breekt met een traditie. Hij loopt dit voorjaar niet de marathon van Rotterdam (12 april), maar kiest voor de marathon van Londen (26 april). De naam van de 34-jarige atleet prijkt op de deelnemerslijst van de wedstrijd in Londen, tussen die van de Keniaanse wereldtoppers Dennis Kimetto en Wilson Kipsang en de Ethiopische grootheid Kenenisa Bekele.

Raymaekers liep de afgelopen jaren steevast de 42,195 kilometer in de Maasstad. Hij liep er zijn beste tijd van 2.10.35. Vorig jaar was hij op weg naar een goede tijd, maar door een inzinking in de laatste 7 kilometer verloor hij veel minuten.

De marathon bij de EK in Zürich verliep afgelopen zomer eveneens teleurstellend. De atleet, die geboren is in Cothen, maar al enkele jaren in Kenia woont, begint in Londen aan zijn zeventiende marathon.

Koen Raymaekers
Koen Raymaekers, hier nog in Rotterdam, kiest nu voor de marathon van Londen. (PRO SHOTS/Jan Kok)

Aanslag Parijs: klopjacht daders in bos Frankrijk

De twee voorvluchtige verdachten verdachten van de schietpartij gisteren op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs zijn gesignaleerd. Ze zouden, al rijdend in een Renault Clio, gezien zijn in het departement Aisne ten noordoosten van Parijs.

Ook zijn ze herkend door een de beheerder van een tankstation in de buurt van Villers - Cotteret die door hen overvallen werd. Hij geeft aan dat de verdachten bewapend zijn met een raketwerper en kalasjnikovs. Ook zouden ze weer onderweg zijn naar Parijs.

Dit melden verschillende media. Een en ander is nog niet officieel bevestigd.

Update 12.20 uur
Inmiddels lijkt het bevestigd dat de gesignaleerde Clio inderdaad wordt bestuurd door de verdachten. De NOS geeft aan dat er versterkingen zijn opgeroepen en dat een deel van de Route National Deux is afgezet.

Update 12.45 uur
Inmiddels  is ook wat meer bekend over de voortvluchtige verdachten; de broers Saïd en Cherif Kouachi. Zo gaf Chérif Kouachi in 2005 een interview over terrorisme in een uitzending van het Franse televisieprogramma 'Pièces à conviction' waarin hij aangaf als een martelaar te willen sterven en bezig te zijn met voorbereidingen voor een opleiding om te vechten in Irak. 

Een van de broers is een bekende bij de Franse inlichtingendiensten aangezien hij in 2008 werd veroordeeld tot drie jaar cel en achttien maanden voorwaardelijk wegens het rekruteren van strijders voor de opstand in Irak. Zijn motivatie was dat hij woedend was de marteling van Iraakse gevangenen in de Amerikaanse gevangenis Abu Ghraib nabij Bagdad. Hij liet zich dan ook makkelijk recruteren voor de 'goede zaak' was snel overtuigd van de voordelen van het gebruik van geweld. Kouachi werd destijds gearresteerd vlak voordat hij naar Syrië en Irak wilde vliegen.

De loco-burgemeester van Parijs weet verder te melden dat de broers Kouachi deze zomer uit Syrië zijn teruggekeerd naar Pantin; een dichtbevolkte achterstandswijk in het noordoosten van Parijs. 

Update 12.53 uur
De overheid heeft na de aanslag en de grote nasleep die nog aan de gang is het reisadvies voor Frankrijk veranderd.

Update 13.12 uur
De situatie in Frankrijk blijft gespannen. Alle toegangswegen tot Parijs worden bewaakt door zwaar bewapende politieagenten.  

Update 15.00 uur
De Franse krant 'Le Monde' meldt dat er een grote politiemacht is samengetrokken in de stad Crépy-en-Valois. Daar zouden de twee voortvluchtige verdachten zich inmiddels schuilhouden. Officiële bevestiging hiervan is op dit moment echter nog niet gegeven. Wel houdt de minister van Binnenlandse Zaken rond deze tijd een persconferentie.

Volgens verdere berichten zouden de verdachten vanmorgen een tankstation in de buurt van Reims hebben overvallen en zijn ze nadien in de richting van Parijs gevlucht. 

Verder is er vanochtend weer een schietpartij geweest in het zuiden van Parijs, waarbij een politieagent en een omstander zwaar gewond werden. Een verband met de feiten gisteren is niet aangetoond.

Update 16.30 uur
De journalist Edouard de Mareschal van Le Figaro, twitterde deze foto. Tussen Villers-Côterets en Soissons zijn diverse wegen geblokkeerd. Journalisten installeren zich op kruispunten en het gebied lijkt afgegrendeld. 

Een kaart van het gebied dat nu omsingeld is door een enorme politiemacht staat hier.

Update 18.00 uur
Een grote politiemacht kamt momenteel de streek in de buurt van Soissons uit, meer bepaald rond en in de dorpen Corcy en Longpont. In de loop van de middag werden de verdachten hier in de buurt herkend in een tankstation. Vanuit de dorpen zijn er wegen geblokkeerd die naar een groot bos leiden. 

De autoriteiten zijn zeer spaarzaam met mededelingen, zo is het bijvoorbeeld niet bekend of de verdachten hun auto verlaten hebben. De regio Picardië is volgens het plan 'Vigipirate' in de hoogst mogelijke alarmfase gebracht. 

Volgens de de tv-zender France24, stelt het Franse ministerie van binnenlandse zaken dat op dit moment zo'n 88.000 mensen deelnemen aan de klopjacht op de voortvluchtige aanslagplegers. Het betreft hierbij 50.000 politieagenten, 5000 leden van de mobiele eenheid, 32000 gendarmes en 1150 militairen. 

Vertalen is ook een kunst. Volgens diverse Nederlandse kranten haalden op deze foto moeders kinderen op van school, terwijl speciale eenheden de huizen doorzochten. De correcte vertaling is echter dat de moeders juist werden tegengehouden op het moment dat ze hun kroost wilden ophalen.

Update 19.30 uur
De verdachten zouden zich op dit moment schuilhouden in het Bos van Longpont en hebben volgens diverse Franse media hun auto inderdaad verlaten. De BBC meldde dat volgens een ooggetuige het bos 'groter dan Parijs is, enorm en uitgestrekt'. 

De krant Le Monde zegt dat de twee voortvluchtigen herkend werden in een tankstation, maar daar niet op video staan. De pompbediende zou de mannen 'formeel herkend' hebben.

Volgens de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazaneuve, werden na de bloedige aanslag van gisteren al negen personen aangehouden voor verhoor. Ook zouden ongeveer 90 getuigen zijn gehoord.

In verband met de schietpartij in de Parijse wijk Montrouge van vanochtend, kon de minister melden dat de politie op dit moment elk verband met de aanslag van gisteren uitsluit. 

Update 20.28 uur
Er is in het bos een grote klopjacht gaande op de twee vermeende daders. Met man en macht wordt het bos uitgekamd. Er zijn helikopters en tientallen voertuigen in het bos ter plaatse. Het vinden van de daders is niet makkelijk, het is een bos van ruim 12.000 hectare.  

Update 21:30 uur
Le Monde meldt, dat een dertigtal politievoertuigen momenteel de zone verlaat waar gezocht werd.

Update 22:10 uur
Het is niet duidelijk of de actie na het vertrek van de politievoertuigen is afgeblazen, of dat er alleen pas op de plaats wordt gemaakt. Wel meldt Le Monde, dat bronnen bij justitie bevestigen dat men volledig in het duister tast over het feit of de voortvluchtigen hun auto wel of niet verlaten hebben. Eerder meldde het Franse persbureau AFP en diverse andere media foutievelijk, dat dit wel het geval was. De auto was zelfs gevonden en zou worden onderzocht, zo heette het. 

Update 23:25
Bronnen bij de politie melden aan het Franse persbureau AFP dat de zoektocht in het uitgestrekte bosgebied vannacht doorgaat. De politiemacht krijgt daarbij hulp van een vijftal helicopters die uitgerust zijn met warmtecamera's.

'Pen en potlood zijn sterker dan wapens'

"Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn. Het slechtste wat we nu kunnen doen is voldoen aan de verwachting van die terroristen: dat we haat en wraakgevoelens tussen bevolkingsgroepen toelaten in onze harten."

Dit zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag op Plein 1940 als protest tegen de bloedige aanslag in Parijs. Hij stelde dat het doden van onschuldige mensen, waar ook ter wereld, nooit met gelatenheid mag worden gadegeslagen.

"Rotterdam, de meest internationale stad van Nederland, neemt vandaag stelling tegen deze laffe moord op journalisten en politiemensen. We zijn hier om de Parijzenaars en de Fransen te laten weten dat we met hen meeleven. Dat we hun angst en woede begrijpen en hun verdriet voelen; dat we deze laffe daad met kracht veroordelen."

Hij riep iedereen op de tolerante samenleving te verdedigen; "om met mij voor te gaan in de strijd. Niet verdeeld, maar samen. Niet met wapens, maar met woorden. Niet met haat, maar met liefde."

De tekst van Aboutalebs toespraak is gepubliceerd op de site van de gemeente Rotterdam.

Je Suis Charlie-demonstratie in Rotterdam: burgemeester Ahmet Aboutaleb (Foto: Peter Breuls)
Ahmed Aboutaleb tijdens de demonstratie in Rotterdam. (Foto: Peter Breuls)

Kramer staart zich niet blind op EK-record

Topschaatser Sven Kramer kan komend weekeinde in Rusland zijn zevende EK-titel allround veroveren. Daarmee zou de 28-jarige Fries provinciegenoot Rintje Ritsma aflossen als recordhouder bij de Europese kampioenschappen. De kopman van LottoNL-Jumbo staart zich echter niet blind op de erelijst van de EK.

"Natuurlijk zou ik het leuk vinden. Het staat mooi. Maar het is niet mijn primaire doel om in die lijstjes bovenaan te komen", liet Kramer donderdag bij de NOS weten.

De grote titelfavoriet weet wat hem in Tsjeljabinsk te wachten staat. "Vier afstanden in twee dagen is gewoon pittig. Maar als je daar goed van herstelt, word je er zeker beter van. Ik heb die hardheid nodig richting WK afstanden en WK allround. Daarom is het EK belangrijk voor mij: om te groeien in het seizoen."

FIFA-badge voor zeventien KNVB-arbiters

Zeventien internationale scheidsrechters en assistent-scheidsrechters van de KNVB beleefden donderdag tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek een heuglijke avond. Zij kregen van de KNVB-directie hun FIFA badge voor 2015 uitgereikt. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen sprak daarbij zijn felicitaties uit.

"Deze scheidsrechters vertegenwoordigen Nederland in het internationale voetbal. De badge is een erkenning voor hun prestaties in 2014, waaronder veel mooie wedstrijden in de Champions League en op het WK 2014. De Nederlandse arbitrage staat er internationaal goed op. Daar zijn we trots op."

Arbiters met FIFA badge: Kuipers (elite), Blom, Makkelie, Nijhuis, Van Boekel (allen eerste categorie), Gözübüyük, Liesveld (tweede categorie). Assistent-scheidsrechters: Van Roekel, Zeinstra, Langkamp, Boonman, Diks, Van Dongen, Goossens, Van de Ven, Schaap, Steegstra.

Overlevende aanslag Charlie Hebdo:'Ik heb de horror gezien'

De journalist Laurent Léger overleefde de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Aan het tv-station France Info, vertelt hij over de gang van zaken.

'Eerst dachten we dat er een grap werd uitgehaald, een practical joke op ons... "barbarij valt krant binnen", zoiets' zegt hij. Léger ontkent dat de schutters de aanwezigen gevraagd hebben om zich te identificeren. "Het ging absoluut niet zo. Ze spraken de naam van Charb, ja, dat wel. Maar daarna schoten wild om zich heen."

De journalist wist zich achter een tafel in een hoek te verstoppen. "Ik ontsnapte aan zijn blik," zo vertelt de journalist.

Een van de schutters draaide zich om, om te praten met zijn medeplichtige. 'Hij zei dat hij geen vrouwen wilde doden ... maar één van onze vrouwelijke collega's lag al getroffen op de grond,' aldus Léger.

De aangeslagen man vertelt dat hij 'de horror heeft gezien', maar geeft aan nauwelijks te beseffen wat er gebeurd is. 'Niemand binnen onze kleine groep overlevenden realiseert zich dat het de waarheid is.'

Vasilyev verrast met etappewinst in Dakar

Vladimir Vasilyev heeft verrassend de vijfde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Russische coureur snelde met zijn Mini naar Antofagasta en bleef zo de wederom sterk rijdende Yazeed Alrajhi twintig seconden voor.

Achter de Rus en de Saudiër werd Robby Gordon op ruim een minuut derde. De Amerikaan kende de afgelopen dagen veel problemen met zijn Hummer, maar had vandaag een vrijwel probleemloze dag. Klassementsleider Nasser Al-Attiyah werd op ruim drie minuten vierde. Orlando Terranova heeft met mechanische problemen opgeven, terwijl Carlos Sainz zwaar op een rots crashte en na een stevige buiteling ook tot de uitvallers behoort.

Erik van Loon werd de beste Nederlander op positie negen met ruim elf minuten achterstand. De Mini-coureur kende een prima dag, iets wat niet van Bernhard ten Brinke gezegd kan worden. De Toyota-rijder moest een groot deel van de proef zonder achterremmen rijden en liep zestien kilometer voor de streep een lekke band op. Hij werd uiteindelijk dertiende met ruim zeventien minuten achterstand.

In het klassement leidt Al-Attiyah met tien minuten voorsprong op Giniel de Villers. Alrahji staat derde met ruim twintig minuten achterstand. Van Loon is beste Nederlander op plaats vijf, 53 minuten achter de leider. Van Loon is zesde met 56 minuten achterstand.

Twee auto's ontploft in Villejuif

Even na 20:30 vanavond, zijn twee auto's geëxplodeerd in een garage in Villejuif. Villejuif is een voorstad van Parijs, niet ver van Montrouge/Malakoff waar vanochtend de dodelijke aanslag op twee politieagenten plaatsgreep. Bij de explosie raakte niemand gewond. Dat meldt de krant Le Monde.
 
Garage-eigenaar Horcholle vertelde aan de krant dat het dak van één van de auto's zes meter hoger in een boom terecht was gekomen. Volgens de man is kortsluiting uitgesloten, omdat de voertuigen van binnenuit ontploften. Op dit moment is er geen enkele relatie met de gebeurtenissen van gisteren en vandaag.
 
De explosievenopruimingsdienst is ter plaatse en voert onderzoek uit.
 

Coma pakt dagzege in Dakar Rally

Marc Coma heeft zijn eerste dagzege in deze Dakar Rally te pakken. De Spanjaard was in de 458 kilometer lange proef tussen Copiapo en Antofagasta met zijn KTM-motor ruim twee minuten sneller dan klassementsleider Joan Barreda Bort.

Barreda Bort mocht vandaag het spoor uitzetten, maar liet zich al snel inhalen door Coma. Gezamenlijk zijn ze naar de finish gereden, waarbij ze de rest van het veld op achterstand zetten. De Chileen Pablo Quintanilla presteerde in eigen land opnieuw goed met een derde plaats op bijna drie minuten van Coma.

Hans Vogels pakte vandaag een 25e positie. De Nederlander had 35 minuten meer nodig dan de dagwinnaar. Frans Verhoeven werd vandaag dertigste met bijna 44 minuten achterstand. Voor Humphrey Senn van Basel is de rally voorbij. Hij moest door eigen schuld afgelopen nacht al in de duinen overnachten en kwam pas laat in het bivak aan. De Nederlander begon nog wel aan de proef van vandaag, maar koppelingsproblemen deden hem uiteindelijk de das om.

In het klassement heeft Barreda Bort ruim tien minuten voorsprong op Coma. Paulo Gonçalves bezet op bijna 23 minuten de derde positie. Vogels is op plek 22 de beste Nederlander op 1.50 uur achterstand.

Quads
Rafal Sonik mag bij de quads wederom een dagzege bijschrijven. De Pool had op de streep in Antofagasta bijna elf minuten voorsprong op thuisrijder Ignacio Casale. Jeremias Gonzalez werd op bijna 22 minuten derde. Kees Koolen verloor onderweg veel tijd, waardoor hij slechts vijftiende werd, na eerder vijfde te hebben gelegen. De Nederlander had op de meet bijna anderhalf uur achterstand.

Sonik heeft in het klassement 24 minuten voorsprong op Casale. Sergio Lafuente staat op 26 minuten derde. Koolen is tiende op ruim 2,5 uren achterstand.

Hellblade komt ook naar pc

Eerder werd Hellblade al aangekondigd voor de PlayStation 4, maar vandaag heeft ontwikkelaar Ninja Theory onthuld dat de hack-and-slash game ook naar de pc gaat komen, met de wens om andere ook mods en 4k-resolutie naar de pc-versie te brengen.

"Ik denk dat de pc ons een vrijheid kan geven die we nog nooit eerder hebben ervaren", zegt Tameen Antoniades, creatief hoofd bij Ninja Theory. "We kijken naar alle mogelijkheden voor dit project en proberen met betere manieren te komen om de game nog beter te maken. Consoles liggen bovendien jaren achter met dingen zoals Steam. Het spel testen gaat gewoon makkelijker op een pc dan op een console. Het spel laten uitproberen en constant verbeteren is altijd belangrijk voor ons geweest."

Ook gelooft Antoniades dat de pc een rijkere ervaring kan bieden, met ondere andere mods en een 4k-resolutie. "Ik denk dat we nu op een punt zijn waar we spelers en fans kunnen uitnodigen om dingen aan de game toe te voegen. Ze kunnen dingen maken waar we zelf niet aan dachten en kunnen met ideeën en add-ons komen die de spelervaring nog meer verrijken."

Hellblade is gebaseerd op een Keltische mythe. Je speelt met Senua, een vrouw die zich een weg moet banen door de onderwereld. De game komt uit in 2015 en zal beschikbaar zijn voor PlayStation 4, en nu ook dus pc.

Hellblade
Hellblade komt ook naar pc

Fnatic presenteert LoL-team

Fnatic heeft vandaag de spelers gepresenteerd die in 2015 gaan strijden voor haar League of Legends-team. Na het WK van afgelopen december verlieten vier van hun vijf spelers de club, die maar zelden veranderingen heeft doorgevoerd.

League of Legends is de populairste MOBA van dit moment. In het spel spelen twee teams met ieder vijf spelers met als doel de vijandige basis te vernietigen, iedere speler heeft hierin een eigen positie: Toplaner, jungler, midlaner, ad carry en support. De beste teams van Europa spelen in de LCS, een twee-jaarlijks Europees Kampioenschap. Fnatic heeft de LCS drie keer gewonnen en het WK één keer, hiermee is Fnatic veruit het meest succesvolle team van Europa.

In de winter verlieten kort na elkaar vier van de vijf spelers het team. Ad carry Rekkles werd door Alliance gekocht, midlaner xPeke verliet Fnatic om een eigen team - genaamd Origen - op te richten, Cyanide heeft besloten een jaar teamloos te zijn om zich te richten op streamen en ook toplaner Soaz verliet het team. Er zijn vele geruchten dat Soaz binnenkort voor xPeke's nieuwe team gaat gamen.

In de toplane staat de Koreaanse amateur Huni. Hij heeft een tijd met het Samsung team - wat afgelopen WK heeft gewonnen - doorgebracht om als talent bij te leren, maar heeft nog geen ervaring in professionele wedstrijden.

In de jungle krijgen we Huni's landgenoot Reign Over. Hij heeft enkele maanden in de Koreaanse subtop doorgebracht bij het team Incredible Miracle, maar is verder een vrij onbekende naam.

Op midlane heeft Fnatic de Nederlandse Febiven aangetrokken. Hij speelde afgelopen seizoen in H2k en wist met dit team te promoveren naar de hoogste competitie van Europa, de LCS. Febiven heeft twee accounts in de top 5 van Solo Queue en wordt door velen gezien als de midlaner met de meeste potentie van het westen.

Als adc gaan we Fransman Steelback zien. Hij is relatief onbekend en zijn enige ervaring in een team waren twee maanden in de opleidingsploeg van SK, SK Prime.

Fnatic's support YellOwStaR gaat aan zijn derde jaar bij Fnatic beginnen. De Fransman heeft tot nu toe op alle vier de WK's gespeeld en stond op het eerste WK in de finale, toen nog met Against All Authority tegen Fnatic. AAA verloor de finale, Fnatic won met een spannende 2-1 het eerste LoL WK. If you can't beat them, join them!

Fnatic's line-up in 2014 van links naar rechts: Soaz, Cyanide, xPeke, Rekkles, YellOwStaR

Fnatic lijkt risico te nemen met het aantrekken van onbekende Koreanen, aan de andere kant heeft Fnatic zelden teleurgesteld met haar uitstekende scouting. Denken jullie dat dit team het voor elkaar krijgt om een vaste Europese topper te blijven?

Poolse Dakarrijder overleed door uitdroging

De extreme hitte heeft de Poolse motorrijder Michal Hernik het leven gekost in de Dakar Rally. Hij is overleden door uitdroging, meldde de organisatie donderdag over de uitkomst van de autopsie.

De 39-jarige Hernik was dinsdag in de derde etappe van de beruchte woestijnrally levenloos aangetroffen op veertien kilometer van de finish in Chilecito in Argentinië. Hij lag op ongeveer driehonderd meter van de doorgaande weg, zonder helm op zijn hoofd. Hernik had geen noodsignaal afgegeven. De Pool is de 24e dode onder de deelnemers sinds de eerste editie van de Dakar Rally in 1979.

Temperaturen van 50 graden Celsius teisterden een dag eerder ook al de karavaan in Dakar. De organisatie brak de wedstrijd voor de motorrijders voortijdig af. Tientallen deelnemers, onder wie de Nederlander Robert van Pelt, moesten toen met uitdrogingsverschijnselen bijkomen in een veldhospitaal.

Titelverdediger Stybar mijdt WK veldrijden

Zdenek Stybar heef de knoop doorgehakt. De Tsjech zal eind deze maand niet zijn wereldtitel veldrijden verdedigen in eigen land. Dat meldt de renner van Etixx - Quick.Step donderdag in Belgische media.

"Ik sta 100 procent zeker niet aan de start. Ik ondervind nog te veel last van mijn schouderblessure", aldus Stybar, die half oktober zwaar ten val kwam in de Kermiscross van Ardooie en ernstig schouderletsel opliep.

"Op de weg kan ik wel trainen, maar mijn voorwiel opheffen lukt nog niet. In zulke omstandigheden kan ik me echt niet voorstellen dat ik deelneem aan het WK." De titelstrijd is dit jaar in Tabor. In die Tsjechische plaats werd Stybar in 2010 voor het eerst wereldkampioen cyclocross. Nog twee titels volgden bij de profs, waarvan de laatste in 2014 in Hoogerheide.

Steam Controller klaar voor productie

Het ontwerp voor de Steam Controller is eindelijk af en kan in grote getale geproduceerd gaan worden. Verwacht wordt dat Valve ook meer informatie over het uiteindelijk design en de productie ervan onthult op de Game Developers Conference in San Franscisco, die plaatsvindt in Maart.

Dit onthult Kevin Wasielewski, manager bij Origin's Custom PC's aan Gamespot. "Op GDC zullen ze meer informatie hebben", aldus Wasielewski. "Ze kwamen met een controller, kregen feedback van de gebruikers, en pasten het design daarop aan. Dit herhaalde zich drie of vier keer en nu is de controller af. Nu gaan ze in de productie en wanneer de GDC begint zullen ze meer vertellen."

De Steam Controller werd aangekondigd door Valve in September 2013. Het design heeft inmiddels flinke aanpassingen gekregen en dus hebben we geen flauw idee wat het huidig ontwerp is, al zal het waarschijnlijk het meest lijken op het plaatje hieronder wat in December uitlekte.

Steam Controllerr Steam Controller klaar voor productie

Demonstratie Maastricht in het donker

De protestbijeenkomst in Maastricht naar aanleiding van de aanslag in Parijs is donderdagavond in het donker verlopen. In de stad was een stroomstoring waardoor in het centrum alle lichten uit waren. Aan de bijeenkomst namen ongeveer zevenhonderd mensen deel.

Volgens energieleverancier Enexis waren 430 aansluitingen de dupe van de stroomstoring. De stroom viel rond 17.30 uur uit. Na achten donderdagavond had het grootste deel van de binnenstad weer stroom. De vermoedelijke oorzaak is een defect in een kabel, aldus de woordvoerder van Enexis.

KNMI: gevaarlijk weer in hele land

Vrijdag moet in heel Nederland rekening worden gehouden met gevaarlijk weer. Het KNMI kondigde donderdagavond de zogenoemde code geel af voor alle provincies. Dat betekent dat mensen moeten oppassen voor gevaarlijk weer.

Donderdagavond zijn er geen waarschuwingen van kracht, maar vanaf vrijdagochtend krijgen de kustprovincies te maken met zware windstoten van 80 à 100 kilometer per uur. In de loop van de ochtend kunnen ook verder landinwaarts, met uitzondering van het oosten en zuidoosten, windstoten voorkomen van 80 à 90 kilometer per uur. In de loop van de middag neemt de wind tijdelijk af.

Zaterdag moet er opnieuw in grote delen van het land rekening worden gehouden met zware windstoten van 75 à 100 kilometer per uur, aldus het KNMI.

Volgens weeronline.nl is er zowel vrijdag als zaterdag in het noordwesten zelfs kans op zuidwesterstorm (windkracht 9).

Sportblog: Verstappen in zeepkist & ritsproblemen voor Wenger

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag, deze keer op donderdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Driewieler blijkt geen goed idee
St. Bonaventura-coach Mark Schmidt scheurde enkele weken geleden zijn achillespees. Daardoor kon de basketbalcoach zich niet meer op de gebruikelijke manier langs de lijn bewegen. Als oplossing dacht hij dat het handig was als hij een driewieler ging gebruiken. Dat leek handig tot dit onfortuinlijke moment na de wedstrijd tegen UMass:

Driewielers zijn niet altijd de oplossing (Bron: Vine)

NAC zoekt shirtsponsor: zet zelf een logo op het shirt
NAC Breda heeft een originele manier bedacht om de zoektocht naar een nieuwe shirtsponsor onder de aandacht te brengen. Via de site www.nac.nl/shirtflirt kan iedereen een logo uploaden en op het virtuele NAC-shirt plaatsen. Het resultaat kan vervolgens via de diverse sociale media gedeeld worden. Inmiddels zijn er talloze virtuele shirts geproduceerd met mogelijke sponsoren als lokale snackbarren en café's tot grote bedrijven als Coca Cola en het Algemeen Dagblad. We hebben ook maar even een proefje gemaakt voor FOK!.

Ziet er niet slecht uit toch? (Bron: NAC shirtflirt)
Ziet er niet slecht uit toch? (Bron: NAC shirtflirt)

Even genieten van Michelle Jenneke
De collega's van het Weblog hebben Michelle Jenneke al een paar keer in de spotlight gezet en dat gaan we nu hier ook doen. De Australische atlete dankte haar eerste bekendheid vooral aan haar sensuele danspasjes tijdens de opwarming voor haar 110 meter horden op het WK voor junioren in Barcelona. Daarna nam haar roem snel toe met onder andere een komische video voor de satirische website The Chive waarin ze haar eigen internetbekendheid hekelde. Begin dit jaar kwam er een nieuw juweeltje online die we jullie niet willen onthouden. In samenwerking met kledingmerk Worldstar Hiphop nam Jenneke een reclamevideo op en dat is genieten.


We zijn er even stil van (Bron: YouTube)

Go Ahead Eagles heeft last van muggenplaag
Een trainingskamp is voor veel spelers een genot. Even weg uit het koude Nederland en verblijven in een warmer oord. De spelers van Go Ahead Eagels dachten het ook getroffen te hebben, ze verblijven in het Portugese Vale do Lobo. De temperaturen zijn inderdaad aangenaam, maar toch is het verblijf niet helemaal naar wens. Als de zon onder gaat worden de spelers namelijk massaal lastig gevallen door muggen. "We werden lek geprikt", klaagde Foeke Booy tegen De Stentor. Gelukkig mogen de mannen snel weer naar huis.

Simeone viert goals met ballenjongen/zoon
Gisteravond nam Atlético Madrid het in het Spaanse bekertoernooi op tegen stadsgenoot Real Madrid. Niet de zojuist teruggekeerde Fernando Torres en bankzitter Christiano Ronaldo waren de sterren van de avond maar een ballenjongen. Atlético won de beladen wedstrijd met 2-0 en telkens als de landskampioen scoorde, kwam er een ballenjongen op trainer Diego Simeone afgerend voor een feestje. Later bleek dit een familiefeestje te zijn, de ballenjongen is namelijk de zoon van Simeone.


Vader en zoon Simeone (Bron: YouTube)

Max Verstappen doet mee aan zeepkistenrace
Max Verstappen zal dit jaar niet alleen in de Formule 1 racen. De pas 17-jarige Nederlander zal voor zijn sponsor Red Bull op 16 mei ook gaan deelnemen aan de zeepkistenrace in Valkenburg. Dit betekent dat de Nederlander zelf een voertuigje in elkaar moet knutselen, waarna de zwaartekracht van de Cauberg hem naar de finish moet brengen. Een andere vorm van aandrijving is niet toegestaan.

Om te winnen moet Verstappen van goeden huize komen. Niet alleen moet hij als een raket door alle chicanes en over alle schansen gaan, maar de zeepkist moet er ook goed uitzien. Een vakkundige jury zal de meer dan zestig deelnemers gaan beoordelen. Wil je het tegen Verstappen opnemen, dan moet je voor 30 maart jouw inschrijving voltooien, voorzien van een bouwtekening van de zeepkist. Een jury bepaalt vervolgens wie er op 16 mei mee mag gaan doen.

Aftrap Sampdoria-style
Op het internet zijn al veel beelden opgedoken van voetbalclubs die vreemde aftrappen hadden in wedstrijden. We dachten inmiddels al bijna alles gezien te hebben, maar Sampdoria heeft tegen Lazio Roma een nieuwe variant geïntroduceerd. Alle veldspelers begonnen op lijn op de middellijn en waaierden na het rollen van de bal snel uit. Lazio was niet onder de indruk van dit kunststukje en won het duel dan ook met 3-0. Gelukkig hebben we de beelden nog van de vreemde actie.

Zo kan het dus ook (Bron: Vine)

Mario Balotelli is fan van de Spice Girls
Van zijn voetbal hoeft Mario Balotelli het niet meer te hebben sinds zijn overstap naar Liverpool. Maar gelukkig zorgt de Italiaan wel voor genoeg ander nieuws om over te schrijven. Zo liet de aanvaller via Twitter doorschemeren wat zijn muzieksmaak is. Via Instagram 'zong' Super Mario een klein duet met de Spice Girls. Balotelli was hier zo trots op dat hij het meteen deelde via sociale media.

Wenger krijgt zijn jas niet dicht
We hebben ons hier al meerdere malen vermaakt met de klunzigheid van Mario Balotelli, vandaag valt die eer te beurt aan Arsène Wenger. Tijdens de FA Cup-wedstrijd van Arsenal tegen Hull City wilde Franse oefenmeester zijn lange jas dichtritsen, tevergeefs zo bleek uit de beelden. Wenger kreeg de jas maar niet dicht. Nadat hij de pogingen staakte wilde hij zijn handen in de zakken doen, maar ook dat mislukte omdat de jas simpelweg geen zakken heeft.

Ritsen lukt niet en de zakken ontbreken (Bron: Vine)

In AD Sportwereld lazen we dat Wenger vaker problemen heeft met risten. Zo worstelde hij vorig seizoen ook al eens langdurig met de rist van zijn jas:


Wenger had al eerder problemen met een rits (Bron: YouTube)

Kledingsponsor Puma, sinds afgelopen zomer kledingsponsor van Arsenal, dacht daar eind vorig jaar handig op in te spelen. Ze maakten een filmpje waarin de trainer zonder veel problemen de jas van Puma dichtritst. Helaas blijkt het optimisme van de kledingsponsor van korte duur.


Het spotje van Puma waar Wenger de rits wel dicht krijgt (Bron: YouTube)

Blatter blij met uitdager prins Ali

Preses Sepp Blatter van de internationale voetbalfederatie (FIFA) heeft verheugd gereageerd op de kandidatuur van prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië voor het voorzitterschap van de FIFA. "Ik kan er alleen maar blij mee zijn", beweerde de Zwitser in een Zwitserse krant. "We leven in een democratie en zijn entree komt het debat alleen maar ten goede."

Al-Hussein, vicevoorzitter van de FIFA, kondigde dinsdag aan dat hij de strijd aangaat met Blatter in de verkiezing op 29 mei. De Fransman Jérôme Champagne is de derde kandidaat.

Blatter (78) wil dolgraag aan zijn vijfde termijn bij de FIFA beginnen als voorzitter. "Ze zeggen niet voor niets: zonder risico winnen, is zegevieren zonder glorie", gaf de bekritiseerde topman te kennen.

Vrouw Eddie Redmayne was te laat bij bruiloft

De vrouw van acteur Eddie Redmayne kwam te laat aanzetten op hun bruiloft. De Theory Of Everything-ster vertelt donderdag in de talkshow van Ellen DeGeneres dat ze zeker een half uur vertraagd was.

Toch was Redmayne absoluut niet bezorgd. "Iedereen zat best in de stress, maar ik bleef rustig. Ze is nog nooit in haar leven ergens op tijd voor geweest." Hij had er naar eigen zeggen zelfs voor gezorgd dat de feestlocatie naast de trouwkapel lag, zodat hij door het raam kon roepen of ze al onderweg was.

Het pasgetrouwde stel ging op huwelijksreis naar de Alpen. "In principe een prachtig idee, maar er lag helaas geen sneeuw", vertelt Eddie. "Het was een goed excuus om veel rode wijn te drinken en fondue te eten."

Redmayne en zijn jeugdliefde Hannah Bagshawe gaven elkaar het jawoord op 15 december in het Engelse Somerset.

Eddie Redmayne in Les Misérables
Eddie Redmayne (rechts bovenaan) in Les Misérables

Van der Laan: als ťťn Charlie staan we hier

"Terroristen bereiken niets, behalve dat er binnen één dag massaal wordt gedemonstreerd." Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan donderdagavond op de overvolle Dam in de hoofdstad. "Als één Charlie staan we hier."

"Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het kunnen overwinnen van angst. En wij zullen iedere angst overwinnen", sprak de burgemeester. "Wij zullen niet wijken, geen millimeter, nooit, en daarom staan we hier."

Tijdens de demonstratie op de Dam spreekt ook Mark Rutte. ""Haat en geweld mogen en zullen het nooit winnen van respect en verdraagzaamheid", aldus de premier. "Vandaag zeggen we, met zijn duizenden tegelijk: handen af van onze vrijheid."

Het hoofd van de Nederlandse Nationale Politie, Pieter-Jaap Aalbersberg ,was ook op de Dam bij de demonstratie en sprak als volgt: "De kille executie van onze Franse collega's, bezig met het bewaken van onze veiligheid, maakt me woedend."

Volgens de organisatie waren er 18.000 mensen bijeen op de Dam. In de stoet door het centrum, die voorafging aan de bijeenkomst op de Dam, liepen politieagenten en journalisten voorop.

FA pikt 'Big Ben' van Mourinho niet

Coach José Mourinho van Chelsea moet zich bij de tuchtcommissie van de Engelse voetbalbond (FA) weer eens verantwoorden voor enkele boude uitspraken. De Portugese trainer is in staat van beschuldiging gesteld vanwege zijn uitlatingen over arbiter Anthony Taylor na de competitiewedstrijd (1-1) op 28 december bij Southampton, de ploeg van coach Ronald Koeman.

Volgens de FA heeft Mourinho met zijn opmerkingen de integriteit van de arbitrage in twijfel getrokken en het voetbal in diskrediet gebracht. Mourinho was woedend op Taylor, die onder meer Chelsea-middenvelder Cesc Fabregas de gele kaart gaf voor een fopduik.

"Dat was geen kleine strafschop, dat was een strafschop zo groot als de Big Ben", foeterde de zelfbenoemde Special One. "Dit is een groot schandaal en Taylor moet zich schamen. Ik wens hem verder een gelukkig nieuwjaar."

Mourinho heeft vijf dagen de tijd om een verweerschrift bij de FA in te dienen.

Catamaran met 100 toeristen zinkt na brand

Voor de Stille Oceaankust van Costa Rica is een reddingsactie op gang gekomen om ongeveer honderd opvarenden te redden van een toeristenboot die in brand is geraakt. Volgens het Costa Ricaanse Rode Kruis zijn zeker twee mensen om het leven gekomen.

De plezierboot, een catamaran, is volgens het Rode Kruis zinkende. Zeker zestien mensen zijn inmiddels uit het water bij Punta Leona gevist. Meer hulp is onderweg.

ServiŽ en AlbaniŽ naar sporttribunaal

Voor Servië en Albanië is de zaak met de geruchtmakende drone tijdens hun onderlinge EK-kwalificatiewedstrijd in Belgrado nog niet afgedaan. Beide landen hebben beroep aangetekend bij het internationaal sporttribunaal (CAS). Zowel Servië als Albanië is het niet eens met het vonnis van de tuchtcommissie van de UEFA. De twee bonden protesteerden al bij de beroepscommissie van de UEFA vergeefs tegen de uitspraak.

Nadat op 14 oktober een op afstand bestuurbaar vliegtuigje met een provocerende vlag het stadion was binnengevlogen, braken er op en buiten het veld zware vechtpartijen uit. De UEFA wees Servië na de gestaakte wedstrijd bij een stand van 0-0 een reglementaire zege van 3-0 toe. De ploeg van de toenmalige bondscoach Dick Advocaat, die niet veel later opstapte, kreeg echter ook een aftrek van drie punten.

De eerstvolgende EK-kwalificatieduels moest Servië op eigen veld bovendien zonder publiek spelen. De twee voetbalbonden dienden ook een geldboete van 100.000 euro te betalen wegens alle ongeregeldheden.

SC Cambuur houdt Ghana in bedwang

SC Cambuur heeft donderdag in een oefenwedstrijd tegen de nationale ploeg van Ghana in Spanje de nodige indruk gemaakt. De Friese formatie hield het Afrikaanse team op 1-1. Daniel de Ridder maakte het doelpunt voor de eredivisionist.

De Ghanese selectie is op trainingskamp in Zuid-Europa om zich voor te bereiden op de Afrika Cup, die later deze maand begint. "We hebben op een heel slecht veld een prima wedstrijd gespeeld", concludeerde Cambuur-coach Henk de Jong tevreden.

17-jarige zangeres laat zien dat condoom altijd past

De Zweedse zangeres Zara Larsson, in eigen land bekend als winnares van de Zweedse Holland's Got Talent, heeft op Instagram een foto geplaatst waarop ze een condoom om haar been heeft. "Voor alle heren die zeggen dat zijn piemel te groot is voor een condoom, NEEM PLAATS", zo schrijft ze als onderschrift bij de foto.

De foto heeft inmiddels al 50.000 likes ontvangen en bedoelde ze als grap. "Sindsdien schrijven alle kranten dat ik een feministische genie ben!", schrijft de zangeres op haar website. Dus ook voor FOK!kers geen smoesjes meer over de grootte.

 

 

To all the guys saying "my dick is too big for condoms" TAKE A SEAT

A photo posted by Zara Larsson (@zaralarsson) onJan 1, 2015 at 12:40pm PST

 

 

Marathongevecht Kimetto en Kipsang in Londen

De organisatie van de marathon van Londen noemt het al met veel bombarie de 'clash of the champions'. Op zondag 26 april staan de Keniaanse wereldrecordhouder Dennis Kimetto en zijn landgenoot Wilson Kipsang, de vorige houder van de mondiale toptijd, aan de start van de wedstrijd over 42,195 kilometer door de Engelse hoofdstad. Kimetto liep vorig jaar september in Berlijn met 2.02.57 het wereldrecord van Kipsang (2.03.23) uit de boeken.

Kipsang zegevierde vorig jaar in Londen en scherpte met 2.04.27 bovendien het parcoursrecord aan. De 32-jarige Keniaan was in 2012 ook al de beste in de Engelse metropool, zijn trainingspartner Kimetto maakt zijn debuut op de marathon van Londen.

Karlovic slaat Djokovic uit Qatar Open

Tennisser Novak Djokovic is donderdag in de kwartfinales van het Qatar Open geveld door het geweld van Ivo Karlovic. Het Kroatische servicekanon versloeg de Servische nummer één van de wereld in drie sets: 6-7 (2), 7-6 (6) en 6-4. Karlovic produceerde 21 aces. Hij treft in de halve finales de Spanjaard David Ferrer.

Djokovic en Karlovic gaven elkaar weinig in de eerste twee sets weinig tot geen ruimte om een break te plaatsen en Karlovic was de enige die breakpoints creëerde in de partij. In de beslissende set overleefde Djokovic bij 2-2 een breakpoint, maar twee games later was het toch Karlovic die toesloeg met een geweldige forehandwinner. De Serviër reageerde boos op de eerste break door een bal snoeihard weg te slaan.

Karlovic was daar niet van onder de indruk. Hij serveerde de partij beheerst uit en noteerde één van de mooiste overwinningen uit zijn carrière.

Voetbalsters oefenen tegen Thailand voor WK

De Nederlandse voetbalsters trappen de oefencampagne op weg naar het WK in Canada volgende maand af met een oefeninterland tegen Thailand. Beide landen staan op zaterdag 7 februari voor het eerst tegenover elkaar, in het stadion van Heracles Almelo. Zowel Oranje als Thailand debuteert komende zomer op het mondiale voetbaltoernooi.

Nederland is de nummer elf van de wereldranglijst, de Thaise voetbalsters staan op de 31e plaats. De rest van de oefencampagne richting het WK moet nog ingevuld worden. Oranje opent het mondiale toernooi op 6 juni tegen Nieuw-Zeeland en speelt in groep A verder tegen China (11 juni) en gastland Canada (15 juni).

Duizenden bij protestacties

Duizenden mensen zijn donderdag in actie gekomen naar aanleiding van de aanslag woensdag in Parijs. Er zijn bijeenkomsten in tientallen gemeenten.

In Groningen kwamen 2000 tot 3000 mensen op de bijeenkomst in de stad af. Niet alleen burgemeester Peter den Oudsten van Groningen is daar, maar ook ongeveer 14 van zijn collega's uit de regio.

In Maastricht kwamen ongeveer 500 mensen naar het centrum van de stad, de actie in Roermond bracht enkele tientallen mensen op de been. Op en rond het Domplein in Utrecht verzamelden zich ook ongeveer 2000 tot 3000 belangstellenden.

Niet overal is sprake van een demonstratie, sommige gemeenten hebben ervoor gekozen een minuut stilte te houden in of bij het gemeentehuis. Een enkele gemeente besloot een condoleanceregister te openen.

Onder de deelnemende gemeenten zijn: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Arnhem, Maastricht, Roermond, Weert, Venlo, Meerssen, Den Bosch, Leiden, Zoetermeer, Enschede, Oostzaan, Haarlem, Noordoostpolder, Elburg, Nijmegen, Zeewolde, Rhenen, Lelystad, Landsmeer, Leeuwarden, Raalte, Alblasserdam, Delft, Heerenveen, Tilburg, Assen, Zwolle, Bergen op Zoom, Rijswijk (zh), Apeldoorn, Maassluis, Hoorn, Rijssen-Holten, Gouda, Alphen aan den Rijn, Wassenaar, Waddinxveen, Purmerend, Middelburg, Hilversum, Amersfoort, Sneek, Lichtenvoorde, Breda, Eindhoven en Dordrecht. In sommige regio´s is één bijeenkomst waar bestuurders en inwoners van omliggende gemeenten terechtkunnen.


AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink, politiechef Frank Paauw en burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de demonstratie in Rotterdam. (Foto: Peter Breuls/FOK!)

Explosief bij IsraŽlische ambassade Montevideo

Uruguyaanse veiligheidsdiensten hebben donderdag een klein explosief onschadelijk gemaakt dat was gevonden bij de Israëlische ambassade in Montevideo.

Het explosief werd in een supermarkttas aangetroffen tijdens een routinecontrole met honden, zei het ministerie van binnenlandse zaken. Voordat experts het onschadelijk maakten werd de omgeving ontruimd. Het ministerie merkte op dat de ambassade is gevestigd op de achtste verdieping van het kantorencomplex. In een communiqué wordt in het midden gelaten of de ambassade het doelwit was.

'Noord-Korea tuigt onderzeeŽr op met raketten'

Noord-Korea lijkt bezig te zijn een onderzeeboot op te tuigen met raketten. Dat stelt 38 North, de website van het VS-Korea Instituut van de Johns Hopkins School of Advanced International Studies donderdag op basis van satellietfoto's.

Het onderzoeksinstituut meldde eerder dat Noord-Korea bezig was een rakettestinstallatie te bouwen bij een marinewerf in de oostelijke stad Sinpo. Op een commerciële satellietopname van 18 december is op de werf in Sinpo een onderzeeër te zien met een grote rechthoekige opening in de commandotoren. Volgens analist Joe Bermudez zou deze een of twee raketlanceerbuizen kunnen omvatten. Het beeld is echter te wazig om er uit op te kunnen maken voor welk type raketten.

Noord-Korea beschikt al over een aanzienlijk arsenaal ballistische raketten die vanaf land kunnen worden afgeschoten. Sommige daarvan kunnen volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie het vasteland van de Verenigde Staten bereiken. Het noorden boekt volgens het ministerie ook vooruitgang bij het verkleinen van atoomkoppen, zodat ze op raketten passen.

Een Noord-Koreaanse duikboot met raketten kan een extra bedreiging vormen voor Zuid-Korea, Japan en Amerikaanse bases in Oost-Azië. Maar het ontwikkelen van een dergelijk wapen is tijdrovend en geldverslindend, zegt Bermudez. Experts wijzen er ook op dat de onderzeeboten waar Noord-Korea over beschikt over het algemeen oud en kwetsbaar zijn.

Rechtszaken vorig jaar sneller afgehandeld

Rechtszaken zijn vorig jaar sneller afgehandeld dan in 2013. Dat maakte de Raad voor de Rechtspraak donderdag bekend bij de nieuwjaarsreceptie. In 2012 en 2013 was het rechters niet gelukt om sneller te werken.

Raadsvoorzitter Frits Bakker schrijft de prestatie van vorig jaar op het conto van alle rechters en medewerkers. "We zijn erin geslaagd de doorlooptijden van rechtszaken korter te maken, nadat deze ontwikkeling in de jaren 2012 en 2013 stagneerde. Deze goede prestaties kunnen alleen worden behaald door het grote beroep dat er wordt gedaan op rechters en gerechtsambtenaren."

Bakker waarschuwde opnieuw dat 'bij tijd en wijle roofbouw' wordt gepleegd op de rechterlijke macht. Het geld dat de rechtspraak voor extra werk kan inzetten is volgens hem nu 'echt op'.

Openbare geseling voor Saudische blogger

Een Saudische blogger die vorig jaar werd veroordeeld tot tien jaar cel en duizend zweepslagen wegens het beledigen van de islam wordt vrijdag voor het eerst publiekelijk gegeseld. Dat heeft een bron die dichtbij blogger Raif Badawi staat donderdag gezegd. Badawi werd in eerste instantie tot tot zeven jaar en zeshonderd zweepslagen veroordeeld, maar een rechter verhoogde de straf in hoger beroep.

Behalve de celstraf en de zweepslagen werd Badawi ook een boete van omgerekend 224 duizend euro opgelegd. Hij belde vanuit de gevangenis naar zijn familie om hen te laten weten wat er vrijdag gaat gebeuren, zei de bron donderdag.

Badawi creërde enkele jaren geleden een discussieforum. Naar aanleiding daarvan werd hij vervolgd en schuldig bevonden. Zijn advocaat was vorig jaar juli aan de beurt. Hij kreeg vijftien jaar cel wegens het 'ondermijnen van het regime, opruiing en het beledigen van de rechterlijke macht'.

Volgens Amnesty International zal Badawi twintig weken lang vijftig zweepslagen per week krijgen.

Darter Roelofs wint juniorentoernooi op Lakeside

Darter Colin Roelofs heeft het juniorentoernooi op Lakeside weten te winnen. In de finale versloeg hij de Engelsman Harry Ward zonder een leg af te staan. Het werd 3-0 in sets. Het was de eerste keer dat op het BDO WK er een juniorentoernooi werd georganiseerd. 

De zestienjarige darter uit Ochten moest in de in de eerste set nog op gang komen, maar ging in de loop van de wedstrijd steeds beter spelen. Zijn tegenstander had helemaal zijn dag niet en benutte de kansen die hij kreeg niet. Roelofs voert al twee jaar de wereldranglijst bij de junioren aan en is nu ook de eerste jeugdwereldkampioen bij de BDO. 

Zijn zege op Lakeside geeft Nederlandse darten in Frimley Green nog wat glans. Alle heren waren na de eerste ronde uitgeschakeld. Bij de vrouwen haalden Sharon Prins en Aileen de Graaf de kwartfinale. De Graaf verloor vanmiddag haar kwartfinale met 2-1 van Fallon Sherrock. Prins speelt morgen voor een plek bij de beste vier. 

Musical Wicked wordt verfilmd

De musical Wicked wordt verfilmd. Dat heeft producer Marc Platt gezegd tegen de website Filmdivider. Er gaan al jaren geruchten dat de musical op het witte doek zou komen. De film is in de maak, bevestigt Platt nu.

De film wordt geregisseerd door de Brit Stephen Daldry. Wanneer Wicked uitkomt is nog niet helemaal zeker. "2016 is het doel, maar of we dat halen is nog maar de vraag. Er wordt in ieder geval aan het script gewerkt. Het kost tijd om dit soort producties te verfilmen: het duurde 27 jaar totdat Into the Woods verfilmd werd, en 30 jaar totdat Les Misérables op het witte doek verscheen", aldus Platt.

Feyenoord komt niet voorbij Bunyodkor

Feyenoord heeft donderdag in Dubai genoegen moeten nemen met een gelijkspel in de oefenwedstrijd tegen Bunyodkor. Tonny Vilhena voorkwam in de tweede helft met een afstandsschot een pijnlijke nederlaag voor de ploeg van trainer Fred Rutten (1-1). De Oezbeekse club was kort voor rust op voorsprong gekomen.

In de slotfase werd een speler van Bunyodkor met rood uit het veld gestuurd vanwege een harde overtreding op Anass Achahbar. In het tumult dat daarop volgde, kreeg ook Khalid Boulahrouz rood. Feyenoord blijft tot en met zondag in het Arabische emiraat, om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. De oefenwedstrijd tegen Bunyodkor was op het laatste moment ingelast.

Formule 1 werkt toe naar 1000pk-motoren

De Formule 1-wereld werkt toe naar motoren met meer dan 1000 pk. Tijdens een vergadering in Genève is gesproken over het voorstel om de sport zowel aantrekkelijker als uitdagender te maken. Over twee jaar zou het al zover kunnen zijn.

Een van de redenen om te kijken naar het introduceren van krachtiger motoren is Max Verstappen. De pas 17-jarige Nederlander zal komend seizoen zijn racebuut in de Formule 1 maken. De sport zou te makkelijk zijn geworden. Om meer uitdaging te krijgen is een van de zaken het opvoeren van het motorvermogen.

Dit kan prima met de huidige 1,6-liter V6-turbomotoren. Deze leveren nu ongeveer 760 pk, maar door de beperkingen in de brandstoftoevoer op te heffen en meer toeren toe te staan zou 1000 pk mogelijk moeten zijn. Nu draaien de krachtbronnen nog minder dan 12.000 toeren per minuut, terwijl volgens de regels maximaal 15.000 toeren per minuut toegestaan is.

Later deze maand komen de technisch directeuren van de Formule 1-teams bijeen om te praten over de meer krachtige motoren. Daarna zal het aan de orde komen in de vergadering van de F1 Strategy Group.

Grootste schip ter wereld in Rotterdam

382 meter lang, 124 meter breed. Pieter Schelte, het grootste schip ter wereld, is donderdagmiddag gearriveerd in de Rotterdamse haven. Het door het Nederlands-Zwitserse offshorebedrijf Allseas ontworpen schip meerde kort na 14.00 uur af in het binnenmeer van de Tweede Maasvlakte om daar te worden afgemonteerd. Daarbij zijn 440 verschillende Nederlandse bedrijven betrokken.

Rond het schip wordt een 'dorp' van pontons en hotelschepen gebouwd, omdat dan enkele duizenden mensen het schip gaan afwerken.

De Pieter Schelte blijft de komende vier maanden in Rotterdam liggen.

Merkel: 'mogelijk' OekraÔne-overleg in Kazachstan

De landen die betrokken zijn bij het zoeken naar een oplossing voor het conflict in Oekraïne werken aan een eventuele conferentie in Kazachstan. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag gezegd na een onderhoud met de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek in Berlijn.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei vorige maand dat hij op 15 januari met Merkel, de Franse president François Hollande en de Russische president Vladimir Poetin om de tafel gaat in Astana. Duitse en andere functionarissen wilden dat niet bevestigen.

Merkel zei dat de ministers van buitenlandse zaken van de vier landen werken aan een 'mogelijke vergadering' in Astana. Merkel temperde meteen de verwachtingen van een dergelijke bijeenkomst. Als die al plaatsheeft, dan nog zal niet een-twee-drie een oplossing worden gevonden, waarschuwde zij. Uitgangspunt blijft dat de in september in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gemaakte afspraken volledig moeten worden nagekomen, zei de bondskanselier volgens het Duitse persbureau dpa.

Egypte breidt bufferzone bij Gaza uit

Het Egyptische leger is donderdag begonnen de bufferzone die langs de grens met Gaza wordt aangehouden te verbreden. Om de bufferzone uit te breiden worden 1220 woningen met de grond gelijkgemaakt, zeiden bronnen bij het leger.

De bufferzone werd in november ingesteld, in de hoop daarmee de smokkel van wapens en strijders van en naar Gaza in te dammen. Hij was eerst vijfhonderd meter breed maar dat wordt nu een kilometer.

De gedwongen uitzettingen van de mensen wier woningen worden gesloopt zal waarschijnlijk als olie op het vuur werken in de regio, die toch al niet veel opheeft met het centrale gezag in Caïro. De Sinaï is een bolwerk van islamitische extremisten geworden. De veiligheidsdiensten in het gebied worden geregeld aangevallen.

Asielzoekers op ex-bajesboten Zaanstad

Zaanstad gaat zo'n zeshonderd asielzoekers herbergen op twee boten in de Isaac Baarthaven. Het gaat om voormalige gevangenisboten die eerder al jarenlang dienstdeden in het Zaanse havengebied en die de komende tijd worden omgebouwd. Dit maakte de gemeente Zaanstad donderdag bekend.

In de zogenoemde procesopvanglocatie worden asielzoekers ondergebracht die in de eerste fase van de asielprocedure zitten. Een verblijf duurt normaliter maximaal enkele weken, tenzij geen vervolgopvang beschikbaar is. De voormalige bajesboten gaan naar verwachting volgende maand open. De werving van medewerkers en vrijwilligers is inmiddels gestart, aldus de gemeente.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) benaderde de gemeente Zaanstad afgelopen zomer mee te werken. Deze week besloot de gemeente Zaanstad voor de opvang een gedoogvergunning te geven. Die is nodig omdat een dergelijk centrum niet past in het bestemmingsplan. Eerder had de Zaanse gemeenteraad al positief geadviseerd.

'Toeristen mijden Parijs niet'

De gespannen situatie in Parijs lijkt Nederlandse toeristen er niet van te weerhouden om met trein, bus, vliegtuig of auto naar de Franse hoofdstad te reizen voor een gepland bezoek van een paar dagen. Bij touroperator De Jong Intra Vakanties en reisorganisatie TUI Nederland zijn in elk geval geen annuleringen binnengekomen van geboekte stedentrips voor komend weekend, meldden woordvoerders donderdag.

De woordvoerder van De Jong Intra Vakanties zei dat er wel een afzegging was binnengekomen voor een reis eind februari van 'een stel uit Groningen dat vanwege die verschrikkelijke aanslag even niet naar Parijs wil'.

De Jong Intra Vakanties, naar eigen zeggen een van de grotere spelers in Nederland op het gebied van stedentrips, boekte voor dit weekend circa 150 klanten voor een reisje naar Parijs.

Vader krijgt roman dochter niet uit de handel

De vader van schrijfster Emma Curvers krijgt de debuutroman van zijn dochter niet uit de winkels. Het is de lezers wel duidelijk dat de roman fictie betreft, oordeelde de rechtbank in Amsterdam donderdag.

De vader voelde zich gegriefd door het boek van zijn dochter, met wie hij enkele jaren geleden het contact heeft verbroken. In een kort geding eiste hij dat het boek uit de handel zou worden gehaald. Ook wilde hij een rectificatie in de Volkskrant vanwege een interview dat zijn dochter heeft gegeven.

Curvers (1985) debuteerde in september met Iedereen kan schilderen, een roman over een slecht functionerend Zuid-Limburgs gezin waarin de instabiele vader Hans Kostons alle aandacht opeist. In een interview met de Volkskrant gaf Curvers aan dat het hoofdpersonage deels geïnspireerd is op haar eigen vader.

Vlaar opnieuw lang aan de kant

Ron Vlaar staat opnieuw lang aan de kant. De verdediger van Aston Villa heeft vier tot zes weken nodig om te herstellen van de knieblessure die hij op nieuwjaarsdag opliep in de competitiewedstrijd tegen Crystal Palace, maakte zijn Engelse club donderdag bekend. Vlaar moest toen al na een kwartier van het veld.

De Nederlandse verdediger wordt dit seizoen achtervolgd door blessureleed. Vlaar stond al twee keer wekenlang aan de kant vanwege kuitblessures. Mede daardoor speelde de aanvoerder van Aston Villa pas twaalf wedstrijden in de Premier League. Namens Oranje kwam Vlaar alleen in actie in de oefeninterland in november tegen Mexico. In die wedstrijd liep hij opnieuw een kuitblessure op.

Serena Williams met moeite langs Safarova

Serena Williams heeft donderdag in de Hopman Cup opnieuw geen indruk kunnen maken. De Amerikaanse tennisster had grote moeite om de Tsjechische Lucie Safarova te verslaan: 6-3, 6-7 (1) en 7-6 (6).

Williams leed dinsdag een zware nederlaag tegen Canadese Eugenie Bouchard. De nummer één van de wereld ging toen kansloos met 6-2 6-1 onderuit.

"Ik geef nooit op", zei Willliams na de winst op Safarova. "Ik heb al zoveel meegemaakt op de tennisbaan en ik blijf vechten. Maar ik had het wel iets beter willen doen. Ik miste wat ballen en speelde niet zo agressief. Lucie deed het echt heel goed."

F1 geeft Honda geen concessies

Honda hoeft er niet op te rekenen dat het de Formule 1-motor voor het seizoen 2015 door mag ontwikkelen, zo meldt Autosport. De Japanners wilden net als de andere fabrikanten de ruimte krijgen om gedurende het seizoen hun krachtbron te verbeteren, maar zouden nul op het rekest hebben gekregen bij Autosportfederatie FIA.

Mercedes, Ferrari en Renault hebben hun 1,6 liter V6-turbomotor voor de aanvang van afgelopen seizoen laten homologeren en Honda, die met McLaren is zee is gegaan, moet dat voor komend seizoen doen. Dit moet voor 28 februari gebeuren, terwijl door een maas in de regels de andere fabrikanten wel meer tijd krijgen om door te ontwikkelen. Honda wilde dit ook, maar de FIA wil hier niet aan, omdat de andere motorenleveranciers vorig jaar dit ook niet mochten.

'Rol CIA marteling Sabir K. onopgehelderd'

De rol die de Amerikaanse geheime dienst CIA heeft gespeeld bij de aanhouding en marteling van de Nederlands-Pakistaanse terreurverdachte Sabir K. is nog altijd niet opgehelderd. Dat heeft zijn advocaat André Seebregts donderdag gezegd tijdens een kort geding dat is aangespannen om de uitlevering van K. aan de Verenigde Staten te voorkomen.

De Nederlandse rechter heeft K.s uitlevering eerder verboden. Er was te veel onzekerheid blijven bestaan over de betrokkenheid van de Amerikanen bij de arrestatie en marteling van K. in Pakistan. De rechter stak er daarom een stokje voor dat K. zou worden uitgeleverd aan het land dat hem mogelijk heeft laten folteren.

VS halen militairen uit Europa

Het Amerikaanse ministerie van defensie gaat duizenden militairen en andere werknemers die gestationeerd zijn in Europa naar huis halen. Met de maatregel moet omgerekend zo'n 421 miljoen euro worden bespaard.

De bezuinigingen worden verspreid over zo'n vijftien legerbases en gaan enkele jaren duren. Het gaat vooral om bases in het Verenigd Koninkrijk en Portugal, aldus het Pentagon. In het Verenigd Koninkrijk verdwijnen zo'n tweeduizend militairen en andere medewerkers.

Ministers bezoeken marineschip in Afrika

De bemanning van het marineschip Karel Doorman heeft donderdag in Sierra Leone bezoek gekregen van de ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking). Zij prezen de inzet van de militairen.

Het schip bracht de afgelopen weken hulpgoederen voor de bestrijding van ebola naar Sierra Leone, Liberia en Guinee. Deze landen zijn het zwaarst getroffen door de dodelijke en zeer besmettelijke ziekte.

De ministers spraken met de president van Sierra Leone en met deskundigen die betrokken zijn bij de indamming van de ziekte. Ze bezochten ook artsen en uitbehandelde patiënten, zo heeft Defensie donderdag bekendgemaakt.

De Karel Doorman maakte inmiddels twee reizen naar Afrika om voertuigen, mobiele laboratoria, beschermende pakken, en plastic handschoenen af te leveren.

Verdachte niet vervolgd voor doden in xtc-lab

De 37-jarige man uit Roermond die vastzit voor betrokkenheid bij een xtc-lab in Uden, wordt niet vervolgd voor de dood van twee mannen die daar in maart werden gevonden. De verdachte wordt alleen vervolgd voor de productie van drugs. De officier van justitie heeft dat donderdag gezegd tijdens de eerste openbare zitting in de strafzaak tegen de man.

John van der H. werd in september aangehouden voor betrokkenheid bij het drugslab. In zijn cel werd hij later ook aangehouden voor medeverantwoordelijkheid voor de dood van de mannen.

In het drugslab vonden twee Limburgers de dood, vermoedelijk omdat ze giftige gassen van drugsgrondstoffen hadden ingeademd. Er stonden vaten met honderden liters chemicaliën in de loods.

Brandende verfbus tegen moskee Vlaardingen

De Al-Hijra moskee in Vlaardingen is donderdagochtend vroeg bekogeld met een brandende verfbus. Dat heeft de politie donderdag bevestigd. "De schade valt mee, maar er is wel een grote verfvlek op de muur te zien", zegt een woordvoerder. Het is volgens haar veel te vroeg om te speculeren over de motieven van de dader of daders.

Moskeebestuurder Nasri zei tegen RTL Nieuws dat een buurvrouw twee mensen zag wegrennen na de aanval. Hij denkt dat de actie te maken heeft met de aanslag woensdag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven.

Maaskant kiest nieuwe aanvoerder NAC Breda

Jelle ten Rouwelaar is niet langer de aanvoerder van NAC Breda. Trainer Robert Maaskant heeft besloten dat de 34-jarige doelman zijn band moet inleveren. Maaskant, de nieuwe trainer van de Brabantse degradatiekandidaat, maakt vrijdag bekend wie Ten Rouwelaar opvolgt. Aanwinst Dirk Marcellis geldt als een belangrijke kandidaat.

Ten Rouwelaar fungeerde sinds 2012 als aanvoerder van NAC. Maaskant heeft echter liever dat een veldspeler de band draagt. "Jelle blijft het gezicht van NAC en de leider van dit team. Teamgenoten zullen niet minder naar hem luisteren, hij heeft dat door de jaren heen afgedwongen. Maar NAC heeft op dit moment behoefte aan leiderschap in het veld", verklaarde Maaskant donderdag.

Ten Rouwelaar, die sinds 2007 onder de lat staat in Breda, toonde begrip. "Als dit NAC verder helpt, ben ik helemaal voor."

Parijs: man probeert binnen te dringen in redactie Valeurs Actuelles

Vanochtend tussen 11 en 12, probeerde een man zich toegang te verschaffen tot de redactie van het economische weekblad 'Valeurs Actuelles', in het Parijse beursdistrict.

Gewapend met een schroevendraaier probeerde hij een dienstingang te forceren, maar werd betrapt door twee politieagenten die het gebouw bewaakten. Vrijwel alle redacties in Parijs staan momenteel onder bewaking.

Bij het fouilleren vonden de agenten verschillende schroevendraaiers, en ook was de batterij van zijn mobiele telefoon verwijderd. Dit is een techniek die volgens de politie vaak gebruikt wordt om te voorkomen dat men op de vlucht getraceerd kan worden.

De man is van Belgische afkomst en wordt momenteel vastgehouden. Enig verband met de aanslagen is niet aangetoond, maar in de gespannen sfeer in Frankrijk wordt geen enkel risico genomen.

'Valeurs Actuelles' is een economisch tijdschrift van rechts-liberale signatuur en publiceert voornamelijk beursgerelateerd nieuws. 

Basketbalclub Den Helder maakt volgend seizoen doorstart

Den Helder keert volgend seizoen terug in de Nederlandse basketbalcompetitie. Een doorstart van de failliete club Den Helder Kings in het huidige seizoen is niet mogelijk, zo concluderen de betrokken partijen na onderzoek. De komende maanden wordt gewerkt aan een rentree na de zomer van de basketbalploeg uit de Noord-Hollandse gemeente, die eind vorig jaar failliet ging.

De perikelen rond Den Helder leidden begin vorige maand tot een bestuurscrisis bij de Federatie Eredivisie Basketbalclubs (FEB). Vanwege een verschil van mening tussen de eredivisieclubs over een eventuele doorstart van Den Helder, stapten alle bestuursleden op. Het interim-bestuur heeft samen met de Stichting Helders Basketball Belang afgesproken toe te werken naar een doorstart in het nieuwe seizoen. Alle clubs zijn het daar volgens de FEB mee eens.

Federer ontsnapt in Brisbane

Roger Federer is donderdag in Brisbane ontsnapt aan een pijnlijke nederlaag. De Zwitserse tennisser stond in de tweede ronde tegen de Australiër John Millman met een set en een break achter, maar herpakte zich alsnog. De nummer één van de plaatsingslijst trok de partij in drie sets naar zich toe: 4-6, 6-4 en 6-3.

Millman, de nummer 153 van de wereld, maakte het zijn illustere tegenstander heel lastig. Pas toen Federer in de zevende game van de derde set de service van de Australiër brak, was het verzet van de onbekende Australiër voorbij. De 33-jarige Zwitser treft in de kwartfinale opnieuw een Australiër, James Duckworth, die met een wildcard is toegelaten tot het ATP-toernooi van Brisbane. Vorig jaar bereikte Federer de finale, waarin hij verloor van Lleyton Hewitt.

'Jennifer Love Hewitt verwacht tweede kindje'

Jennifer Love Hewitt is zwanger, meldt E! News. De actrice en haar man Brian Hallisay verwachten hun tweede kindje later dit jaar.

"Jennifer en Brian zijn dolgelukkig", zo verklaarde een woordvoerder woensdag. Het stel kreeg eind november hun eerste kind, dochtertje Autumn James Hallisay. Kort daarvoor trouwden ze.

Hewitt (35) en Hallisay (36) leerden elkaar kennen op de set van The Client List.

Rentree Krul bij beloften Newcastle United

Tim Krul maakt donderdagavond zijn rentree onder de lat bij Newcastle United. De doelman speelt met de beloften achter gesloten deuren een oefenwedstrijd tegen Celtic, maakte de Engelse club via Twitter bekend. Krul staat sinds eind november aan de kant vanwege een enkelblessure.

De reservedoelman van het Nederlands elftal maakt donderdag zijn eerste speelminuten bij de beloften. Als Krul die wedstrijd goed doorkomt, kan hij zaterdag tegen Chelsea weer meedoen met de hoofdmacht van Newcastle United. De Magpies wachten met smart op Krul, want aangezien ook diens vervanger Rob Elliot geblesseerd is, moest de jonge Jak Alnwick de laatste wedstrijden het doel verdedigen.

Krajicek blijft hopen op echte topper

Richard Krajicek presenteerde donderdag opnieuw een deelnemersveld van het ABN AMRO World Tennis Tournament zonder een speler uit de top drie van de wereld. Toch houdt de toernooidirecteur hoop dat hij de komende jaren Novak Djokovic, Rafael Nadal of Roger Federer nog eens naar Rotterdam kan halen.

"Ik dacht dat het dit keer echt zou lukken met Djokovic", zei Krajicek in het kantoor van de naamgever van het toernooi. "Tijdens Wimbledon zei hij tegen mij dat de kans fifty-fifty was. Helaas heeft hij na de Australian Open toch voor een rustpauze gekozen. Maar ik leg me er zeker niet bij neer. Volgend jaar ga ik het weer proberen."

Krajicek beseft wel dat het steeds lastiger wordt om een echte topper te strikken. "Het is de laatste acht, negen jaar wel veranderd. Vroeger kon je spelers nog wel aantrekken met veel geld, maar de jongens verdienen al zoveel. Bij Nadal had ik nog wel de beste kans gehad, maar hij kiest vanwege zijn knie voor gravel. Federer is hier een paar keer geweest, maar wil nu meer rust. Ze worden ook ouder en letten beter op hun lichaam."

De oud-Wimbledonkampioen is desondanks best tevreden met zijn spelersveld. De Schot Andy Murray, de Zwitser Stanislas Wawrinka en de Kroaat Marin Cilic, winnaar van de US Open, gelden als de belangrijkste publiekstrekkers. "Als iemand als Federer er is, geeft dat natuurlijk wel een bepaalde vibe aan het toernooi, maar alles draait dan wel om hem. Nu hebben we een heel mooi veld voor de echte tennisliefhebbers."

De Nederlandse inbreng komt van Robin Haase en Jesse Huta Galung, die zich beschikbaar heeft gesteld om in het dubbel met een amateurtennisser te spelen. Igor Sijsling kwam ook in aanmerking voor een uitnodiging, maar hij wilde niet wachten op Krajicek en besloot zich in te schrijven voor Memphis. Sijsling haalde vorig jaar de halve finales in Rotterdam.

"Ik vind het jammer dat Sijsling naar Amerika gaat. Ik had de twee beste Nederlanders er graag bij gehad", zei Krajicek. "Ik heb tot eind december ook geen contact gehad met Sijsling. Helaas wilde hij niet langer wachten en daarom gaat de wildcard nu naar Robin. Ik heb nu nog wel een wildcard over. Thiemo de Bakker is hiervoor zeker een gegadigde, maar ik houd de kaart tot het laatste moment achter de hand."

'Zwangere Jessica Biel voelt zich goed'

Jessica Biel is al vijf maanden zwanger van haar eerste kindje en ze voelt zich heel erg goed. Dat verklapt een insider aan E! News.

De 32-jarige actrice doet het volgens de bron rustig aan, ze wordt de laatste maanden dan ook niet zo vaak in het openbaar gezien. Volgens de bron kan de moeder van haar man Justin Timberlake niet wachten totdat het kindje geboren wordt. "Ze vindt het heel erg leuk en spannend."

De twee sterren, die in 2012 trouwden, hebben de zwangerschap overigens nog niet bevestigd. Joey Fatone, 'N Sync-collega van Justin, vertelde onlangs in een interview dat Jessica inderdaad zwanger is.

UCI stapt over op wereldranglijst

De internationale wielrenunie UCI hanteert vanaf dit jaar een wereldranglijst waarvoor prestaties in alle koersen op de internationale kalender meetellen. Daarmee komt een einde aan de WorldTour-ranking die per jaar aangaf welke renner het best had gepresteerd in wedstrijden uit die hoogste categorie. De UCI heeft de nieuwe regels op de website gepubliceerd. Het wielerjaar begint op het hoogste niveau op 20 januari in de Tour Down Under. Vanaf de 19e zijn al punten te verdienen in de Ronde van San Luis.

In de nieuwe opzet blijven resultaten, net als bijvoorbeeld bij de ranglijsten in het tennis, een jaar lang geldig. Punten kunnen worden gehaald in alle wedstrijden; van de grote rondes als de Tour de France tot bijvoorbeeld wedstrijden van de Europe Tour als de Omloop Het Nieuwsblad en de Ster ZLM Toer. In die laatste koersen zijn wel aanmerkelijk minder punten te verdienen.

Veel minder passagiers Limburgs vliegveld

Maastricht Aachen Airport ontving vorig jaar fors minder passagiers. Via de luchthaven reisden vorig jaar 283.000 mensen. Dat is 39 procent minder dan het jaar daarvoor, maakte het vliegveld donderdag bekend.

Voornaamste reden is het wegvallen van meerdere bestemmingen van prijsvechter Ryanair sinds april. Verwacht wordt dat het aantal passagiers dit jaar rond dezelfde koers zal liggen als vorig jaar.

Het aantal vrachtvluchten steeg wel, naar 80.000 ton vracht, een stijging van 1 procent. MAA verwacht dit jaar een verdere stijging als gevolg van onder meer de aantrekkende economie.

Sinds vorig jaar is de provincie Limburg weer eigenaar van het vliegveld. De provincie is op zoek naar een nieuwe commerciële exploitant.

Agent overleden na nieuwe schoten Parijs

Naar verluidt is er zojuist weer geschoten in Parijs. In de Parijse wijk Montrouge zijn agenten neergeschoten. Updates volgen.


Update 09.18 uur
Twee agenten zijn gewond geraakt, zo melden Franse media. Een dader zou zijn gearresteerd.

Update 09.23 uur
Na een melding van een auto-ongeluk zijn agenten toegesneld. Ter plekke zouden ze meermaals beschoten zijn door twee mannen in zwarte kleding, mogelijk met een automatisch wapen.

Update 09.31 uur
Er zou geschoten zijn met AK-47's, ook wel bekend als kalasjnikovs. Een van de agenten is er slecht aan toe. De Franse politie meldt echter dat er geen verband is met de aanslag van gisteren. Er wordt nu nog een zwaargewonde gemeld, naast de agent.

Update 11.09 uur
Diverse media maken melding van het overlijden van één van de gewonde agenten. Het gaat om de vrouwelijke agent. 

Update 15.15 uur
De schietpartij in de Parijse wijk Montrouge, is uitgevoerd door één persoon. Dit meldt 'Le Figaro'. De verdachte vluchtte aanvankelijk te voet, maar wist onder bedreiging een auto te bemachtigen. Zijn eigen auto bleef op de plek van het auto-ongeluk staan, waarvoor de agenten aanvankelijk waren uitgerukt. Een van de twee zwaar gewonde agenten is inmiddels overleden, dit is door de autoriteiten bevestigd. 

Een derde agent die in een nabijgelegen café koffie dronk, probeerde de aanslagpleger nog te grijpen, maar deze laatste wist te ontkomen. Door de korte worsteling verloor de verdachte zijn bivakmuts. 

Brussel zegt OekraÔne extra geld toe

De Europese Commissie zegt Oekraïne 1,8 miljard euro extra aan steun toe. Brussel is bereid extra leningen uit te schrijven, zo maakte de voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU, Jean-Claude Juncker, donderdag bekend.

Het extra geld is bedoeld om het land er financieel bovenop te helpen. De economie van Oekraïne loopt hard achteruit. Door het conflict met Rusland is de export sterk gedaald en is veel kapitaal het land uitgestroomd. De leningen worden uitgekeerd in ruil voor economische hervormingen, zo liet Brussel weten.

Het voorstel voor extra leningen moet worden goedgekeurd door de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Brussel heeft al voor 1,6 miljard euro aan leningen toegezegd aan Oekraïne.

Van Geel herhaalt: "Feyenoord gaat voor titel"

De achterstand van Feyenoord op koploper PSV is halverwege het seizoen weliswaar groot, maar toch blijft de clubleiding bij de doelstelling die vooraf is uitgesproken. "Een financieel gezond Feyenoord hoort gewoon altijd mee te doen om de titel", zo herhaalde technisch directeur Martin van Geel donderdag tijdens het trainingskamp van de Rotterdamse club in Dubai.

Feyenoord eindigde de afgelopen drie jaar steeds als tweede in de eredivisie. Voor aanvang van dit voetbaljaar legde de clubleiding het kampioenschap als doelstelling neer voor trainer Fred Rutten. "Ik ben voor het vierde jaar bij Feyenoord, daarin zijn we drie keer achter elkaar als vierde de winterstop ingegaan", zegt Van Geel. "Nu staan we een plaats hoger, terwijl we een punt meer hebben dan vorig jaar. Het grote verschil is alleen dat de achterstand op de koploper een stuk groter is, omdat PSV een heel goed seizoen beleeft."

Desondanks blijft de doelstelling overeind. "Want als je die tussentijds gaat aanpassen, haal je hem altijd", aldus Van Geel.

Synagoge dicht door overlast volgelingen aanrandrabbijn

De Amsterdamse Lekstraatsynagoge gaat tot 23 januari dicht. De Joodse Gemeente Amsterdam (JGA) heeft dat besloten omdat volgelingen van de van aanranding verdachte rabbijn Eliezer Berland zich niet aan de veiligheidseisen houden en overlast veroorzaken voor omwonenden, zo meldt de NOS.

De synagoge treedt volgens de JGA niet genoeg op tegen de volgelingen,die eerder elders bivakkeerden en sinds kort in de Lekstraat komen. Ze zouden onder meer bewakers uitschelden en toegangscodes geven aan onbevoegden. Berland wordt in Israël verdacht van aanranding en mishandeling van meisjes. Israël wil dat Nederland hem uitlevert.

Wiggins richt eigen wielerteam op

De Britse wielrenner Bradley Wiggins heeft donderdag zijn eigen team opgericht, dat tevens zijn naam gaat dragen. Team WIGGINS, zoals het officieel gaat heten, krijgt een continentale status (derde divisie) van de internationale federatie UCI. De nieuwe ploeg wordt gesponsord door Sky en krijgt tevens volledige ondersteuning van de Britse wielerbond.

De 34-jarige Wiggins rijdt nog ruim vier maanden in het profpeloton bij Team Sky, de ploeg waarvoor hij in 2012 de Tour de France won. Wiggins wil in april nog een keer schitteren in de voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix en stapt daarna over naar zijn nieuwe, eigen team. Daarmee gaat de olympisch- en wereldkampioen tijdrijden zich voorbereiden op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar hij op de baan actief zal zijn. Tussendoor wil hij ook het werelduurrecord aanvallen.

Angelina Jolie praat over ontmoeting met paus

Angelina Jolie heeft donderdagochtend paus Franciscus ontmoet. "Het is een grote eer om door het Vaticaan te worden uitgenodigd", laat ze weten aan Us Weekly.

De regisseur liet op uitnodiging van de paus haar nieuwe film Unbroken zien aan studenten in Vaticaanstad. "Het verhaal van de held Louis Zamperini is een geweldig voorbeeld van kracht en vergeving. Dat ik in het Vaticaan deze film mag tonen is een groots eerbetoon aan dat verhaal."

Brad Pitt zou aanvankelijk met zijn vrouw meegaan, maar dat kon op het laatste moment niet doorgaan, weet het blad. Universal Pictures Italia meldt in een verklaring dat paus Franciscus donderdag aanwezig was bij de vertoning van de film in de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen.

De film Unbroken gaat over voormalig Olympisch atleet Lou Zamperini, wiens vliegtuig boven de Stille Oceaan werd neergeschoten in de Tweede Wereldoorlog. De film verschijnt donderdag in Nederlandse bioscopen.

Kamerleden bedreigd na discussie over aanslag

Een 20-jarige man uit Amsterdam is opgepakt nadat hij woensdagavond via Facebook leden van de Tweede Kamer had bedreigd. Aanleiding was volgens de politie een discussie op het sociale medium over de aanslag van woensdag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo in Parijs. Die kostte twaalf mensen het leven.

Onderzoek leidde naar de woning van de man in Amsterdam Nieuw-West. Hij is aangehouden en wordt donderdag verhoord op een politiebureau. "De man heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd waarin hij aangeeft dat het plaatsen van het bericht ondoordacht was", aldus de politie.

Robert Downey Jr. weer favoriete filmacteur

Robert Downey Jr. heeft woensdagavond in Los Angeles voor de vierde maal op rij de People's Choice Award voor favoriete filmacteur gewonnen. Daarvoor moest hij niet de minste collega's verslaan: ook Brad Pitt, Channing Tatum, Hugh Jackman en Mark Wahlberg waren genomineerd.

De Iron Man-acteur won ook de prijs voor favoriete dramafilm-acteur. Eerder werd al bekend dat Adam Sandler de favoriete comedyfilm-acteur van de lezers van het blad People is. Bij de vrouwen vielen Jennifer Lawrence (favoriete filmactrice en actiefilm-actrice), Melissa McCarthy (favoriete comedyfilm-actrice) en Chloë Grace Moretz (favoriete dramafilm-actrice) in de prijzen.

Shailene Woodly, die met vier stuks het grootste aantal nominaties onder de filmsterren had, kon één prijs verzilveren. Zij vormt het favoriete filmduo met Theo James in de film Divergent. Die film won ook in de categorie favoriete actiefim. De film The Fault In Our Stars, waarin Woodly de hoofdrol speelt, werd de favoriete dramafilm. De favoriete film was Maleficent, de favoriete comedyfilm 22 Jump Street en de favoriete spannende film Gone Girl. Hoofdrolspeler Ben Affleck uit die film werd geprezen om zijn humanitaire werk.

Grote verliezer van de avond was Sam Smith. De zanger maakte kans op de meeste prijzen van alle beroemdheden, maar wist geen één van zijn vier nominaties te verzilveren. Ed Sheeran won in plaats van hem in de categorieën favoriete mannelijke artiest en favoriete album. Als favoriete doorgebroken artiest werd de band 5 Seconds Of Summer gekozen en Taylor Swifts Shake It Off bleek populairder dan Sam Smiths Stay With Me.

In de televisiecategorieën vielen onder anderen Kaley Cuoco-Sweeting (favoriete comedyserie-actrice), Ellen Pompea (favoriete dramaserie-actrice) en Patrick Dempsey (favoriete dramaserie-acteur) in de prijzen. Als favoriete series werden onder meer gekozen The Big Bang Theory (comedy), Grey's Anatomy (drama) en Castle (misdaad).


Robert Downey Jr. weer favoriete filmacteur (Foto: Novum)

Nederlands loon voor Hongaarse chauffeurs

Tien Hongaarse chauffeurs die jarenlang hebben gereden voor transportbedrijf Van den Bosch uit Erp hebben recht op achterstallig loon. De chauffeurs kregen een Hongaars loon maar de rechter in Den Bosch bepaalde donderdag dat ze volgens Nederlandse arbeidsvoorwaarden betaald moeten worden.

De chauffeurs stonden onder contract bij een Hongaars zusterbedrijf van Van den Bosch. Ze eisten Nederlands loon omdat ze door het Nederlands bedrijf werden ingehuurd. De rechter oordeelt dat de Nederlandse arbeidsvoorwaarden gelden.

Om hoeveel geld het gaat is nog niet vastgesteld. De rechter gaat dat in het vervolg van de rechtszaak vaststellen.

Inname drinkwater uit Lekkanaal gestaakt

Uit het Lekkanaal in de provincie Utrecht wordt tijdelijk geen water gehaald voor de productie van drinkwater. Het kanaal, dat de rivier de Lek verbindt met het Amsterdam-Rijnkanaal, blijkt vervuild met de giftige stof fenol, ook bekend als carbolzuur. Dat meldde de Vereniging voor Rivierdrinkwaterbedrijven (RIWA) donderdag.

Uit metingen van Rijkswaterstaat is gebleken dat via het Duitse deel van de rivier de Rijn een hoge concentratie van fenol in het Lekkanaal terecht is gekomen. Het is de tweede keer in korte tijd dat inname van water wordt gestaakt. In oktober werd ook een hoge concentratie fenol ontdekt.

De RIWA doet aangifte bij de Duitse politie en roept op vervuilers aan te pakken.

Ambtenaar na 24 jaar afwezigheid ontslagen

Ambtenaren bij de Indiase overheid zitten over het algemeen gebeiteld; zij kunnen nauwelijks ontslagen worden. Maar 24 jaar lang niet op je werk verschijnen, is zelfs in India reden voor ontslag, blijkt nadat een ambtenaar zijn baan is kwijtgeraakt.

De ingenieur bij Centrale Publieke Werken had in 1990 voor het laatst gewerkt. Hij wilde verlof, maar dat werd niet toegekend. Desondanks bleef de man thuis, zo verklaarde de overheid donderdag.

In 1992 werd de ambtenaar 'schuldig' bevonden aan opzettelijke afwezigheid, maar het duurde nog 22 jaar voordat het ontslag geregeld was. Daar moest een minister aan te pas komen.

In India kunnen ambtenaren bijna alleen worden ontslagen vanwege crimineel gedrag.

Ambtenaar na 24 jaar afwezigheid ontslagen
Ambtenaar na 24 jaar afwezigheid ontslagen (Foto: ANP)

Onderzoek naar dubbele moord Sittard heropend

Er komt nader onderzoek naar de dubbele moord op Jo en Ine Zwakhalen (beiden 59) in 2003 in Sittard, waarvoor Olaf H. een levenslange gevangenisstraf uitzit. Er zijn twijfels ontstaan over de herinnering van de kleindochter die destijds in het hoofd werd geschoten en later belastend heeft verklaard over de veroordeelde.

De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft besloten dat een neuroloog onderzoek moet doen naar de hersenbeschadiging van het destijds 9-jarige meisje. Hij moet de vraag beantwoorden of zij ondanks haar hersenletsel goede herinneringen kan hebben aan de schietpartij.

'Vermiste Noor gezien in Amsterdam'

Een getuige heeft zich woensdag gemeld bij de politie omdat hij ervan overtuigd is dat hij de Noorse toerist die sinds half december is vermist in Amsterdam, heeft gezien. De man zou woensdagmiddag op het Leidseplein zijn aangesproken door een verwarde jongen met een Scandinavisch accent. Daarop zijn agenten naar de jongen op zoek gegaan, maar hij is niet aangetroffen. Dat meldt de politie donderdag.

De 21-jarige Tore Grodem is sinds 18 december spoorloos. Er werd al meerdere keren en op verschillende plekken naar hem gezocht met onder meer speurhonden en boten met sonarapparatuur.

Voorlopig zijn geen nieuwe zoekactiviteiten gepland. Volgens een politiewoordvoerder wordt verder gezocht als tips daartoe aanleiding geven.

2014 slecht jaar voor de Japanse consolemarkt

Dat het in Japan niet lekker gaat met de verkoop van spelcomputers is al een tijd duidelijk. De focus van de Japanse gamer ligt vooral op de mobiele markt en minder op de traditionele consoles. In Japan is de verkoop van fysieke spellen en spelcomputers niet zo laag geweest sinds 1990, het jaar waarin de SNES uitkwam.

Verder is te zien dat de gehele top 10 met meest verkochte games voor afgelopen jaar bestaat uit games voor Nintendo-devices. Acht hiervan zijn voor Nintendo 3DS. Nintendo 3DS verkocht ook het beste met 3.1 miljoen stuks, wat op een totaal komt van 17.8 miljoen stuks. PS Vita verkocht er 1,1 miljoen in 2014, wat het totaal op 3,4 miljoen brengt.

PS4 moet het doen met 925.000 stuks, Wii U met 604.000 stuk en Xbox One met 45.900 stuks. Duidelijk is dus te merken dat de trend van de laatste jaren in Japan aan het doorzetten is en de mobiele apparaten meer en meer terrein winnen.

sales

EU kijkt opnieuw naar terreurakkoord met VS

De Europese Unie houdt een overeenkomst met de Verenigde Staten om de financiële gangen van terroristen na te gaan opnieuw tegen het licht. Er bestaan niet alleen twijfels over de wettigheid van delen van de overeenkomst, maar ook of de VS wel voldoende informatie delen met Europa.

Door de overeenkomst heeft de Amerikaanse regering toegang tot de data van Swift, de in België gevestigde organisatie die verantwoordelijk is voor het internationale financiële verkeer. Advocaten van de EU bestuderen de overeenkomst nu om te bepalen of er geen regels worden overtreden.

De wettigheid van het Terrorist Finance Tracking Program is niet het enige probleem. Volgens de Europese ombudsvrouw Emily O'Reilly weigert het Amerikaanse ministerie van financiën een rapport over hoe de toegang tot het Swift-systeem wordt gebruikt te delen met Brussel.

'Heiligschenner' Pakistan vermoord

Een Pakistaanse man die in 2011 werd gearresteerd voor heiligschennis maar onlangs werd vrijgelaten is vermoord door onbekende schutters. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De 52-jarige Abid Mehmood werd opgepakt omdat hij beweerde de profeet Mohammed te zijn. Hij kwam echter onlangs op vrije voeten nadat was vastgesteld dat hij met psychische problemen kampte. Zijn lichaam, doorzeefd met kogels, werd woensdag gevonden in Taxila, zo'n veertig kilometer van de hoofdstad Islamabad.

De man is begraven op de binnenplaats van zijn eigen huis. De mensen die bij een lokale begraafplaats wonen wilden niet dat hij daar zijn laatste rustplaats zou krijgen.

Wielerploeg klaagt Hoogerland aan voor laster

De Italiaanse wielerploeg Androni Giocattoli-Venezuela heeft Johnny Hoogerland donderdag voor de rechter gedaagd. De Nederlandse renner wordt door de equipe waarvoor hij afgelopen jaar reed beschuldigd van smaad en laster. Androni eist een schadevergoeding van Hoogerland. Het Openbaar Ministerie in Turijn moet zich over de zaak buigen.

De Zeeuwse renner heeft naar eigen zeggen nog geld tegoed. Hij riep vorige week via Twitter de hulp in van Brian Cookson, de voorzitter van de internationale wielerfederatie UCI. "Waar kun je als renner terecht als je team je salaris niet betaalt?", vroeg Hoogerland. Het leidde direct tot een boze reactie vanuit Italië. In een uitgebreide verklaring schreef de teamleiding dat Hoogerland netjes zijn geld heeft gekregen en met zijn beschuldigingen de naam van Androni ernstig bezoedelt.

Hoogerland zal zich wellicht binnenkort in Turijn moeten verantwoorden. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Hoogerland zal zich wellicht binnenkort in Turijn moeten verantwoorden. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Boze cabaretier Teeuwen maakt zelfmoordtape

Hans Teeuwen heeft donderdag in een videoboodschap duidelijk gemaakt dat hij niet wijkt voor terreur. In een bijna vier minuten durend filmpje reageert de cabaretier op zijn eigen wijze op de aanslag van woensdag in Parijs. "Goedenavond dames en heren, dit is mijn zelfmoordtape. Ik heb besloten om een heerlijk slotakkoord achter mijn leven te zetten, namelijk sterven voor het vrije woord", aldus Teeuwen, die een goede vriend was van de in 2004 vermoorde Theo van Gogh.

"Mensen die het gezicht waren van de fuck you tegen de islam, hebben aan het kortste eind getrokken", aldus Teeuwen, die vervolgens zegt dat de strijd tegen de fascisten door moet gaan. "Maar dat doen we natuurlijk met humor, want daar zijn we van, van het lachen."


Boze cabaretier Teeuwen maakt zelfmoordtape

Krajicek en Vergeer mentor tennistalenten

Richard Krajicek en Esther Vergeer gaan fungeren als mentor van tennistalenten. Met steun van de ABN Amro-bank en in samenwerking met de tennisbond KNLTB gaan de oud-tennisser en oud-rolstoeltennisster jonge spelers en speelsters op weg helpen. Dat heeft Ernst Boekhorst donderdag namens de bank bekendgemaakt in Rotterdam.

Krajicek heeft in het kader van het programma 'partner voor de toekomst' tot nu toe zes talenten geselecteerd en Vergeer twee. In totaal is er plek voor maximaal tien talenten. Tijdens het ABN Amro World Tennis Tournament in februari worden jonge tennissers opgeroepen zich aan te melden.

Wildcard voor Haase voor ABN AMRO-toernooi

Robin Haase heeft een wildcard gekregen voor het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Hagenaar is de tweede Nederlander in het hoofdschema. Haase ontbrak vorig jaar in Ahoy, omdat hij toen koos voor een optreden in Zuid-Amerika.

Jesse Huta Galung kreeg eerder al een uitnodiging voor het evenement dat van 9 tot en met 15 februari wordt gehouden. Igor Sijsling geeft de voorkeur aan het toernooi in Memphis. "Omdat Igor al zekerheid wilde hebben en uiteindelijk een andere keuze heeft gemaakt, hebben we de wildcard aan Robin gegeven", zei toernooidirecteur Richard Krajicek donderdag. "Ik houd nog een wildcard achter de hand. Thiemo de Bakker staat hiervoor zeker op het lijstje, maar alle opties zijn nog open."

De Brit Andy Murray, de Zwitser Stanislas Wawrinka en de Kroaat Marin Cilic zijn de grootste namen in Ahoy. Hun deelname werd eerder al bekendgemaakt.

Haase dit jaar wel aanwezig in Rotterdam. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Haase dit jaar wel aanwezig in Rotterdam. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Daredevil premiŤredatum en Marco Polo keert terug

Netflix heeft bij monde van Ted Sarandos premièredata voor zeven nieuwe series aangekondigd, waaronder Daredevil. Verder is bekendgemaakt dat Marco Polo zal terugkeren voor een tweede seizoen met tien afleveringen.

Daredevil zal zijn première beleven op 10 april. Charlie Cox neemt de rol van de blinde held voor zijn rekening en wordt daarbij ondersteund door gevestigde namen als Rosario Dawson en Vincent D'Onofrio. Daredevil maakt onderdeel uit van het superheldenparthenon van Marvel, en wordt geproduceerd door Marvel Television en ABC studios, net als Agents of S.H.I.E.L.D.

Andere series die aangekondigd zijn in ook in de Benelux verschijnen:

16 januari: The adventures of Puss in Boots

6 februari: Ever After High: Spring Unsprung

13 februari: Mako Mermaids

6 maart: Unbreakable Kimmy Schmidt

20 maart: Bloodline

8 mei: Grace and Frankie

De Fractie refereert maandag naar aanslag

De nieuwe Nederlandse politieke dramaserie De Fractie, die maandag aanstaande in première gaat, zal in de eerste aflevering refereren aan de aanslag op Charlie Hebdo van afgelopen woensdag. Dit heeft Femke Halsema, bedenker van de serie, aangegeven in een interview op NPO Radio 1.

De Fractie is een nieuwe Nederlandse serie die gaat over de politieke beslommeringen van een fictieve Tweede Kamerfractie. Het is vanaf het eerste begin al de bedoeling geweest om de actualiteit te verwerken in de scenario's. Dit wordt bereikt door de aflevering zo laat als mogelijk te monteren, om zodoende genoeg tijd te hebben voor het toevoegen van nieuwe scenes.

Halsema geeft tijdens het interview aan dat er op dat moment nieuwe scenes opgenomen werden en de pilot aflevering maandag pas afgemonteerd zal worden.

Euro op laagste niveau sinds eind 2005

De euro is donderdag gezakt tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds eind 2005. De Europese munt is nu voor het eerst in ruim negen jaar minder dan 1,18 dollar waard.

De waarde van de Europese munt gaat al sinds mei vorig jaar bijna onafgebroken omlaag. Destijds werd de euro nog voor 1,40 dollar verhandeld, begin dit jaar zakte de waarde tot minder dan 1,20 dollar. Donderdagochtend werd een voorlopig dieptepunt bereikt van 1,1764 dollar.

De daling van de euro hangt samen met het herstel van de Amerikaanse economie en het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten dit jaar omhoog zal gaan. In Europa maakt de ECB zich juist op voor nieuwe maatregelen om de zeer lage inflatie te stimuleren. Hierdoor wordt de dollar steeds aantrekkelijker voor investeerders.

Prijs PlayStation TV zakt in Amerika

Grote retailers in Amerika verlagen massaal de adviesprijs van de PlayStation TV. Amazon, GameStop en Best Buy hebben de prijs verlaagd van $100,- naar $80,-. De bundel met het apparaat en controller is van $140,- naar $100,- gegaan.

Met de PlayStation TV kun je games streamen naar je tv via de PlayStation 4 of het nog niet in Europa aangekondige PlayStation Now-service. Sony zit waarschijnlijk niet achter de prijsverlaging, aangezien zij nog de oude prijzen hanteren in hun eigen online winkel. 

Krajicek in dubbel naar halve finale Brisbane

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft donderdag met haar Tsjechische dubbelpartner Karolina Pliskova de halve finales bereikt van het WTA-toernooi in Brisbane. Krajicek en Pliskova waren in de kwartfinale met 6-2 en 6-2 te sterk voor Jelena Jankovic uit Servië en de Spaanse Arantxa Parra Santonja.

In de halve finale staat het Nederlands-Tsjechische koppel tegenover de Duitse Sabine Lisicki en Martina Hingis, de voormalige Zwitserse toptennisster die zich volledig op het dubbelspel richt.

Oranje begint als nummer vijf aan 2015

Het Nederlands voetbalelftal begint het nieuwe jaar als nummer vijf van de wereldranglijst. Op de donderdag uitgebrachte wereldranglijst van de FIFA zijn in de top geen wijzigingen, aangezien afgelopen maand amper interlands zijn gespeeld. Wereldkampioen Duitsland voert de lijst aan, gevolgd door Argentinië, Colombia, België en Nederland.

De FIFA liet weten dat afgelopen jaar 845 interlands zijn gespeeld, een record voor een jaar waarin een WK werd gehouden. De eerste wedstrijd van Oranje in 2015 is pas op 28 maart, in de EK-kwalificatie tegen Turkije. Drie dagen later volgt een oefeninterland tegen Spanje.

De wereldranglijst krijgt volgende maand waarschijnlijk wel een ander gezicht, aangezien de komende weken om de Azië Cup en Afrika Cup wordt gestreden.

Sia reageert op ophef rondom nieuwe clip

Er is ophef ontstaan over de nieuwe videoclip van de Australische artiest Sia, waarin acteurs Shia LaBeouf (28) en Maddie Ziegler (12) schaars gekleed een dansroutine uitvoeren. Kijkers hebben enkele intieme dansbewegingen gezien als pedofilie. Sia biedt op haar Twitterpagina haar excuses aan aan mensen die ze heeft gekwetst met de clip van Elastic Heart.

"Mijn excuses aan iedereen die van streek is over Elastic Heart. Het was mijn bedoeling om een emotionele inhoud aan de clip te geven, niet om iemand te kwetsen", schrijft Sia.

In de video zijn de acteurs in een soort enorme vogelkooi te zien. Ziegler en LaBeouf voeren een moderne dans uit waarmee de acteurs volgens Sia een ruzie tussen twee verschillende kanten van haar persoonlijkheid laten zien. "Maddie en Shia zijn de twee enige acteurs waarvan ik het gevoel had dat ze deze twee oorlog voerende Sia's konden spelen", aldus de zangeres.

Elastic Heart is de nieuwe single van Sia's zesde album 1000 Forms Of Fear. De Australische zangeres is voor vier Grammy's genomineerd.

Paris Hilton geeft fortuin uit aan hondjes

Paris Hilton heeft er weer een duur hondje bij. De socialite gaf onlangs maar liefst 25.000 dollar (ruim 21.000 euro) uit in de Canadese dierenwinkel Betty's Teacup Yorkies. Daarvoor kocht ze volgens TMZ twee kleine witte keeshondjes en bijbehorende accessoires.

Eén van de hondjes gaf Paris als cadeautje aan haar moeder Kathy, de tweede heeft ze zelf gehouden. Vorig jaar gaf de erfgename ook al eens 13.000 dollar (bijna 11.000 euro) uit aan een soortgelijk hondje.

Via Instagram deelde Paris woensdag een paar foto's van haar nieuwe huisdier. "Ze is zo klein en geweldig! Hoe zal ik haar noemen?", schreef ze bij één foto.

Zaak Easy Life op zijn kop door geheime stukken

Het eindeloos voortdurende strafproces tegen de hoofdverdachten van de fraude bij het Helmondse beleggingsbedrijf Easy Life loopt vertraging op omdat er nieuwe informatie is opgedoken. Advocaten hebben tijdens het hoger beroep in de in beslag genomen administratie ontlastende en vertrouwelijke stukken aangetroffen die door het Openbaar Ministerie verborgen zijn gehouden.

Advocaat Marijn Zuketto vertelde donderdag dat het onder andere gaan om vertrouwelijke correspondentie die niet in het dossier zit maar wel aan de curator van Easy Life is gegeven. Advocaat Marcel van Gessel zegt dat de nieuwe informatie extra bewijs levert dat nog van alles is gedaan om Easy Life te redden.

Het gerechtshof in Den Bosch biedt de verdediging vanwege de ontdekking de kans om nadere onderzoekswensen te formuleren.

Rente daalt nog steeds

De extreem lage langetermijnrente blijft teruglopen. Gemiddeld bedroeg deze, afgemeten aan het rendement van de jongste Nederlandse tienjarige staatslening, afgelopen maand 0,8 procent. In november was dit nog 0,9 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De rentestand is niet meer zo laag geweest, sinds het statistiekbureau in 1986 begon met het bijhouden van deze gegevens. In 2014 is de rente bijna twaalf maanden onafgebroken gedaald. In januari vorig jaar was het niveau nog 2,1 procent.

In bijna alle Europese landen is de rente op de staatsschuld momenteel historisch laag. Nederland wordt gerekend tot de meest kredietwaardige landen van Europa en behoort daardoor tot de landen met de laagste rente.

De hoogste rentestand in de reeks werd gemeten in oktober 1990. Deze lag toen op een niveau van 9,2 procent.

Plasterk wil gemeente meer vrijheid geven

Gemeenten moeten meer ruimte krijgen om beter te kunnen inspelen op lokale behoeften en initiatieven. Dat vindt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij wil een aantal gemeenten daarom de mogelijkheid geven om knellende wetten en regels tijdelijk buiten werking te stellen of alternatieve regels uit te proberen.

Hij komt daarom dit jaar met een experimentenwet, zo schrijft hij donderdag aan de Tweede Kamer. De gedachte erachter is dat lokale bestuurders hun werkwijze kunnen vernieuwen en ook beter kunnen inspelen op wensen van inwoners. Plasterk streeft sowieso naar meer samenwerking met burgers op lokaal niveau en doet daarvoor verschillende voorstellen.

Verder zullen gemeenten in de toekomst meer mogelijkheden krijgen om lokale belasting te innen. Plasterk onderzoekt samen met Financiën hoe dit mogelijk kan worden gemaakt, zo had hij al aangekondigd. Maar dit mag niet leiden tot een hogere belastingdruk voor burgers, schrijft de minister.

Extra beveiliging redacties Telegraaf en Metro

Redacties van mediabedrijven in Amsterdam staan sinds de aanslag op medewerkers van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo onder extra toezicht. Zo is de beveiliging rond het pand van TMG, waar onder meer de redacties van De Telegraaf en Metro zijn gevestigd, sinds de nacht van woensdag op donderdag opgeschroefd.

Marcel van Lingen, hoofdredacteur van persbureau ANP, laat donderdag weten: "Wij weten dat er beter op de media en ook het ANP wordt gelet. Maar we weten ook dat het doorgaans niet verstandig is te spreken over veiligheidsmaatregelen."

De leiding van NRC Media, waar NRC Handelsblad en nrc.next onder vallen, doet geen uitlatingen over eventuele extra beveiliging.

Verschillende mogelijke wraakacties op moslims

In Frankrijk zijn verschillende incidenten gemeld van mogelijke aanvallen op moslims. Het is goed mogelijk dat dit wraakacties zijn na de aanslag van gisteren. 

In Villefranche, in het zuiden van Frankrijk, is eerder deze ochtend een explosie geweest in een kebabzaak naast een moskee. Onduidelijk is of het incident gerelateerd is, maar de burgemeester van het plaatsje denkt van wel: 'Ik vrees dat dit verband heeft met de dramatische gebeurtenis van woensdag', aldus de beste man tegen de krant Le Progres.

In Port-la-nouvelle zijn woensdag rond 8 uur schoten gelost richting een islamitische gebedsruimte. De ruimte herbergt normaal gesproken zo'n 40 tot 50 gelovigen. Ook zijn er meldingen dat op auto's van voorbijrijdende moslims is geschoten en gaan er geruchten dat er granaten zijn gegooid naar een andere moskee. Deze berichten zijn nog onbevestigd.

Update 10.55:
Inmiddels is bevestigd dat een moskee in Le Mans, net ten westen van Parijs, bekogeld is met iets wat waarschijnlijk granaten zijn. Een van de explosieven is ontploft, hier zijn geen gewonden gevallen. 

Bij genoemde incidenten zouden gelukkig geen slachtoffers te betreuren zijn. Helaas zijn er op dit moment ook nog geen arrestaties verricht. Het is tevens te hopen dat deze trend zich niet doorzet.

Dertiende nederlaag op rij voor Knicks

De basketballers van New York Knicks hebben woensdag (lokale tijd) de dertiende nederlaag op rij geleden. De ploeg ging met 101-91 onderuit tegen Washington Wizards en vestigde hiermee een negatief clubrecord. In het seizoen 1984-1985 verloren de Knicks twaalf keer. Van de laatste 24 duels werden er 23 verloren.

De Knicks moesten het tegen de Wizards stellen zonder de geblesseerde Carmelo Anthony en Amare Stoudemire. "Het is niet makkelijk", zei Jose Calderon, tegen de Wizards goed voor zeventien punten, na afloop. "Er gebeurt zo veel dit seizoen. Spelers komen, spelers gaan weg en we hebben zo veel blessures."

Ook Cleveland Cavaliers wist zonder sterspeler LeBron James opnieuw niet te winnen. Houston Rockets versloeg de Cavaliers met 105-93. Zeven van de laatste negen duels leverden een nederlaag op voor de formatie uit Cleveland.

Alle uitslagen van woensdag:

Charlotte - New Orleans 98 - 94
Cleveland - Houston 93 - 105
Philadelphia - Milwaukee 77 - 97
Washington - New York 101 - 91
Atlanta - Memphis 96 - 86
Brooklyn - Boston 81 - 89
Chicago - Utah 77 - 97
Dallas - Detroit 95 - 108
Denver - Orlando 93 - 90
Minnesota - Phoenix 111 - 113
Sacramento - Oklahoma 104 - 83
Golden State - Indiana 117 - 102
LA Clippers - LA Lakers 114 - 89

FOK! 1.8.0 - waar het springen voorbij is

Amper bekomen van FOK! v1.7.11 zijn we vandaag toe aan release 1.8.0, welke zojuist is uitgerold. In deze update zijn wat handigheidjes voor achter de schermen toegevoegd. Zo hoeven we niet meer [upd] in berichttitels te stoppen om toch het 'updated' icoontje voor de titel weer te geven, zijn onnodige teksten uit de facebook/twittershares verwijderd ("FOK! / nieuws / Titel" wordt nu alleen 'titel') e.d.

Op het vlak waar jullie daadwerkelijk verschil merken is de belangrijkste voor nu wel het verspringen van de pagina. Dit wordt nu zoveel mogelijk voorkomen. In een later stadium hopen we het verspringen compleet te kunnen voorkomen, maar af en toe één keer is al een heel stuk beter dan elke pageview een keer of zes, dachten wij

Bij berichten zijn de social media knoppen verplaatst van direct onder de titel naar direct onder het item, en nog een keer direct onder het reageerveld. Als je een item leuk vindt, deel het dan alsjeblieft.

Bij items met meerdere pagina's zijn de comments nu alleen op de laatste pagina zichtbaar. Hiermee wordt enigszins bemoeilijkt ergens snel op te reageren zonder het item gelezen te hebben.

In het menu 'meer' is nu een link opgenomen naar 'contact'. Hier kun je via een formulier bv auteursrechtenschending e.d. melden.

Verder nog teveel kleine dingen om op te noemen en we gaan gewoon weer vrolijk verder met nieuwe updates. Zo wil ik persoonlijk werk maken van de snelheid op mobiele devices en hoop ik binnenkort iets met de weergave van de middenkolom te kunnen doen, zodat die wat aantrekkelijker wordt dan een lijst met 200 items.

As always; commentaar, tips, suggesties en lofuitingen zijn meer dan welkom!

Update v1.8.1

- De trackers (waaronder meestgelezen) kunnen weer volledig gescrolld worden. Het laatste item kwam niet volledig in beeld
- Aantal kleine bugfixes
- Betere code voor de notificaties 

Sharapova naar halve finales in Brisbane

Maria Sharapova heeft zich donderdag verzekerd van een plek in de halve finales van het tennistoernooi in Brisbane. De als eerste geplaatste Russin ontdeed zich met 6-1 en 6-3 van de als zevende gerangschikte Spaanse Carla Suarez Navarro.

In de strijd om een plek in de finale moet Sharapova het opnemen tegen Jelina Svitolina uit Oekraïne, die met 4-6, 7-5 en 6-3 te sterk was voor de Duitse Angelique Kerber.

Nederlandse inflatie op laagste peil in jaren

De inflatie in Nederland is vorige maand gedaald naar het laagste niveau in ruim vijf jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De prijzen stegen in december gemiddeld met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. In november bedroeg de inflatie nog 1 procent. De daling in december kwam vooral doordat benzine aanzienlijk goedkoper werd.

In heel 2014 kwam de inflatie uit op 1 procent. Dat is het laagste niveau in meer dan 25 jaar.

Verkiezingen test voor macht president Sri Lanka

De president van Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, moet zijn positie met hand en tand verdedigen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen donderdag. Zijn uitdager, voormalig bondgenoot Maithripala Sirisena, eindigde een ronde eerder maar net achter de president.

In lange rijen wachtten kiezers donderdag in de hoofdstad Colombo bij de stemlokalen tot zij hun voorkeur op het stembiljet konden aangeven. Zelfs in het noordelijke Jaffna, bolwerk van de etnische Tamils, waar verkiezingen doorgaans op maar weinig geestdrift kunnen rekenen, was de opkomst goed.

Rajapaksa's macht en invloed groeiden aanzienlijk nadat hij er in 2009 in was geslaagd de rebellen van de Tamil Tijgers een definitieve nederlaag toe te brengen en een einde te maken aan de zich al 25 jaar voortslepende burgeroorlog. Na zijn zege in de vorige verkiezingen, in 2010, liet hij zijn belangrijkste tegenstander opsluiten en wendde hij zijn enorme parlementaire meerderheid aan om de limiet van twee termijnen voor presidenten uit de grondwet te slopen. Daarnaast eigende hij zich zeggenschap toe over de aanstelling van rechters, topambtenaren, politiemensen en legerleiders. De hoogste rechter in het land liet hij vervangen door een van zijn adviseurs.

In zijn campagne wijst Rajapaksa nadrukkelijk naar zijn militaire triomfen en de wederopbouw van de infrastructuur en economie. Sirisena richt zijn pijlen op de omvangrijke bevoegdheden van de president. Hij beschuldigt Rajapaksa van corruptie, een beschuldiging die de president verwerpt.

De grote invloed van Rajapaksa biedt hem voordelen in de verkiezingen, maar desondanks valt de uitslag maar moeilijk te voorspellen. Betrouwbare gegevens van peilingbureaus zijn zeldzaam.

Sirisena heeft zich verzekerd van de steun van enkele tientallen parlementariërs die voorheen achter de regering stonden en politieke partijen die opkomen voor minderheden en ontgoochelde Singalese kiezers.

Puzzle & Dragons: Super Mario Bros. Edition aangekondigd

In 2012 kwam het populaire Puzzle & Dragons naar iOS. Een succes van ontwikkelaar Gungho, want de game werd ruim 32 miljoen keer gedownload in Japan en meer dan zes miljoen keer in Amerika. Reden genoeg om het succes uit te breiden.

Het succes moet worden uitgebreid door de samenwerking met Nintendo en het introduceren van Super Mario in Puzzle & Dragons: Super Mario Bros. Edition. De game volgt de gameplay van Puzzle & Dragons, een puzzel-role playing game, en combineert dit met de personages uit Super Mario Bros.

Benieuwd hoe dit eruit ziet? Bekijk dan snel onderstaande trailer. De game komt 29 april uit in Japan voor Nintendo 3DS. Het is nog niet bekend op de game naar Amerika en Europa komt.

Stormachtig weer op komst

Nederland krijgt vrijdag en zaterdag te maken met stormachtig weer. Aan de kust kunnen windstoten oplopen tot 100 kilometer per uur. Dat meldden verschillende weerbureaus donderdag. Het KNMI heeft code geel aangekondigd voor bijna alle provincies, met uitzondering van Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

Vrijdagochtend krijgen de kustprovincies te maken met zware windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur. Landinwaarts loopt de windsnelheid op tot 90 kilometer per uur. Zaterdag worden er opnieuw zware windstoten verwacht. Bovendien verlopen de komende twee dagen regenachtig, wel is het met een temperatuur van 12 graden uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar.

Volgens weeronline.nl is er zowel vrijdag als zaterdag in het noordwesten zelfs kans op zuidwesterstorm (windkracht 9).

De Rooy verliest veel tijd in Dakar Rally

De vierde etappe van de Dakar Rally heeft voor veel Nederlandse equipes grote problemen opgeleverd. Een van degenen die veel tijd verloor was Gerard de Rooy. De Nederlander liep al snel een gebroken achterdifferentieel op met zijn Iveco-vrachtwagen en verloor zes uren. Een topklassering kan hij vergeten.

Ook Frits van Eerd kende de nodige pech. De vrachtwagen van de Jumbo-eigenaar vloog in brand, waarna dit met hulp van Ton van Genugten geblust is. Fried van de Laar had verbrande koppelingsplaten en is uiteindelijk met een grote achterstand over de streep gekomen.

Gert Huzink ging met zijn Tatra-truck op zijn zij, waarna Gerrit van Werven hem te hulp schoot. Nadat Huzink weer rechtop stond ging Van Werven om, waarna Huzink hem weer op vier wielen zette. Gezamenlijk bereikten ze uiteindelijk de finish. Ook Frans van Lankveld lag op zijn zij. Het is onduidelijk in hoeverre de problemen bij deze trucker opgelost zijn en waar hij zich op de proef bevindt. Mogelijk is Vick Versteijnen bij hem in de buurt. Ook Jan Lammers had weer pech, maar hij heeft de streep wel bereikt. Tot slot kwam ook Maurik van den Heuvel zwaar in de problemen. Het vermogen van zijn DAF viel weg, waardoor hij de duinen niet meer op kwam. Via een binnendoorweg is hij naar het bivak gereden. Hij hoopt ondanks het missen van waypoints wel te mogen starten.

Bij de auto's mocht Tom Coronel toch aan de vierde etappe beginnen. De buggy-rijder kwam in het donker bij de duinen aan en besloot daar te overnachten. Zodra het licht wordt gaat hij op weg naar de finish. Nog niet bekend is of Coronel verder mag rijden in de Dakar. Hij vecht diskwalificatie in de derde etappe aan. De Nederlander hielp een andere coureur, maar miste hierdoor wel waypoints en de finish van de etappe.

Bij de motoren is het voorbij voor Guillaume Martens. Hij liep bij een val een schouderblessure op en moest opgeven. Humphrey Senn van Basel is nog onderweg. Hij staat samen met enkele andere rijders zonder benzine vast in de duinen.

De Rooy in betere tijden tijdens deze Dakar (PRO SHOTS/Dppi)
De Rooy in betere tijden tijdens deze Dakar (PRO SHOTS/Dppi)

Porte Australisch kampioen tijdrijden

Richie Porte heeft donderdag voor het eerst in zijn loopbaan de Australische titel tijdrijden veroverd. De wielrenner van Team Sky legde de 40,9 kilometer in Buningyong af in 51 minuten en 50 seconden. Rohan Dennis eindigde als tweede op acht seconden. Jack Bobridge werd derde op bijna 27 tellen.

Bij de vrouwen pakte Shara Gillow, ploeggenote van Marianne Vos bij Rabobank-Liv, voor de vierde keer de titel. Ze bleef na een race tegen de klok over 29,3 kilometer met een tijd van 44,21 Bridie ODonnell en Taryn Heather voor.

Hiddink: veel zin in vervolg bij Oranje

Guus Hiddink ziet de toekomst bij het Nederlands elftal positief tegemoet. De bondscoach van Oranje zegt dit donderdag in De Telegraaf. "Ik heb tijdens mijn vakantie in Afrika in alle rust de afgelopen maanden als bondscoach de revue laten passeren en een beeld gevormd van wat ik wel en niet goed heb gedaan", aldus de Achterhoeker. "Dat werkt altijd verfrissend. Ik heb in ieder geval als bondscoach weer heel veel zin in het komende jaar."

Hiddink had een slechte start met Oranje in kwalificatiewedstrijden voor het EK. Daarna ontstond er door uitlatingen van Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, onduidelijkheid over zijn positie bij het Nederlands elftal. Maar in december liet Van Oostveen weten spijt te hebben van zijn uitspraken en sprak zijn vertrouwen in Hiddink uit.

Real Madrid verliest opnieuw van Atlťtico

Atlético Madrid heeft voor de derde keer dit seizoen van aartsrivaal Real Madrid gewonnen. De landskampioen was woensdag op eigen veld in de eerste wedstrijd van de achtste finale in het Spaanse bekertoernooi met 2-0 te sterk voor de stadgenoot. Raul Garcia (strafschop) en José Maria Giménez kwamen voor de thuisploeg tot scoren. De return is volgende week.

Atlético won eerder dit seizoen met 1-0 van Real in de strijd om de Spaanse Supercup. De onderlinge competitiewedstrijd bij Real Madrid in Bernabeu eindigde in september in 1-2 voor de bezoekers.

Voor Real Madrid, waarbij sterspeler Cristiano Ronaldo na ruim een uur inviel voor James Rodriguez, was het de tweede nederlaag in amper drie dagen. Zondag ging de Europese kampioen bij Valencia met 2-1 onderuit.

Bij Atlético maakte aanvaller Fernando Torres zijn rentree bij zijn jeugdliefde na ruim zeven jaar. De publiekslieveling werd na bijna een uur gewisseld.

Lagere omzet en winst voor Samsung

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft de omzet in het vierde kwartaal met 12 procent op jaarbasis zien afnemen tot omgerekend iets meer dan 40 miljard euro. De operationele winst daalde naar zon 4 miljard euro. Dat maakte de maker van onder meer smartphones en televisies donderdag bekend op grond van voorlopige cijfers.

Samsung kampt al het hele jaar met toenemende concurrentie voor zijn Galaxy-smartphones, niet alleen van de nieuwe iPhones van aartsrivaal Apple, maar ook van toestellen van de nieuwe Chinese uitdager Xiaomi. In de eerste drie kwartalen moest het bedrijf marktaandeel prijsgeven. De kans is volgens analisten groot dat die trend zich in de laatste drie maanden van vorig jaar heeft doorgezet.

Bieber-fans bedreigen Lara Stone

Het Nederlandse topmodel Lara Stone heeft zich de woede van Justin Bieber-fans op de hals gehaald. Sommige 'Beliebers' stuurden haar zelfs doodsbedreigingen via Twitter, nadat er sexy foto's verschenen waar Lara en Justin samen opstaan. Ze doen mee aan een nieuwe campagne van onderbroekenmerk Calvin Klein.

TMZ verzamelde een aantal tweets, met teksten als "Ik haat je" en "Als je Justin nog eens aanraakt vermoord ik je, geen grap." De jaloerse fans doen wel vaker harde uitspraken wanneer hun idool in hun ogen te veel aandacht geeft aan de verkeerde. Zo werden Olivia Wilde en Kim Kardashian ook al eens mikpunt.

Lara Stone heeft niet op de bedreigingen gereageerd.

Meerdere arrestaties in Frankrijk na aanslag

Tijdens de nachtelijke zoektocht in Frankrijk naar twee verdachten van de bloedige aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo woensdag zijn 'diverse arrestaties' verricht. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls donderdag tegen radiozender RTL gezegd.

Het is 'onze belangrijkste zorg' een nieuwe aanslag te voorkomen, zei Valls. Hij liet weten dat de autoriteiten beeltenissen van de verdachten hebben vrijgegeven en zei dat getuigen zich moeten melden.

Twaalf mensen vonden de dood bij de aanval op de redactie van Charlie Hebdo, een tijdschrift dat door zijn spotprenten van de profeet Mohammed al eerder bedreigd was door islamitische radicalen. In Frankrijk is voor donderdag een dag van nationale rouw afgekondigd.

Bols gaat naar de beurs

Drankenproducent Lucas Bols werkt aan een beursgang in Amsterdam. Dat maakte het moederbedrijf van merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh donderdag bekend.

Het 440-jarige Nederlandse bedrijf verwacht met zijn beursgang 125 miljoen euro op te kunnen halen. Dat bedrag zal worden gebruikt voor de herfinanciering en de verdere versterking van de financiële positie van de onderneming. Bols streeft ernaar de beursgang 'in de nabije toekomst' af te ronden.

Extra kijkers journaals na aanslag Parijs

Het NOS Achtuurjournaal heeft woensdagavond ruim 2,7 miljoen kijkers getrokken. Dat meldde de Stichting KijkOnderzoek (SKO) donderdag. Het waren een paar honderdduizend kijkers meer dan op een normale doordeweekse dag. De uitzending was vrijwel geheel gewijd aan de aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo in Parijs.

De programmering van NPO 1 werd woensdagmiddag omgegooid om ruim baan te geven aan extra NOS Journaals. Onder meer de kinderprogramma's van Zappelin werden geschrapt. Ook naar de journaals om 17.00 uur en 18.00 uur keken wat meer mensen dan gemiddeld.

Naar RTL Nieuws keken om 19.30 uur bijna 1,4 miljoen mensen.

Game Of The Year 2014 - nummer 4

Civilization is echt zo een spel dat je of geweldig vindt, of nou echt helemaal niks. Persoonlijk vind ik het al geweldig sinds deel één. Toen bekend werd gemaakt dat ze het met Beyond Earth over een hele andere boeg zouden gooien, was ik erg enthousiast. De spirituele opvolger van Alpha Centauri is anders dan je misschien gewend bent, maar nu ik het een tijdje speel hoort het voor mij persoonlijk ook echt thuis in het rijtje beste games van 2014.

Vijf awards voor Moeder, Ik Wil Bij De Revue

Moeder, Ik Wil Bij De Revue is woensdagavond onderscheiden met vijf Musical Awards. Simone Kleinsma en Jon van Eerd werden beiden geëerd voor hun hoofdrollen als John en Riet Hogendoorn.

Raymonde de Kuyper nam een beeld voor haar bijrol in de oer-Hollandse musical in ontvangst. Terence van der Loo won de prijs in de categorie aanstormend talent voor zijn vertolking van Bob Somers, de zoon van de kolenboer. De musical kreeg ook een onderscheiding voor de vormgeving.

De Kleine Blonde Dood sleepte tijdens het prijzengala in het Beatrix Theater in Utrecht vier Musical Awards in de wacht, waaronder die voor Beste kleine musical. William Spaaij werd gelauwerd voor zijn hoofdrol als Boudewijn. Ad van Dijk en Peter de Baan vielen voor respectievelijk de muziek en de regie in de prijzen.

De vakjury bekroonde Billy Elliot drie maal, onder meer in de categorie Beste grote musical. Daarnaast kreeg Carlos Puts (Billy) de titel aanstormend talent junior, terwijl Martine Bijl voor haar vertaling van Billy Elliot werd geprezen.

Acteur Dick Cohen kreeg een prijs voor zijn bijrol in Love Story. Esther Maas en Brigitte Heitzer kregen awards voor hun rollen in Putting It Together. Gijs Naber won er eentje voor zijn bijrol in Lang en Gelukkig.

Anti-terreuractie Reims afgezwakt

In Reims is volgens Franse media een anti-terreuractie gaande in een poging de drie verdachten van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo op te pakken.

Volgens een woordvoerder van de politie is het drietal "door de politieaandacht en de aandacht op sociale media gevlucht, of er gaat geschoten worden."

Eerder gingen er al hardnekkige geruchten dat de verdachten zich in Reims zouden ophouden.

Update 00.16 uur
Er vliegen helikopters boven Reims, de wijde omtrek is afgezet.

Update 01.02 uur
De anti-terreureenheid GIGN is massaal aanwezig in de wijk Croix-Rouge in Reims. Bij een doorzoeking van een pand zijn de verdachten niet aangetroffen. Volgens de krant Libération wordt er ook nog op twee andere plaatsen in Reims gezocht naar de verdachten.

Update 07.38 uur:

De anti-terreuractie in de Noord-Franse stad Reims is donderdagochtend sterk afgezwakt. Er zijn minder agenten ter plaatse, hoewel het politieonderzoek in de huizen doorgaat. Dat meldden Franse media woensdag. Andere huiszoekingen in de stad Charleville-Mézières zijn afgerond.

Anti-terreuractie in Reims


Anti-terreuractie in Reims (Foto: ANP)Identiteit twaalf doden Parijs bekend

De identiteit van alle doden die zijn gevallen bij de aanval op de redactie van weekblad Charlie Hebdo zijn bekend. In de nacht van woensdag op donderdag publiceerde de Franse krant Le Monde de namen van de doden.

Vijf doden zijn tekenaars van het blad, namelijk Cabu, Charb, Tignous, Wolinski en Honoré. Charb wordt bovendien gezien als de hoofdredacteur van het satirische blad. Ook econoom Bernard Maris, eindredacteur Moustapha Ourrad en kroniekschrijfster en psychoanaliste Elsa Cayat zijn vermoord.

Onder de doden zijn ook twee agenten: Franck Brinsolaro en Ahmed Merabet. De laatste werd buiten het gebouw gedood; het is gefilmd hoe een van de daders hem van dichtbij door zijn hoofd schoot terwijl hij gewond op de grond ligt. Brinsolaro was belast met het beschermen van Charb.

Ook een voormalig chef van het ambtenarenapparaat in Clermont-Ferrand, Michel Renaud, is overleden. Verder is Frédéric Boisseau, een medewerker van de facilitaire dienst, gedood bij de aanval.

Naast de doden zijn er elf gewonden, van wie vier in kritieke toestand.

Identiteit twaalf doden Parijs bekend
Identiteit twaalf doden Parijs bekend (Foto: ANP)

Nederlandse pers in ban van aanslag Frankrijk

Ook de Nederlandse kranten staan in het teken van de aanslag van woensdag in Parijs. Het AD brengt donderdag een foto die de gehele voorpagina bestrijkt en waarop demonstranten te zien zijn met bordjes waarop 'Je suis Charlie' staat. Verder kopt de krant: 'Wij zijn allemaal Charlie'.

De Telegraaf laat een foto zien van een gewonde politieagent, vlak voordat de terroristen hem doodschieten. Ernaast staat met grote letters: 'Bloedige aanslag op onze vrijheid' en daaronder 'We laten ons niet bang maken'. Ook drukt de krant de nieuwste cartoon af, die Charlie Hebdo woensdag publiceerde, enkele uren voordat de redactie werd aangevallen door terroristen.

Nrc.next heeft de voorpagina van een van de uitgaves van Charlie Hebdo. De kop 'Liefde is sterker dan haat' staat boven een tekening van een moslim die zoent met een journalist van het tijdschrift. In de hele krant zijn kogelgaten te zien.

De Volkskrant opent met de kop 'Aanslag op de democratie' en richt de aandacht op de protesten die volgden op de bloedige aanslag. Dagblad Trouw gaat eenzelfde kant op. Onder een foto van een protest in Frankrijk, kopt de krant 'Koelbloedige aanslag treft Europa in het hart'.

Het Financieele Dagblad heeft een zeer sobere voorpagina. Geen foto's, geen grote letters, maar in het midden van de pagina een tekst onder de kop: 'Civil courage'. Het is een commentaar met daarin de woorden: "Het is een onaangename waarheid, maar we zullen onder ogen moeten zien dat absolute veiligheid in onze geglobaliseerde wereld niet bestaat".

Nederlandse pers in ban van aanslag Frankrijk
Nederlandse pers in ban van aanslag Frankrijk (Foto: ANP)

Kingdom Hearts 3 komt dit jaar volgens Goofy

Volgens Bill Farmer, de stemacteur die Goofy heeft ingesproken voor Kingdom Hearts 3, is hij klaar met zijn taak en is hem gezegd dat het spel in 2015 uit gaat komen. Het spel waarin figuren uit franchises van Square Enix en Disney elkaar kruisen komt uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Bill Farmer, die de stem ook verleend in diverse tekenfilms met de leipe Goofy, wilde verder niet antwoorden over daadwerkelijke inhoud van nieuwe werelden en geheel toevallig heeft hij volgens eigen zeggen teveel ingesproken om nog iets te hebben onthouden over de zinnen die hij heeft ingesproken. ZIjn contract zal in ieder geval goed dichtgetimmerd zijn om maar iets te spoileren over de nieuwe Kingdom Hearts.

Kort geleden gaf Square Enix nog aan dat het spel zo snel mogelijk uitkomt, maar Bill weet zeker dat 2015 genoemd is. Wanneer we met zekerheid met Goofy kunnen gamen is nog even afwachten tot Square Enix zelf meer duidelijkheid wil geven.

In Nederland demonstraties na aanslag

In een flink aantal Nederlande gemeenten worden donderdag om 18.00 uur demonstraties gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden.

In ieder geval Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Arnhem, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Groningen en Zoetermeer doen mee. In Nijmegen is ook een demonstratie gepland, waar burgemeester Hubert Bruls aanwezig zal zijn. Het is een demonstratie om "afschuw en medeleven te tonen", aldus de organisatie op Facebook.

Burgemeesters Erberhard van der Laan (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) riepen woensdagavond collega's en inwoners van andere gemeenten op om ook te demonstreren.

Nederlands succes bij onderzoek reparatie hersencellen

Nederlandse wetenschappers hebben het functioneren van hersencellen verder ontrafeld. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar hersenziekten als alzheimer en ALS. Dat heeft de Universiteit Utrecht woensdag gemeld.

Utrechtse celbiologen zijn erin geslaagd onderdelen in levende cellen te sturen met licht. Volgens hen is deze techniek met name waardevol bij zenuwcellen. Die worden, in tegenstelling tot andere cellen, niet vervangen door nieuwe als ze zijn beschadigd maar van binnenuit gerepareerd. Maar bij ziekten als alzheimer en ALS gaat hierbij iets mis.

"Met de nieuwe techniek is het mogelijk te onderzoeken of het bevorderen van transport binnen de cel kan bijdragen aan het herstel van schade", aldus onderzoeksleider Lukas Kapitein. Volgens de onderzoekers was het tot nu toe niet mogelijk om een bepaald celonderdeel op een bepaalde plek in de cel te krijgen.

De Utrechtse celbiologen publiceren woensdag een artikel over hun vondst in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Eerste verdachte aanslag Parijs aangehouden

Één van de verdachten van de bloedige aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo, een 18-jarige jongeman, heeft zichzelf overgeven aan de politie en is aangehouden.

Volgens het Franse persbureau AFP gaat het om Hamyd Mourad. De overige verdachten, 2 broers van 32 en 34 jaar oud, zijn nog altijd voortvluchtig.

De BBC meldt dat de jongen uit zichzelf naar het bureau is gegaan nadat hij zijn naam op sociale media zag rondgaan. Volgens de Britse persdienst is inmiddels de hashtag #MouradHamydInnocent trending, gestart door klasgenoten die beweren dat de jongen op het moment van de aanslag op school was.

Bij de aanslag op het hoofdkantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo kwamen 12 mensen om het leven en zijn zeker 10 mensen gewond geraakt waarvan 4 zeer ernstig. Na de aanslag volgde een massale klopjacht op de daders waarbij zeker 3000 agenten zijn ingezet alsmede speciale anti-terreureenheden.

De zoektocht naar de overige 2 verdachten is nog altijd gaande.

Doelman Room eerste keus bij Vitesse

Trainer Peter Bosz van Vitesse geeft ook na de winterstop de voorkeur aan doelman Eloy Room boven vaste keus Piet Velthuizen. De laatste is inmiddels hersteld van een teenblessure, die hem ruim een maand aan de kant hield. Room verving Velthuizen vakbekwaam. Hij mag daarom ook aan het tweede deel van het seizoen beginnen in het Arnhemse basisteam.

"We gaan starten met Eloy, die zijn kans gegrepen heeft na de blessure van Piet", liet Bosz woensdagavond op de website van De Gelderlander weten. Velthuizen was tot zijn teenblessure aan een wisselvallig seizoen bezig bij Vitesse.

Afellay heeft nieuwe trainer bij Olympiakos

De Griekse voetbalclub Olympiakos Piraeus heeft woensdag Vitor Pereira gepresenteerd als nieuwe trainer. De 46-jarige Portugees, die in 2012 en 2013 FC Porto naar de nationale titel leidde, volgt José Miguel González op. De Spanjaard, beter bekend als Michel, werd dinsdag wegens de wisselvallige prestaties ontslagen hoewel de ploeg in de competitie maar één punt achter staat op koploper PAOK.

Ibrahim Afellay, die is gehuurd van FC Barcelona, zal de komst van Pereira allicht toejuichen als hij tenminste in Athene blijft. De Oranje-international behoorde afgelopen weekeinde niet tot de wedstrijdselectie van Olympiakos.

Kamaz heerst in Dakar Rally

Het vrachtwagenklassement in de Dakar Rally lijkt al na vier dagen beslist te zijn. De coureurs van het Russische Kamaz-team heersen in de wedstrijd, terwijl de concurrentie geen vuist lijkt te kunnen maken. In de proef naar Copiapo was de winnaar van vorig jaar Andrey Karginov de snelste.

Karginov had na de Chileense duinen drie seconden voorsprong op teamgenoot Eduard Nikolaev. Airat Mardeev werd zes minuten hierachter derde. Op ruim elf minuten en een vierde plaats was Ales Loprais met de MAN de eerste niet-Kamaz. De Tsjech werd gevolgd door Hans Stacey met de Iveco. Ook Martin van den Brink (zevende), Marcel van Vliet (achtste) en Peter van den Bosch (tiende) eindigden vandaag bij de beste tien.

Voor Gerard de Rooy lijkt de wedstrijd voorbij te zijn. De Nederlander kon met zijn Iveco de Russische concurrentie bijbenen, maar kreeg al vroeg in de etappe te maken met pech. Zijn lot is op dit moment nog onduidelijk. Martin Kolomy, een andere topper in het klassement, kreeg ook te maken met problemen en verloor meer dan veertig minuten.

In het klassement heeft Mardeev twee minuten voorsprong op Nikolaev. Karginov staat een minuutje hierachter op plaats drie. Loprais bezet op ruim twaalf minuten de vierde plaats, terwijl Stacey op bijna achttien minuten vijfde is. Van Vliet (negende) en Van den Brink (tiende) staan ook nog bij de beste tien in het klassement.

[vid] Woedende moslim Aboutaleb: 'Rot op uit Nederland!'

Naar aanleiding van de aanslag op het Franse blad Charlie Hebdo roept de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb mensen die het hier niet bevalt om 'op te rotten'. Aboutaleb deed al eerder vergelijkbare uitspraken. In Nieuwsuur zei hij het woensdagavond opnieuw, naar eigen zeggen als burgervader maar ook als 'woedende moslim'.

"In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kunt komen. Ga niet onschuldige journalisten ombrengen, dat is zo verachtelijk. Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden. Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, mag ik het zo zeggen: rot toch op!"

De Rotterdamse burgemeester zei niet lang geleden al iets soortgelijks met betrekking tot (potentiële) jihadisten. Maar de hij staat al veel langer op dit standpunt. Kort na de moord op Theo van Gogh in 2004 was Aboutaleb wethouder in Amsterdam, en stapte toen met hetzelfde verhaal een moskee binnen.

Volgens Aboutaleb is het van belang dat moslims 'massaal' afstand nemen van de aanslag. Hij wijst erop dat vele Syriërs en Irakezen hun leven op het spel zetten om over de Middenlandse Zee voor de westerse vrijheid naar Europa te komen.

Susie Wolff test nieuwe Williams in Barcelona

Susie Wolff zal in Barcelona tijdens de tweede wintertest van de Formule 1 de nieuwe Williams FW37 aan de tand mogen voelen. De test hoort bij de meer uitgebreide rol die test- en reserverol die ze dit jaar bij het team uit Grove zal gaan bekleden.

De test in Barcelona zal van 19 tot en met 22 februari plaats gaan vinden. Wolff zal op de eerste dag in actie gaan komen. Vorig jaar reed ze al twee vrije trainingen in Duitsland en Groot-Brittannië.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.