Gijzelaars in diepvries

Volgens diverse Franse media verstopten dertig winkelende mensen zich in de koelruimte van de supermarkt tijdens het gijzelingsdrama in Vincennes.

Ze zouden zich vijf uur lang hebben verstopt, terwijl zich een gijzeling in de winkel afspeelde.

Toen de klanten boven geweerschoten hoorden, verstopten ze zich in de koelruimte op de benedenverdieping van de supermarkt. De temperatuur was -3 graden, dus klampte men zich vijf uur lang aan elkaar vast om niet onderkoeld te raken, biddend dat ze niet ontdekt zouden worden. Ondertussen werden boven hen zes gijzelaars onder schot gehouden.

Een reporter van de Britse Daily Mail sprak aan de afzetting rond de supermarkt met een joodse man wiens neef zich binnen bevond. Johan Dorre, vader van vier kinderen, kon met zijn oom Jacob Katorza bellen. 'Hij was aan het winkelen toen hij boven geweerschoten hoorde. Samen met de andere mensen in zijn buurt ging hij zich onmiddellijk verstoppen. Hij kon zijn vader enkele minuten spreken aan de telefoon. Die zei hem dat hij kalm moest blijven en op hulp wachten. We hebben hier vijf uur gestaan. De langste vijf uur van mijn leven.’

Johan kon uiteindelijk ongedeerd het gebouw verlaten nadat de politie de gijzelnemer kon uitschakelen.

Het verhaal zou kunnen verklaren waarom er lang sprake was van een vijftal gijzelaars, waarna uiteindelijk veel meer mensen naar buiten gebracht werden.