FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 januari 2015

Turkse politie laat Nederlandse journaliste vrij

Nederlandse Frederike Geerdink is weer op vrije voeten. De Turkse politie pakte de Nederlandse correspondente dinsdag op. De verdenking was "het verspreiden van propaganda voor een terroristische organisatie", liet ze zelf nog weten via Twitter.

Na enkele uren werd ze vrijgelaten, meldden de Turkse afdelingen van BBC en CNN en de krant Hürriyet. Geerdink was zelf niet telefonisch bereikbaar.

'Turkse politie laat Geerdink vrij'
'Turkse politie laat Geerdink vrij' (Foto: ANP)

Inter vergeet Juventus pijn te doen in voetbalgevecht

Juventus was in de eerste helft oppermachtig aan Internationale, maar in de tweede helft waren de rollen volledig omgedraaid. De bezoekers maakten zelfs aanspraak op de overwinning. De gasten gingen uiteindelijk met één punt naar huis. Het werd 1-1. 

Inter lostte geen enkel schot op doel in eerste helft en dat maakt direct het spelbeeld van het eerste bedrijf duidelijk. Juventus was heer en meester, Inter werd op alle fronten afgetroefd door de koploper van de Serie A. Juve was dit seizoen thuis nog ongeslagen en de laatste keer dat De Oude Dame in eigen huis verloor was precies twee jaar geleden. Toen was Sampdoria met 1-2 te sterk. Mauro Icardi nu aanvaller van Inter, scoorde destijds.

Diezelfde Icardi stond dinsdagavond op een eiland. Slects een moment kwam hij in het spel voor. Hij was daarmee direct van grote waarde voor de bezoekers. Daarvoor kon hij echter alleen maar toekijken hoe zijn ploeg het op werkelijk alle fronten moest afleggen tegen Juventus. Al na vijf minuten spelen kwam de thuisploeg aan de leiding. Middenvelder Arturo Vidal controleerde een voorzet op briljante wijze, ging door tot aan de achterlijn en zette voor. Voor het doel stond Carlos Tévez te wachten. De Argentijn verzilverde het buitenkansje met verve: 1-0.

Het leek een zware avond te worden voor de Milanezen. De ploeg van trainer Roberto Mancini had niets in de melk te brokkelen. Pas toen de trainer aanwinst Lukas Podolski in de 55e minuut inbracht, kwam er iets los binnen zijn ploeg. De Duitser speelde gretig en Inter ging op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er tien minuten na de invalbeurt van Podolski. Icardi kwam eindelijk eens los van zijn eiland en tegen alle verwachtingen schoot hij de gelijkmaker binnen: 1-1.

In een hectische slotfase kreeg Inter zelfs een paar keer de kans op de winnende treffer. Met nog negen minuten op de klok kon Podolski samen met Icardi alleen door op het doel van Gianluigi Buffon. De Duitser zette perfect voor, maar zijn ploeggenoot kwam net een teen tekort om de bal echt goed te raken. Twee minuten later greep Buffon in op een schot van diezelfde Icardi. Ook deze keer kwam de goalie goed weg met een redding. In de slotfase kreeg Mateo Kovačić een rode kaart na een zware overtreding op Stephan Lichtsteiner.

Die overtredding was veelzeggend over het spel: hard en spectaculair. Het was een heerlijk voetbalgevecht in Turijn. Dat gevecht leverde geen winnaar op. Door het gelijkspel loopt AS Roma in op koploper Juventus. De Oude Dame staat nu nog één punt voor op de concurrent uit Rome.

Cheryl Maas laat WK snowboarden schieten

Cheryl Maas komt bij de WK snowboarden in het Oostenrijkse Kreischberg (15-24 januari) niet in actie. De freestyle specialiste doet liever mee aan de X-Games in Aspen (22-25 januari). Dimi de Jong, Dolf van der Wal (beiden halfpipe), Charlotte van Gils (slopestyle), Joris Ouwerkerk (slopestyle en big air) en Bell Berghuis (snowboardcross) doen namens Nederland wel mee aan het WK.

De alpinesnowboarders Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker gaan eerst vrijdag nog van start op de parallelslalom bij de wereldbeker in Bad Gastein. Daarna bepalen de technische staf en de commissie topsport van de Nederlandse skivereniging de officiële WK-voordracht.

Dean Saunders heeft hartklachten

Voor Dean Saunders is de opening van de nieuwe tattooshop van zijn vader en broer Ben niet op een feestje uitgelopen. De zanger heeft eerder op de avond een foto op zijn Instagramaccount gezet waarop hij liggend in een bed te zien is met allerlei plakkers met draden op zijn borst.

"Dit is echt angstaanjagend", schrijft de zanger in het fotobijschrift. "Hopelijk niks ernstigs. Maar zo een steek in mijn hart."

Eerder op de dag zette de 33-jarige Saunders nog een filmpje online waarin hij enthousiast vertelde over het feestje ter ere van de opening van de zaak van zijn familie in hun woonplaats Hoorn.

Het management van de artiest was niet bereikbaar voor commentaar.

Nederlandse darters op Lakeside uitgeschakeld

Geen enkele Nederlandse darter heeft de tweede ronde van het wereldkampioenschap van de BDO weten te bereiken. Jan Dekker werd afgelopen zaterdag al uitgeschakeld door Martin Adams. Vanavond wisten Rick Hofstra en Wesley Harms hun partij in Lakeside Country Club te Frimley Green niet te winnen.

De als veertiende geplaatste Hofstra verloor met 3-1 van de Amerikaan Jim Widmayer. Harms verloor met dezelfde cijfers van de Canadees Jeff Smith. Maandag konden Willem Mandigers, Jeffrey de Graaf en Remco van Eijden al hun terugreis boeken.

Bij de dames werd er wel gewonnen. Sharon Prins in de eerste ronde van won van Lorraine Winstanley (2-0). Anneke Kuijten kon daarintegen geen tegenstand bieden tegen Trina Gulliver (0-2). Aileen de Graaf speelt woensdag haar partij in de eerste ronde van Paula Jacklin. Woensdag starten ook de partijen in de tweede ronde bij de heren. 

Nederlands ebolavaccin op mensen getest

Het Nederlandse farmaceutische bedrijf Janssen heeft een vaccin tegen ebola ontwikkeld dat getest gaat worden op mensen. In samenwerking met een Deens bedrijf zijn 400.000 doses van het preventieve middel geproduceerd. De eerste vrijwilligers hebben het middel inmiddels toegediend gekregen.

Dat meldde het tv-programma Nieuwsuur dinsdagavond.

Janssen Pharmaceutical Companies is al sinds 2002 bezig met de ontwikkeling van het vaccin. Het bedrijf is een dochteronderneming van het Amerikaanse Johnson& Johnson.

Volgens Hanneke Schuitemaker van Janssen is het middel, een combinatie van twee vaccins, succesvol getest op dieren. ,,Dat was de aanleiding om het nu versneld te gaan testen op mensen", zei Schuitemaker. De testfase vindt plaats in Oxford.

Als het vaccin aanslaat, zullen er in de loop van het jaar miljoenen doses worden gemaakt, gereed voor gebruik in Afrika waar Ebola heeft toegeslagen.

'Mercedes haalt 50 pk meer uit F1-motor'

Ferrari, Renault en nieuwkomer Honda kunnen in de Formule 1 hun borst natmaken. De Mercedes-motor was vorig jaar dominant in de sport en voor 2015 staan volgens Auto Motor und Sport weer de nodige verbeteringen op de rol.

Het Duitse blad weet te melden dat Mercedes 50 extra pk's uit de 1,6 liter V6-turbomotor heeft weten te krijgen. Hiermee zouden de drie andere fabrikanten (weer) het nakijken kunnen krijgen. Voordeel voor Ferrari en Renault is wel dat ze hun krachtbron gedurende het seizoen door mogen ontwikkelen, zolang het maximale van 32 tokens maar niet overschreden is. Honda kan dit niet, omdat de fabrikant terugkeert moet de motor voor 28 februari gehomologeerd zijn.

Formule 1 blijft weg uit Zuid-Korea

Het Formule 1-circus strijkt ook dit jaar niet in Zuid-Korea neer. Begin december meldde de internationale autosportfederatie FIA nog, onder voorbehoud, dat op 3 mei een race zou worden gereden in het Aziatische land. Op de aangepaste kalender voor dit jaar, die de FIA dinsdag op de website publiceerde, komt de Grand Prix van Zuid-Korea echter opnieuw niet voor.

Daardoor bestaat het seizoen in de koningsklasse van de autosport uit twintig wedstrijden, met de openingsrace op 15 maart in Australië en de slotrace op 29 november in Abu Dhabi. De Grand Prix van Zuid-Korea werd in 2010 voor de eerste keer afgewerkt in de Formule 1 op het nieuw aangelegde circuit Yeongam. De bezoekersaantallen vielen tegen en de organisatie leed grote verliezen. De GP van Zuid-Korea verdween mede daardoor al na vier edities alweer van de kalender.

De volledige kalender van het F1-kampioenschap in 2015:

Datum Grand Prix
15 maart Australië (Albert Park)
29 maart Maleisië (Sepang)
12 april China (Shanghai)
19 april Bahrein (Sakhir)
10 mei Spanje (Barcelona)
24 mei Monaco (Monte Carlo)
7 juni Canada (Montreal)
21 juni Oostenrijk (Spielberg)
5 juli Groot-Brittannië (Silverstone)
19 juli Duitsland (Nürburgring)
26 juli Hongarije (Budapest)
23 augustus België (Spa-Francorchamps)
6 september Italië (Monza)
20 september Singapore (Singapore)
27 september Japan (Suzuka)
11 oktober Rusland (Sochi)
25 oktober Verenigde Staten (Austin)
1 november Mexico (Mexico Stad)
15 november Brazilië (São Paulo)
29 november Abu Dhabi (Yas Marina)

Tennisser De Bakker redt het niet tegen Ferrer

Thiemo de Bakker heeft het dinsdag in de eerste ronde van het tennistoernooi in Doha niet gered. Hij moest in drie sets zijn meerdere erkennen in de Spanjaard David Ferrer, de als vierde geplaatste Spanjaard. Na twee uur en achttien minuten was het Nederlandse verzet gebroken: 6-7 (4), 6-4 en 6-3.

De Bakker bood de nummer tien van de wereldranglijst prima partij. Halverwege de wedstrijd, het eerste duel tussen beide spelers op de ATP Tour, verminderde het niveau van zijn service. Mede daardoor kon Ferrer het initiatief overnemen.

Bij een stand van 1-1 in de derde set moest De Bakker zijn service inleveren. Hij vroeg daarna een medische behandeling aan voor een pijnlijke grote teen. De Bakker, die dertien aces produceerde, kon daarna het duel geen positieve wending meer geven.

Plasman vergelijkt Postcode Loterij met afpersing

Het argument dat de Postcode Loterij werkt omdat mensen bang zijn met lege handen te staan, is al vaker geuit. Tevens dat het eigenlijk onmogelijk is om niet mee te doen. Deze eigenschappen van de succesvolle loterij zijn zelfs al aan de orde geweest in een rechtzaak die door een 'slechte verliezer' werd verloren. Advocaat Peter Plasman wijst er nu echter op dat een paar mannen heel veel geld aan die angst verdienen.

Plasman gaat nog net niet zover om daadwerkelijk het woord afpersing in de mond te nemen, maar erg veel scheelt het niet. De strafrechtadvocaat wijst in Het Parool op het bedrijf Novamedia, dat jaarlijks 2,05 procent van de inleg opstrijkt voor de vier bedenkers. "Vijftig procent gaat naar goede doelen; op postcodeloterij.nl wordt vermeld dat in 25 jaar 3,8 miljard euro is uitgekeerd aan goede doelen, de inleg was dus 7,6 miljard", rekent Plasman voor. Dus is de opbrengst voor het bedrijf inmiddels 155 miljoen euro.

Novamedia is geen goed doel, stelt Plasman. De mannen hadden naar eigen zeggen 'een heldere droom over het inzamelen van geld voor goede doelen op het gebied van mens en natuur'. Dat idee was geniaal, meent de advocaat: "Mensen doen mee omdat ze bang zijn." Dat zou ook blijken uit onderzoek van Tilburg University. Bovendien gebruikt de loterij dit gegeven zelf in reclames: "Stelt u zich eens voor dat uw buren miljonair worden en u niet." Mensen die op willen zeggen wordt de verloren rechtzaak van de slechte verliezer onder de neus gewreven. "Wanneer u deelnemer bent, kunt u de proef op de som nemen door te proberen op te zeggen."

Feitelijk komt het er op neer dat het eigenlijk niet mogelijk is om niet mee te doen, aldus de strafpleiter. Je bent als persoon immers aan een lot verbonden, en je speelt dus mee of je nou wilt of niet. Zelfs als je verhuist kan nog gretig worden geprofiteerd van de angst dat de kanjer nou net op het oude adres valt: daarop kun je dan ook met een gerust hart blijven meespelen.

Volgens Plasman zit de crux hem er uiteindelijk in dat de angst om te verliezen kan worden afgekocht. Dat klinkt op het eerste gezicht niet onredelijk, meent de advocaat, want daarmee worden toch immers goede doelen gesteund. "Maar angst is een akelig fenomeen en zou als belangrijke drijfveer om mee te doen beter passen bij een club die geld inzamelt voor slechte doelen."

Dichterbij dan die opmerking wil Plasman niet gaan in zijn vergelijking met afpersing, maar de suggestie ligt er dik bovenop. Of het bedoeld is als voorschot op een nieuwe eventuele rechtzaak tegen de Postcode Loterij is evenwel nog onbekend.

'Kopstuk van Verzetsleger van de Heer gepakt'

Amerikaanse en Afrikaanse militairen hebben in de Centraal Afrikaanse Republiek een leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA) gepakt. De man gaf zichzelf over en zegt Dominic Ongwen te zijn, een door het Internationaal Strafhof gezochte beruchte leider van de moordende, martelende en verminkende LRA-militie. De Verenigde Staten proberen de identiteit bevestigd te krijgen

Aanklagers van het ICC beschuldigen Ongwen van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan slavernij, verminking, moord, plundering en het opzettelijk aanvallen van burgers. Hij zou commandant zijn van de Sinia brigade van de LRA dat onder leiding staat van Joseph Kony. Het ICC vaardigde in juli 2005 een arrestatiebevel tegen Kony, Ongwen en anderen uit.

Als het volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken inderdaad om Ongwen gaat, zou dat "een historische klap zijn voor de commandostructuur van de LRA", aldus woordvoerster Jen Psaki.

'Kopstuk van Verzetsleger van de Heer gepakt'
'Kopstuk van Verzetsleger van de Heer gepakt' (Foto: ANP)

FIA introduceert puntensysteem voor superlicentie

Het wordt voor coureurs vanaf 2016 moeilijker om hun superlicentie te behalen. Het rijbewijs voor de Formule 1 kan straks alleen behaald worden als een rijder in drie jaar tijd minimaal veertig punten heeft verzameld. Ook moet een coureur minimaal achttien jaar oud zijn en minimaal twee jaar in singleseaters hebben gereden.

Reden voor alle aanpassingen is Max Verstappen. De pas 17-jarige Nederlander maakte een reuzensprong door na zijn titels in de karts via de Europese Formule 3 naar de Formule 1 te gaan. De Limburger komt komend seizoen uit voor Toro Rosso en heeft inmiddels de superlicentie op zak.

Onder het nieuwe systeem zou dit voor Verstappen niet meer lukken. Niet alleen omdat hij te jong is, maar ook omdat hij slechts derde in de Europese Formule 3 is geworden. Hiermee zou hij in het nieuwe systeem twintig punten hebben gekregen, slechts de helft van wat in de toekomst nodig is.

De titel in de Europese Formule 3 geeft wel toegang tot de superlicentie, evenals een kampioenschap in de IndyCars, World Endurance Series, GP2 Series en de toekomstige Formule 2. Ook de nummer twee uit de GP2 en de nummers twee en drie uit de Formule 2 hebben de mogelijkheid om het 'rijbewijs' snel te behalen. Andere coureurs hebben meerdere jaren nodig om hun doel te bereiken, zo blijkt uit berekeningen van Autosport.

Een aantal coureurs zou onder de nieuwe regels niet meteen gehaald hebben. Red Bull-coureur Daniel Ricciardo zou te weinig punten hebben gehad om in 2011 bij HRT in de Formule 1 te debuteren. Ook een half jaartje langer op lager niveau rijden zou de Australiër niet geholpen hebben. Ook onder meer Giedo van der Garde, Jean-Eric Vergne en Paul di Resta zouden tekort zijn gekomen.

Kampioenschap/Positie 1e 2e 3e 4e 5e 6e 7e 8e 9e 10e
FIA F2 kamioenschap 60 50 30 20 20 10 8 6 4 3
GP2 Series 50 40 40 30 10 8 6 4 3 2
FIA F3 Europees Kampioenschap 40 30 20 10 8 6 4 3 2 1
FIA WEC (alleen LMP1) 40 30 20 10 8 6 4 3 2 1
IndyCar 40 30 15 10 7 5 3 2 1 1
GP3 Series 30 20 20 10 8 6 4 3 2 0
Formule Renault 3.5 30 20 15 10 7 5 3 2 1 0
Japans Super Formula 20 7 5 7 5 3 2 1 0 0
Nationale F4 kampioenschappen 10 7 5 2 1 0 0 0 0 0
Nationale F3 kampioenschappen 10 7 5 2 1 0 0 0 0 0
Formule Renault (EuroCup, ALPS of NEC) 5 3 1 0 0 0 0 0 0 0

'Leg snelheid op fietspad aan banden'

Op fietspaden moet een maximumsnelheid worden ingesteld van hooguit 25 kilometer per uur. Dat adviseert het Fietsberaad, het kenniscentrum op fietsgebied, aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Aanleiding voor het advies is de opkomst van de speed pedelec, een elektrische fiets die een snelheid van ruim 40 kilometer per uur kan bereiken. De snelle tweewieler is voor het Fietsberaad aanleiding om een maximumsnelheid in te voeren op brom- en fietspaden. Die is er namelijk nog niet.

"De maximumsnelheid zou moeten gelden voor alle bestuurders die gebruik mogen maken van het (brom)fietspad, niet alleen de berijder van de speed pedelec, maar ook racefietsers en ligfietsers", aldus het Fietsberaad.

Wetenschappers ontdekken op Aarde lijkende planeten

Buiten ons zonnestelsel zijn planeten ontdekt die erg lijken op de Aarde. Dat hebben wetenschappers dinsdag bekendgemaakt. Afhankelijk van de definitie gaat het om drie of vier planeten die een klimaat hebben waar water in vloeibare vorm kan bestaan. De afmetingen van deze planeten komen overeen met die van Aarde.

Volgens de astronomen zijn de planeten waarschijnlijk ook rotsachtig en bestaan ze niet alleen maar uit gas of ijs. De warmte op de planeten is afkomstig van een ster, net zoals de zon die de Aarde verwarmt.

In totaal zijn nu zeker acht planeten bekend die niet meer dan twee keer zo groot als de Aarde zijn en waar de temperaturen ongeveer gelijk zijn aan die op Aarde.

'Training Syrische rebellen in voorjaar van start'

De training van gematigde Syrische rebellen kan komend voorjaar van start gaan. Dat heeft het Pentagon dinsdag gezegd. Nu wordt bekeken welke rebellen deel mogen nemen aan de training.

Volgens perschef John Kirby zijn mogelijk extra Amerikaanse militairen nodig om te helpen bij de training als het programma eenmaal van start is gegaan. Hoeveel meer militairen eventueel nodig zijn zei Kirby niet. De trainingen vinden plaats in Turkije, Qatar en Saudi-Arabië.

Het trainingsprogramma voor de rebellen is onderdeel van het grotere offensief gericht tegen de extremistische beweging Islamitische Staat. IS heeft grote delen van Syrië en Irak in handen gekregen. Volgens Kirby is de opmars van IS inmiddels tot staan gebracht en is de beweging al enkele weken in het defensief gedrongen.

Vlaamse politie waarschuwt voor nepmail

In Vlaanderen circuleert een valse e-mail van de politie over betaling van een openstaande verkeersboete. Diverse korpsen in Vlaanderen waarschuwen burgers via internet, e-mail en sociale media dat het gaat om oplichting.

Uit een voorbeeld die de politie in Kortrijk online zette, blijkt dat de ontvangers van de e-mail wordt gezegd dat ze nog een boete van 103,50 euro hebben openstaan. Eronder is dan een link om de boete direct via internet te betalen. De schrijvers waarschuwen ook dat als niet wordt betaald, de boete hoger wordt.

Hoeveel mensen de mail al hebben gekregen, is onbekend. De politie roept de ontvangers met klem op niet te betalen.

De e-mail lijkt op zogeheten phishingmails die van bijvoorbeeld een bank afkomstig lijken en waar om vertrouwelijke gegevens wordt gevraagd.

Zelfrijdende auto en sekstoys op CES 2015

Mercedes-Benz heeft een prototype van een luxe zelfrijdende auto onthuld. Sony komt met een nieuwe camera, bedoeld voor het op beeld zetten van extreme sporten. En sekspeeltjesfabrikant Ohmibod heeft een slimme vibrator ontwikkeld die aangestuurd kan worden met een smartwatch.

In Las Vegas is deze week de CES 2015 aan de gang, een grote technologiebeurs waarop bekende fabrikanten jaarlijks hun nieuwste gadgets en toepassingen laten zien. Ook dit jaar zijn er weer veel grote namen vertegenwoordigd. Amerikaanse media staan al vol met foto's van elektronische rolschaatsen, een gasfornuis dat in verbinding staat met het internet en Sleepphones: apparaatjes die eruit zien als haarband en mensen beter laten slapen.

Samsung liet het beurspubliek weten dat het bedrijf rond 2017 alleen nog maar producten verkoopt die op de een of andere manier online kunnen gaan. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant presenteerde ook diverse grote gebogen televisies die binnenkort op de markt moeten komen.

Niet alleen bedrijven en consumenten vinden de beurs interessant, maar ook politici. Zo is de Franse minister van Economische Zaken, Emmanuel Macron, naar Las Vegas gekomen om buitenlandse investeerders te vinden voor innovatieve start-ups in Frankrijk.

Kazuo Hirai, de topman van Sony, uitte op de beurs een persoonlijk dankwoord naar alle kijkers van de controversiële bioscoopfilm The Interview. Sony trok de film over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un enkele weken voor de release nog in, na een grote computerhack waarbij ook gedreigd werd met terreuraanslagen. Maar inmiddels is de film online en in diverse bioscopen een grote hit. Hirai wees in zijn commentaar onder meer op het belang van de vrijheid van meningsuiting.

De Consumer Electronics Show (CES) wordt al gehouden sinds 1967. Vorig jaar waren er meer dan 3600 bedrijven actief aanwezig en telde de beurs ruim 160 duizend bezoekers. Het evenement trekt ook veel celebrities. Dit jaar zijn onder meer dj Tiësto, Dr. Phil en rapper 50 Cent te zien op de CES.

Rob Geus baalt van beschuldigingen

Rob Geus baalt behoorlijk van het programma Rambam dat woensdagavond wordt uitgezonden. In het programma wordt Rob beschuldigd van het meten met twee maten en dat zit hem helemaal niet lekker. "Ik ben wel eens lekkerder wakker geworden", vertelt Geus.

"Ik kwam maandag terug na een werktripje en toen werd ik gebeld door dat ongelooflijk verschrikkelijke programma", vervolgt Geus. In het programma staat een ondernemer centraal die een paar jaar geleden bezoek heeft gekregen van Rob Geus en zijn programma De Smaakpolitie. Omdat Rob toen vond dat de zaak niet aan alle hygiëne-eisen voldeed, kreeg het restaurant geen sticker van Rob. Toch zit er nu een sticker op de deur van de zaak en wel een van het eigen keurmerk van Geus: De keus van Rob Geus.

Volgens Rambam is het keurmerk van Geus te koop en dat willen de programmamakers bewijzen met een verborgen camera-actie. In het programma zou te zien zijn dat Geus bij zijn tweede bezoek niet valt over de hygiëne-eisen die hem tijdens zijn eerdere bezoek wel opvielen. "Het lijkt nu net alsof ik met mijn eigen keurmerk alleen maar mijn zakken wil vullen, maar dat is niet zo."

Geus vertelt dat het keurmerk en de sticker van De Smaakpolitie twee heel verschillende dingen zijn. "Bij De Smaakpolitie kom ik één keer langs en dan kan de sticker gegeven worden of niet, maar bij de Keus van Rob Geus zit dat heel anders", legt Geus uit. Zaken kunnen Geus namelijk zelf benaderen en dan bekijkt Geus of hij hierop ingaat of niet.

"Vervolgens help ik de horecazaken om het keurmerk te verdienen. Ik geef ze advies en het kan zijn dat ik wel drie keer terugga voordat de ondernemer het keurmerk krijgt", aldus Geus, die er geen geheim van maakt dat horeca-gelegenheden hiervoor moeten betalen. Geus zegt dat hij door het programma wordt beticht van dingen die niet waar zijn. "We hebben gewoon te maken met een gefrustreerde ondernemer die wraak wil nemen."

De producent van Rambam stelt 'uitgebreid' met Geus te hebben gesproken en zijn verweer te hebben aangehoord. "Zijn programma en keurmerk zouden niet met elkaar te vergelijken zijn. Feit is dat hij zowel in het programma De Smaakpolitie als bij zijn eigen bedrijf keurmerken uitdeelt die de klant de zekerheid geven dat een zaak hygiënisch is. De makers van Rambam hebben een zaak die Geus in de Smaakpolitie heeft afgekeurd in dezelfde staat teruggebracht. En wat bleek: nu er een fors bedrag werd betaald, kwam het restaurant glansrijk door de keuring. Dat lijkt geen zuivere koffie."

Geus doet zijn best om alle commotie nog een beetje positief te bekijken. "Het is in elk geval weer aandacht voor De keus van Rob Geus. Zo moet ik het maar zien", aldus Geus, die zegt niet bang te zijn voor de negatieve publiciteit. "Ik weet waar ik voor sta en dat weten de ondernemers waar ik langsga ook."

Of Geus stappen gaat ondernemen tegen het programma Rambam weet hij nog niet. "Ik ga eerst maar eens naar de uitzending kijken en dan zie ik wel."

Boeing heeft recordjaar achter de rug

Vliegtuigfabrikant Boeing heeft afgelopen jaar een recordaantal van 723 nieuwe commerciële vliegtuigen afgeleverd. Het aantal nieuwe orders bereikte met 1432 (na aftrek van geannuleerde bestellingen) eveneens een record. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf dinsdag bekend.

De waarde van de bestellingen die Boeing het afgelopen jaar kon toevoegen aan zijn orderboek, bedroeg op basis van de officiële prijslijst 232,7 miljard dollar. Doorgaan krijgen luchtvaartmaatschappijen evenwel fikse kortingen, zeker bij grote bestellingen.

In totaal heeft Boeing de komende jaren nog 5789 vliegtuigen af te leveren bij klanten. Ook dat is het hoogste aantal uit de geschiedenis van de onderneming.

Dekker mogelijk naar Mexico voor recordpoging

Wielrenner Thomas Dekker wil in Mexico het werelduurrecord aanvallen. Dat meldden diverse media dinsdag. Volgens de 30-jarige coureur, die momenteel geen ploeg heeft, staat de locatie echter nog niet definitief vast.

"Ik kies voor een snelle baan en daar zijn er in de wereld een aantal van", liet Dekker bij RTV Noord-Holland weten. "Momenteel voeren we allerlei testen uit om te onderzoeken wat het beste bij mij past. Waarschijnlijk zal het geen baan in Europa zijn. Op hoogte ergens in Midden-Amerika behoort tot de mogelijkheden."

Dekker wil zijn wereldrecordpoging eind februari of begin maart uitvoeren. De Oostenrijker Matthias Brändle is sinds oktober vorig jaar recordhouder met een afstand van 51,8 kilometer. Dat deed hij in het Zwitserse Aigle.

Slecht begin AC Milan na korte winterstop, De Guzman wint ruim met Napoli

AC Milan is slecht begonnen aan het nieuwe voetbaljaar. De ploeg van trainer Filippo Inzaghi verloor dinsdag op eigen veld met 1-2 van het lager geklasseerde Sassuolo. De thuisclub, waarbij Nigel de Jong en Marco van Ginkel ontbraken, kwam door een treffer van Andrea Poli nog wel op voorsprong. Nicola Sansone en Simone Zaza zorgden voor een mineurstemming bij het thuispubliek.

Hekkensluiter Parma verraste voor eigen publiek tegen subtopper Fiorentina: 1-0. Andrea Costa maakte in de grimmige wedstrijd het doelpunt. Mario Gomez miste namens Fiorentina een strafschop. De bezoekers beëindigden het duel met negen man door rode kaarten voor Gonzalo Rodriguez en Stefan Savic. De thuisploeg incasseerde zes keer geel.

Napoli heeft dinsdagavond de uitwedstrijd tegen degradatiekandidaat Cesena overtuigend tot een goed einde gebracht. De nummer vier van de ranglijst, met evenveel punten (dertig) als Lazio maar een iets minder doelsaldo, won met 4-1. Jonathan de Guzman had een basisplaats.

De oud-Feyenoorder werd na ruim een uur, bij een veilige voorsprong van 2-0, naar de kant gehaald ten faveure van Dries Mertens. De Belg stelde niet veel later Gonzalo Higuain in staat zijn tweede treffer van de avond te maken. José Calejón en Marek Hamsik hadden toen ook al gescoord. Een kwartier voor tijd deed Franco Brienza nog iets terug namens Cesena.

Palermo haalde thuis hard uit tegen Cagliari: 5-0. De Argentijn Paulo Dybala kwam twee keer tot scoren.

Overige uitslagen Serie A dinsdag:

Chievo Verona - Torino 0-0

Empoli - Hellas Verona 0-0

Genoa - Atalanta Bergamo 2-2

[vid] [nsfw] Meisjes gaan naakt in bibliotheek

De politie van de Moldavische hoofdstad Chisinau heeft de klopjacht geopend op twee mooie dames. Zij maken er een sport van om zichzelf te laten filmen terwijl zij op publieke locaties uit de kleren gaan.

De dames, een blondje en een brunette, zetten onder de schuilnaam hitgirl_tko pornofilmpjes van zichzelf op een pornosite (op Pornhub vind je de hele verzameling). Zo filmen ze zichzelf in bibliotheken en kroegen. Hier gaan ze uit de kleren en gaan de dames met elkaar spelen.

In een ander filmpje zoenen de geile vrouwtjes elkaar in een bibliotheek. Op de achtergrond is een oud mannetje te zien dat nietsvermoedend een boek leest.

Dumitru Balan ontdekte de filmpjes en kon er niet om lachen. "Een bibliotheek is bedoeld als een plek om te leren", aldus de beste man. "Ik snap niet waar de vrouwen het lef vandaan halen. Deze pornografische troep dient te worden verbannen!"

Uiteraard ging de zeiksnor naar Bromsnor om er aangifte van te doen. De Moldavische politie vermoedt dat deze twee dames niet de enige zijn, en dat er een hele organisatie achter zit. Zij spreken van een 'verontrustende trend'. Ook de bibliotheken in de stad hebben zich inmiddels bij de klopjacht aangesloten.

Een van de filmpjes. Zwaar NSFW, uiteraard

Poster Ant-Man vrijgegeven

Marvel zou Marvel niet zijn als ze niet de geruchtenmachine op volle toeren laten draaien. Zojuist werd er een teaserposter voor hun nieuwe film Ant-Man, met Paul Rudd in de hoofdrol, vrijgegeven.

En een ''teaser''poster is het te noemen, want we zien eigenlijk helemaal niets. Paul Rudd is zo klein als...een mier.

Er is echter hoop, want op de cover van Entertainment Weekly wordt ingezoomd!

Ant-Man is vanaf 6 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien.

Weghalen asbest uit onderzeeboten dure klus

De verwijdering van asbest uit onderzeeërs van de marine wordt een kostbare zaak. Alleen al de sanering van de onderzeeboot Zr. Ms. Zeeleeuw kost een miljoen euro. Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag laten weten.

De drie andere onderzeeboten in dezelfde klasse komen de komende jaren aan de beurt voor sanering en groot onderhoud. Defensie weet niet hoeveel de asbestsanering in totaal gaat kosten. Dat hangt ervan af in hoeverre het asbest ook in die onderzeeërs zit en moet worden weggehaald.

Dit weekend meldde het tv-programma Brandpunt Reporter dat medewerkers op de Zeeleeuw jarenlang zijn blootgesteld aan asbest, dat is verwerkt in de wanden van het schip. Defensie ontkent echter dat het materiaal is vrijgekomen en dat er geen gevaar was voor de gezondheid van het personeel.

Door loskomende asbestdeeltjes in te ademen, kan zich na vele jaren een agressieve vorm van kanker openbaren. Defensie heeft nog geen meldingen over de ziekte gekregen van medewerkers op de Zeeleeuw.

Russisch oppositielid negeert huisarrest

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft zich dinsdag niets aangetrokken van zijn huisarrest en is gewoon naar de winkel gegaan om melk te kopen. Hij werd al snel onderschept door drie mannen - vermoedelijk agenten - die hem naar eigen zeggen weer terug naar huis brachten.

De aartsvijand van president Vladimir Poetin werd vorige week dinsdag schuldig bevonden aan fraude en kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie jaar opgelegd. Hij kreeg huisarrest opgelegd hangende de beroepszitting. Volgens Navalny is het echter in strijd met de wet om hem nu huisarrest op te leggen. Hij sneed daarom naar eigen zeggen zijn enkelband door met een keukenmes.

Het Kremlin lijkt niet geneigd te zijn om Navalny achter de tralies te zetten, omdat hij daarmee een martelaar zou kunnen worden. Desalniettemin wil het Kremlin hem maar weinig speelruimte geven. Navalny werd vooral bekend met zijn onderzoek naar corruptie binnen de Russische overheid. Hij speelde bovendien een belangrijke rol bij de organisatie van de grote antiregeringsdemonstraties in Moskou in 2011 en 2012.

Weer nieuwjaarsvandalen supersnel de cel in

De supersnelrechter in Den Haag heeft dinsdag nog twee mannen veroordeeld voor wangedrag tijdens de jaarwisseling. De eerste straffen werden maandag al opgelegd.

De rechter bestrafte dinsdag een 22-jarige man uit Zoetermeer met met vier maanden cel waarvan twee maanden voorwaardelijk omdat hij zwaar vuurwerk had gegooid naar vier agenten. Een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats kreeg voor het lek steken van de banden bij vier auto's 27 dagen celstraf waarvan 21 voorwaardelijk.

Beiden moeten in ieder geval komend jaar binnenblijven tijdens de jaarwisseling. Maandag legde de supersnelrechter forse straffen op voor het in brand steken van een auto in Den Haag en het gooien van zwaar vuurwerk naar twee agenten, eveneens in de hofstad.

EU gispt Israël en Palestijnen

De Europese Unie heeft dinsdag Israël en de Palestijnen op de vingers getikt omdat ze beiden de spanningen hebben laten oplopen met provocatieve acties. Volgens buitenlandchef van de EU Federica Mogherini kunnen deze acties 'de reeds gespannen situatie verder op de spits drijven'.

Mogherini wees vooral op de beslissing van Israël om tientallen miljoenen aan belastinginkomsten niet over te maken aan de Palestijnse autoriteiten. Dit is volgens Mogherini 'strijdig met de verplichtingen van Israël'.

De kritiek van de EU volgt op kritiek van de Verenigde Staten op maandag.

Henk Westbroek genezen van tbc

Henk Westbroek leed maanden aan tuberculose, maar is nu genezen verklaard. Dat meldt de zanger en presentator op zijn Facebookpagina. Op advies van zijn arts hield hij de ziekte geheim.

Volgens Westbroek adviseerde de arts de geheimhouding omdat mensen na het horen van de diagnose 'zomaar angstig worden en vreemd gaan doen'. "Drie maanden lang vertelde ik vervolgens het ene leugentje na het andere", schrijft de zanger. "Om maar niet op te hoeven treden, aan een tv-programma mee te moeten doen of om een emmer ijsblokjes over mezelf uit te moeten storten. Zware griep, milde longontsteking, voedselvergiftiging en meer van dat soort dingen."

In de vierde maand werd Westbroek 'betrapt' door een vriend. Daarna besloot hij steeds meer mensen te gaan vertellen wat hij had. "Ik verzocht in een adem door iedereen om deze onaangename waarheid voor zich te houden en honderd procent van mijn vrienden, kennissen en collega's heeft dat verzoek gehonoreerd. Wat betekent dat ik door betrouwbare mensen omringd ben."

En nu is hij dus genezen. "De medicijnkuur tegen tuberculose is onprettig omdat je er vrij ziek van kunt worden. Maar omdat ik per begin januari volledig genezen ben verklaard, is het nieuwe jaar juichend voor me begonnen."

De Rooy moet Russen voorlaten in Dakar

Gerard de Rooy heeft zijn aanval in de derde etappe van de Dakar Rally niet door kunnen zetten. In de 284 kilometer lange etappe tussen San Juan en Chilecito moest de Nederlandse trucker de equipes van Airat Mardeev en Andrey Karginov voor laten gaan.

De Rooy lag in het begin van de etappe voor op de concurrenten, maar de Kamazzen kwamen in de slotfase sterk opzetten. Mardeev had op de streep een voorsprong van bijna twee minuten op Karginov, terwijl De Rooy ruim vier minuten toe moest geven. Hans Stacey moest bijna dertien minuten toegeven en werd negende, voor Wuf van Ginkel die maar liefst 21 minuten meer dan Mardeev nodig had.

In het klassement leidt Mardeev met een voorsprong van bijna acht minuten op Ales Loprais. Enkele tellen hieracter staat Karginov. Beste Nederlander is De Rooy met een zevende plaats en tien minuten achterstand. Stacey staat met twaalf minuten achterstand achtste. Marcel van Vliet bezit positie tien meer dan 26 minuten achter de koploper.

Morgen rijden de deelnemers van Chilecito naar Copiapo. De motoren, quads en auto's rijden een proef van 315 kilometer, terwijl de vrachtwagens 174 getimede kilometers af moeten leggen.

Nadal snel uitgeschakeld in Doha

Rafael Nadal is dinsdag bij de Qatar Open in Doha verrassend uitgeschakeld in de eerste ronde. De Spaanse tennisser moest in drie sets zijn meerdere erkennen in de Duitser Michael Berrer, de nummer 127 van de wereldranglijst.

De als tweede geplaatste Nadal begon sterk (6-1), maar verloor daarna de controle over de wedstrijd: 3-6 4-6. Berrer (34) had zich via het kwalificatietoernooi voor het hoofdschema in Doha geplaatst.

Nadal maakte in Qatar zijn rentree in het wedstrijdcircuit. Door blessureleed kwam de nummer drie van de wereldranglijst sinds oktober niet meer in actie op de ATP Tour.

[pic] Man ontdekt: nieuw neukertje poept ook

Een Amerikaan heeft vorige week de ontdekking van zijn leven gedaan. Hij heeft namelijk ontdekt dat ook zijn nieuwe vriendin weleens moet poepen.

De nieuwe vriendin in kwestie, putontheglasses, deed de ontdekking afgelopen vrijdag uit de doeken op Reddit. Hier vertelde zij dat zij en haar vriend die dag hadden doorgebracht in zijn appartement.

Ze hadden nogal zwaar getafeld, want ineens moest het vrouwtje poepen. Dat terwijl zij nog nooit in het bijzijn van haar nieuwe vriend Quincy Gario op de stoomboot had gezet.

Terwijl zij net een beetje ongemakkelijk op de pot een fax uit Darmstadt ontving, schoof haar nieuwe neukertje een allerliefst briefje onder de deur door. Hierop stond een meme afgebeeld, met de tekst dat het heel normaal is om te schijten. Als dat geen garantie is voor neuken...

Werkgevers willen flexibeler cao's

De arbeidsvoorwaarden in cao's moeten hoognodig worden aangepast aan de realiteit van de huidige arbeidsmarkt. De economische crisis, de globalisering en de snelle ontwikkelingen op ICT-gebied vergroten voor werkgevers de noodzaak zich te concentreren op meer flexibiliteit en hogere kwaliteit. Dat zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN in hun dinsdag verschenen Arbeidsvoorwaardennota 2015.

De flexibiliteit zou moeten bestaan uit meer ruimte voor individuele afspraken, beloningsvormen die mee-ademen met de economische omstandigheden en het afbouwen van onregelmatigheidstoeslagen. Tegelijkertijd moeten flexkrachten meer zekerheden krijgen.

'Vuurwapengevaarlijke' Bosschenaar meldt zich

De 24-jarige 'vuurwapengevaarlijke' Bosschenaar Mohamed F., die maandenlang werd gezocht door de politie, heeft zich dinsdag vrijwillig gemeld op het politiebureau in Den Bosch. F. wordt verdacht van betrokkenheid bij gewelddadige ripdeals in Almere en Helmond.

In mei verspreidde de politie op tv en internet een opsporingsbericht voor de Bosschenaar. Zijn naam werd volledig genoemd en er werd een portretfoto getoond. Er werd een beloning van vijfduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Advocaat Arthur van der Biezen zei dinsdag dat de verdachte zich heeft gemeld om zich zo goed mogelijk te kunnen verweren tegen volgens hem onterechte beschuldigingen.

Volgens de politie maakt Mohamed F. deel uit van een bende die ripdeals pleegde in heel Nederland. Bendeleden komen uit Den Bosch en Waalwijk. Eerder werden acht verdachten aangehouden.

Wilhelminakanaal nog weken dicht door ongeval

Het Wilhelminakanaal in Tilburg is naar verwachting nog zeker drie weken dicht door een ongeval met een hefbrug op 17 december. Destijds kwam de brug naar beneden terwijl een vrachtschip eronderdoor voer.

Het schip en de brug raakten door het ongeval zwaar beschadigd. Het herstel van de brug is begonnen en duurt nog tot eind januari, maakte Rijkswaterstaat dinsdag bekend. Scheepvaartverkeer kan omvaren via de Zuid-Willemsvaart.

De onderzoek naar de toedracht van het ongeluk gaat nog veel langer duren. Rijkswaterstaat benadrukt dat de hefbrug weer in gebruik wordt genomen als tests hebben uitgewezen dat het veilig kan.

Teeven komt club verkeersslachtoffers tegemoet

Staatssecretaris van veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil kijken of een aanpassing van de Wegenverkeerswet nodig en mogelijk is bij ernstige verkeersovertredingen. Nu komt de dader er soms mild vanaf omdat alleen een lichter vergrijp valt te bewijzen.

Die toezegging deed Teeven dinsdag aan de Vereniging Verkeersslachtoffers, die op het ministerie van Veiligheid en Justitie een petitie met bijna ruim 27 duizend handtekeningen aanbood aan de bewindsman. De vereniging verzet zich tegen het opleggen van taakstraffen bij ernstige verkeersovertredingen onder invloed of door te hard rijden die de dood of levenslang letsel tot gevolg hebben.

Verder werkt de staatssecretaris aan meer uniforme nazorg voor (nabestaanden van) verkeersslachtoffers, zoals die ook bestaat voor slachtoffers van geweldsmisdrijven. Hij doet dat in overleg met het Openbaar Ministerie, de politie en Slachtofferhulp.

EU wil uitleg van Turkije over migranten

De Europese Unie wil dat Turkije uitleg geeft over hoe het mogelijk is dat mensensmokkelaars twee vrachtschepen met migranten het land uit hebben gekregen zonder dat de Turkse autoriteiten dat in de gaten hadden. "Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen met de twee schepen willen we dat de Turkse autoriteiten de zaak ophelderen", aldus woordvoerder van de Europese Commissie Natasha Bertaud.

De vrachtschepen werden vorige week ontdekt in de Middellandse Zee. Aan boord waren meer dan duizend migranten, veelal vluchtelingen uit Syrië. De mensensmokkelaars hadden de vluchtelingen opgesloten en waren tussen Griekenland en Italië van boord gegaan.

Volgens Bertaud wordt op 'politiek en technisch niveau' overleg gevoerd met de Turkse autoriteiten. "Het is altijd hetzelfde gebied waar de schepen vertrekken en er is dus een probleem dat opgelost moet worden." Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken wilde vooralsnog niet reageren op de kwestie. De Europese grensbewakingsdienst Frontex meent dat de smokkelaars vanuit het zuidwesten van Turkije opereren en geen onderdeel uitmaken van een grotere organisatie.

In 2014 werden rond de 170 duizend immigranten gered op zee. De meesten probeerden vanaf de Libische kust Europa te bereiken in wrakke, niet zeewaardige boten.

Nigeria: legerbasis bezet door extremisten

De Nigeriaanse regering heeft dinsdag toegegeven dat een legerbasis in het noordoosten van het land is ingenomen door islamitische extremisten. Ooggetuigen zeiden maandag al dat de basis, die werd gebruikt door militairen uit Nigeria, Tsjaad, Niger en Kameroen, onder de voet was gelopen door terreurbeweging Boko Haram.

Volgens maarschalk Alex Badeh van de Nigeriaanse luchtmacht waren er alleen nog Nigeriaanse troepen op de basis in Baga, aan de oevers van het Tsjaadmeer, toen de extremisten zaterdag aanvielen. Niger en Tsjaad zouden hun militairen al eerder hebben teruggetrokken. Geruchten dat Tsjaad en Niger zich uit de gezamenlijke troepenmacht waar ook Kameroen bij hoort hebben teruggetrokken werden door Badeh ontkend. De vier landen die aan het Tsjaadmeer grenzen richtten het samenwerkingsverband jaren geleden om terrorisme en wapensmokkel tegen te gaan.

Badeh wilde verder niet in detail treden over de aanval. Ooggetuigen zeiden maandag dat de troepen zich heldhaftig verzetten tegen de extremisten, totdat ze zonder munitie kwamen te zitten. Toen sloegen ze samen met burgers uit Bada op de vlucht.

Kraft wint Vierschansentournee, zware val Ammann

De Oostenrijker Stefan Kraft heeft de Vierschansentournee op zijn naam geschreven. De 21-jarige kwam voor eigen publiek in Bischofshofen tot de derde plaats, maar zag concurrent - en dagwinnaar - Michael Hayböck net niet genoeg punten goedmaken. 

In Innsbruck domineerde Hayböck alle sprongen behalve die in de wedstrijd, in Bischofshofen liet hij zien het toch ook in de competitie aan te kunnen. In de eerste ronde sprong de Oostenrijker naar 137,5 meter, meters verder dan de rest. Met zijn 146,8 punten maakte hij 9,5 punten goed op zijn land- en kamergenoot Kraft, maar tegenover het Duitse ZDF liet Hayböck al weten dat het erg lastig zou worden om de Tournee te winnen: "Ik moet totaal 23 punten goedmaken, dan moet Stefan tegenvallen en ik een geniale sprong laten zien." De strijd om de derde plek in de eindstand ging ook na de eerste ronde tussen de Sloveen Peter Prevc en de Japanner Noriaki Kasai. Net als in de tussenstand namen ze na de eerste sprong de derde en vierde plek in.

De tweede ronde werd overschaduwd door een zware val van Simon Ammann. De Zwitser sprong naar 136 meter, maar viel bij de landing voorover en schoof over de sneeuw. Hij bleef minutenlang liggen voor hij met een brancard afgevoerd werd. Na afloop van de wedstrijd meldde het Oostenrijkse ÖRF dat de Zwitser naar omstandigheden in orde is. Voorin liet Prevc een sterke sprong zien, maar Kasai kwam er ruim overheen. Het was voor de Japanner echter niet genoeg om de Sloveen in het klassement voorbij te steken. Kraft, die als voorlaatste sprong, kwam tot een relatief matige afstand, waardoor Hayböck nog een kans op de eindzege had. Dat lukte echter niet, hoewel hij wel de dagzege voor zich op kon eisen. Kasai werd tweede, tussen de twee Oostenrijkse vrienden.

Kraft gaat na zijn eindzege op de schouders bij teamgenoten Manuel Fettner (links) en Gregor Schlierenzauer (rechts) (Foto: Getty)

Voor Kraft was het een bijzondere overwinning. Hij woont slechts een paar minuten van Bischofshofen en traint regelmatig op de Paul-Ausserleitner-Schanze. Hij is tevens de eerste springer uit het Salzburgerland die de Tournee wint sinds Sepp Bradl, die in 1953 de eerste editie won. Dat een Oostenrijker wint is in de laatste jaren eerder regel dan uitzondering: Sinds Janne Ahonen in 2008 won is elke eindzege naar het alpenland gegaan.

De val van Ammann, vergelijkbaar met de val van de Amerikaan Nick Fairall een dag eerder (Bron: YouTube)

Walkner verrast favorieten in Dakar Rally

Matthias Walkner heeft verrassend de derde etappe van de Dakar Rally bij de motoren op zijn naam geschreven. In de 220 kilometer lange etappa van San Juan naar Chilecito was de Oostenrijkse debutant 40 seconden sneller dan de Spanjaard Marc Coma.

Walkner zat de hele dag in de buurt van de eerste plaats en greep deze in de tweede helft van de etappe. Helemaal zonder ervaring is hij niet, want hij werd eerder al eens wereldkampioen in de MX3-klasse. Achter Coma werd de winnaar van gisteren Joan Barreda Bort derde op bijna twee minuten van Walkner. Beste Nederlander vandaag was Hans Vogels met een 22e plaats en dertien minuten achterstand. Het lijkt niet de Dakar van Frans Verhoeven te zijn, want vandaag vond hij zichzelf terug op een 32e plaats met 23 minuten achterstand.

In het klassement heeft Barreda Bort ruim vijf minuten voorsprong op Paulo Gonçalves. Walkner is geklommen naar plaats drie, met ruim tien minuten achterstand. Coma staat vlak hierachter vierde. Vogels is met een 21e plaats en 55 minuten achterstand de beste Nederlander. Verhoeven staat 29e met ruim een uur achterstand.

Quads
De dagzege bij de quads is verrassend naar Lucas Bonetto gegaan. De Argentijn had op de streep een minuut voorsprong op Sebastian Halpern. Klassementsleider Rafal Sonik werd derde op ruim twee minuten. Kees Koolen, de enige Nederlander, werd vandaag twaalfde op ruim tien minuten achter de dagwinnaar.

In het klassement heeft Sonik nu een voorsprong van bijna vijf minuten op Sergio Lafuente. Ignacio Casale is met iets meer dan vijf minuten achterstand derde. Koolen staat elfde met ruim vijftig minuten achterstand.

Aanslag op politie Istanbul

Bij een politiebureau in het historische centrum van Istanbul is dinsdagmiddag een bom ontploft. Volgens de eerste berichten in Turkse media is daarbij een politieman gewond geraakt.

De bom ging af in het district Sultanahmet, het oudste en meest toeristische gedeelte van de stad waar onder meer de Hagia Sophia en de Sultan Ahmetmoskee staan.

Update 18:05 uur:

Inmiddels is wat meer bekend. Het gaat om een vrouw die een Turks politiebureau binnen is gedrongen en zichzelf opgeblazen heeft met een granaat. Hierbij heeft ze twee politieagenten verwond. Een van hen is er ernstig aan toe.

Over het motief van de vrouw is nog niets bekend.

Update 18:20 uur:

Een van de genoemde politieagenten is aan zijn verwondingen overleden.

Een kleine week geleden probeerde een lid van een extreemlinkse organisatie ook al een aanslag op agenten te plegen met granaten. Dit mislukte echter doordat de granaten niet ontploften. Of deze zaken met elkaar te maken hebben, blijft gissen. 

Nieuwe Planet of the Apes-film verschoven

De nieuwe Planet of the Apes-film, die nog geen officiële titel draagt, is een jaar verschoven. Dit meldt BoxOfficeMojo.

De film zou in de VS eerst op 29 juli 2016 uitkomen, maar de releasedatum is verplaatst naar 14 juli 2017. De reden voor de plotselinge verschuiving is niet bekendgemaakt. Vaak zijn budgetkwesties, salarissen of special-effectsberekingen de reden voor een nieuwe release.

De eerdere films in de Apes-trilogie, Rise of the Planet of the Apes en Dawn of the Planet of the Apes, waren zowel wat betreft recensies en boxoffice een groot succes. De films haalden bij elkaar meer dan een miljard dollar op.

Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.

Tien schademeldingen na aardbeving Wirdum

Bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam zijn tot nu toe tien meldingen van schade binnengekomen na de aardbeving van dinsdagochtend bij het dorpje Wirdum. De beving had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter.

Groningers die schade hebben aan hun huis als gevolg van de bevingen, moeten dat sinds maandag niet meer doorgeven aan de NAM, maar aan het CVW. Dit centrum handelt niet alleen schades af, maar gaat zich ook bezighouden met het preventief versterken van woningen in het Groningse aardbevingsgebied.

De oprichting van het CVW is een initiatief van de Dialoogtafel, een gespreksgroep van betrokkenen en gedupeerden. In het centrum werkten ingenieurs- en bouwbedrijven samen aan het repareren van bevingsschade en het aardbevingsbestendig maken van woningen in het gebied.

Jojanneke van den Berge weer zwanger

Presentatrice Jojanneke van den Berge is in verwachting van haar tweede kind. Dit heeft haar management dinsdag bevestigd naar aanleiding van berichten van Privé.

Van den Berge verscheen maandagavond in de talkshow van Eva Jinek, waar de presentatrice met een dikke buik op de bank zat. Op Twitter ontstond al snel het gerucht dat zij weer zwanger zou zijn. Van den Berge kreeg in november 2013 een dochtertje met haar vriend Thijs Zonneveld.

Jojanneke zou inmiddels al over de helft van haar zwangerschap zijn, aldus Privé. Haar management wil niets kwijt over de duur van de zwangerschap.

De eerste aflevering van het nieuwe programma van de EO-presentatrice, Jojanneke in de prostitutie, wordt dinsdag om 22.00 uur op NPO 3 uitgezonden. De andere drie delen zijn op 13, 20 en 27 januari te zien.

Nachtje woestijn Lammers en broers Coronel

Rust is Jan Lammers en Tom Coronel niet gegund in de Dakar Rally. De twee Nederlandse autosportcoryfeeën kwamen maandag in de tweede etappe zo in de problemen met hun voertuigen dat ze de nacht in de woestijn hebben doorgebracht.

Coronel reed zijn buggy pas op dinsdagochtend (plaatselijke tijd) het bivak van San Juan in Argentinië binnen, waarna de autocoureur zich meteen kon opmaken voor de start van de derde etappe. Ook Lammers reed zijn rallytruck pas een uur voor aanvang van de volgende proef het bivak in.

Toms broer Tim Coronel staat nog altijd vast in de woestijn. Hij probeerde maandag onderweg de stuurproblemen van zijn buggy zelf te herstellen, maar dat lukte niet. Ook hij moest daardoor noodgedwongen de nacht doorbrengen in het stuifzand. Een assistentiewagen is onderweg om hem te helpen.

Tom Coronel en Lammers zijn inmiddels gestart in de derde proef van 284 kilometer richting Chilecito. Tim Coronel is nog altijd niet aan de finish van de tweede etappe gekomen. Ook van Ebert Dollevoet is nog niet bekend waar hij zich bevindt.

Renner Bulgac tekent bij LottoNL-Jumbo

Team LottoNL-Jumbo heeft zich versterkt met Brian Bulgac. De 26-jarige Nederlander heeft een contract voor een jaar ondertekend. Dat heeft de Nederlandse wielerploeg dinsdag bekendgemaakt. Bulgac reed vorig seizoen voor Giant-Shimano.

"Ons team bestond uit 24 renners en eigenlijk vonden we dat net even te weinig voor het programma dat we rijden", lichtte ploegleider Nico Verhoeven toe. "We hebben toen gezocht naar een renner die op lastig terrein goed uit de voeten kan en zo kwamen we uit bij Brian. Hij paste goed in het profiel en heeft bovendien al drie jaar ervaring in de WorldTour."

Bulgac is blij met zijn nieuwe ploeg. "Dit is in een woord geweldig. Dit team is echt een hecht blok en werkt heel professioneel. De randvoorwaarden en de begeleiding zijn uitstekend, waardoor je als coureur echt stappen vooruit kunt maken hier. Ik wil de ploeg zoveel mogelijk helpen."

Poolse voetballer Szukala kiest voor geld

De Poolse voetballer Lukasz Szukala gaat voetballen in Saudi-Arabië. De international geeft ruiterlijk toe dat hij met zijn overstap naar Al Ittihad voor het geld heeft gekozen. "Ik heb aanbiedingen gehad uit Duitsland en Engeland, maar de financiële voorwaarden bij Al Ittihad zijn fantastisch", aldus de 30-jarige speler, die zich voor twee jaar verbond aan de club. "Ik kon dit aanbod gewoonweg niet weigeren."

Szukala komt over van de Roemeense landskampioen Steaua Boekarest. Hij werd afgelopen seizoen gekozen als beste buitenlandse speler in Roemenië. Zijn ploeggenoot Lucian Sanmartean tekende eerder al bij Al Ittihad.

Bezoek aan arthousebioscopen in de lift

De arthousebioscopen en filmhuizen in Nederland hebben een goed jaar achter de rug. Na een lichte daling in 2013 steeg het aantal bezoekers in deze zalen het afgelopen jaar weer met drie procent.

"Veel arthouses hebben erg veel geïnvesteerd in de kwaliteit van hun theater", legt voorzitter Hajo Binsbergen van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs uit. "Dat zie je terug in de bezoekcijfers. Bovendien waren er meerdere titels die wekenlang volle zalen trokken."

Titels die het in de arthouses heel goed deden waren het veelgeprezen coming of age-epos Boyhood, de komedie The Grand Budapest Hotel en de Nederlandse film Dorsvloer vol Confetti. Die laatste titel is overigens een uitzondering: de Nederlandse arthouseproducties weten nog steeds heel moeilijk een publiek te vinden.

Het bezoekersaantal in de bioscopen bleef nagenoeg gelijk in vergelijking met 2013. In totaal werden in 2014 in Nederland 30,8 miljoen kaartjes verkocht.

Vervuilde xtc leidt hier niet tot problemen

De levensgevaarlijke xtc-pillen met Supermanlogo waar eind vorig jaar voor werd gewaarschuwd, hebben in Nederland niet voor problemen gezorgd. Het Trimbos-instituut sloeg groot alarm nadat er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) een als xtc verkochte tablet werd ingeleverd met de gevaarlijke stof PMMA erin.

In Engeland waren er wel grote problemen: daar zijn vier jonge Britten overleden nadat ze een dodelijke xtc-pil hadden geslikt.

Het Trimbos-instituut heeft sinds vorige maand geen meldingen meer gekregen over de schildvormige pillen met het logo van Superman erop. "Het lijkt erop dat landelijk alarm slaan heeft gewerkt", aldus een woordvoerder. Het instituut had voor de feestdagen alle instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld van de pillen.

Geen euthanasie voor Belgische gevangene

De Belgische gevangene Frank Van Den B. mag na jaren procederen toch geen euthanasie plegen. De arts die de euthanasie zou uitvoeren heeft zich teruggetrokken, zo werd dinsdag bekend. Oorspronkelijk zou Van Den B. aanstaande zondag sterven door een dodelijke injectie.

Van Den B. zit al bijna dertig jaar vast in de gevangenis in Brugge voor moord en verkrachtingen. Volgens psychiaters is hij psychisch ziek en lijdt hij onder zijn celstraf. Van Den B. vroeg om euthanasie of overplaatsing naar Nederland voor speciale medische behandeling, omdat hij vindt dat hij in België geen passende behandeling krijgt.

Minister van Justitie Koen Geens zei bij de Vlaamse publieke omroep VRT dat de 51-jarige zedendelinquent donderdag wordt overgebracht naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent. Daar wordt onderzocht of er een oplossing te vinden is.

Veel doden bij aanvallen IS in Irak

Gevechten tussen de Iraakse krijgsmacht en strijders van terreurbeweging Islamitische Staat hebben dinsdag aan zeker 23 militairen en aan de regering gelieerde strijders het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de politie gezegd.

Het geweld in het stadje al-Baghdadi, zo'n 180 kilometer van Bagdad, begon in de ochtend met een zelfmoordaanslag op een groep soennitische strijders die met de regering samenwerkt. Vervolgens vielen IS-strijders nabijgelegen posten van het leger en de politie aan. Urenlange vuurgevechten waren het gevolg, waarbij aan de zijde van de autoriteiten 23 mensen omkwamen. Hoeveel IS-strijders zijn gedood, zeiden de bronnen niet.

Premier Haider al-Abadi zwoer in Bagdad dat het leger al het grondgebied dat afgelopen zomer in handen viel van IS zal heroveren. "We zullen overwinnen. De dag dat ons land wordt bevrijd nadert", aldus al-Abadi tegen een groep net afgestudeerde legerofficieren. "Ons doel (...) is om vrede en voorspoed te laten zegevieren en deze donkere periode in de Iraakse geschiedenis af te sluiten."

IS liet eerder op de dag weten in de provincie Salahuddin acht mannen te hebben gedood. De slachtoffers werkten volgens IS samen met de Iraakse regering en de internationale coalitie die al maanden luchtaanvallen uitvoert op IS.

Den Oudsten officieel burgemeester Groningen

Peter den Oudsten is dinsdag tijdens een openbare raadsvergadering geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Groningen. De 63-jarige Den Oudsten neemt de ambtsketen over van Ruud Vreeman, die sinds het vertrek van Peter Rehwinkel in oktober 2013 waarnemend burgemeester was.

De in Leeuwarden geboren Den Oudsten was sinds 2005 burgemeester van Enschede. Daarvoor was de PvdA'er vier jaar lang burgemeester van Meppel.

'Noord-Korea heeft groot cyberleger'

Noord-Korea heeft volgens zijn zuiderbuur een cyberleger dat bestaat uit zo'n zesduizend personen. Het doel van deze digitale strijdmacht zou het dwarsbomen van het Zuid-Koreaanse leger en de regering zijn. Eerder werd nog geschat dat Noord-Korea zo'n drieduizend cybermilitairen had.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie zei in een rapport dat Noord-Korea inmiddels ook in staat is om de Verenigde Staten aan te vallen. Dat zou blijken uit de recente vooruitgang die het land heeft geboekt op het gebied van rakettechnologie. Bovendien is het land druk bezig om kernkoppen zo aan te passen dat ze op de bestaande langeafstandsraketten van het land passen.

De VS hebben Noord-Korea beschuldigd van een grootschalige computeraanval bij Sony Pictures. Zuid-Korea zegt bovendien dat het noorden sinds 2007 zeker zes grote cyberaanvallen heeft uitgevoerd. Daarnaast is een groot aantal pogingen gedaan om binnen te dringen in computersystemen van bedrijven en overheidsdiensten.

Terranova neemt wraak in Dakar, Ten Brinke crasht

Orlando Terranova heeft wraak genomen na zijn crash gisteren in de Dakar Rally. De Mini-coureur verloor in de tweede etappe 24 minuten, maar maakte vandaag in de 284 kilometer lange etappe tussen San Juan en Chilecito weer wat goed.

Op de streep had Terranova bijna twee minuten voorsprong op Toyota-coureur Giniel de Villiers. Zijn merkgenoot Yaheed Alrajhi werd verrassend derde, drie minuten achter de dagwinnaar. Hiermee bleef hij grote namen als Carlos Sainz en Nasser Al-Attiyah voor.

Beste Nederlander vandaag was Erik van Loon met een achtste plaats op bijna twaalf minuten. Berhard ten Brinke, gisteren nummer drie, ging in de derde etappe lang goed mee in de strijd om een topklassering, maar crashte. Hij kon verder rijden, maar verloor uiteindelijk ruim een half uur.

In het klassement heeft Al-Attiyah ruim vijf minuten voorsprong op De Villiers. Terranova is op ruim achttien minuten derde. Van Loon is op plaats zeven met 27 minuten achterstand de beste Nederlander. Ten Brinke staat met 36 minuten achterstand achtste.

Nederlander eet meer appels en peren

Nederlanders eten meer appels en peren. De binnenlandse verkoop van dit fruit van eigen bodem ligt op een aanzienlijk hoger niveau dan voorgaande jaren. Consumenten aten dit najaar twintig procent meer Conference-peren, vergeleken met het gemiddelde in deze periode in de vorige twee jaar.

De stijgende consumptie geldt ook voor Elstar-appels, zij het in iets mindere mate. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerde inventarisatie van verkoopcijfers door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

De hogere consumptie hangt voor een belangrijk deel samen met het lage prijsniveau van het fruit, zegt de brancheorganisatie. Maar ook de vroege en ruime oogst vergeleken met voorgaande jaren speelde een rol. Tevens lijken consumenten positiever te staan tegenover Nederlands fruit sinds het verlies van de Russische afzetmarkt door de boycot. Dat genereerde veel media-aandacht voor de Nederlandse fruittelers, aldus NFO.

Scarlett Johansson gestrikt voor Ghost in the Shell

Even leek het erop dat Margot Robbie in de huid zou kruipen van het hoofdpersonage van deze Japanse anime, maar gezien haar verplichtingen naar Warner/DC's Suicide Squad, komt er een streep door dit gerucht. Niemand minder dan 'Black Widow'-Scarlett laat zich lenen voor de hoofdrol in Masamune Shirow’s Ghost in the Shell manga verhalenreeks. Suit up Scarlett!

Het verhaal volgt de heldendaden van een lid van de geheime dienst die zich specialiseert in het opsporen en bestrijden van tech-gerelateerde misdaad. Ingepakt in een techno-suit en voorzien van een overdaad aan actie, belooft dit een titel te worden om naar uit te kijken. 

De film Lucy, Johanssons laatste titelrol, schraapte 394 miljoen dollar bij elkaar wereldwijd en de Monroe van de 21e eeuw is in mei van dit jaar te zien in Avengers: Age of Ultron. 

Johansson Ghost in the Shell
Scarlett Johansson gestrikt voor Ghost in the Shell

Nipte zege voor AS Roma

AS Roma heeft dinsdag een kleine overwinning 1-0 geboekt op Udinese. In de zeventiende minuut maakte Davide Astori de enige treffer van de wedstrijd. De bal leek niet helemaal over de lijn te zijn gegaan, maar scheidsrechter Marco Guida kende het doelpunt toch toe.

Kevin Strootman speelde voor het eerst weer een hele wedstrijd bij AS Roma. Het was de tweede keer dat hij in de basis begon na zijn zware knieblessure. Urby Emanuelson kwam zeven minuten voor tijd het veld in voor Adem Ljajic. Hij kreeg in de slotfase een gele kaart.

AS Roma heeft nu evenveel punten als koploper Juventus, dat dinsdag nog in actie komt tegen Internazionale. In Italië wordt traditioneel op Driekoningen een volledig programma afgewerkt.

Dutt technisch directeur bij VfB Stuttgart

VfB Stuttgart heeft Robin Dutt aangesteld als technisch directeur. De oud-trainer van SC Freiburg, Bayer Leverkusen en Werder Bremen heeft een contract getekend tot december 2018 bij de club van coach Huub Stevens. Hij volgt Fredi Bobic op.

De 49-jarige Dutt was in het verleden al als technisch directeur werkzaam bij de Duitse voetbalbond. Hij keerde daarna terug naar het veld. Hij was dit seizoen coach van Werder Bremen, maar zijn contract werd begin dit jaar ontbonden. Hij stond al sinds oktober bij Bremen op non-actief.

Dutt moet onder meer het trainersvraagstuk voor na dit seizoen oplossen bij Stuttgart. Stevens weet namelijk nog niet of hij aan wil blijven als coach van de in degradatienood verkerende club.

Boete voor doelman Arsenal na roken

Doelman Wojciech Szczesny van Arsenal heeft een boete van 25 duizend euro opgelegd gekregen omdat hij na de wedstrijd op nieuwjaarsdag een sigaret heeft gerookt onder de douche. Dat melden Engelse media dinsdag. De Poolse keeper zou een sigaret hebben opgestoken na de nederlaag tegen Southampton.

Szczesny moet ook publiekelijk zijn excuses aanbieden. Hij stond ook niet in het doel bij het duel in de FA Cup met Hull.

Vorig jaar doken er beelden op van Jack Wilshere met een sigaret. Ook hij moest van Arsenal openbaar zijn excuses maken.

Amsterdam wil bruggen met led belichten

De beroemde en veel gefotografeerde Amsterdamse bruggen moeten energiezuiniger worden belicht. De gemeente begint daarom woensdag met een proef waarbij De Raambrug in de binnenstad een jaar lang led-lampjes krijgt aan de onderkant.

Deze manier van verlichten bespaart energie en verlicht de brug over het Singel op een andere wijze. Tijdens het jaar bekijkt de gemeente of de installatie bestendig is tegen aanvaringen, vocht en vandalisme. Ook mogen omwonenden en bezoekers van de stad hun mening geven. Aan de hand van deze bevindingen wordt gekeken of de andere van de in totaal tachtig verlichte bruggen in de grachtengordel deze lampen krijgen.

De bruggen worden nu nog aan beide zijden van de onderdoorgang verlicht met een boog van gloeilampen. Deze zijn aan vervanging toe.

Dalende olieprijs raakt investeringen

De enorme daling van de olieprijs kan ten koste gaan van de investeringen in de oliesector. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Vooral bedrijven die zich bezighouden met de zoektocht naar nieuwe olievelden in de VS worden volgens Moody's hard geraakt door de dalende prijs. Als de olieprijs dit jaar uitkomt op gemiddeld 75 dollar per vat zullen zij hun investeringen volgens het ratingbureau met een vijfde terugschroeven. Bij een prijs lager dan 60 dollar krimpen de investeringen met 30 tot 40 procent. Buiten de VS gaan de investeringen volgens Moody's dit jaar waarschijnlijk met 10 tot 20 procent omlaag.

De olieprijs is het afgelopen halfjaar ruimschoots gehalveerd, onder meer door de sterke groei van het aanbod aan olie uit de VS. Dinsdagochtend stond de prijs van Amerikaanse olie 1 procent in de min op 49,55 dollar per vat. Dat is het laagste niveau sinds eind april 2009.

Brink's opnieuw in gesprek over personeel

Geldtransporteur Brink's heeft branchegenoten GSN, G4S en SecurCash dinsdag opnieuw uitgenodigd voor overleg over het in dienst nemen van zijn overtollige personeel. Vanwege een eerder aangekondigde reorganisatie verliezen 650 Brink's-medewerkers medio dit jaar hun baan.

De reorganisatie is het gevolg van het vertrek van Rabobank als belangrijkste klant bij Brink's. De bonden eisen onder meer dat Brink's zo veel mogelijk mensen naar nieuw werk begeleidt. Tot nu toe hebben pogingen om dit te realiseren niet tot resultaat geleid, zegt het bedrijf.

Brink's ziet de uitnodiging als een ultieme poging om een deel van de medewerkers alsnog elders onder te brengen. Krijgt Brink's zijn branchegenoten niet aan tafel, dan beraadt het bedrijf zich op juridische maatregelen om herplaatsing alsnog voor elkaar te krijgen.

Tv-dochter Bill Cosby verdedigt rolmodel

Keshia Knight Pulliam, de actrice die Bill Cosby's dochter Ruby Huxtable speelde in The Cosby Show, heeft haar tv-vader verdedigd. "Dat is niet de man die ik ken", zei ze maandag in Today Show in reactie op de vele beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van Cosby, die ze omschrijft als haar rolmodel.

"Hij is zon groot voorbeeld en je kunt niets afdoen van alle geweldige dingen die hij heeft gedaan. De miljoenen dollars die hij heeft gegeven aan scholen en onderwijs, en ook wat hij deed met de Cosby Show en hoe grensverleggend dat was."

Today Show vroeg Pulliam maandag naar de beschuldigingen tegen de 77-jarige komiek. "Niemand behalve de mensen die erbij waren weten precies wat er is gebeurd", zei de actrice. "Ik kan alleen spreken over de man die ik ken en van wie ik hou. Het zijn alleen beschuldigingen. Maar je bent onschuldig totdat schuld is bewezen."

Ruby Huxtable was het jongste kind in het gezin in The Cosby Show. De sitcom was een hit in de jaren 80.

Rechter legt minder vaak levenslang op

Sinds de maximaal tijdelijke celstraf is verhoogd van twintig naar dertig jaar, in februari 2006, leggen rechters minder vaak levenslang op. De wetswijziging is een gunstige ontwikkeling geweest, zegt strafadvocaat Wim Anker dinsdag. "Er worden nu veel vaker straffen opgelegd van 24, 28 en 30 jaar. Of 25 jaar en tbs, zoals recent in het geval van de aanvankelijk tot levenslang veroordeelde Patrick S."

S., die twee vrouwen doodde, was een cliënt van Anker. De raadsman is sinds jaar en dag een bekende voorvechter van verandering in het Nederlandse systeem. Hij hamert erop dat Nederland in Europa een unieke positie inneemt door zich vooralsnog weinig gelegen te laten liggen aan uitspraken van het Europese Hof van de afgelopen twee jaar, waarin bij herhaling is gesteld dat er altijd perspectief moet zijn. "We leven niet op een eiland", aldus Anker. "Kijk naar de buurlanden, dat doen we bij het drugsbeleid ook."

In Nederland kan alleen een geslaagd verzoek tot gratie tot beëindiging van een levenslange celstraf leiden. Dit is een grote zeldzaamheid. "Het klinkt cynisch", zegt Anker, "maar je krijgt alleen gratie als je terminaal ziek bent. In 2009 is voor het laatst gratie verleend - aan een terminaal zieke."

Het pleidooi van PvdA'er Jeroen Recourt voor het bieden van perspectief aan levenslang gestraften is niet nieuw, maar zeer welkom, zegt Anker. "Recourt is een gezaghebbend Kamerlid en oud-rechter. Hij gooit een steen in de vijver, waarvoor dank. Daarmee gaat hij recht in tegen het beleid van de zittende bewindslieden. Voor hen is levenslang een leven lang, maar dat is een onhoudbaar, rigide standpunt."

Vorig jaar is geen veroordeling tot levenslang uitgesproken. Wel geëist, in hoger beroep, tegen Faig B., wegens de moord op vier vrouwen. De uitspraak in die zaak moet nog worden gedaan. In eerste aanleg veroordeelde de rechter B. tot levenslang.

De laatste veroordelingen tot levenslang zijn gedaan in het liquidatieproces Passage, waar drie verdachten deze straf kregen opgelegd. Definitief is die nog niet: het proces in hoger beroep is nog in volle gang bij het gerechtshof in Amsterdam.

Anker is lid van het in 2008 opgerichte Forum Levenslang, een groep van 130 juristen, medici, wetenschappers en pastoraal werkers die zich beijvert voor verandering van het Nederlandse systeem.

Weer verkooprecord voor automaker Rolls-Royce

Voor het vijfde jaar op rij heeft Rolls-Royce een verkooprecord in de boeken gezet. Dat maakte de Britse maker van luxewagens dinsdag bekend.

In totaal bracht Rolls-Royce, dat onderdeel is van BMW, afgelopen jaar 4063 limousines aan de man, een verkoopplus van 12 procent in vergelijking met 2013. Het is voor het eerst in de 111-jarige historie van het bedrijf dat er meer dan 4000 auto's werden verkocht.

In Europa steeg de verkoop met 40 procent. In de Verenigde Staten, de belangrijkste markt voor de automaker, lag de verkoop 30 procent hoger dan een jaar eerder.

De verkoop werd onder meer gestuwd door nieuwe modellen als de Ghost Series II en de Wraith. Daarbij is Rolls-Royce naar eigen zeggen marktleider in het superluxe segment van autos die voor meer dan 200.000 euro van de hand gaan.

Arts voelt druk om euthanasie uit te voeren

Zeventig procent van de artsen ervaart wel eens druk om euthanasie uit te voeren, zowel van patiënten als van hun naasten. Die druk is de laatste jaren ook toegenomen, vindt 64 procent van de artsen die deelnamen aan een onderzoek over euthanasie. "Het is een wijdverspreid misverstand dat iedere Nederlander recht heeft op euthanasie", stelt Rutger Jan van der Gaag, voorzitter van artsenorganisatie KNMG.

In de wet staat dat euthanasie strafbaar is, maar onder bepaalde omstandigheden wel mag worden uitgevoerd: als er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden en er geen alternatieven zijn. Het verzoek moet getoetst zijn door een tweede, onafhankelijke arts, een SCEN-arts. "Maar een arts heeft altijd het recht het verzoek te weigeren, bijvoorbeeld om principiële redenen. Het is dan wel gebruikelijk dat hij de patiënt doorverwijst naar een collega."

Spaanse loterij verdeelt 560 miljoen euro

De Spaanse loterij El Niño heeft dinsdag 560 miljoen euro aan prijzengeld verdeeld. De hoofdprijzen van tweehonderdduizend euro vielen op loten die waren verkocht in Leganes, een voorstad van Madrid. Kleinere geldprijzen gingen naar gelukkigen in de provincie Albacete, Almeria en Barcelona.

De naam van de loterij, Het Kind, verwijst naar het kindeke Jezus, dat volgens de overlevering op 6 januari werd bezocht door de drie wijzen uit het oosten die geschenken meebrachten.

De loten voor El Niño kosten twintig euro per stuk. De jackpot is bewust beperkt gehouden, zodat meer mensen een prijs winnen.

HTC boekt eerste omzetgroei in jaren

De Taiwanese smartphonefabrikant HTC heeft zijn omzet vorig kwartaal voor het eerst in ruim drie jaar zien groeien. Met nieuwe toestellen konden eindelijk resultaten worden geboekt in de felle strijd met concurrenten Apple, Samsung en Xiaomi, zo maakte HTC dinsdag bekend.

De omzet in het vierde kwartaal steeg met bijna 12 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 47,9 miljard Taiwanese dollar (1,3 miljard euro). Daarmee namen de opbrengsten voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2011 toe. HTC boekte vorig kwartaal een nettowinst van omgerekend ruim 12 miljoen euro en hield daarmee ruim twee keer meer over dan analisten gemiddeld voorspelden.

HTC profiteerde van de introductie van nieuwe smartphones en tablets, die speciaal zijn gericht op opkomende markten. Daarmee wist het bedrijf de strijd aan te binden met onder meer de iPhone 6.

Raketlancering SpaceX afgelast

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft dinsdag in Florida de lancering van een onbemande Dragon-capsule met 2200 kilo voorraden en wetenschappelijke experimenten aan boord voor het internationale ruimtestation ISS afgelast vanwege motorproblemen. Met nog iets meer dan een minuut op de teller werd besloten de lancering af te blazen. De eerstvolgende mogelijkheid is vrijdag.

Een van de twee motoren van de raket werkte niet naar behoren, aldus SpaceX. Als in de controlekamer het besluit tot afgelasting niet was genomen had de computer dat waarschijnlijk seconden later gedaan.

Niet de bevoorradingsmissie zou deze keer het interessantste aspect zijn, maar de terugkeer van de stuwraket Falcon 9. Normaal gesproken stortten stuwraketten opgebruikt en onbruikbaar geworden neer voor een zeemansgraf. Deze keer echter zou geprobeerd worden de raket te laten landen op een speciaal ontworpen platform voor de kust van Florida in de Atlantische Oceaan. Het gaat om een ongekende manoeuvre die moet resulteren in het hergebruik van de raket. Dat zou de kosten van de ruimtevaart verder terugdringen en lanceringen bovendien kunnen versnellen.

Oprichter van SpaceX Elon Musk schatte de kans op het slagen van de terugkeer vooraf op vijftig procent.

Mannen vast voor stelen kostbare vracht

Drie mannen zijn vorige maand op heterdaad betrapt toen ze op Schiphol een kostbare vrachtlading wilden stelen. Deze had een waarde van bijna 2 miljoen euro, maakte de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven dinsdag bekend.

De verdachten, twee mannen van 20 en 26 jaar uit Hoofddorp en een 27-jarige man uit Nieuw-Vennep, kwamen in beeld tijdens een lopend onderzoek. Ze konden daardoor gepakt worden op het moment dat ze bezig waren om er met de lading vandoor te gaan.

Later is ook nog een vierde persoon aangehouden, een 30-jarige man uit Hillegom. Het betreft een medewerker van het bedrijf waarvan de vracht was. Hij is inmiddels weer op vrije voeten, maar blijft nog wel verdacht van betrokkenheid bij de diefstal.

Defensie helpt bij zoektocht naar vermiste Noor

In de zoektocht naar de vermiste Noor Tore Grodem krijgt de Amsterdamse politie deze week hulp van het leger. Met speciale sonarapparatuur zoeken zij nogmaals in het water van de Singelgracht. Ook gaat de politie met speurhonden naar de plek in het Vondelpark, waar zondag mogelijk sporen zijn gevonden.

"We hebben al eerder gezocht bij de Singelgracht met honden en een sonarboot", vertelde een politiewoordvoerder. "Maar onze sonarapparatuur zoekt alleen op de bodem. Die van Defensie kan ook horizontaal in het water zoeken." In het water liggen woonboten en het zou kunnen zijn dat de Noor is komen vast te zitten.

Apple krijgt patent op buigbare iPhone

Onder het kopje 'ironie ten top', heeft Apple een patent gekregen op 'buigbare en flexibele elektronische apparaten', aldus iCulture. Het gaat in dit geval niet om slechts een buigbaar scherm, maar de hele telefoon zou moeten kunnen buigen. Apple heeft dit patent al een jaar geleden ingediend, maar het is onlangs pas toegekend door de US Patent & Trademark Office.

Een buigbare iPhone kan meerdere toepassingen hebben. Uiteraard is een buigbare telefoon minder schadegevoelig in de broek van de hipster, maar er zijn ook nog andere toepassingen te bedenken. Zo zou je de telefoon bijvoorbeeld kunnen ontgrendelen door deze simpelweg open te vouwen.

De ironie van dit patent zal vele mensen niet ontgaan. Kort na de release van de iPhone 6 en 6 Plus kreeg Apple last van het zogeheren 'Bendgate'. De telefoons, en dan vooral de 6 Plus, zouden in de broeken van mensen snel buigen. Het filmpje dat dit aan zou moeten tonen ging binnen no-time viral op het internet. Dat dit later ontkracht is door de Amerikaanse consumentenbond, houdt vele Apple-haters en fAndroids niet tegen om het bewuste filmpje alsnog veelvuldig aan te halen.


Ook een manier om je telefoon te buigen

Bioscopen trekken 30,8 miljoen bezoekers

De Nederlandse bioscopen hebben vorig jaar 30,8 miljoen bezoekers ontvangen. De totale recette van de theaters bedroeg 250 miljoen euro. Daarmee zijn de resultaten nagenoeg gelijk aan die van 2013. Ook het marktaandeel van de Nederlandse film bleef stabiel op bijna 21 procent.

Dat maakte voorzitter Hajo Binsbergen van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs dinsdag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de bioscopen. De bezoekerspiek lag zichtbaar in het eerste en het laatste kwartaal van 2014. Door het WK voetbal en het matige aanbod wisten de bezoekers de bioscopen in de zomer slechter te vinden.

De best bezochte film van het jaar was Gooische Vrouwen 2, waarvoor binnen een maand bijna 1,2 miljoen kaartjes werden verkocht. Op de tweede plaats eindigde The Hobbit 3 (833.000 bezoekers), op de derde plek staat The Hunger Games: Mockingjay Part 1 (674.000 bezoekers).

Doordat er meer bioscopen openden, daalde de bezettingsgraad van de zalen wel.

Israël verdeeld over onderzoeken naar Gaza-oorlog

Binnen het Israëlische leger woedt een felle discussie over het al dan niet onderzoeken van mogelijke misdaden van militairen tijdens de oorlog in Gaza vorig jaar. Door de kwestie staan de officieren en de advocaten van het leger lijnrecht tegenover elkaar.

De tegenstanders menen dat door militairen strafrechtelijk te onderzoeken soldaten in toekomstige conflicten aan handen en voeten worden gebonden. Daarnaast zou het moraal van de troepen een flinke deuk oplopen en zou het vertrouwen waar de Israëlische dienstplicht op is gebaseerd worden geschonden.

Maar dat is buiten de aanmelding van de Palestijnse Autoriteit bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gerekend. De Palestijnen hebben eerder aangegeven Israël bij het hof te willen aanklagen voor oorlogsmisdaden. Alleen door zelf een robuust onderzoek uit te voeren kan Israël ervoor proberen te zorgen dat het ICC een eventuele zaak niet oppakt. Het ICC neemt namelijk alleen zaken in behandeling als het land waar het mogelijke vergrijp plaatsvond niet in staat of niet bereid is de zaak zelf te onderzoeken.

Na dagen van raketbeschietingen door Palestijnse militanten zette Israël vorig jaar op 8 juli de aanval in op Gaza. In de vijftig dagen die volgden kwamen volgens de Verenigde Naties meer dan 2100 Palestijnen om. De meeste slachtoffers waren burgers. Aan Israëlische zijde waren 72 doden te betreuren, onder wie zes burgers. Israël zegt dat het hoge dodental de schuld is van de militante beweging Hamas, wier leden zich verschuilen onder de burgerbevolking. Maar critici betwijfelen of Israëls reactie op de raketbeschietingen proportioneel was.

Israël voert wel onderzoeken uit naar zijn eigen troepen, maar deze zaken leiden zelden tot veroordelingen. Na een offensief in Gaza in 2009 werden vier militairen schuldig bevonden aan diverse vergrijpen, waaronder plunderen, onjuist gebruik van een wapen en levensgevaarlijk gedrag. De zwaarst gestrafte militair kreeg een celstraf van nog geen vier maanden.

De belangrijkste voorstander van meer strafrechtelijke onderzoeken is de advocaat-generaal van het leger, Danny Efroni, wiens team meer dan honderd klachten heeft ontvangen over het offensief van vorig jaar. Efroni wil ten minste tien incidenten onderzoeken, waaronder de dood van vier jongetjes op een strand in Gaza, op 16 juli, en de beschieting van een VN-school op 24 juli. Maar militaire analisten denken dat Efroni het niet zozeer gemunt heeft op Israëlische militairen. Hij zou de zaken juist intern willen onderzoeken om een zaak bij het ICC te vermijden.

"Sommigen in het leger zeggen 'laten we het onderzoeken, we hebben niks te verbergen'. Zodra we gaan onderzoeken houden we het internationaal recht buiten de deur. Er komt dan geen internationaal onderzoek en geen rechtszaak in Den Haag", zegt Ilan Katz, die voor een van Efroni's voorgangers werkte.

'Strijd ebola niet gestreden'

De ebola-epidemie moet dit jaar zijn uitgebannen, maar dat zal nog een zware klus worden, verwacht de Nederlandse ebola-gezant Hans Docter. In Sierra Leone ziet hij mensen weer de fout ingaan en hij maakt zich zorgen over Guinee-Bissau, zo zegt hij.

Docter coördineert inmiddels drie maanden de Nederlandse inzet tegen de ziekte. De internationale gemeenschap heeft de impact duidelijk onderschat. Eerdere uitbraken bleven altijd kleinschalig en werden op dorpsniveau opgelost. Toen de ziekte uitbrak in Guinee, Sierra Leone en Liberia is gewoon onderschat hoe lastig de omgeving is, hoe zwak de gezondheidszorg is en hoe sterk de traditionele en religieuze overtuigingen zijn.

Hij merkt dat het nog steeds moeilijk is om mensen te overtuigen hun gedrag te veranderen. "Sierra Leone is een goed voorbeeld. Toen ebola uitbrak is er heel veel geïnvesteerd in voorlichtingscampagnes. En nu merk je dus dat ondanks alle voorlichting die de bevolking van de hoofdstad Freetown heeft gekregen, dat ze daar toch weer onveilig gedrag vertonen en weer overledenen wassen, toch weer naar begrafenissen gaan, toch zich niet aan de quarantaineregels houden." Zo wordt het volgens hem heel moeilijk om ebola terug te dringen. "Dat is de grootste uitdaging."

Volgens Docter gaan heel veel boodschappen gewoon over het hoofd van mensen heen. "Twee derde (van Sierra Leone) is analfabeet. Er zijn ook andere ziektes waaraan ze dood gaan zoals cholera en dit is vanuit hun perspectief een ergere vorm van cholera. Tegen zoveel onwetendheid moet je langer en creatiever opboksen dan tot nu toe gedaan. Maar er worden voortdurend nieuwe dingen geprobeerd en je merkt dat mensen hun gedrag echt veranderen als ze een aantal ebola-gevallen hebben gezien. Dan schrikken ze zich rot en dan verandert het gedrag vaak."

Toch ziet hij het niet somber in voor de landen. Bedrijven passen zich aan en buitenlandse ondernemers stellen investeringen uit maar niet af. Zijn angst voor politieke instabiliteit is afgenomen. "Het is een risico, maar die is wel kleiner geworden. Deze enorme inspanning heeft de mensen dichter bij elkaar gebracht en het bestuur nauwer in contact gebracht met de bevolking."

Docter denkt dat de grote aantallen besmettingen begin dit jaar onder controle zullen zijn gebracht. Het grootste risicoland voor verdere verspreiding is Guinee-Bissau. "Dat is eigenlijk net zo'n land als Sierra Leone, Guinee en Liberia, met dezelfde gebrekkige infrastructuur en manier van leven. Als ebola in Guinee-Bissau zou uitbreken, dan zal het heel lastig worden om het daar te bestrijden."

Dalai Lama 'treedt op' op rockfestival

De Dalai Lama zal op zondagochtend 28 juni een toespraak houden op het legendarische Britse rockfestival Glastonbury. Dat staat op de website van het Britse Dalai Lama Center Of Compassion.

Hoewel het precieze onderwerp van de speech nog niet bekend is, benadrukt de organisatie van de Tibetaanse geestelijk leider dat hij bij drie zaken nauw betrokken is: het bevorderen van naastenliefde en barmhartigheid, het aanmoedigen van een dialoog tussen religies en het behoud van de Tibetaanse cultuur van vrede en geweldloosheid.

Het zondagochtendprogramma op het Pyramidepodium van Glastonbury, dat ook door de BBC wordt uitgezonden, werd in voorgaande jaren onder meer verzorgd door het Engelse Nationale Ballet en de bisschop van Bath and Wells.

De komst van de dalai lama is nog niet formeel bevestigd door de festivalorganisatie. Op de website van Glastonbury 2015 staat vooralsnog één boeking aangekondigd: veteraan Lionel Richie, die eveneens op zondag 28 juni zal optreden.

Twee apps om files in Amsterdam te bestrijden

Twee apps adviseren automobilisten de komende maanden om files in Amsterdam te ontwijken. Superroute van Amsterdam Onderweg en ADAM van het consortium Amsterdam Mobiel helpen de verkeersdruk over de stad te verspreiden. Allebei houden bij het uitstippelen van de optimale route rekening met verkeersverwachtingen.

Beide hulpmiddelen maken deel uit van de Praktijkproef Amsterdam. Die test op grote schaal het innovatief gebruik van nieuwe technologieën in de auto's en langs de weg om de doorstroming van het verkeer te bevorderen. De apps wisselen met de verkeerscentrales gegevens uit.

De Praktijkproef Amsterdam duurt tot na de zomer. Het is een samenwerking van Rijkswaterstaat met de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de stadsregio. De overheden hebben verschillende bedrijven gevraagd apps te ontwikkelen om die met elkaar te kunnen vergelijken en om van elkaar te kunnen leren.

Kokende benzine en uitgedroogde coureurs in Dakar Rally

De hitte heeft maandag de motorrijders in de Dakar Rally overvallen. Tientallen uitgeputte en oververhitte deelnemers werden in de tweede etappe door de organisatie voortijdig uit de kokende woestijn van Argentinië gehaald, waar de temperatuur opliep tot 50 graden Celsius.

De gestrande Robert van Pelt wachtte urenlang in de brandende zon op hulp. De 21-jarige Ridderkerker moest met ernstige uitdrogingsverschijnselen per helikopter naar een veldhospitaal worden afgevoerd. "Het was doodeng. Ik was echt bang dat ik het niet zou redden", liet hij dinsdag weten via zijn team Yamaha Nederland.

Hij zat er na vierhonderd kilometer flink doorheen. "Ik was een paar keer hard gevallen en toen ook mijn water op raakte, heb ik de organisatie gebeld. Ze zeiden dat ze er meteen aan zouden komen, maar dat duurde uiteindelijk drie uur. Al die tijd lag ik voor pampus in de brandende zon, zonder water."

Van Pelt belandde in een tent middenin de woestijn aan het infuus. "De tent lag vol met jongens die uitgedroogd en oververhit waren geraakt. Het was een slagveld en helaas was ik er ook bij. De organisatie had de wedstrijd al veel eerder moeten stilleggen, want het was veel te warm en veel te zwaar", zei de Nederlander, die in de derde etappe niet meer van start gaat.

Van de vijf avontuurlijke Nederlanders die voor het BAS Dakarteam aan de beruchte rally meedoen, reed alleen Jan van Gerven de 518 kilometer lange proef uit. Caspar en Sjors van Heertum, Caspar Schellekens en Bastiaan Nijen Twilhaar moesten hun tocht op last van de wedstrijdleiding afbreken. "Het was qua hitte vergelijkbaar met etappe vijf van vorig jaar", wist Nijen Twilhaar. "Toen is er een motorrijder overleden. Dat wilde de organisatie nu natuurlijk voorkomen."

Jasper Riezebos behoorde ook tot de motorrijders die voortijdig uit de proef werd gehaald. "Ik hoorde dat die laatste honderd kilometer een hel was. Dat was het ervoor ook al, in het fesh-fesh", aldus de motorcrosser uit IJsselmuiden. De motorrijders hadden grote moeite om door dat fijne stuifzand te ploegen. "Je weet niet wat je meemaakt. Het was echt gevaarlijk. Op het laatste stuk was het zo heet dat de benzine in de tank begon te borrelen. Dat heb ik nog nooit meegemaakt, zo warm. Ik hoorde het voortdurend bubbelen."

Nederlandse journalist opgepakt in Turkije

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is eerder vandaag opgepakt in Turkije. Dit meldde ze zelf op twitter.

Ze wordt verdacht van het maken van propaganda voor terroristische organisaties. Geerdink is een freelancejournaliste en naar eigen zeggen de enige buitenlandse journalist die nog in het Koerdische gebied Diyarbakir actief is. Dit gebied ligt op de grens met Syrië.

Dit is het zoveelste incident waar de Turkse overheid de pers de mond probeert te snoeren. Eerder werden er al journalisten, een presentatrice en zelfs de hoofdredacteur van de grootste oppositiekrant van Turkije opgepakt

Bert Koenders, onze minister van Buitenlandze Zaken, is op dit moment gelukkig aanwezig in het land des onheils, waar hij hoogstpersoonlijk 'foei' kan zeggen tegen zijn Turkse tegenhanger. Er wordt echter niet verwacht dat dat veel impact zal hebben op premier Erdogan en zijn dictatoriale neigingen. 

Serena Williams pijnlijk onderuit, winst Sharapova

Serena Williams is dinsdag hard onderuit gegaan in de Hopman Cup, het officieuze WK voor gemengde teams. De Amerikaanse tennisster, de nummer één van de wereld met achttien grandslamzeges op zak, verloor in Perth met duidelijke cijfers van de Canadese Eugenie Bouchard: 2-6, 1-6.

Williams bewoog sloom over de baan, was krachteloos in haar service en leek er met haar hoofd niet bij te zijn. De 33-jarige tennisdiva had maandag ook al moeite op gang te komen tegen de Italiaanse Flavia Pennetta, maar een sterke kop koffie gaf haar toen weer energie.

Tegen de 19-jarige Bouchard kwam er geen opleving. De nummer zes op de wereldranglijst toonde geen mededogen met Williams. De nederlaag betekende een 1-0-achterstand voor Amerika tegen Canada. John Isner neemt het bij de mannen op tegen Vasek Pospisil. Daarna volgt nog een gemengd dubbel.


Maria Sharapova is dinsdag overtuigend begonnen aan het nieuwe tennisjaar. De Russin gunde Yaroslava Shvedova uit Kazachstan in haar openingspartij in Brisbane slechts één game. De als eerste geplaatste Sharapova won de wedstrijd met 6-0 en 6-1.

Sharapova, die in de eerste ronde was vrijgeloot, speelt in de kwartfinales tegen de winnares van de wedstrijd tussen de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni en de Spaanse Carla Suárez-Navarro.

Oud-arbiter Van Meenen naar Feyenoord

Oud-scheidsrechter Raymond van Meenen gaat aan de slag bij Feyenoord. Hij is bij de Rotterdamse club aangesteld als manager jeugdopleiding. Hij wordt verantwoordelijk voor de beleidsmatige aansturing van de FeyenoordAcademy.

De 40-jarige Van Meenen was tussen 2001 en 2010 actief als scheidsrechter in het betaald voetbal en hij was sinds 2003 werkzaam in verschillende functies op de scheidsrechtersafdeling van de voetbalbond KNVB. Nadat Van Meenen in 2010 een punt achter zijn scheidsrechterscarrière zette, werd hij lid van de technische staf van de afdeling scheidsrechterszaken betaald voetbal.

Sijsling pijnlijk onderuit in Chennai

Igor Sijsling heeft dinsdag een pijnlijke nederlaag geleden in de eerste ronde van het toernooi in Chennai. De Amsterdamse tennisser was niet opgewassen tegen Elias Ymer, de nummer 227 van de wereld. Sijsling verloor de partij met 6-4, 4-6 en 6-3.

In de eerste set kwam Sijsling met 4-1 achter. Hij vocht zich nog wel wat terug, maar moest de set aan Ymer laten. In het tweede bedrijf wist Sijsling de Zweed al snel te breken. Hij moest daarna zijn servicepunt afstaan, maar brak zijn tegenstander opnieuw en won de set met 6-4. In de derde set leverde Sijsling bij een stand van 2-3 zijn service in. De Zweed besliste de partij met 6-3.

Robin Haase verloor dinsdag ook kansloos in de eerste ronde in Chennai, van de Kroaat Borna Coric.

Boy Westerhof is dinsdag uitgeschakeld in de eerste ronde van het challengertoernooi in Noumea. De Nederlandse tennisser ging op het eiland Nieuw-Caledonië in drie sets onderuit tegen David Guez. De Fransman was met 6-2, 5-7 en 6-1 te sterk.

Nederlandse rente blijft dalen

De toch al historisch lage rente op Nederlandse staatsobligaties is dinsdag verder gezakt. De zoektocht van beleggers naar veilige havens en de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort zal overgaan tot de opkoop van staatsleningen blijven de vraag naar de schuldpapieren stimuleren.

Het rendement op tienjarige Nederlandse obligaties zakte in de ochtendhandel naar 0,6 procent. Een jaar geleden stond de rente nog op 2,2 procent. Ook andere Europese obligaties waren opnieuw in trek. Zo zakte de vergelijkbare Duitse rente naar 0,48 procent en daalde de Spaanse en Italiaanse rente naar respectievelijk 1,6 en 1,8 procent.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.

Journalist New York Times zwijgt over bron

Een journalist van The New York Times heeft maandag opnieuw geweigerd enige informatie prijs te geven over een van zijn bronnen. James Risen schreef in zijn in 2006 verschenen boek State of War over een mislukt plan van de Amerikaanse regering om Iran van niet-werkende nucleaire blauwdrukken te voorzien, via een Russische tussenpersoon. De Amerikaanse regering wil Risens bron vervolgen voor het lekken van vertrouwelijke informatie.

Risen verscheen maandag in de rechtbank in Alexandria, in de staat Virginia, voor een ongebruikelijke voorbereidende hoorzitting. De zitting was bedoeld om vast te stellen wat voor soort vragen de openbaar aanklager Risen wil stellen, als hij wordt opgeroepen als getuige. Risen weigert al jaren zijn bron prijs te geven, maar een hof van beroep oordeelde dat zijn status als journalist hem niet vrijstelt van de oproep om te getuigen.

Toen Risen werd gevraagd of hij ongenoemde bronnen vertrouwelijkheid had beloofd wilde hij in eerste instantie niet antwoorden. Na overleg met zijn advocaten gaf hij toe dat hij aan sommige bronnen heeft beloofd om hun namen geheim te houden. Hij benadrukte ook dat hij onder geen beding iets zal zeggen over de identiteit van zijn bronnen of over de informatie die ze hem hebben gegeven.

De regering heeft een verdachte op het oog in de zaak: voormalig CIA-medewerker Jeffrey Sterling. De regering weet onder meer dat Sterling en Risen intensief contact onderhielden per telefoon en e-mail. Rechter Leonie Brinkema heeft eerder geopperd dat de regering op basis van deze informatie haar zaak kan voeren, zonder de getuigenis van Risen. Het is nu aan de openbaar aanklager om te beslissen of Risen volgende week als getuige wordt opgeroepen.

AH-ondernemers naar de rechter

Franchiseondernemers van Albert Heijn eisen miljoenen van moederbedrijf Ahold en zijn daarvoor nu naar de rechter gestapt. Dat bevestigde een woordvoerder van Ahold dinsdag na berichtgeving door Quote. De franchiseondernemers voelen zich over een reeks van jaren benadeeld door Ahold op het gebied van prijzen, bonussen en kosten.

Onder meer zouden de franchisenemers, die de winkelformule Albert Heijn huren bij Ahold, niet evenredig meeprofiteren van bulkkortingen van leveranciers. Daarnaast zouden de ondernemers moeten meebetalen voor het aanhouden van voorraden, terwijl het moederbedrijf daar helemaal geen kosten voor maakt.

Ahold maakte eerder al bekend dat het bedrijf een claim van ruim 200 miljoen euro boven het hoofd hangt van de franchisenemers vanwege het conflict, dat speelde in de jaren 2008 tot en met 2012. Een woordvoerder van Ahold sprak dinsdag van een vervelende situatie met betrekking tot een issue uit het verleden.

Het bedrijf zette in verband met de kwestie reeds 17 miljoen euro opzij en blijft ook na de dagvaarding bij dat bedrag.

Need for Speed: No Limits krijgt gameplay-teaser

EA heeft vandaag een gameplay-teaser uitgebracht voor de nieuwste telg in de Need for Speed-franchise, dat de naam Need for Speed: No Limits heeft gekregen. Ook is op twitter bekend gemaakt met welke auto je als eerste mag scheuren: een Ford Mustang GT.

In de teaser komen andere races, politieachtervolgingen en het aanpassen van je auto's voorbij. Opvallend is ook dat Need for Speed: No Limits verassend goede graphics heeft voor een game die uitkomt voor telefoons en tablets. Of er ook microtransacties in de game gaan komen is nog niet bekend.

Need for Speed: No Limits komt in 2015 uit voor zowel iOS als android.

Need for Speed: No Limits krijgt gameplay-teaser 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee croissantjes bij de politierechter

Hè, gezellig, even een ochtendje naar de politierechter. Het verbaast me dat het niet vol zit met studenten en breiende bejaarden, want voor iedereen zonder slecht geweten zou de politierechter in de top tien van gratis entertainment moeten staan. Live televisie is er niets bij! Ieder kwartier komt een nieuwe zaak aan bod, waarbij oog is voor de achtergrond van de terechtgestelde, met showadvocaten en soms met een emotioneel tegenverhaal van een slachtoffer. En je hoeft nooit te wachten tot na de reclame; de uitspraak volgt vaak direct.

Assassin's Creed-film krijgt releasedatum

De verfilming van de populaire gameserie Assassin's Creed heeft een releasedatum gekregen. Dat maakte distributeur Fox vandaag bekend. De releasedatum staat gepland op 21 december 2016.

De hoofdrol zal worden vertolkt door Michael Fassbender, bekend van films als Prometheus, X-Men en Inglorious Basterds. De film wordt geregiseerd door Justin Kurzel, die voornamelijk bekend staat om de film Snowtown.

De verfilming van Assassin's Creed zit al langere tijd in de pijplijn, in 2012 werd deze al aangekondigd. Ook doen er geruchten de ronde dat Robert Downey Junior een rol krijgt. 

Tweede zege Tsjechië in Hopman Cup

Tsjechië heeft ook zijn tweede wedstrijd in de Hopman Cup gewonnen, het officieuze WK voor gemengde tennisteams. Lucie Safarova en Adam Pavlasek rekenden dinsdag in het Australische Perth af met Italiaanse koppel Flavia Pennetta en Fabio Fognini. Het Tsjechische duo was eerder te sterk voor Canada.

Safarova won haar enkelspel van Pennetta met 7-5 en 6-3, maar de verrassing zat in de partij daarna. Pavlasek, de nummer 239 van de wereld, versloeg in drie sets Fognini, de nummer negentien van de wereld: 3-6, 7-5 en 6-1. De Italiaan trok zich daarna terug voor het gemengd dubbelspel. Hij had te veel last van de hitte.

De andere wedstrijd in groep A gaat tussen de gemengde teams van de Verenigde Staten, met Serena Williams, en Canada.

Dordrecht huurt Klaiber van FC Utrecht

Sean Klaiber maakt de overstap van FC Utrecht naar FC Dordrecht. De Dordtenaren huren de 20-jarige middenvelder voor de rest van het seizoen van FC Utrecht. De clubs hebben een mondeling akkoord bereikt.

Klaiber voetbalt al sinds 2007 bij de Utrechtenaren. Hij trainde dinsdag al mee in Dordrecht.

Dordrecht verraste maandag met het aantrekken van Andwelé Slory, die na een pauze van drie jaar zijn voetballoopbaan weer heeft opgepakt.

Maradona kiest Neuer boven Messi en Ronaldo

Als voetballer hield Diego Maradona van prachtige dribbels en onnavolgbare acties, maar toch moet de Gouden Bal dit jaar volgens de Argentijnse voetbalvedette naar een doelman gaan. Maradona verkiest de Duitse keeper Manuel Neuer boven de topschutters Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, de andere genomineerden voor de titel wereldvoetballer van het jaar.

"Neuer verdient de Gouden Bal het meeste", zei Maradona maandag. De Duitse doelman pakte afgelopen zomer met de Mannschaft in Brazilië de wereldtitel, door Argentinië in de finale te verslaan (1-0). Maradona zag hoe landgenoot Messi in de eindstrijd onzichtbaar bleef. Ronaldo leidde Real Madrid met een recordaantal doelpunten naar winst van de Champions League, maar hij faalde met Portugal op het WK.

Volgens Maradona verdient Neuer daarom volgende week maandag op het FIFA-gala de Gouden Bal. "Ronaldo en Messi hebben een jaar pauze", zei de Argentijn over de twee aanvallers die de afgelopen zes jaar de strijd om de prestigieuze titel domineerden.

Vrouw trekt 7-urige neuksessies niet langer

Chengetayi Muwandi is naar de rechtbank gestapt omdat ze wil scheiden. De 36-jarige vrouw uit het Zimbabwaanse Chemumvuri trekt het niet langer dat ze iedere nacht zeven uur achtereen door manlief wordt uitgewoond.

De albinonegerin heeft spijt als haren op haar hoofd dat ze ooit als een blok voor Chandipa Marongere is gevallen. Zijn sekshonger is de afgelopen maanden niet te stillen. "Het is vreemd, buitenaards gedrag", zo vertelt de tweevoudige moeder.

"Ik heb er spijt van dat ik ooit 'Ja, ik wil' tegen deze man heb gezegd", vertelt Muwandi. "De eerste vier jaren was hij een goede echtgenoot, maar nu is hij een waar seksbeest geworden. Sinds hij vorig jaar bier is gaan drinken, is hij een nachtmerrie geworden in bed."

"De afgelopen drie maanden zijn een hel geweest", vervolgt de Zimbabwaanse. "Rond middernacht komt hij thuis. Dan gaat hij bovenop mij liggen rampetampen tot 7 uur 's ochtends. Hierna kan ik amper op mijn benen staan. Dat terwijl ik iedere ochtend tien kilometer moet wandelen om een dorp verderop mijn waren te slijten."

De arme vrouw is inmiddels bij haar ouders ingetrokken. Ze hoopt dat het stamhoofd het huwelijk wil ontbinden en haar 41-jarige echtgenoot een contactverbod oplegt.

Meer voedselinfecties, maar minder ernstig

Grote uitbraken van voedselinfecties of -vergiftigingen bleven in Nederland uit in 2013, maar er waren wel meer meldingen dan in 2012. In totaal kwamen er 290 meldingen binnen, zoals de hoogleraren die ziek werden na een borrel en etentje in Amsterdam, of de mensen die ziek werden na het eten van oesters waar het norovirus in zat.

Maar een grote uitbraak, zoals de met salmonella besmette zalm in 2012 waar zelfs vier mensen aan overleden, was er het jaar later niet. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde analyse van de registratiecijfers in 2013 van voedselinfecties en -vergiftigingen afkomstig van de NVWA en de GGDen door het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM.

Net als in voorgaande jaren waren Campylobacter en het norovirus de meest voorkomende verwekkers van voedselinfecties of -vergiftigingen.

Zware val en noodoperatie schansspringer Fairall

De Amerikaanse schansspringer Nicholas Fairall is tijdens de kwalificatie voor de laatste wedstrijd van de Vierschansentournee, in Bischofshofen, hard onderuit gegaan. De 25-jarige Fairall stond bij de landing te ver naar voren gebogen, waardoor hij voorover dook en op zijn nek viel. 

Fairall had zich bij de eerste wedstrijd van de tournee, in Oberstdorf, en de derde, in Innsbruck, al knap voor de wedstrijd geplaatst. Tijdens de training in Bischofshofen ging het ook al fout, maar daar kwam hij zonder kleerscheuren vanaf. Na zijn val in de kwalificatie verloor de Amerikaan tijdelijk het bewustzijn. Volgens diverse media kon hij ook zijn beide benen niet meer bewegen. Het Amerikaanse team meldde afgelopen nacht dat er in het ziekenhuis een noodoperatie is uitgevoerd aan de wervelkolom van Fairall om hem zo te stabiliseren. Of hij het gevoel in zijn benen terugheeft is niet bekend, wel heeft de springer na zijn operatie een foto op Facebook geplaatst met de tekst "Net terug van de operatie. Ik voel me mentaal goed en kijk uit naar een geweldig jaar". Zijn team heeft wel al bekendgemaakt dat het seizoen voor Fairall voorbij is.

 

Op de Oostenrijkse tv analyseerde oud-schansspringer Martin Koch de valpartij: "Bij de landing is het bovenlichaam normaal gesproken in deze positie, bijna rechtop (de eerste rode streep in de video). Fairall staat echter al helemaal naar voren (de rode pijl in de video). Zijn bovenlichaam gaat steeds verder naar voren, waardoor zijn zwaartepunt zich verplaatst en hij geen kans meer heeft om de val te voorkomen. Je landt met ongeveer 100 kilometer per uur en als het bovenlichaam zo naar voren drukt kun je dat onmogelijk nog tegenhouden."

De valpartij van Fairall, geanalyseerd door de Oostenrijkse oud-schansspringer Martin Koch (Bron: YouTube)

Fairall's teamgenoot, Nick Alexander, reageerde geschrokken. "Vandaag was een slechte dag voor Amerikaanse schansspringers. In de training had ik zelf een nare val, waardoor ik even in de medische ruimte moest verblijven. Vervolgens kwam Nick daar binnen lopen, in mijn gedachten om te kijken of ik in orde was. Toen ik zag dat hij een nat pak en een erg rood gezich had bleek dat ook hij gevallen was. We besloten de tweede training over te slaan en ons te richten op de kwalificatie", schrijft Alexander op Facebook"Mijn kwalificatiesprong ging niet goed, waarna ik naar die van Nick ging kijken. De sprong zag eruit alsof hij echt iets goeds neer ging zetten, tot ik onderaan ineens het publiek naar adem hoorde snakken en de speaker ernstig hoorde praten. Ik heb me omgekleed, ben naar beneden gegaan waar zijn ski's nog lagen en ben zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gereden. Nick en ik springen al samen sinds we 12 jaar zijn, dus het was heel zwaar om hem daar te zien liggen. Na twee uur kwam de arts naar buiten om mij, onze coach en de Canadese coach te vertellen dat de operatie nagenoeg perfect verlopen was, het beste nieuws in lange tijd. "

De wedstrijd in Bischofshofen gaat dinsdag om 16.30 uur van start en zal bepalen wie de Vierschansentournee wint. De Oostenrijker Stefan Kraft heeft aan twee goede sprongen voldoende om de eindzege voor zich op te eisen.

Halle Berry gaat de ruimte in door E.T.

Actrice Halle Berry heeft haar rol in de televisieserie Extant aangenomen omdat producent Steven Spielberg daarbij betrokken is. "Het is geen naam om je neus aan af te vegen", zegt de actrice tegen Veronica Magazine.

Berry heeft een voorliefde voor sciencefictionverhalen. "Ik was een groot ET-fan. Daarom was ik ook zo opgewonden toen ik hoorde dat Steven Spielberg hierbij betrokken was. Hij maakt precies het soort sciencefiction waar ik van hou: het heeft een hart en is een soort van bovennatuurlijk."

De serie vertelt het verhaal van astronaut Molly Woods, die zwanger terugkeert na een jaar op solomissie in de ruimte. Berry las het script toen ze zelf net zwanger was. Mede daardoor greep de rol haar zo aan. "Molly zat al in mijn DNA. Ik begreep op een fundamentele manier haar strijd om tijd voor zichzelf te vinden. En om tegelijkertijd een goede moeder te zijn. Diezelfde worsteling heb ik sinds mijn kinderen geboren zijn."

De overstap van film naar televisie was voor de actrice niet moeilijk. "De beste scripts worden geschreven voor tv. Dat is een realiteit waar acteurs al jaren over praten." De sciencefictionserie Extant is op zaterdagavond te zien bij Net5.

Floortje Dessing: Ik ben te oud voor BNN

Floortje Dessing (44) is dit seizoen nog te zien bij het BNN-programma 3 op reis. Daarna zal de presentatrice volledig de overstap maken naar de VARA. Dessing besloot zelf om van omroep te veranderen. "Ik voelde mezelf te oud voor een jongerenzender", vertelt ze aan Veronica Magazine.

De eerste aflevering van het tweede seizoen 'Floortje naar het einde van de wereld' werd donderdag door anderhalf miljoen mensen bekeken. Floortje kan zelf niet verklaren waarom ze zo succesvol is. "Ik vind het een wonder dat ik nog steeds in het mediawereldje mee draai. Ik pas totaal niet tussen die jonge, blonde meisjes of de glamourvrouwen. Ik ben goed in televisie maken, maar onhandig in alles eromheen."

De reislustige presentatrice kreeg een hersenvliesontsteking tijdens een reis naar Iran en heeft een lange herstelperiode achter de rug. Ze is nu terug met het tweede seizoen van haar reisprogramma, dat op donderdagavond op NPO1 te zien is.

Meer bezoekers voor topattracties

De grote attractieparken, aangesloten bij de club van Elf, hebben vorig jaar 20,1 miljoen bezoekers getrokken. Dat is 3 procent meer dan het jaar daarvoor. Grote publiekstrekkers waren de Efteling en het Rijksmuseum, maar ook onder meer Apenheul, Madame Tussauds, Walibi en Keukenhof kregen meer mensen door de poorten.

De dierenparken kregen te maken met een paar bijzondere geboortes, zoals een ijsbeertweeling, een dolfijn en twee Aziatische olifantjes.

Bij de Club van Elf zijn 18 dagattracties aangesloten.

Brandweer wint terrein tegen natuurbrand Australië

De brandweer in het zuiden van Australië is er dinsdag in geslaagd de buitenrand van de grote natuurbrand die al ruim twaalfduizend hectare landbouwgrond en bosgebied verschroeide grotendeels in te dammen. Zo'n duizend woningen in het gebied waar het vuur woedt, zijn nagenoeg veiliggesteld.

De natuurbrand heeft al 38 woningen in de as gelegd. In totaal gingen 179 gebouwen verloren. Tientallen mensen liepen verwondingen op door de brand. Van hen liggen er nog twee in het ziekenhuis. Een boer raakte ernstig gewond toen hij getroffen werd door een vallende boom, de tweede patiënt was uitgeput.

'Dode daklozen niet begraven'

De stad Brussel onderzoekt of overleden daklozen in de toekomst alleen nog gecremeerd kunnen worden. Zo wil burgemeester Yvan Mayeur ruimte besparen op het kerkhof, waar plekken zijn gereserveerd voor mensen die in armoede leven, meldden Brusselse media.

Het Collectief Straatdoden Brussel is tegen het verplicht cremeren. Bert De Bock van de organisatie benadrukt dat er keuzevrijheid zou moeten zijn. "Voor ons is vooral belangrijk dat er waardig afscheid kan worden genomen." Het opleggen van een crematie is volgens hem respectloos ten opzichte van de overledenen.

Tegenstand komt er ook van de Brusselse wethouder Alain Courtois. Hij wijst erop dat er af en toe maanden na het overlijden nog familieleden opduiken.

In 2014 telde Brussel 46 straatdoden, aldus het Collectief.

Petacchi (41) gaat nog een jaar door

De Italiaanse renner Alessandro Petacchi gaat zeker nog een jaar door. De 41-jarige sprinter heeft zich verbonden aan de Italiaanse procontinentale ploeg Southeast. Voor Petacchi wordt het zijn twintigste seizoen in het wielerpeloton.

Petacchi kwam vorig jaar uit voor Quick-Step. Hij werd toentertijd aangetrokken om de sprint voor de Brit Mark Cavendish voor te bereiden. Hij won de GP Pino Cerami en reed de Giro en de Tour, maar zijn contract werd niet verlengd.

Belgisch koppel behoudt leiding in Rotterdam

De Belgische baanwielrenners Jasper De Buyst en Kenny De Ketele gaan ook na de vierde dag van de zesdaagse van Rotterdam aan de leiding. Het koppel uit België heeft een ronde voorsprong op de Deense renners Michael Mörköv en Alex Rasmussen. Die hebben weliswaar iets meer punten (207 tegen 205), maar kijken net als de titelverdedigers Niki Terpstra en Iljo Keisse tegen een ronde achterstand aan.

De Buyst en De Ketele hebben sinds de tweede dag de leiding in Ahoy. Met nog twee dagen te gaan, is de spanning echter groot. Terpstra en Keisse doen met 190 punten ook nog volop mee in de strijd om de eindzege. De broers Michel en Raymond Kreder staan na maandag vijfde, op zes ronden van de Belgische leiders.

Weer loos brandalarm station Breda

Voor zeker de elfde keer sinds eind september is het Centraal Station Breda dinsdagochtend opgeschrikt door brandalarm. Het station werd aan het eind van de ochtendspits kort ontruimd en het treinverkeer werd uit voorzorg even stilgelegd. De brandweer rukte uit maar er was geen brand, aldus een woordvoerder.

Station Breda wordt verbouwd en dat lijkt de oorzaak voor veel loze brandmeldingen. Slechts een keer was er tot dusver echt brand op het station, op 30 oktober.

Het alarm dinsdagochtend ging af door een storing in de brandmeldcentrale die werd veroorzaakt door werkzaamheden, legde de brandweer uit. Volgens standaardprocedure werd het station ontruimd en het treinverkeer stilgelegd.

Homohuwelijk nu ook in Florida

Om klokslag middernacht verliep in Florida het verbod op het homohuwelijk. Sommige homostellen traden direct daarna in de echt. Het eerste homohuwelijk werd maandagmiddag al gesloten door een rechter in Miami die het niet nodig vond het einde van het verbod af te wachten.

In 2008 werd voor het verbod gestemd, maar dat werd door de rechter als ongrondwettelijk beoordeeld. Het openbaar ministerie van Florida probeert op statelijk en federaal niveau nog beroep aan te tekenen. Het Hooggerechtshof stond echter niet toe dat de nu gesloten huwelijken in de tussentijd geblokkeerd mochten worden.

In de Verenigde Staten zijn nu 36 staten waar homostellen elkaar kunnen huwen.

Voormalig gouverneur van Florida Jeb Bush, mogelijke kandidaat namens de Republikeinse Partij voor het presidentschap, was in het verleden tegenstander van het homohuwelijk, maar zocht nu een middenpositie. "We leven in een democratie en ongeacht onze meningsverschillen hebben we de wet te respecteren", zei hij.

Meeste werknemers zien nettoloon stijgen

De meeste Nederlandse werknemers gaan er met hun salaris netto op vooruit dit jaar. Dat blijkt uit berekeningen van loonstrookverwerker ADP die dinsdag zijn gepubliceerd.

Vooral de inkomens tussen de 2000 en 6500 euro houden onder de streep van hun loonstrook meer geld over. Een modaal maandloon (2662 euro) stijgt bijvoorbeeld met zo'n 12 euro.

Hoewel de meeste lonen op de maandelijkse salarisstrook stijgen, valt de toename over een heel jaar bezien wel mee, waarschuwt ADP. De afbouw van heffingskortingen door de overheid zorgt ervoor dat er netto juist weer iets minder overblijft van bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld. Iemand met een modaal inkomen krijgt hiervan op jaarbasis circa 59 euro minder.

Neuer Europees sportman van het jaar

Manuel Neuer is door de AIPS, de internationale federatie van sportjournalisten, uitgeroepen tot Europees sportman van 2014. De Duitse doelman, die met Die Nationalelf wereldkampioen werd in Brazilië, kreeg de voorkeur boven de Zwitserse tennisser Roger Federer, die dit jaar zijn tweede jeugd beleefde.

Bij de vrouwen ging de prijs naar de Wit-Russische biatlete Daria Domracheva, goed voor drie keer individueel olympisch goud in Sochi. Ze kreeg iets meer stemmen dan de Noorse langlaufster Marit Bjørgen, die in Sochi twee keer individueel goud won en met Ingvild Flugstad Østberg de beste was in de teamsprint.

De verkiezing door de sportpers bestaat sinds 1983. De enige Nederlandse winnaars zijn Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. Zijn werden in 2000 gehuldigd na hun successen in het olympische zwembad van Sydney.

PSV houdt de deur dicht

De zogeheten transferwindow is deze maand weliswaar weer open, maar wat PSV betreft blijft de deur dicht. De koploper van de Eredivisie wil geen enkele speler verkopen. Alleen verdediger Menno Koch, die in de belangstelling staat van NAC Breda, zou eventueel verhuurd mogen worden.

"We willen graag met deze selectie de tweede seizoenshelft in", zei technisch manager Marcel Brands maandag op het trainingskamp in Maspalomas tegen het tv-kanaal van PSV. "En dat gaan we ook doen."

PSV wil dolgraag voor het eerst sinds 2008 weer eens landskampioen worden. Trainer Phillip Cocu heeft daarom al duidelijk gemaakt zijn selectie bij elkaar te willen houden. De directie is ook geenszins van plan gewilde spelers als Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Jetro Willems te verkopen.

"Het window is open en er zal links of rechts best gebeld gaan worden. Maar we proberen het rustig te houden en hebben niet de ambitie om spelers weg te doen", benadrukte Brands op Gran Canaria.

'Knappe BZV-boer neukt al lang'

Tom Groot uit de nieuwste Boer Zoekt Vrouw-reeks verneukt de boel. De beste man zou namelijk al lang een vriendin hebben.

De 32-jarige tulpenboer uit Nieuwe Niedorp is verreweg de populairste BZV-boer aller tijden. Maar liefst 1808 brieven heeft hij gekregen, die met een speciaal ingehuurd busje bij hem werden afgeleverd. Puur om zijn ego te strelen, want de knappe boer had al voor de opnames een neukertje.

"Tom is dol op vrouwen en kermissen", zo laat een dorpsgenoot aan De Telegraaf weten. "Een van de laatste keren heeft hij op de kermis een leuke vrouw ontmoet; dat is zijn vriendin geworden. Hij doet alleen maar voor de show mee aan het programma", weet een ander.

Noordelijke ijsroute zag minder scheepvaart

Minder schepen dan voorheen maakten vorig jaar gebruik van de Noordelijke Zeeweg, de scheepvaartroute tussen Europa en Azië via de Noordelijke IJszee. Dat meldde de publieke omroep van Alaska.

In 2014 maakten 53 schepen gebruik van de noordelijke doorvaart, waarvan er 31 de hele route tussen Europa en Azië aflegden. Een jaar eerder ging het nog om meer dan zeventig vaartuigen. 'Voorspellingen over toenemend scheepvaartverkeer in de Noordelijke IJszee zijn daarom mogelijk prematuur', zegt het Arctic Institute, een denktank in Washington. Het ijs smelt wellicht niet zo snel als eerder gedacht, aldus directeur Malte Humpert. In 2014 vormde zich meer ijs in het gebied, wat gevolgen had voor de scheepvaart. Daarnaast speelde lagere olie-export door Rusland een rol.

Zoekgebied vlucht 8501 uitgebreid

Indonesië heeft het gebied waarin naar het vermiste toestel van Air Asia wordt gezocht dinsdag uitgebreid vanwege de sterke stroming. "De tijd dringt, maar het is moeilijk om het van het weer te winnen", zei Suryadi B. Supriyadi, directeur van de Indonesische reddingsdienst.

Het wordt steeds moeilijker het wrak van het vliegtuig en de zwarte dozen te vinden. Het toestel, vlucht 8501, stortte eind december neer. Tot dusverre zijn 37 lichamen geborgen, maar 125 inzittenden worden nog steeds vermist.

Historici nieuwsgierig naar Openbaarheidsdag

Het Nationaal Archief opent dinsdag tijdens de Openbaarheidsdag de boeken uit de jaren 1939, 1964 en 1989. Dat komt omdat de geheimhouding van een deel van de overheidsarchieven uit die jaren vervalt.

Vooral onderzoeksjournalisten en geschiedkundigen kunnen dan op zoek naar nieuwe feiten uit die jaren. Bijvoorbeeld gegevens uit 1989 over het fraudebestendige paspoort en de houding van de Nederlandse regering tijdens de val van de Muur worden openbaar.

De eerste dinsdag van het nieuwe jaar is volgens vast gebruik de eerste mogelijkheid om geheime stukken in te zien die op basis van de Archiefwet 25, 50 of 75 jaar geheim moeten blijven. Op Openbaarheidsdag komen 4100 geheime dossiers beschikbaar, onder meer van ministeries.

De Archiefwet 1995 bepaalt dat archieven van de overheid na twintig jaar worden overgedragen aan het archief. Ruim 95 procent van die stukken is meteen in te zien. Circa 5 procent blijft voor perioden van 25, 50 of 75 jaar geheim. Dat is om de privacy van nog levende personen of het landsbelang te beschermen.

'Blake Lively is milf geworden'

Blake Lively is bevallen van haar eerste kindje met Ryan Reynolds. De kersverse ouders verwelkomden hun baby kort voor het nieuwe jaar, meldt New York Post. Een woordvoerder voor de actrice kon het nieuws nog niet bevestigen.

De kleine werd volgens insiders thuis geboren, iets eerder dan verwacht. Het is nog niet bekend of het een jongetje of een meisje is geworden. Blake (27) en Ryan (37) lieten zich verrassen.

Het acteurskoppel trouwde in 2012.

Eerste thuiszege Philadelphia van dit seizoen in NBA

De basketballers van Philadelphia 76-ers hebben maandag (lokale tijd) de eerste thuisoverwinning van dit seizoen geboekt. Het team versloeg Cleveland Cavaliers met 95-92. Tony Wroten was de grote man bij de 76-ers. Hij maakte in de laatste minuten negen van zijn twintig punten en verzekerde zijn ploeg daarmee van de zege.

Voor de Cavaliers was het de vijfde nederlaag in zes wedstrijden. De formatie uit Cleveland voelt het gemis van de geblesseerde LeBron James en Kyrie Irving.

De Duitser Dirk Nowitzki steeg naar de zevende plaats van de topscorerslijst aller tijden. In de wedstrijd van Dallas Mavericks tegen Brooklyn Nets kwam hij tot 15 punten en ging met een totaal van 27.412 punten Moses Malone (27.409) voorbij. De Mavericks wonnen met 96-88.

Overige uitslagen
Boston Celtics - Charlotte Hornets 95-104
Chicago Bulls - Houston Rockets 114-105
Memphis Grizzlies - New York Knicks 105-83
Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 101-110
New Orleans Pelicans - Washington Wizards 85-92
Utah Jazz - Indiana Pacers 101-105
Portland Trail Blazers - Los Angels Lakers 98-94
Golden State Warriors - Oklahoma City Thunder 117-91
Los Angeles Clippers - Atlanta Hawks 98-107

Boze Hoedt wil weg bij AZ

Voetballer Wesley Hoedt is boos omdat hij tijdens het trainingskamp van AZ in Portugal bij de reserves moet meetrainen. Hij wil per direct weg bij de club. "Dit is geen doen zo", zegt hij dinsdag in De Telegraaf. "Zo doorgaan is voor mij geen optie. Nu word ik er opeens naast gezet. Zonder uitleg. Als de club het zo gaat spelen, wil ik al helemaal meteen weg", aldus Hoedt, die voor de winterstop basisspeler werd.

Hij sprak onlangs met AZ over contractverlenging, maar brak de besprekingen af. Hij mag nu na dit seizoen transfervrij vertrekken. De talentvolle verdediger zou al in belangstelling staan van onder meer FC Twente, Feyenoord en Ajax.

Boonen en Lefevere voor rechter

De Belgische wielrenners Tom Boonen, Stijn Devolder en teammanager Patrick Lefevere moeten voor de rechter verschijnen vanwege belastingenontduiking. Dat melden diverse kranten in België dinsdag. Ze zouden met nog vijf andere betrokkenen uit de ploeg Etixx-Quick Step de belasting voor aanzienlijke bedragen hebben ontdoken.

Het parket in Kortrijk heeft lange tijd onderzoek gedaan en heeft nu besloten een zaak tegen Boonen en Lefevere te starten. "Het gaat om een zaak van belastingontduiking, waarbij het met complexe fraudesystemen de bedoeling was inkomsten van wielrenners verborgen te houden voor de fiscus", aldus een verklaring van het parket.

Bij de ploeg van Boonen staat ook Niki Terpstra onder contract.

Jordaanse prins wil FIFA-baas worden

Prins Ali Bin Al Hussein van Jordanië, vicevoorzitter van de FIFA, wil een gooi doen naar het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond en huidig voorzitter Sepp Blatter van de troon stoten. De 39-jarige prins sprak zich dinsdag uit over zijn plannen.

De verkiezingen voor het voorzitterschap worden eind mei in Zürich gehouden. Blatter (79) hoopt dan een vijfde termijn binnen te slepen. De Zwitser ligt echter stevig onder vuur. Zijn periode als hoogste voetbalbaas wordt ontsierd door beschuldigingen van omkoping en andere schandalen.

Volgens Ali is het tijd de aandacht weer op de sport te vestigen. "Keer op keer kreeg ik te horen dat het tijd is voor verandering", aldus prins Ali. Hij zou de steun genieten van de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, de Fransman Michel Platini.

Paris Saint-Germain ronde verder in beker

Paris Saint-Germain heeft maandag de laatste 32 bereikt van het Franse bekertoernooi, de Coupe de France. De landskampioen won gisteren door doelpunten van Clément Chantôme, Zlatan Ibrahimovic en Lucas Moura met 3-0 van Montpellier. Gregory van der Wiel zat de hele wedstrijd op de bank bij de bezoekers uit Parijs.

PSG speelt in de volgende ronde tegen de huide nummer zes van de Ligue 1, Girondins Bordeaux.

Twee miljoen kijkers voor Radar

Ruim twee miljoen mensen hebben maandagavond naar Radar gekeken. In deze aflevering maakte presentatrice Antoinette Hertsenberg bekend dat de broers Tim en Tom Coronel zijn verkozen tot meest irritante bekende Nederlander in een reclame.

Maandagavond begon het nieuwe seizoen van De wereld draait door. Bijna 1,6 miljoen mensen keken naar de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk. Ook was de eerste aflevering van Mindf*ck te zien. Daar keken 618.000 mensen naar, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Eva Jinek nam maandagavond het stokje over van Jeroen Pauw. Met haar talkshow trok ze 875.000 kijkers. De presentatrice is de komende twee maanden te zien als vervanger van Pauw. De eerste aflevering van het RTL5-programma Expeditie poolcirkel wist 451.000 kijkers aan zich te binden.

In de top drie van de 25 best bekeken programma's staan Spoorloos (bijna 2,4 miljoen), het journaal van 20.00 uur (bijna 2,3 miljoen) en Goede tijden, slechte tijden (ruim 2 miljoen).

Rechtszaak tegen Saved By The Bell-acteur

Dustin Diamond moest maandag opnieuw voor de rechtbank verschijnen voor een steekpartij in een bar op tweede kerstdag. De rechter besloot dat er genoeg bewijsmateriaal is tegen de Saved By The Bell-acteur om de rechtszaak voort te zetten.

De Amerikaanse acteur, bekend van zijn rol als Samuel Screech Powers in de jaren 90-serie, wordt verdacht van roekeloos gedrag, het bezit van een stiletto en een verboden wapen. In de aanklacht staat dat Diamond en zijn verloofde ruzie kregen met twee mannen en een vrouw in een bar in Port Washington, in Wisconsin.

Volgens Amerikaanse media heeft Diamond tegenover de politie verklaard dat hij per ongeluk een van de mannen heeft gestoken om zijn verloofde te kunnen verdedigen. De man raakte niet noemenswaardig gewond.

Vrachtwagen in ArenA in brand

In een vrachtwagen in de gracht van de Amsterdam ArenA is dinsdagochtend brand uitgebroken. De vrachtwagen staat in het stadion vanwege verbouwingen. Voor zover bekend was er niemand aanwezig toen de brand uitbrak, meldde een woordvoerder van de brandweer.

In de ArenA wordt een tribune verbouwd en nieuw kunstgras gelegd om het veld heen. De brandweer acht de kans klein dat het vuur zich verspreidt naar de tribune. Wel zijn de materialen in de vrachtwagen ook in brand gevlogen. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om het vuur te blussen.

Game of Thrones naar de bioscoop

Game of Thrones gaat zijn weg vinden naar de bioscoop, en dan in het bijzonder de IMAX-bioscoop. Dit meldt HBO en CosmicBookNews.

Het gaat alleen niet om een volledige film, de makers zullen namelijk de laatste twee afleveringen van seizoen 4 remasteren voor het IMAX formaat en bij deze twee zal dan uiteindelijk een trailer te zien zijn voor het nieuwe vijfde seizoen.

Vooralsnog zijn er alleen releasedata voor Amerika bekend gemaakt en het is te verwachten dat dit ook zo zal blijven, aangezien het een "one week only" is.

IMAX Corp. directeur Greg Foster verklaart: "er is geen betere serie dan Game of Thrones om voor het eerst zijn weg te vinden naar een IMAX-bioscoop. De scope en schaal van de serie is uiterst indrukwekkend."

Het vijfde seizoen van Game of Thrones zal vanaf april te zien zijn bij HBO.

Burgemeester New York berispt protest agenten

Burgemeester Bill de Blasio van New York heeft de honderden agenten berispt die tegen hem protesteerden. De politieagenten die hun rug naar de burgemeester keerden tijdens zijn toespraken op de begrafenissen van twee agenten, waren "respectloos tegenover de betrokken families". Dat zei de burgemeester maandag volgens de BBC.

De agenten keerden De Blasio de rug toe, omdat hij zich niet solidair toonde met de agenten in het debat over politiegeweld tegen minderheden. "Ze waren respectloos tegenover de families die een naaste hebben verloren. Ik snap niet waarom iemand dat in die context zou doen", aldus De Blasio.

De New Yorkse politiecommissaris William Bratton steunde de burgemeester. Hij zei dat de politieagenten met de actie zichzelf voor schut hebben gezet.

Plastic in kipstukjes McDonalds Japan

In Japan zijn bij twee restaurants van fastfoodketen McDonalds stukjes plastic gevonden in gefrituurde kipnuggets. Maandag maakte het bedrijf bekend dat een klant in Tokyo klaagde over een plastic stukje van vijf millimeter in een van zijn nuggets zat verborgen.

Het bedrijf is van plan bijna een miljoen kipstukjes uit de handel te halen die zijn gemaakt in een Thaise fabriek, meldden Japanse media. McDonalds wil onderzoek doen naar het incident.

Het is niet de eerste keer dat het Amerikaanse bedrijf in Japan slecht in het nieuws komt. Vorig jaar waren videobeelden op internet gezet van een fabriek waarin kipnuggets worden gemaakt. Daarin was te zien hoe medewerkers op de grond gevallen vlees alsnog verwerkten. Ook werd vlees dat over de datum was vermengd met vers vlees. De fastfoodsketen besloot na het schandaal van leverancier te veranderen.

2 miljoen kuub zand versterkt kust Ameland

Rijkswaterstaat begint dinsdag met de versterking van de kust bij Midden-Ameland. Baggerschepen gaan de komende maanden 2 miljoen kuub zand storten op de zeebodem op zo'n 500 tot 1000 meter vanaf de kustlijn van het Waddeneiland, laat Rijkswaterstaat op zijn website weten.

De kust verliest onder invloed van de zee, de wind en de stijging van de zeespiegel steeds meer terrein. De kustlijn kalft af. Niets doen is geen optie, zegt Rijkswaterstaat. Om het tij te keren moet met enige regelmaat zand worden geplaatst om te voorkomen dat Ameland natte voeten krijgt.

In 2010/2011 is bij Ameland-Midden ook al zand aangebracht. "Omdat de levensduur van zandsuppleties op Ameland ongeveer vier tot vijf jaar is, moet de kust nu opnieuw onderhouden worden", legt Rijkswaterstaat uit.

De werkzaamheden nemen ruim vier maanden in beslag en gaan dag en nacht, zeven dagen per week door.

PvdA: zicht op vrijlating bij levenslang

Iemand die een levenslange gevangenisstraf heeft gekregen, moet zicht krijgen op vrijlating. Dat zegt PvdA-Kamerlid en oud-rechter Jeroen Recourt dinsdag in dagblad Trouw. "Het gaat om humaniteit. Iemand een leven lang perspectiefloos opsluiten, vind ik nog wel erger dan de doodstraf. Dat is een uitgestelde doodstraf", aldus Recourt.

In Nederland is levenslang een gevangenisstraf tot de dood. Recourt zegt tegen de krant dat de straf in sommige gevallen "de enige oplossing" is, maar stelt dat gevangenen wel een perspectief op vrijlating moeten krijgen. "Met perspectief bedoel ik dat je structureel na in elk geval vijfentwintig jaar iemands zaak bekijkt: wat is er aan de hand? Wat is de kans op herhaling? Hoe staan de slachtoffers er nog in?"

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.