Twaalf doden door aanslag in Parijs

Bij het hoofdkantoor van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo zijn woensdag schoten gelost. Zeker één journalist is omgekomen, drie agenten raakten gewond, zei de politie in Parijs. De daders zijn in twee auto's gevlucht. Een getuige zei eerder meerdere gemaskerde gewapende lieden te hebben gezien.

Benoit Bringer, een journalist van Agence Première Ligne die de aanval zag gebeuren, zei tegen tv-zender iTele dat hij meerdere gemaskerde mannen met machinegeweren zag. Twee agenten arriveerden per fiets, maar vertrokken weer - ogenschijnlijk ongewapend.

Update 12.42 uur:
Er zouden tien doden zijn gevallen, alsmede vijf gewonden.

Update 12.46 uur:
Inmiddels wordt er gesproken van elf doden, waaronder twee politie-agenten. De daders zouden geschoten hebben met Kalasjnikovs.

Update 13.14 uur:
De daders zijn nog stees op de vlucht. Inmiddels is wat meer duidelijk. Het gaat om een goed voorbereide terroristische aanslag. De schutters schoten niet zomaar om zich heen, ze hadden namen van mensen die ze om het leven wilden brengen.

Update 13.40 uur:
Reacties uit binnen- en buitenland komen binnen. Koenders (BuZa) op twitter: 'Afschuwelijk nieuws uit Parijs over aanslag bij CharlieHebdo. Ik leef mee met betrokkenen. Solidair met Franse volk.' Ook Britse premier Cameron en Mark Rutte reageren geschokt.

Twee van de daders zijn nog altijd voortvluchtig en gewapend.

Update 13.50 uur:
Inmiddels is op Liveleak een filmpje opgedoken met daarin de twee terroristen die een agent vanaf dichtbij executeren. Let op: dit fragment kan als zeer schokkend worden ervaren, bekijken op eigen risico.

Bron: Liveleak


Update 13.55 uur
Ondertussen spreekt de NOS van twaalf doden. Wilders heeft inmiddels een debat aangevraagd over de gebeurtenissen. Het dreigingsniveau in Nederland is onveranderd gebleven; in Frankrijk is deze, uiteraard, verhoogd naar het hoogste niveau.

Op YouTube is inmiddels een tweede video verschenen.

Update 14.00 uur:
De NOS meldt inmiddels dat onder de twaalf doden ook de hoofdredacteur is te betreuren. Tevens lijkt het er steeds meer op dat de aanslag inderdaad gemotiveerd is uit moslimfundamentalisme. In diverse filmpjes is te horen dat de daders "Allahu Akbar" roepen. 

Update 14.15 uur:
Ook Geert Wilders heeft een mening geuit op Twitter.

Update 14.35 uur:
Inmiddels is bekend geworden dat de daders weggekomen zijn door gebruik te maken van twee gestolen auto's. Eén van die auto's was al voor de aanslag gestolen en als vluchtauto gebruikt meteen na de aanslag. De tweede auto is onder dwang aan de daders afgegeven door de rechtmatige eigenaar van het voertuig. De politie is de daders momenteel uit het oog verloren.

De politie is met ongeveer 3000 agenten op zoek naar de daders.

De scholen en openbare gebouwen in Parijs zijn op last van de politie gesloten. De aanwezige mensen is verteld dat zij tot nader bericht binnen moeten blijven. Tevens worden het openbaar vervoer en de grote warenhuizen extra beveiligd.

Update 14.55 uur:
Diverse politici hebben op de aanslag gereageerd op, onder ander, NPO Radio 1. Zoals verwacht vindt iedereen de aanslag verschrikkelijk, leeft iedereen mee met de slachtoffers en wil iedereen dat de daders zo snel mogelijk gepakt worden. Naast deze gebruikelijke reacties, voegde Pechtold (D'66) er het volgende aan toe: "Zoiets kan gebeuren als je in een democratie leeft en geen militairen of politie op elke straathoek wil hebben". Op de vraag of we dit risico dan maar blind moeten accepteren, zei de fractievoorzitter dat dit soort aanslagen "zoveel mogelijk voorkomen moeten worden door middel van veiligheids- en opsporingsdiensten".

De vluchtauto van de daders is inmiddels gevonden in het noord-oosten van Parijs. Ze zijn voor het laatst gezien bij een metrostation daar in de buurt.

De Franse media meldden dat dit de bloedigste aanslag in Frankrijk is in 40 jaar.

Update 15.11 uur:
Op NPO Radio 1 wordt er gemeld dat het leger is ingezet. De precieze taak van de militairen is op het moment van schrijven nog onduidelijk. 

Update 15.29 uur:
Timmermans heeft in een statement het volgende gezegd: "Vandaag voel ik me Parijzenaar met de Parijzenaren, Fransman met de Fransen en Europeaan." Hij voegde daar aan toe dat hij zich geroepen voelt om uiting te geven aan zijn afgrijzen na het zien van de beelden. "Dit zijn onze meest fundamentele waarden die deze nihilisten aantasten. We hebben een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van de slachtoffers, hun familie maar ook naar de hele samenleving om te zorgen voor het beveiligen van de vrijheden waarop Europa is gebouwd."

De laatste cartoon gemaakt door de doodgeschoten Charb is hier te zien.

Update 15.55 uur:
Ondertussen komen er ook reacties binnen vanuit Islamitische kant. Hassen Chalghoumi, imam van de moskee in Drancy, heeft het volgende gezegd over de aanslag: "Hun profeet is satan. Ze hebben onze vrijheid van meningsuiting geraakt. Die criminelen, die moordenaars." Verder geeft hij aan overspoeld te zijn door gevoelens van 'verdriet en woede'.

Volgens Le Parisien veroordeelt De Arabische Liga de aanslag. Ook de Al-Azhar-moskee en -universiteit in Caïro deed dit.

Naast de Islamitische reacties, heeft ook fractievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD) zijn afschuw uitgesproken. Hij geeft aan dat dit een 'aanslag op de persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en onze westerse samenleving als geheel' is. Daarnaast sluit hij zich aan bij Pechtold. Zijlstra zegt dat 'we ons moeten realiseren dat dit soort aanslagen niet te voorkomen zijn.'

Hoewel er eerder is gesproken over twee daders, heeft het Franse Ministerie van Justitie bevestigd dat men 'op zoek is naar drie verdachten'.

Update 16.08 uur:
Om ruimte te scheppen voor extra NOS Journaals over de aanslag in Parijs vervallen woensdagmiddag andere televisieprogramma's op NPO 1. Onder meer de kinderprogramma's van Zappelin zijn geschrapt, maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bekend. Ook Radio 1 heeft de programmering aangepast.

Voor het journaal van 17.00 uur met samenvattingen en live-reacties wordt vijftig minuten ingeruimd. Het achtuurjournaal duurt woensdagavond vijf minuten langer, net als het bulletin van 18.00 uur. Er komt ook een ingelast journaal om 21.25 uur op NPO 1, waardoor het Musical Awards Gala en de daaropvolgende programma's tien minuten later beginnen.

Op NPO Radio 1 is er een gezamenlijke uitzending van de omroepen. Radio 1 hervat om 16.30 uur de reguliere programmering, meldt een woordvoerster van de NOS.

Update 16.43 uur
Wereldwijd reageren diverse cartoonisten op twitter. Eén daarvan is Joep Bertrams, met de volgende tweet:

Het Franse persbureau AFP heeft een camera bij de plek van de aanslag en zendt de beelden live uit via YouTube.

Ook is bekend geworden dat vanavond om 18.00 uur een stille tocht gehouden gaat worden in Parijs.