Woedende moslim Aboutaleb: 'Rot op uit Nederland!'

Naar aanleiding van de aanslag op het Franse blad Charlie Hebdo roept de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb mensen die het hier niet bevalt om 'op te rotten'. Aboutaleb deed al eerder vergelijkbare uitspraken. In Nieuwsuur zei hij het woensdagavond opnieuw, naar eigen zeggen als burgervader maar ook als 'woedende moslim'.

"In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kunt komen. Ga niet onschuldige journalisten ombrengen, dat is zo verachtelijk. Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden. Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, mag ik het zo zeggen: rot toch op!"

De Rotterdamse burgemeester zei niet lang geleden al iets soortgelijks met betrekking tot (potentiële) jihadisten. Maar de hij staat al veel langer op dit standpunt. Kort na de moord op Theo van Gogh in 2004 was Aboutaleb wethouder in Amsterdam, en stapte toen met hetzelfde verhaal een moskee binnen.

Volgens Aboutaleb is het van belang dat moslims 'massaal' afstand nemen van de aanslag. Hij wijst erop dat vele Syriërs en Irakezen hun leven op het spel zetten om over de Middenlandse Zee voor de westerse vrijheid naar Europa te komen.