FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 mei 2014

GameCube-controller te gebruiken op Wii U

Er komt een adapter op de markt waarbij je de oude GameCube-controller kunt aansluiten op de Wii U. De adapter werkt vooralsnog alleen met het spel Super Smash Bros. Het gebruikt beide USB-poorten, maar kan vier GameCube-controllers aansturen.

Nintendo komt hiermee de fans van Super Smash Bros. tegemoet. Veel vinden het lastig om combo’s uit te voeren met de Wiimote. Nintendo heeft de adapter voor het eerst vertoond in hun promotiefilmpje voor E3 die hieronder te bekijken is. Daarnaast komt er een speciale controller met het Super Smash Bros-logo erop. Prijzen zijn nog niet bekend voor deze producten.

Zou dit Nintendo’s strategie zijn om de Wii U-verkopen te stimuleren? Is de Wii U voor jou nu aantrekkelijker om te kopen?

Wii U adapter gamecube controller

Wii U adapter gamecube controller (2)

Lezers winnen geschiedenisquiz

De Grote Geschiedenis Quiz is gewonnen door het lezersteam. De lezers van het Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant lieten de andere teams achter zich, meldt de NTR. De quiz werd voor het eerst uitgezonden vanuit de Pieterskerk in Leiden.

De lezers streden tegen vier teams. Die bestonden uit acteurs, Eerste Kamerleden, oud-geschiedenisstudenten of jonge schrijvers. Vorig jaar won nog een team van Tweede Kamerleden.

Het team van de Eerste Kamerleden Heleen Dupuis (VVD), Arjan Vliegenthart (SP) en Roger van Boxtel (D66) kwam het dichtst bij de lezers. In de finaleronde werd het team verslagen toen beelden werden getoond van een PvdA-congres uit de jaren zestig. Toen André van der Louw in de achtergrond verscheen, drukte het team van lezers en werd 'Nieuw Links' gezegd.

Dat bleek inderdaad het antwoord op de vraag hoe de club van vernieuwers heette die in 1969 in de PvdA werd gekozen. Van der Louw was een van de gangmakers van die beweging. De winst van de lezers komt volgens de organisatie mede door de 'aangeboren rust en beschaving' van de senatoren. "Daar past snel op een rode knop slaan niet bij."

In de eerste ronde gingen de teams nog gelijk op. Zo wist niemand dat in de jaren dertig midden in de economische crisis de helft van de Nederlandse huishoudens een stofzuiger had.

29 mei niet eerder zo koud

Sinds de metingen in 1901 begonnen is het in De Bilt op 29 mei niet zo koud geweest als deze donderdag. Het werd niet warmer dan 12 graden, meldt weeronline.nl.

De maximumtemperatuur werd afgelopen nacht al bereikt. In de middag schommelde de temperatuur tussen de 10 en 11 graden. Het vorige kouderecord voor 29 mei stamde uit 1983. Toen werd het niet warmer dan 12,3 graden.

Op de lijst van koudste hemelvaartsdagen staat deze donderdag op de achtste plaats. Alle koudere hemelvaartsdagen vielen eerder in mei. De koudste Hemelvaartsdag was die van 13 mei 2010. Toen werd het slechts 9,2 graden. De warmste was die van 27 mei 1954, toen het 29,2 graden werd.

De kou van deze Hemelvaartsdag komt door restanten van de buien die de afgelopen dagen over het land trokken. Dikke wolkenvelden filterden volgens meteorologen ieder straaltje zonlicht weg. In een brede strook over het midden van het land werd het hierdoor een koude meidag. Op de Veluwe werd het slechts 11,5 graden.

In het zuiden van het land werd het pas in de loop van de middag bewolkt. Daardoor kon de temperatuur daar nog tot 19 graden stijgen. In het noorden was de zon af en toe ook nog te zien en werd het ongeveer 15 graden. De opklaringen daar zijn volgens weeronline.nl een voorbode van de komende dagen. Vrijdag en zaterdag verlopen naar verwachting zonovergoten met temperaturen tot boven de 20 graden in het binnenland.

NSA: Snowden heeft zorgen nooit intern geuit

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft zijn zorgen over de ongebreidelde verzamelwoede van de NSA binnenskamers nooit uitgesproken. De waarschuwende e-mails die Snowden tijdens zijn werk als systeembeheerder bij de NSA beweert te hebben verstuurd zijn niet te vinden, zegt de NSA.

De Amerikaanse inlichtingendienst is enkel gestuit op een e-mail van april vorig jaar, waarin Snowden opheldering vraagt over een trainingscursus. Verdere 'aanwijzingen voor handreikingen' van de naar Rusland uitgeweken oud-medewerker zijn er niet, aldus de NSA. Drie maanden voor zijn klacht over de cursus had Snowden al contact gezocht met journalisten.

Snowden zegt te hebben gehandeld als een klokkenluider. Voor zijn kritiek op de grootschalige inlichtingengaring van de NSA was binnenskamers geen ruimte, stelt hij. Daarom zag hij geen andere mogelijkheid dan naar de pers te stappen. De Amerikaanse regering denkt daar heel anders over en heeft Snowden meerdere misdrijven ten laste gelegd.

Gůmez van Wigan naar Sunderland

Jordi Gómez speelt de komende jaren voor Sunderland. De Spaanse middenvelder komt over van Wigan Athletic en tekent een driejarig contract bij de Premier League-club. Dat meldt Sunderland donderdag.

Gomez won vorig jaar de FA Cup met Wigan, maar degradeerde in datzelfde seizoen ook met de club. Wigan wist afgelopen seizoen geen promotie af te dwingen.

De 29-jarige Gómez is afkomstig uit de jeugdopleiding van FC Barcelona. Na periodes bij Espanyol en Swansea City streek de Catalaan in 2009 neer bij Wigan, waarvoor hij zeventien keer scoorde.

'Serie A-topscorer Immobile naar Borussia Dortmund'

Ciro Immobile wordt de nieuwe spits van Borussia Dortmund. De Duitsers nemen de 24-jarige Italiaan over van Torino, meldt Gazzetta dello Sport donderdag. Met de transfer zou ruim negentien miljoen euro gemoeid zijn.

Immobile, die een vijfjarig contract zou tekenen in Dortmund, scoorde afgelopen seizoen 22 keer voor Torino, dat op de zevende plek eindigde. Eerder speelde de eenmalig international voor onder meer Genoa, Pescara en Juventus.

De spits was nog steeds deels eigendom van Juventus. De regerend landskampioen was volgens Gazzetta daarom ook bij de transfer naar Dortmund betrokken. Hoeveel Juventus precies ontvangt is niet bekend.

Nieuwe mappack voor CoD: Ghosts

Drie juni komt de derde mappack-DLC voor Call of Duty: Ghosts genaamd Invasion. Net als elke andere mappack voor CoD: Ghosts komen er vier nieuwe maps in de speel-rotatie en één nieuwe map voor Extinction-mode.


Departed: Speelt zich af in Mexico tijdens Día de los Muertos, oftewel de dag der doden. Deze map zal een unieke killstreak bevatten wanneer je de Field Order voltooit, Death Mariachi. Elke keer wanneer de Death Mariachi iemand doodt zal diegene een tijdelijk lid zijn van de groep.
Pharaoh: Een archeologische opgraafplaats in Egypte waar de omgeving jou het leven zuur kunt maken.
Mutiny: Een spookpiraatschip! Behaal de Field Order en twee spookpiraten komen je helpen.
Favela: Favela keert terug, eerst speelbaar in Call of Duty: Modern Warfare 2 en nu met een nieuw likje verf in Ghosts.
Extinction mode: Awakening: Ga ondergronds onder een fort van de Ancestors. Met nieuwe uitrusting moet je samen met je teamgenoten de schilden penetreren om de Ark te bereiken en de geheimen van de Ancestors' psychische krachten te onthullen.

Invasion zal drie juni beschikbaar zijn op Xbox Live. Andere platforms volgen. 

Van Gerwen in Dubai nipt te sterk voor Wade

In Dubai heeft de tweede editie van de Dubai Darts Masters plaats. Een toernooi van de zogenaamde World Series. Een toernooiserie van de PDC om het darten in de hele wereld op de kaart te zetten. Acht topdarters doen mee in Dubai. 

De avond in Dubai begon met een wedstrijd tussen Adrian Lewis en Raymond van Barneveld. Barney plaatste direct in de eerste leg een break tegen Jackpot. Binnen een mum van tijd stond het echter 7-3 voor Lewis en hij gaf deze voorsprong ook niet meer uit handen. Lewis besloot de partij met een 84-finish en won met 10-5 van Van Barneveld. 

De avond ging verder met een partij tussen Simon Whitlock en Dave Chisnall. The Wizard pakte direct in het begin van de partij een break voorsprong. Pas op 7-7 wist Chisnall langszij te komen. Het werd 8-8 en de laatste twee legs waren voor Chizzy. De Engelsman won met 10-8. 

Phil Taylor nam het op tegen Peter Wright. De partij ging tot 5-5 gelijk op. Met finishes van 141, 96 en 70 kon de kleurrijke Wright uitlopen naar 8-5. Taylor kreeg daarna nog een kans om in de partij te blijven, maar verzuimde om een dubbel te gooien. Snakebite won de partij van de zestienvoudig wereldkampioen met 10-5. 

De avond werd afgeloten met een wedstrijd tussen Michael van Gerwen en James Wade. De Engelsman had zijn vizier goed op de triples en met een 121-finish kwam hij 3-1 voor. Van Gerwen zette een tandje bij en bracht dat de partij halverwege weer in evenwicht (5-5). 

Wade gooide in het tweede deel van de partij niet zo goed als in het begin van de partij. Van Gerwen kon eenvoudig uitlopen naar 8-5. The Machine kwam echter terug tot 8-8. Met een 80-finish van Mighty Mike en met een 120-finish van Wade werd het 9-9. Van Gerwen won bullen en mocht daardoor aan de laatste leg beginnen. Dit voordeel buitte hij uit en kon de partij met 10-9 binnenslepen. 

Vrijdag worden de halve finales en finale gespeeld. Van Gerwen speelt tegen Lewis en Wright zal aantreden tegen Chissnall. De winnaar gaat naar huis met een cheque van 50.000 Amerikaanse dollar, een kleine 37.000 euro. 

Quantum Break uitgesteld tot 2015

Remedy, de maker van Max Payne en Alan Wake, heeft via een teaser laten weten dat Xbox One-exclusive Quantum Break is uitgesteld tot volgend jaar. De ambitieuze third-person shooter draait om het manipuleren van tijd. De game wordt op de gamescom in augustus vertoond.

Een gelijknamige televisie-serie gaat ook een belangrijke rol spelen: "How you play the game impacts the show, and the show informs how you play the game".

Hieronder is de teaser te bekijken. Vanaf 1:19 is een klein stuk van de game zelf te zien. 

Vader gaat uit van ontvoering vrouwen Panama

De Nederlandse vrouwen die sinds april worden vermist in Panama zijn ontvoerd. Daar gaat de vader van de 21-jarige Kris Kremers vanuit, zegt hij tegen de krant La Prensa.

"Mijn dochter is ontvoerd. Ik weet niet door wie, maar ik weet zeker dat ze is ontvoerd", tekende de krant op. Het is niet duidelijk waar de vader dit op baseert. De krant wijst erop dat de ouders met veel emoties kampen en dat er pieken en dalen zijn.

Donderdag ging de derde dag in van een in totaal elf dagen durende speurtocht naar het tweetal. De vader zegt tegen de krant dat die speurtocht bijna 95 duizend dollar kost. Dat bedrag wordt betaald door donateurs. "Als de autoriteiten bijvoorbeeld morgen een helikopter nodig hebben omdat ze een aanwijzing hebben gevonden, moet geld geen belemmering vormen."

Kris Kremers en Lisanne Froon (22) zijn sinds 1 april niet gezien. Ze wilden toen rond Boquete gaan wandelen. Een grootschalige zoektocht, waarbij reddingsteams, honden en helikopters werden ingezet, leverde niets op.

Trippy griezeltrailer voor Tangiers

De horror-stealth game Tangiers laat zich even zien in een nieuwe, monochrome trailer. Het tweemans team achter Tangiers haalt inspiratie uit games zoals Thief en Dishonored, en de kunststroming Dada. Tangiers staat gepland voor augustus dit jaar.

In de onderstaande video zien we delen van de gamewereld. Deze wereld moet, op basis van het gedrag van de speler, veranderen. Afhankelijk van de speelstijl kan de wereld dus steeds krapper, hoekiger en gevaarlijker worden.

Kameroen heeft goede vorm nog niet te pakken

Kameroen verkeert in aanloop naar het WK in Brazilië niet in goede vorm. De Afrikanen verloren donderdag in het Oostenrijkse Kufstein een oefenwedstrijd tegen Paraguay met 2-1. Óscar Romero opende de score na drie minuten, waarna Roque Santa Cruz er in de 67e minuut 2-0 van maakte. Eric Maxim Choupo-Moting deed veertien minuten voor tijd wat terug voor Kameroen.

De Afrikanen kregen drie minuten voor tijd met een strafschop een opgelegde kans op de gelijkmaker. Mohamadou Idrissou miste echter vanaf elf meter. Oud-Ajacied Eyong Enoh speelde ruim een uur voor Kameroen.

De Afrikanen komen op het WK in actie tegen Brazilië, Kroatië en Mexico. Paraguay heeft zich niet geplaatst voor het toernooi.

Man van gestenigde Pakistaanse wurgde eerste vrouw

De weduwnaar van de zwangere Pakistaanse Farzana Parveen die dinsdag door haar familie werd gestenigd heeft zijn eerste vrouw vermoord om bij Parveen te kunnen zijn. Mohammad Iqbal ging destijds vrijuit door een beroep te doen op dezelfde traditionele regels van eer en wraak die zijn echtgenote afgelopen week fataal werden, heeft hij opgebiecht.

De 45-jarige Iqbal 'was verliefd op Farzana en wurgde daarom' vijf jaar geleden zijn toenmalige vrouw, bekende hij tegenover persbureau AFP. Hij werd opgepakt, maar kwam vrij nadat zijn familie een schikking had getroffen met de nabestaanden op grond van plaatselijk gewoonterecht. Twee van Iqbals neven beweren dat een van zijn zoons zijn vader de moord had vergeven.

De vader van de gestenigde Farzana heeft volgens Iqbal niet alleen haar, maar ook een van haar zussen omgebracht. Deze dochter zou door haar vader zijn vergiftigd omdat ze overhoop lag met haar echtgenoot.

Farzana's vader Muhammad Azeem en nog een twintigtal verwanten stenigden de zwangere vrouw dinsdag op de stoep van de rechtbank. De familie was het niet eens met het huwelijk dat ze met Iqbal was aangegaan.

[Sportblog] Fransen slopen bus & 50 Cent kan niet gooien

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Honkbal niet aan 50 Cent besteed
Vele beroemdheden gingen hem al voor, maar nu was 50 Cent aan de beurt om eens een balletje te gooien om de honkbalwedstrijd tussen de New York Mets en de Pittsburgh Pirates van start te laten gaan. Vol goede moed liep de rapper naar de werpheuvel, maar produceerde vervolgens de grootste afzwaaier uit de historie. Uiteraard werd hij door het publiek en de spelers uitgelachen. Zelf lachte hij ook mee, maar dan als een boer met kiespijn.

De beelden willen wij jullie uiteraard niet onthouden:

50 Cent in 'actie' (Bron: YouTube)

Honderd keer afgewezen door profclubs
Roy Allbeury is misschien wel de man met de meeste sollicitaties ooit bij professionele voetbalclubs. De 46-jarige Engelsman is kapper en heeft geen enkele ervaring in de voetbalwereld, maar toch wil hij graag trainer worden. Althans, hij wil bij elke profclub in Engeland gesolliciteerd hebben. Zijn meest recente afwijzing kwam van Manchester United. De Mancunians kozen opvallend genoeg niet voor Roy, maar voor ene Louis van Gaal.

Op het moment aast hij op de baan bij Tottenham Hotspur. Frank de Boer is een van de favorieten voor die positie, terwijl de bookmakers om onbekende redenen niet eens aan Roy lijken te denken. Liverpool, Leeds United en Leicester City stuurden de man een vriendelijke afwijzingsbrief, Wolverhampton Wanderers reageerde boos en zei Roy hun tijd niet te verspillen. Dat het zijn doel is om door elke club afgewezen te worden is overigens niet helemaal correct. Crystal Palace mag geen brief verwachten. Roy is fan van Brighton en heeft een bloedhekel aan de aartsrivaal.

Djokovic voelt zich eenzaam
Er viel weer eens regen in Parijs, dus de wedstrijden op Roland Garros werden even stilgelegd. Als service voor de spelers krijgen ze tijdens zo'n korte onderbreking altijd een paraplu om droog te kunnen zitten. Uiteraard hoeven ze die niet zelf vast te houden, er komt speciaal voor de tennissterren een ballenjongen bij ze staan om ze droog te houden. Dit gebeurde ook bij Novak Djokovic, de Servische tennisser vond het alleen wat ongezellig als de jongen er maar bij bleef staan en nodigde de ballenjongen uit om plaats te nemen naast hem.

Djokovic en de ballenjongen (Bron: YouTube)

Braziliaans elftal vervoerd in graffitivliegtuig
Het Braziliaanse elftal doet weinig moeite om te verhullen in welk voertuig zij wordt vervoerd tussen de speelsteden van het wereldkampioenschap voetbal. De bekende graffiti-artiesten Otavio en Gustavo Pandolfo mochten zich uitleven op een vliegtuig en dat mocht de wereld weten ook.

7 dagen en 1200 spuitbussen later was het toestel klaar. Het is beschilderd met gezichten die het Braziliaanse volk en de Braziliaanse cultuur uit moeten beelden. Wie het toestel na het WK nog in actie wil zien heeft geluk, want het zal in deze uitmonstering voor de gewone passagiers blijven rondvliegen.

Meer foto's: http://copadomundo.uol.com.br/album/2014/05/26/os-gemeos-grafitam-aviao-da-selecao.htm

IJshockeyfan ernstig mishandeld door keeper
Clark Wong, een 27-jarige fan van de Los Angeles Kings, heeft bij de politie een aanklacht ingediend tegen een keeper van de Chicago Blackhawks, Corey Crawford. De goalie heeft de nietsvermoedende Wong namelijk ernstig mishandeld tijdens een wedstrijd in de play-offs tussen de Kings en de Blackhawks, waardoor Wong nu problemen met zijn ogen heeft. De goalie werd aan het eind van de derde periode op de bank gezet, waarachter Wong zat. De toeschouwer begon opmerkingen te maken richting Crawford, waarop deze besloot om een fles water te pakken en die leeg te spuiten in het gezicht van Wong.

Volgens bronnen binnen de NHL werd Wong enkele minuten later naar buiten gewerkt omdat hij door bleef gaan met het teisteren van diverse spelers van de Blackhawks. Terwijl hij naar de uitgang geëscorteerd werd begon hij plotseling te klagen over pijn aan zijn ogen. Volgens Wong was de fles niet alleen gevuld met water, maar ook met speeksel van Crawford, doordat de keeper uit de fles gedronken had. De vraag is nu hoeveel miljoenen Wong gaat eisen van de keeper.

Franse spelersbus WK 2010 vakkundig gesloopt
Het WK van 2010 was niet het toernooi van de Fransen. De ploeg zat vol ruzie tussen alles en iedereen waardoor het WK de geschiedenisboeken inging als het "Drama van Knysna", naar de plek waar de ploeg verbleef. Les Bleus kwamen niet verder dan een mager gelijkspel tegen Uruguay. Van Mexico en Zuid-Afrika werd verloren. Om af te rekenen met deze donkerste dagen uit het Franse voetbal besloot sponsor Adidas een handje te helpen. Met grof geweld werd een einde gemaakt aan het leven van de bus die tijdens het voor de Fransen dramatisch verlopen toernooi werd gebruikt.

Volgens de recente geschiedenis zou het overigens moeten helpen. In 1998 werden de Fransen wereldkampioen, vier jaar later gevolgd door directe uitschakeling zonder zelfs maar één goal te scoren. In 2006 bereikten ze de finale, met daarna dus het drama van 2010. De vraag is of de lijn zich doorzet en Frankrijk in 2014 weer gevaarlijk is voor de titel.

En dat was dan de Franse spelersbus (Bron: YouTube)

Gibraltar beter dan Die Mannschaft
Het nationale voetbalteam van Gibraltar speelde al jarenlang onofficiële wedstrijden, maar vanaf 2013 mochten ze voor het eerst echte, door de UEFA goedgekeurde interlands spelen. Het begon met een gelijkspel thuis tegen Slowakije, gevolgd door verloren thuiswedstrijden tegen de Faeröer Eilanden en Estland. Deze week speelden ze in Estland hun eerste uitwedstrijd, en daar werd verrassend gelijkgespeeld, waardoor de balans na vier wedstrijden staat op twee keer gelijk en twee keer verlies.

Door het gelijkspel is Gibraltar een stuk beter begonnen aan de interlandgeschiedenis dan een van de meest succesvolle voetballanden ooit, Duitsland. De Duitsers begonnen in 1908 met verlies tegen Zwitserland, kort daarop gevolgd door opnieuw verlies tegen Engeland. Ook Oostenrijk bleek te sterk, terwijl men in de vierde wedstrijd met 9-0 slaag kreeg van wederom de Engelsen. Pas in de vijfde wedstrijd, tegen Hongarije, kwam het eerste gelijkspel, vier wedstrijden later dan Gibraltar. Op 4 april 1909, in wedstrijd zes, volgde dan de eerste overwinning, waar Gibraltar nog wel op wacht.

Haase tegen umpire: "THANK YOU!!"
Ons aller Robin Haase is weer eens uit zijn plaat gegaan tijdens een wedstrijd. Op Roland Garros speelde hij in de tweede ronde tegen Martin Klizan, toen meneer het niet eens was met een beslissing van een umpire. De beste man had een fout gemaakt, en dat wilde Haase hem laten weten ook. Na de discussie vertelde Robin aan de onwetende umpire dat hij hem alleen even duidelijk wilde maken dat de umpire een fout had gemaakt. Daarop wilde de scheidsrechter nog antwoorden, maar daar was Robin niet meer van gediend.

Robin Haase is er klaar mee (Bron: NOS)

[RG] Monfils in drie sets langs Struff

Gaël Monfils heeft zich geplaatst voor de derde ronde op Roland Garros. De Franse thuisfavoriet was de Duitser Jan-Lennard Struff donderdag met 7-6 (4), 6-4 en 6-1 de baas. Monfils, als 23e geplaatst, kende in 2008 zijn beste jaar in Parijs. Hij bereikte toen de halve finale.

Fernando Verdasco (24) kwam terug van twee sets achterstand tegen Pablo Cuevas uit Uruguay: 4-6, 6-7 (6), 7-5, 6-4 en 6-3. De Spanjaard wist nooit verder dan de vierde ronde te geraken op het Franse gravel.

Duizenden drugsdealers ItaliŽ vervroegd vrij

Zo'n 9000 Italiaanse drugsdealers komen in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Dit is het gevolg van een beslissing van de Italiaanse Hoge Raad van donderdag. Die bepaalde dat er ook met terugwerkende kracht een onderscheid moet worden gemaakt tussen harddrugs en softdrugs. Daarvan kunnen nu mensen profiteren die voor de handel met hasj tot deels jarenlange celstraffen waren veroordeeld.

Op initiatief van de vroegere neofascistische leider Gianfranco Fini werd in 2006 het verschil tussen softdrugs en harddrugs uit het strafrecht gehaald. Die wet is eerder dit jaar door het Constitutioneel Hof in Rome nietig verklaard.

Op het verkopen van hasj kwam door de 'Fini-wet' een maximumstraf van 20 jaar cel en een boete van 260.000 euro te staan. Centrumlinkse politici vonden dat onnodig hoog en 'criminaliserend'. Daarnaast zijn de gevangenissen in Italië al overvol. Italië is daarvoor op de vingers getikt door de Raad van Europa.

Del Bosque twijfelt over Diego Costa

De verdedigers van Oranje hoeven misschien niet te vrezen voor Diego Costa. De spits van Spanje moet het WK mogelijk aan zich voorbij laten gaan. Costa raakte tijdens de kampioenswedstrijd van Atlético Madrid tegen Barcelona geblesseerd aan zijn hamstring.

Hij herstelde wonderbaarlijk snel en stond een week later al in de basis tijdens de Champions League-finale tegen Real Madrid. Maar al na negen minuten in de finale moest hij geblesseerd het veld verlaten.

Door de blessure van Costa is de definitieve 23-koppige selectie van Spanje nog altijd niet bekend. Bondscoach Vicente del Bosque wilde de situatie rondom Costa nog even afwachten, maar lijkt voor iemand anders te gaan kiezen. De keuzeheer van de regerend wereldkampioen heeft zijn twijfels over de fysieke gesteldheid van de Atlético-aanvaller.

Waar Del Bosque eerder deze week nog zijn vertrouwen uitsprak, draait hij met zijn uitspraken nu de andere kant op. "Ik weet niet of Costa op tijd fit is", zei Del Bosque donderdag tegenover Spaanse media. Uiterlijk 2 juni moet Del Bosque zijn definitieve selectie bekendmaken. "We hebben nog een klein beetje tijd. Zijn lot ligt nu in de handen van de doktoren en het medische team. We moeten voorzichtig zijn."

Mocht Costa niet op tijd hersteld zijn voor het WK, dan is dat geen ramp voor Spanje. Del Bosque heeft voorin met Fernando Torres, David Villa, Fernando Llorente en Alvaro Negredo keuze genoeg.

Messi: "Robben geweldige voetballer"

Lionel Messi hoopt komende zomer met Argentinië een gooi te doen naar de wereldtitel. De grote ster van de Argentijnen weet echter dat de concurrentie groot is. Alleen de wereldbeker met Argentinië ontbreekt op de indrukwekkende erelijst van Messi (26).

Met het WK op het eigen continent lijken de kansen voor de wereldkampioen van 1978 en 1986. De Argentijnen zitten in een groep met Bosnië-Herzegovina, Nigeria en Iran. Messi hoopt in Brazilië verder te komen dan op de vorige WK's.

Vanaf het WK in 1994 kwam Argentinië telkens niet verder dan de kwartfinale. Messi moet La Albiceleste naar succes leiden. De sterspeler van de Argentijnse ploeg en FC Barcelona beseft dat hij niet de enige ster In Brazilië is. "Er zijn een heleboel heel goede voetballers", zei de topscorer aller tijden van Barça tegen ESPN.

Jaloezie
"Neymar, Iniesta, Xavi en Cristiano Ronaldo. Daarnaast zijn Robben en Ribéry ook geweldige voetballers", aldus Messi, die niet wil zeggen wie hij de beste speler van de wereld vindt op dit moment. "Ik ga niet één speler noemen, dat mogen de supporters over de hele wereld bepalen."

Messi hoopt komende zomer in voetsporen te treden van onder meer Diego Maradona. "Ik ben jaloers op de landgenoten die met Argentinië het WK wonnen. Zij waren helden. En hoe vaak ik het ook zal vragen, nooit zullen ze me helemaal kunnen uitleggen wat het is om het WK te winnen. Daarom wil ik wereldkampioen worden", besluit de aanvaller.

Mignolet: "Doel is groepsfase overleven"

België keert komende zomer na twaalf jaar afwezigheid terug op een eindtoernooi. Doelman Simon Mignolet tempert de hoge verwachtingen rond de Rode Duivels. Mignolet (26) is één van de doelmannen in de Belgische WK-selectie. De verwachting is dat de keeper van Liverpool genoegen moet nemen met een reserverol achter Thibaut Courtois.

De Belgen zijn ingedeeld in groep H met Rusland, Zuid-Korea en Algerije. België begint op dinsdag 17 juni in Belo Horizonte tegen de Algerijnen. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots wordt gezien als een outsider voor de wereldtitel. De selectie wordt voor een groot deel vertegenwoordigd door spelers uit de Engelse Premier League, onder wie Vincent Kompany (Manchester City), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur) en Eden Hazard (Chelsea).

WK-droom
Mignolet werd met Liverpool tweede in Engeland. De 15-voudig international hoopt het goede seizoen een vervolg te geven in Brazilië, ook al zal hij waarschijnlijk vanaf de bank moeten toekijken. Mignolet wil echter geen onnodige druk op het team leggen. "Het eerste doel was om ons te kwalificeren", zei de keeper tegen diverse media.

"Dat was al een tijd geleden, dus we zijn nu allemaal erg gelukkig dat we naar Brazilië gaan. Ons volgende doel is om te plaatsen voor de volgende rond. Als dat lukt, zien we wel verder. Voor mij komt een droom uit, dat ik naar een WK mag", besluit Mignolet. De Belgen spelen nog oefeninterlands tegen Zweden en Tunesië.

[RG] Halep rekent af met Watson

Simona Halep heeft op haar gemak de derde ronde bereikt op Roland Garros. De als vierde geplaatste Roemeense versloeg de Britse Heather Watson donderdag met 6-2 en 6-4. De 22-jarige Halep, die nooit eerder verder kwam dan de tweede ronde op een grandslamtoernooi, treft de Spaanse Maria-Teresa Torro-Flor in de derde ronde.

De Servische Ana Ivanovic (11) schakelde de Oekraïnse Elina Svitolina uit in twee sets: 7-5 en 6-2. Svetlana Kuznetsova, winnares van Roland Garros in 2009, bereikte ook de derde ronde. De als 27e ingeschaalde Russin was met 7-5 (5) en 6-3 te sterk voor Camila Giorgi uit Italië.

Parma raakt Europees ticket kwijt aan Torino

Parma komt volgend seizoen toch niet uit in de Europa League. De Serie A-club wordt door de Italiaanse voetbalbond gestraft, omdat deze heeft nagelaten driehonderdduizend euro aan belastingen te betalen. Torino, dat een plek lager eindigde, neemt Parma's plek in.

Het hoogste sporttribunaal van Italië wees donderdag een beroep van Parma af. "Ik ben erg bitter over dit systeem en na deze beslissing zelfs nog meer", zei voorzitter Tommaso Ghirardi. "Dit keer gaat het echt ergens om. Misschien hebben ze voor elkaar gekregen dat ik uit de voetbalwereld stap."

Ghirardi maakt nog een kleine kans om toch Europees voetbal af te dwingen. Parma kan nog in beroep gaan bij het mondiale sporttribunaal CAS.

De ploeg van trainer Roberto Donadoni eindigde na een zinderend slot als zesde in de Serie A. Torino bleef steken op plek zeven, met een punt minder.

Studente stript studie bij elkaar

Nu de basisbeurs afgeschaft wordt kunnen Nederlandse studenten wat leren van de Amerikanen. Daar kost studeren nog flink veel meer en is er sowieso geen sprake van stufi.

Om toch de tien- tot honderdduizenden dollars die nodig zijn op te kunnen hoesten, heeft een studente aan de Universiteit van Maryland een creatieve oplossing bedacht. Als bijbaan is ze stripper.

Nou komt dat wel vaker voor -24 stripsters in de tent waar ze werkt doen het voor de studie- maar Maggie verdient maar liefst 180.000 dollar per jaar met haar kunsten.

"Mijn ouders waren geschokt", vertelt ze aan ABC-journalisten. Wel krijgt ze naar eigen zeggen meer respect van klanten nu ze stript, dan toen ze serveerster was.

Als ze niet in de New Yorkse stripclub verkeert, studeert Maggie in Maryland aan twee majors tegelijk: politicologie en Spaans. Ze heeft geen cent studieschuld.

De ABC-nieuwsvideo bevat een interview met de dame en is in het bronartikel te bekijken

Sagna vertrekt na zeven jaar bij Arsenal

Bacary Sagna verlaat Arsenal na zeven seizoenen. "Het is niet langer een geheim, ik ga weg bij Arsenal, dat is zeker", zei de Franse rechtsback donderdag tegen L'Équipe. Sagna wil een nieuwe uitdaging. Mogelijk is Manchester City zijn volgende bestemming.

Het contract van Sagna bij Arsenal liep dit seizoen af. "Ze probeerden het nog te verlengen, maar de onderhandelingen verliepen niet naar mijn wens", zegt Sagna.

De Fransman sloot zijn periode bij Arsenal af met de winst van de FA Cup, zijn eerste prijs in dienst van de Londenaren. "Hoewel ik lange tijd ben bekritiseerd voor een gebrek aan prijzen, heb ik hier magische momenten beleefd. Ik zou het zo weer doen", stelt Sagna, die in Frankrijk uitkwam voor AJ Auxerre.

De vleugelverdediger wil voordat het WK begint beslissen wat zijn nieuwe club wordt. City heeft Sagna volgens The Guardian al een zeer lucratieve aanbieding gedaan. De regerend Premier League-kampioen nam de afgelopen jaren al Samir Nasri en Gaël Clichy over van Arsenal.

[vid] Kijkcijfers FOX laagst sinds 9/11

FOX News, de ultrarechtse Amerikaanse nieuwszender die mensen als Bill O'Reilly, Glenn Beck en Sarah Palin een platform biedt, had in de maand mei de laagste kijkcijfers sinds augustus 2001.

In de leeftijden 25 tot 54 -voor adverteerders het aantrekkelijkst- trok de zender gemiddels 264.000 kijkers tijdens 'primetime'-avonduren. Sinds september 2001 wist de zender altijd hogere kijkcijfers te scoren in die leeftijdsgroep.

FOX is overigens nog wel de meest bekeken Amerikaanse nieuwszender. CNN en MSNBC strijden om plek twee met respectievelijk 131.000 en 145.000 kijkers in dezelfde leeftijdscategorie en avonduren.

Het totaal aan kijkers in de drukstbekeken uren schommelt voor de drie zenders tussen de 500.000 en 1 miljoen.

 De Britse Charlie Brooker legt FOX News uit.

Chaos 50Plus kost partij leden

Zeker honderd leden van 50Plus hebben hun lidmaatschap opgezegd vanwege de splitsing van de Tweede Kamerfractie van de partij. Dat heeft het bestuur van de partij donderdag aan de NOS laten weten.

Fractievoorzitter Norbert Klein werd woensdag uit de partij gezet nadat hij had aangekondigd zijn enige partijgenoot in de Tweede Kamer Martine Baay de laan uit te sturen. Het bestuur zegde vanwege die actie het vertrouwen in hem op en sprak onvoorwaardelijke steun uit in Baay.

Klein is echter niet van plan op te stappen. Hem werd verzocht zijn zetel op te geven, maar dat doet hij niet. Hij blijft dus voorzitter van de fractie 50Plus. Baay wordt het gezicht van de partij, maar doet dat als voorzitter van de eenmansfractie Baay.

[RG] Murray en Kvitova soeverein verder in Parijs

Andy Murray en Petra Kvitova hebben donderdag de derde ronde van Roland Garros bereikt. De eenmalig Wimbledon-winnaars gingen beiden in straight sets verder. Murray (7) klopte Marinko Matosevic uit Australië met 6-3, 6-1 en 6-3. De als vijfde ingeschaalde Kvitova versloeg met tweemaal 6-4 Marina Erakovic uit Nieuw-Zeeland.

Murray reikte in 2011 tot de halve finale van Roland Garros. Kvitova lukte dat een jaar later. Thuisspeler Richard Gasquet ging ook zonder setverlies verder. De als twaalfde geplaatste Fransman versloeg Carlos Berlocq uit Argentinië: 7-6, 6-4 en 6-4.

Verkrachter geeft zich aan na uitzenden beelden

Een 19-jarige man uit Amstelveen heeft zich donderdag bij de politie aangegeven voor de verkrachting van een 19-jarige vrouw vlakbij Station RAI. In Opsporing Verzocht waren dinsdagavond beelden van de verkrachter uitgezonden. "Daarna zijn veel tips binnengekomen, kennelijk werd het hem te heet onder de voeten", zegt een politiewoordvoerder.

Eind vorig jaar werd het slachtoffer verkracht toen ze rond 06.00 uur schuilde in een fietstunneltje vlakbij het station. Na de verkrachting liep de dader naar het station, waardoor hij goed in beeld kwam. De beelden werden eerder uitgezonden in een lokaal opsporingsprogramma. Omdat dat geen aanhouding opleverde, werden de beelden ook in Opsporing Verzocht uitgezonden.

Die uitzending leverde volgens de politiewoordvoerder ook een naam op. Hij kon niet zeggen of die naam overeenkwam met de naam van de man die zich nu heeft gemeld.

Digitale schandpaal voor bankiers opgericht

Om bankiers 'wakker te schudden' wordt een digitale schandpaal opgericht. De site bankenboeven.nl moet binnenkort online gaan, zei financieel adviseur Jelle Hendrickx donderdag in het televisieprogramma EenVandaag. Op de site zelf staat dat die maandag actief wordt.

Hendrickx kreeg bekendheid als belangenbehartiger van gedupeerden van de DSB-bank. Banken handelen volgens hem vaak niet in het belang van hun klanten, waardoor die klanten in grote problemen komen. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken Chris Buijink is het daar niet mee eens. Hij wees er in de uitzending op dat het ook niet in het belang van de bank zelf is om een klant die nog een toekomst heeft failliet te laten gaan.

"De site is een simpel en toegankelijk medium waar mensen in staat zijn de ervaringen te delen die ze hebben opgedaan met bankiers", zei Hendrickx. De website moet volgens hem dienen als een katalysator om de dialoog tussen partijen op gang te brengen. Bankiers moeten volgens de adviseur beseffen dat hun gedrag niet onopgemerkt zal blijven. Buijink is niet blij met de site omdat de lezing van de banken zelf niet bij de verhalen op de site komt te staan.

Di Natale gaat toch door bij Udinese

Antonio Di Natale blijft toch nog een jaar voetballen bij Udinese. De 36-jarige aanvaller had besloten te stoppen, maar is teruggekomen op dat besluit en verlengt zijn contract met een jaar. Dat zei hij donderdag hij tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera.

"Afgelopen donderdag was ik bij de voorzitter en hebben we gepraat. Ik wilde weten wat het plan was. De voorzitter heeft me gerustgesteld, nu ga ik op vakantie", zei de Italiaan.

Di Natale speelt al tien jaar voor Udinese. In dat decennium kwam de 42-voudig international tot 175 doelpunten in 329 wedstrijden.

Frank wint en pakt leiderstrui in Beieren

Mathias Frank heeft donderdag een dubbelslag geslagen in de Ronde van Beieren. De Zwitser van IAM Cycling schreef de koninginnenrit op zijn naam door na 165 kilometer solo de finish in Reit im Winkl Winklmoos-Alm te passeren. Thibaut Pinot werd op acht seconden tweede, gevolgd door Leopold König.

Frank nam door zijn zege leiding over van ploeggenoot Heinrich Haussler, die woensdag de openingsrit won. Pinot moet vijf seconden goedmaken op Frank en König acht.

Paardenvleesbende opgerold

De Spaanse politie heeft donderdag vijf verdachten opgepakt van handel in afgekeurd paardenvlees. Agenten hebben acht slachthuizen doorzocht in onder meer Valencia, schrijft de Spaanse krant El País.

De bende zou het afgekeurde vlees opnieuw hebben verpakt, van valse etiketten hebben voorzien en hebben doorverkocht aan abattoirs. De politie verdenkt de arrestanten van misdaden tegen de volksgezondheid, valsheid in geschrifte en het lidmaatschap van een misdaadorganisatie.

Tot de bende zou ook een veearts behoren.

Turken mogen weer YouTuben

De Turken mogen vanaf vandaag weer filmpjes kijken op YouTube, stelt het constitutionele hof in de hoofdstad Ankara. Het verbod dat de regering-Erdogan eind maart instelde moet worden ingetrokken.

 Een filmpje op YouTube. 

De Volkskrant schrijft dat de Turken YouTube en Twitter eind maart blokkeerden nadat er filmpjes geüpload en tweets verstuurd werden die zouden kunnen duiden op corruptie in de regering. De sites werden per direct verboden.

Hoewel Turken al sinds half april weer kunnen twitteren dat 't een aard heeft, zei Erdogan afgelopen maand dat hij Twitter alsnog de nek om wil draaien in Turkije. Ook was YouTube tot dusver nog steeds geblokkeerd.

Door dat verbod is kortom vandaag een streep getrokken, daar het verbod ongrondwettig zou zijn. Het hof zegt Turkse internetproviders van de uitspraak op de hoogte te gaan stellen.

Een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank gebood de regering ook het verbod in te trekken, maar die uitspraak sloegen Erdogan cum suis in de wind.

Fans zijn klaar met One Direction

Fans en de ouders van fans dumpen massaal kaartjes van hun favoriete band op internet. De reden hiervoor is kinderlijk simpel: de voormalige ideale schoonzonen hebben het lef gehad een heuse joint te roken. Schande!

Er zijn ook voorbeelden van meisjes die eerder nog slakkensporen voor de heren achterlieten, maar nu de felbegeerde tickets in de fik steken of verscheuren.

Voor de show in Manchester, aankomende zondag, zijn veel kaartjes opnieuw aangeboden, veelal voor de helft van de prijs. Ook Viagogo, een grote speler op de kaartenmarkt, merkt een duidelijke daling in de belangstelling voor de heren.

Het smetje op het blazoen komt One Direction duur te staan. Ouders zijn bang dat de boyband een verderfelijke invloed zal hebben op hun grut, vandaar dan ook dat ze alle moeite nemen om deze afgezanten van Satan buiten de invloedssfeer van hun oogappeltjes proberen te houden.

Tijdens de tour door Zuid-Amerika namen twee bandleden gezamenlijk een rokertje, met daarin volgens henzelf een 'illegale substantie'.


Doerakken zijn het.

Theron en MacFarlane schieten graag slaven

Charlize Theron en Seth MacFarlane hebben er absoluut geen moeite mee om af en toe een slaaf over de kling te jagen. "Moet kunnen", zegt het duo droogjes tegen Novum Nieuws in een interview over hun nieuwe komedie A Million Ways to Die in the West. De film steekt fiks de draak met de huidige hausse aan slavernijdrama's in Hollywood.

MacFarlane, vooral bekend van de tv-serie Family Guy en de komedie TED, speelt een keuterboertje in de film die donderdag in première gaat. Hij moet het mentaal en fysiek opnemen tegen zijn nuffige ex, een rol van Amanda Seyfried, en een stoere revolverheld, vertolkt door Liam Neeson. In één scène stapt hij op een kermis met zijn nieuwe vriendin, de rol van Theron, een schiettent binnen waar ze op bordjes met 'Runaway Slaves' mogen knallen.

"Het is niet meer dan een grappig commentaar op alle hosanna rond 12 Years A Slave", begint de Zuid-Afrikaanse Theron. "Je moet de grenzen van humor altijd oprekken. Ik vind dat het best kan."

"Ik heb die film ook gezien", vult MacFarlane aan over het keiharde slavernijdrama van Steve McQueen. "Ik was natuurlijk net zo onder de indruk als ieder ander. Want hé, ik ben satan niet. Maar een fijne slavengrap, waarom niet? Ik maak die grappen niet om te choqueren."

"De enige reden dat ik ze maak, is dat ik er zelf hard om moet lachen", gaat MacFarlane verder. "Uiteraard heb ik ook grenzen. Je maakt bijvoorbeeld geen grappen over recente rampen, of enge ziektes. De definitie van comedy is simpel: comedy is tragedie plus tijd. Neem de aanslagen van 11 september 2001. Daar kwam je als komiek lang niet aan. Een aantal jaren geleden probeerden we bij Family Guy een soft grapje over 9-11. En warempel, het sloeg voorzichtig aan. Zo kan je steeds een stap verder."

Het had overigens niet veel gescheeld, of Charlize Theron had helemaal niet in A Million Ways to Die in the West gezeten. "De eerste afspraak met Seth heb ik keihard verknald", bekent de 38-jarige Zuid-Afrikaanse actrice nu. "Ik had net gefilmd in Namibië voor Fury Road, de Mad Max-sequel, en kwam hier uit het vliegtuig gerold met een jetlag. Bovendien had ik ook nog griep en ik was nog raar kaal voor mijn rol. Seth wilde mijn hand niet eens schudden en hij had meteen zoiets van: wie ben jij? Ik baalde, maar na een strandwandeling, dacht ik: ik moet het nog een keertje proberen, want ik wilde per se in deze comedy."

Volgens MacFarlane speelt zijn nieuwe film zich af in het Wilde Westen, omdat het 'één van de meest depressieve periodes in de Amerikaanse geschiedenis is'. "Het moment dat je in het Wilde Westen je huis verliet, was je in levensgevaar. Er was altijd wel iemand die als enige doel had jou te vermoorden. Bovendien was er in zo'n Western-stadje slechts één restaurant en een winkeltje, dat iets van acht producten verkocht. Als je geen alfamannetje was, zoals mijn personage, dan was het een vervelende plek. In deze film wordt het Wilde Westen beschouwd door de ogen van iemand uit 2014. Al is het geen tijdreis. Ik wil met humor laten zien hoe shit het toen was."


Theron en MacFarlane schieten graag slaven (Foto: Novum)

Inzaghi weet nog niets van Milan-job

Filippo Inzaghi weet niet of hij hoofdtrainer van AC Milan wordt. De Italiaanse club heeft de oud-spits nog niet gevraagd het stokje van Clarence Seedorf over te nemen. "Ik moet benadrukken dat ik tot 30 juni 2016 jeugdcoach ben", zegt Inzaghi. "Ik heb verder niets gehoord van de club."

De 40-jarige Italiaan heeft wel oren naar een nieuwe baan. "Als ze me bellen voor een andere rol dan mijn huidige dan zou ik blij zijn." Inzaghi zette twee jaar geleden een punt achter zijn spelersloopbaan. Sindsdien is hij jeugdtrainer bij Milan, waarmee hij samen met Seedorf twee keer de Champions League won.

Italiaanse media meldden dinsdag dat Seedorf, pas sinds januari coach van Milan, zou zijn ontslagen. Milan heeft het ontslag nog niet bevestigd.

Homo-ouders zijn zowel vader als moeder

Neurologisch gezien lijkt er weinig bezwaar te zijn tegen dat homoseksuele stellen kindertjes adopteren en opvoeden. De hersenactiviteit bij het verzorgen van een kind lijkt overeen te komen met die van een heteroseksueel paar.

Deze conclusie komt voort uit een Israëlisch onderzoek dat stellen met verschillende seksuele voorkeuren beelden liet zien van hun grut, terwijl er een MRI-scan gemaakt werd. Deze scans lieten zien dat vrouwen, bij het zien van hun baby, een verhoogde hersenactiviteit in de amygdala hebben. Zelfs twee tot vijf keer zoveel activiteit als normaal gesproken het geval is. Het amygdala is de structuur in de hersenen dat emoties verwerkt.

De mannen van deze vrouwen, die zeker een rol speelden bij de verzorging van het kind, maar dit voor het grootste gedeelte aan 'moeder de vrouw' overlieten, hadden een verhoogde activiteit in het cognitieve circuit, wanneer ze de baby zagen.

Bij homoseksuele stellen werd beide geconstateerd. Bij de homoseksuele vaders waren extra lijnen te zien tussen de cognitieve en de emotionele structuur. Hierbij viel op dat wanneer een homoseksuele ouder meer tijd met het kind doorbrengt, er meer verbindingen er ontstonden. De hersens nemen dus zowel de rol van de vrouw als man aan, in het geval van stellen van hetzelfde geslacht.

Mogelijk gaat de studie een rol spelen in de Verenigde Staten, waar adoptieagentschappen vaak genoeg weigeren mee te werken aan de kinderwens van homoseksuele koppels. In sommige staten is het voor hen zelfs verboden kinderen te adopteren.

Twee spelers Vitesse naar FC Dordrecht

FC Dordrecht is al druk in de weer om een Eredivisiewaardige selectie op de been te zetten voor het komende seizoen. De Schapenkoppen, die na de nacompetitie wist te promoveren, huurt voor het komende seizoen twee spelers van Vitesse.

Daarbij zit Robin Gosens, de Duitser die al sinds de winter uitkomt voor Dordrecht. Daarnaast zal ook Mohamed Hamdaoui voor één seizoen worden gehuurd van de Arnhemmers.

[RG] Errani eenvoudig verder

Sara Errani is doorgedrongen tot de derde ronde van Roland Garros. De verliezend finalist van 2012 was in twee sets te sterk voor de Duitse Dinah Pfizenmaier. Het werd na iets meer dan anderhalf uur 6-2 en 6-4 voor Errani (10), die vorig jaar tot de laatste vier reikte.

Ook Jelena Jankovic maakte geen fout. De Servische (6) was met 7-5 en 6-0 te sterk voor Kurumi Nara uit Japan. De Amerikaanse Sloane Stephens (15) gunde Polona Hercog slechts vier games: 6-1 en 6-3.

[Giro] Ritzege bergkoning Arredondo, tijdverlies Kelderman

Bergkoning Julián Arredondo heeft de achttiende etappe gewonnen in de Giro d'Italia. De Colombiaan van Trek bleek op de slotklim de sterkste uit een kopgroep van elf man en bleef zijn landgenoot Fabio Duarte achttien seconden voor.

De elf renners, met daarbij ook Martijn Keizer en Thomas de Gendt, waren elkaar de hele rit al aan het aanvallen, maar begonnen toch met zijn allen aan de slotklim. Daar reed eerst De Gendt weg, maar hij moest later toch zijn meerdere erkennen in de Colombianen.

Bij de klassementsmannen waren Cadel Evans en Wilco Kelderman de grote verliezers. Evans moest de favorietengroep op de slotklim Rifugio Panarotta al snel laten gaan en zakte in het klassement van de derde naar de negende plaats. Kelderman (Belkin) leek een stuk sterker op de klim, maar moest een tegenaanval op een uitlooppoging van Pierre Rolland later bekopen met wat tijdverlies.

Rolland is de nieuwe nummer drie in het klassement op 3.28 van leider Nairo Quintana, die vandaag niet in de problemen kwam. Kelderman staat op dit moment achtste in het klassement. Hij heeft het podium echter nog steeds in het vizier, aangezien hij net iets meer dan een minuut achter Rolland staat.

FC Utrecht is nog lang niet uitgewinkeld

FC Utrecht heeft zich al vroeg gemengd op de transfermarkt. De club liet enkele spelers gaan en versterkte zich eveneens, maar is nog lang niet klaar. Steve de Ridder vertrok uit de Domstad, terwijl Willem Janssen en Ramon Leeuwin werden aangetrokken. De clubleiding van FC Utrecht wil de selectie voor komend seizoen nog sterker maken.

Bryan Linssen (Heracles Almelo) en Lars Veldwijk (Excelsior) worden in verband gebracht met een transfer naar de Galgenwaard. "We hebben ons huiswerk gedaan", zegt algemeen directeur Wilco van Schaik in Voetbal International. "Met Willem Janssen hebben we de versterking voor het middenveld vastgelegd, we zijn heel blij dat we daar afgelopen week verdediger Ramon Leeuwin bij konden voegen."

"Als er niets meer vertrekt, willen we sowieso nog twee aanvallers halen", vervolgt Van Schaik. "Danny Hoesen was overigens geen directe optie. We hebben twee maanden geleden voor het laatst geïnformeerd hoe hij ervoor stond. Meer niet. Het klopt wel dat Veldwijk en Linssen interessante opties zijn voor FC Utrecht, maar er zijn meer opties die we bespreken."

"Dat geldt ook nog altijd voor Mike van Duinen, alleen is hij financieel onhaalbaar. We hebben de tijd en zullen elke keuze goed overwegen. Maar het staat vast dat er hier de komende tijd nog veel gaat gebeuren", besluit Van Schaik.

Hockeymannen in oefenduel langs Zuid-Korea

De Nederlandse hockeymannen hebben donderdagmiddag in een oefenduel gewonnen van Zuid-Korea. De Aziaten werden in een uiterst fris Kyocera Stadion met 4-2 verslagen. Mink van der Weerden was weer een de grote meneer bij Oranje, hij scoorde driemaal.

Het voorlaatste oefenduel van Oranje werd op verzoek van de Zuid-Koreanen ingekort. Daardoor stonden er niet zeventig, maar vijftig minuten op het menu in het nagenoeg lege stadion waar praktisch alleen journalisten en mensen van de organisatie plaats hadden genomen.

Mink van der Weerden zorgde ervoor dat Nederland de oefenpot uiterst effectief begon. De verdediger van Oranje Zwart jaste na drie minuten een strafcorner tegen de plank. Zes minuten later verdubbelde Jelle Galema de score. De aanvaller schoot vanaf de achterlijn op de Zuid-Koreaanse keeper, die de bal over zijn eigen lijn frommelde.

Vlak voor het rustsignaal sloeg Van der Weerden nogmaals toe, ditmaal pushte hij de bal hoog in het doel. De back – de hele voorbereiding al in bloedvorm – zette in de tweede helft de stand op 4-0. In de slotfase zorgden Hyo-Sik You en Hyun Woo Nam ervoor dat Zuid-Korea nog tweemaal scoorde: 4-2.

[RG] Bertens: een beetje geluk moet je hebben

Een beetje geluk moet je soms hebben. Dat was donderdag de nuchtere conclusie van tennisster Kiki Bertens na haar overwinning tegen Anastasia Pavlioetsjenkova in de tweede ronde van Roland Garros. De als 24e geplaatste Russin moest in de derde set met een rugblessure opgeven. De Nederlandse speelster leidde op dat moment al wel met 3-0.

"Het moet af en toe een beetje meezitten", erkende Bertens, die in september vorig jaar een enkeloperatie onderging. "Ik was hier al een tijdje naar op zoek. Ik kan alleen maar heel erg blij zijn met mijn plaats in de derde ronde. Als je ziet waar ik vandaan kom, dan denk ik dat het wel een zeer goed resultaat is. Zodra je elke week maar zakt op de ranking, dan werkt dat ook niet heel motiverend."

Bertens: een beetje geluk moet je hebben
Bertens: een beetje geluk moet je hebben (Foto: ANP)

'Kerk verbiedt boekpresentatie'

De Sint Willibrorduskerk in Utrecht heeft enkele uren voor aanvang een boekpresentatie verboden. Dat meldt de auteur van het boek, Ype Driessen, donderdag op Twitter en op Facebook. Hij waarschuwt zijn fans dat het geen zin heeft om naar Utrecht te komen.

Het is niet bekend of de homoseksualiteit van de schrijver een rol speelt bij het afgelasten van de boekpresentatie. Een reden geeft de auteur niet en de kerk zelf is niet bereikbaar voor een toelichting.

"We mogen de kerk niet in", schrijft Driessen op Facebook. De schrijver kreeg bekendheid met autobiografische fotostrips rond hem en zijn voormalige partner, onder de noemer Ype+Willem. Na het einde van de relatie gingen de strips verder als Ype.

De Sint Willibrorduskerk kondigde vorige week nog aan dat er voorlopig geen eucharistievieringen meer plaatsvinden. Door een 'godslasterlijk' toneelstuk zou het gebouw zijn 'ontwijd'. Het toneelstuk De Uitvaart van theatermaker Dries Verhoeven zou een duidelijk ontwijdend karakter hebben. Het stuk behandelt het afnemende draagvlak voor kunst. De kunst werd in het toneelstuk ten grave gedragen.

'Barcelona wil doelman Bravo van Real Sociedad'

Claudio Bravo staat voor een transfer van Real Sociedad naar Barcelona. In Camp Nou moet hij met Marc-Andre ter Stegen gaan strijden om een plek tussen de palen. Barcelona zit al enige tijd achter de doelman van Real Sociedad aan en lijkt nu beet te hebben. De twee partijen zijn het zo goed als eens over een transfersom van negen miljoen euro, welke kan oplopen tot twaalf miljoen, meldt Goal.

Barça wist zich eerder deze maand al te versterken met Marc-Andre ter Stegen. De Duitse international kwam over van Borussia Mönchengladbach en is de beoogd opvolger van Victor Valdes en Jose Pinto. Beide doelmannen zullen Camp Nou komende zomer verlaten.

Sportief directeur Andoni Zubizarreta ziet de 31-jarige Bravo als een versterking van de selectie van trainer Luis Enrique en sprak al eerder met de Chileense international. De voormalige sluitpost van Colo Colo is klaar voor een stapje hogerop en Real Sociedad is bereid mee te werken aan een transfer, maar wel voor de juiste prijs.

Bravo heeft een afkoopclausule van dertig miljoen euro in zijn contract staan, maar dat bedrag is Barcelona niet van plan op te hosten. De Catalanen hopen hem voor negen miljoen euro over te kunnen nemen. Naar verwachting zal Sociedad hem voor die prijs ook laten gaan aangezien zij Bravo eerder de belofte deden mee te werken aan een transfer wanneer een grotere club zich zou melden.

De Chileense keeper maakte in de zomer van 2006 de overstap van Colo Colo naar Real Sociedad en speelde al meer dan tweehonderd officiële duels voor de Basken. Zijn contract bij Sociedad loopt af in 2017.

Preorderbonussen Witcher 3 volgende week bekend

Op 5 juni worden de preorderbonussen bekendgemaakt voor The Witcher 3: Wild Hunt op een speciale zomerconferentie van CD Projekt Red. De studio gaf eerder al aan dat deze bonussen 'f***ing amazing' gaan worden. Meer wilde Marcin Iwinski, co-oprichter van CD Projekt Red, er niet over kwijt.

Iwinski had al te kennen gegeven dat er geen sprake zal zijn van platformspecifieke content, in het kader van gelijke behandeling van gamers. Naast deze bekendmaking zullen op dezelfde dag ook niet eerder vertoonde gameplaybeelden worden getoond.

The Witcher 3: Wild Hunt staat gepland voor februari 2015 en zal verschijnen op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Iggy Azalea evenaart The Beatles

Iggy Azalea levert deze week een bijzondere prestatie in de Hot 100. De Australische rapper staat met haar eerste twee singles op de eerste en tweede plek in de Amerikaanse hitlijst. The Beatles waren in 1964 de laatsten die dat hitlijstsucces boekten.

The Fab Four en Azalea zijn volgens het Amerikaanse muziekblad Billboard de enige artiesten die de nummer één en nummer twee van de hitlijst veroverden met hun eerste singles. Billboard publiceert wekelijks de Hot 100.

Azalea's debuutsingle Fancy voert de hitlijst van deze week aan. Op de tweede plaats prijkt Problem, dat de Australische rapper met zangeres Ariana Grande maakte. The Beatles scoorden in februari 1964 een Amerikaanse nummer 1-hit met I Want to Hold Your Hand. De single She Loves You bereikte destijds de tweede plek.

Er zijn maar weinig artiesten die kunnen zeggen dat ze tegelijkertijd op nummer één en nummer twee stonden in de belangrijkste Amerikaanse hitlijst. Azalea is de vijftiende die dat lukt. Vorig jaar sleepte Pharrell Williams de dubbele notering nog binnen met Blurred Lines en Get Lucky. Azalea is pas de derde vrouw die erin slaagt de twee meest gewilde plekken in de Hot 100 te bezetten. Ashanti was in 2002 de eerste dame die dat voor elkaar kreeg, Mariah Carey volgde in 2005.

[RG] Nadal solide langs Oostenrijkse talent Thiem

Rafael Nadal is overtuigend doorgedrongen tot de derde ronde van Roland Garros. De Spanjaard was donderdag in straight sets te sterk voor het Oostenrijkse talent Dominic Thiem: 6-2, 6-2 en 6-3. Voor Nadal was het zijn 61e zege in Parijs. Daar had hij slechts 62 partijen voor nodig.

Hoewel de uitslag wellicht anders doet vermoeden, bood Thiem zeker niet onverdienstelijk partij. Nadal speelde echter zeer solide. "Ik denk een hele goede wedstrijd van mij tegen een topopponent", sprak hij voor de camera van Eurosport. "Ik deed de dingen die ik moest doen: controle houden en geen fouten maken."

Nadal was vol lof over zijn opponent, de mondiale nummer 57. "Hij heeft alles in huis, een goede service, krachtige slagen. Ik zie niet in waarom hij in de toekomst niet een topnotering op de ranglijst zal innemen." Nadal maakte in de derde set een 1-3 achterstand goed.

Als Nadal dit jaar zijn negende titel pakt op Roland Garros wordt hij de eerste man die het Franse grandslamtoernooi vijf keer op rij wint. Hij treft in de derde ronde de Rus Tejmoeraz Gabasjvili of Leonardo Mayer uit Argentinië.

Politie haalt rendieren van snelweg

De Friese politie heeft donderdag enkele ontsnapte rendieren van de snelweg gehaald. De dieren waren de A31 nabij Dronrijp, ten westen van Leeuwarden, opgevlucht, meldt de politie.

De snelweg werd korte tijd volledig afgesloten. Inmiddels zijn alle rendieren op één na gevangen en is de weg vrijgegeven. Het laatste ontsnapte rendier loopt ergens in Dronrijp en wordt gezocht door de eigenaar.

Go Ahead haalt Nieuwpoort van Ajax

Go Ahead Eagles heeft opnieuw een Ajacied vastgelegd. Sven Nieuwpoort tekende een contract voor twee jaar, met een optie voor nog een seizoen. Dat heeft Go Ahead donderdag gemeld. Eerder werd ook al Nick de Bondt uit Amsterdam weggeplukt.

Nieuwpoort werd de afgelopen twee jaar uitgeleend aan Amere City FC en speelde tussendoor ook drie duels voor Jong Ajax. De verdediger kwam van jongs af aan uit in de jeugdopleiding bij Ajax.

Economie VS krimpt flink

De Amerikaanse economie is vorig kwartaal een procent gekrompen in vergelijking met het vierde kwartaal van 2013. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van economische zaken donderdag in een tweede raming bekend. Bij een eerste schatting gingen de statistici nog uit van een bescheiden groei van 0,1 procent.

De scherpe bijstelling heeft volgens het ministerie te maken met de voorraden van bedrijven. De investeringen daarin bleken in tweede instantie flink tegen te vallen. Het is voor her eerst sinds het voorjaar van 2011 dat het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten kromp. In het vierde kwartaal groeide de economie nog met 2,6 procent.

De terugval in het bbp valt samen met een periode van hevige winterse stormen in grote delen van de Verenigde Staten. Hoewel het Amerikaanse ministerie dat verband niet meteen legt, werd eerder al duidelijk dat fabrieken in die wintermaanden de productie stevig zagen teruglopen. Dat kwam onder meer omdat ze geen grondstoffen kregen, of last hadden van stroomuitval. 

Boonen spurt opnieuw naar zege in Ronde van BelgiŽ

Tom Boonen heeft donderdag ook de tweede etappe van de Ronde van België gewonnen. De sprinter van Omega Pharma-Quick-Step zegevierde in Knokke-Heist opnieuw in de massasprint. Theo Bos werd net als woensdag derde. Gert Steegmans eiste na 170 kilometer de tweede plaats op.

Voor Boonen was het zijn negende zege ooit in de Ronde van België. Hij blijft logischerwijs aan de leiding in het algemeen klassement. Op twaalf seconden staat Bos tweede. Niki Terpstra neemt op zestien seconden van zijn ploeggenoot de zesde plek in.

Vrijdag staat er een tijdrit van 16,7 kilometer in Diksmuide op het programma. De Ronde van België duurt tot en met zondag en werd de afgelopen twee jaar gewonnen door Tony Martin.

Van Rompuy krijgt Karelsprijs

Europees president Herman Van Rompuy heeft donderdag in Aken de Internationale Karelsprijs in ontvangst genomen. De Belg krijgt de onderscheiding voor zijn bijdragen aan de Europese eenwording.

Hij is sinds 2010 voorzitter van de Europese Raad, die bestaat uit de regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Van Rompuy ziet de prijs als "een erkenning voor de vastberadenheid van alle leden van de Europese Raad om onze Europese idealen trouw te blijven, ook in tijden wanneer deze worden uitgedaagd".

In zijn toepraak sprak Van Rompuy ook over de winst van eurosceptische partijen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Hij zei dat bij veel mensen een gevoel van machteloosheid heerst. "In reactie op dat gevoel roepen sommigen om meer Europa, anderen om minder. In Europa lag de focus steeds op het wegnemen van grenzen, voor goederen, werknemers, kapitaal en mensen. Maar we dachten nooit echt over Europa als een thuis, als een beschutting. En vandaag betalen we daar een prijs voor", aldus Van Rompuy. Europa, de deur naar kansen, wordt nu door velen gezien als indringer. De vriend van vrijheid en ruimte wordt gezien als bedreiging voor bescherming en positie."

Van Rompuy krijgt Karelsprijs
Van Rompuy krijgt Karelsprijs (Foto: ANP)

CoD: Advanced Warfare ontworpen voor sequel

Call of Duty komt dit najaar met zijn nieuwste telg, Advanced Warfare. Gelukkig voor de fans staat al vast dat er nog een vervolg komt. De wereld en het plot zijn namelijk ontworpen met een vervolg in gedachten.

Call of Duty: Advanced Warfare speelt zich af in 2054, 29 jaar na Black Ops 2. Deze tijdsprong heeft de ontwikkelaar een aantal kopzorgen bezorgd. Voor Sledgehammer was het vooral de vraag hoever ze moesten gaan met de technologische ontwikkelingen. Sledgehammers mede-oprichter Condrey zegt het dan ook mooi: "Ik denk dat Call of Duty werkt omdat het realistisch en herkenbaar is. Dat is altijd een van de sterke punten van de franchise geweest."

Na veel gesprekken met, onder andere, Treyarch heeft Sledgehammer een goede stijl gevonden. "Je gaat geen traditionele robots zien. Hoewel ze er tegen die tijd misschien zijn zullen mensen automatisch aan sci-fi denken. Daar proberen we zoveel mogelijk van uit de buurt te blijven."

Uiteindelijk is Advanced Warfare geschreven met een ding in gedachten: de mogelijkheid tot een sequel. "Je moet goed nadenken zodat je het verhaal of de wereld niet verpest, anders kan er geen vervolg zijn. We zorgen ervoor dat een opvolger gemaakt kan worden." Kortom, we gaan sowieso meer horen over de wereld zoals deze in Advanced Warfare te zien zal zijn.

Call of Duty: Advanced Warfare staat gepland voor 4 november en komt uit voor pc, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360 en Xbox One.

'Volgende Pokemon heet Delta Emerald'

Vandaag werd bekend dat Nintendo in Japan een trademark heeft aangevraagd op de naam Pokemon Delta Emerald. Pokemon Delta Emerald is vermoedelijk een remake van de game Pokemon Emerald welke in 2004 uitkwam voor de Gameboy Advance.

Pokemon Emerald is een directors cut van Pokemon Ruby en Sapphire. Onder andere het verhaal is anders, double battles zijn meer aanwezig en de battle frontier werd geïntroduceerd. Wanneer Pokemon Delta Emerald moet uitkomen is niet bekend.

Pokemon Omega Ruby en Alpha Sapphire staan gepland voor november en komen naar Nintendo 3DS.

Watch_Dogs zorgt voor nieuw record Ubisoft

Of het spel zijn hype waar heeft gemaakt of niet, bijna elke gamer heeft wel van Watch_Dogs gehoord. Dit heeft Ubisoft ook gemerkt in haar portemonnee. Het spel heeft namelijk een nieuw verkooprecord binnen 24 uur neergezet.

Het nieuwste kindje van Ubisoft is namelijk binnen 24 uur het meest over de toonbank gevlogen van alle titels die de studio ooit heeft gemaakt. Op de cijfers moeten wij nog wachten want deze zijn nog niet bekend gemaakt. Yves Guillemot, de CEO en mede-oprichter van Ubisoft heeft het volgende te vertellen:

"Watch_Dogs is an amazing achievement and our teams should be proud that the creativity, innovation and long hours they invested in making this game are paying off. It’s great to see so many players enjoying the game, and it shows that Watch_Dogs has cracked the code for developing a new blockbuster IP and a thoroughly new-gen experience."

Watch_Dogs is verkrijgbaar voor pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4. De release voor Wii U komt er nog aan en wordt door Ubisoft Romania gemaakt.

'George Lucas was een fantastische regisseur'

George Lucas was wel degelijk een goede regisseur. Dat vindt Pernilla August, die in de Star Wars-prequels te zien was als Anakin Skywalkers moeder Shmi. Lucas wordt vaak afgeschilderd als een filmmaker die vooral voor de mooie plaatjes ging en niet veel om acteurs gaf.

"Ik voelde me altijd veilig bij George en hij had een uitstekend oog voor detail", zegt de Zweedse actrice tegen Novum Nieuws. "Ik zou zo weer tekenen voor een rol in een van zijn films. Ik vond het echt geweldig om met hem te werken. Het zit er vast niet meer in, want hij is nu regisseur af, maar toch."

Lucas verkocht zijn filmmaatschappij Lucasfilm in 2012 aan Disney voor ruim vier miljard dollar, zo'n 3,1 miljard euro. Daarmee droeg hij officieus de Star Wars-fakkel over aan de volgende generatie filmmakers.

De rol in Star Wars mag worden beschouwd als een plezierig uitstapje. August, die begin jaren tachtig werd ontdekt door Ingmar Bergman, is namelijk doorgaans te zien in beduidend kleinere films en tv-series. Zo regisseerde ze ook de eerste drie afleveringen van de Deense dramaserie The Legacy, die sinds dinsdag in Nederland op dvd en blu-ray verkrijgbaar is.

En ook bij dit intiemere werk voelt August zich als een vis in het water. "Het gaat ook hier toch weer om die persoonlijke banden die ik met iedereen opbouw", zegt ze. "Het klinkt vast sentimenteel, maar na een paar weken draaien begin ik echt van die mensen te houden. Ze zijn fantastische acteurs en we begrijpen elkaar met een half woord. Ik zou dolgraag ook in het tweede seizoen een paar afleveringen maken, maar ik ben niet gevraagd. Maar ja, zo gaat dat."

[RG] Ferrer wederom overtuigend verder in Parijs

David Ferrer heeft ook zijn tweede wedstrijd op Roland Garros met speels gemak gewonnen. De als vijfde geplaatste Spanjaard was donderdag veel te sterk voor qualifier Simone Bolelli uit Italië: 6-2, 6-3 en 6-2. In de eerste ronde had Ferrer ook al Igor Sijsling kansloos gelaten. Hij reikte vorig jaar tot de finale op het Parijse gravel.

Vooral een hoge foutenlast brak Bolelli op. De mondiale nummer 150 sloeg liefst 49 onnodige fouten. Ferrer ging in totaal vijfmaal door de opslag van zijn opponent heen. Op eigen service wist hij vier breakpoints te doorstaan.

Ferrer stuit mogelijk in de derde ronde opnieuw op een Italiaan. Andreas Seppi (32) dient dan wel eerst Juan Monaco uit Argentinië te verslaan.

[RG] Rojer eenvoudig naar kwartfinale in dubbelspel

Jean-Julien Rojer heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het dubbelspel op Roland Garros. Samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau rekende hij donderdag eenvoudig af met het Amerikaans-Duitse duo Nicholas Monroe en Simon Stadler: 6-3 en 6-0. In de eerste ronde hadden Rojer en Tecau ook maar vier games hoeven afstaan.

In de kwartfinale stuit Rojer mogelijk op landgenoot Igor Sijsling. Zijn teamgenoot bij het Nederlandse Davis Cup-team dient wel eerst met Roberto Bautista Agut het als derde geplaatste koppel Daniel Nestor-Nenad Zimonjic te verslaan.

[RG] Bertens voor het eerst naar derde ronde Grand Slam

Kiki Bertens heeft donderdag voor het eerst in haar carrière de derde ronde van een grandslamtoernooi bereikt. De Wateringse zag opponente Anastasia Pavlyuchenkova in de derde set opgeven. Bertens leidde op dat moment met 5-7, 6-4 en 3-0. Bertens wist in 2012 alleen op Wimbledon en de US Open een ronde te overleven.

De eerste set was van een matig niveau. Bertens sloeg liefst 28 onnodige fouten. Niettemin wist ze een 2-4 achterstand om te buigen in een 5-4 voorsprong. Uiteindelijk moest Bertens toch de set aan de als 24e geplaatste Pavlyuchenkova laten.

In de tweede set gaven beide speelsters elkaar geen strobreed toe. Bij 5-4 en deuce liet Pavlyuchenkova zich medisch behandelen. Na de hervatting trok Bertens de set naar zich toe, waarna in het derde bedrijf het verzet van de moegestreden Russin was gebroken.

Bertens is op het Franse gravel in goede doen, want ze kwam via de kwalificaties het hoofdtoernooi binnen. In de derde ronde stuit ze op de Spaanse Silvia Soler-Espinosa, die de Belgische Yanina Wickmayer versloeg. Soler-Espinosa staat 85e op de wereldranglijst, Bertens 148e.

Explosievendienst voor Watch_Dogs-pakketje

Een PR-stunt voor Watch_Dogs liep een klein beetje uit de hand. Het Autralische Ninemsn ontving een anoniem pakketje met daarin een kluisje en een briefje met de tekst 'check je voicemail'. Omdat er geen voicemail was tikte het team een code in die was vastgeplakt aan de kluis.

Dat was misschien niet zo'n goed idee. Het kluisje begon namelijk te piepen. Dit leidde tot het ontruimen van de negende verdieping van het gebouw. De plaatselijke politie en de explosievenopruimingsdienst werden opgeroepen om het verdachte kluisje open te maken. Uiteindelijk bleek de game Watch_Dogs, een beanie en een pet erin te zitten.

Ninemsn vindt de actie te ver gaan. "We hebben nog contact opgenomen met andere redacties maar zij hadden niets ontvangen. Dit is over de grens en zeker niet geschikt om anoniem naar een nieuwsredactie te sturen. Dat ding was zwart, zwaar en best eng."

Ubisoft heeft al excuses aangeboden en betreurt de gang van zaken. De code die vastgeplakt was aan het kluisje was de verkeerde code en het was niet gelukt om de goede code via de voicemail door te geven.

[Giro] Orica houdt na nieuwe opgave nog twee renners over

Orica-Greenedge heeft in de Ronde van Italië nog maar twee van de oorspronkelijke negen renners in koers. Ivan Santaromita ging als gevolg van ziekte donderdag niet meer van start in de achttiende etappe. Daardoor zijn alleen Svein Tuft en Michael Hepburn nog actief in de Giro. Eerder staakten al onder anderen etappewinnaar Pieter Weening en Michael Matthews de strijd.

Ook smaakmaker Diego Ulissi heeft wegens ziekte de Giro voor gezien gehouden. De renner van Lampre won twee etappes. De Ronde van Italië eindigt zondag. Nairo Quintana draagt de roze leiderstrui.

Legerhelikopter neergehaald boven Slovjansk

Een helikopter van het Oekraïense leger is donderdag boven de stad Slovjansk, in het oosten van het land, door rebellen neergehaald. Daarbij zijn veertien militairen, onder wie een generaal, om het leven gekomen. Dat heeft de waarnemend president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, donderdag in het parlement gezegd.

De helikopter werd met een draagbare luchtafweerraket uit de lucht geschoten, aldus Toertsjinov. Onder de doden is generaal Volodimir Koeltsjitski.

Ook donderdag werd er weer gevochten in Slovjansk, de stad die het epicentrum lijkt te zijn geworden van de strijd tussen pro-Russische separatisten en regeringstroepen.

'FIFA struint Twitter af om ongeoorloofde reclame'

De FIFA speurt op Twitter naar commerciële partijen die het logo van het wereldkampioenschap in Brazilië gebruiken zonder dat zij daar recht op hebben. De wereldvoetbalbond lichtte Twitter in over zes nieuwswebsites en retailers die het officiële logo van het toernooi voor commercieel gewin gebruikten op het microblog. Dat schrijf het Britse Marketingweek.

Twitter heeft in de voorwaarden staan dat een account gesloten kan worden als het misbruik maakt van de regels. Hoewel Twitter niet wil bevestigen dat het actie heeft ondernomen naar aanleiding van de klacht, blijken vier van de zes overtreders de ongeoorloofde reclame te zijn verwijderd van het sociale medium.

De FIFA hanteert strenge regels om de handelsmerken, die zijn voorbehouden aan partners als Adidas en Coca-Cola, te beschermen. Bedrijven mogen logo's, slogans, mascottes en merknamen van de bond niet voor commerciële doeleinden in verband brengen met het eigen merk. De FIFA geeft aan dat wereldwijde handhaving van de regels niet eenvoudig is.

Spoorwegen aanleggen in Train Fever

In Train Fever is het aan jou om de grootste en rijkste transporteur van het land te worden. In het jaar 1850 worden de eerste spoorwegen aangelegd. Een prima kans dus om je als transportbedrijf op de kaart te zetten.

Train Fever doet denken aan games zoals Transport Tycoon, Railroad Tycoon en OpenTTD. Er zitten meer dan vijftig voertuigen in. Ook krijg je lekker de ruimte in de erg grote maps. Het spel moet ergens in het derde kwartaal van dit jaar uitkomen.

Hieronder kun je zien hoe de gamewereld eruitziet en hoe het aanleggen van sporen in het werk gaat.

Britse zanger Sam Smith komt uit de kast

Sam Smith valt op jongens. De 22-jarige Britse zanger, bekend van het nummer Money on My Mind, schreef zijn debuutalbum voor een man die zijn liefde niet beantwoordde. "In the Lonely Hour gaat over een man op wie ik vorig jaar verliefd werd, maar hij voelde niet hetzelfde voor mij", vertelt Smith in een interview met het Amerikaanse muziekblad The Fader.

"Ik heb nog nooit een relatie gehad", bekent Smith, die vorig jaar samen met Naughty Boy een grote hit scoorde met La La La. "Ik heb wel een aantal onbeantwoorde liefdes gehad. Ik denk dat me dat op een rare manier aanspreekt."

De man in kwestie weet sinds kort dat Smith hem als inspiratiebron voor zijn debuutplaat gebruikte. "Ik heb het hem onlangs verteld. Het zou zeker niet zo gelopen zijn als ik zou willen, want hij voelde niets voor mij. Maar het is goed dat ik hem over mijn gevoelens heb verteld, het was een goede afsluiting." Smith is inmiddels over de man heen, zijn album In the Lonely Hour ligt sinds kort in de winkels.

Smith, die in het verleden wel vaker vragen over zijn geaardheid kreeg, wil geen groot punt maken van zijn homoseksualiteit. "Ik wilde het gewoon naar buiten brengen. Mijn plaat gaat over een man en dat is wat ik het publiek wilde laten weten, ik wil helder zijn over waar mijn muziek over gaat." Zijn geaardheid vindt Smith een 'non-issue'. "Mensen zouden dit soort dingen niet aan heteroseksuelen vragen. Ik voel mezelf heel goed, mijn leven is wat dat betreft geweldig. Het is iets heel normaals."

Dat Smith toch geregeld vragen over zijn geaardheid kreeg, komt volgens de Brit doordat mensen in hokjes denken. "Dat maakt het makkelijker om informatie te verwerken. Maar waarom moeten we het over mijn seksuele voorkeur hebben? Ik zing, ik maak muziek en treedt daarmee op, daar zouden we over moeten spreken."

Hoewel zijn debuutplaat is geschreven voor een man, kan iedereen zich volgens Smith in zijn nummers vinden. "Ik heb geprobeerd het slim aan te pakken, want het is voor mij belangrijk dat mijn muziek iedereen aanspreekt. Ik heb het zo geschreven dat het over alles en iedereen kan gaan, of dat nou een man, vrouw of een geit is. Iedereen kan zich erin vinden."

Fifa 14 World Cup vertraagd

Niet alleen de WK-stadions in Brazilië lijken vertraagd te zijn. Geheel in de stijl van het komende WK voetbal is nu ook de World Cup-update van Fifa 14 vertraagd.

Eigenlijk zou vandaag de update uitkomen voor Fifa 14 waarin voor alle platformen de World Cup-mode voor ultimate team zou worden toegevoegd. Bij PlayStation 4 en Xbox One moest ook een World Cup kick-off mode beschikbaar worden.

EA betreurt de vertraging: "Het was een lastige beslissing wetende dat onze spelers opgewonden waren over de nieuwe toevoegingen. Helaas zijn we tijdens het testen op onvoorziene problemen gestuit en we willen deze eerst verhelpen voordat we de update uitbrengen."

Vanavond wordt meer nieuws verwacht over de status van de update.

Startverbod Van Hummel in BelgiŽ

Kenny van Hummel mag niet van start gaan in de tweede etappe van de Ronde van België. De organisatie straft de Nederlandse wielrenner hiermee voor zijn agressieve gedrag nadat hij zelf een grote valpartij had veroorzaakt.

Van Hummel ging samen met veel collega's tegen de grond. De Androni-Giocattoli-renner stond na de valpartij op en duwde vervolgens een van zijn collega's hard en agressief, zo wezen beelden van Sporza uit. Genoeg om hem voor de rest van de koers uit te sluiten.

Van Hummel misdraagt zich (Bron: YouTube)

Vorm krijgt bij Swansea concurrentie van Fabianski

Michel Vorm krijgt er bij Swansea City een concurrent bij. De club uit Wales maakte donderdag de komst van Lukasz Fabianski openbaar. De Pool komt transfervrij over van Arsenal en tekende voor vier jaar. Hij is Swansea's eerste zomeraanwinst.

De 29-jarige Fabianski zal aan de bak moeten om vaste keus te worden in het Liberty Stadium. Vorm is al drie seizoenen onbesproken onder de lat bij Swansea.

Fabianski moest bij Arsenal landgenoot Wojciech Szczesny voor zich dulden en kwam in zeven jaar tot 32 competitieduels. Wel keepte hij anderhalve week geleden in de FA Cup-finale, waarin Arsenal voor het eerst in negen jaar weer eens een prijs pakte.

Chelsea wil Lavezzi weghalen bij PSG

Chelsea hoopt weer zaken te doen met Paris Saint-Germain. Na de transfer van David Luiz naar Parijs, legt Ezequiel Lavezzi mogelijk de omgekeerde weg af. Chelsea heeft opnieuw bij Paris Saint-Germain geïnformeerd naar de mogelijkheid om Lavezzi (29) over te nemen, weet Goal.

De Londenaren zochten al toenadering tot de Fransen rond de kwartfinales van de Champions League. Lavezzi is al langer in beeld bij The Blues, die PSG wisten te elimineren in het miljoenenbal.

Handel
Lavezzi kan op Stamford Bridge ruim één ton per week verdienen. De 29-voudig Argentijns international moet samen met Diego Costa de aanvalslinie van Chelsea van nieuwe impulsen voorzien. Costa komt zo goed als zeker over van Atlético Madrid. De centrumspits kost de Londenaren naar verluidt 39 miljoen euro.

Vorige week rondde Chelsea en PSG de transfer van David Luiz af. De Braziliaan, duurste verdediger ooit, verhuist voor zo'n vijftig miljoen euro van Londen naar Parijs. Rond de onderhandelingen over de verdediger, spraken beide clubs ook over Lavezzi. De Argentijn moet Oscar gaan vervangen op Stamford Bridge.

Oscar
Manager José Mourinho is niet helemaal tevreden over de prestaties van Oscar. De Portugees vindt de Braziliaans international te wisselvallig acteren. Oscar was in de eerste seizoenshelft één van de smaakmakers bij Chelsea, maar wist zijn goede vorm niet vast te houden in het nieuwe kalenderjaar.

Juventus en PSG zouden de situatie rond de WK-ganger in de gaten houden. Chelsea zou naar verluidt vijftig miljoen euro vragen voor Oscar. De Engelsen zouden de Braziliaan (of de transfersom) kunnen inzetten om de gewilde Paul Pogba los te weken bij Juventus. De Fransman staat hoog op de verlanglijst van Chelsea.

Zuid-Koreaan Kim Jin-su mist WK door enkelblessure

Kim Jin-su moet het WK in Brazilië missen. De Zuid-Koreaanse verdediger kampt met een enkelblessure. De 21-jarige Kim heeft negen interlands achter zijn naam en speelt in Japan bij Albirex Niigata. Hij wordt vervangen door Park Joo-ho van FSV Mainz 05.

Zuid-Korea belegt eerst een trainingskamp in Florida, alvorens het afreist naar Brazilië. De Aziaten zijn bij hun negende WK-deelname ingedeeld bij Rusland, Algerije en België.

AustraliŽ arriveert als eerste in BraziliŽ voor WK

Australië is woensdagnacht als eerste buitenlandse WK-deelnemer gearriveerd in Brazilië. Secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke verwelkomde de Australiërs met een bericht op Twitter. "De Socceroos zijn geland in Brazilië", stelde Valcke. Australië is op 18 juni tegenstander van het Nederlands elftal.

De Socceroos trainen in Vitoria, dat ongeveer driehonderd kilometer ten noordoosten van Rio de Janeiro ligt. De ploeg van bondscoach Ange Postecoglou bereikte in drie etappes de Braziliaanse stad. Australië vertrok vanuit Sydney en maakte tussenstops in Santiago en Curitiba.

Het WK begint over precies twee weken. De openingswedstrijd gaat tussen gastland Brazilië en Kroatië. Australië komt een dag later tegen Chili in actie.

George Michael met spoed naar ziekenhuis gebracht

George Michael is vorige week donderdag met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De 50-jarige zanger werd door twee ambulances opgehaald bij zijn woning in Londen, bevestigen woordvoerders van de hulpdiensten aan diverse Britse media. Michaels opname kwam woensdagnacht aan het licht. Wat hij mankeert, is onduidelijk.

"We werden iets voor 08.00 uur opgeroepen", vertelde een woordvoerder van de Londense ambulancedienst aan Britse media. "We hebben twee ambulances gestuurd om een patiënt, een man, te behandelen. Hij is naar een ziekenhuis gebracht."

Een vriend van de zanger schakelde de hulpdiensten in, schrijft de Daily Mail. De ambulancebroeders zouden vier uur bezig zijn geweest in het huis van de zanger, voordat hij naar een ziekenhuis werd gebracht. Of Michael nog steeds in het ziekenhuis ligt, is onduidelijk. Zijn woordvoerder liet boulevardkrant The Sun weten dat er geen reden is voor paniek. "George Michael was in het ziekenhuis voor een paar routineonderzoeken. Verder is er niets te melden."

Michael zit de afgelopen jaren geregeld in de lappenmand. Eind 2011 lag hij lange tijd in een ziekenhuis in Wenen, nadat hij een zware longontsteking had opgelopen. Die longontsteking werd de zanger naar eigen zeggen bijna fataal. Vorig jaar mei was Michael betrokken bij een ongeluk op de Britse snelweg en werd hij met een hoofdwond per helikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Oud-Sovjetstaten richten Euraziatische Unie op

Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland hebben donderdag een akkoord bereikt over het oprichten van een Euraziatische Economische Unie. De samenwerking moet de economische banden tussen de drie voormalige Sovjetstaten verder aantrekken en de onderlinge handel verder stimuleren. De statenbond wordt begin volgend jaar officieel gevormd, zo werd donderdag bekend.

De leiders van de drie lidstaten waren al sinds maandag bijeen in de Kazachse hoofdstad Astana om over de unie te spreken. Volgens de Russische president Vladimir Poetin wordt de samenwerking tussen de landen door het opzetten van de alliantie naar 'een hoger niveau' getild, zei hij na het ondertekenen van het verdrag.

Sinds 2010 zijn Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland al lid van een douane-unie, met vrije handel en gelijke douanetarieven. Met de nieuwe unie, die op 1 januari van volgend jaar wordt opgericht, wordt de samenwerking vooral uitgebreid. Zo gaan de landen onder meer hun beleid op het gebied van industrie en landbouw op elkaar afstemmen.

Ook op het gebied van arbeid en transport willen de landen een uniformer beleid opstellen. Toch blijven de lidstaten nadrukkelijk van elkaar gescheiden, benadrukte Poetin. De Euraziatische Economische Unie is volgens hem vooral een manier om de positie van de drie landen op de wereldmarkt te versterken.

D66, VVD en SP Amsterdam beginnen onderhandelingen

D66, VVD en SP gaan donderdag in Amsterdam voor het eerst rond de tafel om te onderhandelen over een nieuw college. Dat laat VVD-leider Eric van der Burg donderdagochtend weten. "Goed dat SP heeft besloten in gesprek te willen gaan", twittert hij.

Verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) adviseerden dinsdag een combinatie van de drie partijen te onderzoeken. De VVD en D66 zien de samenwerking met de SP wel zitten. SP-leider Laurens Ivens zei vorige week echter dat deze combinatie onder aan zijn verlanglijstje staat.

De onderhandelingen lopen al weken spaak, omdat meerdere partijen niet met elkaar willen samenwerken. Vliegenthart en Van Boxtel adviseerden eerder al een coalitie van SP, GroenLinks, D66 en VVD, maar GroenLinks wilde daar niet aan meewerken.

Amsterdam is een van de weinige gemeenten die twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart nog steeds geen college hebben. Inmiddels zijn er al vijf oliemannetjes geweest die mogelijke samenwerkingsverbanden hebben verkend en adviezen hebben uitgebracht.

[NBA] Pacers verkleinen achterstand tegen Heat

Indiana Pacers leeft nog altijd in de best-of-sevenserie tegen Miami Heat. De ploeg uit Indianapolis zegevierde voor eigen publiek in het vijfde duel en verkleinde daarmee de achterstand tot 3-2. Paul George was met 37 punten de grote man in de 93-90 zege.

"We hebben goed gespeeld", stelde George. "We stonden met de rug tegen de muur en dit was alles wat we konden doen. Bij verlies hadden we naar huis gekund." Titelhouder Miami mag vrijdag in eigen huis opnieuw proberen de klus af te maken.

De eerste die vier wedstrijden wint, speelt de finale van de NBA tegen de winnaar van de Western Conference. Daarin staan Oklahoma City Thunder en San Antonio Spurs na vier duels op gelijke hoogte: 2-2.

Agenten India verdacht van groepsverkrachting

De politie in het noorden van India heeft drie personen aangehouden wegens de groepsverkrachting van en moord op twee tieners. Twee verdachten zijn agenten, liet de politie donderdag weten.

Inwoners van het dorp Katra, in de deelstaat Uttar Pradesh, zagen de lichamen van de twee slachtoffers, zussen van 14 en 15 jaar oud, woensdag in een mangoboom hangen. Uren eerder waren ze verdwenen. Ze hadden hun huis verlaten om in het veld hun gerief te doen, maar keerden niet terug. Uit autopsie bleek dat ze waren verkracht en gewurgd voor ze in de boom werden gehangen.

Woedende dorpsbewoners beschuldigden de politie van onverschilligheid en blokkeerden de snelweg in de buurt van het dorp. Daarop snelden functionarissen van het deelstaatbestuur naar het dorp om de lakens uit te delen. Drie verdachten werden gearresteerd en de politiechef van Katra werd uit zijn functie gezet, omdat hij niet optrad toen de familieleden van de meisjes hen als vermist kwamen opgeven.

India scherpte vorig jaar zijn wetgeving over verkrachting aan na een reeks groepsverkrachtingen en daaropvolgende grootschalige protesten. Uit aangiftecijfers blijkt dat iedere 22 minuten een verkrachting plaatsheeft in het land. Volgens activisten ligt dat aantal echter hoger, omdat veel slachtoffers geen aangifte zouden durven doen.

'Iedereen gaat erop vooruit met leenstelsel'

Studenten gaan er door het leenstelsel juist op vooruit. Dat zegt minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) donderdag in een interview met nu.nl.

Het systeem heeft voor zowel mbo'ers, als hbo'ers als wo'ers voordelen, omdat de opbrengst van het afschaffen van de basisbeurs wordt geïnvesteerd in onderwijs, betoogt de bewindsvrouw.

"Het systeem is nu niet eerlijk", stelt Bussemaker. "Nu betalen lage inkomens via de belastingen de opleiding van degene die na een studie anderhalf tot twee keer meer gaat verdienen."

Dat door de afschaffing van de basisbeurs een enorme drempel wordt opgeworpen om te gaan studeren, zoals oppositiepartijen stellen, verwerpt ze. "Met de aanvullende beurs en de ruime afbetaalregeling zorgen we ervoor dat die toegankelijkheid gewaarborgd blijft."

De minister wijst er ook op dat 'schakelen' tussen mbo en hbo makkelijker wordt. "Dus ik zou eigenlijk willen zeggen: iedereen gaat erop vooruit."

Brad Pitt aangevallen op rode loper

Brad Pitt is woensdagavond aangevallen op de rode loper voor de première van Maleficent. De 50-jarige acteur stond handtekeningen uit te delen toen een man hem aanvloog. Volgens diverse media gaat het om de Oekraïense journalist Vitalii Sediuk, die wel vaker sterren lastigvalt. Pitt hield niets over aan zijn ontmoeting met Sediuk.

De man sprong over een hek dat fans van Pitt scheidde en vloog de acteur aan. Volgens sommige berichten kreeg Pitt een klap. Pitts aanvaller werd al snel door de beveiliging in de kraag gevat en is gearresteerd. Hij wordt verdacht van mishandeling. De politie heeft nog niet laten weten of het inderdaad om Sediuk gaat.

De Oekraïense journalist heeft er een handje van sterren lastig te vallen. Zo probeerde hij Will Smith te zoenen, verstoorde hij het bedankwoordje van Adele tijdens de uitreiking van de Grammy's en kroop hij recent nog in Cannes onder de jurk van America Ferrera.

Pitt liep woensdag in Los Angeles over de rode loper met zijn verloofde Angelina Jolie. Zij speelt de hoofdrol in de nieuwe Disney-film Maleficent. Na de aanval ging Pitt door met het uitdelen van handtekeningen en liep hij het El Capitan Theatre in.

Woods niet op tijd fit voor US Open

Golfer Tiger Woods zal niet deelnemen aan de US Open volgende maand in Pinehurst, omdat hij nog niet hersteld is van een rugoperatie. Dat heeft de voormalig nummer 1 van de wereld woensdag bekendgemaakt op zijn website.

"Helaas, ik zal er niet zijn. Ik ben fysiek nog niet in staat om competitief golf te spelen", aldus Woods. De Amerikaan is al sinds maart uitgeschakeld door een beknelde zenuw in zijn rug. Daardoor miste hij al de Masters in april.

"De US Open is heel belangrijk voor mij en ik weet dat het een geweldige week zal zijn", aldus Woods. "Ondanks het missen van de eerste twee majors en een aantal andere belangrijke toernooien, blijf ik erg optimistisch over dit jaar en mijn toekomst."

Mercedes Benz komt naar Mario Kart 8

De release van Mario Kart 8 komt steeds dichterbij. Officieel komt de game aanstaande vrijdag pas uit, maar veel winkels zijn al begonnen met de vrije verkoop. Vandaag is bekend gemaakt dat Mario Kart 8 opmerkelijke DLC zal ontvangen.

Uit onderstaande tweet van Kotaku blijkt dat er een Mercedes Benz beschikbaar zal komen als racewagen in Mario Kart 8. Voorlopig is deze DLC enkel aangekondigd voor in Japan, waar Nintendo een samenwerkingsverband lijkt te zijn aangegaan met Mercedes. Er is namelijk ook een Youtube-filmpje verschenen waarin een 8-bit Mario door het bekende eerste level van Super Mario Bros. scheurt, voordat de setting overgaat naar de echte wereld.

Volgens Kotaku maakt Nintendo binnenkort meer details bekend.

Vettel gelooft nog in wereldtitel

Hoewel de Mercedessen van Nico Rosberg en Lewis Hamilton al een straatlengte voorstaan denkt regerend wereldkampioen Sebastian Vettel dat een verlenging van zijn titel nog altijd mogelijk is. De Duitser beseft echter ook dat het lastig zal worden voor zijn team Red Bull Racing.

Belangrijke troef voor Vettel zal de motorupgrade zijn die Renault voor de Grand Prix van Oostenrijk van 22 juni in de pijplijn heeft zitten. Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko is dit het resultaat van het werk dat zijn team samen met zusterteam Toro Rosso en Renault heeft verzet. Ook voegde hij eraan toe dat Red Bull dit seizoen niet op zal gaan geven.

Red Bull is na een beroerde winter vanwege betrouwbaarheidsproblemen inmiddels opgeklommen naar het tweede team op de grid, maar komt nog veel tekort op de Mercedessen, al was het verschil in de afgelopen Grand Prix van Monaco klein. Daarin werd Ricciardo derde, nipt achter Hamilton. Vettel viel uit door problemen met de turbo.

De Duitser gaf tegenover Autosport aan er voor dit jaar nog alle vertrouwen in te hebben. "Mathematisch gezien doen we nog gewoon mee om de titel. Want we hebben wel vooruitgang gemaakt, hetgeen bewijst dat ons werk loont. En ondanks dat het er niet naar uitziet dat we in de nabije toekomst de favorietenrol zullen opeisen, kan er van alles gebeuren over een raceafstand. We moeten gewoon hard werken om onze problemen op te lossen."

Sojoez met succes aan ISS gekoppeld

Een Sojoez-capsule met drie ruimtevaarders aan boord, onder wie de Duitse ESA-astronaut Alexander Gerst, is donderdagochtend met succes aan het internationale ruimtestation gekoppeld. De Sojoez meerde om 03.44 uur Nederlandse tijd aan, na zes uur eerder te zijn vertrokken van het kosmodroom Baikonoer in Kazachstan.

Gerst gaat in het ISS tientallen experimenten uitvoeren op het gebied van natuurkunde, biologie, fysiologie en straling. De 38-jarige ruimtereiziger is doctor in de geofysica en vulkanologie en de derde Duitser die in het ISS verblijft. Hij werd in de Sojoez vergezeld door de Amerikaan Reid Wiseman en de Rus Max Soerajev.

In het ISS voegen de drie zich bij twee Russen en een Amerikaan die al sinds maart in het ruimtestation zijn.

Pullblox World naar Wii U

Pullblox is een van de best gewaardeerde puzzel-series van de Nintendo 3DS eShop. Om dit succes verder uit te breiden heeft Nintendo besloten de serie te brengen naar Wii U in de vorm van Pullblox World

In Pullblox is het de bedoeling om de vlag te bereiken welke doorgaans aan de top van de puzzels te vinden is. Om de vlag te bereiken kun je stukjes van de 'puzzel' naar voren trekken, om op die manier een trap naar boven te creëren. 

Pullblox World brengt 250 nieuwe puzzels naar de serie en ook is de mogelijkheid om zelf puzzels te maken en te delen met anderen. Op die manier ontstaat er een onuitputbare bron van puzzels. Bekijk de aankondigingstrailer hieronder.

Pullblox World is 19 juni exclusief te downloaden via de Nintendo eShop voor Wii U.

Deadline Syrische chemicaliŽn wordt niet gehaald

De deadline van 30 juni voor de volledige vernietiging van het Syrische chemischewapenarsenaal zal niet worden gehaald. De Syrische regering zegt de laatste voorraad chemicaliën niet veilig te kunnen vervoeren. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon tegen de Veiligheidsraad gezegd.

Van het chemische arsenaal is nog 7,2 procent in Syrië, aldus een brief van Ban die in handen is van Associated Press. De regering in Damascus zegt het gebied waar deze chemicaliën liggen niet volledig onder controle te hebben en maakt zich 'ernstige zorgen over de veiligheid' van het konvooi dat het materiaal moet vervoeren naar de havenstad Latakia.

De giftigste elementen van het arsenaal worden in Latakia op Deense en Noorse vrachtschepen geladen. Als ook de laatste honderd ton chemicaliën aan boord is, varen de schepen naar de Italiaanse haven Gioia Tauro, waar de containers op een Amerikaanse oorlogsbodem worden geladen. Die zal het materiaal uiteindelijk vernietigen.

Al langer werd er rekening mee gehouden dat de deadline van 30 juni niet zou worden gehaald. Volgende week zal de Veiligheidsraad nader over de voortgang worden ingelicht door Sigrid Kaag, die de gezamenlijke missie van de VN en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens leidt.

Landzaat stopt met voetballen en wordt trainer bij AZ

Denny Landzaat gaat aan de slag bij AZ. Niet als speler, maar als specialistentrainer van de A-selectie en als assistent van Jong AZ. De Amsterdammer zet daarmee per direct een punt achter zijn carrière als voetballer. De 38-jarige Landzaat tekent een contract voor drie seizoenen.

"Ik ben ontzettend blij dat ik deze kans van AZ heb gekregen", aldus Landzaat op de clubwebsite. "De komende jaren wil ik me ontwikkelen als trainer. Ik ga mijn oren en ogen goed openhouden en vind het leuk dat ik Marco van Basten weer ga tegenkomen. Ik heb eerder bij het Nederlands elftal met hem samengewerkt."

Onder de nieuwe hoofdtrainer van AZ was Landzaat onder meer actief tijdens het wereldkampioenschap van 2006. Landzaat voetbalde het laatste half jaar in Tilburg. De ervaren middenvelder kwam vanaf begin van het jaar uit voor Willem II, maar kwam door blessureleed niet verder dan negen competitiewedstrijden namens de kampioen van de Jupiler League.

Earnest Stewart is gelukkig met het binnenhalen van Landzaat. "We zijn tevreden dat we weer iemand met een AZ-verleden hebben aangetrokken', zegt de directeur voetbalzaken. 'Denny is ambitieus en beschikt over veel voetbalintelligentie. Niet voor niets was hij bij AZ aanvoerder onder Co Adriaanse en Louis van Gaal. Hij heeft zeker de potentie om een goede trainer te worden."

Landzaat speelde in het verleden voor Ajax, MVV, Willem II, AZ, Wigan Athletic, Feyenoord, FC Twente en het Indonesische Sriwijaya FC. Verder kwam hij 38 keer uit voor het Nederlands elftal. 

Enorme explosie op Japanse olietanker

Acht personen worden vermist na een enorme explosie op een Japanse olietanker voor de zuidwestkust van Japan. Vier personen zijn zwaargewond geraakt. Dat heeft de Japanse kustwacht gezegd.

De explosie vond plaats in het midden van de Shoko Maru, een tanker van 998 ton uit Hiroshima. De kustwacht spoedde zich naar het schip om het vuur te blussen. Zeven mensen konden worden gered, meldde de publieke omroep NHK. Er is een zoektocht ingesteld naar de vermisten.

De oorzaak van de explosie is onduidelijk.

Recordaantal wandelt voor vluchtelingen

Aan de Nacht van de Vluchteling doet dit jaar een recordaantal deelnemers mee. Ruim 1200 mensen gaan donderdagnacht aan de wandel om geld in te zamelen voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Nu al is een bedrag van 450 duizend euro opgehaald, een record. Dat laat de organisatie donderdagochtend weten.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb geeft rond middernacht aan de voet van de Erasmusbrug het startschot voor de wandeltocht van veertig kilometer. Onder anderen acteur Waldemar Torenstra, presentatrice Hadassah de Boer en presentator Klaas Drupsteen en verschillende Kamerleden lopen mee.

De deelnemers komen vrijdag vanaf 06.00 uur aan bij de finish in Den Haag. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) wacht ze daar op.

Vorig jaar deden zeshonderd mensen aan de nachtelijke wandeling mee. Zij haalden samen ruim 150 duizend euro op. Dat geld is besteed aan het ruimen van mijnen in Zuid-Sudan.

El-Sissi wint met gemak, maar vreest pyrruszege

De voormalige Egyptische legerleider Abdel-Fattah el-Sissi heeft een monsterzege gehaald in de presidentsverkiezingen in zijn land. Hij kreeg meer dan 92 procent van de stemmen, zei zijn campagneteam donderdag. Zijn overwinning stond bij voorbaat vast, maar toch zal El-Sissi ondanks de mooie rapportcijfers niet geheel en al tevreden zijn.

De nieuwe machthebber had gehoopt op een hoge opkomst bij de verkiezingen. Dat zou hem hebben verzekerd van een breed volksmandaat en legitimiteit nadat hij vorig jaar had afgerekend met de eerste democratisch gekozen president van Egypte, de Moslimbroeder Mohammed Morsi.

Ondanks een extra ingelaste verkiezingsdag woensdag bleef het opkomstcijfer volgens het campagneteam van El-Sissi op zo'n 42 procent hangen. Dat is een stuk lager dan de 52 procent van de kiesgerechtigden die in juni 2012 hun stem uitbrachten in de door Morsi gewonnen verkiezingen. El-Sissi kreeg met ruim 23 miljoen stemmen wel tien miljoen stemmen meer dan Morsi in 2012.

Na het sluiten van de stemlokalen ging El-Sissi's aanhang de straat op om te feesten. In Caïro verzamelden enkele duizenden mensen zich op het Tahrirplein, het centrum van de opstand tegen het bewind van de autocraat Hosni Mubarak in 2011. Ze zwaaiden met Egyptische vlaggen, posters van hun favoriete kandidaat en dansten. In andere steden in het land werd eveneens gefeest.

Volgens critici was het lage opkomstcijfer het gevolg van apathie onder de kiezers, zelfs onder de aanhangers van El-Sissi. Omdat zijn overwinning bij voorbaat vaststond, leek het de moeite niet een stem uit te brengen. Anderen zagen in de lage opkomst juist een teken van de onvrede over de ex-legerleider. Veel Egyptenaren, en niet alleen islamitische tegenstanders van de nieuwgekozen president, denken dat El-Sissi er niet in zal slagen de problemen van Egypte aan te pakken en vrezen dat het land terugkeert naar de autocratische dagen onder Mubarak, eveneens een ex-militair.

Dan maar Front National

Uit een onderzoekje onder 2101 frontpagebezoekers is gebleken dat 80 procent liever met Front National te doen heeft dan met Hamas.

De motivatie voor de keuze in de reacties onder de poll variëren. Roepen van enge racistische dingen wordt over het algemeen toch als minder erg ervaren dan het doen van enge dingen als aanslagen plegen en dergelijke.

Een forse minderheid van 20 procent ziet Hamas als vrijheidsstrijders en vergelijkt Hamas met het verzet in wereldoorlog twee. Deze minderheid vindt xenofobische en racistische meningsuiting een groter kwaad dan gewelddadige aanslagen/verzetsdaden plegen.

Een aantal van de reageerders geeft aan helemaal niet te willen of kunnen kiezen tussen twee kwaden en stemden niet.

'Werknemers Meavita liepen tonnen mis'

Medewerkers van thuiszorgorganisatie Meavita zijn samen enkele tonnen misgelopen door het faillissement van hun werkgever in 2009. Dat heeft vakbond Abvakabo FNV donderdag gemeld.

De vakbond krijgt naar eigen zeggen nog steeds meldingen binnen van oud-medewerkers van de organisatie die bijvoorbeeld geen ontslagvergoeding meekregen of konden fluiten naar opgebouwde vakantiedagen en vergoedingen voor onkosten en overwerk.

In augustus vorig jaar bleek uit onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer in Amsterdam dat er een hoop mis was bij Meavita, een van de grootste thuiszorginstellingen van Nederland. De vakbond wil de toenmalige bestuurders en de toezichthouders van het bedrijf aansprakelijk stellen voor de financiële schade als gevolg van het faillissement. Volgende week komt de zaak voor de rechter.

"Wij verwachten dat Meavita de geschiedenis in gaat als debacle dat voor eens en altijd duidelijk maakt dat falende bestuurders en toezichthouders niet zomaar mogen wegkomen met wanbeleid", aldus Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo FNV.

Bij Meavita werkten 20.000 mensen, de omzet bedroeg ongeveer een half miljard euro en er waren 100.000 cliënten bij aangesloten.

'Werknemers Meavita liepen tonnen mis'
'Werknemers Meavita liepen tonnen mis' (Foto: ANP)

'Gwenette M. verdiende twee ton per week'

De vorige week geliquideerde Gwenette M. had met zijn criminele activiteiten een weekomzet van twee ton. Dat zei hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de Amsterdamse politie in het AT5-programma Het Verhoor.

Aalbersberg reageerde woensdagavond ook op uitspraken van M.'s advocaat Nico Meijering. Die zei vorige week dat de dood van zijn cliënt het 'trieste bewijs' is voor falende beleid van politie en justitie.

De politie had de topcrimineel in 2012 al laten weten dat hij op een dodenlijst stond. Meijering vindt dat dergelijke mededelingen geen zin hebben als er geen actie op volgt. Maar M. is wel degelijk bescherming aangeboden, zei Aalbersberg daarover. "Maar wil je iemand beschermen, dan moet je ook weten door wie hij bedreigd wordt."

M. wilde dat volgens de hoofdcommissaris niet zeggen. Volgens Meijering had zijn cliënt die informatie simpelweg niet. En M. wilde volgens hem niet speculeren.

Aalbersberg kon nog niet zeggen of de politie al verdachten in het vizier heeft. "Het onderzoek loopt nog, met veel capaciteit."

Miley wil zelf voor schut staan en verbiedt vader realitysoap

Miley Cyrus wil koste wat het kost voorkomen dat haar vader Billy Ray Cyrus de stiefvader van Kim Kardashian achternagaat en op tv verschijnt in een realityserie. Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

"Billy Ray heeft in de afgelopen vier jaar al zes aanbiedingen afgeslagen", aldus een bron. "Miley is heel streng tegenover haar ouders wat betreft realityseries, ondanks dat de familie door verschillende grote zenders een fortuin aangeboden heeft gekregen."

De 21-jarige Cyrus wil met name voorkomen dat haar vader te kakken wordt gezet in een tv-serie, zoals zou gebeuren bij Kardashians stiefvader Bruce Jenner. "Miley zou liever een kerstspecial maken of een concert met haar vader geven dan dat ze moet toezien hoe hij zichzelf net als Bruce Jenner voor schut zet op tv elke week."

Honden Panama vinden geen nieuwe aanwijzingen

De aanwijzingen die de speurhonden woensdag rond Boquete natrokken hebben de zoektocht naar de vermiste Nederlandse vrouwen vooralsnog geen nieuwe wending gegeven. Dat laat een woordvoerder hulpdienst Sinaproc weten.

Donderdag gaat de derde dag in van de in totaal elf dagen durende zoektocht naar Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22). De Nederlandse speurhonden en hun begeleiders zoeken in samenwerking met de Panamese autoriteiten naar het tweetal, dat sinds 2 april vermist is. Een eerdere zoekactie bleef vruchteloos.

Woensdag werd rondom het Pianista Trail, waar de Nederlanders mogelijk wilden gaan wandelen, en in de bergen rond Boquete gezocht. Donderdag wordt volgens Sinaproc op andere 'toeristische plaatsen' naar de twee uitgekeken.

Zombies en plantjes voor PlayStation

Popcap, het bedrijf achter Plants versus Zombies-franchise, teaset enkele PlayStation-hints via hun Twitterkanaal. Rachet & Clank, Sly Cooper en Fat Princess zijn te zien, alle drie PlayStation-exlusives.

Waarschijnlijk komt de multiplayer shooter Plants vs Zombies: Garden Warfare eindelijk naar PlayStation, en misschien hebben ze wel enkele Sony-thema's toegevoegd. Gewoon, omdat het kan. We gaan vast meer horen op de EA- en/of Sony-persconferentie die beide 9 juni plaatsvinden, een dag voor de E3-beursgebouw de deuren opent.

teaser

Teaser

Teaser

Borderlands doet een Breaking Bad-je

Fans van Breaking Bad gaan onderstaande trailer van Handsome Jack uit Borderlands: The Pre-Sequel vast herkennen. Voor de mensen die Breaking Bad of de laatste trailer daarvan nooit gezien hebben: die trailer hebben we ook even embed.

In Borderlands: The Pre-Sequel gaan we naar de maan van Pandora om zonder last te hebben van zwaartekracht vuurgevechten aan te gaan in de ruimte met een heel zooi nieuwe wapens. Voor het eerst kunnen spelers ook aan de andere zijde spelen, omdat er vier nieuwe personages zijn die aan de Hyperion Corporation-zijde vechten. Handsome Jack is natuurlijk terug om een nog grotere tiran te zijn dan in Borderlands 2.

Borderlands: The Pre-Sequel komt deze herfst voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Nvidia komt met wel erg snelle videokaart

Voor pc-gamers die net hun vakantiegeld binnen hebben gekregen is er leuk nieuws: Nvidia kondigt de GeForce Titan Z aan, een videokaart met een prijskaartje van 3000 dollar.

Maar dan heb je ook wat. De Titan GTX Z is uitgerust met twee GK110-chips, dus 5760 CUDA-cores en 12 gigabyte aan geheugen. Nvidia geeft aan dat ze nu de stroomlevering slimmer regelen om zo elke chip meer of minder stroom te leveren op respectivelijk dat moment wanneer workload lager of juist hoger is. Gelukkig past dit monster in één PCI-Express-slot, zodat je er maximaal drie van deze jongens op een fatsoenlijk moederbord kunt prikken om echt bizar te kunnen gamen. En het scheelt je in de stookkosten ook nog.

Mocht je ietsje minder te besteden hebben dan kun je nog naar de concurrent, want AMD heeft nog een Radeon R9 295X2 liggen voor 1500 dollar.

GTX Titan Z

Mortal Kombat-poster duikt op

Op Reddit is een Mortal Kombat-poster opgedoken waarvan de slogan "Who's Next" opeens ook op het Twitteraccount van Ed Boon te zien is. Ed Boon, voor de onwetenden, is de bedenker en maker van Mortal Kombat.

Met alle hints en aftellen van Ed Boon op zijn Twitter-account is het haast geen verrassing meer, maar wie weet trollt hij ons allemaal en kondigt hij over elf dagen alsnog Injustice: Gods Among Us 2 aan. Maar alle subtiele hints wijzen nu naar Mortal Kombat 10, waarin we het verhaal vervolgen van de reboot Mortal Kombat 9 en de slechte ex-Elder God Shinnok opnieuw wordt geintroduceerd.

Nog even geduld, over elf dagen is de E3 en gaan we vast de gevleugelde woorden van Scorpion horen in een aankondigingstrailer: "Get over here!"

MK X poster

Lekker klussen in De Sims 4

Electronic Arts laat in een nieuwe trailer van De Sims 4 zien hoe makkelijk het is een huis uit de grond te stampen met de sleur- en pleur bouwmodus.

Met de vernieuwde bouwmodus in De Sims 4 bouw je simpel het huis dat je voor ogen hebt. Het is mogelijk om muren te trekken en slepen om zo de grote van je kamers te bepalen. Plaats zelf objecten of kies uit volledig gemeubileerde kamers, direct uit de catalogus.

Dit keer kun je ook je muren in hoogte aanpassen, kun je zonder je hele huis te moeten slopen een fundament aanleggen na het bouwen van je huis en kun je kant-en-klare kamerpakketten kopen en aanpassen. Er zijn preset kamers, bijvoorbeeld een gehele badkamer in een bepaalde stijl. Die sleep je op de gewenste plek en je pikt daarna de items eruit die je wil verschuiven of verwijderen.

De Sims 4 is beschikbaar voor pc en Mac vanaf najaar 2014.

Caribisch Nederland krijgt geen geld voor zorg

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hoeft geen extra geld vrij te maken om de gezondheidszorg in Caribisch Nederland te verbeteren. En eventuele budgetoverschrijdingen gaat Schippers niet automatisch betalen, want daarvoor wil ze met zorginstellingen en bestuurders op de eilanden een oplossing zoeken, meldt de bewindsvrouw de Tweede Kamer woensdag.

Nadat in 2012 op de eilanden 20 miljoen euro meer was uitgegeven dan begroot, bekeek een werkgroep de toekomst van de gezondheidszorg op de eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Deskundigen concludeerden dat de bijna 85 miljoen euro die er dit jaar beschikbaar is, volstaat om de zorg zich te laten ontwikkelen. Vooral de huisartsenzorg moet worden verbeterd.

De bewindsvrouw omarmt verder het advies om goede afspraken te maken over hoe medisch-specialisten die niet op een van de eilanden zijn gevestigd moeten rapporteren over patiënten van Saba, Bonaire en Sint-Eustatius. Ook zal er minder zorg worden ingekocht in het verder gelegen Colombia en Guadeloupe en in plaats daarvan moet dichterbij worden gekeken, bijvoorbeeld naar Sint Maarten.

Moeder en dochter doodgeschoten in BelgiŽ

In het Belgische Vitrival, een deelgemeente van Fosses-la-Ville in de provincie Namen, zijn woensdagavond een moeder en dochter doodgeschoten. Dat heeft Gaëtan de Bilderling, de burgemeester van Fosses-la-Ville, bevestigd.

De politie kreeg woensdagavond rond 22.00 uur een melding. "Toen de politie en het traumateam aankwamen, stelden ze vast dat twee mensen overleden waren. De verdachte was nog aanwezig en is opgepakt", aldus de burgemeester.

De slachtoffers zouden de 38-jarige ex-vrouw van de dader en haar moeder zijn.

Moeder en dochter doodgeschoten in België
Moeder en dochter doodgeschoten in België (Foto: ANP)

'Pings' niet van zwarte doos vermiste Boeing

De vier signalen, zogeheten pings, waarvan werd verondersteld dat ze afkomstig waren van de zwarte doos van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines, zijn dat hoogstwaarschijnlijk niet. Dat heeft Michael Dean van de Amerikaanse marine gezegd tegen nieuwszender CNN.

De signalen bepaalden grotendeels de zoektocht naar het vermiste vliegtuig. Maar na het scannen van zo'n 530 vierkante kilometer van de bodem van de zuidelijke Indische Oceaan, is geen enkel wrakstuk gevonden. Als de pings afkomstig waren van het vliegtuig, was er iets gevonden, aldus Dean. De zoektocht onder water is voor twee maanden uitgesteld.

De Boeing met vluchtnummer MH370 met 239 inzittenden verdween op 8 maart van de radar op weg van Kuala Lumpur naar Peking. Van het vliegtuig is nog geen spoor gevonden.

[vid] Waylon: carriŤre gaat voor Ilse

Voor Waylon staan er teveel zakelijke en artiestieke belangen op het spel om zijn eigen carrière voor The Common Linnets in de ijskast te zetten. Daarom speelt hij momenteel niet mee met de optredens die Ilse DeLange in de nasleep van het Eurovisie Songfestival doet. Dat vertelde de zanger woensdagavond bij RTL Late Night.

"Ik mis de gelijkwaardigheid, allebei de Common Linnets zijn. Ik moet toch een carrière opgeven", aldus Waylon. Volgens hem is The Common Linnets in de eerste plaats een project van Ilse, en is het feitelijk haar band. Waylon heeft zijn eigen band en mensen die van hem afhankelijk zijn, aldus de 34-jarige zanger.

Waylon zou dolgraag een wereldtoernee met het succesduo willen maken. Na de tweede plek op het songfestival wordt er gebeld door Amerika, 'door hele grote mannen daarzo', aldus de zanger. "Ik moet dat verantwoorden naar mijn platenmaatschappij, mijn publisher, mijn band, en nog allemaal andere mensen die afhankelijk zijn van mijn carrière".

Omdat Waylon voor The Common Linnets naar eigen zeggen meer moet opgeven dan Ilse, moet er wel een basis van creatieve en artistieke gelijkwaardigheid tegenover staan. Daarover is ondanks lange gesprekken geen overstemming bereikt, vertelt Waylon. Op 21 juni spelen de twee wel samen op het Tuckerville-festival. Waylon benadrukt dat er geen ruzie tussen het tweetal is.

[UPD] Gameplay uitgelekt van Battlefield: Hardline

Update 01:30: De onderstaande beelden van Battlefield: Hardline zijn zo'n zes maanden oud. Dat schrijft Steve Papoutsis van Visceral Games op Twitter. Hij is blij met de overwegende positieve reacties. Op de E3 gaat het team de 'real deal' laten zien, met meer gamemodi en nieuwe beelden. 

Oorspronkelijk bericht: Vandaag zijn er gameplaybeelden uitgelekt van het vandaag aangekondigde Battlefield: Hardline. Visceral Games is de ontwikkelaar. In de video is duidelijk te zien dat de video voor intern gebruik is, dus wees er snel bij voor de video al weer van het web verdwenen is.

Gratis Battlefield 3 voor Origin-gebruikers

Waar Origin-gebruikers eerder al gratis Dead Space en Plants vs Zombies konden ophalen, is het deze maand de beurt aan Battlefield 3. In een poging van EA games om meer mensen naar hun Origin-platform te trekken geeft EA elke maand een gratis game weg.

EA is daar heel open over: "Een gratis game voor je collectie is een uitstekende manier om Origin te leren kennen." Het enige wat je moet doen is even inloggen op Origin en de game downloaden. Battlefield 3 is gratis te claimen tot en met 3 juni, dus wees er snel bij!

"Russen gebruikten geen xenongas als doping in Sochi"

Russische atleten hebben tijdens de Olympische Spelen in Sochi geen xenongas gebruikt om hun prestaties te verbeteren. Dat zegt Alexander Zhukov, voorzitter van het Russisch Olympisch Comité, tegenover Ria Novosti

In februari kwam de Duitse zender WDR met het bericht dat xenon in Rusland al jaren als doping gebruikt werd. Zelfs tijdens de Spelen van 2004 in Athene zou het al gebruikt zijn. Volgens het programma kwam het Russische Ministerie van Defensie in 2010 met richtlijnen over het juiste gebruik van het middel. Een vooraanstaand medisch centrum in Rusland, onderscheiden 'vanwege het geweldig preparen van atleten in Athene 2004 en Turijn 2006', zegt dat inhaleren van het gas de prestaties niet significant bevordert. 

Tijdens de Spelen was het gebruik van xenon, evenals argon, niet strafbaar. Recent werd het door het WADA echter op de lijst met verboden middelen gezet. Bewijs voor het gebruik van xenon tijdens de Spelen zou daarom geen straf op kunnen leveren, maar toch ontkent Zukhov de aantijgingen in alle toonaarden: "We hebben deze technieken niet gebruikt om atleten voor te bereiden op de Spelen in Sochi."

"Studies hebben aangetoond dat xenon geen effectief middel is om de prestaties te bevorderen. Bovendien staat het op de lijst met verboden middelen", aldus de voorzitter. Op de vraag over het gebruik in de jaren voor de Spelen in Sochi wilde hij niet ingaan. Rusland haalde in Sochi het beste resultaat ooit op de Winterspelen. Met dertien gouden medailles wonnen ze de medaillespiegel.

Uit onderzoek van WADA bleek onlangs juist dat inhaleren van het gas de aanmaak van EPO stimuleert, waardoor het vooral voor duursporten als biatlon en langlaufen effectief zou zijn. Er is nog geen test voor het aantonen van het gebruik. Als er echter aanleiding is om aan de hand van bijvoorbeeld het biologisch paspoort iemand te verdenken van xenongebruik, kan de betreffende atleet onderzocht en zelfs geschorst worden.

De Keuze!

Richting de vijftig gaan heeft wat nadelen. Niet veel, maar toch. Ik noem de lastig te handhaven sixpack. Ik refereer aan gewrichtspijntjes. Spierpijn als je even net te fanatiek je tuin doet. De schrik als je een leesbril nodig blijkt te hebben. Die ouwe rotkop als je 's morgens in de spiegel kijkt! Eén ding neemt echter alleen maar toe! 'De Keuze'!

De Keuze? Wat lult die ouwe gek nu weer? Wees gerust beste lezer: ik ga het weer uitleggen.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.