'George Lucas was een fantastische regisseur'

George Lucas was wel degelijk een goede regisseur. Dat vindt Pernilla August, die in de Star Wars-prequels te zien was als Anakin Skywalkers moeder Shmi. Lucas wordt vaak afgeschilderd als een filmmaker die vooral voor de mooie plaatjes ging en niet veel om acteurs gaf.

"Ik voelde me altijd veilig bij George en hij had een uitstekend oog voor detail", zegt de Zweedse actrice tegen Novum Nieuws. "Ik zou zo weer tekenen voor een rol in een van zijn films. Ik vond het echt geweldig om met hem te werken. Het zit er vast niet meer in, want hij is nu regisseur af, maar toch."

Lucas verkocht zijn filmmaatschappij Lucasfilm in 2012 aan Disney voor ruim vier miljard dollar, zo'n 3,1 miljard euro. Daarmee droeg hij officieus de Star Wars-fakkel over aan de volgende generatie filmmakers.

De rol in Star Wars mag worden beschouwd als een plezierig uitstapje. August, die begin jaren tachtig werd ontdekt door Ingmar Bergman, is namelijk doorgaans te zien in beduidend kleinere films en tv-series. Zo regisseerde ze ook de eerste drie afleveringen van de Deense dramaserie The Legacy, die sinds dinsdag in Nederland op dvd en blu-ray verkrijgbaar is.

En ook bij dit intiemere werk voelt August zich als een vis in het water. "Het gaat ook hier toch weer om die persoonlijke banden die ik met iedereen opbouw", zegt ze. "Het klinkt vast sentimenteel, maar na een paar weken draaien begin ik echt van die mensen te houden. Ze zijn fantastische acteurs en we begrijpen elkaar met een half woord. Ik zou dolgraag ook in het tweede seizoen een paar afleveringen maken, maar ik ben niet gevraagd. Maar ja, zo gaat dat."