Britse zanger Sam Smith komt uit de kast

Thom Puiman (Juicyhil)

Sam Smith valt op jongens. De 22-jarige Britse zanger, bekend van het nummer Money on My Mind, schreef zijn debuutalbum voor een man die zijn liefde niet beantwoordde. "In the Lonely Hour gaat over een man op wie ik vorig jaar verliefd werd, maar hij voelde niet hetzelfde voor mij", vertelt Smith in een interview met het Amerikaanse muziekblad The Fader.

"Ik heb nog nooit een relatie gehad", bekent Smith, die vorig jaar samen met Naughty Boy een grote hit scoorde met La La La. "Ik heb wel een aantal onbeantwoorde liefdes gehad. Ik denk dat me dat op een rare manier aanspreekt."

De man in kwestie weet sinds kort dat Smith hem als inspiratiebron voor zijn debuutplaat gebruikte. "Ik heb het hem onlangs verteld. Het zou zeker niet zo gelopen zijn als ik zou willen, want hij voelde niets voor mij. Maar het is goed dat ik hem over mijn gevoelens heb verteld, het was een goede afsluiting." Smith is inmiddels over de man heen, zijn album In the Lonely Hour ligt sinds kort in de winkels.

Smith, die in het verleden wel vaker vragen over zijn geaardheid kreeg, wil geen groot punt maken van zijn homoseksualiteit. "Ik wilde het gewoon naar buiten brengen. Mijn plaat gaat over een man en dat is wat ik het publiek wilde laten weten, ik wil helder zijn over waar mijn muziek over gaat." Zijn geaardheid vindt Smith een 'non-issue'. "Mensen zouden dit soort dingen niet aan heteroseksuelen vragen. Ik voel mezelf heel goed, mijn leven is wat dat betreft geweldig. Het is iets heel normaals."

Dat Smith toch geregeld vragen over zijn geaardheid kreeg, komt volgens de Brit doordat mensen in hokjes denken. "Dat maakt het makkelijker om informatie te verwerken. Maar waarom moeten we het over mijn seksuele voorkeur hebben? Ik zing, ik maak muziek en treedt daarmee op, daar zouden we over moeten spreken."

Hoewel zijn debuutplaat is geschreven voor een man, kan iedereen zich volgens Smith in zijn nummers vinden. "Ik heb geprobeerd het slim aan te pakken, want het is voor mij belangrijk dat mijn muziek iedereen aanspreekt. Ik heb het zo geschreven dat het over alles en iedereen kan gaan, of dat nou een man, vrouw of een geit is. Iedereen kan zich erin vinden."