Deadline Syrische chemicaliën wordt niet gehaald

De deadline van 30 juni voor de volledige vernietiging van het Syrische chemischewapenarsenaal zal niet worden gehaald. De Syrische regering zegt de laatste voorraad chemicaliën niet veilig te kunnen vervoeren. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon tegen de Veiligheidsraad gezegd.

Van het chemische arsenaal is nog 7,2 procent in Syrië, aldus een brief van Ban die in handen is van Associated Press. De regering in Damascus zegt het gebied waar deze chemicaliën liggen niet volledig onder controle te hebben en maakt zich 'ernstige zorgen over de veiligheid' van het konvooi dat het materiaal moet vervoeren naar de havenstad Latakia.

De giftigste elementen van het arsenaal worden in Latakia op Deense en Noorse vrachtschepen geladen. Als ook de laatste honderd ton chemicaliën aan boord is, varen de schepen naar de Italiaanse haven Gioia Tauro, waar de containers op een Amerikaanse oorlogsbodem worden geladen. Die zal het materiaal uiteindelijk vernietigen.

Al langer werd er rekening mee gehouden dat de deadline van 30 juni niet zou worden gehaald. Volgende week zal de Veiligheidsraad nader over de voortgang worden ingelicht door Sigrid Kaag, die de gezamenlijke missie van de VN en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens leidt.