Economie VS krimpt flink

De Amerikaanse economie is vorig kwartaal een procent gekrompen in vergelijking met het vierde kwartaal van 2013. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van economische zaken donderdag in een tweede raming bekend. Bij een eerste schatting gingen de statistici nog uit van een bescheiden groei van 0,1 procent.

De scherpe bijstelling heeft volgens het ministerie te maken met de voorraden van bedrijven. De investeringen daarin bleken in tweede instantie flink tegen te vallen. Het is voor her eerst sinds het voorjaar van 2011 dat het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten kromp. In het vierde kwartaal groeide de economie nog met 2,6 procent.

De terugval in het bbp valt samen met een periode van hevige winterse stormen in grote delen van de Verenigde Staten. Hoewel het Amerikaanse ministerie dat verband niet meteen legt, werd eerder al duidelijk dat fabrieken in die wintermaanden de productie stevig zagen teruglopen. Dat kwam onder meer omdat ze geen grondstoffen kregen, of last hadden van stroomuitval.