Theron en MacFarlane schieten graag slaven

Borizzz

Charlize Theron en Seth MacFarlane hebben er absoluut geen moeite mee om af en toe een slaaf over de kling te jagen. "Moet kunnen", zegt het duo droogjes tegen Novum Nieuws in een interview over hun nieuwe komedie A Million Ways to Die in the West. De film steekt fiks de draak met de huidige hausse aan slavernijdrama's in Hollywood.

MacFarlane, vooral bekend van de tv-serie Family Guy en de komedie TED, speelt een keuterboertje in de film die donderdag in première gaat. Hij moet het mentaal en fysiek opnemen tegen zijn nuffige ex, een rol van Amanda Seyfried, en een stoere revolverheld, vertolkt door Liam Neeson. In één scène stapt hij op een kermis met zijn nieuwe vriendin, de rol van Theron, een schiettent binnen waar ze op bordjes met 'Runaway Slaves' mogen knallen.

"Het is niet meer dan een grappig commentaar op alle hosanna rond 12 Years A Slave", begint de Zuid-Afrikaanse Theron. "Je moet de grenzen van humor altijd oprekken. Ik vind dat het best kan."

"Ik heb die film ook gezien", vult MacFarlane aan over het keiharde slavernijdrama van Steve McQueen. "Ik was natuurlijk net zo onder de indruk als ieder ander. Want hé, ik ben satan niet. Maar een fijne slavengrap, waarom niet? Ik maak die grappen niet om te choqueren."

"De enige reden dat ik ze maak, is dat ik er zelf hard om moet lachen", gaat MacFarlane verder. "Uiteraard heb ik ook grenzen. Je maakt bijvoorbeeld geen grappen over recente rampen, of enge ziektes. De definitie van comedy is simpel: comedy is tragedie plus tijd. Neem de aanslagen van 11 september 2001. Daar kwam je als komiek lang niet aan. Een aantal jaren geleden probeerden we bij Family Guy een soft grapje over 9-11. En warempel, het sloeg voorzichtig aan. Zo kan je steeds een stap verder."

Het had overigens niet veel gescheeld, of Charlize Theron had helemaal niet in A Million Ways to Die in the West gezeten. "De eerste afspraak met Seth heb ik keihard verknald", bekent de 38-jarige Zuid-Afrikaanse actrice nu. "Ik had net gefilmd in Namibië voor Fury Road, de Mad Max-sequel, en kwam hier uit het vliegtuig gerold met een jetlag. Bovendien had ik ook nog griep en ik was nog raar kaal voor mijn rol. Seth wilde mijn hand niet eens schudden en hij had meteen zoiets van: wie ben jij? Ik baalde, maar na een strandwandeling, dacht ik: ik moet het nog een keertje proberen, want ik wilde per se in deze comedy."

Volgens MacFarlane speelt zijn nieuwe film zich af in het Wilde Westen, omdat het 'één van de meest depressieve periodes in de Amerikaanse geschiedenis is'. "Het moment dat je in het Wilde Westen je huis verliet, was je in levensgevaar. Er was altijd wel iemand die als enige doel had jou te vermoorden. Bovendien was er in zo'n Western-stadje slechts één restaurant en een winkeltje, dat iets van acht producten verkocht. Als je geen alfamannetje was, zoals mijn personage, dan was het een vervelende plek. In deze film wordt het Wilde Westen beschouwd door de ogen van iemand uit 2014. Al is het geen tijdreis. Ik wil met humor laten zien hoe shit het toen was."


Theron en MacFarlane schieten graag slaven (Foto: Novum)