FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 mei 2014

'Oostvaardersplassen is nationaal park'

De provincie Flevoland wil dat de Oostvaardersplassen de status van nationaal park krijgen. Provinciale Staten heeft woensdag ingestemd met een voorstel deze status aan te vragen bij het ministerie van Economische Zaken, meldt GroenLinks.

Als een natuurgebied nationaal park wordt, heeft dat gevolgen voor onder meer de bescherming van het gebied. Deze status zou volgens GroenLinks goed zijn voor de nationale en internationale uitstraling van de Oostvaardersplassen.

Het is volgens de partij vreemd dat De Oostvaardersplassen nog niet gelden als nationaal park. "De grote belangstelling voor de film De Nieuwe Wildernis laat zien dat het gebied de mensen erg aanspreekt en het onderstreept dat het gebied deze status verdient", schrijft fractievoorzitter van GroenLinks in Flevoland Simon Miske.

De provincie gaat nu de status van nationaal park in oprichting aanvragen. Die status zou dan volgend jaar kunnen worden verkregen.

[vid] 'Geen vacature Henk Krol in 50Plus-soap'

Oud-fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol hoeft nog niet in de startblokken te gaan staan om weer bij de partij aan de slag te gaan. "Er zijn geen stokjes om over te nemen. Er is geen vacature", zei fractievoorzitter Norbert Klein woensdagavond in Nieuwsuur.

Klein herhaalde niet van plan te zijn op te stappen. Hij had de partij dinsdag laten weten dat hij zijn enige partijgenoot in de Tweede Kamer Martine Baay eruit wilde zetten. Het bestuur waarschuwde hem dat niet te doen. Woensdag kondigde Klein toch aan zijn partijgenoot eruit te zetten. Het bestuur zegde vervolgens het vertrouwen in hem op.

De regels zijn echter zo dat Klein op papier voorzitter van de 50Plus-fractie blijft. Het bestuur heeft inmiddels unaniem zijn vertrouwen in Baay uitgesproken. Zij wordt het gezicht van de partij, maar doet dat als voorzitter van de eenmansfractie Baay.

Algemeen wordt aangenomen dat Krol dolgraag bij de partij terugkeert en oprichter Jan Nagel sloot in EenVandaag niet uit dat Krol terugkeert. Baay en Klein zijn echter niet van plan op te stappen, daarom zit een terugkeer er volgens Klein niet in.

[RG] Bertens vroeg de baan op in tweede ronde

Kiki Bertens komt donderdag in de tweede ronde van Roland Garros al om elf uur in actie. De partij van de Nederlandse tennisster tegen Anastasia Pavlyuchenkova is de eerste op baan 5. Bertens is de nummer 148 van de wereld, haar Russische tegenstandster is in Parijs als 24e geplaatst.

Bertens bereikte de tweede ronde door van Alexandra Cadantu te winnen. Door het verlies van Robin Haase en Igor Sijsling is ze de enige overgebleven Nederlandse troef in het enkelspel.

Succescoach Emery twee jaar langer bij Sevilla

Sevilla FC is erin geslaagd Unai Emery langer aan zich te binden. De trainer, die met de Spaanse club deze maand de Europa League won door in de finale Benfica te verslaan, verlengde woensdag zijn aflopende contract met twee jaar. Emery werd in januari vorig jaar aangesteld als opvolger van de ontslagen Michel.

Afgelopen seizoen eindigde Emery met Sevilla op de vijfde plaats in de Primera Division, waardoor de club na de zomer opnieuw mag uitkomen in de Europa League. "We willen weer goed voor de dag komen in Europa, terwijl we in de competitie en de Copa del Rey stappen voorwaarts willen zetten", zegt Emery op de clubsite. De trainer werkte eerder bij Almeráa, Valencia en Spartak Moskou.

[Vid] Jong Oranje walst over Jong Schotland heen

Jong Oranje heeft de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Schotland met klinkende cijfers gewonnen. Mede dankzij een zuivere hattrick van Quincy Promes zegevierde Nederland in het Schotse Paisley met 6-1. Jong Oranje gaat met dertien punten uit vijf wedstrijden aan de leiding in de kwalificatiepoule.

Promes, die deel uitmaakt van de voorlopige WK-selectie, speelde zich in de eerste helft nadrukkelijk in de kijker bij bondscoach Louis van Gaal. Hij scoorde in de 26e minuut na een mooie individuele actie en knalde vijf minuten voor rust via de onderkant van de lat de 0-2 achter de Schotse keeper. De speler van FC Twente zorgde wat later ook voor de 0-3 ruststand.

In de tweede helft was het Hakim Ziyech die de hoofdrol voor zich opeiste. De speler van Heerenveen mocht een kwartier voor tijd invallen en scoorde in een tijdsbestek van vijf minuten twee prachtige goals. PSV'er Karim Rekik had vlak na rust al voor 0-4 gezorgd. Steve May maakte in de slotfase de Schotse eretreffer.

Jong Oranje heeft evenveel punten als Jong Slowakije, dat wel een wedstrijd meer heeft gespeeld. De tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee strijden in play-offs om zeven tickets voor het EK van volgend jaar in Tsjechië.

Samenvatting Jong Schotland - Jong Oranje. (bron: YouTube)

Zuid-Korea verliest oefenduel van Tunesië

Zuid-Korea heeft de eerste oefenwedstrijd in aanloop naar het WK verloren. Tunesië was woensdag in Seoul met 1-0 te sterk. Zouhaier Dhaouadi maakte vlak voor rust het enige doelpunt. Bij de Zuid-Koreanen stond onder meer Heung-Min Son van Bayer Leverkusen in de basis.

In Brazilië speelt het Zuid-Koreaanse team tegen Rusland, Algerije en België. Voor het WK oefenen ze op 9 juni nog tegen Ghana. Rusland is 17 juni de eerste tegenstander op het WK.

Apple koopt Beats voor drie miljard dollar

Apple lijft fabrikant van koptelefoons en muziekstreamdienst Beats Electronics definitief in voor een bedrag van drie miljard dollar (2,2 miljard euro). Dat heeft het Amerikaanse technologiebedrijf uit Cupertino woensdag bekendgemaakt. Het is veruit de grootste overname in de 38-jarige geschiedenis van Apple.

Begin deze maand gingen er al geruchten dat Apple het bedrijf van rapper Dr. Dre en muziekproducent Jimmy Iovine wilde kopen. Apple betaalt de overname met 2,6 miljard dollar in contanten en vierhonderd miljoen dollar in aandelen. Verwacht wordt dat de overeenkomst eind september wordt afgerond.

Beats verkoopt al jaren succesvol hoofdtelefoons. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 1,1 miljard dollar. De voornaamste reden voor de overname is volgens topman Tim Cook echter de streamingdienst die het bedrijf eerder dit jaar introduceerde. Apple heeft met zijn iTunes-muziekwinkel veel last van de opkomst van soortgelijke diensten van onder meer Spotify. Een eigen dienst, iTunes Radio, was nog weinig succesvol. De dienst van Beats heeft al een kwart miljoen abonnees.

Na de overname blijven Iovine en Dre aan als bestuurders van de muziekdivisie binnen Apple. Welke rollen ze gaan vervullen is nog niet precies bekend.

Pc lead-platform voor Watch_Dogs?

Yves Guillemont van Ubisoft maakte een half jaar geleden bekend dat pc de lead-platform zou zijn voor Watch Dogs. Wat zou betekenen dat de pc-versie vrijwel vlekkeloos hoort te lopen gezien hoe vaak het is uitgesteld. Toch?

Een aantal spelers zijn het er echter niet mee eens. Zo hebben zij via het Steam-review systeem hun mening achter gelaten en hun ervaringen.

Watch Dogs

Watch Dogs

Gelukkig zijn er ook positieve reviews voor het spel.

Watch Dogs

En FOK!kers, hoe is jullie ervaring dusver?

[RG] Sijsling naar tweede ronde in dubbelspel

Igor Sijsling heeft op Roland Garros aan de zijde van Roberto Bautista-Agut de tweede ronde in het dubbelspel bereikt. De Amsterdammer won in Parijs samen met de Spanjaard in drie sets van Jaroslav Levinsky en Philipp Marx: 7-6 (8), 3-6 en 6-1. In het enkelspel werd Sijsling dinsdag in de eerste ronde uitgeschakeld door David Ferrer.

Sijsling en Bautista-Agut staan in de tweede ronde voor een zware opgave. Ze stuiten dan op het als derde geplaatste koppel Daniel Nestor/Nenad Zimonjic.

Robin Haase kwam woensdag, net na zijn verloren partij in het enkelspel tegen Martin Klizan, ook nog in het dubbelspel in actie. Samen met de Duitser Andre Begemann won hij de eerste set tegen het Franse koppel Fabrice Martin/Hugo Nys met 6-3. Bij een stand van 1-1 in de tweede set werd de wedstrijd wegens regen en invallende duisternis gestaakt.

Ook Jean-Julien Rojer kon zijn partij woensdag niet voltooien. In het gemengd dubbelspel stond hij samen met Anna-Lena Grönefeld met 7-5, 3-3 voor tegen Jie Zheng en Scott Lipsky toen de wedstrijd werd gestaakt.

Eigenaar Manchester United overleden

Malcolm Glazer, eigenaar van Manchester United, is woensdag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het American footballteam Tampa Bay Buccaneers, waarvan de zakenman ook eigenaar was. Glazer kreeg in 2005 een meerderheidsbelang bij Manchester United. Hij speelde eerder deze maand nog een rol bij de aanstelling van Louis van Gaal als nieuwe trainer.

De in Florida geboren Glazer sukkelde al met zijn gezondheid nadat hij in april 2006 werd geveld door een aantal beroertes. Hij had sindsdien moeite met praten en kon zijn rechterarm en rechterbeen slechts deels gebruiken.

Glazer stapte in 1995 in bij de Tempa Bay Buccaneers en won met het team in 2003 de Super Bowl. Ook Manchester United kende successen onder de Amerikaanse eigenaar. Vijf keer werd sinds zijn komst de landstitel gewonnen en in 2008 zelfs de Champions League. De fans van de Engelse club kwamen regelmatig in opstand tegen Glazer, mede omdat hij de prijs voor tickets flink verhoogde.

Zowel United als de Buccaneers blijft gewoon in handen van de familie. Zijn vrouw Linda, zijn vijf zoons en dochter, die de laatste jaren al voor een groot deel het beleid bepaalden, nemen de boel definitief over.

ESA-astronaut vertrokken naar ISS

De Duitse ESA-astronaut Alexander Gerst is woensdag vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. De Sojoez-capsule die hem naar de ruimte brengt werd gelanceerd vanaf het kosmodroom in het Kazachse Bajkonoer. Gerst verblijft zes maanden in de ruimte voor de 'Blue Dot'-missie. Hij arriveert donderdagochtend bij het ISS.

Gerst gaat in het ISS tientallen experimenten uitvoeren op het gebied van natuurkunde, biologie, fysiologie en straling. De 38-jarige ruimtereiziger is doctor in de geofysica en vulkanologie. Sinds 2009 is hij onderdeel van ESA's astronautenteam. Hij is de derde Duitse astronaut die naar het ISS is vertrokken.

Naast Gerst zijn aan boord van de Sojoez ook de Amerikaan Reid Wiseman en de Rus Maksim Soeraev.

'Families kunnen liquidaties stoppen'

De families van slachtoffers van liquidaties moeten hun verantwoordelijkheid nemen bij het voorkomen van nieuwe liquidaties. "Laat ik er maar geen doekjes omheen winden. Natuurlijk zijn er families die meer weten", zei hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Pieter-Jaap Aalbersberg in een interview met stadszender AT5.

In de uitzending praatte Aalbersberg over de liquidaties die regelmatig in de hoofdstad plaatsvinden. Volgens hem zijn die het gevolg van de georganiseerde misdaad. Angst om als een verklikker te worden aangeduid moet volgens de hoofdcommissaris geen reden zijn om niet naar de politie te stappen. "Ik neem aan dat niemand in zijn familie iemand wil verliezen", zei Aalbersberg. Mensen die meer weten doen er volgens hem goed aan de politie te benaderen. "Iedereen wil dit soort extreem geweld toch stoppen."

Het interview ging in het bijzonder over de Amsterdamse topcrimineel Gwenette Martha, die donderdagavond in Amstelveen werd geliquideerd. De advocaat van Martha, Nico Meijering, verweet de politie dat zijn cliënt geen bescherming had gekregen terwijl hij daar wel om had gevraagd.

Aalbersberg stelde dat de politie had aangegeven meer te willen weten over de bedreiging en ook inzage in de agenda van Martha wilde. Hierop zou de topcrimineel hebben gezegd dat hij hierover moest overleggen met zijn advocaat. Daarna zou Martha niet meer van zich hebben laten horen.

Roy Donders wint voorverkiezing Televizier-Ring

Roy Donders heeft een verkiezing van Televizier gewonnen voor zijn realityserie. De Tilburger, die momenteel op tv is met de RTL 5-serie Roy Donders, Meer dan Stylist van het Zuiden, is daarmee op de selectielijst terechtgekomen van de Gouden Televizier-Ring van dit jaar.

Donders kreeg via de website van Televizier 21 procent van de stemmen. Hij bleef Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, en Utopia voor. Barbie en haar man Michael kregen veertien procent van de stemmen en de SBS6-serie Utopia dertien procent.

Niet alleen Donders, maar ook Barbie en Utopia hebben door de verkiezing van Televizier een plekje op de selectielijst van de Gouden Televizier-Ring verdiend. Het programma van Gerard Joling en Gordon eindigde als vierde en staat daardoor niet automatisch op de selectielijst, maar maakt nog wel kans. De definitieve lijst wordt eind augustus bekendgemaakt en de daadwerkelijke prijs wordt op 16 oktober uitgereikt.

Vier ontvoerde meisjes Nigeria ontsnapt

Vier schoolmeisjes die in Nigeria waren ontvoerd door de terreurgroep Boko Haram, zijn ontsnapt. Dat hebben de onderwijsautoriteiten in de deelstaat Borno woensdag bekendgemaakt. Het is niet bekend hoe ze zijn ontkomen en hoe het met ze is.

Nog 219 meisjes zijn vermist na de geruchtmakende kidnap van vorige maand. Ruim 50 meisjes waren kort na de aanval op hun school in het dorp Chibok al ontkomen.

De kidnap heeft wereldwijd de aandacht gevestigd op de moslimextremisten van Boko Haram. De groepering zaait al jaren dood en verderf in Nigeria.

PlayStation Plus-games voor juni

PlayStation Plus, de betaalde versie van Sony's PlayStation Network, heeft als service een aantal gratis games. Dit is elke maand verschillend. Een aantal PlayStation Plus games voor juni zijn al bekend!

PS Vita -  Dragon's Crown: 2D vechtspel (met RPG-elementen)

PS3 - NBA 2K14: Sport (basketball)

PS3 - Lone Survivor: Survival Horror

PS4 - PixelJunk Shooter Ultimate: Puzzel Shooter

PlayStation Europe zegt op Twitter:“… that list is incomplete”. Dat betekent dat er meer games bijkomen. Donderdag (morgen) wordt de lijst officieel bekendgemaakt.

PS Plus Games Juni
PS Plus Games Juni

75 jaar oude Batman vliegt naar PSN

De Batman-franchise bestaat 75 jaar! Om deze donkere ridder in het maanlicht te zetten hebben Sony en Warner Bros de handen ineen geslagen. Er zullen flinke kortingen worden gegeven op Batman games, en games waar hij in voorkomt. Deze actie geldt voor PS Vita, PS3 en PS4. 

Batman: Arkham Asylum
Was €19.99, nu €4.99

Batman Arkham City
Was €19.99, nu €4.99

Batman Arkham Origins
Was €59.99, nu €14.99

Injustice: Gods Among Us PS4 (Ultimate Edition)
Was €59.99, nu €14.99

Injustice: Gods Among Us PS3 (Ultimate Edition)
Was €39.99, nu €9.99

Injustice: Gods Among Us PS3
Was €29.99, nu €7.49/

LEGO Batman 2: DC Super Heroes (PS3)
Was €29.99, nu €7.49

LEGO Batman 2: DC Super Heroes (Vita)
Was €24.99, nu €6.19

Hierboven zie je de prijzen van de full-game kortingen. DLC van bovenbenoemde games zitten ook in deze actie. Dus mocht je een zwak hebben voor bijvoorbeeld Harley Quinn, dan kan je haar voor een spotprijsje meenemen.

[RG] Radwanska en Sharapova naar derde ronde

Agnieszka Radwanska en Maria Sharapova hebben de derde ronde van Roland Garros bereikt. De Poolse (3) won met 6-3 en 6-4 van Karolina Pliskova. Sharapova (7), de winnares van 2012 en verliezend finaliste van vorig jaar, klopte Tsvetana Pironkova met 7-5 en 6-2.

Radwanska en Sharapova kunnen elkaar op zijn vroegst in de halve finale tegenkomen. Ze hoeven aan hun kant van het schema geen rekening meer te houden met Serena Williams, die woensdag verrassend werd uitgeschakeld door Garbine Muguruza.

In het mannentoernooi voldeden Novak Djokovic en Roger Ferderer aan de verwachtingen. Djokovic (2) won met 6-1, 6-4 en 6-2 van Jérémy Chardy. Federer (4) bereikte de derde ronde door met 6-3, 6-4 en 6-4 van Diego Sebastian Schwartzman te winnen.

Sprintsucces voor Boonen en Haussler

Tom Boonen en Heinrich Haussler hebben woensdag een overwinning aan hun erelijst mogen toevoegen. Boonen (Omega Pharma-Quick-Step) was in de eerste etappe van de Ronde van België de snelste in een massasprint. Haussler (IAM Cycling) schreef, eveneens in een sprint, de openingsrit van de Ronde van Beieren op zijn naam.

Theo Bos kwam na 173 kilometer van Lochristi naar Buggenhout als derde over de streep. De Nederlander moest alleen Boonen en André Greipel voor zich dulden. Boonen mag in de ronde van zijn eigen land donderdag van start gaan in de leiderstrui.

Haussler liet na een rit van 201 kilometer in de straten van het Beierse Freilassing de Wit-Rus Yauheni Hutarovich en de Australiër Steele Von Hoff zijn hielen zien. Haussler (IAM Cycling) kwam in het verleden uit voor Duitsland, maar rijdt sinds 2011 onder de vlag van zijn geboorteland Australië.

'Mantelzorgboete' wordt uitgesteld

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) stelt volgens ingewijden de zogeheten mantelzorgboete een jaar uit. Met 'boete' wordt bedoeld dat ouderen bijvoorbeeld op hun AOW worden gekort als ze bij hun kinderen gaan inwonen. Ouderenbond ANBO hoopt dat het helemaal niet doorgaat. "We hopen dat van uitstel afstel komt."

Het plan was erg omstreden. Het dreigde te sneuvelen in de Eerste Kamer omdat ChristenUnie en SGP er grote moeite mee hadden. De 'mantelzorgboete' is onderdeel van een breder pakket van kabinetsplannen. De regering wil hiermee de mogelijkheden inperken dat uitkeringen en toeslagen zich in huishoudens 'opstapelen'.

Klijnsma's eigen PvdA reageerde in de Tweede Kamer alvast opgewekt. Volgens de fractie wordt 'voor elkaar zorgen' steeds belangrijker in de samenleving, maar moet dat wel worden gewaardeerd. Kamerlid John Kerstens hoopt dat het kabinet nu met een nieuw en beter afgewogen plan zal komen.

ANBO-directeur Liane den Haan ziet schrijnende gevallen, bijvoorbeeld van gepensioneerde ouders die al jaren zorgen voor een gehandicapt of ziek kind. "Deze mensen hebben geen keuze, maar worden als het aan de politiek ligt wél gestraft voor hun zorgen met een inkomenskorting", aldus Den Haan.

'Hopelijk is uitstel mantelzorgboete afstel'
'Mantelzorgboete' wordt uitgesteld (Foto: ANP)

ECB waarschuwt tegen aandelenzeepbel

De jacht naar hogere rendementen op de financiële markten kan voor een nieuwe risicovolle bubbel zorgen. Dat schrijft de Europese Centrale Bank (ECB) in een woensdag gepubliceerd rapport over de financiële stabiliteit in de eurozone.

Veel investeerders stappen volgens de centrale bank over van obligaties met een laag risico en dus rendement, naar beleggingen met hogere opbrengsten. Als er opeens minder geld op de markt beschikbaar is of beleggingen overgewaardeerd worden, levert dat gevaar op aldus de ECB.

"Ik heb geen advies voor beleggers, maar ze moeten alert zijn op deze risico's en zichzelf daartegen beschermen", zei vice-president Vitor Constancio in een toelichting op het rapport tegenover Reuters. Als voorbeeld haalde hij de crisis tussen Oekraïne en Rusland aan. Die zou volgens hem de financiële markten kunnen 'laten ontsporen'.

Een ander risico voor de financiële stabiliteit is volgens de ECB de hoge verliezen op leningen bij banken. Omdat veel banken hun balans hebben opgeschoond, nu zij worden doorgelicht door de nieuwe Europese bankentoezichthouder ECB, is dat risico wel afgenomen.

Volgens de centrale bank was de stress in het financiële systeem van de achttien eurolanden het afgelopen halfjaar 'gematigd'. De oprichting van de bankenunie heeft aan die rust bijgedragen. De eurolanden moeten wel de hervormingen afmaken, waarschuwt de centrale bank.

Boetes voor Utrechtse krakers

Zeven krakers die twee jaar geleden uit een woning in Utrecht werden gezet, moeten ondanks fouten van het Openbaar Ministerie allen een boete van 250 euro betalen. Dat heeft de politierechter woensdag bepaald.

De krakers werd 'wederrechtelijk vertoeven' ten laste gelegd. Volgens hun advocaat was de politie op 12 juni 2012 onrechtmatig de twee-onder-een-kapwoning aan 't Zand binnengetreden. De rechter oordeelde dat er fouten zijn gemaakt in het dossier, maar vond dat geen reden om de boete te wijzigen.

Het pand in De Meern werd met veel moeite door de politie ontruimd. Enkele activisten ketenden zich vast aan betonblokken, waardoor de ontruiming een dag duurde. De activisten kregen een boetevoorstel van het Openbaar Ministerie, maar geen van hen ging daar op in.

De schadeclaim van 170 duizend euro, die de eigenaar van de woning had ingediend, kon volgens de politierechter niet worden toegekend. De schade komt niet door de uitzetting, maar door de jaren dat de krakers in het pand hebben gewoond, aldus de rechter. De eigenaar kan zich nu tot de civiele rechter wenden.

Lente bijna de warmste ooit

De lente van dit jaar staat op de tweede plek van warmste lentes ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur komt naar verwachting uit op 11,3 graden, twee graden hoger dan normaal. Alleen het voorjaar van 2007 was met een gemiddelde van 11,7 graden warmer, meldt het KNMI woensdag.

Het kwik steeg deze lente twintig keer tot boven de 20 graden, tegenover veertien dagen gemiddeld. De zon liet zich 558 uur zien, ruim boven het gemiddelde van 503 uur. In het hemelvaartweekend kan het aantal zonuren nog stijgen.

Vooral in het begin van de lente, die op 1 maart begon, was het droog, met slechts 29 in plaats van de gebruikelijke 68 millimeter regen in de eerste maand. April was wisselvallig. In het noorden van het land viel plaatselijk ruim honderd millimeter, terwijl het in Zeeland nauwelijks regende.

De meimaand was juist nat. In veel plaatsen viel meer dan tachtig millimeter regen, tegenover 63 millimeter gewoonlijk. In Dwingelo werd zelfs meer dan tweehonderd millimeter gemeten.

De meteorologische lente eindigt op 31 mei.

[pic] [nsfw] Dochter Bruce Willis topless in NY

Scout Willis heeft zich van haar stoutste kant laten zien. De 22-jarige dochter van Bruce Willis en Demi Moore is topless door New York gaan wandelen.

Blote tieten zijn legaal in de Grote Appel, maar op Instagram niet. Daarom richt dochter van eindbaas John McClane haar pijlen op de Facebook-dochter.

"Wat Instagram je niet wil laten zien", twittert ze. Compleet met hashtag #FreeTheNipple. Mooie actie van Scout!

Tieten, altijd +1!

Hayden Panettiere geen maagd meer

Hayden Panettiere is haar onschuld voorgoed kwijt. De blonde actrice is officieel geen maagd meer. De 24-jarige actrice is namelijk zwanger.

Het lijkt wel of niets meer heilig is tegenwoordig. De mooie Heroes-actrice, die er nog altijd uitziet als een lekker tienermeisje, is nu ook in verwachting.

De dader is inmiddels gevonden in de vorm van Wladimir Klitschko. Deze 38-jarige bokser, zeker drie koppen groter dan Hayden, heeft haar met succes volgeblaft. En dat is eigenlijk best wel zonde...

Noeeeeeeeeeeeeeeeeees!

Dirk Zeelenberg speelt broer Froger in Toppers-film

Dirk Zeelenberg speelt samen met de Toppers in hun film Toppers Lost in Vegas. Dat maakte distributeur A-Film Benelux bekend. Zeelenberg, onder meer bekend van tv-serie Divorce, kruipt in de huid van de broer van René Froger.

"De Toppers hebben mij gevraagd om een rol in hun film te spelen. Ik ben zeer vereerd en heb er veel zin in", zegt de acteur in een verklaring. De overige Toppers, René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling, spelen zichzelf.

Het verhaal volgt de drie zangers, die samen de oceaan oversteken om hun geluk te beproeven in Las Vegas. De opnamen beginnen volgend jaar zomer en de film moet vanaf eind dat jaar in de bioscoop gaan draaien.

Weinig beweging op Amsterdamse beurs

De Amsterdamse beurzen zijn woensdag door het uitblijven van nieuws amper van hun plaats gekomen. De AEX verloor 0,2 procent en kwam uit op 405,94 punten. De Midkapindex voor middelgrote bedrijven sloot vlak. Ook omringende Europese beurzen bleven dichtbij de slotkoers van een dag eerder.

"We liggen als een dode vis in het water", zei handelaar Laurens Maartens van NBWM. Volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO wachten de beleggers op de plannen van de Europese Centrale Bank volgende week donderdag. Bankpresident Mario Draghi hintte begin deze maand op actie van de centrale bank van de eurozone in juni.

Binnen de AEX sloten twaalf van de 25 fondsen de dag hoger af. Boskalis en Randstad waren de uitblinkers met een plus van twee procent. De uitzender profiteerde van het nieuws dat het uitzendwerk in het eerste kwartaal in Nederland is gegroeid.

SBM Offshore kelderde daarentegen met 8,9 procent. Het Braziliaanse Petrobras heeft de Nederlandse oliedienstverlener voorlopig uitgesloten voor biedingen, zolang er een onderzoek loopt tegen het olieconcern voor omkoping in Brazilië. Ook Ahold leed met min 3,3 procent een fors verlies. Het concern opende voorbeurs de boeken. De omzet bleek conform verwachting teruggelopen door de lage inflatie en lagere verkoop.

Op een vlakke Midkap kon USG People net als Randstad profiteren van het goede nieuws over de uitzendsector. Ook vastgoedfondsen Vastned Retail en Eurocommercial Properties presteerden met een winst van 1,4 procent sterk. Onderaan bungelde het volatiele Imtech met een verlies van 3,8 procent.

Op lokaal niveau noteerde SnowWorld 1,5 procent hoger nadat het een hogere operationele winst rapporteerde over het fiscaal eerste halfjaar. Verder steeg Kardan 3,8 procent nadat het dinsdag nabeurs de resultaten over het eerste kwartaal publiceerde. Het bedrijf boekte een nipte winst.

Forbes: Merkel weer de machtigste vrouw ter wereld

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is voor het vierde jaar op rij uitgeroepen tot de machtigste vrouw ter wereld. Ze staat op de lijst van het Amerikaanse blad Forbes boven filantrope Melinda Gates en voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Janet Yellen.

Volgens Forbes is Merkel de drijvende kracht achter de Europese Unie. Yellen komt de lijst op nummer twee binnen door haar werk voor de belangrijkste centrale bank ter wereld. Melinda Gates leidde samen met haar echtgenoot, Microsoft-oprichter Bill Gates, een goededoelenorganisatie met een budget van ruim 2,5 miljard euro.

Op de lijst met honderd vrouwen staan geen Nederlanders. De jongste vrouw is op plek 67 de 28-jarige Lady Gaga. De oudste vrouw is de Britse koningin Elisabeth (88) op de 35e positie.

Merkel staat al sinds 2006 bovenaan de lijst, maar moest alleen in 2010 genoegen nemen met een vierde plek.

[vid] Google bouwt stuurloze auto

Een auto zonder stuur. Google werkt er aan. De auto heeft geen stuur nodig, want hij zal zichzelf besturen.

De Google-auto's komen niet in de showroom te staan, maar het techbedrijf hoopt dat er volgend jaar honderd prototypes rondrijden. Voor ritjes met haast zal de auto niet geschikt zijn: de topsnelheid komt op 45 kilometer per uur te liggen.

Het is de logische volgende stap voor Google. Het bedrijf rustte de afgelopen jaren al normale auto's uit met sensoren en computers, die al honderdduizenden kilometers in Californië hebben afgelegd. In deze auto's zat voor de zekerheid nog wel een bestuurder. In de nieuwe auto, die niet alleen geen stuur krijgt maar ook geen pedalen, is de mens als achtervang zelfs helemaal niet meer nodig. Een startknop is het enige wat een passagier nodig zal hebben.

Het elektrische autootje is klein en rond en heeft wat weg van een Smart. Het idee is om het wagentje te gebruiken om mensen om universiteitscampussen of door een binnenstad te vervoeren. Het grootste potentiële struikelblok is, vooralsnog, de wet in Californië. Die schrijft namelijk voor dat een auto een stuur en pedalen moet hebben en die zullen dan ook aanwezig zijn in de prototypes.

[Giro] UCI weigert klassement aan te passen

De UCI en de koersdirectie van de Giro d'Italia weigeren het klassement aan te passen. Dat meldt de AIGCP, de organisatie van profploegen, woensdag. De wielerploegen hadden om aanpassing gevraagd vanwege de chaos in de bergrit van dinsdag. Toen was er onduidelijkheid of de koers al dan niet geneutraliseerd was.

De ploegen wilden dat de tijdverschillen uit de afdaling van de Stelvio werden geschrapt. Via de koersradio was namelijk bekendgemaakt dat er achter motoren afgedaald zou worden omdat het risico anders te groot zou zijn. Daar kwam vervolgens niets van terecht waardoor sommige renners veel tijd wonnen in de afdaling.

De AIGCP is niet te spreken over de weigering om tijdsverschillen aan te passen. "Procedures boven sportiviteit stellen is simpelweg onacceptabel en erg teleurstellend." De ploegleiders hadden woensdagochtend gedreigd met een staking, maar zagen daar op het laatste moment van af. Dat deden ze naar eigen zeggen uit respect voor de fans.

Toch willen ze wel veranderingen doorgevoerd zien. "In wedstrijden vertrouwen teams op de informatie van de koersradio. In moeilijke omstandigheden wordt deze informatiestroom nog belangrijker", stellen ze. "Daarom moet de informatie consequent en duidelijk zijn en geen ruimte voor twijfel overlaten."

"Om een eerlijke wielersport te hebben, moeten teams een regelgever hebben die de regels op een transparante, consequente en eerlijke manier toepast", menen de teams. "De volledige afwezigheid van het vermogen om fouten in de race te corrigeren heeft een duidelijke invloed op de resultaten van dinsdag en tot het einde van de Giro. Dat mag nooit gebeuren."

De UCI had eerder al aangegeven de gebeurtenissen te betreuren. "Vanwege bezorgdheid over de veiligheid nam de organisatie het initiatief om motoren in te zetten in de afdaling van de Stelvio", schreef de wielerbond op Twitter. "Dit had door de jury goed moeten worden gekeurd en gecoördineerd en had duidelijker naar de teams moeten worden gecommuniceerd."

[Giro] Aanvaller Pirazzi pakt etappe

Stefano Pirazzi heeft de zeventiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Op een kilometer van de streep ontsnapte de Italiaan uit de overgebleven kopgroep van vijf man. Hij bezorgt daarmee zijn ploeg Bardiani-CSF de derde etappeoverwinning deze Giro. Het was voor de 27-jarige Pirazzi de eerste overwinning bij de profs.

De Belg Tim Wellens (Lotto-Bellisol) sprintte achter Pirazzi naar de tweede plaats. Jos van Emden was op de veertiende plaats de beste Nederlander. Het peloton kwam op ruim een kwartier binnen. In het klassement veranderde weinig.

Vooraf werd verwacht dat er deze etappe goede kansen zouden liggen voor vluchters. Er ontstond dan ook een grote kopgroep van 26 renners. Van Emden van Belkin was de enige Nederlander. De best geplaatste renner was Damiano Cunego, die op ruim drie kwartier achterstand staat, dus de groep kreeg een grote voorsprong.

Op 28 kilometer van de streep ontsnapte Thomas de Gendt uit de groep. De Belg van Omega Pharma-Quick-Step kreeg Pirazzi, Wellens, Jay McCarthy en Matteo Montaguti met zich mee. Het vijftal pakte een halve minuut voorsprong en de rest kon niet meer terugkeren.

Stam en Ulderink nieuwe trainers Jong Ajax

Jaap Stam en Andries Ulderink zijn de nieuwe trainers van Jong Ajax. Dat heeft de Amsterdamse club woensdag bekendgemaakt. Stam was afgelopen seizoen assistent-trainer van Frank de Boer bij het eerste team en daarnaast was hij als defensietrainer werkzaam voor verschillende teams. Ulderink was scout bij de landskampioen. Beiden tekenen voor twee seizoenen.

Stam werd de afgelopen maanden in verband gebracht met AC Milan waar hij assistent zou moeten worden van Clarence Seedorf. Seedorfs positie ligt nu echter onder vuur in Milaan. De oud-verdediger ziet zijn nieuwe baan bij Ajax helemaal zitten. "Ik kijk er zeer naar uit om onze krachten te bundelen en er een mooie periode van te maken. We krijgen te maken met bijzonder getalenteerde jongens, aan ons de taak om deze spelers extra bagage te geven en te laten presteren in de Jupiler League."

Ulderink trainde in het verleden Go Ahead Eagles, De Graafschap en AGOVV Apeldoorn. Die laatste club ging in januari vorig jaar failliet, waarna Ajax Ulderink als scout aantrok. "Het is prachtig dat deze kans voorbijkomt, die pak ik met beide handen aan. Het trainersvak begon bij mij eerlijk gezegd alweer te kriebelen."

De positie van trainer van Jong Ajax was vacant omdat Alfons Groenendijk zijn contract niet verlengde. Onder zijn leiding eindigde Jong Ajax in het eerste seizoen in de Eerste Divisie als veertiende.

SP: alleen rijken mogen slim zijn

Door de basisbeurs af te schaffen en te vervangen door een leenstelsel wordt er voor nieuwe studenten een enorme drempel opgeworpen om te gaan studeren aan een hogeschool of universiteit. Dat zeggen verschillende oppositiepartijen in reactie op het woensdag gesloten akkoord tussen D66, GroenLinks en het kabinet over de invoering van een leenstelsel per 1 september 2015.

Voor de SP is het een zwarte dag waarop duidelijk is geworden dat alleen rijken slim mogen zijn. "Het is een heel simpele rekensom: studenten krijgen nu 280 euro per maand voor de studie. Dat is ruim 3300 euro per jaar, voor een studie van vier jaar ben je dus al verplicht om jezelf voor bijna vijftienduizend euro in de schulden te steken", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Dit zal er echt toe leiden dat meer studenten afzien van een studie."

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten tonen verschillende studies aan dat de invoering van een leenstelsel slecht is voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. "Er zullen veel minder mensen van het mbo naar het hbo doorstromen. Tien procent ziet zelfs af van een wetenschappelijke studie." Volgens Schouten wordt het afbetalen van een schuld ook veel te gemakkelijk voorgesteld. "Als je straks politieagent of verpleegster bent is het echt niet makkelijk afbetalen."

CDA-Kamerlid Michel Rog vindt de keuze voor een leenstelsel onbegrijpelijk. "We kiezen er nu voor dat studenten per definitie een studieschuld opbouwen", aldus Rog. "Het remt studenten in plaats van hen te stimuleren en zet de middengroepen onder zware druk doordat hun financiële lasten verder toenemen. Dit is een belasting op studeren. Een verpleegster of leraar heeft geen hoog inkomen, maar straks wel een hoge schuld."

Verschillende studentenvakbonden hebben ook woedend gereageerd op het nieuws. "Minister Bussemaker zet hiermee de verdubbelaar in op de schulden van de student", zegt Jorien Janssen, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Volgens Janssen hebben studenten momenteel al een gemiddelde schuld van vijftienduizend euro, door het voorstel zou daar nog eens vijftienduizend euro bovenop komen. "Het is onvoorstelbaar hoe de overheid tegen beter weten in jonge mensen in de schulden jaagt."

"Wij zijn niet blij met de nieuwe terugbetaaltermijn van 35 jaar.", zegt Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). "De afgestudeerde krijgt na zijn afstuderen met steeds grotere uitgaven te maken. Daarnaast wordt het voor afgestudeerden lastiger om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten wanneer zij een huis willen kopen."

Het kabinet sloot woensdag een akkoord oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de invoering van een leenstelsel voor studenten. De basisbeurs wordt afgeschaft, maar de ov-jaarkaart blijft behouden. Minister van onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) had de steun van beide oppositiepartijen nodig om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer.

D66/GL: leenstelsel beter en socialer

De invoering van een leenstelsel voor studenten in 2015 leidt niet alleen tot beter onderwijs, maar is ook een stuk socialer. Dat stellen de oppositiepartijen D66 en GroenLinks over het akkoord dat zij woensdag sloten met de coalitie.

"Studenten krijgen meer inspraak, er komt een betere ov-kaart", reageerde D66-Kamerlid en onderwijswoordvoerder Paul van Meenen. "We investeren in de kwaliteit van het onderwijs elk jaar door het geld van de basisbeurs beter te benutten." Het nieuwe stelsel zorgt er volgens het Kamerlid bovendien voor dat iedereen die wil ook daadwerkelijk kan studeren. "Voor studenten met ouders met een laag inkomen gaat de aanvullende beurs omhoog, met honderd euro."

Ook GroenLinks, flink bekritiseerd door de eigen jongerenachterban, staat pal voor het akkoord. Volgens onderwijswoordvoerder Jesse Klaver had GroenLinks een aantal eisen: de aanvullende beurs moet omhoog, de ov-kaart moet behouden blijven, de investeringen moeten rechtstreeks terugvloeien naar het onderwijs en het collegegeld moet omlaag.

"Alleen dat laatste is niet gelukt", zei Klaver. "Maar daarvoor in de plaats hebben we iets veel beters gekregen. Afgestudeerden hoeven straks niet meer terug te betalen vanaf een bijstandsinkomen, maar pas vanaf het minimumloon." Een bijstandsuitkering voor een alleenstaande bedraagt nu rond de zevenhonderd euro, het minimumloon vanaf 23 jaar is ruim het dubbele. Klaver denkt het akkoord goed tegenover de eigen achterban te kunnen verdedigen.

Ook coalitiepartijen VVD en PvdA reageerden opgetogen. "Met deze verandering brengen we onderwijsgeld naar onderwijs en niet naar ondersteuning van levensonderhoud", zei VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg. "We gaan oplopend tot een miljard investeren in onderwijs, dat is twintig procent van de hogeronderwijsbegroting." Volgens Duisenberg leidt dat uiteindelijk tot kleinere groepen en beter technische faciliteiten.

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis zei blij te zijn dat er eindelijk een nieuw stelsel wordt doorgevoerd. Het zogenoemde studievoorschot pakt volgens hem beter uit voor het onderwijs én de student.

Basisbeurs verdwijnt, studievoorschot komt

De basisbeurs voor studenten verdwijnt, het leenstelsel komt, maar heet voortaan 'studievoorschot'. Het geld dat zo overblijft, gaat naar het hoger onderwijs en kan oplopen tot 1 miljard op lange termijn. De lening kan door de afgestudeerden worden terugbetaald over 35 jaar, tegen een rente die niet commercieel wordt berekend, maar gekoppeld is aan de rente die de overheid hanteert.

Voor 'arme' studenten is er een aanvullende beurs, die kan oplopen tot 365 euro per maand voor studenten met ouders die minder dan 30.000 euro per jaar verdienen. De ov-jaarkaart voor studenten blijft en komt zelfs beschikbaar voor mbo'ers van beneden de 18. Dat zijn de voornaamste onderdelen van het akkoord tussen minister Jet Bussemaker (Onderwijs) met de regeringspartijen VVD en PvdA en de twee oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Bussemaker sprak van de grootste onderwijsherziening in de afgelopen 30 jaar. Ze gaat in 2015 in voor nieuwe studenten.

Het bedrag dat jaarlijks voor hoger onderwijs beschikbaar is, wordt door de herziening 20 procent hoger. De student die nu lenen moet, krijgt daar dus beter onderwijs voor, zo is de gedachte. Daarbij wordt de regeling als eerlijker gezien, omdat mensen met hogeschool of universiteit achter de kiezen gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel verdienen als mensen die dat niet hebben. Bussemaker sprak van een 'eerlijk, rechtvaardig, doelmatig en toekomsbestendig studiefinancieringsbeleid'. Studenten en docenten krijgen ook nog eens instemmingsrecht bij de begrotingen van instellingen.

De afbetaling begint wanneer iemand het minimumloon gaat verdienen, terwijl die grens nu nog op bijstandsniveau ligt. Een afgestudeerde kan blijvend 'jokerjaren' inzetten voor als het aflossen even niet uitkomt.

Basisbeurs verdwijnt, studievoorschot komt
Basisbeurs verdwijnt, studievoorschot komt (Foto: ANP)

Moslimstudenten janken om betere gebedsruimte

Moslimstudenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam halen hun neus op voor de gebedsruimte die ze ter beschikking gesteld is. Deze zou te klein, te vies en te rumoerig zijn. Maar liefst acht multiculturele studentenverenigingen zijn daarom maar een petitie gestart om aan deze mensonterende situatie een einde te maken.

Het management van de universiteit heeft overigens allang aangegeven dat er in het loop van volgend jaar een nieuwe stilteruimte komt, maar schijnbaar is deze toezegging niet goed genoeg.

Het plaatselijke CDA en de islamitische partij NIDA steunen de petitie. Het CDA verwijt de universiteit dat men zich graag internationaal profileert, maar dat men gelijktijdig te beroerd is om voor een acceptabele gebedsruimte te zorgen. Soms staat er wel een rij van tien mensen te wachten, terwijl de studenten daarna les hebben.

De huidige gebedsruimte heeft een grootte van vier bij drie meter en is keurig georiënteerd op het oosten. Deze ruimte is slegs vir moslims toegankelijk. Gebedsmatjes en een Koran zijn gelukkig wèl goed geregeld.

[upd] 'Waylon ontevreden over Common Linnets'

Waylon geeft tekst en uitleg over zijn afwezigheid. De 34-jarige zanger komt al een week niet opdagen bij optredens van The Common Linnets. Woensdagmiddag plaatst Waylon een reactie op Facebook, beloofde zijn manager aan RTL Boulevard.

Over Waylons afwezigheid wordt volop gespeculeerd en gegrapt. Geruchten over verslavingen, waarmee de zanger in het verleden kampte, doken op. Op Twitter was #waariswaylon een tijd trending. Ook BN'ers als Jochem Myjer en Jan de Hoop plaatsten foto's van plekken waar de zanger niet is.

Waylon werd tweeënhalve week geleden met Ilse DeLange tweede op het Eurovisie Songfestival. Als gelegenheidsduo The Common Linnets deden ze mee met het nummer Calm after the Storm. Vanwege het succes timmeren DeLange en Waylon internationaal aan de weg. DeLange neemt de promotie van het album van The Common Linnets nu voor haar rekening met de Amerikaan Jake Etheridge.

Update 15.40 uur
Nederland hoeft zich geen zorgen te maken om Waylon. Dat zegt de zanger woensdagmiddag in een bericht op Facebook, nadat volop werd gespeculeerd over zijn afwezigheid bij concerten van The Common Linnets.

"Via deze weg wil ik jullie graag laten weten dat ik weer gevonden ben", schrijft de zanger. "Het is vreemd om te merken dat ik inmiddels nationaal bezit ben geworden en er dus ook een nationale zoekactie naar mij is gestart. Maar er is niet zo veel aan de hand, anders dan men doet vermoeden."

Waylon stelt dat The Common Linnets een project is van Ilse DeLange en dat het vanaf het begin de bedoeling is geweest dat het duo in wisselende samenstelling zou optreden.

Update 18.23 uur
Het AD heeft de Facebookpost van Waylon wat beter gelezen en merkt op dat daarin staat: "Ik had me wel voor langere tijd aan The Common Linnets kunnen en willen verbinden, als dit in het buitenland op basis van creatieve gelijkwaardigheid zou gebeuren. Ilse en ik hebben daar lang over gesproken, maar zijn er nog niet uitgekomen."

Volgens Willem Vogels, lid van een vroegere band van Waylon, leek het er al eerder op dat de samenwerking met Ilse voor Waylon niet geheel naar wens was. Vooralsnog heeft het er dus de schijn van dat Waylon zich niet als een soort achtergrondzanger aan de band wil verbinden.

'Meer jeugdbendes in 74 gemeenten'

In 74 gemeenten zijn er vorig jaar één of meer problematische jeugdgroepen bijgekomen. Dat concludeert RTL Nieuws woensdag uit cijfers die het programma opvroeg bij de politie.

Eerder deze maand werd al bekend dat het aantal problematische jeugdgroepen daalt, maar dat is niet in alle gemeenten zo. In Enschede steeg het aantal bij de autoriteiten bekende problematische jeugdgroepen met negen. Dat betekent niet per se dat de overlast toeneemt. Zo is een jeugdgroep uiteengevallen in kleinere afsplitsingen, waardoor er meer jeugdgroepen zijn.

Ook wordt scherper op jeugdgroepen gelet, waardoor ze sneller in beeld komen en het geregistreerde aantal dus stijgt. In de Noord-Brabantse gemeente Oosterhout daalde het aantal problematische jeugdgroepen van veertien naar één. Dat wil niet zeggen dat dertien groepen zijn verdwenen, maar wel dat ze minder overlast geven.

[RG] Haase weer uitgeschakeld in tweede ronde Parijs

Voor tennisser Robin Haase is in de tweede ronde van Roland Garros het doek gevallen. Hij verloor woensdag in vijf sets van Martin Klizan uit Slowakije: 1-6, 6-3, 1-6, 6-1 en 5-7. Voor Haase is het het vierde jaar op rij dat hij in de tweede ronde sneuvelt. De Hagenaar was de enige Nederlandse man die nog actief was in het enkelspel.

Haase speelde tegen Klizan een wisselvallige partij. Hij begon sterk met breakpunten in de openingsgame, maar verloor vervolgens zijn eigen opslag. Op 2-0 achter brak Haase nog wel terug, maar dat bleek zijn enige wapenfeit uit de eerste set. In het tweede bedrijf had de Nederlander aan één break voldoende om de stand weer gelijk te trekken.

Daarna was Klizan weer aan zet in de derde set. De linkshandige Slowaak won de eerste vijf games en won ook deze set zeer overtuigend. In set vier was het echter weer Haase die met twee breaks het verschil maakte.

Vervolgens pakte de Hagenaar door in de beslissende set met een vroege break. Die gaf hij echter weer uit handen en in de negende game waren vier breakkansen niet aan Haase besteed. In de tiende game werkte hij vervolgens een matchpunt van Klizan weg, maar twee games later kon Haase een tweede wedstrijdpunt van de Slowaak niet meer weerstaan.

Spits drie keer zo druk door Hemelvaartweekeinde

De spits valt woensdag door het hemelvaartweekeinde bijna drie keer zo druk uit. Er staan files richting het midden van het land, de Veluwe en de Friese meren, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Normaal staat op een woensdagmiddag op het hoogtepunt 120 kilometer file, maar even na 17.00 uur was dat al 320 kilometer. Dat komt niet alleen door vakantiegangers. Op de Moerdijkbrug ging een vrachtwagen kapot. Daardoor stond op de A16 van Rotterdam naar Breda zo'n achttien kilometer file.

Op de A7 bij Joure stond het verkeer enige tijd in beide richtingen vast door een ongeluk met twee vrachtwagens. "Een andere klapper is de A27 bij Utrecht. Bij knooppunt Oudenrijn is tijdens werkzaamheden zand weggespoeld waardoor een weg dreigt te verzakken. Daardoor zijn enkele rijstroken dicht en is het niet meer mogelijk vanaf de A12 vanuit Den Haag de A2 richting Den Bosch op te gaan", zegt de woordvoerder. "Dat zorgt op de wegen rond Utrecht voor de nodige problemen."

Dinsdag bereikte de spits nog een hoogtepunt van 315 kilometer, terwijl de piek normaal rond de 150 kilometer ligt. Dat kwam toen door de regen, maar die speelt nu geen rol van betekenis. "De meeste regen is het land al uitgetrokken, alleen in het noorden regent het nog maar daar staan geen files."

Allerlaatste kans D66 Amsterdam

Voor de hoofdstedelijke afdeling van D66 is het erop of eronder in de komende collegebesprekingen met de VVD en de SP. Tien weken na de gemeenteraadsverkiezingen is er nog steeds geen nieuw stadsbestuur en staan de democraten op het punt de regie te verliezen.

Na de historische verkiezingswinst op 19 maart waarbij de PvdA werd onttroond, wilde D66 eerst met de VVD en GroenLinks praten. Laatstgenoemde had evenwel met de PvdA afgesproken dat ze alleen samen in het college zouden gaan zitten. De onderhandelingen konden toch op gang worden gebracht door GroenLinks eerst alleen met D66 te laten praten. Dat mondde uit in een 'groene hervormingsagenda'.

Nadat de VVD zich bij de gesprekken had gevoegd brak GroenLinks deze uiteindelijk toch af. D66 gaf volgens hen teveel toe aan de VVD. Ook zou GroenLinks zich, ondanks het sociaal-liberale predikaat van D66, teveel de enige linkse partij voelen.

Daarop stelden de informateurs collegebesprekingen D66+VVD+SP+GroenLinks voor. Dat kwam tegemoet aan de wensen van D66 om samen met de VVD te besturen én om de PvdA na tientallen jaren eens buiten het college te houden. En tevens aan die van GroenLinks om er een andere linkse partij bij te hebben.

Maar GroenLinks weigerde over die coaltie te gaan praten, en dus blijft vooralsnog D66+VVD+SP over. Volgens ingewijden gokt GroenLinks erop dat de SP uiteindelijk, als enige linkse partij, in de verdrukking zal komen en dan van de onderhandelingen wegloopt.

Daarmee zou dan de linkse coalitie in zicht komen waar de PvdA en GroenLinks volgens diezelfde ingewijden al sinds de verkiezingsavond op zitten te hopen: PvdA+GroenLinks+SP+PvdD. Met de Partij voor de Dieren erbij is er namelijk een meerderheid van één zetel.

Andere bronnen dichten de onderhandelingen serieuze kansen toe omdat alle drie de partijen belang bij succes hebben. Voor D66 is het zoals gezegd de laatste kans. De VVD kijkt bij mislukken tegen een oppositierol aan. De SP heeft tenslotte een voor Amsterdam historische kans om te laten zien dat ze kunnen besturen en concessies doen.

De verwachting is dan wel dat juist D66 en VVD veel concessies aan de SP zullen moeten doen. De besprekingen gaan donderdag van start.

Bethesda kondigt BattleCry aan

Bethesda heeft vandaag een free-to-play, multiplayer actiegame aangekondigd genaamd BattleCry. Met 32 man leef je je uit in brutale en razendsnelle gevechten. BattleCry is te spelen op de komende E3. Een bèta staat gepland voor 2015.

De game speelt zich af in een wereld die geschapen is door Viktor Antonov, de art director van Half-Life 2 en Dishonored. In deze wereld is buskruit verbannen na de verwoestende Eerste Wereldoorlog. Conflicten worden alleen uitgevochten door elite teams die in dienst staan van hun natie. Als speler kun je voor verschillende facties kiezen zoals de Royal Marines en de Cossacks.

Het spel wordt ontwikkeld door de gelijknamige studio BattleCry, die hier speciaal voor is opgericht. Bekijk hieronder de eerste trailer en een aantal screenshots.

BattlecryBattlecry
BattlecryBattlecry

Treinen donderdag weer schoongemaakt

De actievoerende schoonmakers zijn akkoord gegaan met de nieuwe cao. Vanaf donderdag wordt er dan ook weer schoongemaakt, onder meer bij de NS. Dat heeft Ron Meyer van FNV Bondgenoten woensdag bekendgemaakt.

Volgens Meyer is er door de leden van Bondgenoten goed gediscussieerd over het onderhandelingsakkoord, dat dinsdag met werkgeversorganisatie OSB werd afgesloten. Uiteindelijk stemde 72 procent van de aanwezigen in met de cao.

Greenpeace bezet Noors booreiland

Vijftien actievoerders van Greenpeace bezetten sinds dinsdagochtend het booreiland Transocean Spitsbergen in de Barentszzee. Drie teams van het Greenpeace-schip Esperanza beklommen om 05.00 uur het booreiland van de Noorse oliemaatschappij Statoil, laat een woordvoerder van de milieuorganisatie woensdag weten. Statoil bevestigt het nieuws. Tien actievoerders bonden zich vast, een vijftal verliet vrijwillig het booreiland.

Het booreiland ligt naast het natuurgebied Bear Island. De Noorse autoriteiten besloten maandag boringen in het gebied toe te staan, hoewel de Noorse milieuwaakhond NEA het boren had verboden na een klacht van Greenpeace.

Dinsdagochtend werd een protest van Greenpeace in de haven van IJmuiden door de politie beëindigd. Zes actievoerders ketenden zich vast aan het boorplatform Saturn van het Russische Gazprom, dat zou uitvaren naar het Noordpoolgebied. Zij werden opgepakt wegens het negeren van een noodbevel.

Teleurstelling overheerst bij Van der Vaart

Rafael van der Vaart is 'enorm teleurgesteld' dat hij het WK in Brazilië mist. Dat heeft de middenvelder van Hamburger SV woensdag op Facebook laten weten. "Het was heerlijk om weer bij Oranje te zijn en ik keek ernaar uit om samen met het team wat moois neer te zetten in Brazilië."

Van der Vaart liep eerder deze week in het trainingskamp van Oranje in Portugal een kuitblessure op. Die bleek woensdag zo ernstig te zijn dat hij een streep door zijn WK-deelname kon zetten. Van der Vaart duimt nu dat zijn collega's zonder hem succesvol zijn. "Ik wens het team een succesvol en prachtig WK toe."

Obama: doorgaan met dooddronen

De Verenigde Staten gaan door met het uitvoeren van droneaanvallen en andere speciale operaties als dit nodig is om de nationale veiligheid te verdedigen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd in een toespraak voor de oudste militaire academie van het land, West Point bij New York.

De president zette het toekomstige Amerikaanse buitenlandbeleid uiteen in de speech. De VS willen in de toekomst meer samenwerken met bondgenoten, maar zullen soms ook alleen actie ondernemen. Obama herhaalde zijn eerdere standpunt dat droneaanvallen louter mogen plaatsvinden als het 'vrijwel zeker' is dat hierbij geen burgerslachtoffers vallen. De VS liggen juist onder vuur omdat de aanvallen met onbemande vliegtuigen al het leven hebben gekost aan honderden burgers, onder wie veel kinderen.

Obama zei verder dat de VS een leidende factor moeten blijven spelen binnen de internationale gemeenschap, maar ook moeten oppassen niet te snel militaire operaties in andere landen te beginnen. Volgens de president komen de VS uit een lang oorlogsseizoen en is het land zelden zo krachtig geweest op het wereldtoneel.

Blom en Van Boekel fluiten oefeninterlands

Scheidsrechters Kevin Blom en Pol van Boekel hebben van de UEFA een oefeninterland toegewezen gekregen. Dat meldt de KNVB woensdag. Blom fluit zaterdag de wedstrijd tussen WK-deelnemers Portugal en Griekenland. Van Boekel heeft dinsdag de leiding in de wedstrijd tussen Tsjechië en Oostenrijk.

Het is de elfde keer dat Blom een oefeninterland leidt. Voor Van Boekel is het de vierde keer. Beide scheidsrechters gaan niet naar het WK. Daar houdt Björn Kuipers de Nederlandse eer hoog.

Wilders gelooft in vorming eurofractie

PVV-leider Geert Wilders heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken om een Europese fractie te vormen met het Front National en andere partijen. "Misschien niet morgen, maar wel in de komende weken", zei Wilders woensdag op een persconferentie in het Europees Parlement in Brussel.

Wilders heeft woensdag overlegd met vier andere partijen: het Franse Front National, de Italiaanse Lega Nord, de Oostenrijkse FPÖ en het Belgische Vlaams Belang. Ze moeten nog twee bondgenoten zien te vinden, want voor de vorming van een fractie zijn partijen uit minstens zeven landen nodig.

FC Groningen neemt Hoesen over van Ajax

FC Groningen neemt Danny Hoesen over van Ajax. Dat melden beide clubs woensdag. De spits tekent een contract voor vier jaar. Hoesen, die het laatste halfjaar werd verhuurd aan het Griekse PAOK Saloniki, had nog een contract tot 2015 bij de landskampioen. Groningen betaalt een afkoopsom aan Ajax, maar doet geen uitspraken over de hoogte ervan.

De 23-jarige Hoesen zag bij Ajax geen mogelijkheden meer. "Ik ben op een leeftijd aanbeland dat ik veel wedstrijden moet gaan spelen om me verder te ontwikkelen", laat de spits weten. "Ik wilde niet langer op mijn kans wachten en daarom ben ik op zoek gegaan naar een mooie, nieuwe club."

Bij Groningen vervangt Hoesen Richairo Zivkovic, die de omgekeerde weg bewandelt en naar Ajax vertrekt. Hoesen stond sinds 2012 onder contract bij Ajax. In 44 wedstrijden maakte hij dertien goals voor de Amsterdammers.

Agent vervolgd voor dodelijk ongeluk

Justitie vervolgt een agent voor een ongeluk waarbij in oktober in Apeldoorn een 47-jarige vrouw om het leven kwam. De agent was in een politiebus op weg naar een spoedmelding en reed zonder sirene of zwaailicht 130 kilometer per uur waar de maximumsnelheid 50 kilometer per uur is, meldt justitie.

De alarmsignalen waren uitgezet omdat de agent de verdachte naar wie hij op weg was niet wilde waarschuwen. De agent reed op de Europaweg, een voorrangsweg, toen er van rechts een auto naderde. De agent nam volgens justitie aan dat de auto wel zou stoppen omdat hij voorrang had.

De auto reed echter de weg op en de agent kon de wagen niet meer ontwijken. De agent trapte de rem nog in, maar raakte de auto nog met een snelheid van 110 kilometer per uur.

Onderzoek naar gesjoemel bij Utrechtse kledingbank

De politie onderzoekt een aangifte van fraude bij Stichting Kledingbank Utrecht. Oprichter Jessica van Lokven deed in april aangifte, nadat ze vermoedde dat twee andere bestuursleden enkele duizenden euro's hadden verduisterd. Dat bevestigt een woordvoerder woensdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

De politie is nu een maand bezig met onderzoek, zegt een woordvoerder. "De financiële stukken worden bekeken. Ook verhoren we betrokkenen." Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Van Lokven stapte uit het bestuur van de stichting na de aangifte, aldus de ochtendkrant. Een van de bestuursleden van de stichting zegt in de krant dat dreigbrieven in omloop zijn. De politie kan dat niet bevestigen. "Er is geen aangifte gedaan van bedreiging", aldus de woordvoerder.

Utrecht kwam vorig jaar ook in het nieuws naar aanleiding van fraude bij een vrijwilligersorganisatie. PvdA-raadslid Bert van der Roest stapte in oktober op toen bleek dat hij veertigduizend euro had gestolen uit de kas van daklozenkrant Straatnieuws.

'Accijnsonderzoek Wiebes broddelwerk'

Het onderzoek van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) over de effecten van de accijnsverhoging op diesel en lpg is 'broddelwerk'. Dat laat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt woensdagmiddag weten in een reactie. Hij eist op basis van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) de onderliggen de stukken en berekeningen.

Omtzigt snapt niets van die berekeningen. Op basis van de cijfers die Wiebes zelf geeft zouden de accijnsinkomsten moeten dalen, maar de bewindsman presenteert een stijging. "Ik kan dat echt niet plaatsen", zegt de CDA'er. "Als de cijfers niet consistent zijn, hoe moet ik er dan chocola van maken?"

Hij wil daarom de onderliggende stukken hebben en heeft daarom verzocht op basis van de Wob. Volgens Omtzigt is het de eerste keer dat de Kamer om informatie vraagt op basis van die wet. Hij denkt dat Wiebes de gevraagde informatie binnen anderhalve week kan leveren. Daarna wil hij een debat met de staatssecretaris.

Omtzigt voerde de afgelopen maanden stevig oppositie tegen de accijnsverhoging. De politicus is ervan overtuigd dat de tegenvallende inkomsten voor pomphouders in de grensstreek een direct gevolg is van de accijnsverhoging. Wiebes spreekt dat tegen. De teruglopende inkomsten lijken slechts ten dele het gevolg van de verhoging. Daarnaast lagen de inkomsten het eerste kwartaal 51 miljoen hoger dan dezelfde periode vorig jaar, aldus Wiebes.

Kinderen kiezen Nemo als favoriete museum

Science Center Nemo is woensdag door kinderen uitgeroepen tot het leukste museum van het land. Daarmee volgt het Amsterdamse museum Continium uit Kerkrade op, dat de afgelopen twee jaar won. De 10-jarige Do Klerx werd uitgeroepen tot museuminspecteur van het jaar.

Nemo kreeg van jonge museuminspecteurs, die online een rapport konden invullen over hun favoriete musea, een 9 als rapportcijfer. "Je mag heel veel dingen aanraken, proberen en doen", schreef een 8-jarige bezoeker over het museum. "Dat is leuk."

Tussen eind juni vorig jaar en begin mei van dit jaar gaven 2364 'inspecteurs' hun mening over een museum. In totaal werden 3893 inspectierapporten ingevuld. Archeon in Alphen aan den Rijn eindigde op de tweede plek, gevolgd door Continium.

Hitman bezoekt Europa

Eerder dit jaar werd al bevestigd dat een nieuwe Hitman-game in de maak is. Nu is ook de eerste concept art verschenen. Voor meer informatie moeten we echter nog even wachten.

Hitman zal namelijk niet terug te vinden zijn op de E3 volgens ontwikkelaar IO Interactive. "We weten dat het vreselijk is te hopen op iets wat niet gaat verschijnen, daarom laten we nu alvast weten dat we onze volgende Hitman-game nog iets langer onder de doeken laten." 

Om de fans toch niet te lang te laten wachten hebben ze alvast een concept art vrijgegeven van de nieuwe game. De locatie zal een "locatie in centraal Europa" zijn. Ook laat IO weten dat het gehele gebouw te betreden en te onderzoeken is zoals we van de Hitman-games gewend zijn.

Wanneer de nieuwe Hitman-game precies uitkomt is nog onbekend. De game komt naar pc en next-gen consoles.

Eerste Concept Art Hitman

Akkoord over leenstelsel studenten

Het kabinet heeft een akkoord bereikt met de oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de invoering van een leenstelsel voor studenten vanaf 2015. De basisbeurs wordt afgeschaft, maar de OV-jaarkaart blijft behouden. Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag bekendgemaakt.

Met de introductie van het zogenoemde studievoorschot maken de partijen maximaal een miljard euro vrij om te investeren in beter hoger onderwijs. De maatregel betekent dat een deel van het budget voor levensonderhoud van studenten in onderwijskwaliteit wordt gestoken.

"Iemand die aan een hogeschool of universiteit studeert verdient later gemiddeld anderhalf tot twee keer zo veel als een leeftijdsgenoot die geen hoger onderwijs heeft genoten", verdedigt de minister het besluit. "Hiermee krijgen we een eerlijk, rechtvaardig, doelmatig en toekomstbestendig studiefinancieringsstelsel."

Sony helpt indies op Tokyo Game Show

Sony wil meer, meer, meer indies! Daarom betaalt Sony de deelnamekosten voor alle indies die hun games willen laten zien in de Indie Game Area op de Tokyo Game Show. Het maakt niet uit voor welk platform deze games bestemd zijn. Xbox-indie? Prima.

Brad Douglas van Sony Computer Entertainment houdt van indies. "Het maakt ons niet uit of de game wel of niet op het PlayStation-platform komt! Hoe meer indie games, hoe beter! Neem gewoon coole games mee."

De Tokyo Game Show 2014 loopt van 18 tot 21 september.

VS overwegen Syrische rebellen te trainen

Terwijl de Syrische president Bashar Assad de ene overwinning na de andere boekt in zijn strijd tegen de rebellen, kunnen antiregeringsstrijders mogelijk binnenkort een flinke steun in de rug verwachten. De Verenigde Staten overwegen namelijk om Syrische opstandelingen militaire training te geven.

De plannen werden door anonieme bronnen in Washington toevertrouwd aan verslaggevers van persbureau AP. President Barack Obama overweegt om een groep Amerikaanse militairen naar Jordanië te sturen om daar leden van het Vrije Syrische Leger te trainen. De VS steunen de gematigde rebellenbeweging al sinds het begin van de opstand tegen Assad, in 2011. Het Leger wordt getraind in verschillende militaire tactieken, waaronder contraterrorismeoperaties.

Later woensdag geeft Obama een toespraak voor de oudste Amerikaanse militaire academie, in West Point bij New York. Naar verwachting verklaart hij daar de Syrische burgeroorlog tot uitdaging op contraterrorismegebied en kondigt hij meer steun aan de Syrische oppositie aan. Details van deze steun worden nog niet bekendgemaakt.

Diverse Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders hebben erop gewezen dat Assad niet zal inbinden zolang er niets verandert aan de tactiek van de rebellen. Tegelijkertijd maakt Washington zich zorgen over het hoge aantal aan Al-Qaida gelieerde extremisten dat zich in de gelederen van de oppositie bevindt. Dit staat Amerikaanse steun aan de rebellen al langer in de weg, omdat de VS zowel tegen het Assad-regime als tegen moslimterroristen zijn.

Vorige week werden al juridische voorbereidingen getroffen om de training van Syrische oppositiestrijders door het Amerikaanse leger mogelijk te maken. De VS hebben al 210 miljoen euro gestoken in steun aan burgers die zijn getroffen door de burgeroorlog. Rebellenleiders vragen Washington al drie jaar om wapens, manschappen en andere militaire steun.

Of de militaire trainingsmissie er daadwerkelijk komt, blijft onzeker. Een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken verklaarde dinsdag dat de VS zich momenteel buigen over een reeks opties die kunnen worden ingezet om de situatie in Syrië te verbeteren. Hoe het geweld in het door oorlog verscheurde land uiteindelijk wordt aangepakt, blijft nog in het ongewisse.

Als het plan wordt uitgevoerd, zullen eerst duidelijke afspraken met Jordanië nodig zijn. De VS hebben momenteel vijftienhonderd militairen in Jordanië gestationeerd. Dat land verklaarde eerder deze week zijn Syrische ambassadeur tot persona non grata. De Jordaanse koning Abdullah II sprak vorige week in Washington met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel bezocht eerder deze maand Jordanië.

Voorzitter Norbert Klein uit fractie 50Plus gezet

Kamerlid en fractievoorzitter Norbert Klein is woensdag uit de fractie van 50Plus gezet. Het partijbestuur heeft het vertrouwen in hem opgezegd nadat hij eerder op de dag op eigen houtje collega-Kamerlid Martine Baay-Timmerman de laan had uitgestuurd. Dat meldt een woordvoerder van het partijbestuur.

Klein liet een persverklaring de wereld insturen over het vertrek van Baay-Timmerman. Het partijbestuur is hier totaal niet van gediend en heeft Klein gevraagd zijn zetel op te geven, aldus de zegsman. De chaos in de partij, die twee Kamerzetels heeft, lijkt hiermee compleet en vertoont overeenkomsten met perikelen die eerder speelden bij andere ouderenpartijen.

Verdere details kan de woordvoerder van het partijbestuur niet geven. "Daar mag ik geen mededelingen over doen."

De 58-jarige Klein verving in oktober Henk Krol als fractievoorzitter. Krol trad toen af als Kamerlid nadat was gebleken dat hij in zijn tijd als directeur van de Gaykrant jarenlang geen pensioenpremies voor het personeel had afgedragen.

Chibi Robo fotografeert Europa

De schattige Chibi Robo komt naar Europa. Chibi Robo! Let's Go, Photo! draait om het fotograferen van objecten met behulp van de camera in de Nintendo 2DS en 3DS. Daarnaast zijn er nog een boel andere personages waar je allerlei missies voor kunt doen.

De game komt op 3 juli naar de Europese Nintendo eShop. Alle Europeaanse gamers kunnen dan ook meedoen met een wedstrijd om speciale kostuums te winnen voor hun ingame Chibi Robo. Dit gaat via SpotPass-wedstrijden waar mensen hun favoriete foto kunnen inzenden.

Chibi Robo Let's Go Photo!

Advocaat: Frank R. al veroordeeld door media

Zedenverdachte Frank R. uit Cuijk is door de media-aandacht al veroordeeld en afgestraft. Dat zei zijn advocaat Tjalling van der Goot woensdag in de rechtbank in Assen. De raadsman vroeg de rechtbank daar rekening mee te houden. Het Openbaar Ministerie eiste tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Ook moet R. een schadevergoeding van 52 duizend euro betalen aan acht slachtoffers.

R. wordt verdacht van grooming, ontucht, verkrachting en kinderporno. De Brabander werd vorig jaar in mei in Groningen aangehouden met een 12-jarig meisje dat als vermist was opgegeven. "In oktober werd door het openbaar ministerie in de media gebracht dat een verdachte was opgepakt in de grootste groomingzaak ooit. Er zouden 300 slachtoffers zijn gemaakt. Onzin, er deden uiteindelijk 21 slachtoffers aangifte", aldus de raadsman.

Door publiciteit ontstond volgens Van der Goot grote commotie rondom zijn cliënt. "Buren werden geïnterviewd. De man werd afgeschilderd als een monster. Foto's van de man werden verspreid". Als klap op de vuurpijl was Frank R. kort voor de media-aandacht overgeplaatst naar een reguliere afdeling van de gevangenis. "Sindsdien zit de man uit zelfbescherming geïsoleerd in zijn cel".

Bovendien heeft R. vanaf het moment van zijn aanhouding meegewerkt aan het onderzoek en openheid van zaken gegeven, vindt Van der Goot. "De man heeft meermalen, ook tijdens de zitting, spijt betuigd".

De raadsman noemde de geëiste celstraf te lang en niet onderbouwd en tbs met dwangverpleging onnodig zwaar. Een behandeling in de psychiatrische kliniek FPK in Assen, die gespecialiseerd is in zedendelinquenten, vindt Van der Goot het juiste traject.

"Maar deze kliniek toont koudwatervrees en durft niet de nek uit te steken." De kliniek liet de rechtbank eerder weten Frank R. niet te willen opnemen, omdat hij een intensievere en complexere behandeling nodig heeft. Bovendien kan de kliniek 'hoogstwaarschijnlijk niet voldoende veiligheidsmaatregelingen treffen'.

"Hoogstwaarschijnlijk wil nog niet zeggen; onmogelijk", aldus Van der Goot. Hij vroeg de rechtbank R. te veroordelen tot vier jaar cel en tbs met voorwaarden en een behandeling in de FPK in Assen.

Kim Kardashian bedankt 'respectvolle' paparazzi

Kim Kardashian is de paparazzi die in Frankrijk waren voorafgaand aan haar huwelijk zeer dankbaar. De realityster schrijft op haar blog dat ze zich voorafgaand aan haar bruiloft in Parijs gerespecteerd genoeg voelde om dochter North 'gewoon' op haar arm te kunnen dragen terwijl ze onderweg was naar haar favoriete restaurant.

"Gelukkig schreeuwt niemand naar haar en wordt ze niet bang gemaakt", aldus Kardashian. Voor het huwelijk brachten haar gezin en de familie Kardashian enige tijd door in Parijs, waar ze onder meer een diner hadden en een bezoek brachten aan het kasteel van modeontwerper Valentino.

Kardashian, West en de bruiloftsgasten gingen zaterdag vanuit Frankrijk naar Florence, waar het stel in het huwelijksbootje stapte. Kardashian en haar kersverse echtgenoot zijn momenteel in Ierland op huwelijksreis.

Kerry: Snowden moet terug naar VS komen

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry vindt dat klokkenluider Edward Snowden 'moet tonen dat hij een echte vent is en terugkeren naar de Verenigde Staten'. Dat zei Kerry woensdag in een interview op NBC News.

"Als meneer Snowden vandaag op het vliegtuig naar de VS stapt, zullen wij hem toelaten", zei Kerry. "Hij kan zich dan hier tegenover het Amerikaanse volk verantwoorden." Kerry omschreef Snowden als iemand die zijn land veel schade heeft berokkend en trok zijn vaderlandsliefde in twijfel.

Snowden vluchtte via China naar Rusland en heeft tijdelijk asiel gekregen van de Russische president Vladimir Poetin. Snowden heeft onlangs gezegd dat het nooit zijn bedoeling was in Rusland te eindigen, maar dat hij gedwongen werd daar te blijven omdat de VS zijn paspoort hebben ingetrokken. Snowden wordt in de VS gezocht voor spionage.

Cambuur legt Furdjel Narsingh vast

Furdjel Narsingh heeft een contract getekend bij SC Cambuur. Dat meldt de club woensdag. De 26-jarige vleugelaanvaller komt transfervrij over van PEC Zwolle. Hij tekent voor een jaar met een optie voor nog een seizoen. Het is al de vijfde versterking voor de Friezen.

Narsingh speelde in drie seizoenen 41 competitiewedstrijden in Zwolle en scoorde zeven keer. De broer van PSV'er Luciano Narsingh doorliep de jeugdopleiding van AZ maar speelde geen wedstrijd voor de Alkmaarders. In het verleden kwam Narsingh uit voor Volendam en Telstar.

Eerder trok Cambuur Etiënne Reijnen, Calvin Mac-Intosh, Sander van de Streek en Berend Schootstra aan. De club uit Leeuwarden werd afgelopen seizoen twaalfde.

[RG] Titelverdedigster Serena Williams naar huis

Serena Williams is woensdag in de tweede ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De Amerikaanse titelverdedigster boog voor de 20-jarige Spaanse Garbiñe Muguruza: 6-2 en 6-2. Eerder op op de dag verloor Serena's zus Venus Williams van de Slowaakse Anna Schmiedlova. De 19-jarige is nu Muguruza's volgende opponente.

Muguruza zette vanaf het begin van de partij Serena onder druk. De Amerikaanse bewoog slecht en kwam een dubbele break achter, wat ze niet meer kon pareren. Ook in de tweede set liet Muguruza uit naar een dubbele break: 3-0. Serena brak toen terug, maar leverde vervolgens meteen haar opslag andermaal in, waarna Muguruza geen steken meer liet vallen.

Venus Williams werd dus ook al in de tweede ronde uitgeschakeld. De 19-jarige Anna Schmiedlova uit Slowakije was met 2-6, 6-3, en 6-4 te sterk voor de 33-jarige Amerikaanse. In 2002 stond Williams in de finale in Parijs.

Ook de nummer dertien van de wereldranglijst, Flavia Pennetta, verloor. De Zweedse Johanna Larsson versloeg haar met 5-7, 6-4 en 6-2. De als achttiende geplaatste Eugenie Bouchard wist haar partij wel te winnen. De Canadese versloeg Julia Görges uit Duitsland met 2-6, 6-2 en 6-1. In de derde ronde neemt ze het op tegen Larsson.

In het mannentoernooi werd Facundo Bagnis uitgeschakeld door Ernests Gulbis (18) uit Letland. Hij verloor met 2-6, 5-7 en 0-6. De Argentijn baarde afgelopen maandag opzien door met 6-1, 6-2, 1-6, 3-6 en 18-16 te winnen van Julien Benneteau.

De Fransman Gilles Simon (29) is eenvoudig verder op het Franse gravel. Hij won van de Colombiaan Alejandro Gonzalez met 6-4, 6-0 en 6-2.

Mick Jagger verwacht veel van Metallica

Mick Jagger denkt dat Metallica een perfecte headliner is voor Glastonbury. "Ik heb ze live gezien en denk dat ze een hele goede show neer gaan zetten", zei de Rolling Stone volgens Britse media tegen boulevardkrant The Sun. Metallica is de eerste metalact in de geschiedenis van Glastonbury die als headliner op het Britse festival staat.

The Rolling Stones was vorig jaar een van de grote acts op Glastonbury. Dat optreden beviel de rockers zo goed, dat ze besloten dit jaar meerdere festivals aan te doen. The Rolling Stones sluiten op 7 juni de eerste festivaldag van Pinkpop af, Metallica staat twee dagen later op het podium in Landgraaf.

Glastonbury's keuze voor Metallica zorgt in Groot-Brittannië voor discussie. Zo vindt Arctic Monkeys-frontman Alex Turner het een vreemde keuze. "Voor mijn gevoel klopt het niet", zei Turner, die met zijn band ook te vinden is op Pinkpop. "Ik weet dat wij een optreden van Metallica geweldig zouden vinden, maar uiteindelijk moet je je afvragen of de band wel in het hippiecircuit past."

VS geven landen miljarden voor strijd tegen terreur

De Verenigde Staten richten een fonds van omgerekend 3,6 miljard euro op om andere landen te steunen bij het bestrijden van terrorisme. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry woensdag gezegd.

Kerry voegde er aan toe dat president Barack Obama de oprichting van het fonds later op de dag officieel bekendmaakt in een toespraak op de oudste militaire academie van de VS, in West Point bij New York. Volgens de minister stelt het fonds de internationale gemeenschap in staat om de oorlog tegen het terrorisme vanuit meer locaties aan te sturen. Dit sluit beter aan op een 'snel veranderende en steeds complexer wordende wereld waarin terrorisme een belangrijke bedreiging is', aldus Kerry.

Kerry verdedigt verder de keuze van Obama om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan. Volgens Kerry moeten de Afghanen 'op een gegeven moment zelf voor hun veiligheid en krijgsmacht zorgen'. Dat moment is aanstaande, omdat de VS niet eeuwig voor het land kunnen blijven zorgen, aldus de minister.

"Wij laten Afghanistan hiermee niet vallen", aldus Kerry. "Afghanistan wordt door deze beslissing alleen maar sterker." Kerry merkte op dat de Afghanen zelf willen dat de Amerikaanse militairen hun biezen pakken.

Massaproces in Chinees stadion

In een stadion in China zijn woensdag ten overstaan van een groot publiek 55 mensen schuldig bevonden aan terrorisme, separatisme en moord. Ten minste een verdachte kreeg de doodstraf, meldde staatspersbureau Xinhua.

Het showproces werd gehouden in Yili, in de roerige noordoostelijke provincie Xinjiang. De zevenduizend toeschouwers waren lokale bewoners en partijfunctionarissen.

Vorige week kwamen bij een aanslag in de provinciehoofdstad Urumqi 43 mensen om. Volgens de autoriteiten waren de vijf daders Oeigoeren, een islamitische minderheid in Xinjiang. Vier kwamen om bij de aanslag, een vijfde werd gearresteerd.

De autoriteiten begonnen na de aanslag een grote antiterreuroperatie. Tientallen mensen werden opgepakt. De politie liet eerder deze week weten tonnen aan bommaterialen te hebben gevonden.

Verdachte Brusselse aanslag weer vrij

De man die dinsdag werd opgepakt in verband met de schietpartij in het Brusselse Joods Museum is weer op vrije voeten. Dat melden Belgische media woensdag.

De man werd opgepakt omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het steunen van terroristische bewegingen in Syrië. Hij kwam op het spoor van justitie omdat zijn profiel overeenkomsten vertoonde met dat van de schutter in Brussel. De Syriëstrijder kon echter niet in verband gebracht worden met de schietpartij.

In het Joods Museum vielen zaterdag drie doden en één zwaargewonde bij een schietpartij. Volgens de Belgische autoriteiten ging het om een terreuraanslag.

[RG] Krajicek door in het dubbel

Michaëlla Krajicek heeft woensdag de tweede ronde bereikt van het dubbelspel op Roland Garros. De Nederlandse tennisster won samen met haar Tsjechische partner Lucie Hradecka met 6-4 en 6-3 van de Italiaanse/Spaanse combinatie Francesca Schiavone en Silvia Soler-Espinosa.

Krajicek kwam met een dubbeltitel op zak naar Parijs. Ze won vorige week samen met de Tsjechische Karolina Pliskova het dubbeltoernooi in Nürnberg.

Krajicek door in het dubbel
Krajicek door in het dubbel (Foto: ANP)

Ook kleine Nederlandse afvaardiging in Wimbledon

Net als op Roland Garros doen op Wimbledon maar weinig Nederlanders mee. Alleen Robin Haase en Igor Sijsling zijn direct geplaatst op het heilige gras. Jesse Huta Galung kiest er als enige man voor om aan de kwalificaties mee te doen. Thiemo de Bakker speelt de week voor Wimbledon in Rosmalen en dus zijn de kwalificaties voor hem niet haalbaar

Bij de vrouwen is Nederland net als in Parijs aangewezen op het kwalificatietoernooi. Arantxa Rus, Kiki Bertens en Richel Hogenkamp doen daar volgens de organisatie in Londen aan mee. Indy de Vroome, die op Roland Garros voor het eerst in de kwalificaties van een grandslamtoernooi stond, valt vooralsnog buiten de boot. Er moeten nog twee vrouwen geblesseerd raken voor ook zij mee mag doen in Londen.

Belgische hockeyers ook blij met vierde plaats WK

Trainer Marc Lammers van België zal juichen bij een podiumplek op het WK hockey dat zondag in Den Haag van start gaat. "Maar ik ben ook tevreden met een vierde eindklassering", zei hij woensdag tijdens een persconferentie van de Belgische hockeybond. Naast Lammers maken ook de Nederlanders Jeroen Delmee (assistent-coach) en Frank Lijstra (keeperstrainer) deel uit van de staf.

In aanloop naar het WK wonnen de Belgen vorige week een vierlandentoernooi, waarin ze Duitsland, Engeland en Nederland achter zich lieten. Ook buiten het veld laten de Belgen niets aan het toeval over. In Den Haag kaapten ze als eerste het hotel dat het dichtst bij het Kyocera Stadion ligt weg. "Om zo de files van en naar het sportcomplex te vermijden. Dat vind ik heel belangrijk", aldus Lammers. "Het hotel ligt ook op loopafstand van hockeyclub Cartouche, waar wij onze trainingen afwerken."

De omstandigheden in Den Haag lijken prima voor Lammers en zijn mannen. "Er worden veel Belgische supporters verwacht en in het Kyocera Stadion is een zeer snel kunstgrasveld aangelegd", aldus Lammers. Dat veld kan de Belgische staf wel bekoren.

Over het veld in het tweede, speciaal voor het WK aangelegde Greenfields Stadion zijn de Belgen minder te spreken. "De bal stuitert daarop te veel," zei Charlotte de Vos, captain van de Belgische vrouwen. "Het schijnt dat ze 's nachts over de velden rijden om ze aan te drukken, ik hoop dat het helpt."

Ook over de bal is wat onzekerheid omdat de internationale hockeyfederatie FIH nog maar enkele dagen geleden heeft besloten met een nieuwe, donkergele bal te gaan spelen. Geen van de teams heeft al met deze bal kunnen oefenen. "De bal lijkt iets harder dan eerder gebruikte ballen", vindt assistent-coach Delmee. "Maar alle teams hebben daar natuurlijk mee te maken."

Illegalen vangen bot over Amsterdamse opvang

De gemeente Amsterdam hoeft geen vervangend onderkomen te regelen voor uitgeprocedeerde asielzoekers die tijdelijk zijn ondergebracht in een voormalige gevangenis aan de Havenstraat. De rechter heeft woensdag in een kort geding bepaald dat de gemeente zorgvuldig heeft gehandeld. Ook krijgen de eisers geen uitkering.

De zaak was aangespannen door veertien asielzoekers die momenteel in de zogeheten vluchthaven verblijven. Toen de illegalen daar ongeveer een halfjaar geleden heen mochten, hebben zij een verklaring ondertekend waarin de einddatum van 31 mei 2014 al was genoemd. Het gebouw krijgt daarna een andere bestemming.

Bovendien, zo oordeelt de rechter, zullen twee groepen ook na die datum onderdak krijgen. Het gaat dan om asielzoekers de meewerken aan terugkeer naar hun land van herkomst en die nog een paar weken de tijd nodig hebben. De tweede groep bestaat uit mensen die medisch kwetsbaar zijn, de gemeente onderzoekt om hoeveel personen het gaat. De rest moet zelf voor onderdak zorgen.

Zo'n 160 illegalen die nergens heen konden hebben onderdak gekregen in de vluchthaven. Deze groep zwerft al een tijd door de hoofdstad en heeft zich in 2012 verenigd onder de naam Wij zijn hier. De actiegroep stelt dat de meesten van hen niet terug kunnen naar hun land van herkomst.

Selfies moeten ambtenaar aan betere cao helpen

Gemeentewerkers uit Den Haag maken maandag selfies om een betere cao af te dwingen. De ambtenaren schieten foto's van zichzelf met een boodschap aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat heeft vakbond Abvakabo FNV woensdag aangekondigd. De ambtenaren eisen met de actie werk, koopkracht en respect.

De 'caofie' maakt deel uit van een waarschuwingsactie van de bonden, die de cao-onderhandelingen met VNG nieuw leven moet inblazen. De besprekingen met de koepelorganisatie liggen al een jaar vast. De vakbonden eisen een loonsverhoging van tweeënhalf procent in 2013 en drie procent in 2014.

VNG wil niet reageren op de actie. "Wij hebben een open uitnodiging staan om de gesprekken met de bonden te hervatten. Daar wil ik het bij laten", aldus een woordvoerder.

Vorige week legden ambtenaren van de gemeente Amsterdam hun werk al twee uur neer om hun eis om meer loon en minder onzeker werk kracht bij te zetten. Volgens Abvakabo waren zo'n 1500 ambtenaren bij het protest aanwezig. Op 18 juni volgt een landelijke stakingsdag.

'Geen aanzuigende werking bij ruimer kinderpardon'

Een ruimer kinderpardon heeft geen aanzuigende werking waardoor de stroom asielzoekers naar Nederland toeneemt. Politieke partijen die hier bang voor zijn, slaan de plank mis, stelden burgemeester van Katwijk Jos Wienen (CDA) en directeur van Defence for Children Carla van Os woensdag op een hoorzitting in de Tweede Kamer.

PVV en CDA stelden eerder deze week zich zorgen te maken over de aanzuigende werking als ook kinderen die onder gemeentelijk toezicht staan mogen blijven wanneer zij aan de voorwaarden voldoen. Het huidige pardon geldt alleen voor kinderen die onder rijkstoezicht stonden en hier vijf jaar of langer wonen.

Wienen en Van Os benadrukten dat eventuele nieuwe asielzoekers het argument van gemeentelijk toezicht niet meer kunnen gebruiken. "De regeling waarbij kinderen onder gemeentelijk toezicht vielen sterft uit. Sinds 2010 vallen alle gezinnen namelijk direct onder rijkstoezicht", zei Wienen. "Het betreft dus een afgesloten regeling. Met de zeshonderd kinderen over wie we het nu hebben, zijn we er echt", vulde Van Os aan.

De knip die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maakt tussen rijks- en gemeentelijk toezicht is 'arbitrair en onjuist', aldus Wienen. "De overheid is een en ondeelbaar."

Meer dan driehonderd Nederlandse burgemeesters hebben een petitie ondertekend waarin hetzelfde standpunt wordt gehuldigd. Zij bepleiten een ruimhartig kinderpardon en krijgen inmiddels steun van diverse oppositiepartijen in de Tweede Kamer.

Teeven heeft al gezegd dat hij niet van plan is om de regeling op te rekken. Wel wil hij nog eens goed kijken naar individuele gevallen. Schrijnende gevallen maken nog kans op een verblijfsvergunning als de staatssecretaris gebruikmaakt van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid.

Maar hoe Teeven deze bevoegdheid gebruikt, is totaal onduidelijk, zei Kinderombudsman Marc Dullaert tijdens de hoorzitting. Ondanks herhaalde verzoeken wil de bewindsman hier geen inzicht in geven. "Ik en mijn team kunnen er dan ook geen chocola van maken waarom sommigen wel mogen blijven en anderen niet." Dullaert hekelt het feit dat op deze manier honderden gevallen worden beoordeeld 'in een black box die niet transparant is'.

Allison: Ferrari mist creativiteit

De engineers bij het Formule 1-team Ferrari moeten meer de ruimte krijgen om te handelen, zo vindt technisch directeur James Allison. Hij heeft de Italiaanse renstal onder de loep genomen en is tot de conclusie gekomen dat de huidige manier van werken conservatief is en niet tot wereldtitels zal gaan leiden.

Allison: "Er is een overdaad aan talent binnen Ferrari. Op basis van ervaring en kwaliteit van de technische mensen doet dit team voor niemand onder. Het is alleen een kwestie van het personeel aanmoedigen om ongebaande paden te betreden en ze de tijd te geven. Het is oké als een bepaald concept dan niet werkt, omdat ze er wel het nodige van leren."

Nu is dat nog te weinig het geval, omdat de juiste werkomstandigheden er niet zijn. "Creativiteit en originaliteit ontstaan alleen als je de engineers de vrijheid en ruimte geeft om dat te doen. Als je ze dwingt om met hun rug tegen de muur te opereren, binnen deadlines die eigenlijk te krap geformuleerd zijn, dan hebben ze niet de tijd om een andere benadering voor een bepaald probleem te verkennen."

Schietpartij bij middelbare school Tilburg

In de buurt van een middelbare school in Tilburg heeft zich woensdag een schietincident voorgedaan. Wat er precies is gebeurd en of er mensen gewond zijn geraakt is nog onbekend. Een politiewoordvoerder kon verder nog niets vertellen.

De melding over de schietpartij op de Tatraweg werd rond 12.20 uur gedaan. De politie zou volgens onbevestigde berichten iemand hebben neergeschoten voor het Koning Willem II College, meldt Omroep Brabant.

ANWB-directeur wordt Nationale Ombudsman

Guido van Woerkom wordt waarschijnlijk de nieuwe Nationale Ombudsman. De huidige directeur van de ANWB is door de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken voorgedragen als opvolger van Alex Brenninkmeijer, die in december zijn functie neerlegde.

De Tweede Kamer vergadert op 3 juni over de voordracht. Als de Kamer akkoord gaat, wordt hij waarschijnlijk in het najaar beëdigd.

De post is vacant sinds Alex Brenninkmeijer overstapte naar de Europese Rekenkamer. Hij vervulde de functie sinds 2005. Sinds januari neemt Frank van Dooren zijn taken waar. Hij was de vervanger van de Nationale Ombudsman en kon worden ingeschakeld als de ombudsman zijn ambt langere tijd niet kan vervullen.

De Nationale Ombudsman behandelt onafhankelijk en onpartijdig klachten van burgers over de overheid. Het prestigieuze ambt is een Hoog College van Staat.

Dat de in 1955 geboren Van Woerkom stopt als directeur van de ANWB was al bekend. Hij legt zijn werk neer op 1 augustus. Hij is dan vijftien jaar directeur geweest van de bond.

Via Twitter laat Van Woerkom weten zijn voordracht 'een grote' eer te vinden. "Van vier miljoen leden naar zestien miljoen Nederlanders", zegt hij verwijzend naar het aantal ANWB-leden.

OM wil 10 jaar cel en tbs voor zedenverdachte Cuijk

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de Cuijkse zedenverdachte Frank R. Ook moet hij een schadevergoeding van in totaal 52 duizend euro betalen aan acht slachtoffers. De man heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan twintig zedendelicten, waaronder verkrachting, ontucht met minderjarigen, grooming en kinderporno.

R. heeft volgens justitie jarenlang honderden jonge meisjes tussen de 12 en 16 jaar aangezet om via de webcam ontuchtige handelingen te plegen. Hij maakte hiervan foto's en filmopnamen. R. gaf zich uit als leeftijdsgenoot en bouwde zo een vertrouwensband met de meisjes op. Met een aantal meisjes had hij fysiek contact, in sommige gevallen tegen betaling.

Volgens het OM was R. bewust op zoek naar jonge kwetsbare meisjes die in een moeilijke periode van hun leven zaten. Door zich voor te doen als een knappe leeftijdsgenoot en ze te overladen met begrip en aandacht wist hij de meisjes aan zich te binden. "Hij haalde hen over tot ontucht, zeurde hierom en dramde zijn zin door", aldus de aanklager.

Alcoholmisbruik speelde bij de man een grote rol. Hij zat vaak onder invloed te chatten of te bellen met zijn slachtoffers. "Zijn wensen werden steeds extremer. De man toonde geen respect voor de meisjes en heeft een gebrek aan zelfinzicht", aldus de officier. Bij zulk langdurig en grof misbruik past volgens het OM geen klinische behandeling, maar een behandeling in een gesloten en beveiligde setting.

De man maakte in 2001 zijn eerste slachtoffer. Hij werd in mei vorig jaar in Groningen aangehouden met een 12-jarig meisje dat als vermist was opgegeven. Het meisje bleek op gruwelijk wijze te zijn verkracht. De man ontkende het kind te hebben gedwongen. Beelden op de zelfgemaakte film van R. lieten echter zien dat het meisje tegenstribbelde en de man smeekte op te houden.

Na de aanhouding van Frank R. vond de politie in de woning en de auto van de man een grote hoeveelheid films en foto's waarvan een deel kinderporno betrof. Hij had zelf bijna zesduizend foto's en ruim vierduizend filmopnamen gemaakt van zijn slachtoffers.

Volgens deskundigen kampt R. met seksuele stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen.

Assad- aanhangers krijgen klappen in Beiroet

Libanese militairen hebben in Libanon Syrische aanhangers van president Bashar Assad in elkaar geslagen. De Syriërs bestormden hun eigen ambassade in Beiroet, waar Syriërs woonachtig in het buitenland woensdag hun stem kunnen uitbrengen voor de Syrische presidentsverkiezingen.

De Syriërs raakten bij de ambassade slaags met de militairen. Die reageerden door de Syriërs met gummiknuppels en stokken te lijf te gaan.

De Syrische presidentsverkiezingen vinden 3 juni plaats. Syrische expats mogen echter woensdag al stemmen. De Syrische oppositie en haar westerse bondgenoten hebben de stembusgang afgedaan als een schijnvertoning.

Vrouw overleeft val van vier hoog

Een 28-jarige vrouw uit Schiedam is dinsdagavond zwaargewond geraakt nadat ze een val maakte van de vierde verdieping van een flatgebouw. De politie onderzoekt wat er is gebeurd. Mogelijk ging aan het incident een ruzie vooraf. De politie laat weten dat een man is aangehouden.

De vrouw viel even na 22.00 uur van het gebouw aan de Van Haarenlaan. Ze kwam op de overkapping van de entree van de flat terecht.

Na het incident zagen getuigen een auto wegrijden die de politie later aan de kant zette. Een van de inzittenden, een 36-jarige Schiedammer, wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de val van de vrouw. Hij verzette zich bij hevig bij zijn aanhouding.

Optimisme eurozone naar hoogste niveau sinds 2011

Het optimisme onder bedrijven en consumenten in de eurozone is in mei gegroeid naar het hoogste niveau sinds de zomer van 2011. Na een kleine inzakker in april steeg de index voor het economisch sentiment deze maand naar 102,7 punten, zo blijkt woensdag uit cijfers van de Europese Commissie.

Vorige maand daalde de graadmeter van de commissie nog met een half punt naar 102 punten. Toch is het sentiment daarmee nog minder dan in de jaren voor de crisis, toen de index soms tot boven de 110 punten piekte. Begin 2009 bereikte het sentiment zijn laagste stand in lange tijd, toen de index daalde tot even boven de zeventig punten.

Ook in Nederland nam de positiviteit onder bedrijven en consumenten weer toe, zo meldt de Europese Commissie. Waar de index voor Nederland vorige maand met een punt daalde naar 99,3 punten, is die nu weer toegenomen tot 100,6 punten.

Aanvoerder Kieftenbeld langer bij FC Groningen

Maikel Kieftenbeld heeft zijn contract bij FC Groningen met twee jaar verlengd. Dat meldt de club woensdag. De 23-jarige aanvoerder had een aflopende verbintenis in Groningen. De middenvelder kwam in 2010 over van Go Ahead Eagles.

Voor technisch manager Henk Veldmate is Kieftenbeld een belangrijke speler. "Hij heeft ondanks zijn nog relatief jonge leeftijd al veel ervaring. De supporters kunnen zich identificeren met zijn speelstijl: strijd leveren en nooit opgeven." Groningen werd met Kieftenbeld dit seizoen zevende in de competitie en plaatste zich via de play-offs voor de Europa League.

Kieftenbeld kwam dit seizoen tot 27 wedstrijden in de competitie. In totaal speelde hij 130 wedstrijden voor de Groningers.

[Giro] Etappe gaat toch van start na ploegleidersoverleg

De zeventiende etappe van de Giro wordt woensdag normaal verreden. Dat was enige tijd onzeker omdat de ploegleiders met een staking dreigden. Na overleg met de jury en de koersdirectie werd echter besloten gewoon van start te gaan. Woensdagavond komen de ploegen via de overkoepelende vereniging AIGCP met een verklaring.

Oorzaak van de opstand is de chaos in de koers van dinsdag. Via de koersradio werd aangekondigd dat de afdaling van de Stelvio werd geneutraliseerd vanwege de gevaarlijke situatie. Veel renners stopten daarom boven op de alpenreus om iets te eten en warmere kleding aan te trekken. Nairo Quintana deed dat niet en pakte zo een voorsprong van ruim twee minuten. Mede daardoor won hij de rit en veroverde hij de roze trui.

Eerder al kondigde Omega Pharma-Quick-Step-ploegbaas Patrick Lefevere juridische stappen aan tegen de Giro. Ook Tinkoff-Saxo-eigenaar Oleg Tinkoff zou willen dat de tijdverschillen van de etappe van dinsdag worden geschrapt.

Atlético Madrid trekt Argentijnse spits Correa aan

Atlético Madrid heeft zich versterkt met de 19-jarige Argentijn Angel Correa. De aanvaller komt over van de Argentijnse club San Lorenzo en tekent een contract voor vijf seizoenen, melden de Madrilenen. San Lorenzo ontvangt naar eigen zeggen zeven miljoen euro voor het talent, dat sinds zijn twaalfde bij de club speelt.

Correa maakte vorig seizoen zijn debuut op het hoogste niveau. Dit seizoen speelde hij 35 competitiewedstrijden waarin hij zes keer scoorde. Correa sluit in augustus aan bij Atlético. Hij speelt eerst nog met San Lorenzo in de Copa Libertadores.

Afname wateroverlast oosten verwacht

De wateroverlast in het oosten van het land door de zware regenval neemt de komende dagen weer af. Dat verwachten waterschappen in Overijssel en Drenthe. Ondertussen zijn de Overijsselse Vecht en de Hoogeveensche Vaart nog wel afgesloten voor het scheepvaartverkeer.

Vanwege de hevige regenval in Duitsland en Oost-Nederland was onder meer het water in de Vecht gestegen en liepen uiterwaarden onder water. Het waterschap Groot Salland verwacht echter dat de waterstand in de Vecht zich woensdag en donderdag stabiliseert en daarna weer afneemt, zegt een woordvoerder. "Er komt niet meer water bij dan dat afgevoerd kan worden."

Ook bij landerijen in de regio Staphorst en Nieuwleusen die door de fikse neerslag onder water zijn komen te staan, neemt de overlast af, voorspelt hij. De afsluiting van de Vecht duurt vermoedelijk nog een paar dagen.

Het waterschap Reest en Wieden denkt ook dat de situatie zich de komende dagen stabiliseert en dat de problemen daarna afnemen. Dinsdag meldde Reest en Wieden nog dat het gebied van het waterschap, het zuidwesten en midden van Drenthe en het noordwesten van Overijssel, 'tot aan de rand toe gevuld is met water'. In het gebied staat op sommige plaatsen door verzadiging van de grond water op het lagere land.

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft het volgens een woordvoerder van Reest en Wieden echter bijna niet geregend. "In sommige delen is het waterpeil gezakt." Voor woensdag wordt nog wel regen voorspeld. "We blijven doorgaan met krooshekken en duikers schoonhouden."

In het gebied van waterschap Vechtstromen is de afgelopen uren minder dan de verwachte veertig millimeter regen gevallen. In dit waterschap is ook water van de Vecht in de uiterwaarden gelopen. "Dat is vervelend voor degenen die er een terras of camping hebben", vertelt een zegsman. Een groter probleem is er echter dat het water uit gebieden om de Vecht heen zo snel mogelijk naar de regenwaterrivier moet. "Maar dat gaat niet snel genoeg. Daardoor komt er water op het land en op sommige plekken op straat te staan."

Weerplaza voorspelt woensdag dat na enkele dagen met veel regen het weerbeeld er tijdens het hemelvaartweekeinde er een stuk beter uit. Hemelvaartsdag begint nog nat maar vanaf vrijdag laat de zon zich weer zien.

Marineschepen terug na piraterij- en drugsmissies

De marineschepen Evertsen en Zeeland komen zaterdagochtend terug in Nederland. De schepen voerden missies uit in de Golf van Aden en het Caribisch gebied.

Het commandofregat Zr.Ms. Evertsen meert aan in Den Helder. Het schip bestreed vier maanden in de Golf van Aden piraterij als onderdeel van de NAVO-missie Ocean Shield. De Zr.Ms. De Zeven Provinciën vaart nu voor Nederland als enige schip in de regio. Het fregat neemt tot eind augustus deel aan de missie Atlanta van de Europese Unie.

Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland komt aan in Vlissingen. De bemanning hielp vier maanden in het Caribisch gebied met kustwachttaken en bij operaties om drugs te onderscheppen. Ook was het personeel inzetbaar voor het verlenen van noodhulp.

Merendeel wil langer doorwerken voor hoger pensioen

De meeste werknemers die bij hun werkgever pensioen opbouwen werken liever langer door en betalen een hogere premie dan dat ze op hun oude dag een lager pensioen ontvangen. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer dan de helft van de werknemers begrijpt dat langer moet worden gewerkt om het stelsel betaalbaar te houden nu mensen steeds ouder worden en langer gezond blijven. Ruim een kwart van de ondervraagden vindt het echter logischer dat de pensioenen omlaag moeten om de kosten te drukken. Langer doorwerken is voor veel mensen niet realistisch, aldus het CBS.

Meer dan een kwart van de ondervraagden, een opvallend grote groep volgens het CBS, had geen mening over de kwestie. Volgens een zegsman van het CBS is dat een gevolg van gebrekkig inzicht van werknemers van pensioenkwesties.

Langer doorwerken en hogere premies krijgen bij de meerderheid de voorkeur omdat de ondervraagden vinden dat mensen die tegen de pensioenleeftijd aanzitten voor dit pensioen hebben betaald. De belangrijkste reden om voor een hogere premie nu, en een hogere pensioenuitkering later te kiezen, is om de levensstandaard te kunnen behouden en om leuke dingen te kunnen blijven ondernemen.

De leeftijd van de ondervraagden bepaalde voor een belangrijk deel de keuze. Bijna zes op de tien personen in de leeftijdsgroep tussen 55 en 65 jaar verkiezen hogere premies voor werknemers en werkgevers boven lagere pensioenen. Slechts vijftien procent vindt dat de pensioenen, waar die groep binnen enkele jaren recht op heeft, omlaag moeten. Bij de leeftijdscategorie tussen de 25 en 35 jaar is ruim dertig procent daar voorstander van. Toch vindt ook in die groep bijna 45 procent dat de premies omhoog moeten.

Samsom naar Bilderbergconferentie

PvdA-leider Diederik Samsom woont dit jaar de Bilderbergconferentie bij. Ook minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft een uitnodiging gekregen. Dat blijkt uit de publicatie van de deelnemerslijst op de website van de conferentie.

Daarnaast prijken topman van ABN Amro en voormalig VVD-minister Gerrit Zalm, publicist en hoogleraar Paul Scheffer, Shell-topman Ben van Beurden en econoom Victor Halberstadt op de lijst. Ook prinses Beatrix is bij de bijeenkomst, die van donderdag tot zondag plaatsvindt in Kopenhagen.

De conferentie buigt zich dit jaar over thema's als privacy, de economische en politiek ontwikkeling van China, het Midden-Oosten en Oekraïne. Andere bekende namen die afreizen naar de Deense hoofdstad zijn Google-topman Eric Schmidt, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde en NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen.

De Bilderbergconferenties zijn altijd met veel geheimzinnigheid omgeven. Pers is niet welkom en na afloop wordt geen verslag gedaan van wat er is besproken. Dat voedt speculatie van complotdenkers. Zo wordt beweerd dat de internationale vrijmetselarij op de conferentie samenzweert, of dat er een 'wereldregering' wordt gesmeed die een wereldwijde dictatuur nastreeft.

De conferentie leidt steevast tot Kamervragen. De aanwezigheid van premier Mark Rutte (VVD) vorig jaar zorgde ervoor dat PVV-leider Geert Wilders wilde weten waarom Rutte 'een luxe suite in een vijfsterrenhotel en geheimzinnig geklets' prefereerde boven de ministerraad. De conferentie viel toen samen met het wekelijkse kabinetsberaad.

Nederland is altijd nauw verbonden geweest met de conferentie. Prins Bernhard was in 1954 een van de initiatiefnemers van de eerste bijeenkomst, die werd gehouden in Hotel De Bilderberg in Oosterbeek nabij Arnhem. De conferentie werd in het leven werd geroepen om de verhouding tussen de Verenigde Staten en Europa te verbeteren.

Lily Allen topless te zien in dansfilmpje

Lily Allen heeft een filmpje op Instagram geplaatst waarin ze lustig danst met een arm voor haar blote borsten. Daarnaast draagt de zangeres ook een enorme corrigerende onderbroek. De 29-jarige maakt ritmische bewegingen op het nummer Started from the Bottom van rapper Drake.

Welk doel Allen voor ogen heeft met het filmpje, dat ze zelf voor de spiegel in haar kleedkamer opnam met haar telefoon, is niet helemaal duidelijk. Haar nieuwste album Sheezus kwam onlangs uit, het eerste na de geboorte van haar dochter, eind 2011. De zangeres zei al dat de plaat haar beste werk bevat.

Terreurdreiging EU nog steeds aanwezig

De terreurdreiging in de Europese Unie is 'nog steeds aanwezig en divers'. Dat zegt de Europese politieorganisatie Europol in haar woensdag gepresenteerde jaarrapport over terreurdreigingen.

Vorig jaar was er sprake van een afname van het aantal aanslagen, maar radicalen die naar het buitenland reizen om aan de zijde van militanten te strijden in conflicten als de Syrische burgeroorlog 'vormen bij hun terugkeer een groeiende bedreiging voor alle EU-lidstaten'.

Europol vreest dat het gevaar voor de EU 'exponentieel zal toenemen' als gevolg van de Syrische burgeroorlog.

In 2013 werden zeven mensen in de EU door terroristen gedood, onder wie een Britse militair die in Londen door twee door Al-Qaida geïnspireerde extremisten werd omgebracht.

Banken lenen opnieuw minder aan bedrijven

Banken hebben opnieuw minder geld uitgeleend aan bedrijven en consumenten in de eurozone. De kredietverlening binnen de muntunie kromp met 1,8 procent in vergelijking met een jaar eerder, zo blijkt woensdag uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). De krimp is echter minder sterk dan in maart.

In de laatste maand van het eerste kwartaal viel de kredietverlening terug met 2,2 procent op jaarbasis. Vooral aan bedrijven werd vorige maand aanmerkelijk minder geleend dan in april vorig jaar. Het bedrijfsleven kreeg namelijk 2,8 procent minder leningen, terwijl aan consumenten net zo veel geleend werd als een jaar geleden.

Ondanks het slinkende aantal leningen nam de totale hoeveelheid geld in de eurozone (M3), met 0,8 procent. De geldhoeveelheid groeit daarmee iets minder sterk dan in maart, toen de stijging een procent bedroeg.

Harddrugsdealer (13) opgepakt

Een 13-jarige jongen uit Leeuwarden is dinsdag opgepakt voor het verhandelen van drugs. Hij had een onbekende hoeveelheid cocaïne en heroïne verkocht aan een vrouw op straat, meldt de politie.

Agenten waren op het Hoeksterpad getuige van de deal en hielden de vrouw even later aan. Die verklaarde de drugs van de tiener te hebben gekocht. De knaap is vervolgens gearresteerd. Tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt.

Van der Vaart mist WK door kuitblessure

Rafael van der Vaart zal het het aankomende wereldkampioenschap voetbal in Brazilië niet meemaken als speler. De middenvelder heeft een dinsdag op de training een kuitspier in zijn rechterbeen verrekt. Dit bleek na het medisch onderzoek woensdag. Bondscoach Louis van Gaal heeft daarop besloten hem niet op te nemen in de definitieve selectie. 

Van der Vaart leek door een matig seizoen bij Hamburger SV, dat nipt aan degradatie ontsnapte, al niet zeker van zijn plek in de defintieve groep. De trainingsweek in Portugal was ook al niet positief voor Van der Vaart. Hij moest enkele trainingen missen vanwege griep en liep op de laatste training deze blessure op. 

Van der Vaart loopt zijn derde WK-deelname mis na optredens in 2006 en 2010. Hij had samen met Robin van Persie, Wesley Sneijder en Arjen Robben recordhouder Aron Winter kunnen evenaren als enige international tot nu toe die drie mondiale eindtoernooien meemaakte.

De 109-voudig international is al de derde speler van Oranje die het WK moet laten schieten als gevolg van blessureleed. Kevin Strootman en Greogry van der Wiel missen het WK vanwege respectievelijk een kruisbandblessure en een knieblessure. 

[NBA] Oklahoma weer op gelijke hoogte in play-offs

Oklahoma City Thunder heeft de stand in de finale van de play-offs in de Western Conference gelijkgetrokken tot 2-2. De vierde wedstrijd tegen San Antonio Spurs eindigde in 105-92. Oklahoma komt terug van een 2-0 achterstand.

Russell Westbrook was met veertig punten en tien assists de grote man bij Oklahoma. "Als je kampioen wilt worden, zijn dit de dingen die je moet doen", reageerde hij na afloop. De andere sterspeler van Oklahoma, Kevin Durant, scoorde 31 punten.

De vijfde wedstrijd wordt donderdag in San Antonio gespeeld. De eerste die vier wedstrijden heeft gewonnen speelt de finale van de NBA tegen de winnaar van de Eastern Conference. Daar staat Miami Heat met 3-1 voor tegen Indiana Pacers.

[vid] One Direction steekt joint op

De leden van One Direction hebben zich van een iets ruigere kant laten zien. In een video op YouTube is te zien hoe Zayn en Louis een joint opsteken vlak voor een optreden in Zuid-Amerika. Op een gegeven moment passeert hun auto zelfs een motoragent, tot grote hilariteit van de twee leden van de normaal zo brave Britse boyband.

"Daar gaan we dan, weg uit Peru, de joint is aangestoken, wat is het leven toch mooi", zegt Louis buiten beeld terwijl hij Zayn filmt met een sigaret in zijn mond. "Een erg belangrijk onderdeel van Zayns warming-up is natuurlijk Mary J", zegt Louis even later, verwijzend naar een straatterm voor marihuana.

Het is de vraag of de video gevolgen heeft voor het geplande optreden van de band in de Verenigde Staten. Het land is immers buitengewoon streng met het toelaten van bekende drugsgebruikers. Eerder werd de Britse tv-kok Nigella Lawson toegang tot het land geweigerd omdat ze in eigen land had toegegeven jaren geleden cocaïne en cannabis te hebben gebruikt.


 
De rekels.

Franse politie ontruimt migrantenkampen bij Calais

De politie in Calais verwijdert honderden migranten uit Azië, het Midden-Oosten en Afrika uit kampementen bij de haven van Calais. Bij een van de kampen zijn tientallen migranten en activisten samengekomen, van wie sommigen probeerden te verhinderen dat de politie tot ontruiming kon overgaan.

In de kampementen is schurft uitgebroken, zeggen de autoriteiten. De laatste maanden zouden steeds meer mensen de besmettelijke huidziekte hebben opgelopen.

De migranten willen naar Groot-Brittannië en hopen in Calais op een kans de oversteek te kunnen maken.

Migranten bestormen Spaanse enclave in Marokko

Zo'n duizend Afrikanen hebben woensdag de Spaanse enclave Melilla in Marokko bestormd. Ongeveer vijfhonderd van hen wisten voorbij de omheining van prikkeldraad te komen, maar anderen werden door de Spaanse en Marokkaanse politie met harde hand tegengehouden.

De migranten die voorbij het prikkeldraad en de agenten kwamen, renden rechtstreeks naar een detentiecentrum, waar ze begroet werden door lotgenoten die eerder Melilla probeerden binnen te komen. Met de nieuwe groep zitten er nu totaal 2400 migranten in Melilla, terwijl er in het centrum slechts plek is voor 450. Er zijn tenten rond het centrum neergezet om alle migranten op te vangen, zei een bron.

Duizenden migranten die illegaal in Marokko verblijven, proberen Europa te bereiken. De Spaanse enclaves Melilla en Ceuta worden geregeld gebruikt als springplank naar een betere toekomst. Sinds op 15 februari vijftien migranten verdronken die via zee Ceuta probeerden binnen te komen hebben Spanje en Marokko de beveiliging aangescherpt.

Wereldrecordhouder Nizhegorodov stopt met snelwandelen

Snelwandelaar Denis Nizhegorodov heeft een punt achter zijn carrière gezet. De 33-jarige Rus kon al meer dan twee jaar niet in actie komen vanwege een hardnekkige spierblessure in zijn voet. Op een lokale en korte wedstrijd in februari 2012 na trad hij voor het laatst op tijdens het WK in Daegu in 2011, waar hij zilver pakte op de 50 kilometer.

De langste afstand was zijn specialiteit. Naast zijn zilveren WK-medaille pakte Nizhegorodov op de Olympische Spelen van Athene eveneens zilver, vier jaar later gevolgd door brons. Met een tijd van 3:34,14 uur is hij tevens de wereldrecordhouder. Die tijd liep hij tijdens de World Race Walking Cup in het Russische Cheboksary in 2008. Hij verpulverde daarmee zijn eigen vier jaar oude record van 3:35,29 uur, eveneens gelopen in Cheboksary, maar wel nog altijd de tweede tijd ooit.

"Vorig seizoen hoopte ik mijn loopbaan weer voort te kunnen zetten, maar met de blessure aan mijn voet gaat dat gewoon niet lukken. Ik wist dat het tijd zou kosten voor de blessure weg zou zijn, maar de vraag was hoelang het zou duren. Ik heb nu drie jaar gewacht en ik ben er helemaal klaar mee", aldus Nizhegorodov tegenover Sport-Express.

IJshockeyploegen zien Duitsland als beloofde land

IJshockeyploegen Tilburg Trappers en UNIS Flyers willen verder in de Duitse competitie. De ploegen uit Tilburg en Heerenveen denken aan een overstap naar de Oberliga, het derde niveau in Duitsland. De ijshockeybond NIJB steunt de plannen en is in overleg met zijn Duitse tegenhanger. Pas als de bonden het erover eens zijn hoe ze bepaalde problemen op kunnen lossen geven ze een advies aan de clubs.

De clubs denken in Duitsland meer tegenstand te krijgen en dus beter te worden. De NIJB is het daar mee eens. "Het zou goed zijn voor de ontwikkeling van het Nederlandse ijshockey dat de betere Nederlandse spelers op een hoger niveau actief zijn. Daar worden ze alleen maar beter van."

Nadelen ziet de ijshockeybond ook. "De NIJB realiseert zich echter ook dat een dergelijke stap zowel de ijshockeybond als de overige eredivisieclubs voor uitdagingen stelt."

Battlefield: Hardline op E3

Electronic Arts heeft vandaag officieel bevestigd dat ze de game Battlefield: Hardline zullen onthullen op de E3.

Verdere details zijn er nog niet bekend. Geruchten zijn dat het gaat om een Battlefield met politie-thema. De game zal naar verwachting verschijnen op de pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4. Meer info zal uiteraard volgen op FOK!Games zodra de E3 losbarst!

Battlefield: Hardline
Battlefield: Hardline

Blake: "Carl Lewis kraamt onzin uit over doping Bolt en mij"

Afgelopen zaterdag tijdens de World Relays op de Bahama's verbraken de Jamaicanen Nickel Ashmeade, Warren Weir, Jermaine Brown en Yohan Blake het wereldrecord op de incourante 4x200 meter. Dat record stond al twintig jaar op naam van een Amerikaans team, met als slotloper de legendarische Carl Lewis.

Lewis liet enkele dagen voor het toernooi op de Bahama's weten dat hij tegenwoordig alleen maar zekerder is over uitlatingen die hij eerder deed over het Jamaicaanse anti-dopingprogramma. Asafa Powell en Sherone Simpson moeten een schorsing aanvechten, terwijl Veronica Campbell-Brown vrijgesproken is. Mede daardoor heeft negenvoudig olympisch kampioen Lewis ernstige twijfels over de geloofwaardigheid van onder meer Blake en superster Usain Bolt.

Blake, slotloper in het kersverse wereldrecordteam, denkt dat Lewis vooral gefrustreerd is: "Lewis heeft een heleboel pure onzin verteld, vooral over doping. Onlangs zei hij bijvoorbeeld nog wat dingen over Bolt, maar wij weten dat we geen doping gebruiken en dat we goed zijn voor de sport. We hebben het gevoel dat we altijd iets moeten bewijzen. Lewis is gewoon gefrustreerd, wij pakken al zijn records af en nu heeft hij niks meer over!", aldus Blake. Het record op de 4x200 meter was het laatste outdoorrecord dat Lewis nog in handen had.

Ashmeade was het ongeveer met Blake eens: "Ik ben een man van weinig woorden, maar Jamaica is nou eenmaal een team met heel veel diepte als het om sprinten gaan. Wij praten liever met onze voeten, niet met onze mond", stelt Ashmeade. "Het is fantastisch om hier een wereldrecord te lopen op de Bahama's, zo dicht bij huis", aldus een gelukkige Weir. Ook de minst ervaren man, Brown, was erg blij: "Ik voel me erg welkom in dit team en ik hoop dat dit succes ook voor mij persoonlijk een opstap is richting een geweldig seizoen." 

Nintendo komt met YouTube-partnerprogramma

Nintendo komt met een YouTube-partnerprogramma. Dit moet ervoor zorgen dat advertentie-inkomsten gedeeld worden met de uploaders van gameplaybeelden van populaire Nintendo-games en Nintendo zelf.

Vorig jaar werd bekend dat Nintendo claimde eigenaar te zijn van alle beelden die op YouTube geplaatst waren. Met als gevolg dat er duizenden Nintendofilmpjes van YouTube werden verwijderd. Na een hoop protesten is de storm afgelopen tijd enigszins gaan liggen, maar nu komt Nintendo dus met een oplossing die voor alle partijen goed moet zijn.

Brandweer redt pony's van verdrinkingsdood

De brandweer van Ommen (Overijssel) heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ongeveer 35 pony's gered. De dieren stonden in een weiland dat door de hevige regenval onder water was gelopen. Het water was al tot buikhoogte gestegen.

Brandweerlieden hebben de dieren uit hun natte verblijfplaats gehaald. In een veewagen zijn de pony's naar een manege gebracht.

Plaatselijk viel dinsdag meer regen dan gemiddeld in de hele maand mei. Her en der kwam zo'n 70 millimeter naar beneden, terwijl er normaal in deze maand zo'n 60 millimeter regen valt. Vooral de oostelijke provincies hebben last van de overvloedige neerslag.

'Banken traag met verstrekken hypothecaire lening'

Huizenkopers moeten tot wel drie maanden wachten op een hypotheek. Banken hebben te weinig personeel in dienst om de groeiende vraag naar hypotheken op te vangen. Dat meldt het Algemeen Dagblad woensdag op gezag van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Banken moeten meer adviseurs aannemen om de stijgende aanvragen te kunnen verwerken, zegt de vereniging van huizenbezitters. "Banken zagen de afgelopen jaren het aantal hypotheekaanvragen teruglopen en hebben hun afdelingen hypotheekadvies ingekrompen. Als de markt dan weer aantrekt, ontstaan er problemen", zegt woordvoerder van VEH Hans André de la Porte in het dagblad.

Ook makelaars zien de wachttijden oplopen. Voor de crisis lukte het bijna altijd om in de verplichte termijn van twee of drie weken de financiering rond te krijgen, zegt makelaar Jan Vrijhof van Lauteslager Makelaars uit Utrecht. "Nu is dat opgetrokken tot acht weken en in de helft van de gevallen lukt het zelfs dan nog niet." Makelaarsvereniging NVM roept de banken op de aanvragen vlotter af te handelen.

De woningmarkt lijkt na jaren van slapte voorzichtig aan te trekken. Vorig jaar werden in Nederland 117 duizend huizen verkocht. Voor aanvang van de crisis in 2008 waren dat er nog 150 duizend.

Team USA klopt Azerbeidzjan in oefenduel

De Amerikaanse voetbalploeg heeft woensdag een 2-0 oefenzege geboekt tegen Azerbeidzjan. De ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann kwam in San Francisco pas laat op gang. Mix Diskerud scoorde een kwartier voor tijd de 1-0, AZ-aanvaller Aron Johannson kopte zes minuten later de tweede goal binnen.

De Verenigde Staten komen op het WK uit tegen Duitsland, Portugal en Ghana. Voordat de Amerikanen naar Brazilië afreizen hebben ze echter nog twee oefenwedstrijden voor de boeg. Team USA oefent de komende weken nog tegen Turkije en Nigeria. Het eerste WK-duel tegen de Ghanezen staat voor 16 juni in de agenda.

Teeven wil ruimere vergoeding voor mantelzorger

Mensen die bij ziekte en overlijden van naasten zelf de verzorging en begeleiding op zich nemen, moeten beter worden gecompenseerd. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vindt de huidige regeling te beperkt.

Nu krijgen mensen alleen de kosten vergoed tot het bedrag dat ze kwijt zouden zijn als professionele hulp zou worden ingeschakeld. Dat bedrag kan lager zijn dan het geld dat ze mislopen omdat ze niet kunnen werken. Nu kunnen zorgvragers hun mantelzorger voordragen voor een mantelzorgcompliment, een vergoeding van tweehonderd euro. Die mogelijkheid verdwijnt volgend jaar.

Teeven wil ook dat er een vergoeding komt voor zogenoemde affectieschade voor naasten en nabestaanden van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel of die zijn overleden door een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is. Het gaat bijvoorbeeld om verkeersongelukken, een medische fout, bedrijfsongeval of geweldsmisdrijf. De vergoedingen liggen tussen de 12.500 en twintigduizend euro.

Ouders van een misbruikt kind kunnen verder straks de kosten voor medische behandeling en begeleiding van hun kind op de dader verhalen. Nu kan dat niet omdat volgens de wet alleen slachtoffers een verzoek tot schadevergoeding kunnen indienen. Teeven komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak.

Justitie: WK-reclame Brazilië is misleidend

Federale aanklagers in Brazilië eisen dat de regering stopt met reclames waarin de voordelen van het wereldkampioenschap voetbal voor het voetlicht worden gebracht. De advertenties zijn misleidend en zitten 'absurd ver bezijden de waarheid', aldus justitie. De regering wilde dinsdag niet reageren.

In de advertenties worden de investeringen in de WK-stadions onder meer vergeleken met investeringen in openbaar vervoer en onderwijs. De stadions kostten een slordige 2,5 miljard euro, maar dat bedrag is de afgelopen vier jaar honderdvoudig in de gezondheidszorg en onderwijs gestoken, aldus een reclame. Het kwalijkste van deze campagne is dat de regering hiermee probeert te zeggen dat zij 'haar beloftes nakomt', aldus aanklager Ailton Benedito.

Tegenstanders van het WK, dat volgende maand in Brazilië van start gaat, zeggen dat de miljarden die in het project zijn gestoken beter hadden kunnen worden besteed. Het voetbaltoernooi kost bovendien veel meer dan begroot.

Jordan: "Sauber moet team verkopen"

Eddie Jordan heeft Peter Sauber geadviseerd zijn Formule 1-team te verkopen. De Zwitserse renstal presteert dit jaar ondermaats en heeft tot nu toe nog geen enkel punt behaald. De huidig BBC-commentator zal Sauber altijd blijven steunen, omdat hij hem de eerlijkste man in de paddock vindt.

Jordan zelf verkocht zijn team dat nu de naam Force India draagt in 2005 en noemde dat zijn beste besluit ooit. Volgens de Ier moet Sauber nu hetzelfde doen. "Het is duidelijk dat het zo niet langer kan. En voordat de problemen nog groter worden, is het beter het team te verkopen. De nadelen die ze hebben door hun gebrek aan financiële middelen, kunnen niet meer gecompenseerd worden door andere omstandigheden."

Docent ontslagen om relatie met leerling

Een docent van een middelbare school in Breda is ontslagen omdat hij een 'ongewenste' relatie heeft gehad met een van zijn leerlingen. Dat schrijft BN De Stem woensdag op basis van een brief van de rector aan ouders en leerlingen.

Om wat voor relatie het gaat, is niet duidelijk. Het ongewenste contact zou volgens de rector vooral liggen 'in de gezagsverhouding tussen leerkracht en leerling'.

"We betreuren het dat deze situatie zich op onze school heeft voorgedaan, maar willen het ook niet in de doofpot stoppen", staat in de brief van rector Hetty Mulder van het Stedelijk Gymnasium. "Dingen tussen twee mensen zijn niet te voorkomen. We gaan volgend schooljaar misschien iets scherper op de gedragscode letten."

China trekt teugels aan in aanloop naar herdenking

Een Chinese medewerkster van de Japanse krant Nikkei is eerder deze maand in China opgepakt. De arrestatie staat in verband met de 25e verjaardag van het neerslaan van de democratiseringsbeweging op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, begin volgende maand. Dat hebben de krant en familieleden van de journalist gezegd.

Xin Jian werkt op het bureau van de krant in Chongqing, in het zuidwesten van China. Op 13 mei werd ze aangehouden, naar het schijnt wegens ordeverstoring.

Op 4 juni is het 25 jaar geleden dat de Chinese autoriteiten op bloedige wijze een einde maakten aan de protestacties op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen). Er vielen honderden doden. Sindsdien probeert de Communistische Partij iedere vorm van herdenking van de gebeurtenissen te voorkomen.

Xin is niet de eerste die dit jaar in aanloop naar de verjaardag is opgepakt. Andere arrestanten zijn mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang en journalist Gao Yu. Een van de oprichters van de Moeders van Tiananmen, die de nabestaanden van de slachtoffers vertegenwoordigt, is onder huisarrest geplaatst.

Reisbureaus stunten met prijzen wegens oranjekoorts

Reisaanbieders proberen Oranjefans met stuntprijzen tot een vakantie te verleiden. Ze hopen met kortingen tot vijftig procent reizigers die de prestaties van het Nederlands elftal afwachten over de streep te trekken, meldt Metro woensdag.

Nederlanders zijn volgens de reisbureaus geneigd thuis te blijven zolang Oranje aan het WK deelneemt. "Zodra dat is afgelopen, boeken ze iets last minute en vertrekken ze meteen", zegt een woordvoerder van touroperator Neckermann in de gratis krant. Ook D-reizen zegt vakanties vanwege de oranjekoorts tegen bodemprijzen aan te bieden. "We moeten wel, want als we ze niet verkopen verliezen we erop.'

Behalve het WK speelt ook een veranderende markt de reisorganisaties parten. Steeds minder mensen boeken een vakantie via een touroperator. Vorig jaar verloren reisaanbieders zeven procent van hun klantenbestand, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie ANVR. Ook deze zomer zet de dalende lijn zich voort.

Meer bijstandsuitkeringen in eerste kwartaal

Het aantal mensen in de bijstand is in de eerste drie maanden van dit jaar opnieuw gestegen. Zo'n 426.000 mensen ontvingen in het eerste kwartaal een bijstandsuitkering, dertienduizend meer dan een kwartaal eerder. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral bij jongeren onder de 27 was de stijging sterk. Het aantal jongeren met een bijstandsuitkering steeg met zeven procent naar 41.000.

Luuk de Jong open voor terugkeer naar Eredivisie

Sinds Luuk de Jong zijn geluk buiten de landsgrenzen beproeft, zit de carrière  van de aanvaller in het slop. Een terugkeer naar Nederland is niet uitgesloten. In de zomer van 2012 verkaste De Jong van FC Twente naar Borussia Mönchengladbach, maar in de Bundesliga kon hij weinig potten breken. Afgelopen halfjaar werd de spits verhuurd aan het Engelse Newcastle United, maar ook dat avontuur werd geen succes.

"Ja, het doet pijn dat ik niet heb gescoord", zei De Jong op de officiële website van Newcastle. "Bij iedere andere club waar ik speelde, heb ik wel gescoord. Dat is wat ik als spits nou eenmaal moet doen." Ondanks dat The Magpies hem definitief over konden nemen, zag de club daar van af.

Gladbach-directeur Max Eberl liet dinsdag weten dat er druk naar een oplossing voor De Jong wordt gezocht. Een terugkeer naar Nederland is volgens de zaakwaarnemer van De Jong, Louis Laros, zeker mogelijk. "Voor Luuk is alles open, dus ook een teruggang naar de Eredivisie behoort tot de mogelijkheden", laat hij weten aan Eindhovens Dagblad.

Met name PSV wordt genoemd als nieuwe club van de oud-speler van FC Twente. "Ik zeg er wel bij dat hij niet benaderd is en dat dat nog niet zo makkelijk zal zijn", vervolgt Laros. "Als je het hebt over een terugkeer naar Nederland, denk je natuurlijk niet aan clubs in de onderste regionen. Maar nogmaals, er is niets concreet op dit moment."

De Jong speelde in Nederland voor De Graafschap en FC Twente. In totaal kwam de aanvaller tot 91 wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij 42 doelpunten maakte. Bij Gladbach (zes uit 26) en Newcastle (nul uit twaalf) kon hij minder goede cijfers overleggen.

[RG] Dubbel programma voor Haase op woensdag

Tennisser Robin Haase komt woensdag voor de tweede keer in het enkelspel in actie op Roland Garros. De tweederondepartij van de Hagenaar tegen Martin Klizan staat op baan zes als tweede na 11.00 uur ingepland. Haase was in de eerste ronde knap in drie sets te sterk voor de Rus Nikolay Davydenko.

Haase moet later op de dag ook nog in het dubbelspel aantreden. Samen met zijn Duitse partner Andre Begemann treft hij het Franse duo Fabrice Martin en Hugo Nys. De partij staat gepland als laatste partij op baan zeventien.

Ook Michaella Krajicek, in het vrouwendubbelspel, en Jean-Julien Rojer, in het gemengd dubbelspel, zijn op de vierde dag van het Franse grandslamtoernooi te bewonderen.

Ilse DeLange promoot album zonder Waylon

Waylon is al ruim een week niet meer aanwezig op de concerten waar hij met Ilse DeLange hun nieuwe album The Common Linnets zou promoten. Het management van DeLange laat weten dat het zangduo is overrompeld door het succes van hun nummer Calm After the Storm op het Eurovisie Songfestival, schrijft De Telegraaf maandag.

Het management van Waylon wil niet reageren tegenover de krant. Volgens geruchten zou de zanger weer zijn teruggevallen in zijn drugs- en alcoholverslaving. Vorige maand verbrak hij al het contact met zijn ouders, die hem juist door enkele moeilijke tijden heen sleepten. Tijdens het Songfestival mochten daar geen vragen over worden gesteld.

Waylon wordt momenteel vervangen door tekstschrijver en gitarist Jake Etheridge. Dinsdag gaf DeLange een concert in Wenen, wederom zonder Waylon. "Waylon kon niet, omdat hij druk was," vertelde DeLange aan RTL Boulevard. Voor woensdag staat een optreden in Berlijn gepland. Naar verluidt is Waylon ook daar niet bij.

ANWB wil onderzoek naar talloze ongevallen

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet een onderzoek instellen naar het grote aantal aanrijdingen van de afgelopen weken. Daarvoor pleit ANWB-directeur Guido van Woerkom woensdag in De Telegraaf. Volgens hem kan er van toeval haast geen sprake meer zijn. Hij wil weten of er een duidelijke oorzaak is.

Van Woerkom denkt dat onderzoekers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wellicht kunnen aantonen 'waar het fout gaat' en of het nodig is dat de regels moeten veranderen of dat automobilisten hun gedrag aanpassen.

"Maar dat is iets voor de lange termijn, nu is het vooral van belang dat we met z'n allen zorgvuldiger en voorzichtiger zijn in het verkeer", zegt Van Woerkom in de krant. "We moeten ons ervan bewust zijn dat een auto tussen de achthonderd en duizend kilo weegt en je daarmee een levensgevaarlijk instrument in handen hebt."

Transport en Logistiek Nederland zegt het verzoek van de ANWB om onderzoek te laten verrichten te steunen. "Ieder slachtoffer is er een te veel en de impact is enorm als er een vrachtwagen bij betrokken is."

'Bankroet Free Record Shop is teken vooruitgang'

Het faillissement van Free Record Shop, woensdag precies een jaar geleden, is een teken van vooruitgang. Dat zegt retailexpert Cor Molenaar. De markt voor de winkel, die twee maanden geleden opnieuw faillissement aanvroeg, is volgens hem volledig verdwenen. De keten is eerder deze maand overgenomen door Boekenvoordeel.

"Ik heb er geen fiducie in", zegt Molenaar, voormalig commissaris bij Polare, over de overname door de keten van goedkope boekwinkels. "Het klinkt negatief, maar eigenlijk is het een teken van de vooruitgang. De kolenboer bestaat ook niet meer. Tegenwoordig ga je voor muziek of naar een platenspeciaalzaak, of je downloadt van internet."

Free Record Shop werd na het faillissement vorig jaar overgenomen door Procures, dat ook de noodlijdende boekwinkels van Selexyz en De Slegte overnam en omvormde tot Polare. Procures nam minder dan de helft van de 94 Free Record Shop-winkels over. Van de 755 banen bleven er 183 over.

Maar ook na die afslanking kreeg Procures de Free Record Shop niet op de rit. In maart probeerden de investeerders winkels om te vormen tot een ramsjketen met oude, goedkope cd's en dvd's. Dat was een maand nadat Procures zijn boekenketen Polare failliet had zien gaan.

Eind april moest ook Free Record Shop, voor de tweede keer in een jaar tijd, faillissement aanvragen voor de ongeveer veertig overgebleven vestigingen. De verwachting was dat het doek daarmee definitief was gevallen, maar twee weken later meldde zich Boekenvoordeel, dat zestien winkels wilde overnemen. In die winkels zou plaats zijn voor in totaal dertig werknemers, nog geen vijf procent van het personeelsbestand van een jaar eerder.

"Ik heb er geen enkel vertrouwen in", zegt Molenaar over de overname door Boekenvoordeel. Het verkopen van oude, goedkope cd's en dvd's in fysieke winkels is volgens hem geen businessmodel. "Je kunt er misschien best een beetje geld mee maken, maar bestendig is het niet. Het gaat niet om lage prijzen, de markt is er gewoon niet meer."

Boekenvoordeel, dat ongeveer 120 winkels heeft in Nederland en België, maakt waarschijnlijk op korte termijn meer bekend over de toekomstplannen voor Free Record Shop.

Korpsen registreren politiegeweld niet goed

De administratie van geweldsincidenten door agenten vertoont flinke gebreken. Een landelijke analyse is daardoor onmogelijk, meldt nu.nl woensdag op basis van eigen onderzoek.

Incidenten worden door regiokorpsen op hun eigen manier geregistreerd en beoordeeld. Verder zijn de formulieren die na een geweldsincident moeten worden ingevuld niet volledig gedigitaliseerd. In de archieven van het Korps Landelijke Politiediensten liggen sinds 2010 daardoor ruim 45 duizend papieren documenten zonder dat de politie er een analyse van kan maken.

De politie kan nu nauwelijks conclusies trekken over mogelijke brandhaarden en alleen de ernstigste gevallen evalueren. Structurele verbeteringen zijn daardoor niet mogelijk.

Het Korps erkent tegenover nu.nl de registratieproblemen. "De voormalige regiokorpsen hanteerden verschillende registratiesystemen en -methoden, waardoor het lastig is om de opgevraagde cijfers landelijk te vergelijken", zegt een woordvoerder. "Wel is in alle gevallen het toegepaste geweld getoetst op proportionaliteit, subsidiariteit en rechtmatigheid."

De politie werkt momenteel aan een nieuw registratiesysteem. Het doel is om een 'eenduidige procedure van melden, rapporteren, registreren en toetsen van geweld door de politie' te ontwikkelen. Dit moet ergens in 2015 zijn afgerond. Ook wil de politie de lessen uit zulke evaluaties sneller toepassen in de organisatie.

Asielkinderen niet de cel meer in

Gezinnen met kinderen die in Nederland asiel aanvragen of gedwongen moeten vertrekken komen niet langer in een cel terecht. Vanaf volgend jaar worden ze opgevangen in woonpaviljoens op een afgesloten terrein in Zeist. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer, meldt Trouw woensdag.

In de woonpaviljoens heeft ieder gezin een eigen ruimte met kookgelegenheid. Ook is er een buitenspeelplaats, draagt het personeel er geen uniform en wordt de omheining met groen verhuld. Als de ouders langer in detentie moeten zitten worden de kinderen uiteindelijk tijdelijk overgeplaatst naar een gastgezin.

Diverse Kamerfracties drongen er bij Teeven al langer op aan om zijn beleid zodanig wilde aanpassen dat geen kinderen meer worden opgesloten. Nu komen jaarlijks zo'n zeventig gezinnen in grensdetentie. In afwachting van hun asielaanvraag zitten ze soms twee weken vast.

Maker van Journey ontvangt 7 miljoen dollar

thatgamecompany, de studio achter Flower en Journey, heeft een investering van zeven miljoen dollar ontvangen voor hun volgende game. Het bedrag komt van het bedrijf Capital Today en een andere groep investeerders.

thatgamecompany is erg blij met de investering. "Met deze investering zijn we in staat om ons team uit te breiden en ons te richten op het maken van de beste game ooit in de geest van flOw, Flower en Journey. We gaan nu ook werken aan onze plannen om toekomstige games zelf uit te geven, te adverteren en distribueren."

Over de aankomende game heeft de ontwikkelaar nog niets bekendgemaakt.

Steam Controller uitgesteld tot 2015

Valves Steam Controller is uitgesteld tot 2015. De controller werd uitgebreid getest door professionals, developers en consumenten wat voor veel feedback heeft gezorgd. Valve is nu hard aan het werk om de controller te verbeteren en verwacht daarom dat het pas in 2015 klaar is.

Eerder werd al bekend dat het touchscreen verwijderd is. Hierdoor lijkt de controller wat meer op de controllers waar we aan gewend zijn. Hieronder is de nieuwste versie afgebeeld.

Het is nog onduidelijk of de Steam Machine nu ook tot 2015 is uitgesteld. Hierover zei Valves Eric Hope: "Wij willen dolgraag de Steam Machine uitgeven, maar onze eerste prioriteit is ervoor zorgen dat jullie de beste game-ervaring ooit krijgen. We hopen dat jullie bereid zijn om te wachten tot het zover is."

Steam Controller

Leraar verliest examens, leerlingen herkansen

Een school uit Amsterdam is een stapel ingevulde examens kwijtgeraakt, waardoor 21 leerlingen de toets opnieuw moeten maken. Het vmbo-examen wiskunde is zoekgeraakt op het Hervormd Lyceum West, zo bekende de school zelf op zijn website.

Een docent die de gemaakte examens mee naar huis nam in zijn tas, heeft die tas verloren. De school "betreurt dit incident ten zeerste".

De leerlingen en ouders weten inmiddels van de slordigheid en de gevolgen daarvan. " Individuele problemen die mogelijk ontstaan door het verschuiven van het examen wiskunde worden door de schoolleiding opgelost. De leerlingen behouden het recht op een herexamen in het tweede tijdvak", aldus het Lyceum.

Leraar verliest examens, leerlingen herkansen
Leraar verliest examens, leerlingen herkansen (Foto: ANP)

Rutte wil energieke EU-hervormer

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet iemand worden die 'met veel energie' veranderingen in de Europese Unie tot stand kan brengen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond gezegd na afloop van een diner met zijn collega-regeringsleiders in Brussel.

Het staat niet vast dat de nieuwe voorzitter een van de kandidaten wordt die vanuit het Europees Parlement naar voren zijn geschoven, zei Rutte. "Dat is geen automatisme. Daarmee zouden we het veld van kandidaten op voorhand inperken."

Volgens Rutte is er in grote lijnen overeenstemming onder zijn collega's dat er meer focus moet komen in het werk van de EU. "Er is een zekere mate van een rode draad te ontwaren", zei Rutte. Het stimuleren van economische groei en werkgelegenheid moet in elk geval voorop staan, herhaalde Rutte.

EU-president Herman van Rompuy gaat met alle regeringsleiders praten om overeenstemming te krijgen over wat precies de prioriteiten moeten worden voor de komende vijf jaar. Als dat duidelijk is, wordt er een geschikte commissievoorzitter bij gezocht, zo is volgens Rutte de bedoeling. "De kandidaat moet iemand zijn die de gewenste veranderingen tot stand kan brengen."

Rutte wilde niet ingaan op de vraag of de zogenoemde Spitzenkandidaten Jean-Claude Juncker en Martin Schulz geschikte personen zouden kunnen zijn om de hervormingen door te voeren. Hij laat het aan Van Rompuy om voorstellen te doen. Daartoe gaat de EU-president ook in gesprek met de fracties in het Europees Parlement.

Volgens Rutte is het de bedoeling dat er volgende maand meer duidelijkheid komt, maar het kan ook langer duren. "Het kan langer gaan duren dan we hopen, maar alles is gericht op snelheid."

Dochter eigenaar Sewol opgepakt in Parijs

De dochter van de vermoedelijke eigenaar van de veerboot Sewol, die voor de kust van Zuid-Korea schipbreuk leed, is dinsdag opgepakt in Parijs. Er was een internationaal arrestatiebevel tegen haar uitgevaardigd. Dat heeft de Franse politie gezegd. De vrouw zou zich tussen 2004 en 2013 schuldig gemaakt hebben aan verduistering.

Yoo Somena is de 47-jarige dochter van Yoo Byung-eun, een mysterieuze miljardair die de eigenaar zou zijn van de Sewol. Meer dan 300 opvarenden van dat schip kwamen om toen het tenonder ging. Hij wordt naar aanleiding van de scheepsramp gezocht door de politie.

Volgens de Franse autoriteiten heeft Zuid-Korea gevraagd of Yoo onder gerechtelijk toezicht kan worden geplaatst. Ze moet zich later dinsdag verantwoorden.

Ronald de Boer aan de slag voor RTL Boulevard

Ronald de Boer is de komende tijd vaste gast in RTL Boulevard. De oud-voetballer treedt in het RTL 4-programma op als WK-deskundige. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal, dat 12 juni begint, praat hij de kijker bij over het laatste nieuws rondom Oranje.

"Ik was er snel uit, dus ik heb 'ja' gezegd", zei hij dinsdagavond in RTL Boulevard. De Boer wil het voetbalnieuws 'niet te tactisch, niet te technisch, een beetje luchtig' brengen. "Dat gaan we proberen." Overigens is hij bereid ook over andere zaken zijn licht te laten schijnen. "Ik kijk er graag naar, dus ik denk dat ik over andere dingen ook kan meepraten."

De Boer, die tweemaal een WK en tweemaal een EK speelde, neemt het stokje over van Sylvie Meis. Zij praatte tijdens het toernooi in 2010 de RTL Boulevard-kijkers bij.

Thaise autoriteiten korten avondklok in

De avondklok in Thailand is verkort. Vanaf woensdag geldt er een straatverbod van middernacht tot 04.00 uur. De maatregel werd samen met een aantal andere beperkingen ingesteld tijdens de staatsgreep van vorige week. Toch lijkt het dagelijks leven op straat gewoon door te gaan. Veel toeristen zeggen dat de avondklok het enige is wat ze van de coup merken.

De machtsgreep lijkt zich voornamelijk af te spelen in de politieke arena. Terwijl het leger journalisten en academici ontbiedt die gezien worden als anti-coup en de voormalige politieke elite wordt vastgezet, genieten toeristen ontspannen van hun vakantie. De avondklok, die tot woensdag op 22.00 uur stond, is voor hen de meest ingrijpende maatregel en zelfs daar trekken toeristen zich weinig van aan. "Mensen beginnen langzaam de grenzen op te rekken", zegt Simon Robinson, die om 22.15 uur nog op het terras zit. "Je voelt je een beetje ondeugend als je in de spertijd nog op straat bent."

Op de witte stranden van Koh Phangan ging het beruchte 'Halvemaanfestival' gewoon door. In de wijde omtrek was geen militair te zien. "Ik dacht: als ik het Halvemaanfeest overleef kan ik ook wel naar Bangkok om de coup te trotseren", zegt een 19-jarige Duitse toerist. "Dit is niet hoe ik me een staatsgreep had voorgesteld."

Hotels voelen de maatregelen wel. Het regent annuleringen. Verschillende landen hebben reizen naar Thailand ontraden. De Amerikaanse popster Taylor Swift zegde het concert dat ze over twee weken zou geven af.

De junta heeft nog niet aangegeven hoe lang de staat van beleg nog zal duren. Er ligt geen concrete routekaart om de normale politieke orde te herstellen.

Van Rompuy wordt Europese 'informateur'

EU-voorzitter Herman van Rompuy gaat namens de Europese regeringsleider onderhandelen over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat bleek dinsdagavond na afloop van een informele Europese top in Brussel.

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt er naar een 'breder personeelstableau' gekeken dan alleen Jean-Claude Juncker, de christendemocratische kandidaat die door het Europees Parlement naar voren is geschoven. Merkel wees erop dat geen van de Spitzenkandidaten een meerderheid achter zich heeft.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.