FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 april 2014

Italiaans hof licht vonnis Amanda Knox toe

Een Italiaanse rechtbank heeft dinsdag uit de doeken gedaan waarom de Amerikaanse studente Amanda Knox en haar toenmalige Italiaanse vriend schuldig zijn verklaard aan de moord op haar Britse kamergenote in 2007. De verwondingen van de 21-jarige Meredith Kercher geven aan dat zij door meer dan een persoon is aangevallen, bovendien hadden de twee studentes op de avond van de moord ruzie gehad over geld, aldus het hof van beroep in Florence.

Volgens het hof heeft een derde persoon die voor de moord is veroordeeld, Rudy Hermann Guede, niet alleen gehandeld. Kercher is met ten minste twee messen omgebracht en er zijn op haar lichaam vingerafdrukken gevonden die aangeven dat zij in bedwang is gehouden. Ook zegt het hof dat er ampele bewijzen zijn dat de twee kamergenotes slecht met elkaar overweg konden, ondanks de verklaringen van Knox dat het allemaal wel meeviel. Het hof verwijst naar verklaringen van Guede tijdens zijn verhoor door de politie waarin hij zei dat Kercher de Amerikaanse had beschuldigd van diefstal van geld uit haar kamer.

"Het is een feit dat op een gegeven ogenblik de gebeurtenissen 's avonds in een versnelling raakten; het Engelse meisje werd door Amanda Marie Knox, door Raffaele Sollecito, die het voor zijn vriendin opnam, en door Rudy Hermann Guede aangevallen en in haar kamer opgesloten", aldus het hof.

De aanvallers hoeven niet per se allen hetzelfde motief te hebben gehad, zegt het hof. Het acht niet aannemelijk dat de dood van Kercher het gevolg was van een uit de hand gelopen seksspel, omdat het niet met Kerchers karakter te rijmen valt dat zij daar ooit aan mee zou hebben gedaan.

Nu het hof zijn overwegingen openbaar heeft gemaakt, kan het vonnis bij het Hof van Cassatie worden aangevochten. Als dit de veroordelingen handhaaft zal waarschijnlijk een lange procedure om de uitlevering van Knox volgen. Zij verblijft sinds haar eerdere veroordeling in 2011 ongedaan werd gemaakt in de Verenigde Staten.

Kercher werd op 2 november 2007 dood gevonden in een plas bloed in de flat die zij met Knox deelde in Perugia. Haar keel was doorgesneden en zij was seksueel misbruikt. Knox en Sollecito werden vier dagen later opgepakt. Ze zaten vier jaar in de gevangenis voordat ze in 2011 in hoger beroep werden vrijgesproken. Het hooggerechtshof haalde een streep door de vrijspraak en gelastte een nieuw proces, waarin Knox in januari tot 28 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld en Sollecito tot 25 jaar.

De Italiaanse rechtbanken kwamen steeds tot zeer verschillende lezingen. Knox en Sollecito werden in eerste instantie veroordeeld op grond van DNA-sporen, tegenstrijdige alibi's en een valse getuigenis van Knox tegen een Congolese bareigenaar. Vervolgens haalde het hof van beroep in Perugia de 'bouwstenen' waarop de veroordelingen waren gebaseerd onderuit. Zo zou het DNA-materiaal volgens nieuwe deskundigen onbetrouwbaar zijn geweest en ontbrak ook een motief.

Deze vrijspraak werd in maart 2013 door de hoogste Italiaanse rechter herroepen. Het hooggerechtshof beval een nieuw proces, waarin bewijsmateriaal en getuigenverklaringen die volgens het hof in de procedure in Perugia ten onrechte buiten beschouwing waren gelaten alsnog tegen het licht moesten worden gehouden. Ook wilde het hooggerechtshof 'hiaten' in logica opgelost zien.

De derde verdachte, Guede, werd in een afzonderlijk proces schuldig bevonden aan het aanranden en steken van Kercher. Zijn straf van zestien jaar werd door het hooggerechtshof gehandhaafd. Guede, een drugsdealer die na de moord op Kercher uit Italië vluchtte en door Duitsland werd uitgewezen, geeft toe dat hij in de nacht dat Kercher stierf in haar kamer was, maar ontkent haar te hebben vermoord.

Kerry waarschuwt Rusland

WASHINGTON (ANP/RTR) - De NAVO zal elk stukje van haar territorium verdedigen. Die waarschuwing gaf de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag richting Rusland tijdens een toespraak in Washington. Hij noemde het NAVO-gebied "onschendbaar".

Hij maakte de opmerking vanwege de annexatie van de Krim door Rusland en de dreiging van Moskou meer delen van Oekraïne in te nemen. "Welke weg zij ook nemen, de Verenigde Staten en zijn bondgenoten staan samen in hun steun aan Oekraïne." Oekraïne is overigens geen lid van de NAVO.

Satudarah-leden aangehouden in wapenonderzoek

De politie heeft dinsdag zes leden van motorclub Satudarah aangehouden in een onderzoek naar wapenhandel. Ook twee vrouwen werden aangehouden voor overtreding van de wapenwet, laat de politie weten.

De Duitse autoriteiten deden vorig jaar een verzoek aan de Nederlandse autoriteiten om bewijs te verzamelen in een onderzoek naar drugs- en wapenhandel. Het onderzoek richtte zich op een chapter van Satudarah in Duisburg.

Tijdens het onderzoek kwam een samenwerking tussen Satudarah in Duisburg en Satudarah in Nederland aan het licht. In maart vorig jaar werden in het nieuwe clubhuis van de motorclub in Tilburg en bij de woning van een lid vuurwapens aangetroffen.

In december werd al een 49-jarige man uit Ahaus aangehouden op verdenking van witwassen, afpersing en wapenhandel. De acht verdachten die dinsdag werden aangehouden komen uit Maastricht, Breda, Tilburg en Rijen en zijn in de leeftijd van 25 tot 53 jaar. Onderzocht wat hun betrokkenheid is.

Beloning in mishandelingszaak hoogbejaarde vrouw

Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 7500 euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van degene die vorige maand in Alkmaar een hoogbejaarde vrouw heeft mishandeld. Dat heeft de politie dinsdagavond bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht.

De 88-jarige vrouw werd op 5 maart zwaargewond in haar woning aan de Helderseweg in de Noord-Hollandse stad gevonden door haar dochter. Ze is nog altijd niet in staat om te spreken en wordt waarschijnlijk nooit meer de oude.

Wat er precies is gebeurd in de woning van de Alkmaarse is nog niet duidelijk, maar de politie gaat uit van een misdrijf. Mogelijk heeft de vrouw een inbreker betrapt. De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet.

Twitter verliest veel meer dan verwacht

Twitter heeft opnieuw een teleurstellend kwartaal achter de rug, waarin het Amerikaanse bedrijf een verlies van meer dan 132 miljoen dollar (96 miljoen euro) leed. Dat bleek dinsdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het verlies ligt daarmee bijna vijf keer zo hoog als in dezelfde periode van vorig jaar.

Het internetbedrijf presteerde daarmee minder dan Wall Street had verwacht. Analisten gepeild door persbureau AP gingen voor het bekendmaken van de cijfers nog uit van een verlies van een kleine twintig miljoen dollar. De aandelen van Twitter zakten in de handel nabeurs onmiddellijk na het presenteren met negen procent.

Dat Twitter vorig kwartaal zijn omzet ruimschoots verdubbelde leek daarbij weinig uit te maken. Het internetbedrijf, dat eind vorig jaar naar de beurs ging, presenteerde een omzet van ruim 250 miljoen, tegen 114 miljoen een jaar geleden. De omzet lag daarmee ruim acht miljoen hoger dan analisten hadden verwacht.

Twitter maakte tevens bekend dat het eind vorig kwartaal 255 miljoen gebruikers had. Dat zijn er een kwart meer dan een jaar geleden. In het vierde kwartaal groeide het aantal gebruikers echter nog met dertig procent. Beleggers maken zich volgens Bloomberg zorgen dat de explosieve ledengroei langzaam afneemt.

Ook vorig kwartaal werd Twitter al hard afgestraft na het presenteren van de resultaten. Het aandeel daalde toen in korte tijd met twaalf procent, nadat het bedrijf een verlies bekendmaakte van ruim vijfhonderd miljoen dollar. Het verlies was daarmee ruim twee keer zo hoog als de omzet in de laatste maanden van vorig jaar.

Wateroverlast door hoosbuien in oosten

Wolkbreuken hebben dinsdag in verschillende plaatsen in Overijssel en Drenthe voor wateroverlast gezorgd. Meerdere straten kwamen blank te liggen. In het Overijsselse Balkbrug gingen kinderen in een rubberboot door de straten, meldt RTV Oost.

De brandweer moest er in Balkbrug aan te pas komen om water weg te pompen. Ook in Losser en Rijssen viel in korte tijd veel regen. In het Drentse Wapse viel volgens RTV Drenthe in korte tijd meer dan veertig millimeter. Ook daar liepen straten onder.

Volgen de regionale omroepen ging het om zeer lokale buien. Terwijl in Zwolle mensen op het terras zaten, kwam het in Losser met bakken uit de hemel, zei RTV Oost-weerman Martin Bosch.

Robben: "Het zat er gewoon niet in"

Arjen Robben reageerde gelaten op de kansloze 0-4 nederlaag tegen Real Madrid. "We speelden tegen een elftal van wereldklasse." Voor Bayern München, dat vorige week in Madrid al met 1-0 verloor, werd het in de Allianz Arena al snel een onmogelijke missie. "De openingstreffer viel al snel en de 0-2 kwam er meteen overheen. Dan weet je dat het eigenlijk al voorbij is", sprak Robben tegen de NOS.

"Het mag natuurlijk niet gebeuren bij zo'n spelhervatting, maar we moeten realistisch zijn. Het zat er vandaag gewoon niet in, dat moeten we maar accepteren", ging de buitenspeler verder. "De felicitaties zijn voor Real. We hebben geprobeerd om nog aanvallender te spelen dan vorige week."

Robben en Bayern kunnen zich nu volledig gaan richten op de finale van de DFB Pokal. "De koppies moeten weer omhoog. We speelden vandaag tegen een wereldklasse-elftal. Wij zijn dat zelf ook en we hebben het geprobeerd. Maar je weet dat je moet oppassen voor een counter."

"De spirit was echt fantastisch, ook na die eerste tegengoal. Helaas viel de tweede treffer daarna wel heel snel. Dan wordt het een moeilijk verhaal", aldus de Oranje-international. "We moeten niet te negatief doen, we mogen ook best trots zijn. In de laatste vijf jaar hebben we drie keer de finale gehaald. Nu zat het er helaas niet in."

Simeone verdedigt tactiek Mourinho

Diego Simeone begrijpt dat José Mourinho met Chelsea puur voor het resultaat voetbalt, en niet voor de schoonheid. De Portugese manager kreeg veel kritiek, nadat hij The Blues vorige week met een zeer verdedigende tactiek naar een 0-0 in Madrid coachte. Woensdag is de return op Stamford. Diego Simeone, de coach van Atlético, gaat niet mee met alle critici.

"Ik ben een voetbalman, ik respecteer alle manieren waarop je je team kan neerzetten. Je kan met tien man achterin spelen of met tien man in de voorhoede, dat maakt niet uit. Uiteindelijk telt alleen het resultaat", zegt de Argentijnse trainer volgens de Daily Mail.

"Het hangt er van af hoe jij denkt dat je team het beste kan spelen en wie de tegenstander is. Verdedigen is niet makkelijk, dus je moet een team dat verdedigt ook feliciteren", aldus Simeone. "Het belangrijkste is dat je wint, op welke manier maakt niet uit."

Atlético Madrid is koploper in de Primera División en dus is Simeone misschien wel aan een historisch seizoen bezig. "Ik denk niet aan wat we al bereikt hebben", vertelt hij echter. "Ik focus me alleen op de volgende periode, en niet op de plek waar we nu staan."

Brand Haagse portiekflat veroorzaakt door cokelab

De brand vorige week in een portiekflat in Den Haag is waarschijnlijk veroorzaakt door een cocaïnelaboratorium in een van de woningen. De politie heeft dinsdag een 26-jarige Hagenaar aangehouden voor betrokkenheid bij de brand, waarbij vorige week maandag elf gewonden vielen.

De felle brand in de flat aan de Schipborgstraat ontstond vermoedelijk door chemicaliën die in het drugslab werden gebruikt, zo blijkt uit forensisch onderzoek. De Hagenaar wordt verdacht van betrokkenheid bij het laboratorium.

Van de mensen die bij de brand gewond raakten liggen er nog zes in een ziekenhuis, drie volwassenen en drie kinderen. De volwassenen worden kunstmatig in slaap gehouden en zijn nog niet in staat om te worden gehoord. De kinderen zijn er iets beter aan toe.

Cameron Diaz deelde ook het bed met een vrouw

Cameron Diaz blijkt nog meer seksueel te hebben geëxperimenteerd dan ze eerst liet doorschemeren. Eerder deze maand liet ze al weten weinig te zien in monogamie. "Ik heb ook wel eens met een vrouw in bed gelegen", zei de actrice maandag in het Amerikaanse programma Watch What Happens Live, schrijven Britse media.

"Meer dan eens?", vroeg de presentator gretig. "Je vroeg niet expliciet hoe ik het met een vrouw heb gedaan", antwoordde Diaz koket. "Maar ik heb het wel met een vrouw gedaan."

Diaz liet zich in het meinummer van de Britse editie van het tijdschrift Glamour al ontvallen dat ze ervan overtuigd is dat alle vrouwen zich wel eens aangetrokken voelen tot andere vrouwen. "Het is natuurlijk voor vrouwen om de schoonheid van andere vrouwen te waarderen", zei ze.

De 41-jarige actrice weet waar ze het over heeft. Ze is momenteel te zien in The Other Woman, met de uiterst bevallige Leslie Mann en Kate Upton. Diaz speelt een vrouw die ontdekt dat haar vriend al jarenlang is getrouwd met een ander. Als ze niet alleen zijn echtgenote ontmoet maar ook een andere dame waarmee haar vriend is vreemdgegaan, slaan de drie vrouwen de handen ineen om wraak te nemen.

Politie krijgt 35 tips over vermiste vrouwen Panama

De Nederlandse politie heeft tot nu toe 35 tips gekregen over de twee Nederlandse vrouwen die in Panama vermist zijn. Dat zei een politiewoordvoerder dinsdagavond in het programma Opsporing Verzocht.

De teller stond vorige week nog op 25 tips. Volgens de zegsman heeft de politie sindsdien nieuwe tips gekregen van mensen die nog geen contact hadden gehad met de politie. "Dat is belangrijk voor het maken van onze tijdslijn, maar helaas zijn ze nog steeds niet gevonden."

De onderzoeksresultaten van de Nederlandse politie worden nu vergeleken met die van de Panamese politie. De leider van het politieteam dat in Nederland onderzoek doet naar de vermissing is momenteel in Panama om daar met de politie praten.

Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) werden voor het laatst gezien op 1 april in Boquete. Ze waren van plan om een wandeltocht te maken op het nabijgelegen Pianista Trail. Het is niet zeker of ze daar ooit aan begonnen zijn.

[CL] Uitslag Bayern München - Real Madrid

Real Madrid heeft zich geplaatst voor de finale van de Champions League. Na de 1-0 zege vorige week vernederde het nu het thuisspelende Bayern München, het werd 0-4.

Real Madrid wist al na twintig minuten spelen dat zij zich mocht voorbereiden op de eindstrijd van het prestigieuze toernooi De kracht van Real? Het ultradefensieve systeem, waarop Bayern-trainer Pep Guardiola zoveel kritiek had. Guardiola wilde vooral aan de bal blijven, maar de spelers zagen iedere keer op de helft van Real een maagdelijk witte muur op zich afkomen.

Het countervoetbal van de Madrilenen wierp zijn vruchten af. Eerst werd een corner verdiend, waaruit Sergio Ramos de openingstreffer binnenkopte. Even later mocht de centrale verdediger opnieuw zijn naam op het scorebord laten zetten. Dit keer uit een vrije trap van Angel di Maria.

Om nog maar eens korte metten te maken met het laatste sprankje Duitse hoop, schoot Cristiano Ronaldo voor de rust ook nog eens de 0-3 binnen. Een counter, waarbij alle drie de Madrileense aanvallers betrokken waren, leverde de Portugees zijn zestiende goal in dit Champions League-seizoen op. Benzema stuurde Bale weg, die links Ronaldo vond. De sterspeler bleef koel en rondde af.

Bayern had nog mazzel dat de score voor de rust niet verder opliep. Manuel Neuer maakte de ene na de andere inschattingsfout, waardoor zowel Gareth Bale als Cristiano Ronaldo van ver mocht proberen om de uitgelopen doelman te verschalken. Het lukte niet.

In de tweede helft straalde Bayern twee minuten uit dat het nog geloof had in een stunt. Real Madrid had de boel achterin echter zodanig op slot zitten, dat winnen al snel een onmogelijke opgave bleek. Met een vrije trap in de 90ste minuut maakte Ronaldo ook nog eens uit een lage vrije trap de 0-4.

Carlo Ancelotti kon Ramos voortijdig naar de kant halen, zodat de centrale verdediger niet tegen een schorsing zou oplopen voor de finale van de Champions League. Xabi Alonso liep voor de rust wél tegen een gele prent aan en mist de eindstrijd.


Bayern München 

0 - 4

Real Madrid

     16' Ramos 
 20' Ramos 
 34' Ronaldo 
 90' Ronaldo 
 
 Gele kaart: Bonfim Dante, (Bayern München), Xabi Alonso, (Real Madrid)
 
Stadion: Allianz Arena, München 
Toeschouwers: 68.000
Arbiter: Proença (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
J.Boateng
Bonfim Dante
Alaba
Robben
Kroos
Müller (Pizarro/72)
Schweinsteiger
Ribéry (Götze/72)
Mandzukic (Martínez/46)
  Casillas
Carvajal
Pepe
Ramos (Varane/75)
Coentrão
Modric
Xabi Alonso
Di María (Casemiro/84)
Bale
Benzema (Isco/80)
Ronaldo


PVV: lak aan vrijheid van meningsuiting

Geert Wilders, het enige lid van de PVV, heeft wederom blijk gegeven dat hij lak heeft aan de vrijheid van meningsuiting. Dit valt te lezen op zijn Facebookpagina, waarin hij oproept om een moskee te sluiten die een andere invulling wil geven aan de dodenherdenking.

Wat dat betreft zit de beweging voor een keertje op een lijn met een PvdA'er. Burgemeester Broertjes van Hilversum is namelijk van plan een stokje te steken voor de herdenking van de 'schaduwholocaust', die de moskee gepland heeft op 4 mei.

De moskee is van plan om op die datum "De slachtoffers van de etnische zuivering van Palestina en de slachtoffers van de onrechtmatige bezetting die daarop volgde" te herdenken. Bijzonder ongelukkige timing misschien, respectloos en smakeloos volgens bepaalde definities, maar niet onwettig.

Om redenen die niet helemaal duidelijk zijn, heeft Geert Wilders aangegeven de moskee te willen sluiten. Op zijn Facebookpagina zijn lovende reacties te lezen aan het adres van de leider van de beweging.

Zo bijvoorbeeld Jeffry Jans: "Word een keer tijd dat wij echte burgers van nl een keer in opstand moeten komen!! De hef in eigen handen moeten nemen!! Genoeg is genoeg!! En als elke Nederlander nou eens mee doet en dat iedereen nou eens mee deed moet je dan eens zien hoe Nederland op de kop gaat staan!! En dan moeten we meteen denhaag erbij pakken waar die likkers zitten en die alles maar naar Brussel smijten kwa geld en wij kunnen overal maar na slikken! Je buurman na de voedselbank en die kutb.......rs maar alles toegereikt krijgen!! De maat is vol!!"

Jopie Schroder Kok heeft ook een goed idee: "Als je er in 1 keer bergen uit wil roeien alle moskeeen vol van de moslims varkens injagen.of bommen erop pleuren .maar ik weet dat het niet kan.maar het is wel een wens "

Dat idee sluit weer goed aan bij dat van Jose Prins: "Met een bulldozer, effe pletten. Minder minder! !!!"

En Wim de Jager is ook voor een diplomatische oplossing: "die moskee alle maal sloopen met hun er bij"

Evenals Wien Smeets: "opblazen dat varkenshok , f16 er op af stuuren , en een bometje er op", hierbij moet je zelf even uitzoeken wat een'bometje' is.

Del Bosque verbaast met ontkenning racisme

Volgens Vicente Del Bosque is racisme in de voetbalwereld niet zo'n groot probleem als velen beweren. In de nasleep van het incident rondom Dani Alves deed de bondscoach van Spanje een opmerkelijke uitspraak. "Er is geen racisme in het voetbal, absoluut niet", zei hij volgens De Telegraaf. Alves kreeg zondag tegen Villarreal een banaan naar zich toegeworpen, waarvan hij vervolgens een hap nam.

Overigens wist Del Bosque zijn uitlating wel meteen te relativeren. "Het is niet iets wat iedereen doet. Ik denk dat dit geïsoleerde incidenten zijn", aldus de bondstrainer over het voorval met Alves.

De actie van de rechtsback van Barcelona heeft op internet een ware campagne op gang gebracht. Veel topvoetballers en supporters plaatsten op social media selfies van zichzelf met een banaan in de hand.

Villarreal heeft overigens onmiddellijk actie ondernomen. De supporter die de banaan gooide, kon worden opgespoord. Hij mag voor de rest van zijn leven niet meer in het stadion van de club komen.

De Boer: "Geen intentie om Ajax te verlaten"

Frank de Boer staat in de belangstelling van Tottenham Hotspur, maar tot nu toe bleef het slechts bij een telefoontje vanuit Londen naar Ajax-directeur Marc Overmars. "Spurs heeft aangegeven dat ze na het seizoen eventueel met me zouden willen praten", benadrukt De Boer tegen Voetbal International.

"Ik heb daarop gezegd dat ik me eerst wil richten op een goed einde van het seizoen met Ajax en daarna best naar Tottenham Hotspur zou willen luisteren. Meer is het op dit moment niet."

Tottenham heeft Guido Albers, de zaakwaarnemer van de Ajax-trainer, nog niet benaderd. "En laat één ding duidelijk zijn: het is helemaal niet mijn intentie om Ajax te verlaten. We hebben een geweldige spelersgroep en ik heb het fantastisch naar mijn zin bij Ajax."

Technisch directeur Marc Overmars windt zich er ook nog niet over op: "Er is nog niks concreet." Behalve De Boer is ook Mauricio Pochettino kanshebber om op White Hart Lane de nieuwe manager te worden. Hij maakte de afgelopen seizoenen veel indruk bij Southampton.

De Boer moet Spurs dus van nieuw elan voorzien, nadat de club eerder dit seizoen afscheid nam van André Villas-Boas. Onder leiding van interim-coach Tim Sherwood bezet Tottenham momenteel plaats zes in de Premier League.

Munitiedepot Rusland ontploft, 7 doden

Bij een ontploffing van een munitiedepot zijn dinsdag zeven mensen omgekomen. Er vielen daarnaast zeventien gewonden en vier mensen zijn nog vermist.

Het voorval gebeurde in het Oost-Siberische Bolshaya Tura, ruim 6000 kilometer zuidoostelijk van Moskou.  Door de explosie en de evacuatie van ruim 1000 mensen ondervindt ook de Transsiberische spoorweg hinder, gezien het treinverkeer om veiligheidsredenen lokaal is platgelegd.

Volgens autoriteiten zijn de explosies al een tijdje gestopt en lijkt het vuur onder controle.

Door nalatigheid en slecht onderhoud breekt er wel vaker brand uit bij munitiedepots in de voormalige Sovjet-Unie, meldt persbureau Reuters. 

Record Ronaldo in Champions League

Cristiano Ronaldo heeft voor een unicum in de Champions League gezorgd. De speler van Real Madrid maakte dinsdag in de return in de halve finale tegen Bayern München zijn vijftiende doelpunt van dit seizoen in het kampioenenbal. Lionel Messi kwam in het seizoen 2011/2012 namens FC Barcelona tot veertien treffers.

Met zijn goal zette Ronaldo Real Madrid in München op een 3-0 voorsprong, waardoor een plaats in de finale al zo goed als zeker is. Xabi Alonso zal er in de eindstrijd zeker niet bij zijn. De middenvelder stond op scherp en is door zijn gele kaart aan het eind van de eerste helft automatisch geschorst voor de volgende wedstrijd.

Lid No Surrender mishandelt agent in sportschool

Een 30-jarige man uit Tilburg is zondag aangehouden voor de mishandeling van een agent. De man, lid van motorclub No Surrender, zou de agent vrijdag in een sportschool in de Brabantse plaats een kopstoot hebben gegeven. De agent liep een zwaar gekneusde neus op.

De agent kreeg het vrijdag in de kleedkamer van een sportschool aan het Wagnerplein aan de stok met het motorclublid. Die was net klaar met sporten en herkende het slachtoffer als agent.

De agent ging na de woordenwisseling sporten. Niet veel later kwam de Tilburger terug met een andere man. Hij gaf de agent een kopstoot en de andere man pakte de politieman in een wurggreep.

De agent wist zich los te krijgen, waarop de daders ervandoor gingen. De man is vervolgens met nekklachten en een zwaar gekneusde neus naar het ziekenhuis gegaan. Hij heeft aangifte gedaan.

Een van de verdachten werd zondag in Vught aangehouden. De politie is nog op zoek naar de andere verdachte.

Edsilia wil meer invloed publiek op Songfestival

Edsilia Rombley vindt dat het publiek weer invloed moet hebben op de artiesten en het nummer voor het Eurovisie Songfestival. "Ik vind dat er net als vroeger weer een competitie moet zijn. Een vakjury en een publieksjury", zegt de zangeres, die Nederland twee keer vertegenwoordigde tijdens het liedjesspektakel, in Shownieuws.

Volgens Rombley maakt het voor de kans om te winnen niets uit hoe bekend de Nederlandse artiesten zijn. "Het is zo dat niet altijd bekende zangers ook goed zijn", legt ze uit. "Er moet ook een kans komen voor minder bekende zangers."

De zangeres stond in 1998 en in 2007 op het Songfestival. Rombley werd in 1998 vierde met haar nummer Hemel en Aarde. Sindsdien heeft Nederland het niet meer zo ver geschopt. De zangeres vindt het jammer dat tegenwoordig negatiever wordt gesproken over het liedjesfestival. "Iedereen mag een mening hebben, maar we zijn zo grof en heftig in onze meningen. Het is entertainment. We moeten blij zijn dat we eraan mee mogen doen."

De 36-jarige Rombley durft niet in te schatten wat de kansen zijn van Ilse DeLange en Waylon, die als gelegenheidsduo The Common Linnets over precies een week in de halve finale in Kopenhagen staan. "Ik ben wel fan van Ilse." Ook over het liedje heeft Rombley naar eigen zeggen niet echt een mening. "Ik heb helemaal niks gevolgd. Maar je moet het wel vaker horen om het leuk te vinden."

Inter-icoon Zanetti (40) beëindigt carrière

Javier Zanetti stopt na dit seizoen met voetballen. Dat maakte de eigenaar van Internazionale Erick Thohir dinsdag bekend. De 40-jarige Argentijnse voetballer staat sinds 1995 onder contract bij de Italiaanse club. Hij speelde meer dan zeshonderd wedstrijden in de Serie A en is daarmee recordhouder bij Inter.

Zanetti zal ook na negentien seizoenen de club niet de rug toekeren. Hij treedt na de zomer toe tot het management. "We zijn de gesprekken een paar maanden geleden begonnen en hebben ze met goed gevolg afgerond", verklaarde Thohir.

Zijn grootste succes boekte Zanetti in 2010 door ten koste van Bayern München de Champions League te winnen. Ook werd hij vijf keer Italiaans kampioen. De middenvelder droeg 145 keer het shirt van de Argentijnse nationale ploeg.

Alves: "Fan publiekelijk voor schut zetten"

Dani Alves is tevreden dat zijn actie tijdens de uitwedstrijd tegen Villarreal iets teweeg heeft gebracht in de voetbalwereld. De Braziliaan wilde een hoekschop gaan nemen, toen een supporter van Villarreal een banaan naar hem gooide. Alves pakte die op en nam er een hap uit. De fan die de banaan gooide, heeft van Villarreal een stadionverbod voor het leven gekregen.

Alves zou hem zelf ook graag op een andere manier straffen. "Als het kon, zou ik een foto van hem online zetten. Dan staat hij voor iedereen voor schut", sprak de rechtsback van Barcelona tegen het Braziliaanse Radio Globo.

De actie van Alves heeft via social media een campagne op gang gebracht waarbij fans als protest tegen racisme een banaan eten. "Ik ben blij dat ik op een bepaalde manier iets kan bijdragen aan het verbeteren van de wereld", aldus de speler.

"Dit gebeurt niet alleen in de voetbalwereld. Het mag gewoon nergens gebeuren. We leven in de 21ste eeuw, waarin de mensen zich net zo moeten ontwikkelen als de wereld zelf. Hopelijk kunnen we dit soort gedrag met deze actie stoppen."

Na Advocaat ook Trapattoni in beeld bij Marokko

Dick Advocaat is nog steeds in beeld om de nieuwe bondscoach van Marokko te worden. De huidige AZ-trainer heeft twee concurrenten. Giovanni Trapattoni en de Marokkaan Badou Zaki staan ook op het lijstje van de Marokkaanse voetbalbond. Dat heeft vicevoorzitter Mohamed Boudrika laten weten. "De nieuwe trainer zal komen uit dat rijtje namen", aldus Boudrika volgens het ANP.

De bond heeft maandag al gesprekken met de drie kandidaten gevoerd en vrijdag of zaterdag wordt duidelijk wie van de drie de nieuwe bondscoach wordt. Marokko zoekt sinds september een nieuwe hoofdtrainer. Toen werd het contract van Rachid Taoussi niet verlengd.

Vorige week bevestigde Advocaat al tegen Voetbal International dat hij bij de Marokkanen in beeld is. "Ik ben inderdaad door hen benaderd via een tussenpersoon. Ik heb gezegd dat, als ze echt serieus zijn, ze zich zelf moeten melden. Dan ben ik bereid te luisteren."

Mocht de keuze inderdaad op Advocaat vallen, dan krijgt de 66-jarige trainer als eerste de taak om met zijn team goed te presteren op de Afrika Cup. Die wordt volgend jaar door Marokko zelf georganiseerd.

Wegwerker komt om onder omvergereden verkeerslicht

Een wegwerker is dinsdagmiddag om het leven gekomen in Monnickendam. Een man reed een verkeerslicht omver dat op de wegwerker terechtkwam, die volgens de politie ter plekke overleed. De automobilist is gewond naar een ziekenhuis overgebracht. De machinist van een kraan raakte lichtgewond.

Het ongeval gebeurde rond 15.00 uur op de Waterlandse Zeedijk, de provinciale weg N518. De automobilist kwam uit de richting van Monnickendam, toen hij door nog onbekende oorzaak op het verkeerslicht botste, dat omviel. Het verkeerslicht stond daar vanwege de wegwerkzaamheden. De auto sloeg over de kop en raakte de kraan, waarbij de machinist eruit werd geslingerd.

Een politiewoordvoerder kon dinsdag rond 16.30 uur nog geen uitspraken doen over de identiteit van de overleden wegwerker. De familieleden van het slachtoffer moesten nog worden ingelicht.

Keniaanse president legaliseert polygame huwelijken

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta heeft dinsdag een wet ondertekend die polygame samenlevingsvormen toestaat. De wet maakt het voor mannen mogelijk om zoveel vrouwen te trouwen als ze willen.

Volgens advocaat Judy Thongori hangt het maximale aantal echtgenotes af van de stam waartoe de man behoort. In Kenia zijn 42 stammen, met ieder eigen tradities. In veel gevallen mogen mannen blijven trouwen, zo lang ze zich een extra vrouw kunnen permitteren.

Thongori zegt dat de oude huwelijkswet was opgesteld door de Britse koloniale autoriteiten, nog voor Kenia in 1963 onafhankelijk werd. Daarin werd geen rekening gehouden met de normen van de inheemse bevolking.

Geen vervolging voor fatale mishandeling inbreker

Justitie hoeft vier mannen die in 2012 betrokken waren bij de mishandeling van een inbreker in het Amsterdamse Frans Otten Stadion niet te vervolgen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald in een zogeheten artikel 12-procedure die de nabestaanden van de inbreker waren gestart.

Justitie besloot alleen een man uit Oostzaan te vervolgen in de zaak. De zaken tegen de andere verdachten werden geseponeerd omdat van twee van hen niet is vast komen te staan dat ze geweld hebben gebruikt en het geweld van de andere twee geoorloofd was.

De familie van de inbreker was het daar niet mee eens en wilde dat het gerechtshof zou onderzoeken of justitie beslissing terecht heeft genomen. Het hof bepaalde nu dat dat inderdaad het geval is.

Toen de inbreker in november 2012 bij het sportcomplex aan het IJsbaanpad werd betrapt werd hij zwaar mishandeld. Hij lag lange tijd in coma en overleed vorig jaar. De man die wordt vervolgd is een voormalig particulier beveiliger. Hij zou een halsklem hebben toegepast.

Arda Turan: "Wij bereiken de finale"

Atlético Madrid-aanvaller Arda Turan heeft goede hoop op het bereiken van de Champions League-finale. De Turkse spits kent de kracht van zijn elftal. Atlético Madrid en Chelsea speelden afgelopen week met 0-0 gelijk in het Estadio Vicente Calderón. "Dat is geen voordeel en geen nadeel, gewoon een verse start", zegt Turan tegen Anadolu News Agency. "We zullen het zien."

"Wij zijn in elk geval een ploeg die vecht voor iedere bal, elke seconde van de wedstrijd. Dat is onze kracht en daar geloven we allemaal in", vervolgt de Turks international. "We hebben een gezamenlijke droom en dat is de finale van de Champions League. We geloven dat we die kunnen bereiken."

Met trainers als Diego Simeone en José Mourinho tegenover elkaar zal het waarschijnlijk weer uitdraaien op een tactisch steekspel. "Dat is wel de verwachting. Dit zijn wellicht tactisch gezien de beste trainers ter wereld. Een tactische strijd is dan normaal."

"Ik heb Mourinho erg hoog zitten. Zowel op het veld als daarbuiten. Maar wij hebben ook een heel speciale coach en wellicht verschalkt hij Mourinho wel. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in."

Effenberg kritisch op Guardiola

Stefan Effenberg denkt dat het systeem van Pep Guardiola bij Bayern München haar limiet heeft bereikt, na de 1-0 nederlaag tegen Real Madrid vorige week. Effenberg, oud-speler van Bayern en tegenwoordig analist bij Sky, zet zijn vraagtekens bij het systeem van Guardiola.

Hij denkt niet dat de speelwijze dynamisch genoeg is de 1-0 nederlaag tegen Real goed te maken. Dinsdagavond ontvangen de Duitsers de Madrilenen in de eigen Allianz Arena.

"Bayern wint ongeveer negentig procent van haar wedstrijden", zegt Effenberg tegen Goal. "In de Bundesliga worden tegenstanders hulpeloos gemaakt door het vele balbezit. Maar op een hoger niveau werkt het anders. Teams als Manchester United, Real Madrid en Chelsea verdedigen perfect."

"Zijn kunnen in twee of drie stappen een aanval stopzetten", vervolgt de oud-middenvelder. "Als je hierop wil reageren zul je je voetbalideeën moeten aanpassen en dat is niet makkelijk. Guardiola's systeem heeft in Madrid haar limiet bereikt."

Volgens Effenberg is de vorm van Franck Ribéry bepalend voor de Zuid-Duitsers. "Ribéry is niet in zijn goede vorm van afgelopen jaar. Het spel van Bayern stagneert vanwege zijn vormdip. Toch moet een ploeg als Bayern altijd alle prijzen kunnen winnen. Ze hebben nu eenmaal zoveel kwaliteit."

"Maar als het tempo te laag ligt, hebben ploegen als Madrid geen moeite om aanvallen af te houden", gaat Effenberg verder. "Dan krijg je een soort handbalsituatie en verliest het spel zijn dynamiek. Sommigen noemen dat zelfs saai."

Effenberg denkt dat Bayern geduldig moet zijn tegen de Madrilenen. "Als een gek aanvallen is niet handig tegen Real. De spelers hebben genoeg kwaliteit, dus bij 0-0 moet je niet in paniek raken. Je kan pas in de 85e minuut 1-0 maken en dan staat het weer volledig gelijk."

De Boer: "Serero het kloppende hart"

Thulani Serero stemde dit seizoen voor het eerst tot volle tevredenheid van Ajax-trainer Frank de Boer. De middenvelder kwam twee seizoenen geleden naar Amsterdam. Volgens De Boer onderschatte hij het spelen voor een topclub in de Eredivisie. "Thulani kwam bij ons binnen en dacht meteen even als basisspeler te kunnen beginnen", geeft de oefenmeester aan in gesprek met Ajax Life.

"Nu, twee jaar later, is hij een betrouwbare speler. Daarvoor speelde hij slordig en leed te veel balverlies. Hij heeft het goed opgepikt en is nu het kloppende hart van het team bij balbezit. Ook bij balverlies bepaalt hij het ritme", aldus de succesvolle coach.

Serero is een van de spelers die dit seizoen boven zichzelf uitsteeg. De Zuid-Afrikaan kon sinds zijn komst van Ajax Cape Town in 2011 amper op een basisplek rekenen. Sterker nog, in de eerste twee seizoenen kwam hij tot slechts zestien competitieduels.

Nu is hij niet meer weg te denken uit de equipe van De Boer. Hij speelde tot dusver dit seizoen 28 competitiewedstrijden. Daarin vond hij drie keer het net. Ajax betaalde drie jaar geleden 2,5 miljoen euro om de 24-jarige international van Zuid-Afrika over te nemen.

Aan het einde van het seizoen, dus na de wedstrijd tegen NEC, gaan de partijen om de tafel over een eventuele contractverlenging. Het huidige contract van de speler loopt namelijk aan het einde van volgend seizoen af.

Clippers-eigenaar voor het leven geschorst uit de NBA

Donald Sterling, eigenaar van NBA-team Los Angeles Clippers, is voor het leven geschorst. Dat heeft Adam Silver, de baas van de basketbalbond, dinsdag gezegd tijdens een persconferentie. Sterling raakte eerder in opspraak vanwege racistische uitlatingen.

Sterling is voor de rest van zijn leven niet meer welkom in de NBA, ook niet in kantoren of het stadion van zijn Clippers. Dat betekent dat hij ook nooit meer een NBA-wedstrijd of een training bij mag wonen.

Ook mag hij zich niet meer bemoeien met welke beslissingen rondom het team dan ook, zakelijk of persoonlijk, behalve verkoop van het team. Vergaderingen en elke andere bijeenkomst van de bazen binnen de competitie mag hij niet eveneens meer bijwonen. 

Naast de levenslange schorsing moet Sterling een boete van liefst 1,8 miljoen euro betalen. Dat geld zal gaan naar goede doelen die zich inzetten tegen racisme en andere vormen van discriminatie, gekozen door de NBA en de spelersvakbond.

Tevens wordt Sterling onder druk gezet om de Clippers te verkopen. "Als Sterling zelf niet kiest voor verkoop, zal ik er persoonlijk alles aan doen wat binnen mijn mogelijkheden ligt om te zorgen dat hij het team gedwongen verkoopt", spreekt Silver stevige taal.

Tijdens de persconferentie werd ook bevestigd dat de stem op de inmiddels beruchte geluidsopname daadwerkelijk van Sterling is. Daarin zegt hij onder meer tegen zijn vriendin dat ze geen zwarte spelers mee moet nemen naar wedstrijden van de Clippers.

8 NAVO-jets geland in Polen, Litouwen

De NAVO reageert op de crisis in Oekraïne door haar oostgrens te versterken. Vorige week landden de eerste 150 van 600 Amerikaanse luchtlandingstroepen in Polen.

Daar zijn inmiddels vier Franse straaljagers van het type Dassault Rafale aan toegevoegd. De jets bevinden zich momenteel met 70 man ondersteunend personeel in de Poolse stad Malbork.

Ook de Britten zijn toezeggingen nagekomen en hebben vier Eurofighter Typhoons naar Litouwen overgevlogen.

De Fransen en Britten hebben beide meerdere types straaljagers met elk specifieke taken. Beide de Rafale en de Typhoon zijn geschikt voor onder andere nucleaire missies.

De Britse minister van Defensie, Philip Hammond, stelde dat de vliegtuigen dienen om 'NAVO-bondgenoten in Oost-Europa en de Baltische staten gerust te stellen.'

Hammond voegde toe: "Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in Oekraïne is het goed dat de NAVO stappen neemt om zeer publiekelijk haar toewijding aan de collectieve veiligheid van haar lidstaten te bevestigen."

[Foto] Ajax viert de 33ste landstitel

Afgelopen zondag wist Ajax de 33ste landstitel uit haar bestaan te veroveren. De vierde titel op rij werd groots gevierd door de spelers en supporters. Met de mooiste foto's blikken we hier op FOK!sport in een fotospecial terug op het feest van de Amsterdammers.

Je ziet de leukste foto's van het ontvangen van de schaal na de wedstrijd tegen Heracles in Almelo. Ook komen de mooiste foto's langs van het feest naast de ArenA waar de fans van Ajax een feestje vierden met de selectie.

Aanvoerder Siem de Jong neemt de kampioensschaal in ontvangst na de 1-1 tegen Heracles Almelo (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Aanvoerder Siem de Jong neemt de kampioensschaal in ontvangst na de 1-1 tegen Heracles Almelo (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Bussemaker pakt misbruik studiefinanciering aan

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) maakt meer werk van misbruik van studiefinanciering. De bewindsvrouw denkt 'substantiële bedragen' te kunnen ophalen door onder meer strengere controles, schrijft ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De grootste winst zit volgens de minister bij mensen met studieschulden die naar het buitenland zijn vertrokken zonder hun adres achter te laten. Vorig jaar is een pilot gedaan om deze oud-studenten op te sporen en werd in totaal 3,2 miljoen euro opgehaald.

Studenten die onbewust misbruik maken van de regeling vormen een andere grote groep. Het gaat bijvoorbeeld om studenten die een beroep doen op de eenoudertoeslag maar zich niet realiseren dat een inwonend familielid ook als partner kan worden beschouwd. De minister wil daarom ook betere voorlichting.

Verder worden studenten uit de Europese Unie, die recht op studiefinanciering hebben omdat ze 56 uur of meer per maand in Nederland werken, onder de loep genomen. Bij deze groep worden bewijsstukken strenger gecontroleerd en worden meer gegevens uitgewisseld met andere instanties, zoals werkgevers, de IND, het UWV en de Belastingdienst.

Bussemaker denkt dat de maatregelen in totaal 8,6 miljoen euro per jaar opleveren.

'Schaf eigen bijdrage ziekenhuisbevalling af'

De eigen bijdrage voor vrouwen die zonder medische indicatie in een geboortecentrum of ziekenhuis willen bevallen, moet verdwijnen. Dat staat in een advies aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), dat in handen is van Eenvandaag.

Het College Perinatale Zorg (CPZ) vindt dat er geen financiële barrières mogen zijn voor mensen die kiezen voor een bevalling in een ziekenhuis of geboortecentrum. De eigen bijdrage voor het bevallen in een geboortecentrum zonder medische indicatie bedraagt nu 336,08 euro.

Het adviesorgaan pleit voor een uniform tarief voor verloskundige zorg. ''Vooral vrouwen met een laag inkomen kunnen niet vrijelijk, zonder financiële overwegingen, kiezen op welke locatie zij willen bevallen, terwijl juist deze groep vrouwen een verhoogde kans op problemen heeft'', aldus het CPZ.

Verder vindt het college dat de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen beter kan. Zij zijn dan ook voorstander van zogeheten integrale zorg, waarbij de zwangere op één plek met alle verschillende hulpverleners te maken krijgt.

Ook Zorgverzekeraars Nederland vindt dat de eigen bijdrage bij bevallingen moet worden afgeschaft, meldt Eenvandaag dinsdag. ''De kwaliteit van de geboortezorg kan verbeterd worden door een integrale aanpak zonder drempels. Verloskundigen, gynaecologen en andere zorgverleners zijn dan samen verantwoordelijk. Daarbij past geen eigen bijdrage die mensen van de overheid moeten betalen voor een poliklinische bevalling.

Minister Schippers gaf het CPZ vorig jaar opdracht om samen met de beroepsgroepen tot een advies te komen dat moet zorgen voor een verbetering van de geboortezorg. Al jarenlang woedt er een discussie over thuis bevallen in Nederland. Een op de drie vrouwen die thuis wil bevallen, belandt alsnog in het ziekenhuis.

Ford, Hamill en Fisher inderdaad in Star Wars VII

Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill spelen inderdaad in de zevende Star Wars-film. Dat hebben de producenten dinsdag bekendgemaakt. De geruchten dat de acteurs en de actrice, die ook in het vierde, vijfde en zesde deel te zien waren, hun rollen opnieuw zouden spelen, gingen al maanden.

Ook werd bekendgemaakt dat Anthony Daniels terugkeert als C3PO. Daarnaast werd bevestigd dat onder anderen Adam Driver, Andy Serkis en Oscar Isaac een rol hebben in de film. Het was eerder al onthuld dat Peter Mayhew als Chewbacca opnieuw te zien is en dat ook Kenny Baker als R2D2 terugkeert.

De nog titelloze Episode VII speelt zich zo'n dertig jaar af na de gebeurtenissen in Episode VI - Return of the Jedi uit 1983. J.J. Abrams is verantwoordelijk voor de regie van de film, die in december volgend jaar moet verschijnen.

Tien Russische sporters geschorst in één dag

De Russische anti-dopingautoriteit RUSADA heeft dinsdag de namen bekend gemaakt van liefst tien Russische sporters die betrapt zijn op het gebruik van verboden middelen. Het gaat daarbij om atleten, gewichtheffers, langlaufers, een biatleet, judoka en een taekwondoka. De jongste is net dertien jaar.

Het nieuws komt op de dag dat topmarathonloopster Liliya Shobukhova geschorst werd. Zij zit echter niet bij de door RUSADA uitgebrachte lijst. Daarin staan wel de atletes Olga en Yelena Plaushanka, een pas vijftienjarige tweeling. Beiden deden vorig jaar nog mee aan de Jeugd Olympische Spelen in Utrecht. Olga werd daar zesde op de 3000 meter, terwijl Yelena goud pakte op de 1500 meter.

Bij de langlaufers gaat het om de twintigjarige Nikita Mashkin en de negentienjarige Arina Kalinina. Zij komen allebei vooral uit in de Russische competities. De geschorste biatleet is Andrey Dubasov, die bij de junioren nog gezien werd als aanstormend talent.

Judoka Anastasia Konkina, twintig jaar oud, is ook een van de geschorste sporters. In oktober vorig jaar werd ze zevende tijdens het wereldkampioenschap voor junioren. Vitaliy Plenkin is de taekwondoka, die net als alle andere sporters gepakt is tijdens de nationale kampioenschappen.

Gewichthefster Diana Mstiyeva en haar mannelijke collega's Oleg Polyakov en Chingiz Dokhshukayev werden eveneens betrapt. Dokshukayev is wellicht het meest schokkende geval, hij vierde nog geen maand geleden pas zijn dertiende verjaardag.

Met de schorsing van de sporters, evenals topper Shobukhova, lijkt het erop dat er in de Russische sport, kort na de Olympische Spelen van Sochi, een grote beerput opengetrokken wordt.

'Australisch bedrijf heeft Boeing gevonden'

Een Australisch bedrijf zegt dat het mogelijk het wrak heeft gelokaliseerd van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Het bedrijf GeoResonance denkt het wrak te hebben gevonden in de Golf van Bengalen, ongeveer 5000 kilometer verwijderd van het gebied in de Indische Oceaan waar op dit moment wordt gezocht, ongeveer 2280 kilometer ten noordwesten van de Australische stad Perth.

De Maleisische minister van Verkeer Hishamuddin Hussein meldde dinsdag dat de verklaring van de firma voor kennisgeving is aangenomen en dat China en Australië op de hoogte zijn van het bericht. GeoResonance is gespecialiseerd in geofysisch onderzoek naar bijvoorbeeld olie- en gasbronnen.

De Boeing verdween op 8 maart van de radar toen het toestel met 239 mensen aan boord op weg was van Kuala Lumpur naar Peking.

Linkse misdaden in Duitsland stijgen met 40 procent

De Duitse autoriteiten hebben in 2013 een toename geregistreerd van politiek gemotiveerde misdrijven. De stijging kwam van links.

Linkse bewegingen pleegden volgens het ministerie van binnenlandse zaken in het voorbije jaar 8673 misdaden, veertig procent meer dan in het jaar ervoor. Bijna de helft van de gevallen bestond uit het beschadigen van eigendommen. Het aantal geweldsmisdrijven steeg met 28,4 procent, waarbij het vooral ging om het aanvallen van de politie en andere mensen tijdens demonstraties.

Extreemrechtse bewegingen pleegden vorig jaar nog steeds de meeste misdaden, namelijk 17.042. Maar dit was wel een daling van ruim drie procent ten opzichte van 2012. Meer dan twee derde van de misdaden betrof propaganda, zoals het tonen van het hakenkruis of andere verboden symbolen.

Misdaden tegen buitenlanders namen met ruim elf procent toe, maar antisemitische misdrijven daalden met zeven procent.

Kwiatkowski wint proloog in Romandië

Michal Kwiatkowski is de eerste leider in de Ronde van Romandië. De Pool van Omega Pharma-Quick Step won dinsdag de 5,6 kilometer lange proloog met start en finish in Ascona in een tijd van 6:22 minuten. De Australiër Rohan Dennis en de Duitser Marcel Kittel werden met een achterstand van vier seconden tweede en derde.

Chris Froome, die vorig jaar de proloog won en de eindzege pakte, eindigde op tien seconden als dertiende. Hij was daarmee een seconde langzamer dan Martijn Keizer. De renner van Belkin was op de tiende plaats de beste Nederlander.

De Ronde van Romandië duurt tot en met zondag. De koers maakt deel uit van de UCI World Tour.

FC Twente haalt Zuid-Afrikaan Ntuli

Nana Ntuli heeft een vijfjarig contract getekend bij FC Twente. Dat meldt de club dinsdag. De achttienjarige middenvelder komt over van het Zuid-Afrikaanse Orlando Pirates. De Zuid-Afrikaan sluit zich volgend seizoen aan bij de selectie van Jong FC Twente.

Ntuli heeft al een tijdje stage gelopen bij de A1 en Jong FC Twente. "Voor mij komt een droom uit, voetballen in een Europese competitie", zegt Ntuli. "Vanaf de eerste dag was het gevoel goed bij Twente en ik ben blij dat ik de trainers tijdens mijn stage heb kunnen overtuigen."

FC Twente heeft Ntuli gescout in Londen waar hij met het jeugdteam van Orlando Pirates een toernooi speelde. Ntuli speelde voor verschillende nationale jeugdelftallen. In december won hij met Zuid-Afrika onder 20 het Afrikaanse kampioenschap.

Syriëganger opgepakt na terugkeer

Een 20-jarige man die in Syrië had gevochten, is vorige week opgepakt. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van het deelnemen aan de opstand in Syrië. Ook zou hij "tot terreur opruiende teksten" bij zich hebben gehad. Dat meldde het Openbaar Ministerie dinsdag.

Het is niet bekend wanneer hij naar Syrië is gegaan en wanneer hij is teruggekeerd. Het is ook niet bekend of er al eerder teruggekeerde Syriëgangers zijn gearresteerd.

De man komt uit Amsterdam. Hij werd vorige week woensdag opgepakt. Een rechter besliste vrijdag dat hij 2 weken langer vast kan blijven zitten. Hij zit vast onder beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Het OM kan niet zeggen of de man al eerder met justitie in aanraking is geweest. "We zijn druk bezig met het onderzoek, dat heeft prioriteit. Bovendien kunnen hij en zijn advocaat niet reageren. We melden de aanhouding, maar geven geen details", aldus een woordvoerster.

In Syrië woedt al jaren een bloedige strijd tussen het regime en rebellen. De opstandelingen, van prowesters tot fundamentalistisch, vechten ook tegen elkaar. Ongeveer 100 Nederlanders hebben zich aangesloten bij de jihadisten. Zeker één van hen heeft in Syrië een zelfmoordaanslag gepleegd. Steeds meer strijders keren ook terug. Inmiddels zijn er zeker 30 weer in Nederland. Zij vormen een potentiële dreiging voor Nederland, aldus de geheime dienst AIVD.

Syriëganger (20) opgepakt na terugkeer
Syriëganger (20) opgepakt na terugkeer (Foto: ANP)

Game of Thrones - Breaker of Chains & Oathkeeper

Aflevering drie pakt de draad op waar aflevering twee eindigde: de gruwelijke dood van Joffrey. Zonder na te denken wijst Cersei eigenlijk Tyrion aan, terwijl tegelijkertijd Sansa wordt meegenomen door Ser Dantos. Pas te laat beseffen Cersei en Tywin dat Sansa al weg is. Ser Dantos smokkelt haar via de haven de stad om haar af te leveren bij ... Littlefinger! Na een lange afwezigheid is iedereens favoriete rat weer terug. Hij is de persoon die Sansa heeft laten redden. En nu brengt hij haar thuis.

En dan de grote onthulling, die voor het eerst lezers van de boeken totaal verraste. De achtergelaten baby wordt opgepakt door een Walker. Deze Walker neemt hem mee naar een soort ijsgrot en plaatst het kind daar op een altaar. Na een simpele aanraking van een vinger verandert de baby in een ... Walker? Zijn ogen en huid lijken in ieder geval blauw te worden. Werkelijk niémand weet wat dit precies betekent, en ook de producers van de serie houden hun mond hierover. Sommigen zullen de afwijkingen verschrikkelijk vinden, ik denk zelf dat de serie zijn eigen ritme moet gaan vinden gezien de aard van boeken vier en vijf. 

Duitse volksmuziek in Wolfenstein

Er is een nieuwe gameplayvideo van Wolfenstein: The New Order vrijgegeven. Je zult erin de verschillende manieren voorgesteld krijgen die B.J kan kiezen om zijn opdracht tot een goed einde te brengen om General Deathshead en zijn nazi's een halt toe te roepen.

Wolfenstein: The New Order speelt zich af tijdens de jaren '60, waar het monsterlijke naziregime geavanceerde technologie heeft gebruikt om de Tweede Wereldoorlog te winnen en voortaan met ijzeren vuist over de wereld regeert. B.J. trekt door Europa om de oorlogsmachines van de nazi's te vernietigen.

Wolfenstein: The New Order zal in Europa voor Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360, PlayStation 3 en pc uitkomen op 20 mei. Als bonus krijgt iedereen die de game pre-ordert toegang tot de Doom-bèta die bij de game zit.

Driveclub komt oktober uit

Sony Computer Entertainment Europemaakte vandaag bekend dat de langverwachte PlayStation 4-game DriveClub van Evolution Studios op 8 oktober 2014 gelanceerd zal worden.

Het ontwikkelaarsteam heeft door het uitstellen van de racegame hard aan de game gesleuteld en maakte een nieuwe video om te tonen hoe indrukwekkend de game er momenteel uitziet. De game koppelt jou constant aan je vrienden, waardoor je altijd je belevingen kunt delen, uitdagingen kunt versturen of ontvangen én op de hoogte blijft van de verrichtingen van je team.

Driveclub komt dus 8 oktober uit op PlayStation 4.

De Boer: "Ik ga praten met Tottenham"

Frank de Boer heeft laten weten dat Tottenham Hotspur hem officieel heeft benaderd. De trainer wil na het seizoen een beslissing nemen. Dit heeft De Boer gezegd in een interview met de NOS"Ik ga praten en luisteren. Daarna laat ik mijn gevoelens spreken", aldus De Boer.  

De trainer van Ajax staat open voor een transfer naar Noord-Londen. "Ik wil iets toevoegen aan een club. Dat mensen kunnen zeggen dat ze de hand van Frank de Boer zien. Liverpool is daar een mooi voorbeeld van. Dat wat Brendan Rodgers daar nu bijvoorbeeld doet. Monaco zegt me niets. Is al een gearriveerde club."

Tottenham Hotspur meldde zich drie weken geleden al bij Ajax. Louis van Gaal had de club toen laten weten af te zien van een overstap naar de club uit Londen. De Boer is sinds het najaar van 2010 in dienst bij Ajax. Hij heeft nog een contract tot de zomer van 2017. 

De Londense club ontsloeg eerder dit jaar de Portugese trainer André Villas-Boas na tegenvallende prestaties. Tottenham Hotspur onder leiding van trainer Tim Sherwood staat momenteel op de zesde plaats. De achterstand op koploper Liverpool bedraagt veertien punten en de club kan de Champions League vergeten. Sherwood heeft nog een contract voor één seizoen. 

Haas wil Domenicali en Haug aantrekken

Gene Haas zal in 2015 of 2016 met een nieuw team op de Formule 1-grid staan. De Amerikaan is druk bezig met het samenstellen van zijn team en heeft hierbij zijn oog laten vallen op twee oudgedienden: Stefano Domenicali en Norbert Haug.

Domenicali was tot voor enkele weken geleden teambaas bij Ferrari, maar moest daar vanwege de ondermaatse prestaties het veld ruimen. Haug was jarenlang motorsportbaas van Mercedes, maar is momenteel in dienst van bij de ARD. Haas: "Norbert houdt zichzelf bezig met becommentariëren van de DTM en wat Stefano gaat doen is mij niet bekend. Maar ik weet zeker dat we met ze in gesprek gaan, zeg nooit nooit. Het zijn bekwame mensen, zij lopen al lang rond in deze wereld en die ervaring kan voor ons zeer waardevol zijn."

Het lijkt erop dat Haas om zijn team gestalte te gaan geven aanklopt in Maranello. Ferrari zal dan niet alleen de motoren moeten gaan leveren. "Transmissie, KERS, wielophanging, stuurwiel, al die dingen laten we opnemen in het pakket. Daardoor kunnen wij ons volledig concentreren op de aerodynamica, het chassis en de logistiek."

'Russen coördineren pro-Russen'

Eindelijk een keer goed nieuws over de afluisterpraktijken van de VS. De Amerikanen zeggen namelijk telefoontjes te hebben afgeluisterd tussen overheidsmedewerkers in Moskou en pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken John Kerry heeft dat afgelopen vrijdag op een besloten bijeenkomst aangegeven. Een opname van het gesprek is dinsdag uitgelekt.

Hoewel er geen specifieke namen genoemd werden door Kerry, bewijzen de telefoontaps dat het 'pro-' weggelaten kan worden in de term 'pro-Russische rebellen'. De rebellen zouden worden gecoördineerd vanuit Moskou en ook veelal uit Rusland komen.

"We weten precies wie de bevelen uitdelen en waar die vandaan komen", stelt Kerry.

Boymans beste speler van Eerste Divisie

Willem II'er Ruud Boymans is verkozen tot beste speler van de Eerste Divisie. De aanvaller van de kampioen kreeg de daarbij behorende Gouden Stier dinsdag uitgereikt. Boymans scoorde 27 keer in 36 duels voor de Tilburgse club. Ook de beste aanvoerder speelt bij Willem II. Die prijs ging naar Jordens Peters. Beste trainer was Jurgen Streppel van de Tilburgse club.

Topscorer van de Jupiler League was Lars Veldwijk. De spits van Excelsior trof dertig keer doel. Yoëll van Nieff kreeg de Gouden Stier voor het grootste talent. De middenvelder werd door FC Groningen een seizoenshelft aan FC Dordrecht verhuurd. Daarin maakte Van Nieff indruk met negen doelpunten in 21 wedstrijden.

Erik Gerritsen nieuwe directeur hockeybond

Erik Gerritsen volgt Johan Wakkie op als directeur van de KNHB. De 42-jarige Gerritsen begint op 1 september, heeft de hockeybond dinsdag bekendgemaakt. Hij wordt de eerste maanden nog bijgestaan door Wakkie. De 61-jarige bestuurder heeft er ruim twintig jaar op zitten als directeur van de hockeybond.

Gerritsen is net als Wakkie een oud-hockeyer. Hij speelde in de Hoofdklasse voor Amsterdam, waar hij twee nationale titels veroverde, en Kampong. Verder was hij manager van jong Oranje en is hij bestuurslid bij Amsterdam. Momenteel werkt hij als consultant voor adviesbureau BMC.

Marianne Vos gezicht vrouwenkoers bij Tour

Marianne Vos is het gezicht van de nieuwe vrouwenkoers die op de slotdag van de Tour de France in Parijs wordt verreden. De Brabantse was dinsdag in de Franse hoofdstad voor de presentatie. In de straten van Parijs leggen de vrouwen op zondag 27 juli negentig kilometer af.

Het parcours voor La Course is hetzelfde als het slotcircuit voor het tourpeloton. De rensters rijden over de Champs Élysées en draaien om de Arc de Triomphe heen. Aan de andere kant vormen de Jardin des Tuileries en het tunneltje dat de Pont Royal met de Rue de Rivoli verbindt het einde van het parcours. Het rondje wordt dertien keer afgelegd voor er gefinisht wordt in westelijke richting tegenover het Petit Palais.

De Tour heeft grootse plannen met La Course. "We zullen uitzonderlijke media-aandacht bieden", verklaarde koersdirecteur Christian Prudhomme. Wielrensters strijden al enige tijd om meer aandacht voor hun wedstrijden te krijgen.

Singapore te sterk voor tafeltennissters

De Nederlandse tefeltennissters zijn dinsdag gebogen voor Singapore. De Aziatische tegenstander was bij het WK voor teams in Tokyo met 3-1 te sterk. Britt Eerland boekte de enige Nederlandse zege. Li Jiao verloor twee partijen, Li Jie ging één keer onderuit. Nederland staat na drie ontmoetingen nu derde in poule C.

Li Jie ging in de eerste wedstrijd van het treffen hard onderuit tegen Tianwei Feng: 5-11, 9-11, 9-11. Li Jiao maakte er daarna tegen Mengyu Yu een spannende wedstrijd van, maar legde het net af: 11-5, 8-11, 3-11, 11-9, 7-11. Ook Eerland kwam 2-1 achter in games, maar net als tegen Zuid-Korea en Luxemburg won zij. Tegen Isabelle Siyun Li maakte ze er 12-10, 7-11, 3-11, 11-5, 11-9 van. Li Jiao verloor daarna echter weer van Feng: 11-8, 5-11, 10-12, 9-11.

Nederland verloor maandag met 3-2 van Zuid-Korea, maar was dinsdag met 3-1 Luxemburg de baas. Na de nederlaag tegen Singapore staat Oranje net als Frankrijk en Luxemburg op een overwinning en twee nederlagen. Zuid-Korea en Singapore wonnen tot nu toe al hun wedstrijden en strijden om de poulewinst.

Will Ferrell in roofkomedie The Yank

Will Ferrell voert de cast van The Yank aan. De 46-jarige acteur speelt in de komedie een koerier die betrokken raakt bij een complot om in Londen de Britse kroonjuwelen te stelen, schrijft de Amerikaanse film- en tv-website Deadline.

Het scenario van The Yank is van de hand van Steve Pink. Hij schreef eerder onder meer de film High Fidelity en regiseerde komedies als Accepted en Hot Tub Time Machine. Ferrell is vooral bekend van films als Elf, Anchorman: The Legend of Ron Burgundy en Blades of Glory.

Wanneer The Yank moet verschijnen is nog onbekend. Ferrell is tot dan nog te zien in de komedies Welcome to Me en Get Hard.


Will Ferrell in roofkomedie The Yank (Foto: Novum)

Johnny Knoxville meldt zich bijna ziek

Johnny Knoxville heeft bijna de hoofdrol in Sick Day te pakken. De 43-jarige Jackass-ster is momenteel in gesprek met de makers van de komedie, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Het project staat al enige jaren in de steigers, maar lijkt nu echt van de grond te komen.

Sick Day wordt omschreven als 'Ferris Bueller's Day Off voor volwassenen'. De in 1986 verschenen tienerkomedie met Matthew Broderick draaide om een scholier die zich ziek meldt om een dag lang te geinen. In Sick Day meldt werknemer Knoxville zich af bij zijn baas, met de bedoeling een dag vol plezier te beleven. Die plannen lopen echter volledig in het honderd.

Wanneer Sick Day moet verschijnen is nog onbekend. Deze zomer is Knoxville te horen als Teenage Mutant Ninja Turtle Leonardo, in de nieuwste film over de gemuteerde schilpadden. Hij heeft zich ook al verbonden aan de film Wild Side.


Johnny Knoxville meldt zich bijna ziek (Foto: Novum)

Rus naar tweede ronde in Wiesbaden

Tennisster Arantxa Rus heeft dinsdag de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Duitse Wiesbaden bereikt. Dat meldt de KNLTB. De Monsterse was bij het Duitse graveltoernooi met tweemaal 7-5 te sterk voor Polina Vinogradova uit Rusland. In de tweede ronde wacht Lesley Kerkhove of Mirjana Lucic-Baroni (2) uit Kroatië.

Rus komt met goede vorm aan in Wiesbaden. De nummer 154 van de wereld reikte vorige week in het Zwitserse Chiasso tot de halve finale. Kerkhove, die woensdag haar eersterondepartij speelt, plaatste zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi in Wiesbaden.

Tientallen doden bij autobomaanslag in Homs

Een aanslag met een autobom in de Syrische stad Homs heeft dinsdag aan 36 mensen het leven gekost. Zeker 85 mensen raakten gewond, veelal burgers. Dat heeft een bron bij de Syrische regering gezegd.

De bom ging volgens de staatstelevisie af in Zahra, een wijk waar vooral alawieten wonen. Alawieten volgen een stroming van de sjiitische islam en de Syrische president Bashar Assad is een van hen.

Verband tussen zelfmoord en dood 3-jarig jongetje

Een 30-jarige Nederlandse automobilist die vorige week in het Belgische Diepenbeek zelfmoord pleegde na een achtervolging door de politie, werd verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 3-jarig jongetje in het Limburgse Vaals. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Maastricht dinsdag na berichtgeving van de nieuwssite Dichtbij.nl.

De 29-jarige moeder van het kind zit in de Duitse stad Aken in de cel. De Nederlandse justitie heeft om haar uitlevering gevraagd, maar wil verder geen mededelingen doen over de achtergronden van de zaak.

Het stel bracht het zielloze lichaam van het jongetje ongeveer anderhalve week geleden naar een Duits ziekenhuis met de verklaring dat hij van de trap was gevallen, aldus de nieuwssite. Maar al snel bleek dat de verwondingen niet overeenkwamen met dat verhaal.

De man pleegde zelfmoord toen de politie hem klem reed in België. Tijdens de achtervolging die daaraan voorafging loste hij diverse schoten op de politie.

"We overleggen nu met onze collega's in Duitsland over wie het onderzoek verder oppakt", aldus de woordvoerder. "Daarbij kijken we naar wat het beste is voor de zaak."

OPCW stuurt missie naar Syrië om chloorgas

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag stuurt een missie naar Syrië om beschuldigingen van het gebruik van chloorgas te onderzoeken. Dit heeft OPCW-directeur-generaal Ahmet Uzümcü dinsdag bekendgemaakt.

Westerse regeringen en rebellen verdenken het Assad-bewind van het gebruik van chloorgas tegen burgers, maar de regering in Damascus ontkent dat. Syrië werkt mee aan het onderzoek. De missie zal naar verwachting "binnenkort" vertrekken.

Het arsenaal chemische wapens van Syrië wordt onder toezicht van de OPCW en de VN ontmanteld. Damascus heeft daarmee ingestemd onder sterke Amerikaanse druk.

OPCW stuurt missie naar Syrië om chloorgas
OPCW stuurt missie naar Syrië om chloorgas (Foto: ANP)

'Kovalainen reserverijder bij Mercedes'

Heikki Kovalainen lijkt zijn Formule 1-loopbaan een nieuwe impuls te kunnen geven. De werkloze Fin zou namelijk volgens de media uit zijn eigen land test- en reserverijder worden bij Mercedes.

Kovalainen maakte in 2007 zijn racedebuut in de Formule 1 en kwam via McLaren bij Lotus/Caterham terecht. Bij die renstal werd hij eind 2012 aan de kant geschoven voor een betalende coureur, maar deed hij nog wel wat testwerk. Eind vorig jaar mocht de Fin bij Lotus (het eerdere Renault, red.) twee races zijn landgenoot Kimi Räikkönen vervangen, maar na zijn teleurstellende rentree werd de 32-jarige coureur werkloos.

Mercedes heeft sinds afgelopen winter geen vaste test- en reservecoureur meer, omdat Sam Bird overgestapt is naar het World Endurance Championship. Kovalainen zou die rol nu in moeten gaan vullen en heeft volgens de Finse media al in de simulator van Mercedes getest. Hij zou alleen nog maar zijn handtekening onder het contract hoeven zetten.

Bijzondere Nintendo E3-promotiefilm

Ook dit jaar zal Nintendo geen grootschalige persconferentie geven tijdens de jaarlijkse E3 Expo in Los Angeles. Om het leed van de trouwe Nintendo-fans te verzachten heeft Nintendo ter promotie, in samenwerking met Mega64, een bijzonder filmpje gemaakt.

Er is misschien geen persconferentie, maar wel het Nintendo Digital Event, een Super Smash Bros.-toernooi en tal van diepgaande game-demonstraties, live vanuit de Nintendo-stand op de beursvloer. Meer informatie en uitzendtijden volgen nog.

Taaramäe grijpt macht in Turkije

Rein Taaramäe heeft de derde etappe van de Ronde van Turkije gewonnen. Na een rit over 185 kilometer, van Finike naar Elmali, was de Est van Cofidis de sterkste op de 10 kilometer lange slotklim. Door zijn zege neemt hij ook de leiding over in het algemeen klassement.

Een kopgroep van vijf renners kreeg maximaal zeven minuten alvorens het peloton de groep inhaalde. Dat gebeurde onder leiding van Lotto-Belisol, MTN-Qhubeka en Cannondale.

Op de slotklim nam Linus Gerdemann de touwtjes in handen. De Duitser van Qhubeka deed dat voor zijn kopman, de Eritreeër Merhawi Kudus. Met 5 kilometer te gaan moest Gerdemann lossen waarna Caja Rural het stokje overnam voor Luis Léon Sánchez.

Vanaf 3 kilometer voor de streep begonnen de aanvallen in de kopgroep. Onder meer Kudus en Alexandr Dyachenko, winnaar van 2012, probeerden het. Taaramäe en de Brit Adam Yates waren echter de enige twee die weg wisten te komen.

In de laatste kilometers werkten de twee zo goed mogelijk samen, terwijl er achter hen alleen aangevallen en naar elkaar gekeken werd. Onder andere de Belg Kevin Seeldraeyers probeerde het, maar niemand slaagde erin om de sprong te maken.

Met nog een paar honderd meter te gaan kon Yates het tempo van zijn kompaan niet meer volgen. Achter de Brit sprintte Kudus nog voor plek drie, maar hij werd op de streep voorbij gestoken door Romain Hardy, ploeggenoot van winnaar Taaramäe.

De Est pakte zijn eerste overwinning sinds hij de dertiende etappe in de Vuelta a España van 2011 won. Daarna kende hij vooral veel problemen met zijn gezondheid. In Turkije is hij nu de nieuwe leider, zes seconden voor Yates. Hardy volgt op 38 seconden op plek drie.

Schietpartij bij FedEx

Bij een schietpartij in een magazijn van het Amerikaanse koeriersbedrijf FedEx, zijn zes mensen gewond geraakt. Dat meldden diverse media vanmiddag.

De schietpartij vond vanmorgen rond 06.54 uur plaats in het plaatsje Cobb County in de staat Georgia. De toegesnelde politie heeft de omgeving direct afgezet en het gebouw ontruimd. Daarna is ze in het gebouw op jacht gegaan naar de dader en na een korte zoektocht is de dader gevonden met een schotwond in zijn hoofd. Klaarblijkelijk heeft hij zelfmoord gepleegd.

Artsen van het WellStar Kennestone Hospital meldden dat er zes gewonden binnengebracht zijn, waarvan enkelen zwaargewond. De verwachting is dat er nog meer gewonden zijn.

FedEx is zich bewust van de situatie”, meldt een woordvoerder van het bedrijf. “Onze eerste zorg is de veiligheid van onze medewerkers. We verlenen de autoriteiten alle medewerking.” Het bedrijf blijft de komende 24 uur nog gesloten.

Schietpartij op stoep politiebureau Den Haag

Praktisch op de stoep van een politiebureau in Den Haag is maandagavond in een kogelregen een 49-jarige man neergeschoten. Hij ligt zwaargewond maar buiten levensgevaar in het ziekenhuis.

Een nog onbekend iemand passeerde op een nog onbekende wijze de 49-jarige Hagenaar die op de stoep liep, en schoot meerdere keren. Diverse huizen hadden kogelinslagen, maar naast het zwaargewonde slachtoffer raakte niemand gewond. De politie is op zoek naar getuigen, zo is dinsdag bekendgemaakt.

De schietpartij gebeurde maandagavond rond half elf op de Valkenboslaan in Den Haag. Enkele kilometers verderop, in de Weerselostraat, werd later een uitgebrande auto aangetroffen, maar de politie weet nog niet of dit iets met de schietpartij te maken heeft.

Schietpartij op stoep politiebureau Den Haag
Schietpartij op stoep politiebureau Den Haag (Foto: ANP)

Turkije vraagt om uitlevering Gülen

Turkije gaat de Verenigde Staten om de uitlevering van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen vragen. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag gezegd, meldt de BBC.

Gülen leidt een islamitische beweging met miljoenen aanhangers in honderdvijftig landen en was voorheen een bondgenoot van Erdogan. Volgens de premier staat Gülen aan het hoofd van een internationaal complot en zouden aanhangers in de Turkse politie en het juridisch apparaat zijn geïnfiltreerd. De beweging zou zich ten doel hebben gesteld de regering in een kwaad daglicht te stellen en uiteindelijk omver te werpen. Gülen ontkent achter een dergelijke campagne te zitten. Erdogan heeft al duizenden vermoedelijke Gülen-sympathisanten laten ontslaan of overplaatsen.

Erdogan zegt te hopen dat de VS zich een goede bondgenoot tonen en Gülen uitleveren aan Turkije. De geestelijke woont al sinds 1997 in Pennsylvania. Hij heeft veel bondgenoten in Turkije en zijn aanhangers onderzoeken beschuldigingen dat Erdogan en zijn medewerkers en familieleden zich met corruptie zouden hebben ingelaten.

Gülen predikt een gematigde vorm van de islam, die zich richt op onderwijs, altruïsme en hard werken. Erdogan werd de afgelopen jaren juist steeds strenger in zijn geloof.

Jeroen Pauw wil niet presenteren met Eva Jinek

Jeroen Pauw ziet het niet zitten om een programma te presenteren met Eva Jinek. Die optie komt veelvuldig ter sprake nu Paul Witteman heeft bekendgemaakt te stoppen met Pauw en Witteman en er een plek in de programmering vrijkomt. "Doorgaan met Eva is niet mijn wens", zegt Pauw dinsdag in het AD.

"Het is zowel voor Eva als voor mij goed dat niet te doen. Hoe hoog ik haar ook heb zitten", gaat de presentator, die ooit fungeerde als Jineks presentatiecoach, verder. "Daarvoor kennen we elkaar te goed."

Pauw en Witteman presenteren de laatste uitzending van hun VARA-latenighttalkshow op 23 mei. Na de zomer keert Pauw in ieder geval een halfjaar terug op hetzelfde tijdstip met een eigen programma. Wat er na de jaarwisseling gaat gebeuren op die plek is nog onbekend. De KRO-NCRV heeft al laten weten Jinek daar neer te willen zetten met een eigen talkshow.

Grote brand in schoolgebouw Purmerend

In een gebouw van scholengemeenschap Bladergroen in Purmerend is dinsdagmiddag een grote brand uitgebroken. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer. Omdat het vakantie is, zijn er geen leerlingen in de school. De brand is inmiddels onder controle, meldt de zegsman. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt om het vuur in de school in de Flevostraat te blussen. "We hebben de brand onder controle, maar zijn nog wel even bezig met het laatste bluswerk", aldus de woordvoerder.

Spaar- en hypotheekrente banken verder gedaald

Ook de afgelopen twaalf maanden zijn de spaar- en hypotheekrentes van banken verder gedaald. De spaarrente nam met ongeveer een half procentpunt af naar 1,37 procent in februari. De hypotheekrente nam af tot gemiddeld 3,52 procent bij nieuw afgesloten hypotheken. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag gemeld.

Nederlandse huishoudens hadden in februari gezamenlijk 280 miljard euro op hun vrij opneembare spaarrekening staan. De totale som van vaststaand spaargeld bedroeg ongeveer vijftig miljard euro, tegen een rente van gemiddeld 2,26 procent.

Sinds 2012 is al een neerwaartse lijn te zien. De spaarrente stond begin dat jaar op iets minder dan 2,5 procent. De hypotheekrente was toen ruim 4,5 procent. De vraag van banken naar financiering en het afgenomen aanbod van spaargeld hebben een rol gespeeld bij de rentedaling.

Huishoudens hadden in februari zo'n 540 miljard euro aan hypotheken uitstaan bij banken. Gemiddeld betaalden ze 4,47 procent rente over hun hypotheek. Ook die rente is afgenomen, maar minder hard dan de spaarrente. Daardoor is het aantrekkelijker voor huishoudens om de hypotheek af te lossen.

Veel Nederlanders deden dat ook. In twaalf maanden nam het spaargeld af met vier miljard euro. Huishoudens hebben het spaargeld volgens de banken gebruikt om extra aflossingen te doen. Een daling is voor Nederlandse begrippen zeer uitzonderlijk, aldus DNB.

Geen sprake van gijzeling Herten

De 38-jarige vader die zijn drie maanden oude baby maandag gegijzeld zou hebben, pleegde volgens het Openbaar Ministerie in Maastricht waarschijnlijk geen strafbare feiten. Definitief uitsluitsel moet nog gegeven worden, laat het OM weten in een verklaring. De man is inmiddels een hulpverleningstraject ingegaan en de baby verblijft bij de moeder.

Rond 09.30 uur belde de moeder de politie om te zeggen dat de verdachte in het huis was met het kind. De politie rukte uit voorzorg met man en macht uit. Daarbij lag de gijzeling vorig jaar in november in Reuven nog vers in het geheugen. Een vader gijzelde toen zijn dochtertje en vermoordde haar, waarna hij zelfmoord pleegde.

Onderhandelaars wisten de verwarde man rond 13.15 uur naar buiten te praten. Hij is toen meegenomen naar een politiebureau en kreeg daarna passende hulp.

Van der Sar: "Geen betere trainer dan Van Gaal"

Manchester United doet er goed aan om Louis van Gaal aan te stellen als de opvolger van de ontslagen David Moyes. Die mening is Edwin van der Sar, voormalig doelman van de Engelse grootmacht, toegedaan. De huidige Ajax-directeur spreekt in de Engelse media vol lof over de coach, waarmee hij bij Ajax drie landstitels en de Champions League won.

"Ik zal dieper op vragen als deze ingaan als Louis en United de deal hebben beklonken. Maar, ik heb het al vaker gezegd: er is geen betere trainer dan Louis van Gaal onder wie ik heb gewerkt", aldus Van der Sar, die ook als keeper van het Nederlands elftal onder de geroutineerde oefenmeester werkte.

Ook volgens Bayern München-clubicoon Franz Beckenbauer is de keuze voor Van Gaal uitstekend. Beckenbauer was voorzitter van Bayern toen de Nederlandse coach aan het roer stond bij de Duitse grootmacht. "Ik weet niet of de geruchten waar zijn, maar als United hem echt probeert te strikken dan kan dat goed uitpakken voor de toekomst", zegt hij tegen Daily Mail.

Van Gaal won met Bayern in het seizoen 2009/10 de landstitel én de beker. In april van het daaropvolgende seizoen werd hij echter de laan uitgestuurd, omdat Bayern op dat moment derde stond in de Bundesliga.

"Ik hou van hem als trainer", zegt Beckenbauer. "Hij was erg succesvol bij Bayern, maar naar verloop van tijd kwamen er twijfels bij zijn werkwijze. Daarom zijn onze wegen gescheiden. Ik blijf er toch bij dat hij een van de beste trainers ter wereld is."

Bojan ziet nog kans bij Barcelona

Bojan Krkic keert hoogstwaarschijnlijk met volle moed terug naar FC Barcelona als hij het seizoen bij Ajax heeft afgesloten. De aanvaller komt dit seizoen op huurbasis uit voor Ajax. Bij Barcelona geldt hij als een eeuwig talent. De 23-jarige Bojan heeft nog een contract voor een jaar en wil die graag uitdienen bij de Spaanse grootmacht.

"We gaan zien wat er deze zomer gebeurt", zegt Bojan in gesprek met Sport. "Ik heb enorm genoten van dit jaar in het shirt van Ajax. Nu ga ik alle voor- en nadelen tegenover elkaar zetten. Een terugkeer naar Barcelona is zeker een optie."

"Natuurlijk is het zo dat ik nog een eenjarig contract heb bij de club. Uiteindelijk gaat het er om waar ik mezelf het best kan ontwikkelen. Waar dat me gaat brengen? Ik zie het allemaal wel", aldus de Spanjaard, die afkomstig is uit de jeugdopleiding van Barça.

Voor Bojan was het de derde keer op rij dat hij op huurbasis uitkomt voor een andere werkgever. Barça verhuurde hem aan AS Roma, AC Milan en Ajax. Bij alle drie de clubs kon hij niet de gewenste indruk achterlaten.

Ook in Amsterdam slaagde hij er niet in om te imponeren. Sterker nog, hij was geen moment zeker van een vaste stek bij de Noord-Hollanders. In 23 competitieduels (zeven keer als invaller) maakte hij drie doelpunten. In twaalf wedstrijden werd hij voortijdig naar de kant gehaald door trainer Frank de Boer.

Schade aan metro door Ajax-fans halve ton

De reparatie van de negen metrostellen die zondagmiddag door Ajax-hooligans zijn vernield, gaat het GVB zo'n vijftigduizend euro kosten. De stadsvervoerder laat weten dinsdag aangifte te doen van vernieling. Het bedrijf wil de schade verhalen op de slopers. Door de beschadigingen zijn de metrostellen de komende tijd niet inzetbaar.

De fans hielden volgens een woordvoerder van het GVB flink huis in de metro's. "Ramen zijn ingeslagen, de bedrading is losgetrokken, prullenbakken zijn beschadigd. Kortom, ze zijn flink tekeergegaan", meldt de zegsvrouw. "Bovendien zitten wij straks met een probleem als een van onze metro's uitvalt. We hebben nu reservestellen ingezet."

Hooligans richtten zondag ook vernielingen aan in een trein van Amsterdam naar Almelo, waar Ajax tegen Heracles speelde. De Amsterdamse club werd zondag na een 'salonremise' in Almelo kampioen van de Eredivisie.

Manu verheugt zich op terugkeer bij Feyenoord

Elvis Manu keerde zondag voor even terug in Rotterdam. De aan SC Cambuur verhuurde aanvaller kijkt nu al uit naar volgend seizoen. Het duel tussen Cambuur en Feyenoord werd niet wat Manu er van had gehoopt. Al na een halfuur kon de aanvaller inrukken, nadat trainer Henk de Jong niet tevreden over hem was.

"We hebben het maandag allemaal uitgesproken. Misschien was het wel een juiste beslissing om mij naar de kant te halen. Je kunt het als speler van beide clubs nooit goed doen", laat hij weten aan Algemeen Dagblad.

"En wat als ik de winnende goal voor Cambuur had gemaakt? Ik wilde natuurlijk ook dat Feyenoord de voorronde van de Champions League zou halen. Dat is gelukt. En Cambuur heeft toch al een schitterend seizoen."

Bij die wissel kreeg Manu een staande ovatie van het Feyenoord-publiek. Het was een voorproefje van wat hem komend seizoen wellicht te wachten staat. "Het was echt een kippenvelmoment, al die mensen die zo enthousiast klapten toen ik naar de kleedkamer liep. Terwijl ik in eerste instantie niet blij was dat ik was gewisseld, want ik wilde spelen."

"Maar zonder die wissel had ik dat schitterende moment niet meegemaakt", beseft hij zich. "Dat motiveert mij nog meer om te gaan knallen in de Kuip. Op 25 juni keer ik terug, bij de eerste training van Fred Rutten. Het halve seizoen bij Cambuur deed mij goed, maar doorbreken bij Feyenoord is en blijft mijn doel."

Volkswagen boekt meer winst dankzij dochters

Volkswagen heeft in de eerste maanden van dit jaar aanmerkelijk meer winst geboekt, maar het bedrijf heeft die stijging vooral te danken aan dochterbedrijven Audi en Porsche. De winst voor belastingen van Volkswagen zelf daalde juist fors, zo blijkt dinsdag uit cijfers van de overkoepelende Volkswagen Groep.

Het Duitse autoconcern hield eind maart netto bijna tweeënhalf miljard euro over. Dat is bijna 27 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2013. De grootste bijdrage kwam van Audi, dat voor afdracht van belastingen 1,3 miljard euro aan de winst bijdroeg. De winst van Audi was daarmee ongeveer even hoog als vorig jaar.

Ook Porsche deed met een operationele winst van 590 miljoen euro een flinke duit in de zak van de autobouwer uit Wolfsburg. Porsche hield daarmee bijna 22 procent meer over dan vorig jaar. VW-dochter Skoda zag de operationele winst stijgen van 112 naar 185 miljoen euro over, terwijl Seat ongeveer net zo veel verlies leed als vorig jaar.

De zwakste broeder in de Volkswagen-holding was echter het gelijknamige merk zelf. Volkswagen verdiende tussen januari en maart 440 miljoen euro, wat een kwart minder is dan een jaar eerder. De omzet van de totale holding steeg met 2,7 procent naar bijna 48 miljard euro.

De kop is eraf voor The Common Linnets

De eerste repetitie van The Common Linnets voor het Songfestival zit erop. Ilse DeLange en Waylon zongen dinsdagmiddag tegenover elkaar op het podium van de B&W Hallerne in Kopenhagen.

"We zijn hier pas een dag, maar het is nu al zo leuk", zei DeLange tegen Eurovision.tv. Met de zenuwen van het gelegenheidsduo, dat over een week in de eerste halve finale van het liedjesfestijn staat, lijkt het vooralsnog mee te vallen. "Ik weet niet eens hoe je 'nerveus' spelt", grapte Waylon.

De 36-jarige DeLange en 34-jarige Waylon leken dinsdag niet gekleed te gaan in hun outfits voor de halve finale van het Songfestival, precies over een week. De organisatie adviseert kandidaten om dat wel te doen bij de eerste repetitie, maar het is niet verplicht. DeLange droeg een spijkerbroek en crèmekleurige top, terwijl Waylon geheel in het zwart gekleed ging. Hij droeg een leren jack en hoed.

Douglas: "Speelde op automatische piloot"

Het vertrek van Douglas Franco Texeira naar Dinamo Moskou is naar eigen zeggen een juiste stap geweest. De stopper is echter niet meer in beeld bij Oranje. De geboren Braziliaan kreeg in 2011 een Nederlands paspoort, waardoor hij kon worden opgeroepen voor Oranje. Dat gebeurde eenmaal in oktober 2012 door huidig bondscoach Louis van Gaal, maar van speelminuten kwam het destijds niet.

Sindsdien kreeg hij geen uitnodiging meer van de keuzeheer. "Misschien omdat ik de laatste jaren bij FC Twente niet mijn beste niveau heb gehaald", laat de centrale verdediger weten aan De Telegraaf.

Afgelopen zomer maakte Douglas een transfer van FC Twente naar Dinamo Moskou. "Die overstap is goed voor me geweest. De eerste drie jaren bij FC Twente waren goed, maar daarna werd het minder. Als ik eerlijk ben, had ik eerder weg moeten gaan."

"Het uitblijven van een transfer speelde maar door mijn hoofd en daardoor begon ik fouten te maken en gekke dingen te doen. Ik heb me hier goed ontwikkeld. Ik word veel meer uitgedaagd. In Nederland speelde ik op het laatst te veel op de automatische piloot."

In maart liet Douglas nog weten dat hij de hoop op het WK nog niet had laten varen. "Ik ben er trots op een Nederlander te zijn", zo liet hij het Algemeen Dagblad optekenen. "Ik droom nog steeds van het Nederlands elftal."

Hoogleraar UvA manipuleerde onderzoek

Een hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft onderzoeksgegevens gemanipuleerd. Een wetenschappelijk artikel van zijn hand wordt daarom ingetrokken. Dat heeft het bestuur van de universiteit besloten na de uitspraak van een externe integriteitscommissie.

De namen staan niet in de geanonimiseerde uitspraak van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI), dat is gepubliceerd op de website van de vereniging van universiteiten VSNU. NRC Handelsblad, dat dinsdag over de kwestie schreef, schrijft op basis van documenten dat het gaat om hoogleraar Jens Förster. Ook UvA-onderzoeker Markus Denzler werkte volgens de krant mee aan de publicatie.

De UvA riep in september 2012 een eigen integriteitscommissie in het leven na een klacht over drie artikelen van Förster. Twee waren van zijn eigen hand, een derde had hij samen met Denzler geschreven. De commissie stelde voor in de tijdschriften te laten publiceren dat er vraagtekens te plaatsen waren bij de artikelen.

Dat oordeel ging de klager echter niet ver genoeg. Het daarop ingeschakelde LOWI stelt de klager nu in het gelijk wat het gezamenlijke artikel betreft. De conclusie dat er gemanipuleerd moet zijn met onderzoeksgegevens wordt 'onontkoombaar geacht'.

Over de twee andere artikelen van Förster bevat het recente besluit van de UvA geen informatie. De publicaties vertonen echter identieke afwijkende patronen, meldt de klager aan de krant. Förster en Denzler reageren niet op per e-mail gestelde vragen van NRC.

Eerste zonsverduistering van het jaar te zien

Hemeltuurders kunnen dinsdag de eerste zonsverduistering van het jaar bewonderen. Helaas is het natuurfenomeen alleen in zeer zuidelijke gebieden waar te nemen.

De zonsverduistering is rond twee uur 's middags te zien in Australië, Antarctica en het zuiden van de Indische Oceaan. Het is echter niet de enige van het jaar. In oktober worden we opnieuw getrakteerd op een gedeeltelijke zonsverduistering. Dan is het fenomeen op meer plaatsen te bekijken.

Manifest voor verbod consumentenvuurwerk

Diverse artsenorganisaties en belangenverenigingen ondertekenen woensdag een manifest waarin zij pleiten voor een vuurwerkverbod. Er vallen in hun ogen te veel slachtoffers en de schadepost voor de maatschappij is te hoog.

Ondanks alle voorlichtingscampagnes vallen er ieder jaar slachtoffers, stellen de organisaties in een persverklaring. "Ook tijdens afgelopen jaarwisseling. Voor tien mensen is 2014 begonnen met het verwijderen van een oog, diverse mensen leven verder zonder een hand of zelfs zonder een arm." Tijdens de afgelopen jaarwisseling viel één dode, een 51-jarige man die vermoedelijk in de weer was met zwaar verboden vuurwerk.

Het pleidooi is om voortaan grote, professionele vuurwerkshows te organiseren waar iedereen op een veilige manier van kan genieten en waardoor de miljoenen euro's schade tot het verleden behoren. Een verbod op consumentenvuurwerk resulteert volgens de ondertekenaars zeker in een forse daling van het aantal slachtoffers.

De organisaties die het manifest ondertekenen zijn: oogartsenvereniging NOG, jeugdartsenclub AJN, Vision 2020, de vereniging van optometristen, het Oogzorgnetwerk, Oogziekenhuis Rotterdam, de vereniging van orthoptisten, Koninklijke Visio en de Stichting aangepast lezen.

De gemeente Hilversum maakte eind vorige week bekend dat het geen vuurwerk meer toestaat rond de jaarwisseling. Burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) wil het verbod dat geldt voor het centrum van zijn gemeente opnemen in de algemene plaatselijke verordening. Als alternatief kom er een vuurwerkshow.

Israël bouwde meer nederzettingen tijdens overleg

Israël heeft tijdens de vredesbesprekingen met de Palestijnen de bouwwerkzaamheden in nederzettingen in Palestijnse gebieden met vierhonderd procent opgevoerd. Dat heeft de antinederzettingengroep Vrede Nu dinsdag gezegd op de dag dat de deadline voor het vredesoverleg afloopt. Volgens de groep werden er plannen voor de bouw van bijna 14 duizend woningen goedgekeurd.

Volgens Vrede Nu werden er plannen gemaakt of offertes uitgegeven om 13.851 woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Dat is vier keer zo veel als de afgelopen jaren. Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, die als bemiddelaar optrad, had negen maanden uitgeschreven waarin de Palestijnen en Israël de voorwaarden van een vredesverdrag bepaald moesten hebben. Donderdag staakte Israël de besprekingen nadat de Palestijnse premier Mahmoud Abbas een akkoord had gesloten met Hamas. De gesprekken waren al doodgebloed zonder dat op enig belangrijk punt vooruitgang was geboekt.

Kansenparels gevlucht naar Marokko

Uit een interview in Trouw blijkt dat verschillende kansenparels die behoorden bij de Haagse jeugdbende Beresteinlaangroep, gevlucht zijn naar Marokko, bericht het Algemeen Dagblad. De politie pakte in januari na een onderzoek diverse lichtgetinte bontkraagprinsjes op. Om strafvervolging te ontlopen besloten diverse andere leden van de club om hem te smeren naar Marokko.

Een van de vluchtelingen is de 22-jarige Chalid die in een telefonisch interview laat weten nog steeds bang te zijn voor vervolging. Maar nog veel meer vreest hij zijn matties en dat die hem als 'snitch', een verrader, zullen zien. Daarom wilde hij ook eigenlijk liever niet met zijn naam in de krant.

Hij verhaalt verder dat de familie in Marokko hem met open armen heeft ontvangen nadat ze vooraf ingelicht waren over het hoe en waarom van zijn komst. Of de forse hoeveelheid cadeaus die hij meenam voor de liefhebbende zorgzame familie in Marokko een grote rol speelt is niet duidelijk. Wel ervaart hij een enorme rust, nu hij in Marokko verblijft. 'Het lijkt wel een vakantie', zegt hij lachend.

Het gebeurt wel vaker dat criminele Marokkanen in Marokko helemaal tot rust komen en soms zelfs het rechte pad weervinden. Zo was Ali B al eerder genezen van criminaliteit en verslavingen na een verblijf in het thuisland.

Savefiles van Destiny over te zetten naar next-gen

Bungie heeft laten weten dat je met een gerust hart Destiny op je PlayStation 3 of Xbox 360 kunt spelen tot je een Xbox One of PlayStation 4 hebt staan.

Jouw progressie in Destiny kun je namelijk eenvoudig meenemen naar de next-gen console. Als Xbox 360 bezitter moet je dan wel overstappen naar een Xbox One en als PlayStation 3 bezitter moet je wel de PlayStation 4 in huis halen wil je jouw progressie naar next-gen mee kunnen nemen.

Op een na snelste marathonloopster ooit twee jaar geschorst

Marathonloopster Liliya Shobukhova heeft een schorsing van twee jaar aan haar broek gekregen. Bij de Russische werden abnormale waarden gemeten in haar bloedpaspoort. De schorsing is met terugwerkende kracht op 24 januari 2013 ingegaan.

Alle resultaten van Shobukhova vanaf oktober 2009 worden geschrapt. Dat betekent dat haar zeges op de marathon van Chicago in 2009, 2010 en 2011 afgenomen worden, evenals de overwinning in de marathon van Londen van 2010.

In 2011 liep ze in Chicago naar een tijd van 2:18.20 uur, de vierde tijd ooit gelopen. Alleen wereldrecordhoudster Paula Radcliffe was - drie keer - sneller dan de Russische. Shobukhova heeft ook de Europese records op de 5000 meter outdoor en 3000 meter indoor in handen, maar die blijven wel staan.

Opvallend is dat Aselefech Mergia uit Ethiopië nu winnares is van de marathon van Londen in 2010. Ze eindigde als derde, maar schoof al eerder op naar plek twee door het schrappen van de betrapte Inga Abitova. Nu is ook Shobukhova weg uit de lijst.

Utrechtse gemeenten luiden noodklok om jeugdzorg

Door de verschuiving van de jeugdzorg naar de gemeenten komt de regio Zuidoost Utrecht komend jaar zeker vijftien miljoen euro tekort. De zorg aan kinderen dreigt daardoor in gevaar te komen. Dat schrijven de vijf gemeenten, die samen de regio Zuidoost vormen, dinsdag in een brandbrief aan verantwoordelijk staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

In deze regio staan veel jeugdinstellingen waar ook kinderen uit andere regio's worden behandeld. Het budget dat de gemeenten voortaan krijgen is echter gebaseerd op het aantal kinderen uit deze gemeenten.

"Het toegekende budget voor onze regio is daardoor in grote mate onvoldoende", staat er in de brief. Volgens de gemeenten vormen deze problemen een 'ernstige bedreiging' voor de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten. "Het is voor ons op dit moment onmogelijk tot zinvolle afspraken te komen met de zorgaanbieders."

De gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist willen dat Van Rijn 'hun budget zo spoedig mogelijk' herziet. Volgens de gemeenten kan anders 'de continuïteit van de jeugdzorg' niet worden gegarandeerd.

Op dit moment zijn de provincies samen met de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Vanaf volgend jaar worden die taken volledig overgeheveld naar de gemeenten.

Vuur aan schenen banken in stresstest ECB

Europese banken moeten de komende maanden tijdens de stresstest bewijzen dat ze extreme economische klappen kunnen opvangen. Dat blijkt uit de testscenario's die de Europese bankenautoriteit EBA dinsdag heeft gepubliceerd. In het zwaarste scenario krijgen de banken onder meer te maken met een daling van de huizenprijzen van 21 procent.

De banken moeten tijdens de stresstest laten zien dat ze bij zware tegenvallers tussen nu en 2016 het hoofd boven water kunnen houden. Naast de daling in huizenprijzen, krijgen de banken in het zware scenario ook te maken met val van de aandelenmarkt met ruim negentien procent en hoge werkloosheid.

Bovendien wil de EBA zien hoe banken omgaan met een economische groei die in 2016 zeven procent lager ligt dan op dit moment wordt verwacht, sommige munteenheden in de Europese Unie inzakken en de inflatie veel lager uitvalt dan nu wordt verwacht. Het is volgens financieel persbureau Bloomberg daarmee de zwaarste test die Europese banken tot op heden hebben moeten doorstaan.

De stresstest voor banken moet eind november zijn afgerond. Dan wordt de Europese Centrale Bank (ECB) verantwoordelijk voor het toezicht op de 130 grootste banken in de eurozone. Het verschuiven van die toezichtsfunctie is een van de delen van de bankenunie, naast een spaargeldgarantiefonds en een saneringsmechanisme voor banken in nood.

Meer geld voor deelnemers Wimbledon

Het prijzengeld van Wimbledon gaat dit jaar opnieuw omhoog. Dat heeft de All England Lawn Tennis Club dinsdag bekendgemaakt. Het totale prijzengeld stijgt met 2,5 miljoen pond naar 25 miljoen pond. Dat is meer dan 30 miljoen euro. De enkelspelkampioenen krijgen daarvan elk 1,76 miljoen pond, ruim 2,1 miljoen euro. Dat is tien procent meer dan vorig jaar.

De grootste stijging komt, net als de voorgaande jaren, ten goede van de spelers die al vroeg in het toernooi worden uitgeschakeld. Spelers die het kwalificatietoernooi niet overleven krijgen 12,5 procent meer prijzengeld. In de eerste drie rondes van het hoofdtoernooi krijgen de spelers ten minste 12,5 procent meer. Daarna stijgt het bedrag dat de tennissers en tennissters winnen met minimaal tien procent.

Anderhalf jaar schorsing voor Letse ijshockeyer

De Letse ijshockeyer Vitalijs Pavlovs is door de internationale ijshockeybond IIHF voor anderhalf jaar geschorst. De 24-jarige aanvaller van Dinamo Riga werd tijdens de Olympische Spelen in Sochi betrapt op het gebruik van methylhexanamine, een verboden stimuleringsmiddel.

Pavlovs voorkwam een tweejarige schorsing. Hij heeft volgens de IIHF wel al stappen ondernomen om te kijken of de door hem genomen voedingssupplementen geen verboden middelen bevatten. Dat bleek echter niet genoeg.

De zaak van Pavlovs' landgenoot Ralfs Freibergs wordt nog behandeld. Freibergs werd wel voorlopig geschorst door de IIHF zodat hij volgende maand niet mag meedoen aan het WK in Wit-Rusland. Freibergs werd bestraft op een steroïde.

Irak maakt zich op voor zware verkiezingen

De Iraakse bevolking gaat woensdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Het worden de eerste verkiezingen sinds het Amerikaanse leger zich in 2011 uit het land terugtrok. Verwacht wordt dat de coalitie van zittend premier Nouri al-Maliki zal winnen. Extremisten hebben gedreigd de verkiezingen met aanslagen te verstoren en er wordt dan ook gevreesd voor veel geweld.

In totaal mogen 22 miljoen kiesgerechtigden hun stem uitbrengen. De sjiitische al-Maliki, die sinds 2006 het land regeert, presenteert zich tijdens de verkiezingscampagne als een sterke leider die de chaos en het geweld in Irak kan beteugelen. De premier beweert dat dankzij zijn beleid Irak verenigd blijft als een land en niet langs sektarische lijnen uiteen is gevallen.

Daar zijn critici van al-Maliki het niet mee eens. Volgens hen houdt de sjiitische kliek van Al-Maliki alle macht in handen en wordt de soennitische oppositie monddood gemaakt. Hierdoor zou de kloof tussen beide islamitische stromingen juist worden uitvergroot. Wijken waarin zowel sjiieten als soennieten wonen worden schaars en gemengde huwelijken dreigen uit te sterven. De spanningen tussen soennitische en sjiitische militanten zijn de laatste tijd ook hoog opgelopen. Onder Saddam Hoessein bekleedden juist soennieten decennialang de belangrijkste posities binnen de Iraakse regering.

"Nu de verkiezingen voor de deur staan horen we ineens weer van de politici", zegt kapper Zeid Ibrahim Ahmed uit Bagdad. "Maar ze hebben ze de afgelopen vier jaar niets zinnigs uitgevoerd. De enige verandering die we mogelijk na de verkiezingen zullen zien is dat de situatie nog slechter wordt."

Terroristen hebben aangekondigd de verkiezingen te zullen ontregelen. Onder meer de Islamitische Staat van Irak en de Levant, de Iraakse tak van Al-Qaida, heeft de afgelopen weken verscheidene aanslagen gepleegd. Vrijdag kwamen zeker 33 mensen om bij een bomaanslag op een sjiitische partijbijeenkomst. Maandag stierven meer dan twintig mensen bij een serie bomaanslagen op stembureaus. De veiligheidsmaatregelen zijn in de aanloop naar de verkiezingsdag flink opgeschroefd.

Kiev: Janoekovitsj stal 23 miljard euro

De verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de zijnen hebben voor meer dan 23 miljard euro aan tegoeden verduisterd. Dat heeft de Oekraïense procureur-generaal Oleh Machnitski gezegd in een interview met de Financial Times.

In Londen wordt dinsdag een bijeenkomst gehouden om te bespreken hoe Oekraïne de verdwenen miljarden kan terughalen. Machnitski beticht Rusland ervan criminelen onderdak te bieden. "De Russische Federatie houdt criminelen verborgen zoals Janoekovitsj, Psjonka en Zachartsjenko", aldus Machnitski. Viktor Psjonka was procureur-generaal onder Janoekovitsj en Vitali Zachartsjenko was minister van binnenlandse zaken.

Machnitski benadrukt dat bijna alle landen meewerken met het Oekraïense onderzoek naar het verduisterde geld, inclusief landen die bekendstaan om hun strikte bankgeheim, zoals Zwitserland en Liechtenstein. Eind 2012 kreeg Kiev bijvoorbeeld te horen dat er bijna anderhalf miljard euro uit Oekraïne op Zwitserse bankrekeningen stond.

Economisch sentiment Nederland daalt

Bedrijven en consumenten hadden in april iets minder vertrouwen in de Nederlandse economie dan een maand eerder. De index voor het economisch sentiment zakte deze maand naar een stand van 99,3, zo blijkt dinsdag uit cijfers van de Europese Commissie. Een stand van 100 is het gemiddelde vertrouwen van de afgelopen 24 jaar.

Vorige maand kwam het vertrouwen van bedrijven en consumenten nog voor het eerst in lange tijd boven die grens uit. De index voor Nederland kwam toen uit op 100,3. Met de terugval volgt het Nederlandse sentiment dat in andere eurolanden. De index voor de eurozone daalde namelijk eveneens, van 102,5 naar 102, aldus de commissie.

Het vertrouwen ligt in de eurozone nog altijd lager dan in de gehele Europese Unie, waar de graadmeter voor economisch sentiment in april uitkwam op 106,2. Dat is ruim hoger dan de stand van 105,3 in maart. Onder meer in Hongarije en Slowakije maakte het vertrouwen bij bedrijven en consumenten een forse sprong ten opzichte van vorige maand.

Berlijn bekritiseert Schröder na feesten met Poetin

De Duitse regering wil zich distantiëren van voormalig bondskanselier Gerhard Schröder. Hij zou hebben gefeest met de Russische president Vladimir Poetin, terwijl Duitsland en Rusland op gespannen voet staan door de crisis in Oekraïne. Dat heeft een bron bij de Duitse regering dinsdag gezegd.

Schröder was maandag op een bijeenkomst in Sint-Petersburg voor Nord Stream AG, het bedrijf dat een gaspijpleiding aanlegt van Rusland naar West-Europa. De oud-regeringsleider is bestuursvoorzitter van het bedrijf. Na de bespreking was er een feest voor Schröders zeventigste verjaardag dat werd bijgewoond door Poetin. De Duitse krant Die Welt toonde een foto van een vriendschappelijke omhelzing van het tweetal. Ook bestuursvoorzitter van Gazprom Aleksej Miller was van de partij. Schröder was niet namens de Duitse regering in Rusland.

Schröder was bondskanselier van 1998 tot 2005 en goede vrienden met Poetin. Hij noemde de Russische president eerder een 'loepzuivere democraat'.

Tornado's eisen levens in zuiden VS

Na enkele centraal gelegen staten zijn maandag ook de Amerikaanse staten Alabama en Mississippi getroffen door tornado's. Zeker elf mensen kwamen om het leven. In Arkansas, Oklahoma en Iowa vielen zondag en maandag zeker zeventien doden. En het gevaar lijkt nog niet geweken.

Tienduizenden mensen in Alabama, Kentucky en Mississippi zitten zonder stroom. Veel mensen zochten maandagmiddag en -avond de bescherming van schuilkelders op, aangezien de nationale weerdienst waarschuwde voor meer meer tornado's gedurende de rest van de nacht.

Zondag trok een tornado van zo'n achthonderd meter breed een spoor van vernieling door de buitenwijken van Little Rock, een stad in Arkansas. Zeker vijftien inwoners van Little Rock lieten het leven. In Oklahoma en Iowa vielen twee doden.

Team Sky wil Tramadol op verboden lijst hebben

Wielerploeg Team Sky is van mening dat het gebruik van de zware pijnstiller Tramadol aan banden gelegd zou moeten worden. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van berichten van oud-renner Michael Barry over veelvuldig gebruik van het middel binnen de ploeg. Sky liet eerder al weten dat het op dit moment geen gebruikt maakt van Tramadol.

Volgens Barry was het gebruik van het middel, dat verslavend kan werken, gemeengoed bij de Britten. De Canadees reed tot en met 2012 drie jaar voor het team. Sky wil nu dat het middel alleen nog maar beschikbaar is via een speciale, door een arts afgegeven verklaring, een zogeheten Therapeutic Use Exemption (TUE).

"Geen van onze renners zou moeten fietsen met Tramadol in zijn lichaam, dat zijn de regels binnen ons team", aldus een woordvoerder. "Team Sky geeft het niet aan haar renners, niet tijdens wedstrijden, niet tijdens trainingen en niet om pijn tegen te gaan. De bijeffecten, zoals duizelig en slaperig worden, zijn wat ons betreft te gevaarlijk voor in het peloton."

Volgens de woordvoerder zouden renners die genoeg pijn hebben om Tramadol te gebruiken simpelweg niet aan de start moeten verschijnen. "Tramadol is niet verboden door de WADA, maar ons standpunt is al twee jaar dat het niet gebruikt zou moeten worden. De volledige medische staf en alle renners zijn daarvan op de hoogte. Het zou alleen via een TUE gebruikt mogen worden als het echt noodzakelijk is."


Yolanthe gaat niet gebukt onder label voetbalvrouw

Yolanthe Sneijder-Cabau ligt er niet wakker van dat ze voetbalvrouw wordt genoemd. "Ik ben uiteindelijk ook met een voetballer getrouwd", vertelt de actrice en presentatrice voor de camera van Novum Nieuws. "Dus prima als je me zo wil noemen."

Sneijder-Cabau vindt wel dat het stempel voetbalvrouw dames tekort doet. "Sommige van die vrouwen hebben vier kinderen, zijn steengoede moeders en huisvrouwen. Die kan je niet vergelijken met iemand die van 09.00 uur tot 17.00 uur een kantoorbaan heeft. Die kan je niet met iemand als ik vergelijken. Ik doe allerlei verschillende projecten. We zijn allemaal andere mensen, hebben een ander leven, maar omdat we met een voetballer getrouwd zijn, krijgen we die naam."

De term voetbalvrouw is volgens Sneijder-Cabau dan ook een beetje raar. "Je hebt het ook niet over een bakkersvrouw of een doktersvrouw. Dan zou je Wesley een actricesman moeten noemen", grapt de 29-jarige actrice en presentatrice. "Dat zou je ook niet zo snel zeggen."

Het imago dat aan een voetbalvrouw wordt gekoppeld, klopt eveneens niet volgens Sneijder-Cabau. "Het is niet zo dat ik thuis in een mooi jurkje op de bank zit te wachten tot m'n man thuiskomt. Of dat ik even met zijn creditcard ga winkelen. Ik heb gewoon een normaal leven. Ik moet ook hard werken. Ook ik heb m'n mindere dagen."

Met haar SBS-docusoap Yolanthe wil Sneijder-Cabau laten zien dat haar leven anders is dan veel mensen denken. "Mensen zien mij in glamourblaadjes en op televisie. In een mooi jurkje, altijd in de make-up, maar dat is natuurlijk niet mijn leven. Zo word ik niet wakker."

Ook hoopt Sneijder-Cabau jonge meisjes die naar haar opkijken een realistisch beeld mee te geven. "Ze schrijven me vaak: ik wil zijn zoals jij, jij bent perfect. Helaas, dat ben ik niet, niemand is dat."

Sneijder-Cabau wil de meiden optimisme meegeven. "Dingen komen mij niet aanwaaien. Ik ben aan het werk, ben ambitieus en wil iets maken van mijn sieraden. Dat is een lange weg met ups en downs, maar ik blijf doorgaan. Dat is mijn instelling, ik ben heel optimistisch. Dat wil ik meegeven aan die meisjes die naar mij opkijken. Het is niet allemaal zo makkelijk als het lijkt."

Medewerker FC Utrecht op non-actief om ontucht

Een 28-jarige medewerker van voetbalclub FC Utrecht is op non-actief gesteld omdat hij verdachte is in een zedenzaak. Dat heeft zijn werkgever dinsdag laten weten.

"Zolang de zaak onder de rechter is, staat deze persoon op non-actief", zegt Arnoud Miltenburg van sportmarketingbureau Sportfive. De medewerker is namens het bedrijf gedetacheerd bij de voetbalclub.

De lokale nieuwszender RTV Utrecht weet te melden dat de man wordt verdacht van ontucht met zeker drie tieners. Tijdens een jeugdkamp in augustus 2010 zou de man twee jongens en een meisje naakt hebben laten rondlopen en met elkaar hebben laten zoenen.

De medewerker onderhoudt voor FC Utrecht onder meer de contacten met sponsoren.

Jeugdspeler FC Groningen (18) overleden

Reinier de Groene, jeugdspeler van FC Groningen, is op achttienjarige leeftijd overleden bij een noodlottig ongeval. Volgens De Telegraaf was de jongen aan het vissen in een natuurgebied, toen hij vast kwam te zitten in drijfzand. Op de officiële website van FC Groningen wordt dit niet bevestigd. De club stelt 'diep bedroefd' te zijn na het overlijden van de jeugdspeler.

De Groene was tweedejaars A-junior bij de Groningers. Hij was bezig aan zijn eerste seizoen in dienst van de club. Om stil te staan bij het verlies van de speler, wordt de wedstrijd tussen Groningen B1 en Excelsior B1 van vanavond op een later moment afgewerkt.

Groningen nodigt betrokken spelers, staf, medewerkers en ouders uit om op het trainingscomplex van de jeugdopleiding steun en troost bij elkaar te zoeken.Familie en overige nabestaanden wordt 'heel veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies' gewenst.

Een vervelende afsluiting van het seizoen voor Groningen, dat als hoofdmacht de laatste weken uitstekend presteert in de Eredivisie. De laatste vijf competitiewedstrijden op rij werden gewonnen door de ploeg van trainer Erwin van de Looi.

Belkin wil aanvallen in Frankfurt

Belkin start donderdag in Rund um den Finanzplatz met de ambitie om aan te vallen. Er is geen uitgesproken kopman aangewezen. Dat meldt het wielerteam dinsdag. "We zullen er invliegen", zegt ploegleider Jan Boven. De ploeg staat met zeven Nederlanders en een Belg aan de start in Frankfurt.

Voor Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk en Marc Goos is de eendagskoers een voorbereiding op de Ronde van Italië. De renners zijn net terug van een hoogtestage en moeten nog maar zien hoe het gaat. "Na een hoogtestage heb je altijd wat goede en wat slechte dagen", zegt Kelderman. "Ik hoop dat ik in Frankfurt het goede gevoel kan doortrekken. Ik heb zin om aan te vallen."

Met Lars Boom, Maarten Tjallingii, Tom Leezer, Jos van Emden en de Belg Maarten Wynants doen er ook nog vijf renners mee die na de klassiekers rust hebben genomen en nu weer beginnen. "We gaan donderdag onbevangen de strijd aan en zullen onderweg kijken wie er goed voor staat", laat Boven weten.

[Vid] Spelers Miami Heat steunen collega's LA Clippers

De spelers van Miami Heat hebben maandag hun steun voor hun collega's van Los Angeles Clippers getoond. Voor de wedstrijd tegen Charlotte Bobcats werkten de spelers van Miami hun warming-up af met hun shirts binnenstebuiten. De Clippers-spelers deden dat zondag ook uit protest tegen eigenaar Donald Sterling. Door hun shirts binnenstebuiten aan te doen toonden ze de naam van de club niet.

Afgelopen weekeinde kwamen er geluidsopnamen naar buiten waarop Sterling zich racistisch uitlaat. Hij vraagt zijn vriendin niet te koop te lopen met haar vriendschap met zwarte mensen en ze ook niet mee te nemen naar wedstrijden van de Clippers. Vrijwel alle spelers van de Clippers en coach Doc Rivers zijn zwart.

Rivers herhaalde maandag in een verklaring nog maar eens dat hij en zijn spelers teleurgesteld zijn in Sterling en van slag zijn door diens uitspraken. "Vandaag had ik een vergadering met leden van de organisatie en ook zij zijn kwaad en schamen zich." De fans van de Clippers hebben zich volgens Rivers geweldig gedragen. "We weten dat fans niet weten wat ze moeten doen. We hopen dat ze juichen voor hun spelers en hun team, want dat zullen we altijd blijven."

Rivers benadrukte dat de uitspraken van Sterling veel emoties hebben losgemaakt. "We proberen allemaal te bedenken wat we moeten doen terwijl we dit doormaken. Het is heel moeilijk omdat er veel emoties meespelen. Dit is een heel emotioneel onderwerp, dit is persoonlijk."

Voor Guardiola hangt veel af van Ronaldo en Bale

Voor Pep Guardiola maakt het veel uit of Cristiano Ronaldo en Gareth Bale dinsdag meespelen bij Real Madrid in de halve finale tegen Bayern München. Dat zei de coach van de Duitsers op een persconferentie. "Dat zal de individuele kwaliteit verhogen. Wij moeten erover nadenken hoe we ons team dan gaan neerzetten."

De twee spelers van Real kampten de laatste weken met lichte blessures maar lijken tegen Bayern weer te kunnen spelen. Ronaldo miste een aantal wedstrijden vanwege een knie- en dijbeenblessure. Bale kon een aantal wedstrijden niet helemaal meedoen omdat hij grieperig was.

Guardiola vreest vooral de snelheid van Real. "Ze kunnen heel hard rennen en als wij de bal verliezen moeten we de verdediging goed neerzetten en snel de gaten op het veld dichten." De snelheid is niet het enige sterke punt van de Koninklijke, volgens Guardiola. "In de Spaanse competitie laten ze zien dat ze ook door creatief te spelen veel kansen creëren."

Arjen Robben wil nog niet naar een eventuele finale met Bayern kijken. "We zijn volledig gefocust op de tweede wedstrijd in de halve finale. We spreken nog niet over wat er gebeurt als we de finale halen."

Bayern München moet in de tweede wedstrijd van de halve finale een 1-0 achterstand zien weg te poetsen. De Duitse club is nog altijd op jacht naar een unieke prestatie. Ze kunnen de eerste club worden die de Champions League twee keer achter elkaar wint.

President Zuid-Korea maakt excuses voor bootramp

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft excuses gemaakt voor de zwakke reactie van de regering op het zinken van de veerboot Sewol. Door de ramp zijn meer dan driehonderd mensen om het leven gekomen of vermist.

Park zei tijdens een bijeenkomst van het kabinet dat het land 'veel dierbare levens heeft verloren door het ongeluk'. "Ik maak mijn excuses naar het volk, ik voel me zeer bezwaard", zei ze. Volgens de president had de regering het ongeluk niet kunnen voorkomen, maar waren de eerste reactie op de ramp en de geboden oplossingen 'ontoereikend'.

Duikers zoeken ook dinsdag weer in het scheepswrak naar de nog meer dan honderd vermiste passagiers. Ze hebben te maken met een onrustige zee. Het dodental ligt op dit moment op 193. De meeste slachtoffers zijn studenten die op een schooluitje waren.

Aanhoudingen na dodelijke schietpartij Rotterdam

In Rotterdam zijn maandagavond drie mannen aangehouden voor betrokkenheid bij een dodelijk schietincident waarbij een 29-jarige Rotterdammer omkwam. Dat meldt de politie dinsdag. Het drietal had zichzelf aangegeven omdat ze wisten dat het 'slechts een kwestie van tijd was' voordat ze zouden worden aangehouden, meldt de politie.

Het gaat om een 24-jarige Rotterdammer, een 39-jarige man uit Delft en een 22-jarige man uit Den Haag. De schietpartij vond vrijdag even voor 19.00 uur plaats op de Paul Krügerstraat. Getuigen meldden aan de politie dat ze meerdere schoten hoorden. Hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar konden niets meer voor het slachtoffer doen.

De politie doet nog onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

Politie nog bezig met drugslab in Uden

De politie weet nog niet wie de twee doden zijn die maandag werden gevonden in een drugslaboratorium in Uden. Hun identiteit vaststellen is nu de eerste prioriteit, laat een woordvoerder weten. Het lab, waar dinsdag onderzoek wordt gedaan door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), is maandagnacht ontmanteld.

Tijdens het ontmantelen zijn enkele honderden liters chemisch afval gevonden, meldt de zegsman. "Onze eerste prioriteit is nu achterhalen wie de twee doden zijn", zegt hij. "Daarna kijken we naar de inhoud van het laboratorium." Of het grote aantal drugsvaten wat de afgelopen maanden in Brabant werd gevonden uit het lab afkomstig is, is nog niet duidelijk.

De lijken werden maandag gevonden toen de eigenaar zijn pand aan de Nijverheidsstraat in de Brabantse plaats niet meer in kon. Hij liet de deur open boren, om zo tot de ontdekking te komen dat er twee doden in het pand lagen. Ongeveer tien mensen werden na de ontdekking geëvacueerd.

'Baby vermoorde vrouw Cambodja nog in ziekenhuis'

Het anderhalf jaar oude dochtertje van de in Cambodja vermoorde 31-jarige Nederlandse vrouw ligt nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis. De vader van het kind is inmiddels aanwezig. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten.

De uit Alkmaar afkomstige planoloog en journalist werd maandag dood aangetroffen door een oppas in haar woning in een buitenwijk van de de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. De vrouw is met messteken om het leven gebracht, daarbij raakte ook haar 19-maanden oude dochtertje zwaargewond.

Lokale media melden dat het kindje bij de aanslag zwaar hersenletsel heeft opgelopen. Voor de juiste zorg zou ze hiervoor overgebracht moet worden naar de Thaise hoofdstad Bangkok. Onduidelijk is of dit al is gebeurd. In het kader van de privacy van de familie zegt de woordvoerder hier geen mededelingen over te doen. "Hou het erop dat het kind in het ziekenhuis ligt en de vader daarbij aanwezig is."

Over de motieven van de moord is ook nog geen duidelijkheid. Het ministerie zegt het politieonderzoek verder af te wachten.

Het 31-jarige slachtoffer werkte voor de Verenigde Naties in Cambodja. Ze woonde met haar man en kind in Phnom-Penh. Hij werkt eveneens voor de VN, maar was tijdens de moord niet thuis.

Demmink hoeft geen getuigen te horen

Voormalig topambtenaar Joris Demmink ziet af van het horen van getuigen in de zaak die de stichting De Roestige Spijker heeft aangespannen. Dat laat hij via zijn advocaat Harro Knijff weten in een verklaring.

Demmink, die al jaren wordt beschuldigd van kindermisbruik, stelt dat hij geen behoefte heeft mee te werken aan 'voortzetting van een procedure die inmiddels is verworden tot een media-evenement in een rechtszaal.' De verhoren zijn volgens Demmink onderdeel van een plan dat is opgezet om hem zo veel mogelijk schade te berokkenen, door zijn integriteit en zijn functioneren in twijfel te trekken. Demmink ging in 2012 met pensioen, na een loopbaan van veertig jaar bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De afgelopen weken liet De Roestige Spijker diverse getuigen aan het woord in de rechtbank in Utrecht. De stichting is de zaak begonnen omdat het een film over het misbruik van Demmink wil tonen. Volgens de voormalig topambtenaar is er steeds minder aanleiding om zelf getuigen aan het woord te laten, 'aangezien de afgelopen weken slechts tegenstrijdige verklaringen en ronduit ongeloofwaardige verklaringen hebben opgeleverd.' Het is dus genoeg geweest, besluit Demmink zijn verklaring.

Demmink wordt beschuldigd van het verkrachten van twee destijds minderjarige jongens in Turkije, halverwege de jaren negentig, en stelselmatig kindermisbruik. Hij heeft de aantijgingen altijd ontkend. Onderzoeken leverden tot nu toe geen harde bewijzen op. Via een speciale procedure wisten de twee vermeende slachtoffers vervolging af te dwingen.

Wellicht onderzoek naar salonremise Heracles - Ajax

De aanklager betaald voetbal maakt dinsdag bekend of er een onderzoek wordt gestart naar de salonremise bij de wedstrijd tussen Heracles Almelo en Ajax. Algemeen Dagblad sprak met sportadvocaat Mr. Harro Knijff over de kwestie en de jurist zei het volgende over het duel in Almelo: "De belangen van het voetbal mogen volgens het tuchtreglement niet geschaad worden."

"Ten tweede zou de aanklager kunnen besluiten tot een onderzoek om een maatschappelijke discussie aan te zwengelen. We weten allemaal dat dit niet nieuw is, maar hij zou de vraag kunnen opwerpen: hoort dit bij het voetbal of vinden we dit niet kunnen?", vervolgt Knijff.

Ook oud-scheidsrechter Mario van der Ende werd om zijn mening gevraagd door het medium. Hij vindt in elk geval dat scheidsrechter Pieter Vink geen blaam treft. "Je staat machteloos als scheidsrechter."

"Ik heb het lang geleden wel eens aan de hand gehad bij MVV-FC Utrecht. Zij speelden de bal ook rond. Legde ik het stil en zei: 'Heren, wat gaan wij doen? Zeiden ze doodleuk: Nou, gelijkspelen. Je kunt dus niets doen."

In de loop van dinsdag zal de aanklager betaald voetbal bekend maken of er daadwerkelijk een onderzoek komt naar de wedstrijd in het Polman Stadion. Ajax en Heracles hadden vanaf de 70e minuut weinig intenties meer om het duel te winnen, waardoor Ajax kampioen werd en Heracles was verzekerd van lijfsbehoud.

Cocu weer deels aan het werk

Phillip Cocu wordt langzaamaan weer de oude. De trainer van PSV pakt een deel van zijn werkzaamheden weer langzaamaan op. De hoofdtrainer van PSV onderging eind maart een operatie waarbij een goedaardige tumor uit zijn rug werd verwijderd. Vanaf dat moment richtte Cocu zich volledig op zijn herstel en werden zijn taken overgenomen door assistent-trainer Ernest Faber.

Inmiddels is Cocu weer begonnen met een deel van zijn werkzaamheden, zo laat hij weten aan De Telegraaf. "Ik voel me steeds beter. Soms wil ik nog iets te veel en dan merk ik dat ik wat rustiger aan moet doen”, aldus de oud-international.

Cocu laat zich steeds meer op trainingscomplex De Herdgang zien, waar hij onder meer werkt aan zijn revalidatie. Ook overlegt hij daar weer met technisch manager Marcel Brands over de gang van zaken bij PSV. De trainingen worden tot het einde van het seizoen geleid door Faber.

Het is de bedoeling dat Cocu op 25 juni weer helemaal hersteld is, zodat hij bij de eerste training van het seizoen weer voor de groep komt te staan. Samen met fysiotherapeuten Cees van der Linden, Egid Kiesouw en Arno Philips werkt hij aan zijn herstel.

'Blokkeren hulp aan Syrië is onwettig'

De wijze waarop de Syrische regering humanitaire hulpverleners uit buurlanden de toegang tot het land ontzegt druist in tegen het internationaal recht. Dat zegt een groep van 35 juridische experts in een open brief, die maandagavond verscheen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Syrië eerder opgeroepen hulpverleners toe te laten, maar deze eis is tot dusver genegeerd door Damascus. Miljoenen mensen in Syrië lijden omdat de regering in Damascus en de strijders van de oppositie het internationaal humanitair recht aan hun laars lappen, schrijven de experts in de brief. "Maar deze afgrijselijke situatie wordt verergerd door de onnodig voorzichtige interpretatie van internationaal humanitair recht, waardoor instanties van de Verenigde Naties worden weerhouden van het leveren van grensoverschrijdende humanitaire hulp."

Volgens de experts is er geen wettelijke onderbouwing voor het weren van VN-hulpverleners. Om wettig te zijn moeten dergelijke operaties aan drie criteria voldoen, schrijven de experts, en dat is ook het geval. Ten eerste moet de hulpverlening worden verleend op humanitaire basis door een instantie die onpartijdig is en niet discrimineert bij het verdelen van de hulp. Daar voldoet de VN aan, aldus de brief. Daarnaast maken in veel gebieden waar hulp nodig is de rebellen, en niet de regering, de dienst uit. Als de oppositie de hulpverleners wil toelaten is dat genoeg.

En dan is er nog de derde reden. Onder het internationaal recht mogen partijen in een conflict hulp alleen tegenhouden als dat een legitiem doel dient. Zo mag hulpverlening bijvoorbeeld tijdelijk worden tegengehouden als daar militaire redenen voor zijn, zoals een ophanden zijnde offensief. Hulp weren om tegenstanders te demotiveren, door bijvoorbeeld burgers uit te hongeren of medische zorg te ontzeggen, is echter verboden. Als hulp om deze reden wordt geblokkeerd is instemming van de autoriteiten - in dit geval de Syrische regering - niet vereist.

Aangezien de Verenigde Naties al eerder hebben gesteld dat Syrië hulpverleners om willekeurige redenen weert, is elke vorm van humanitaire hulpverlening in Syrië wettig, zo concluderen de experts. "We roepen de VN op het internationaal humanitair recht te hanteren zodat hulpverlening waarmee levens kunnen worden gered wordt bevorderd in plaats van tegengehouden."

Sponsoren weg bij Clippers door racismeschandaal

Sponsoren van basketbalploeg Los Angeles Clippers trekken zich massaal terug. Al veertien geldschieters willen niet meer met de ploeg worden geassocieerd na de racistische uitspraken van eigenaar Donald Sterling. Die zei in een zaterdag opgedoken geluidopname tegen zijn vriendin dat ze niet met haar vriendschappen met zwarte mensen te koop moest lopen en geen zwarten mee moest nemen naar wedstrijden van de Clippers.

Vier bedrijven, waaronder autobedrijf Carmax, luchtvaartmaatschappij Virgin America en automaker Mercedes-Benz hebben zich teruggetrokken als sponsor. Negen anderen hebben hun sponsorschap opgeschort. Onder die bedrijven zijn grote merken als Samsung, Red Bull en automaker Kia. Treinvervoerder Amtrak stelt dat de deal met de Clippers al af zou lopen aan het einde van het seizoen en beëindigt de overeenkomst nu al.

De bedrijven stellen overigens duidelijk dat ze hun steun aan de club terugtrekken. Deals met spelers, zoals die tussen verzekeraar State Farm en Chris Paul en tussen Red Bull en Blake Griffin blijven gewoon van kracht.

Het is onduidelijk in hoeverre de Clippers direct iets merken van de stap van de bedrijven. De meeste hebben contracten met een vaste looptijd en moeten dus gewoon blijven betalen. Voor die bedrijven is de terugtrekking vooral een kwestie van het beperken van imagoschade door de associatie met de basketbalploeg.

Als de NBA stappen onderneemt tegen de Clippers, zullen de meeste bedrijven ook terugkeren. Gebeurt dat niet, dan heeft de ploeg waarschijnlijk wel een probleem. Hoeveel geld er precies door sponsors wordt betaald, is niet duidelijk.

Stiekema/Varenhorst naar hoofdtoernooi Grand Slam Shanghai

Beachvolleyballers Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst hebben zich geplaatst voor het eerste Grand Slam van het jaar. In Shanghai waren ze in de kwalificatie met 2-0 te sterk voor Øivind Hordvik en Morten Kvamsdal uit Noorwegen.

Alexander Brouwer en gelegenheidspartner Michiel van Dorsten, in Fuzhou goed voor de vijfde plek, zijn als twintigste geplaatst in het hoofdtoernooi, dat woensdag begint.

Bij de vrouwen worden woensdag eerst de kwalificaties gespeeld. Voor Nederland zijn Rimke Braakman en Jantine van der Vlist daarin als zevende geplaatst, tien plaatsen hoger dan Laura Bloem en Marloes Wesselink. Madelein Meppelink en Marleen van Iersel staan als achtste op de lijst in het hoofdtoernooi.

Spaanse werkloosheid loopt weer op

De werkloosheid in Spanje is in de eerste drie maanden van dit jaar opgelopen naar 25,9 procent van de beroepsbevolking. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau INE. In het vierde kwartaal was dat nog 25,7 procent. Het aantal werklozen daalde echter, met 2300 naar 5,9 miljoen mensen.

Dat het aantal werklozen en het werkloosheidspercentage elk in een eigen richting bewegen, komt doordat de Spaanse beroepsbevolking sterker is gekrompen dan het aantal Spanjaarden zonder baan. Een flink aantal Spanjaarden heeft vorig kwartaal de arbeidsmarkt verlaten, waardoor de werkloosheid verhoudingsgewijs toeneemt.

De stijging in werkloosheid duidt erop dat de problemen in Spanje nog steeds niet helemaal voorbij zijn. De verwachting is dat de Spaanse economie vorig kwartaal met 0,4 procent is gegroeid, zo zei de Spaanse centrale bank onlangs. Dat is de sterkste groei in zes jaar tijd. De voorlopige groeicijfers worden woensdag gepubliceerd.

Vrees voor aandachtstekort in onderwijs

Ouders zijn bang dat hun kind minder aandacht krijgt als er meer kinderen met een beperking in de klas komen door de invoering van de Wet passend onderwijs. Uit onderzoek van Centron dat werd uitgevoerd in opdracht van het programma Altijd Wat blijkt dat 61 procent van de ouders die vrees heeft.

Ook is 52 procent bang voor storend gedrag in de klas als er meer 'zorgleerlingen' komen. Desondanks vinden ouders het passend onderwijs wel een goed idee. Zo noemt bijna 60 procent van de ouders kinderen met een beperking 'van toegevoegde waarde voor een reguliere schoolklas'. Ze zijn echter bang dat leraren niet klaar zijn om een kind met een beperking in een normale klas les te geven.

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek schrijft Balans, de oudervereniging van kinderen met een leer- of gedragsstoornis, dinsdag een brandbrief aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD). "Passend onderwijs kán een verrijking zijn. Maar op dit moment zijn de randvoorwaarden, namelijk de handelingsvaardigheid van de leraar en de klasgrootte, nog niet goed geregeld", zegt directeur van Balans Swanet Woldhuis.

De Wet passend onderwijs gaat in op 1 augustus. Elke school moet vanaf die datum een passende plek bieden aan kinderen met een beperking. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen met een leerachterstand, autisme, ADHD of een verstandelijke beperking. Het passend onderwijs moet bijdragen aan meer acceptatie van kinderen met een beperking.

Assistent George R.R. Martin wordt adviseur bij Telltale Games

Telltale Games krijgt advies en hulp bij het ontwikkelen van hun Games of Thrones-spel. Bedenker George R.R. Martin heeft Ty Corey Franck, zijn persoonlijk assistent, naar voren geschoven als adviseur.

Franck gaat Telltale Games van advies voorzien bij de ontwikkeling van een episodisch spel op basis van de A Song of Fire and Ice-boeken van Martin. Over de inhoud van de game en in welk deel van de tijdlijn van de boeken het spel zich gaat afspelen is nog niets bekend.

Overigens is Franck geen complete nitwit die enkel de agenda van George Martin beheert. Hij is onder andere medeschrijver geweest bij het Star Wars-boek Honor Among Thieves en bij het science fiction-boek Leviathan Wakes.

Op welke consoles Game of Thrones uitkomt is nog niet bekendgemaakt. De game zou nog dit jaar moeten uitkomen.

Bodyguard sleept Rihanna voor de rechter

Rihanna heeft 'vreselijk grievende' en 'onware' uitspraken gedaan over Geoffrey Keating, haar voormalige bodyguard. Dat stelt Keating in een aanklacht tegen de zangeres. Hij sleept Rihanna voor de rechter wegens smaad.

Keating was hoofd beveiliging van Rihanna tijdens haar toer tussen oktober 2012 en juli 2013. De zangeres zou beledigende teksten hebben geuit in een e-mail aan Keating en zijn partner en tijdens een telefoongesprek met Keatings zus.

"We nemen deze strijd erg serieus", zegt Keatings advocaat tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De bodyguard stelt dat de opmerkingen zijn reputatie en zijn bedrijf hebben geschaad.

EU maakt bekend welke Russen sancties krijgen

De Europese Unie heeft dinsdag in een officiële publicatie bekendgemaakt welke Russen sancties krijgen opgelegd. Maandag stelde de EU strafmaatregelen in vanwege de rol die Moskou speelt bij de onrust in het oosten van Oekraïne.

De Russische vicepremier Dmitri Kozak wordt gestraft voor zijn rol in het annexeren van het Oekraïense schiereiland de Krim. Ook de chef-staf van het Russische leger Valeri Gerasimov en minister van Krimzaken Oleg Saveljev kregen sancties opgelegd. De strafmaatregelen treffen ook de gouverneur van Sebastopol en meerdere separatisten die gebouwen bezetten in het oosten van Oekraïne.

De regeringsmedewerkers worden volgens een EU-verklaring verantwoordelijk gehouden voor 'het ondermijnen van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne'. Zij mogen niet langer naar een van de 28 EU-landen reizen en de tegoeden die zij in de EU hebben gestald worden bevroren.

De EU heeft met deze extra ronde sancties in totaal aan 48 Russische of pro-Russische personen strafmaatregelen opgelegd. De Unie is de grootste handelspartner van Moskou en is voor een groot deel afhankelijk van Russisch aardgas en olie. Dinsdag dreigde de EU met strengere sancties tegen de Russische financiële en energiesector als het land doorgaat met het zaaien van onrust in Oekraïne

De Verenigde Staten kwamen eerder maandag al met nieuwe sancties tegen Rusland. Zij stelden strafmaatregelen in tegen zeven Russische regeringsmedewerkers en zeventien bedrijven die banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin.

Titanfall-ontwikkelaar richt nieuwe studio op

Vince Zampella, voormalig eigenaar en oprichter van Infinity Ward en mede-oprichter van Respawn Entertainment, heeft een nieuwe ontwikkelstudio opgericht. De studio heet Nuclear Division en gaat zich volledig op de mobiele markt richten.

Zampella blijft overigens gewoon de baas spelen bij Respawn. Hij heeft aangegeven dat de mobiele markt zo hard aan het groeien is, dat het stom zou zijn om deze te negeren. Zampella heeft nog onderzocht of er binnen Respawn een mobiel onderdeel mogelijk was, maar heeft uiteindelijk besloten dat dit niet binnen de bedrijfsstrategie paste.

"It's a device that I play on because I always have it with me", zegt Zampella. "It always connected. You're engaged with it. There's something you can do with that. I'm not saying one is better than the other, in terms of console versus mobile. It's a different gaming experience. Both interest me."

"Mobile is where the eyeballs are at", zegt mede-oprichter Larry Pacey. "There is this whole other marketplace in mobile that can take advantage of innovative creative content. The two of us are starting a new venture to create this."

Momenteel heeft Nuclear Division minder twaalf mensen in dienst, maar er is een groeistrategie naar ongeveer vijftig mensen. Aan welke games de studio op dit moment werkt is niet bekendgemaakt.

Flinke piek in verkoop bedrijfsauto's

De verkoop van bedrijfsauto's in de Europese Unie is vorige maand flink gestegen. In totaal gingen ruim 185.000 nieuwe bestelbusjes, autobussen en vrachtwagens in maart de weg op, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Europese autoverkooporganisatie ACEA. Dat is een toename van meer dan elf procent op jaarbasis.

Het is de zevende maand op rij dat het aantal verkochte bedrijfsauto's toeneemt ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in Spanje nam de verkoop van bedrijfsauto's in maart van dit jaar sterk toe, met een stijging van ruim een kwart. In Italië groeide de verkoop met een slordige zestien procent.

De verkoopstijging was vooral te danken aan de grote vraag naar kleine bestelbusjes, waar de verkoop met 12,4 procent toenam tot bijna 160.000 voertuigen. De verkoop van vrachtwagens steeg nog sterker, met bijna acht procent naar negentienduizend. Autobussen werden daarentegen ruim vier procent vaker verkocht dan in maart 2013. 

[NBA] Miami Heat vaagt Charlotte Bobcats weg

Regerend NBA-kampioen Miami Heat heeft maandag overtuigend de tweede ronde van de play-offs bereikt. De ploeg uit Florida won ook de vierde wedstrijd van Charlotte Bobcats. In Charlotte werd het, mede dankzij 31 punten van LeBron James, 109-98. In de serie werd de eindstand 4-0.

Miami is de eerste ploeg in de tweede ronde van de NBA play-offs. Toronto Raptors of Brooklyn Nets wordt de volgende tegenstander. De ploegen staan na vier duels op 2-2. Brooklyn Nets is een angstgegner voor Miami. Tijdens het reguliere seizoen wonnen de Nets alle zes ontmoetingen.

San Antonio Spurs trok in de Texaanse tweestrijd met Dallas Mavericks de stand gelijk tot 2-2. In Dallas werd het 93-89 voor de bezoekers. Atlanta Hawks kwam weer op voorsprong tegen Indiana Pacers: 3-2. In Indianapolis wonnen de Hawks met 107-97. Donderdag kunnen de Hawks de serie in eigen huis beslissen.

'Hilversumse moskee wil eigen holocaustherdenking'

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes (PvdA) wil voorkomen dat een lokale moskee tijdens de dodenherdenking op 4 mei een zogenoemde 'schaduwholocaust' van Palestijnen herdenkt. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. Tegen de herdenking zijn volgens de krant ruim veertig bezwaren ingediend. Volgens Broertjes zou de bijeenkomst gevoelig liggen.

"Zowel wat betreft inhoud als timing", zegt hij tegen de krant. De gemeente en politie zijn in overleg met het moskeebestuur om de herdenking te verplaatsen. Tijdens de bijeenkomst in moskee Al-Amal wordt de 'etnische zuivering van Palestina' herdacht, zoals de moskee de vorming van de staat Israël in 1948 noemt.

"Op 4 mei herdenken wij de doden. De doden van de Holocaust. De schaduwholocaust. De slachtoffers van de etnische zuivering van Palestina en de slachtoffers van de onrechtmatige bezetting die daarop volgde", staat te lezen in een verklaring. "Op deze dag openen wij een van de zwartste bladzijden van onze geschiedenis."

GGD doet onderzoek naar misstanden in prostitutie

De GGD in Amsterdam is een onderzoek begonnen onder klanten van prostituees die in de hoofdstad achter de ramen, in clubs en bij escortbedrijven werken. Doel van het onderzoek is een gezondere prostitutiesector en het aan het licht brengen van misstanden en mensenhandel.

Klanten kunnen op de website van de gezondheidsdienst een vragenlijst invullen waarin verschillende onderwerpen aan bod komen. De vragen zijn soms erg persoonlijk, maar de GGD zegt dat deelname anoniem is. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd hoelang de duur van het laatste prostitueebezoek was en of de handelingen met of zonder condoom zijn verricht.

Verder wordt gevraagd waarom een prostituee werd bezocht en waar de keuze door werd bepaald. Ook worden flink wat vragen over misstanden in de sector gesteld. Bijvoorbeeld of een klant ooit het vermoeden heeft gehad dat een prostituee onder druk werkte en zo ja, waarom hij dat denkt en of hij van plan is om hiervan melding te doen.

Behalve bij klanten wordt ook bij de prostituees zelf een korte vragenlijst afgenomen. Ook worden ze geïnterviewd over hun klanten. De GGD voert het onderzoek uit in opdracht van het Programma Prostitutie Amsterdam van de gemeente. Het programma heeft als doelstelling om de situatie van prostituees op de Wallen te verbeteren.

Aan de hand van de resultaten van het GGD-onderzoek wil de gemeente specifieke maatregelen nemen om misstanden te signaleren en te melden. Het onderzoek loopt tot eind van het jaar.

Volgende Dragon Quest in de maak

Square Enix is aan het werk aan de volgende Dragon Quest-game. Bedenker Yuji Horii heeft dit bevestigd tijdens de Niconico Super Conference 3 afgelopen weekend. Meer informatie dan dit gaf Horii echter niet.

Ervan uitgaand dat de nummering in de Dragon Quest-games wordt doorgezet, dan zou dit Dragon Quest XI moeten worden. De meest recente game is de mmo Dragon Quest X, die enkel nog in Japan beschikbaar is.

Het lijkt er overigens op dat Yuji Horii enigszins zijn mond voorbij heeft gepraat. Uit verschillende berichten blijkt dat mede-ontwikkelaars Yosuke Saito en Anzai Takashi na de uitspraak een bijzonder verraste blik vertoonden. Dit zou kunnen betekenen dat de onthulling veel eerder dan gepland is gedaan. Dit zou ook het gebrek aan verdere details rondom de game kunnen verklaren.

Dragon Quest X

Bijna duizend dopingcontroles tijdens WK voetbal

Tijdens het WK voetbal in Brazilië zullen komende zomer bijna duizend dopingcontroles plaatsvinden. Dat zegt Michel D'Hooghe, voorzitter van de medische commissie van FIFA, tegenover INSIDEworldfootball.  

Alle geselecteerde spelers, 736 in totaal, moeten buiten de wedstrijden om urine- en bloedstalen afgeven. Daarnaast worden na elke wedstrijd twee spelers van beide teams geselecteerd om tests te ondergaan. Volgens D'Hooghe zal getest worden op EPO, menselijk groeihormoon (hGH) en anabole steroïden.

In Brazilië zullen voor het eerst op een WK gegevens, verkregen tijdens de tests, worden opgeslagen om er een biologisch profiel van de spelers mee op te bouwen. Data van de vorige drie WK's voor clubs en van de Confederations Cup in 2013 wordt daar al voor gebruikt.

D'Hooghe zegt verder ook dat de stalen van het WK in Brazilië acht jaar bewaard zullen worden, om deze later opnieuw te kunnen testen mocht dit nodig geacht worden.

Aan de controles zijn wel veel kosten verbonden. Zo moet FIFA bijna een kwart miljoen euro extra betalen om alle stalen naar Zwitserland te laten vliegen. Daar zullen ze in Lausanne getest worden, omdat Brazilië sinds vorig jaar geen geaccrediteerd laboratorium meer heeft.

Koeriersbedrijf DHL zal de taak van het vervoeren van de stalen voor haar rekening nemen. De bedoeling is dat de monsters direct na de wedstrijd opgestuurd worden, in de hoop dat de resultaten bekend zijn voor de volgende wedstrijd van de betreffende teams. Het is echter maar de vraag of dat zal lukken, gezien het feit dat er ook gespeeld wordt in de afgelegen steden Manaus en Cuiabá.

Tafeltennissters kloppen Luxemburg op WK

De Nederlandse tafeltennissters hebben dinsdag hun tweede groepswedstrijd op het WK voor landenteams wel gewonnen. Oranje klopte in Tokio Luxemburg met 3-1.

Britt Eerland boekte in de Japanse hoofdstad een cruciale en zwaarbevochten zege op Sarah de Nutte (3-2), waarmee ze Nederland op 2-1 zette. Li Jiao sleepte het winnende punt vervolgens binnen tegen de hoog aangeslagen Luxemburgse kopvrouw Ni Xialian (3-1).

De formatie van bondscoach Elena Timina was eerder in het toernooi dichtbij een verrassing tegen Zuid-Korea, maar de Aziaten wonnen uiteindelijk met 3-2.

Vicepresident IOC kraakt voorbereidingen Spelen Rio

De vicepresident van het Internationaal Olympisch Comité heeft dinsdag felle kritiek geuit op de organisatie van de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro, die in 2016 moeten plaatsvinden. John Coates noemt de voorbereidingen de slechtste die hij ooit heeft meegemaakt.

Coates maakt deel uit van een coördinatiecommissie van het IOC en is in die hoedanigheid al zes keer naar Rio afgereisd. Het IOC heeft experts aangesteld en een speciale werkgroep gevormd om de organisatie in Rio op de rails te krijgen. Een ongekende stap, aldus Coates, die spreekt van een 'kritieke situatie' in Brazilië.

Star Citizen blijft geld binnenharken

De geldsluizen lijken maar niet te willen sluiten voor Chris Roberts' ruimtesimulator Star Citizen. Na anderhalf jaar geleden een crowdfundingcampagne te zijn gestart heeft Roberts Space Industries een zoveelste doelbedrag behaald. De teller is inmiddels de 43 miljoen dollar gepasseerd.

Met het behalen van dit bedrag gaat de studio nu aan de slag met het bij dit bedrag gestelde stretch goal. Dit is de ontwikkeling van een nieuwe armoursoort, te weten Omni Role Combat Armor (ORC) mk9.

Omni Role Combat Armor (ORC) mk9 Manufacturer: CDS (Clark Defense Systems) The ‘standard’ Marine armor for almost twenty years, ORC armor is prohibitively more expensive than standard-issue infantry body armor used by Army Ground Forces, but the Marines boast far fewer numbers and tend to make compelling arguments to get what they ask for. Clark Defense Systems’ ORC armor is created of composite mesh of fibers reinforced with ablative plates, offering a modest protection against both energy and kinetic weapons. While it doesn’t offer the same protection of the Marines’ proprietary Nail-armor or their SpecOps variants, ORCmk9 armor is a baseline solution for any number of situations the average Marine will encounter on any given day. Besides, in the words of Lt. Col Armin Trask, “you wanna know the best armor? Not getting shot.”

Naast het nieuws van het behalen van dit doelbedrag heeft de studio ook een volgend deel van de videoserie 10 for the chairman uitgebracht. Hierin beantwoordt Chris Roberts vragen die vanuit de community worden gesteld.

Star Citizen komt uit op pc. Een precieze datum is nog niet bekendgemaakt, maar de game zou in 2015 te koop moeten zijn.

Meer dan twintig ontuchtaangiften tegen zwemleraar

Tegen de 28-jarige van ontucht verdachte zwemleraar Jacob V. uit Soest zijn inmiddels meer dan twintig aangiften binnengekomen bij het Openbaar Ministerie. Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad dinsdag. Zo'n 24 kinderen zouden slachtoffer zijn geworden van de man, onder wie meerdere kinderen uit een gezin. V. gaf zwemles in een zwemschool in het Noord-Hollandse Spaarnwoude.

De man, die aan zo'n 190 kinderen les gaf, werd in maart aangehouden en zit sindsdien vast. V. was eerder ook al in beeld als verdachte in een ontuchtzaak die speelde rond een zwembad in de provincie Utrecht. Hij werd toen niet veroordeeld. Ook zat hij in het bestuur van een turnvereniging in Soest.

De vader van een jongetje dat zwemles had van V. beschuldigde de man vorig jaar april al van ontucht. De agent tegen wie hij de beschuldiging uitte, deed echter niets met die melding. De politie heeft daarna toegegeven dat er fouten zijn gemaakt.

In de rechtbank in Haarlem wordt begin juni een pro-formazitting over de zaak gehouden, aldus de krant.

FC Utrecht in gesprek met Adriaanse

Co Adriaanse gaat wellicht aan de slag bij FC Utrecht. De club heeft al een gesprek achter de rug waarin een mogelijke functie is besproken. FC Utrecht neemt na het seizoen afscheid van hoofdtrainer Jan Wouters en de 66-jarige Adriaanse wordt genoemd als zijn opvolger. "Ik heb inderdaad gesproken met Co", laat algemeen directeur Wilco van Schaik weten aan De Telegraaf.

"Het gesprek ging erover wat voor rol Co zou kunnen spelen in het technische beleid van FC Utrecht komend seizoen. We hebben vaker contact met Co, want er is een warme band tussen hem en de club. Dat heeft te maken met het verleden van Co bij FC Utrecht." Adriaanse speelde in de jaren '70 een aantal seizoenen bij de club.

Welke rol Adriaanse bij FC Utrecht gaat vervullen is nog niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen dat hij hoofdtrainer wordt, maar voor die functie is huidig assistent Robbie Alflen ook een belangrijke kandidaat. Wellicht dat Adriaanse als technische man boven Alflen als hoofdtrainer komt te staan.

Utrecht en dan met name voorzitter Frans van Seumeren, is in elk geval zeer gecharmeerd van Adriaanse. "Co is een van de beste technische mensen in Nederland en aan zijn mening hechten we veel waarde", vervolgt Van Schaik. "We willen met fris elan terug naar typisch FC Utrecht-voetbal en zoeken een trainer die daarbij past. Robbie is een belangrijke kandidaat en ik kan zeggen dat we niet zoveel kandidaten hebben."

Politie ontraadt gebruik Internet Explorer

Ook de Nederlandse politie raadt het gebruik van Internet Explorer af. "Gebruik het alleen als het niet anders kan, en in uitgebreide beveiligde modus’’, luidt een waarschuwing op Twitter voor internetgebruikers.

Aanleiding is het grote lek in de browser van Microsoft dat dit weekeinde aan het licht kwam. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse veiligheid waarschuwde maandag al dat het lek, dat volgens makers van beveiligingssoftware al wordt misbruikt door hackers, hele computersystemen infecteren.

Totdat Microsoft een oplossing heeft gevonden doen internetters er daarom goed aan een andere browser te gebruiken, zoals Chrome, Firefox, Safari en Opera. Dit zijn ,,veiliger alternatieven", aldus het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie.

Politie ontraadt gebruik Internet Explorer
Politie ontraadt gebruik Internet Explorer (Foto: ANP)

Pestkoppen trekt 700.000 kijkers

Het omstreden tv-programma 'Project P: Stop het pesten' heeft maandagavond 700.000 kijkers getrokken. Het was voor het eerst te zien bij RTL 5. De makers kregen de afgelopen tijd veel kritiek over de geheime opnames die zijn gemaakt van de pestende scholieren.

Het programma eindigde met het kijkersaantal op een 21e plek in de dinsdag verschenen Dag Top 25 van de Stichting Kijkonderzoek.

Een van de scholen, het Einstein Lyceum in Hoogvliet, stapte met steun van de ouders naar de rechter om te voorkomen dat kinderen in beeld komen. De zaak dient 12 mei bij de rechtbank in Lelystad.

RTL5 is vast begonnen met het uitzenden van de andere afleveringen.

Pestkoppen trekken 700.000 tv-kijkers
Pestkoppen trekken 700.000 tv-kijkers (Foto: ANP)

Gezinsuitbreiding Robbie Williams

Robbie Williams verwacht zijn tweede kindje. De zanger heeft de aanstaande gezinsuitbreiding bekendgemaakt via Twitter. Zijn gezin bestaat momenteel uit vrouw Ayda Field en dochter Theodora Rose.

"Ayda en ik zijn dolblij om aan te kunnen kondigen dat Theodora Rose Williams een grote zus gaat worden", heeft de 40-jarige Britse zanger laten weten.

Williams en Field beloofden elkaar vier jaar geleden eeuwige trouw. Hun dochter kwam in 2012 ter wereld.

'Eigen rechtbank veteranen'

In Nederland moet, net als in de Verenigde Staten, een speciale rechtbank komen voor veteranen. Dat stellen advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan, die beide veel militairen in hun klantenbestand hebben, dinsdag in de Volkskrant. Volgens de raadsmannen wordt in het strafrecht op dit moment te weinig rekening gehouden met mogelijke oorlogstrauma's, die de oorzaak kunnen zijn van het misdrijf dat door een veteraan is begaan.

De advocaten stellen dat hun cliënten extra zorg verdienen van de overheid en dat die zorg op dit moment onvoldoende is. Het is echter niet de bedoeling van de advocaten om strafbare veteranen onder hun straf te laten uitkomen. "Maar we zien vaak dat mensen met een schoon verleden en afkomstig uit een goed gezin, delict na delict plegen als ze eenmaal uit dienst zijn. Zaken escaleren zonder dat wordt erkend wat er aan de hand is", zegt Diekstra.

Rechters leggen rapporten van psychiaters en psychologen te gemakkelijk naast zich neer, vinden de raadsmannen. "Evenals ons verweer over een mogelijk oorlogsverleden. Het speelt geen centrale rol. Wij zouden willen dat de rechtbank zo'n opgelopen trauma signaleert en de veteraan behalve een straf ook een behandeling oplegt", stelt Diekstra.

Op dit moment verdwijnen veteranen in het systeem, zegt de advocaat. "We tasten in het duister. Feitelijk gebeurt er niets met ze. De reclassering is er onvoldoende op ingesteld. Ons gaat het er vooral om de veteranen verbeterd terug te krijgen in de maatschappij."

Het Veteraneninstituut laat aan de Volkskrant weten niets in het voorstel van de advocaten te zien.

DTM mogelijk nog dit jaar weer in Zandvoort

De Deutsche Tourenwagen Masters keren mogelijk dit jaar al terug in Zandvoort. Meerdere teams hebben bij promotor ITR aangegeven vanwege de crisis in Oekraïne geen zin te hebben om naar Rusland af te reizen. Op 13 juli staat daar de race in Moskou gepland. Het circuit van Zandvoort staat bovenaan de reservelijst.

Volgens Erik Weijers, directeur van het circuit, loopt er officieel nog niks: "Ik heb formeel nog niks gehoord, maar ook ik heb inderdaad de geruchten meegekregen. Door de korte voorbereidingstijd zou het een grote uitdaging worden om de race hier te houden, maar als het gevraagd wordt zeggen we zeker geen nee."

Dit jaar staat voor het eerst sinds 2001 geen race gepland op het bij veel coureurs populaire circuit in de duinen. Zandvoort werd geschrapt zodat er in China een race gehouden kon worden, een belangrijke markt voor de Audi, Mercedes en BMW.

Noma wederom beste restaurant

Het Deense restaurant Noma is wederom tot beste restaurant ter wereld gekozen door het Britse Restaurant Magazine. Het is de vierde keer dat het etablissement van chefkok René Redzepi de lijst aanvoert. Ook in 2010, 2011 en 2012 werd het restaurant in Kopenhagen tot beste van de wereld bestempeld.

De titel ging vorig jaar naar het Spaanse restaurant El Celler de Can Roca, dat dit jaar op de tweede plaats te vinden is. Het Italiaanse Osteria Francescana maakt de top drie compleet.

Het enige Nederlandse restaurant dat op de lijst te vinden is, is restaurant De Librije van chefkok Jonnie Boer in Zwolle. Het is is te vinden op de 29ste plaats. Een andere Nederlands getinte notering is te vinden op plek 24. Daar staat het restaurant Amber in Hongkong waar de Nederlander Richard Ekkebus de scepter zwaait.

[PD] Celta doet Real Valladolid pijn

Celta de Vigo heeft maandag thuis met 4-1 gewonnen van Real Valladolid. Nolito en Charles scoorden voor rust. In de tweede helft gooide opnieuw Nolito het duel al snel in het slot, waarna het door een eigen doelpunt van Stefan Mitrovic zelfs 4-0 werd. Een goal van Manucho was slechts een kleine pleister op de wonde voor de bezoekers.

Real Valladolid blijft steken op de negentiende plaats in de Primera Division, waardoor degradatie dreigt. De achterstand op Getafe, dat op de veilige zeventiende plaats staat, is drie punten. Valladolid heeft nog wel een duel tegoed ten opzichte van de concurrenten. Celta bezet de tiende stek en is officieel zeker van lijfsbehoud.

[Serie A] Juventus dicht bij titel na zege op Sassuolo

Juventus heeft zijn dertigste landstitel bijna binnen. De ploeg van coach Antonio Conte won maandag met 3-1 bij Sassuolo, waardoor het verschil met nummer twee AS Roma met drie duels voor de boeg acht punten bedraagt.

Simone Zaza zette het door degradatie geplaagde Sassuolo in de stromende regen nog wel op voorsprong, maar in de 35e minuut maakte Carlos Tevez gelijk. Na de pauze bezorgden Claudio Marchisio en Fernando Llorente de Oude Dame drie punten.

Juventus kan het kampioenschap volgende week veiligstellen als Atalanta op bezoek komt. De equipe uit Turijn won dit seizoen nog al zijn thuiswedstrijden in de Serie A.

Ruim 1500 mensen bij herdenkingsdienst Vilanova

In de kathedraal van Barcelona is maandagavond afscheid genomen van Tito Vilanova. De oud-coach van FC Barcelona verloor vrijdag op 45-jarige leeftijd de strijd tegen kanker. Bij de herdenkingsdienst was ook de selectie van de Catalaanse club aanwezig.

"Je zit voor altijd in ons hart en we zullen je nooit vergeten", zei Josep Bartomeu, de voorzitter van de Spaanse kampioen. Ook de dochter van Vilanova, Carlota, nam het woord. "Het beste advies dat mijn vader mij heeft gegeven is dat het leven te kort is om tijd te besteden aan dingen die je niet gelukkig maken."

In totaal waren zo'n vijftienhonderd mensen in de kathedraal aanwezig. Op het plein naast de basiliek was de plechtigheid bovendien op grote schermen te volgen. Zaterdag eerden spelers en fans van FC Barcelona Vilanova al in Camp Nou.

[PL] Arsenal heeft vierde plaats voor het grijpen

Arsenal ligt op koers voor een Champions League-ticket. De ploeg van coach Arsène Wenger was maandag met 3-0 te sterk voor Newcastle United. Daardoor heeft Arsenal de vierde plaats, die recht geeft op de voorronde van het miljoenenbal, stevig in handen. Nummer vijf Everton volgt op vier punten.

In Londen boekte Arsenal zijn derde zege op rij. Laurent Koscielny brak in de 26e minuut de ban. Drie minuten voor rust verdubbelde Mesut Özil de score. De Duitse spelmaker sloeg in de rebound toe, nadat doelman Tim Krul tot twee keer toe een inzet van Olivier Giroud had gekeerd.

Krul voorkwam even later erger door een schot van Santi Cazorla te keren. Aan de andere kant had Newcastle, zonder de geblesseerde Luuk de Jong maar met Vurnon Anita, weinig in te brengen. In de tweede helft velde Giroud het vonnis over de formatie van Alan Pardew, die na een schorsing terugkeerde op de bank.

Zaterdag kan Arsenal de vierde plaats veiligstellen. Bij winst op West Bromwich Albion, kan Everton de Londenaren niet meer passeren.

FOK! wat een weer... Regen- en onweersbuien

Goedemorgen! Het is de laatste dagen vrij lastig om een goede weersverwachting te maken. Doordat er maar weinig wind staat én er zich steeds kleine storingen in onze omgeving bevinden, is het elke dag weer even puzzelen geblazen. Ook vandaag is weer zo'n dag. Er is een grote kans dat er zich vanmiddag flinke regen- en onweersbuien gaan ontwikkelen, maar waar en wanneer is heel moeilijk aan te geven.

De dag begint in het zuiden nog met wat regen, omdat daar buien uit Duitsland binnendreven. Elders is het vanochtend nog op de meeste plaatsen droog. De zon schijnt af en toe en de temperatuur loopt op naar 15 graden in gebieden met bewolking tot 21 graden op plekken waar de zon er goed doorheen komt.

En dan die buien. Die komen er wel, daar maak ik me geen zorgen over. Het zijn meer de locaties die volstrekt onduidelijk zijn. Dit hangt mede af van de temperatuur en de hoeveelheid zonneschijn. Maar de buien die er komen kunnen wel weer zwaar uitpakken en omdat er zo weinig wind staat blijven ze ook lang hangen. Mogelijk komt het dan tot wateroverlast. Hou er dus maar rekening mee. Toch zullen er ook genoeg plaatsen zijn die het gewoon droog houden. Dus het kan vriezen of dooien vandaag.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Reiger
Een paar prachtige natuurfoto's van KlapMongeaul.

Ooie

 Eendjes
Dit is toch ook vertederend?

 

 

Vechten met JoJo's

Voor mensen die de manga JoJo's Bizarre Adventures niet kennen heeft Bandai Namco een tl;dr;-trailer in elkaar gezet, die het verhaal in een notendop uitlegt. De video is alsnog 8 minuten, maar daarna ben je je weer helemaal bij.

JoJo's Bizarre Adventures: All-Star Battle is gebaseerd op de manga met nogal kleurrijke familie JoJo. Blijkbaar zijn carnavalesque kleren hip, ook in de vriendenkring van de familie. Het spel zal alle verhaallijnen bevatten van de manga-serie, maar Bandai Namco heeft voor ons een lange trailer in elkaar gezet om ons enkele verhaallijnen uit te leggen.

JoJo's Bizarre Adventures: All-Star Battle is nu uit in Europa voor PlayStation 3. Een preview is hier te lezen, wij zijn nog even bezig ons door de fighter te worstelen voor een review.


BlackSite: Area 51 op de radar

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft het handelsmerk BlackSite: Area 51 geregistreerd. Met de E3 om de hoek kan het zijn dat de klassieker van Midway Studios een nieuw leven krijgt ingeblazen.

Blacksite: Area 51 kwam uit in 2007 en was de vierde game in de Area 51-franchise. De eerste twee waren in de arcadehal te vinden, inclusief plastic geweer, en in 2005 kwam het derde deel uit op console. 

Midway Studios is vooral bekend als uitgever van Mortal Kombat. Omdat Warner Bros. Interactive Midway Studios in 2009 heeft gekocht voor 33 miljoen dollar kan het ook zijn dat het bedrijf de licentie wil bijwerken in de administratie.

BlackSite: Area 51

Brit kweekt grootste bloemkool ter wereld

Andre van Duin zong het al in 1979 en de Brit Peter Glazebrook kan het nu ook zeggen: "'k Heb hele grote bloemkoole". De 69-jarige man uit Newark kweekte namelijk een bloemkool van bijna 27,5 kilo, oftewel het gewicht van zo'n 20 normale bloemkolen.

Glazebrook behaalde eerder al wereldrecords met de langste biet (6,4 meter), langste pastinaak (6 meter), zwaarste aardappel (8 kilo) en zwaarste ui (4,9 kilo) ter wereld. De bloemkool van Glazebrook is 3 kilo zwaarder dan de vorige recordhouder.

Mocht je dus iemand met een krop sla in een kruiwagen zien lopen, dan is de kans groot dat het Peter Glazebrook is. De Brit weet nog niet welke groente hij nu onder handen gaat nemen voor een nieuw wereldrecord. Wellicht is deze vrouwvriendelijke groente een optie?


Bloemkoole!!!!

'Meisje (14) verzint verkrachting'

Een 14-jarig meisje dat zondagavond meldde dat ze was verkracht in Oost-Souburg, heeft het incident waarschijnlijk verzonnen. De recherche heeft daarover betrouwbare informatie ontvangen van bronnen in de omgeving van het meisje, meldt de politie.

Sinds zondag werkt de politie met zeven rechercheurs aan de zaak. De tiener zou op het fietspad aan het Koopmansvoetpad in de Zeeuwse plaats zijn achtervolgd door twee scooterrijders en tegen de grond zijn gewerkt. Een van hen verkrachtte haar vervolgens, terwijl de ander op de uitkijk stond. Een nog onbekende blonde jongen zou het meisje daarna geholpen hebben.

Het slachtoffer is momenteel niet meer in Nederland, waardoor de politie nu geen gesprek met haar kan voeren. Het onderzoek gaat nog wel door. Zo is politie nog op zoek naar de jongen die het meisje zou hebben geholpen. Ook van de mogelijke daders is nog geen spoor.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.