Demmink hoeft geen getuigen te horen

Voormalig topambtenaar Joris Demmink ziet af van het horen van getuigen in de zaak die de stichting De Roestige Spijker heeft aangespannen. Dat laat hij via zijn advocaat Harro Knijff weten in een verklaring.

Demmink, die al jaren wordt beschuldigd van kindermisbruik, stelt dat hij geen behoefte heeft mee te werken aan 'voortzetting van een procedure die inmiddels is verworden tot een media-evenement in een rechtszaal.' De verhoren zijn volgens Demmink onderdeel van een plan dat is opgezet om hem zo veel mogelijk schade te berokkenen, door zijn integriteit en zijn functioneren in twijfel te trekken. Demmink ging in 2012 met pensioen, na een loopbaan van veertig jaar bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De afgelopen weken liet De Roestige Spijker diverse getuigen aan het woord in de rechtbank in Utrecht. De stichting is de zaak begonnen omdat het een film over het misbruik van Demmink wil tonen. Volgens de voormalig topambtenaar is er steeds minder aanleiding om zelf getuigen aan het woord te laten, 'aangezien de afgelopen weken slechts tegenstrijdige verklaringen en ronduit ongeloofwaardige verklaringen hebben opgeleverd.' Het is dus genoeg geweest, besluit Demmink zijn verklaring.

Demmink wordt beschuldigd van het verkrachten van twee destijds minderjarige jongens in Turkije, halverwege de jaren negentig, en stelselmatig kindermisbruik. Hij heeft de aantijgingen altijd ontkend. Onderzoeken leverden tot nu toe geen harde bewijzen op. Via een speciale procedure wisten de twee vermeende slachtoffers vervolging af te dwingen.