Sponsoren weg bij Clippers door racismeschandaal

Sponsoren van basketbalploeg Los Angeles Clippers trekken zich massaal terug. Al veertien geldschieters willen niet meer met de ploeg worden geassocieerd na de racistische uitspraken van eigenaar Donald Sterling. Die zei in een zaterdag opgedoken geluidopname tegen zijn vriendin dat ze niet met haar vriendschappen met zwarte mensen te koop moest lopen en geen zwarten mee moest nemen naar wedstrijden van de Clippers.

Vier bedrijven, waaronder autobedrijf Carmax, luchtvaartmaatschappij Virgin America en automaker Mercedes-Benz hebben zich teruggetrokken als sponsor. Negen anderen hebben hun sponsorschap opgeschort. Onder die bedrijven zijn grote merken als Samsung, Red Bull en automaker Kia. Treinvervoerder Amtrak stelt dat de deal met de Clippers al af zou lopen aan het einde van het seizoen en beëindigt de overeenkomst nu al.

De bedrijven stellen overigens duidelijk dat ze hun steun aan de club terugtrekken. Deals met spelers, zoals die tussen verzekeraar State Farm en Chris Paul en tussen Red Bull en Blake Griffin blijven gewoon van kracht.

Het is onduidelijk in hoeverre de Clippers direct iets merken van de stap van de bedrijven. De meeste hebben contracten met een vaste looptijd en moeten dus gewoon blijven betalen. Voor die bedrijven is de terugtrekking vooral een kwestie van het beperken van imagoschade door de associatie met de basketbalploeg.

Als de NBA stappen onderneemt tegen de Clippers, zullen de meeste bedrijven ook terugkeren. Gebeurt dat niet, dan heeft de ploeg waarschijnlijk wel een probleem. Hoeveel geld er precies door sponsors wordt betaald, is niet duidelijk.