Manifest voor verbod consumentenvuurwerk

Diverse artsenorganisaties en belangenverenigingen ondertekenen woensdag een manifest waarin zij pleiten voor een vuurwerkverbod. Er vallen in hun ogen te veel slachtoffers en de schadepost voor de maatschappij is te hoog.

Ondanks alle voorlichtingscampagnes vallen er ieder jaar slachtoffers, stellen de organisaties in een persverklaring. "Ook tijdens afgelopen jaarwisseling. Voor tien mensen is 2014 begonnen met het verwijderen van een oog, diverse mensen leven verder zonder een hand of zelfs zonder een arm." Tijdens de afgelopen jaarwisseling viel één dode, een 51-jarige man die vermoedelijk in de weer was met zwaar verboden vuurwerk.

Het pleidooi is om voortaan grote, professionele vuurwerkshows te organiseren waar iedereen op een veilige manier van kan genieten en waardoor de miljoenen euro's schade tot het verleden behoren. Een verbod op consumentenvuurwerk resulteert volgens de ondertekenaars zeker in een forse daling van het aantal slachtoffers.

De organisaties die het manifest ondertekenen zijn: oogartsenvereniging NOG, jeugdartsenclub AJN, Vision 2020, de vereniging van optometristen, het Oogzorgnetwerk, Oogziekenhuis Rotterdam, de vereniging van orthoptisten, Koninklijke Visio en de Stichting aangepast lezen.

De gemeente Hilversum maakte eind vorige week bekend dat het geen vuurwerk meer toestaat rond de jaarwisseling. Burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) wil het verbod dat geldt voor het centrum van zijn gemeente opnemen in de algemene plaatselijke verordening. Als alternatief kom er een vuurwerkshow.