Clippers-eigenaar voor het leven geschorst uit de NBA

Donald Sterling, eigenaar van NBA-team Los Angeles Clippers, is voor het leven geschorst. Dat heeft Adam Silver, de baas van de basketbalbond, dinsdag gezegd tijdens een persconferentie. Sterling raakte eerder in opspraak vanwege racistische uitlatingen.

Sterling is voor de rest van zijn leven niet meer welkom in de NBA, ook niet in kantoren of het stadion van zijn Clippers. Dat betekent dat hij ook nooit meer een NBA-wedstrijd of een training bij mag wonen.

Ook mag hij zich niet meer bemoeien met welke beslissingen rondom het team dan ook, zakelijk of persoonlijk, behalve verkoop van het team. Vergaderingen en elke andere bijeenkomst van de bazen binnen de competitie mag hij niet eveneens meer bijwonen. 

Naast de levenslange schorsing moet Sterling een boete van liefst 1,8 miljoen euro betalen. Dat geld zal gaan naar goede doelen die zich inzetten tegen racisme en andere vormen van discriminatie, gekozen door de NBA en de spelersvakbond.

Tevens wordt Sterling onder druk gezet om de Clippers te verkopen. "Als Sterling zelf niet kiest voor verkoop, zal ik er persoonlijk alles aan doen wat binnen mijn mogelijkheden ligt om te zorgen dat hij het team gedwongen verkoopt", spreekt Silver stevige taal.

Tijdens de persconferentie werd ook bevestigd dat de stem op de inmiddels beruchte geluidsopname daadwerkelijk van Sterling is. Daarin zegt hij onder meer tegen zijn vriendin dat ze geen zwarte spelers mee moet nemen naar wedstrijden van de Clippers.