Hoogleraar UvA manipuleerde onderzoek

Een hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft onderzoeksgegevens gemanipuleerd. Een wetenschappelijk artikel van zijn hand wordt daarom ingetrokken. Dat heeft het bestuur van de universiteit besloten na de uitspraak van een externe integriteitscommissie.

De namen staan niet in de geanonimiseerde uitspraak van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI), dat is gepubliceerd op de website van de vereniging van universiteiten VSNU. NRC Handelsblad, dat dinsdag over de kwestie schreef, schrijft op basis van documenten dat het gaat om hoogleraar Jens Förster. Ook UvA-onderzoeker Markus Denzler werkte volgens de krant mee aan de publicatie.

De UvA riep in september 2012 een eigen integriteitscommissie in het leven na een klacht over drie artikelen van Förster. Twee waren van zijn eigen hand, een derde had hij samen met Denzler geschreven. De commissie stelde voor in de tijdschriften te laten publiceren dat er vraagtekens te plaatsen waren bij de artikelen.

Dat oordeel ging de klager echter niet ver genoeg. Het daarop ingeschakelde LOWI stelt de klager nu in het gelijk wat het gezamenlijke artikel betreft. De conclusie dat er gemanipuleerd moet zijn met onderzoeksgegevens wordt 'onontkoombaar geacht'.

Over de twee andere artikelen van Förster bevat het recente besluit van de UvA geen informatie. De publicaties vertonen echter identieke afwijkende patronen, meldt de klager aan de krant. Förster en Denzler reageren niet op per e-mail gestelde vragen van NRC.