EU maakt bekend welke Russen sancties krijgen

Redactie

De Europese Unie heeft dinsdag in een officiële publicatie bekendgemaakt welke Russen sancties krijgen opgelegd. Maandag stelde de EU strafmaatregelen in vanwege de rol die Moskou speelt bij de onrust in het oosten van Oekraïne.

De Russische vicepremier Dmitri Kozak wordt gestraft voor zijn rol in het annexeren van het Oekraïense schiereiland de Krim. Ook de chef-staf van het Russische leger Valeri Gerasimov en minister van Krimzaken Oleg Saveljev kregen sancties opgelegd. De strafmaatregelen treffen ook de gouverneur van Sebastopol en meerdere separatisten die gebouwen bezetten in het oosten van Oekraïne.

De regeringsmedewerkers worden volgens een EU-verklaring verantwoordelijk gehouden voor 'het ondermijnen van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne'. Zij mogen niet langer naar een van de 28 EU-landen reizen en de tegoeden die zij in de EU hebben gestald worden bevroren.

De EU heeft met deze extra ronde sancties in totaal aan 48 Russische of pro-Russische personen strafmaatregelen opgelegd. De Unie is de grootste handelspartner van Moskou en is voor een groot deel afhankelijk van Russisch aardgas en olie. Dinsdag dreigde de EU met strengere sancties tegen de Russische financiële en energiesector als het land doorgaat met het zaaien van onrust in Oekraïne

De Verenigde Staten kwamen eerder maandag al met nieuwe sancties tegen Rusland. Zij stelden strafmaatregelen in tegen zeven Russische regeringsmedewerkers en zeventien bedrijven die banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin.