Vuur aan schenen banken in stresstest ECB

Europese banken moeten de komende maanden tijdens de stresstest bewijzen dat ze extreme economische klappen kunnen opvangen. Dat blijkt uit de testscenario's die de Europese bankenautoriteit EBA dinsdag heeft gepubliceerd. In het zwaarste scenario krijgen de banken onder meer te maken met een daling van de huizenprijzen van 21 procent.

De banken moeten tijdens de stresstest laten zien dat ze bij zware tegenvallers tussen nu en 2016 het hoofd boven water kunnen houden. Naast de daling in huizenprijzen, krijgen de banken in het zware scenario ook te maken met val van de aandelenmarkt met ruim negentien procent en hoge werkloosheid.

Bovendien wil de EBA zien hoe banken omgaan met een economische groei die in 2016 zeven procent lager ligt dan op dit moment wordt verwacht, sommige munteenheden in de Europese Unie inzakken en de inflatie veel lager uitvalt dan nu wordt verwacht. Het is volgens financieel persbureau Bloomberg daarmee de zwaarste test die Europese banken tot op heden hebben moeten doorstaan.

De stresstest voor banken moet eind november zijn afgerond. Dan wordt de Europese Centrale Bank (ECB) verantwoordelijk voor het toezicht op de 130 grootste banken in de eurozone. Het verschuiven van die toezichtsfunctie is een van de delen van de bankenunie, naast een spaargeldgarantiefonds en een saneringsmechanisme voor banken in nood.