'Eigen rechtbank veteranen'

In Nederland moet, net als in de Verenigde Staten, een speciale rechtbank komen voor veteranen. Dat stellen advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan, die beide veel militairen in hun klantenbestand hebben, dinsdag in de Volkskrant. Volgens de raadsmannen wordt in het strafrecht op dit moment te weinig rekening gehouden met mogelijke oorlogstrauma's, die de oorzaak kunnen zijn van het misdrijf dat door een veteraan is begaan.

De advocaten stellen dat hun cliënten extra zorg verdienen van de overheid en dat die zorg op dit moment onvoldoende is. Het is echter niet de bedoeling van de advocaten om strafbare veteranen onder hun straf te laten uitkomen. "Maar we zien vaak dat mensen met een schoon verleden en afkomstig uit een goed gezin, delict na delict plegen als ze eenmaal uit dienst zijn. Zaken escaleren zonder dat wordt erkend wat er aan de hand is", zegt Diekstra.

Rechters leggen rapporten van psychiaters en psychologen te gemakkelijk naast zich neer, vinden de raadsmannen. "Evenals ons verweer over een mogelijk oorlogsverleden. Het speelt geen centrale rol. Wij zouden willen dat de rechtbank zo'n opgelopen trauma signaleert en de veteraan behalve een straf ook een behandeling oplegt", stelt Diekstra.

Op dit moment verdwijnen veteranen in het systeem, zegt de advocaat. "We tasten in het duister. Feitelijk gebeurt er niets met ze. De reclassering is er onvoldoende op ingesteld. Ons gaat het er vooral om de veteranen verbeterd terug te krijgen in de maatschappij."

Het Veteraneninstituut laat aan de Volkskrant weten niets in het voorstel van de advocaten te zien.