Orphan Black: Governed By Sound Reason and True Religion

Deze review is een recap van Orphan Black, seizoen 2, aflevering 2 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat absoluut spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Orphan Black

Na de spetterende start van het tweede seizoen vorige week houdt Orphan Black de vaart er in de tweede episode stevig in. Sarah is nog steeds op zoek naar haar ontvoerde dochtertje en krijgt nu zelfs hulp van Art Bell, de collega van dubbelganger Beth, die in de pilot van de serie zelfmoord had gepleegd. Allison is ondertussen met haar gezin bij een herdenkingsdienst voor haar overleden buurvrouw en hartsvriendin Aynsley en weet zich daar verrassend goed staande te houden.

Orphan Black s02e02 1

Als Sarah en Art onderzoek doen in een motel wordt Sarah door een mysterieuze figuur meegenomen. In eerste instantie denkt ze dat de man deel uitmaakt van de Proletheans, maar er staat haar een veel grotere verrassing te wachten. De man blijkt namelijk te werken voor Sarah's stiefmoeder Mrs. S. die samen met Sarah's dochtertje ondergedoken is. Art's collega Angela is ondertussen op het spoor gekomen van Helena maar kan niet voorkomen dat de Proletheans haar uit het ziekenhuis halen.

Ook Allison doet een verrassende ontdekking. Ze ontdekt dat haar man Donnie haar nog steeds in de gaten houdt. Cosima doet nog steeds onderzoek naar de vreemde kwaal die ze onder de leden heeft en is zodoende erg blij met het nieuwe laboratorium dat ze van Dr. Leekie heeft gekregen. Cosima maakt echter ook kennis met Rachel Duncan, die net als bijna iedereen op zoek is naar Sarah. Sarah is ondertussen nog bij haar stiefmoeder maar ze heeft nog niet vergeten dat haar natuurlijke moeder haar waarschuwde voor haar stiefmoeder. Als ze verneemt dat Mrs. S. en Kira naar Groot Brittannië willen gaan besluit om ze om er met haar dochtertje vandoor te gaan. Dankzij het hardhandige optreden van haar kranige stiefmoeder slaagt ze daar ternauwernood in.

Orphan Black S02E02 2

Helena is ondertussen aangekomen op de boerderij van de mysterieuze pastoor Henrik Johanssen (Peter Outerbridge). In een kleine gemeenschap, die wel wat doet denken aan Waco of Jonestown ziet Henrik zichzelf als een soort van verlosser. Zo verlost hij Tomas (Daniel Dash), de begeleider van Helena, van zijn taak om voor haar te zorgen door hem met een spijkerpistool door zijn hoofd te laten schieten. Het moge duidelijk zijn, in de wereld van Orphan Black is bijna niemand te vertrouwen.

Waar we in het vorige seizoen zagen hoe de klonen Sarah, Cosima en Allison veel samen moesten werken om de strijd aan te gaan met hun vijanden, staan ze er in dit seizoen elk alleen voor. Het gevaar lijkt nu ook echt van alle kanten te komen. Eerst was er de organisatie van Dr. Leekie en de moordende kloon Helena die het gevaar vormden. Daar is nu dus een kwaadaardige sekte bijgekomen en ook van Sarah's stiefmoeder weten we niet meer helemaal wat haar plannen zijn. Ze laat in deze aflevering van Orphan Black in elk geval goed merken dat er met deze vrouw niet te spotten valt.

Orphan Black S02E02 3

Governed By Sound Reason and True Religion kent een rustigere afsluiting dan de voorgaande episodes. Zo zien we hoe Sarah, samen met stiefbroer Felix en dochtertje Kira, vertrekt met onbekende bestemming. Toch hebben we het gevoel dat dit slechts de stilte voor de storm is. We kijken nu alweer uit naar de aflevering van volgende week.