Geen vervolging voor fatale mishandeling inbreker

Justitie hoeft vier mannen die in 2012 betrokken waren bij de mishandeling van een inbreker in het Amsterdamse Frans Otten Stadion niet te vervolgen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald in een zogeheten artikel 12-procedure die de nabestaanden van de inbreker waren gestart.

Justitie besloot alleen een man uit Oostzaan te vervolgen in de zaak. De zaken tegen de andere verdachten werden geseponeerd omdat van twee van hen niet is vast komen te staan dat ze geweld hebben gebruikt en het geweld van de andere twee geoorloofd was.

De familie van de inbreker was het daar niet mee eens en wilde dat het gerechtshof zou onderzoeken of justitie beslissing terecht heeft genomen. Het hof bepaalde nu dat dat inderdaad het geval is.

Toen de inbreker in november 2012 bij het sportcomplex aan het IJsbaanpad werd betrapt werd hij zwaar mishandeld. Hij lag lange tijd in coma en overleed vorig jaar. De man die wordt vervolgd is een voormalig particulier beveiliger. Hij zou een halsklem hebben toegepast.