Tien Russische sporters geschorst in één dag

De Russische anti-dopingautoriteit RUSADA heeft dinsdag de namen bekend gemaakt van liefst tien Russische sporters die betrapt zijn op het gebruik van verboden middelen. Het gaat daarbij om atleten, gewichtheffers, langlaufers, een biatleet, judoka en een taekwondoka. De jongste is net dertien jaar.

Het nieuws komt op de dag dat topmarathonloopster Liliya Shobukhova geschorst werd. Zij zit echter niet bij de door RUSADA uitgebrachte lijst. Daarin staan wel de atletes Olga en Yelena Plaushanka, een pas vijftienjarige tweeling. Beiden deden vorig jaar nog mee aan de Jeugd Olympische Spelen in Utrecht. Olga werd daar zesde op de 3000 meter, terwijl Yelena goud pakte op de 1500 meter.

Bij de langlaufers gaat het om de twintigjarige Nikita Mashkin en de negentienjarige Arina Kalinina. Zij komen allebei vooral uit in de Russische competities. De geschorste biatleet is Andrey Dubasov, die bij de junioren nog gezien werd als aanstormend talent.

Judoka Anastasia Konkina, twintig jaar oud, is ook een van de geschorste sporters. In oktober vorig jaar werd ze zevende tijdens het wereldkampioenschap voor junioren. Vitaliy Plenkin is de taekwondoka, die net als alle andere sporters gepakt is tijdens de nationale kampioenschappen.

Gewichthefster Diana Mstiyeva en haar mannelijke collega's Oleg Polyakov en Chingiz Dokhshukayev werden eveneens betrapt. Dokshukayev is wellicht het meest schokkende geval, hij vierde nog geen maand geleden pas zijn dertiende verjaardag.

Met de schorsing van de sporters, evenals topper Shobukhova, lijkt het erop dat er in de Russische sport, kort na de Olympische Spelen van Sochi, een grote beerput opengetrokken wordt.