Spaar- en hypotheekrente banken verder gedaald

Ook de afgelopen twaalf maanden zijn de spaar- en hypotheekrentes van banken verder gedaald. De spaarrente nam met ongeveer een half procentpunt af naar 1,37 procent in februari. De hypotheekrente nam af tot gemiddeld 3,52 procent bij nieuw afgesloten hypotheken. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag gemeld.

Nederlandse huishoudens hadden in februari gezamenlijk 280 miljard euro op hun vrij opneembare spaarrekening staan. De totale som van vaststaand spaargeld bedroeg ongeveer vijftig miljard euro, tegen een rente van gemiddeld 2,26 procent.

Sinds 2012 is al een neerwaartse lijn te zien. De spaarrente stond begin dat jaar op iets minder dan 2,5 procent. De hypotheekrente was toen ruim 4,5 procent. De vraag van banken naar financiering en het afgenomen aanbod van spaargeld hebben een rol gespeeld bij de rentedaling.

Huishoudens hadden in februari zo'n 540 miljard euro aan hypotheken uitstaan bij banken. Gemiddeld betaalden ze 4,47 procent rente over hun hypotheek. Ook die rente is afgenomen, maar minder hard dan de spaarrente. Daardoor is het aantrekkelijker voor huishoudens om de hypotheek af te lossen.

Veel Nederlanders deden dat ook. In twaalf maanden nam het spaargeld af met vier miljard euro. Huishoudens hebben het spaargeld volgens de banken gebruikt om extra aflossingen te doen. Een daling is voor Nederlandse begrippen zeer uitzonderlijk, aldus DNB.