FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 februari 2014

Turkse president keurt omstreden internetwet goed

De Turkse president Abdullah Gül heeft de omstreden internetwet die eerder deze maand door het parlement werd aangenomen goedgekeurd. Hij zette zijn handtekening nadat de regering had toegezegd dat twee omstreden artikelen zullen worden aangepast, zo liet hij dinsdag weten via Twitter.

De Turkse telecomautoriteit krijgt door de wet de bevoegdheid om websites die privacy schenden zonder tussenkomst van een rechter te blokkeren. Daarnaast worden internetproviders verplicht data over hun klanten twee jaar lang te bewaren en beschikbaar te stellen als de autoriteiten daar om vragen.

De Europese Unie, waar Turkije op termijn deel van wil uitmaken, noemt de wet 'een stap achteruit' voor de persvrijheid. De regering verwerpt de beschuldigingen van censuur en zegt enkel de privacy van mensen te willen beschermen.

Gül zei dat de voorstellen om de wet te amenderen woensdag door de regering bij het parlement worden ingediend.

Grote inval bij 'criminele spyshop' Amsterdam

Bij de Amsterdamse spyshop One2spy en in een aantal andere panden zijn dinsdag politie-invallen gedaan. Het zou om een 'crimineel broeinest' gaan. Naast verboden gadgets heeft de sterke arm ook vuurwapens buitgemaakt.

De shop zou 'op alle mogelijke manieren criminelen faciliteren', aldus een politiewoordvoerder tegenover Het Parool. Rond zes uur 's ochtends werden in Amsterdam, Hoofddorp en Den Ilp zeven verdachten van hun bed gelicht.

Bij de aan de Admiraal de Ruyterweg gelegen spyshop zelf werd vanwege het vermoeden van daar aanwezige 'spyware' uiterste voorzichtigheid betracht. "Houd er rekening mee dat niets is wat het lijkt. Noem geen namen, maar spreek elkaar aan met collega", luidde de opdracht aan de agenten. Legerspecialisten hielpen mee bij de actie.

Er werden in totaal dertien personen aangehouden en verscheidene goederen in beslag genomen. Daaronder waren jammers die radiosignalen blokkeren, onder meer van mobieltjes. Waar de wapens werden gevonden is niet bekend gemaakt. Onder de aangetroffen spullen waren naar verluidt een aantal opmerkelijke zaken zoals een stroomstootwapen vermomd als lippenstift. Volgens de politie voorzag de winkel criminelen van allerhande verboden technische snufjes.

[CL] Uitslagen achtste finales heenwedstrijden 18/2/2014

Op dinsdagavond werden de eerste wedstrijden gespeeld in de achtste finales van de Champions League. Manchester City nam het op tegen FC Barcelona en Paris Saint-Germain kwam op bezoek bij Bayer Leverkusen. 

FC Barcelona staat met één been in de kwartfinale van de Champions League. De club won van het sterkere City: 0-2. Manchester City liet zich in de beginfase inpalmen door Barcelona. De Engelse topclub trok zich volledig terug op eigen helft en Barça mocht de bal rondspelen. Dat bleek geen vruchtbare basis voor de Catalanen. Manchester City kon een aantal keer zeer gevaarlijk counteren.

Vooral Alvaro Negredo creëerde kansen voor Manchester City. De aanvaller was dichtbij met een schot vanaf rechts, een paar kopballen en een paar goede individuele acties. Met dank aan Barça-doelman Victor Valdes bleef het in de eerste helft echter 0-0. In de tweede helft deed City de openingstreffer cadeau aan Barcelona. Martin Demichelis haalde Lionel Messi op het randje van het strafschopgebied naar de grond en kreeg daarvoor een flinke straf: een rode kaart en een penalty, die door Messi werd benut.

City kon daarna amper meer op jacht naar de gelijkmaker. De ploeg was moegestreden, Negredo ging naar de kant en Barça kreeg vrij spel tegen tien Citizens. Cesc Fabregas leek na tachtig minuten spelen de score te verdubbelen, maar zijn doelpunt werd onterecht afgekeurd voor buitenspel.

De club uit Manchester werkte daarna nog keihard om een gelijkmaker af te dwingen. Invaller Edin Dzeko miste echter twee grote kansen en verzuimde daarmee om een verdiende eindstand op het scorebord te zetten. Dani Alves scoorde nog wel: hij bepaalde van dichtbij de eindstand op 0-2.


Paris Saint-Germain kan zich opmaken voor de kwartfinale in de Champions League. Met uitblinker Zlatan Ibrahimovic won PSG ruim van Bayer Leverkusen (0-4). Paris Saint-Germain werd vooraf bestempeld als grote favoriet in het tweeluik met Bayer Leverkusen, huidige nummer twee in de Bundesliga. Bij Die Werkself ging het vooraf vooral over hoe Zlatan Ibrahimovic afgestopt moest worden. Aanvoerder Simon Rolfes sprak over het irriteren van de Zweed. Dat lukte Leverkusen niet. De spits leidde PSG namelijk naar een ruime overwinning in Leverkusen.

De wedstrijd was bij rust beslist. Blaise Matuidi werd na drie minuten spelen diep gestuurd door Marco Verratti. De Fransman krulde de bal in de verre hoek langs Bernd Leno en opende de score. De keeper van Leverkusen had het behoorlijk druk voor rust. 

Met name Ibrahimovic dook geregeld gevaarlijk op voor Leno. Verdediger Ömer Toprak wist op de doellijn een goal van Ibracadabra te voorkomen, maar na 39 minuten werd Leno alsnog gepasseerd door de ex-Ajacied. Ezequiel Lavezzi werd in de zestienmeter onderuit gelopen, waarna arbiter Viktor Kassai naar de stip wees.

Ibrahimovic ging achter de bal staan en schoot zuiver in de hoek raak. Voor die tijd had PSG al met iets meer scherpte vaker kunnen scoren. Kort voor rust maakte Ibrahimovic zijn tweede. Na terugleggen van Matuidi haalde de ster van PSG met links snoeihard uit. De bal verdween met 103 kilometer per uur in de kruising: 0-3. Daarmee nadert voor PSG, Ibrahimovic en basiskracht Gregory van der Wiel de kwartfinale, vorig seizoen het eindstation voor de Parijzenaars.

Leverkusen kon de schade na rust nog enigszins beperken. Ook met tien man. Emir Spahic kreeg zijn tweede gele kaart nadat hij zijn arm tegen het gezicht van Lucas Moura drukte bij een sprintduel. PSG wist niet veel later te scoren. Een schot van Matuidi belandde via Toprak in het doel, maar Lavezzi stond volgens de arbitrage onderweg buitenspel. PSG geloofde het vervolgens voor de slotfase.

De thuisploeg zag hoe de bezoekers uit Parijs de bal rond lieten gaan, zonder veel energie te verspelen. Een kwartier voor tijd was Leverkusen toch nog dicht bij een eretreffer. De kopbal van Stefan Reinartz belandde in de handen van keeper Salvatore Sirigu. Drie minuten voor tijd incasseerde Leverkusen nog een vierde goal. Invaller Yohan Cabaye schoot na een fraaie aanval de 0-4 in de kruising. De return in Parijs wordt dankzij de ruime overwinning een formaliteit.

FOK!toen: Het debuutalbum van KISS

Vandaag hebben we in FOK!toen alweer een prachtig album in de aanbieding dat vandaag precies veertig jaar geleden voor het eerst in de betere platenwinkels te vinden was. Het was namelijk op 18 februari 1974 dat KISS, het debuutalbum van de Amerikaanse hardrockband KISS, uit werd gebracht. Een mooie gelegenheid voor FOK!toen om terug te blikken op het ontstaan van de legendarische band, die in Nederland vooral naam zou maken met hits zoals 'I Was Made For Lovin' You', 'Sure Know Something' en 'God Gave Rock & Roll To You'.

Kiss - Kiss

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band KISS moeten we terug naar 1970. In dat jaar werd in New York de band Rainbow opgericht. Rainbow bestond uit bassist Gene Klein, gitaristen Stanley Eisen en Stephen Coronel, toetsenist Brooke Ostrander en drummer Joe Davidson. Davidson zou de band echter al weer snel verlaten en werd opgevolgd door Tony Zarella.

Na een optreden in 1971 ontdekte men dat er al een band was die Rainbow heette en zodoende werd voor een nieuwe naam gekozen. De band luisterde vanaf dat moment naar de naam Wicked Lester. Klein en Eisen wilden vanaf dat moment alleen nog maar eigen werk spelen. Gedurende het korte bestaan van de band zou Wicked Lester slechts tweemaal optreden. Zo speelde de band op 23 april 1971 in South Fallsburg (New York), gevolgd door een optreden in de zomer van 1971 in Atlantic City, New Jersey. Aan dat optreden zou de band geen goede herinneringen overhouden, de complete backline van de band werd na het concert gestolen.

Wicked Lester (Foto: Wikipedia)
Wicked Lester (Foto: Wikipedia)

Wicked Lester
Na een ontmoeting met technicus Ron Johnsen krijgt Wicked Lester de kans om in de befaamde Electric Lady Studio's een aantal demo's op te nemen. Johnson gaat vervolgens met de opnames bij een aantal grote platenmaatschappijen maar de meesten zien geen heil in de band. Alleen Epic Records toonde interesse voor de band maar wou dan wel een andere gitarist inplaats van Stephen Coronel. Coronel werd vervangen door sessiemuzikant Ron Leejack zodat de band verder kon met de opnames van hun album.

Nadat Epic de voltooide opnames van Wicked Lester te horen kreeg was labelbaas Don Ellis vrij duidelijk. "Ik haat deze rommel en bij Epic zal het zeker niet worden uitgebracht!" Een dag later zat Wicked Lester zonder platencontract. Gene Klein en Stanley Eisen, die inmiddels de artiestennamen Gene Simmons en Paul Stanley gebruikten, besloten om met een nieuwe band te beginnen. Waar het bij Wicked Lester nog een mengelmoes was van allerlei verschillende stijlen, wilden Simmons en Stanley zich vanaf dat moment meer richten op harde en simpele rock-'n-roll.

Kiss in 1974
Kiss in 1974

KISS
Het eerste nieuwe bandlid dat werd aangetrokken door de band was drummer George Peter John Criscuola (Peter Criss). Criss had een advertentie geplaatst in het toonaangevende muziekblad Rolling Stone, waarin hij aangaf op zoek te zijn naar een harde band. Nadat Wicked Lester nogmaals was afewezen door Epic besloten de mannen zich op hun nieuwe band te gaan richten. Stanley plaatste een advertentie in The Village Voice waarin de band aangaf op zoek te zijn naar een leadgitarist die voor langere tijd beschikbaar moest zijn.

Bij één van de audities kwam een jonge gitarist binnen die opviel omdat hij twee verschillend gekleurde schoenen aanhad. Zonder een woord te zeggen sloot de jonge snarenplukker zijn instrument aan en begon te spelen. Simmons, Stanley en Criss waren onder de indruk en vroegen Paul Daniel Frehley (Ace Frehley) om voor een tweede sessie terug te komen. Vanaf kerst 1972 was de line-up compleet. Na een paar weken oefenen kreeg de band de naam KISS en op 30 januari 1973 volgde het allereerste optreden.

Kiss logo

De bandnaam
Over het ontstaan van de bandnaam bestaan de meest uiteenlopende verhalen. Zo zou het een afkorting zijn van Knights In Satans Service, Kids In Satans Service, Kinder SS of Keep It Simple Stupid. Grote flauwekul natuurlijk. De naam werd namelijk bedacht door Paul Stanley, toen deze samen met Simmons en Criss door de stad New York reed. De mannen hadden een gesprek over bandjes waarin ze eerder hadden gespeeld en Criss vertelde dat hij in een band had gezeten die Lips heette. Geinspireerd door deze naam zei Stanley: "Wat denken jullie van de naam KISS?"

Ook over het logo van de band ontstonden de leest wilde geruchten. In de overgangsfase van Wicked Lester naar KISS had de band een optreden. Ace Frehley had een logo voor KISS ontworpen waarbij de s'en er uitzagen als bliksemflitsen. Veel mensen zagen echter ook een gelijkenis met de runetekens die gebruikt werden door de SS in de Tweede Wereldoorlog en dachten dat de mannen van KISS nazi's waren. Een nogal vreemde gedachtengang daar zowel Frehley, Simmons als Stanley van joodse afkomst zijn.

Het album Kiss op cassette
Het album Kiss op cassette

Het eerste optreden van KISS
Het eerste optreden van KISS vond plaats op 30 januari 1973. Bij het optreden, waarbij de groep nog geen gebruik maakte van makeup, waren slechts drie aanwezigen in de Popcorn Club in Queens, New York. De iconische maskers zouden pas volgen bij het officiele debuutoptreden op 9 maart in The Daisy in Amityville. Vier dagen na dat optreden dook de band samen met producer Eddie Kramer de studio in om een vijftal nummers op te nemen. Kramer had eerder naam gemaakt met zijn werk voor artiesten zoals David Bowie, Jimi Hendrix, Led Zeppelin en The Rolling Stones.

Bij de demosessie in de Electric Lady Studio werden de volgende tracks opgenomen:
1. Deuce
2. Cold Gin
3. Strutter
4. Watchin You
5. Black Diamond

De opnames van het debuutalbum
KISS had ondertussen een manager gevonden in de persoon van Bill Aucoin, een voormalig tv-regisseur. Deze had de band een paar keer zien optreden en wilde graag voor de mannen aan de slag. Aucoin mocht zichzelf meteen bewijzen; hij moest binnen twee weken een platencontract voor de groep zien te regelen. Op 1 november 1973 was KISS de allereerste band die een contract tekende bij het gloednieuwe Casablanca Records, een subdivisie van Buddah Records.

Op 10 oktober 1973 begonnen de opnames voor de eerste elpee van KISS in de Bell Sound Studios in New York. In de studio neemt de groep, met Kenny Kerner en Richie Wise achter de knoppen, een negental eigen composities op. Veel van de composities van Simmons en Stanley stamden nog uit de Wicked Lester-tijd. In dertien dagen werd het gehele album opgenomen. Op 18 februari 1974 lag het titelloze debuutalbum van KISS in de Amerikaanse platenwinkels.

Ter gelegenheid van het nieuwe label Casablanca Records werd een groot feest georganiseerd in het Century Plaza Hotel in Los Angeles. Ook mocht de aanwezige pers kennismaken met de band KISS. De mannen waren al druk bezig om de luidste band ter wereld te worden en gaven een bombastische rockshow, waarmee ze Warner Bros. Records (de distributeur van Casablanca Records) behoorlijk lieten schrikken. Kort na het optreden kreeg Casablanca dan ook te horen dat Warner Bros. een einde aan hun deal met het label zou maken als KISS de makeup niet zou droppen. De mannen van KISS weigerden om daar gehoor aan te geven. Casablanca Records mocht op zoek naar een nieuwe distributeur.

De hoes van KISS

Kiss op cassette
Kiss op cassette

Voor de hoesfoto van het debuutalbum liet KISS zich inspireren door de hoes van Meet the Beatles. Vooral voor Gene Simmons waren The Beatles een grote invloed geweest om muziek te gaan maken. De maskers van de band waren nog in een vroeg stadium en Ace Frehley, die indruk wilde maken bij zijn bandgenoten, had ook een deel van zijn haar zilverkleurig laten verven. Frehley zou daar achteraf niet blij mee zijn geweest. Zo bleef de verf nog wekenlang in zijn haar zitten en ook had Frehley een allergische reactie op het zilver in de verf.

Toen de bandleden bij fotograaf Joel Brodsky aankwamen dacht deze dat hij met een groep clowns te maken had en wilde de groep met ballonnen op de foto zetten. Brodsky zou dit verhaal van Peter Criss later naar het land der fabelen verwijzen.

Het album

De 1e persing van Kiss
De 1e persing van Kiss

Kant A:
01 Strutter 3:10
'Strutter' was een nummer gebaseerd op het liedje 'Stanley the Parrot' dat Gene Simmons jaren voor KISS had geschreven. De track zou jarenlang op de setlists van de groep te vinden zijn. In augustus 1974 zou het nummer ook als single worden uitgebracht.

02 Nothin' To Lose 3:26
'Nothin' To Lose' was de eerste single van dit album. In het liedje probeert de zanger zijn vriendin over te halen voor een potje anale seks. Maar goed dat men dat in die tijd niet wist, anders was deze single vast niet zo vaak gedraaid.

03 Firehouse 3:18
Ook 'Firehouse' was één van de live-favorieten van de band. Tijdens concerten liet Gene Simmons zien hoe goed hij kon vuurspuwen. Dat dit ook wel eens niet helemaal goed ging had hij het voorgaande jaar al eens gemerkt toen tijdens een optreden zijn kapsel in de fik vloog.

04 Cold Gin 4:21
'Cold Gin' was de allereerste compositie die Ace Frehley voor de band zou schrijven. Frehley schreef het nummer in een notitieblok terwijl hij in de metro van New York zat. Frehley: "Ik had nog nooit gitaarles gehad, maar niemand wil dat geloven. Ik had geen idee dat dit een KISS klassieker zou gaan worden."

05 Let Me Know 2:58
'Let Me Know' heette oorspronkelijk 'Sunday Driver' en was het nummer dat Stanley speelde toen hij voor het eerst kennismaakte met Simmons.

De 2e persing van Kiss
De 2e persing van Kiss

Kant B:
01 Deuce 3:05
'Deuce' was de track waarmee KISS tussen 1973 en 1976 haar concerten opende. Het nummer werd geschreven door Simmons, die zegt dat hij niet meer weet waarover het nummer ook alweer ging.

02 Love Theme From Kiss 2:24
Bij de clubshows in 1973 speelde KISS al een nummer getiteld 'Acrobat'. Voor de versie op de elpee werd het nummer ingekort en kreeg de titel 'Love Theme From Kiss'. In 2010 zou het instrumentale nummer te horen zijn in de film Somewhere van Sofia Coppola.

03 100,000 Years 3:22
'100,000 Years' was het nummer dat bij concerten het intro vormde voor een fijne drumsolo van Peter Criss. Bij de demo-versie van '100,000 Years' had het nummer een extra couplet, maar deze zou de elpee niet halen.

04 Black Diamond 5:11
Net als bij The Beatles mocht ook drummer Peter Criss bij één nummer zijn zangkunsten vertonen. 'Black Diamond' was het nummer waarmee KISS jarenlang haar concerten zou afsluiten.

De 3e persing van Kiss
De 3e persing van Kiss

Verschillende uitvoeringen
Twee maanden nadat het album was verschenen, werd er een nieuwe versie van het album uitgebracht met een extra track. 'Kissin' Time' was een cover van een nummer van Bobby Rydell, die op 10 mei 1974 zou worden uitgebracht op single om de verkopen van het album te verbeteren. Het mocht niet baten. Bij gebrek aan een grote hitsingle zouden er uiteindelijk maar 75.000 exemplaren van het eerste KISS-album verkocht worden.

In de jaren tachtig zou nog een heruitgave verschijnen op Mercury Records, waarbij de studioversie van 'Nothin' To Lose' was vervangen door een live-uitvoering. Van de Amerikaanse elpee uit 1974 bestaan ook een fraaie mispersing. Op de B-kant van de plaat horen we in plaats van KISS de B-kant van de elpee Joy Jell Fantasies van de band Squeezer.

PS: Morgen in FOK!toen het allereerste doommetalalbum aller tijden.

Geen aanwijzingen voor inbraak bij Borst

De politie heeft geen aanwijzingen dat in de woning van de vorige week dood gevonden oud-minister Els Borst is ingebroken. Dat zei een politiewoordvoerder dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht.

De politie riep mensen in het opsporingsprogramma op zich te melden als ze ook maar iets gehoord of gezien hebben rond het huis van Borst in Bilthoven in het weekeinde voor ze werd gevonden. "Alles is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan auto's die niet in de buurt thuishoren."

De zegsman zei zich te realiseren dat de oproep erg breed is. "Maar we willen in kaart brengen wat er precies is gebeurd en kunnen helaas in deze fase niet specifieker zijn."

Het lichaam van de 81-jarige Borst werd vorige week maandag door vriendinnen gevonden in de garage van de woning van de minister van Staat. Ze was zaterdag nog bij een D66-congres in Amsterdam. Wat er in de tussentijd is gebeurd is niet duidelijk. De politie weet alleen dat Borst waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen.

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 11

Vandaag was de elfde dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Vandaag was er weer goud voor Nederland, maar net als eerder op de 1.500 meter voor dames ging deze ook nu op de 10 kilometer bij de mannen niet naar de persoon waarvan iedereen het verwachte. Jorrit Bergsma reed een sterke race en kwam uit op een tijd die zelfs voor Sven Kramer te snel was. Bob de Jong reed een matige race, maar eindigde uiteindelijk wel als derde, waardoor er voor de vierde keer deze Olympische Spelen er een volledig Nederlands podium was.

Bij het shorttrack kwamen vandaag ook diverse Nederlanders in actie. Sjinkie Knegt en Freek van der Wart bereikten de kwartfinales op de 500 meter, Niels Kerstholt werd in de 1e ronde uitgeschakeld. Op de 1.000 meter voor dames bereikte Jorien ter Mors de kwartfinales, Yara van Kerkhof slaagde hier helaas niet in.

Tot slot kwamen Esmé Kamphuis en Judith Vis vandaag in actie bij de tweemansbob. Zij staan na twee runs op een verdienstelijke Zesde plaats.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Alpineskiën Reuzenslalom vrouwen Tina Maze (Slo) Anna Fenninger (Oos) Viktoria Rebensburg (Dui)
Biatlon 15 km massastart mannen Emil Svendsen (Noo) Martin Fourcade (Fra) Ondrej Moravec (Tsj)
Freestyleskiën Halfpipe mannen David Wise (VS) Mike Riddle (Can) Kevin Rolland (Fra)
Noorse Combinatie Individueel mannen Jorgen Grabak (Noo) Magnus Moan (Noo) Fabian Riessle (Dui)
Schaatsen 10000m mannen Jorrit Bergsma (Ned) Sven Kramer (Ned) Bob de Jong (Ned)
Shorttrack 3000m aflossing vrouwen Zuid-Korea Canada Italie
Snowboarden Snowboardcross mannen Pierre Vaultier (Fra) Nikolaj Oljoenin (Rus) Alex Deibold (VS)

Medaillespiegel:

# Land
1 Duitsland 8 3 4 15
2 Noorwegen 7 4 7 18
3 Nederland 6 6 8 20
4 Verenigde Staten 6 4 10 20
5 Rusland 5 8 6 19
6 Zwitserland 5 2 1 8
7 Wit-Rusland 5 0 1 6
8 Canada 4 9 4 17
9 Polen 4 0 0 4
10 China 3 2 1 6

Wüst treft titelverdedigster Sáblíková op 5000m

Ireen Wüst heeft op de olympische 5000 meter pittig geloot. De olympisch kampioene op de 3000 meter neemt het woensdag in de zevende rit op tegen titelverdedigster Martina Sáblíková. De Tsjechische, die in Sochi tweede werd op de drie kilometer, is bovendien leider in de wereldbekerstand.

Yvonne Nauta sluit de langste afstand bij de vrouwen in de achtste rit af tegen de 41-jarige Claudia Pechstein, drievoudig olympisch kampioene op de 5000 meter. Carien Kleibeuker schaatst in rit vijf tegen Masako Hozumi uit Japan.

Nederland schreef de 5000 meter in 1988 voor het laatst op zijn naam. Yvonne van Gennip was destijds in Calgary de snelste. Gretha Smit was in 2002 de laatste Nederlandse die een medaille (zilver) veroverde op de afstand.

Sochi dag 12, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Vandaag stond bij de mannen de 10.000 meter op het programma, al had deze fan de vlag van degenen die op het podium zouden eindigen niet helemaal bij het juiste eind.

Bob de Jong reed niet de beste rit van zijn leven, maar schreef wel geschiedenis.

Patrick Meek mocht het bal openen en na een goede rit lag hij voor pampus.

Na afloop was het weer een een, twee, drie.

Sven Kramer had vooraf zo te zien al getekend voor de tweede positie.

Maar er was meer, veel meer, waaronder geklaag over het weer.

Maar het eten was wederom goed verzorgd.

De mascotte deed er alles aan om een nieuw onderdeel geïntroduceerd te krijgen.

Misschien ging hij uit zijn dak van dit orkestje ...

Heel wat beter met muziek is Vanessa Mae. De violiste probeerde het op de lange latten, maar de NOS was op Chantal Janzen manier duidelijk over haar optreden.

Bill Demong deed vandaag mee aan de noordse combinatie. Deze ongewone voorbereiding heeft hem helaas niet verder geholpen dan een 31e positie.

Johhny Quinn is een van de helden van deze Winterspelen, maar waar is hij wanneer je hem nodig hebt?

Cooper Ford krijgt daar nog weinig van mee, maar toegang tot het olympisch park heeft hij wel.

Sjinkie Knegt had wel andere dingen aan zijn hoofd.

Ook Mark Tuitert heeft wat ontdekt.

Deze kunstrijdster is er vast van geschrokken.

Denny Morisson heeft na vandaag vierkante ogen gekregen.

Mogelijk heeft hij ook meegekregen dat niet alleen in het schaatsen, maar ook in het biatlon de duizendsten van een seconde de doorslag hebben gegeven.

Alles van vandaag leverde weer een mooie medalcount op.

Tot slot maakt deze Jamaicaan duidelijk waar het allemaal om draait.

Maker Candy Crush naar de beurs

King Digital Entertainment gaat naar de beurs. Dat heeft de maker van successpel Candy Crush dinsdag bekendgemaakt. Het bedrijf wil met de beursgang vijfhonderd miljoen dollar (ruim 360 miljoen euro) ophalen. Hoeveel aandelen King wil uitgeven en tegen welke prijs is nog niet bekend.

King is marktleider op het gebied van spellen voor Facebook. Het bedrijf boekte over het vorige jaar een omzet van bijna 1,9 miljard dollar en maakte een kleine 570 miljoen euro winst. Het succesvolle Candy Crush was vorig jaar de vaakst gedownloade gratis applicatie op iPhones en iPads. In december speelden 93 miljoen gebruikers dagelijks het spel.

Nachtrust belangrijk voor omwonenden tijdens NSS

Omwonenden van het World Forum maken zich zorgen over hun nachtrust gedurende de Nuclear Security Summit (NSS) die eind maart wordt gehouden in Den Haag. Dat bleek tijdens een bijeenkomst die dinsdagavond werd gehouden in het congrescentrum. Burgemeester Jozias van Aartsen en politiechef Paul van Musscher waren aanwezig om vragen te beantwoorden.

Een van de aanwezige bewoners bleek in te zitten over helikopters van de politie. "Vliegen die tijdens de top ook 's nachts constant over onze huizen? Ik vraag het maar, want de politie Den Haag is momenteel wel erg enthousiast", aldus de vrouw. Volgens Van Musscher is dat niet het geval. "Het is niet de bedoeling dat helikopters 's nachts over de stad vliegen als dat niet per se nodig is. De delegaties verblijven op dat moment in hun hotels. Ik zeg u daarom: u kunt rustig slapen."

Een andere bewoner maakte zich zorgen over het aanleggen van het enorme hekwerk dat om het World Forum wordt geplaatst en waarvan de opbouw eind deze maand al begint. De vrouw wilde weten of de opbouw ook 's nachts door zou gaan en of dat lawaai met zich meebrengt.

Volgens Van Aartsen is dat niet het geval. "We beginnen op tijd met opbouwen dus er is geen reden om dat 's nachts te doen. Dat gebeurt tijdens normale dagelijkse werkuren. Mocht u 's nachts iemand ontdekken waarvan u denkt: wat doet die daar? Belt u mij dan", grapte de burgemeester.

Den Haag leent het enorme hekwerk van Londen. Het is daar gebruikt tijdens de Olympische Spelen van 2012. Ook leent de gemeente zogenoemde barriers van de Engelsen. Die worden geplaatst op grote toegangswegen naar het World Forum. Dit om een drama als in Apeldoorn tijdens Koninginnedag 2009 te voorkomen, zei Van Musscher.

In ruil voor de overlast die de bewoners gaan ervaren, biedt Van Aartsen ze een kijkje in het World Forum aan na afloop van de nucleaire top. "Als u het leuk vindt, bent u op dinsdagavond 25 maart welkom om te bekijken hoe de wereldleiders er hier bij hebben gezeten."

De opkomst tijdens de bewonersavond was hoog. De zaal waarin 24 en 25 maart 58 wereldleiders overleggen over nucleair materiaal was dinsdagavond vrijwel volledig gevuld.

Levenslang voor foetusroof

Een 39-jarige Amerikaanse vrouw die een 23-jarige vriendin vermoordde en haar bijna voldragen foetus uit de baarmoeder sneed, is dinsdag in de staat Massachusetts tot levenslang veroordeeld.

De vrouw pleegde de moord in juli 2009 drie maanden nadat zij zelf een miskraam had gehad. Zij en haar toenmalige vriend werden twee dagen na de moord met de baby gevonden in een daklozenopvang in New Hampshire. De vrouw deed voorkomen alsof het kind, een meisje, van haar was. De baby heeft het overleefd en woont nu bij haar biologische vader.

Fries vast voor dood echtgenote

Een 54-jarige man uit Drachten is zit vast voor betrokkenheid bij de dood van zijn echtgenote. De 55-jarige Friezin kwam vorige week in haar woonplaats met haar scootmobiel in een sloot terecht en overleed.

Na een schouw werd aanvankelijk geconcludeerd dat de vrouw een natuurlijke dood was gestorven. Later rezen echter vragen over wat er was gebeurd, waarop de politie een onderzoek instelde. Dat leidde tot de aanhouding van de echtgenoot, laat de politie dinsdag weten.

Nog steeds niets gebeurd in TwitchPlaysPokemon

Het zal je niet ontgaan zijn: Al meer dan 10 miljoen kijkers proberen nu al  bijna 6 dagen lang om Pokemon uit te spelen via de streamingsite Twitch. Helaas zitten we nu al drie dagen vast in Celadon City en we zijn nog geen steek verder.

Ook het nieuwe Democracy/Anarchy systeem heeft nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Mocht er over een paar dagen meer nieuws zijn, dan zijn wij van FOK!games er als de kippen bij om dit uitgebreid te rapporteren. Wil je live meekijken, dan kan dat hier. Uitgebreid erover discussiëren kan natuurlijk op ons forum!

NSA bespioneert WikiLeaks

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en haar Britse tegenhanger GCHQ 'hebben WikiLeaks en zijn bezoekers bespioneerd'. Dat schrijft Julian Assange dinsdag op zijn klokkenluiderswebsite.

Assange baseert zich op documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Hij wil dat de Amerikaanse president Barack Obama een speciale aanklager aanstelt om deze zaak tot op de bodem uit te zoeken.

Uit een van die documenten blijkt dat Assange al sinds 2010 op een lijst staat 'van mensen die het doel van een klopjacht moet worden'. Op dezelfde lijst staan ook leden van al-Qaida. De Verenigde Staten zouden andere landen onder druk hebben gezet om Assange te arresteren en vervolgen. In 2008, kort nadat WikiLeaks werd opgericht, werd de website al door het Amerikaanse leger op een lijst gezet van vijanden die vernietigd moesten worden.

"WikiLeaks veroordeelt het roekeloze en onwettige gedrag van de NSA", aldus Assange. "Geen organisatie, inclusief de NSA, heeft het recht om zo tegen journalisten te ageren."

De NSA trekt IP-adressen na van mensen die WikiLeaks bezoeken. Aan de hand daarvan kan de identiteit van zijn lezers worden achterhaald.

WikiLeaks en zijn bezoekers zijn niet de enige slachtoffers. Volgens nieuwswebsite The Intercept bespioneren de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten ook websites als The Pirate Bay en hackerscollectief Anonymous.

Assange verblijft al meer dan anderhalf jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Groot-Brittannië. Hij vluchtte hierheen nadat bekend was geworden dat hij aan Zweden zou worden uitgeleverd vanwege een ontuchtzaak. Assange is bang dat dit land hem aan de VS zal uitleveren. De VS willen hem vervolgen voor het publiceren van geheime documenten.

Opnieuw protest bij woning Benno L.

Bij de woning van Benno L. in Leiden hebben zich dinsdagavond tientallen mensen verzameld uit protest tegen de komst van de pedoseksueel. Zondag protesteerden ook al tientallen boze Leidenaren bij de seniorenflat.

Volgens Omroep West staan er tachtig tot honderd demonstranten bij de woning. Ze schreeuwen dat 'die pedo' weg moet en discussiëren met agenten die een oogje in het zeil houden bij het protest.

Dit weekeinde bleek de voormalige zwemleraar, die een celstraf uitzat voor het seksueel misbruiken van kinderen aan wie hij zwemles gaf, in de Zuid-Hollandse stad te wonen. NRC Handelsblad schreef dat zaterdag.

Burgemeester Henri Lenferink legde de afgelopen dagen aan ongeruste Leidenaren uit waarom hij had besloten huisvesting te verlenen aan de kindermisbruiker. Ook vertelde hij aan welke strenge voorwaarden L. moet voldoen. Lenferink gaf ook aan er vertrouwen in te hebben dat L. niet weer de fout in gaat.

De burgemeester wil aan het einde van de week, na onder meer gesprekken met ouders van schoolkinderen, besluiten of L. kan blijven.

Het jaar van Luigi stopt

Shigeru Miyamoto heeft bekendgemaakt dat het jaar van Luigi op 18 maart gaat stoppen. De opperbaas van Nintendo maakte dit niet bekend via Twitter, maar door middel van een heuse Miiverse post. De wereld zal in ieder geval een stuk minder groen kleuren dan voorheen.

Maar waar Japanners bekend staan om hun punctualiteit, heeft het jaar van Luigi toch een jaar en 32 dagen geduurd, aangezien het festijn begon op 14 februari 2013. 

Het jaar van het groene mannetje

Geen extra controle voor jeugdige drinkers carnaval

Gemeenten met grote carnavalsfeesten gaan niet extra controleren op het drinken van alcohol door minderjarigen. Het standaard toezicht dat ieder jaar wordt gehouden zal niet veranderen door de pas ingevoerde alcoholwet. Dat blijkt uit een rondgang van Novum Nieuws. Volgens de gemeenten Tilburg, Maastricht en Venlo zijn controles tijdens carnaval 'onbeheersbaar'.

"Met carnaval extra gaan controleren, is vragen om moeilijkheden", zegt een woordvoerder van de gemeente Venlo. "Er lopen twintigduizend mensen in onze relatief kleine binnenstad, die kun je moeilijk vragen of ze hun verkleedpartij willen beëindigen en het schmink van hun gezicht willen halen. Dit jaar is niks anders dan normaal."

In heel Noord-Limburg zijn dertien handhavers actief met carnaval. Die controleren niet alleen op alcoholgebruik, maar ook op brandveiligheid en geluidsoverlast. 'Excessen daargelaten', gaan de gemeente ook geen extra handhavers inzetten. "Kijk, als je een kind van 12 met een bierkrat ziet staan, natuurlijk. Maar voor de rest is actief controleren gekkenwerk."

Ook in Tilburg wordt op gebruikelijke manier gecontroleerd tijdens carnaval. "We hebben alle instellingen vooraf gewezen op de nieuwe alcoholwet, maar gaan niet anders controleren dan normaal", zegt een woordvoerder. "Controleren op alcohol is tijdens carnaval ontzettend moeilijk omdat iedereen verkleed is. We gaan ervan uit dat mensen zelf verstandig genoeg zijn."

In de Limburgse hoofdstad Maastricht komen twee alcoholvrije tenten, liet de gemeente dinsdag al eerder weten. Daarmee denkt de gemeente een oplossing te hebben gevonden voor alcoholcontroles. Ook Maastricht gaat niet extra controleren. De handhavingsdienst gaat op het 'gebruikelijke pakket' letten. "We gaan geen heksenjacht ontketenen", liet een woordvoerder weten.

De alcoholvrije tenten zijn een leuk idee maar moeten echt vanuit ondernemers zelf komen, zegt de woordvoerder uit Venlo. "We hebben eind vorig jaar een bijeenkomst gehad met ondernemers en de opkomst was nou niet zo dramatisch dat wij dachten dat ze zich echt druk maakten over boetes." Misschien volgend jaar, zegt hij. "Dan is de maatschappelijke norm voor alcohol wellicht opgeschoven."

Sinds 1 januari mogen 16- en 17-jarigen geen alcohol meer drinken en kopen. Kroegen en supermarkten die verkopen aan minderjarigen, worden beboet.

Venrayse moordzaak moet over

De Hoge Raad heeft dinsdag de veroordeling van een man uit Venray voor de moord op zijn vrouw in 2006 vernietigd. Het gerechtshof in Arnhem, dat de man in 2012 veroordeelde tot achttien jaar cel, heeft onvoldoende gemotiveerd dat sprake was van voorbedachten rade.

Erik E. heeft bekend zijn 30-jarige vrouw zeventig keer met een schroevendraaier te hebben gestoken. De Limburger zou tot zijn daden zijn gekomen, toen hij ruzie kreeg met zijn vrouw over zijn werkzaamheden. E. installeerde meterkasten in wietplantages. Zijn vrouw wilde dat hij daarmee zou stoppen.

De zaak kent een lange voorgeschiedenis. De rechtbank in Roermond veroordeelde E. in 2007 tot vijftien jaar cel wegens doodslag. Het hof in Den Bosch sprak hem echter vrij bij het hoger beroep in 2008. Het OM ging tegen deze vrijspraak in cassatie. De Hoge Raad vernietigde de vrijspraak, omdat die niet goed gemotiveerd zou zijn en verwees de zaak vervolgens terug naar het hof in Arnhem.

Tegen de uitspraak van het hof ging E. in cassatie. De Hoge Raad oordeelt nu dat het hof niet alleen had moeten kijken naar de vraag of de verdachte tijd had om zich te beraden. De rechters hadden onder meer ook moeten kijken of de man zijn vrouw niet doodstak in een driftbui.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden moet de zaak nu opnieuw behandelen.

Strider lanceert zichzelf in next-gen trailer

Capcom heeft de launchtrailer van Strider uitgegeven. De game is gemaakt door Double Helix, bekend van Killer Instinct op Xbox One. De next-gen en pc-versies zijn te zien in de onderstaande trailer.

Strider komt morgen uit voor PlayStation 3 en PlayStation 4 via PSN, Xbox One en Xbox 360 via Xbox Live en voor pc via Steam. Het spel kost 14,99 euro. Lees meer over de game in onze review.

Rayman Legends goes next-gen

Er is een launchtrailer opgedoken van Rayman Legends voor de PlayStation 4 en Xbox One. Helaas moeten wij in Europa nog wachten tot 28 februari voordat de game hier uit is.

Elk platform heeft een exclusieve set speelbare personages om te unlocken in de Heroes Gallery. Op Xbox One zijn er Ray Vaas en Far Glob, gebaseerd op Far Cry 3 en Splinter Ray, lijkend op Sam Fisher. PlayStation 4 krijgt Assassin Ray, kortom Edward Kenway van Assassin’s Creed IV Black Flag. Op beide platformen verschijnt de VIP-held, Champion Ray, die alleen te unlocken is voor de beste spelers in de online Challenges Mode.

Britse rechter: levenslang is levenslang

Het Britse Hof van Beroep heeft dinsdag nog eens bevestigd dat rechters mensen kunnen veroordelen tot levenslang zonder de mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Het oordeel dat levenslang ook echt levenslang is volgt op een aanmaning van het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen (EHRM) dat het beleid moet worden herzien.

Vorig jaar bepaalde het EHRM dat levenslange celstraffen zonder kans op vervroegde vrijlating neerkomt op een 'inhumane en vernederende behandeling'. Vijf Britse rechters, onder aanvoering van Lord Chief Justice John Thomas, menen echter dat dergelijke straffen in 'uitzonderlijke omstandigheden' niet strijdig zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Bovendien menen de rechters dat het EHRM de plank misslaat met de conclusie dat vervroegde vrijlating onmogelijk is, omdat de Britse regering nog altijd het recht heeft om gevangenen onder bepaalde uitzonderlijke omstandigheden eerder vrij te laten.

De Britse aanklager Dominic Grieve is blij met de uitspraak, omdat 'die de helderheid verschaft die onze rechters nodig hebben'.

In Groot-Brittannië zitten ongeveer vijftig gevangenen een levenslange gevangenisstraf uit.

Thief steelt de show op PlayStation 4

Square Enix heeft de resolutie en frames per seconde bekendgemaakt van Thief. De PlayStation 4 steelt wederom de show, terwijl de Xbox One weer betrapt is op mindere features.

Thief zal op PlayStation 4 op native 1080p met dertig frames per seconde draaien. De Xbox One-versie ondersteunt 900p en wordt ge-upscaled om 1080p te halen, ook met dertige frames per seconde. "Je hebt echt goede ogen nodig om het verschil te zien", zegt game director Nicolas Cantin. Het verschil tussen de oude generatie en de next-gen is volgens hem veel groter, qua details en effecten. Bedankt Sherlock.

Thief komt 28 februari uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Een uitgebreide preview lees je hier.

Thief

Tsjechen en Letten door in ijshockeytoernooi

Zowel Tsjechië als Letland hebben vanavond de kwartfinales van het ijshockeytoernooi in Sochi bereikt. De Tsjechen wonnen met 5-3 van Slowakije en de Letten waren met 3-1 te sterk voor Zwitserland.

In de wedstrijd tegen Slowakije ging Tsjechië voortvarend van start en stond na de eerste periode met 3-0 voor door goals van Ales Hemsky, Roman Cervenka en David Krejci. In de tweede periode ging het wat moeizamer, getuige ook de 1-1 die op het scorebord stond. Toch was het voordeel nog altijd voor de Tsjechen, die na twee keer 20 minuten aan de leiding gingen.

In de laatste periode leek Slowakije via Marian Hossa en Tomas Surovy nog terug te komen, maar Tomas Plekanec maakte aan de onzekerheid een einde en schoot vlak voor tijd de 5-3 op het scorebord.

Ook de Letten kenden tegen Zwitserland een goede start en gingen na één periode met 2-0 aan de leiding door treffers van Oskars Bartulis en Lauris Darzins. In de tweede periode konden de Zwitsers via Martin Pluss de aansluitingstreffer maken, maar aan het begin van de derde periode vergrootte Darzins de voorsprong voor Letland opnieuw.

In de kwartfinales neemt Letland het nu op tegen Canada, terwijl de Tsjechen in actie komen tegen de Verenigde Staten.

Irrational Games stopt ermee

Ken Levine, oprichter van Irrational Games, laat weten dat hij de studio aan het afbouwen is. Na BioShock Infinite is het einde van de franchise en daarmee ook voor een merendeel van het personeel een feit.

2K heeft de rechten van BioShock en Kevin start een nieuwe studio bij Take Two waarin hij met kleine vijftien oud-collega's van Irrational Games verder gaat werken aan een nieuwe game. Omdat Kevin het beter kan zeggen waarom, wanneer, hoe en wat hierna, het hele bericht van de website:

When Jon Chey, Rob Fermier and I founded Irrational Games seventeen years ago, our mission was to make visually unique worlds and populate them with singular characters.

We built Rapture and Columbia, the Von Braun and The Rickenbacker, the Freedom Fortress and some of the nastiest basements a SWAT team ever set foot into. We created Booker and Elizabeth, the Big Daddy and the Little Sister, MidWives and ManBot. In that time, Irrational has grown larger and more successful than we could have conceived when we began our three-person studio in a living room in Cambridge, MA. It’s been the defining project of my professional life.

Now Irrational Games is about to roll out the last DLC for BioShock Infinite and people are understandably asking: What’s next?

Seventeen years is a long time to do any job, even the best one. And working with the incredible team at Irrational Games is indeed the best job I’ve ever had. While I’m deeply proud of what we’ve accomplished together, my passion has turned to making a different kind of game than we’ve done before. To meet the challenge ahead, I need to refocus my energy on a smaller team with a flatter structure and a more direct relationship with gamers. In many ways, it will be a return to how we started: a small team making games for the core gaming audience.

I am winding down Irrational Games as you know it. I’ll be starting a smaller, more entrepreneurial endeavor at Take-Two. That is going to mean parting ways with all but about fifteen members of the Irrational team. There’s no great way to lay people off, and our first concern is to make sure that the people who are leaving have as much support as we can give them during this transition.

Besides financial support, the staff will have access to the studio for a period of time to say their goodbyes and put together their portfolios. Other Take-Two studios will be on hand to discuss opportunities within the company, and we’ll be hosting a recruiting day where we’ll be giving 3rd party studios and publishers a chance to hold interviews with departing Irrational staff.*

What’s next?

In time we will announce a new endeavor with a new goal: To make narrative-driven games for the core gamer that are highly replayable. To foster the most direct relationship with our fans possible, we will focus exclusively on content delivered digitally.

When I first contemplated what I wanted to do, it became very clear to me that we were going to need a long period of design. Initially, I thought the only way to build this venture was with a classical startup model, a risk I was prepared to take. But when I talked to Take-Two about the idea, they convinced me that there was no better place to pursue this new chapter than within their walls. After all, they’re the ones who believed in and supported BioShock in the first place.

Thanks to Irrational and 2K’s passion in developing the games, and the fans who believe in it, BioShock has generated retail revenues of over a half billion dollars and secured an iconic place in gaming. I’m handing the reins of our creation, the BioShock universe, to 2K so our new venture can focus entirely on replayable narrative. If we’re lucky, we’ll build something half as memorable as BioShock.

- Ken Levine

Europa ligt aan basis problemen bij doodstraf VS

Er is één belangrijke reden dat de Verenigde Staten een gebrek hebben aan de bestanddelen voor de dodelijke injectie die terdoodveroordeelden toegediend krijgen: Europa staat niet toe dat de ingrediënten worden geëxporteerd, omdat het fel gekant is tegen de doodstraf. Het is om die reden dat de VS overwegen de gaskamer of het vuurpeloton weer in te voeren.

Het probleem stak negen jaar geleden de kop op toen de Europese Unie verbood om grondstoffen die gebruikt kunnen worden voor het uitvoeren van de doodstaf te exporteren. De EU voerde aan dat het de 'leidende actor' wilde zijn in de strijd tegen de doodstraf. De VS zitten nu in een lastig parket, omdat de terechtstellingen nu op een andere, vaak minder humane wijze moeten plaatsvinden.

Vorige maand had in de Amerikaanse staat Ohio de executie plaats van de Dennis McGuire. Het duurde 26 minuten voordat de niet-geteste cocktail van chemicaliën zijn dodelijke uitwerking had. McGuire lag in zijn laatste ogenblikken vastgesnoerd op een brancard naar adem te happen. Op 9 januari werd in Oklahoma het doodvonnis van Michael Lee Wilde voltrokken. "Ik voel mijn hele lichaam branden", was het laatste dat hij kon uitbrengen.

Het probleem dat de grondstoffen voor de dodelijke injecties niet meer geleverd worden door Europese landen is nog groter geworden, nu ook Amerikaanse bedrijven weigeren de middelen te leveren waarmee gevangenen kunnen worden geëxecuteerd. De Apothecary Shoppe in Oklahoma besloot maandag het middel pentobarbital niet te leveren aan het Missouri Department of Corrections. Michael Taylor die het toegediend zou krijgen zei dinsdag in de rechtbank dat het middel volgens hem 'onmenselijke pijnen' tot gevolg zou hebben.

De opstelling van de Europese Unie heeft geleid tot een kat-en-muis-spel. Amerikaanse gevangenissen proberen nieuwe middelen te vinden om de doodstraf uit te voeren, waarna de EU na enkele maanden het exportverbod met het betreffende middel uitbreidt. "Het is onze politieke taak om aan te dringen op het afschaffen van de doodstraf, niet om die te faciliteren", zegt Barba Lochbihler, voorzitter van de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement.

In Louisiana staat binnenkort een executie gepland en de staat is van plan het voorbeeld van Ohio te volgen en hetzelfde middel te gebruiken waarmee McGuire ter dood werd gebracht. De staat is hiertoe overgegaan omdat pentobarbital niet meer beschikbaar is. De voltrekking van de doodstraf stond voor februari gepland, maar is uitgesteld, omdat de rechter eerst wil bekijken of de executie wel door kan gaan.

"De dodelijke injectie die nu in diverse staten wordt gebruikt is nooit getest en gecontroleerd, laat staan goedgekeurd voor executies", aldus Maya Fao van Reprieve, een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen de doodstraf. "Dit komt neer op het gebruik van mensen als proefkonijnen. Geen enkele arts zou dat ooit doen."

Aanklagers in Ohio brengen daar tegen in dat nergens in de grondwet staat dat terdoodveroordeelden recht hebben op een pijnloze executie. Zelfs als de cocktail die in Ohio werd gebruikt 'een risico inhoudt op ongemak', dan komt dat volgens de aanklagers niet neer op een 'wrede en ongebruikelijke straf'.

Europa is sinds de Tweede Wereldoorlog, toen mensen om politieke redenen of zonder eerlijk proces werden geëxecuteerd, fel gekant tegen de doodstraf. Kort na de oorlog werd de doodstraf in Duitsland en Italië verboden. Frankrijk schafte de doodstaf pas veertig jaar geleden af, maar bracht na de oorlog slechts een paar mensen ter dood. In Oost-Europa verdween de doodstraf uit het wetboek na de val van de Sovjet-Unie in 1991. Ook elders in de ontwikkelde wereld is de doodstraf niet langer gangbaar. Van de ontwikkelde landen kennen alleen Japan en de VS de doodstraf nog. Hoewel nog steeds zestig procent van de Amerikanen achter de doodstraf staat, krijgt de tegenbeweging steeds meer aanhangers. Sommige staten hebben de doodstraf al afgeschaft, andere hebben steeds meer moeite om op humane wijze gevangenen terecht te stellen.

Nog altijd wachten in Amerikaanse cellen zo'n drieduizend mensen op de voltrekking van de doodstraf.

OM vraagt om terughoudendheid met beeld Benno L.

Het Openbaar Ministerie vraagt de media terughoudend om te gaan met beeldmateriaal van de veroordeelde pedoseksueel Benno L. Justitie deed die oproep dinsdag op Twitter namens de ouders van de slachtoffers die de voormalige zwemleraar maakte.

L. is volop in het nieuws sinds zaterdag bleek dat hij in Leiden woont. Veel inwoners van die stad zijn niet blij met zijn komst. Zondag werd geprotesteerd bij de seniorenflat waar hij woont en een petitie op Facebook gericht tegen L.'s aanwezigheid is bijna 4800 keer geliket.

De moeder van een van de slachtoffers zei dinsdag tegen Omroep West dat het schadelijk voor de kinderen is dat alles nu weer wordt opgerakeld. "Mijn dochter is weer overstuur en heeft een terugval", aldus de moeder tegen de regionale omroep.

De vrouw is niet blij met het openlijke protest van de Leidenaren. "Wat ik de afgelopen dagen in Leiden heb gemist is het voelen van respect of het realiseren dat ondertussen in Brabant opnieuw de kinderen en ouders alle consequenties weer ondervinden."

Benno L. kreeg in hoger beroep in 2011 zes jaar celstraf opgelegd voor het seksueel misbruiken van veelal gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf in en rond Den Bosch. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf werd hij in juni voorwaardelijk in vrijheid gesteld.

Van Hattem Vlees mag voorlopig niet slachten

Slachterij Van Hattem Vlees uit Dodewaard mag geen dieren meer slachten en geen levensmiddelen meer in de handel brengen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat bepaald omdat het bedrijf er niet in slaagt het systeem waarmee vlees getraceerd kan worden aan te passen.

Bedrijven die levensmiddelen produceren moeten bijhouden van wie ze grondstoffen krijgen en aan wie ze hun eindproducten leveren. Een goed traceringsysteem is belangrijk om bij problemen te achterhalen waar de besmettingsbron zit en om producten snel te kunnen terughalen, aldus de NVWA.

Bij de Gelderse slachterij was het traceringssysteem niet in orde. Het bedrijf moest het systeem daarom verbeteren, maar is daar niet in geslaagd. De voedselwaakhond heeft daarom dinsdag besloten de erkenning van het bedrijf, dat al onder verscherpt toezicht stond, te schorsen.

Het bedrijf raakte in opspraak vanwege gesjoemel met paardenvlees en moet van de NVWA 28 duizend ton vlees terugroepen waarvan de herkomst onduidelijk is. Van Hattem Vlees kan zijn erkenning terugkrijgen als het traceringssysteem op orde is. "Het is nu dus aan het bedrijf hoelang de schorsing duurt", legt een woordvoerder uit.

Politie Kiev komt in actie tegen protestkamp

De Oekraïense oproerpolitie heeft woensdag een begin gemaakt met de ontruiming van het protestkamp in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Kort voor het ingrijpen verliep een ultimatum dat de Oekraïense autoriteiten aan de betogers had gesteld. Uiterlijk om 18.00 uur (17.00 uur Nederlandse tijd) moesten de betogers een einde te maken aan de 'wanorde' in Kiev. Als ze dat niet zouden doen zou er door de autoriteiten orde op zaken worden gesteld.

Hoewel het er in eerste instantie op leek dat de politie niet tot actie zou overgaan, verscheen na korte tijd de oproerpolitie. Die zette waterkanonnen en schokgranaten in. De betogers gooiden met vuurwerk en molotovcocktails.

Duizenden mensen zijn naar het Maidanplein getrokken om het protestkamp te verdedigen. "We zien dat dit regime opnieuw mensen begint te beschieten. Ze willen dat Oekraïne in het bloed wegzakt. We geven aan geen enkele provocatie toe", zei oppositieleider Arsenij Jatsenjoek. "We zetten geen stap buiten dit plein. We hebben geen plek om ons terug te trekken. Oekraïne staat achter ons, de toekomst van Oekraïne staat achter ons."

De autoriteiten stelden het ultimatum nadat de protesten tegen de regering plotseling een gewelddadige wending hadden gekregen. Bij gevechten tussen betogers en de politie kwamen volgens de politie zeker negen mensen om het leven, onder wie twee politieagenten. De agenten en drie van de zeven burgers waren waarschijnlijk geraakt door kogels, zei woordvoerster Olga Bilyk. Ook raakten tientallen mensen gewond.

De gevechten bij onder andere het parlementsgebouw en het kantoor van de Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj braken uit toen de politie zich leek op te maken om een tentenkamp van betogers op het Maidanplein in Kiev te ontruimen. De oppositie verwijt de regering dat zij na bijna drie maanden van protesten nog altijd haar eisen blijft negeren.

Het geweld van dinsdag lijkt de hoop op een snelle oplossing voor de politieke crisis de bodem in te slaan. De spanning lijkt zelfs alleen maar toe te nemen nu zowel Rusland als de Europese Unie stappen heeft gezet om de invloed in Oekraïne uit te breiden. Maandag sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel al met oppositieleiders en Rusland heeft Oekraïne miljarden toegezegd om de economie draaiende te houden.

De Amerikaanse ambassadeur R. Payatt riep op tot een dialoog, maar dreigde tegelijkertijd met sancties. "Wij menen dat de crisis in Oekraïne via een dialoog kan worden opgelost, maar diegenen die het geweld aanwakkeren, namens een van beide partijen, kunnen rekenen op sancties."

Wielrenner Goddaert (27) overlijdt bij ongeluk

De Belgische wielrenner Kristof Goddaert heeft een botsing met een bus dinsdagmiddag niet overleefd. Dat meldt Sporza. De 27-jarige IAM Cycling-coureur overleed ter plaatse.

Goddaert behaalde zijn mooiste resultaat op het Belgisch kampioenschap op de weg in 2009. Hij werd daarin derde. Een jaar later schreef hij de derde etappe in de ronde van Wallonië op zijn naam. In 2012 won de renner uit Sint-Niklaas met zijn toenmalige ploeg AG2R het ploegenklassement in de Tirreno-Adriatico.

Ravissante gymlerares (25) vrijt met leerling

Uw nederige verslaggever had altijd onooglijke Rubensvrouwen als docent. De liefde bedrijven met een van hen kwam dan ook niet in hem op. Hoe anders is het bij een student van over de grote plas! Hem viel een allerbekoorlijkste gymlerares te beurt! Hij aarzelde niet om met haar het bed te delen.

De lerares in kwestie is de bevallige Meghan Eagan, vijfentwintig lentes jong, uit Waterbury in de Amerikaanse staat Connecticut. Deze gymlerares heeft zich ijverig aan haar taak gekweten om jongeren in vorm te krijgen, door zeker viermaal Aphrodite te eren met een van haar kwekelingen.

De minnekozing komt Meghan mogelijk duur te staan. Haar werkgever heeft haar tijdelijk buiten dienst gesteld, totdat een intern onderzoek is afgerond. Daarnaast wordt ze op 25 februari voor de vierschaar geleid. Haar worden vier gevallen van tweedegraads aanranding ten laste gelegd.

De lascieve freule in levenden lijve. (Foto: Waterbury Police Department)

Kramer verwacht geen problemen voor achtervolging

Sven Kramer verwacht niet dat de ploegenachtervolging op de Winterspelen voor hem in gevaar komt. De Fries werd dinsdag op de tien kilometer naar eigen zeggen gehinderd door hevige rugklachten. De gedoodverfde winnaar Kramer moest daardoor de zege aan Jorrit Bergsma laten.

"De ploegenachtervolging is maar acht rondjes", zegt hij tegen de NOS. "De kortere vijf kilometer gaat wel. Ik heb gewoon teveel last met vijftien of zeventien rondjes te gaan." Volgens Kramer speelden zijn rugproblemen een dag of vier à vijf geleden op.

Naast Kramer zijn ook Bergsma, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen geselecteerd voor de ploegenachtervolging. Per serie worden drie rijders ingezet. Vrijdag staan de kwart- en halve finale op het programma. Zaterdag is de finale. Nederland werd vier jaar geleden in Vancouver teleurstellend derde.

Teeven: Oegandese homo's mogen voorlopig blijven

Oegandese asielzoekers van wie hun homoseksualiteit 'geloofwaardig' is, worden niet uitgezet. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. President Yoweri Museveni van het Afrikaanse land zei dit weekend een omstreden antihomowet te gaan tekenen.

Teeven zal asielverzoeken van Oegandese homoseksuelen beoordelen 'tegen de achtergrond van hun zeer fragiele positie in de Ugandese samenleving'. Als de wet inderdaad wordt ondertekend, zal de staatssecretaris de Kamer informeren over verdere consequenties voor het asielbeleid.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet eerder op de dag al weten krachtig te willen optreden als de wet wordt getekend. De wet is in strijd met internationale mensenrechtenverdragen die ook Oeganda heeft ondertekend, aldus de bewindsman.

Platini enthousiast over nieuw EK-plan

Het kwalificatietoernooi in aanloop naar het EK van 2016 krijgt een andere opzet dan de voorgaande edities. Volgens Michel Platini worden de supporters beter bediend.

Waar kwalificatiewedstrijden voorheen verspreid werden over twee speeldagen (dinsdagen en vrijdagen) wordt er in aanloop naar het EK van 2016 verspreid over zes dagen gespeeld. Landen moeten rekening houden met interlands op donderdag tot en met dinsdag.

Volgens Platini komt de UEFA met het nieuwe plan, genaamd 'Week van het Voetbal', tegemoet aan de wensen van voetballiefhebbers. "De Week van het Voetbal is een mooie ontwikkeling voor de fans", zei Platini tegenover de verzamelde media.

"We spreiden alle wedstrijden uit van donderdag tot en met dinsdag. Daardoor kunnen de fans van Europees voetbal meer wedstrijden zien dan voorheen het geval was. Ze zullen er weg van zijn", voorspelt de Franse bestuurder van de Europese voetbalbond.

De nieuwe opzet van het kwalificatietoernooi lag al langer op de stapel bij de UEFA. "Het plan van de Week van het Voetbal werd in 2011 door de UEFA goedgekeurd en we hebben meteen besloten om internationaal voetbal een groter podium te geven."

"In het verleden waren er twintig of dertig kwalificatieduels op dinsdag en vrijdag, dus voor de fans was het enorm moeilijk om alles te volgen. Ze moesten kiezen tussen Duitsland, Italië, Engeland, Spanje of Frankrijk. Nu, door de duels te spreiden over zes dagen, krijgen nationale ploegen meer exposure. Dat zal geweldig worden."

Avonturen in WildStar

NCSOFT en Carbine hebben een DevSpeak van WildStar vrijgegeven dat over Adventures gaat. Adventures zijn simulaties voor vijf personen die plaatsvinden in alternatieve versies van zones die spelers al ontdekt hebben. Je kunt dit zien als ‘kies je eigen avontuur’ dungeons in een open wereld waar eigenlijk alles kan gebeuren.

WildStar speelt zich af op de planeet Nexus, een mysterieuze wereld die verlaten is door de aloude Elden. Zij hebben het land rijk achtergelaten, boordevol schatten en technologieën, die ontdekt en verkregen kunnen worden. Spelers kunnen een wild en mysterieus avontuur beleven dat plaatsvindt in de ruïnes van een vooruitstrevende samenleving.

WildStar moet ergens dit jaar voor pc uitkomen.

Het Boekenmannetje, Polare

Héél vroeger, toen ik nog een jongetje was, ging ik regelmatig samen met mijn vader naar een boekenwinkeltje. Het was een prachtig gelegen pandje aan de haven. Bij binnenkomst kwam de onmiskenbare geur van tweedehands boeken je tegemoet. Het winkeltje stond vol met kisten en kartonnen dozen die volgestouwd waren met boeken. De ruimte tussen die kisten en dozen werd vanzelfsprekend een gangpad. Ik vond het heerlijk om over het gangpad, door het doolhof van boeken te rennen. Ik weet niet hoe het winkeltje heette. Het was een eenmanszaakje en de eigenaar noemden wij 'het Boekenmannetje'. Midden in zijn winkel stond een picknicktafel alwaar hij de krant las, koffie zette en héél dunne sjekkies rookte. Hij droeg versleten en kapotte kleding. Het Boekenmannetje werd niet rijk van zijn boeken.

Brussel stopt campagnevoertuig Vlaams Belang

De politie van Brussel heeft dinsdag een campagnevoertuig van Vlaams Belang gestopt en in beslag genomen. De socialistische burgemeester van de gemeente had de uiterst rechtse partij verboden rond te rijden met grote reclameborden met daarop de oproep: Illegaal? Ga naar huis of naar de gevangenis!

Volgens Vlaams Belang is de chauffeur aangehouden. De partij wijst erop dat de Britse overheid vorig jaar met vrijwel dezelfde slogan illegalen maande zich te melden. Partijkopstuk Filip Dewinter zegt dat de burgemeester de politie gebruikt als privémilitie.

De burgemeester vindt het ontoelaatbaar dat op de borden het telefoonnummer staat van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De actie komt enkele maanden voor de Belgische en Europese parlementsverkiezingen.

Commissie Stiekem 'niet geïnformeerd'

De zogeheten commissie Stiekem acht zich niet geïnformeerd over de rol van de Nederlandse inlichtingendiensten bij de verzameling van 1,8 miljoen metadata. Dat heeft de commissie dinsdag laten weten.

"De CIVD acht zich in het licht van eerdere uitlatingen in de openbaarheid door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties niet geïnformeerd over de rol en werkwijze van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten bij de verzameling van 1,8 miljoen metadata", luidt de tekst.

De verklaring werd verspreid na afloop van een bijeenkomst van de commissie, waarin de fractieleiders zitten. Aanleiding was berichtgeving in NRC Handelsblad die dinsdag meldde dat de commissie in december al te horen heeft gekregen dat niet de Amerikaanse NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten verantwoordelijk waren voor het registreren van 1,8 miljoen telefoongesprekken.

Bevolkingsonderzoek naar gevolgen landbouwgif

Er komt een meerjarig blootstellingsonderzoek onder omwonenden van bollenvelden, fruitboomgaarden en andere landbouwgronden waar intensief met de gifspuit wordt rondgegaan. Dat schrijft staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Met het onderzoek voert het kabinet een aanbeveling van de Gezondheidsraad uit over de risico's van gewasbeschermingsmiddelen voor omwonenden. Die schreef onlangs dat omwonenden van landbouwpercelen te weinig worden beschermd tegen landbouwgif. Het kabinet moet maatregelen nemen om hen beter te beschermen.

Een blootstellingsonderzoek is noodzakelijk voor een verder onderzoek naar gezondheidseffecten. In Nederland is weinig onderzoek verricht naar de gevolgen van het gebruik van landbouwgif. Uit buitenlands onderzoek komt wel naar voren dat er risico's zijn.

"Omwonenden maken geregeld melding van misselijkheid of irritaties van huid, ogen of bovenste luchtwegen", schrijft Mansveld. En van een aantal middelen is bekend dat ze bij voldoende hoge blootstelling dergelijke klachten kunnen oproepen.

Het onderzoek wordt naar verwachting in 2015 en 2016 uitgevoerd. Daarnaast kondigt Mansveld aan dat het toelatingsbeleid voor landbouwgif wordt aangescherpt. Ook gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) jaarlijks rapporteren over de klachten die binnenkomen landbouwgif en gaat de NVWA boeren strenger controleren op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Ook gaat het kabinet onderzoeken of snel zogeheten spuitvrije zones kunnen worden ingericht voor akkers die grenzen aan scholen en woonwijken.

Spanning in Caracas om te snijden

De Venezolaanse veiligheidsdiensten hebben dinsdag een plein in de hoofdstad Caracas waar betogers tegen de regering wilden demonstreren afgesloten. De betogers zijn aanhangers van oppositieleider Leopoldo Lopez tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Tegelijkertijd maken betogers die juist achter de regering staan zich op voor een tegendemonstratie. De spanning in de stad is om te snijden.

Er bestaat grote vrees dat het opnieuw tot onlusten komt tussen voor- en tegenstanders van de regering. Rond het plein heeft de politie een kordon gelegd en metrostations in de omgeving zijn afgesloten. Lopez, die de autoriteiten had uitgedaagd hem op te pakken als hij zich weer in het openbaar zou laten zien, had zich aangesloten bij de betogers, maar meldde zich later uit eigen beweging bij de autoriteiten. Lopez zei niet te vrezen voor een gevangenisstraf. "Ik ben onschuldig", aldus de oppositieleider.

Honderden studenten hebben de afgelopen week op de straten van Caracas doorgebracht. Overdag werd gedemonstreerd, in de nacht werd strijd geleverd met de politie. Vorige week woensdag kwamen bij onlusten drie mensen om het leven. Een van de slachtoffers zou een student zijn die omkwam toen militieleden die de regering steunen het vuur openden op een groepje betogers.

Maandag trokken betogers naar het gebouw van de Venezolaanse overheidsdienst voor telecommunicatie. Ze eisten dat alle beperkingen die de media zijn opgelegd worden opgeheven en dat er vrijelijk mag worden bericht over de politieke crisis in het land. De politie zette traangas en rubberkogels in om de betogers uiteen te jagen. Er viel een vierde dode toen een voertuig op een groep studenten inreed.

Tegen oppositieleider Lopez is een arrestatiebevel uitgevaardigd, omdat hij betrokken zou zijn bij het geweld van vorige week. Bovendien wordt hij beschuldigd van diverse misdaden, zoals moord en vernieling van openbaar bezit.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro beschuldigt de 42-jarige Lopez, wiens partij twee maanden geleden de burgemeestersverkiezingen won, van het aanvoeren van een door de Verenigde Staten gesteund 'fascistisch' complot om hem uit het zadel te wippen. "Lopez gaf al deze gewelddadige jongeren, die hij getraind heeft, opdracht het bureau van de officier van justitie en half Caracas te verwoesten en is vervolgens ondergedoken", zei Maduro maandag.

De VS zijn opgekomen voor Lopez en een arrestatie heeft volgens de VS 'ernstige nationale en internationale gevolgen'. Die steun had maandag tot gevolg dat drie Amerikaanse diplomaten 48 uur de tijd kregen het land te verlaten. Ze zouden de oppositie steunen. Washington wees de aantijgingen van de hand en noemde ze 'ongegrond'. De Venezolaanse regering moet volgens de VS een 'betekenisvolle dialoog' voeren met de oppositie.

Maduro wil de revolutie van de overleden president Hugo Chavez die hij vorig jaar na diens dood opvolgde voortzetten. Venezuela kampt echter met een groot tekort aan basale levensmiddelen, een inflatie van 56 procent en enkele van de hoogste misdaadcijfers van Latijns-Amerika.

Beleggers kiezen moeilijk richting

Beleggers op de Europese beurzen konden dinsdag maar moeilijk richting kiezen en de graadmeters sloten verdeeld. Een tegenvallend Duits vertrouwenscijfer zorgde voor enige terughoudendheid op het vasteland van Europa. Op het Damrak bleef SBM Offshore last houden van het omkoopschandaal.

De Amsterdamse hoofdindex eindigde 0,1 procent hoger op 401,62 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 644,21 punten. De beurs in Parijs leverde eveneens 0,1 procent in. De DAX in Frankfurt sloot vlak, terwijl de FTSE in Londen 1 procent won.

Uit cijfers van onderzoeksinstituut ZEW bleek dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie in februari sterker is afgenomen dan verwacht. Het cijfer geeft aan dat Duitse beleggers zich zorgen maken over het zwakke herstel in de eurozone en bevreesd zijn voor de risico's voor de Duitse economie.

Grootste daler in de AEX was SBM Offshore met een min van 5,3 procent. Het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras is een intern onderzoek begonnen naar zijn contracten met SBM Offshore, in verband met de fraudezaak die speelt rondom de Nederlandse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. Brazilië is een belangrijke markt voor SBM, vanwege de enorme olievoorraden die zich onder de zeebodem van het land bevinden.

Telecomconcern KPN was de grootste winnaar onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van 3,5 procent. TNT Express verloor 0,7 procent. De pakketvervoerder zag de omzet in het afgelopen kwartaal met bijna 5 procent dalen. Onder de streep hield TNT 32 miljoen euro over, na een verlies van 148 miljoen euro een jaar eerder.

Casino dikte ruim 3 procent aan in Parijs. Het Franse supermarktconcern boekte in het afgelopen jaar meer winst dan analisten hadden voorzien. In Londen klom BHP Billiton met 1,9 procent na beter dan verwachte resultaten. Het mijnbouwconcern realiseerde in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een forse winstgroei, onder meer dankzij een recordhoge productie van ijzererts en kolen.

De euro was 1,3756 dollar waard, tegen 1,3707 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 101,66 dollar per vat. Brentolie klom 0,7 procent in prijs tot 109,90 dollar per vat.

Duitsers verwachten transactietaks in stapjes

De Europese belasting op financiële transacties wordt mogelijk stap voor stap ingevoerd. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble dinsdag gezegd. Mogelijk wordt de heffing op aandelentransacties als eerste geïntroduceerd, zei de Duitse minister in Brussel.

De elf landen die de financiëletransactietaks (ftt) willen invoeren spraken elkaar in de Belgische hoofdstad over de precieze invulling. Over de belasting, die de deelnemende landen ruim dertig miljard euro moet opleveren, wordt al meer dan een jaar onderhandeld. De Franse collega van Schäuble zei op de dag dat hij verwacht dat er voor de verkiezingen in mei een 'solide en realistisch' voorstel ligt.

Doel van de landen met de ftt is de Europese markt te versterken en onverantwoordelijke aandelenhandel, zoals flitstransacties, te bemoeilijken. Critici vrezen dat markten minder liquide worden door de belasting, die uiteindelijk zal moeten worden opgebracht door de klanten van banken en pensioenfondsen.

De belasting had oorspronkelijk al begin dit jaar moeten ingaan. De deelnemers waren het echter nog niet eens over reikwijdte van de heffing. Zo zou Duitsland ook een heffing op valutatransacties willen, terwijl andere landen en de Europese Commissie vrezen dat dat ten koste gaat van het vrije verkeer van geld binnen de EU.

Nederland behoort niet tot de elf landen die de belasting willen invoeren. De regering toonde wel interesse, maar haakte af toen geen uitzondering werd opgenomen voor pensioenfondsen.

Bobsleeër Kamphuis zakt een plek

Esmé Kamphuis en Judith Vis hebben in de tweede run één plek in moeten leveren. Kamphuis stuurde de bobslee bij één van de eerste bochten hard tegen de kant, wat er uiteindelijk voor zorgde dat ze terugviel naar plek zes.

De leiding is nog steeds in handen van Elana Meyers. Evenals in de eerste run was de Amerikaanse de snelste, dit keer met een startrecord van 5,12 seconden. Haar voorsprong op de Canadese titelverdedigster Heather Moyes wist ze uit te breiden naar 0,23 seconden. Jamie Greubel, nummer drie na de eerste run, kon haar plek ondanks een rommelige run vasthouden. Haar achterstand op landgenote Meyers bedraagt wel al 0,56 seconden. 

De vierde plek is nog steeds in handen van Elfje Willemsen namens België. Samen met Hanna Mariën leverde ze opnieuw veel tijd in bij de start, maar net als in de eerste run lag haar snelheid onderin de baan hoger dan alle concurrenten, inclusief Meyers. Tussen Willemsen en Kamphuis staat nu de Duitsland 1, met Sandra Kiriasis als piloot. De Duitse werd in 2006 olympisch kampioen en veroverde daarnaast drie wereldtitels en maar liefst acht keer op rij de World Cup.

Miley Cyrus stopt vreemd slipje in haar mond

Miley Cyrus heeft afgelopen weekeinde een vreemd slipje in haar mond gestopt. Een fan gooide een string op het podium bij een optreden in Tacoma, waarna de zangeres het stukje stof tussen haar tanden nam.

Blogger Perez Hilton plaatste een foto van het voorval op Twitter. "Oh mijn god, iemand gooide net een string op het podium en Miley stopte 'm in haar mond!", schreef een fan.

De 21-jarige Cyrus vertoont wel vaker controversieel gedrag. Zo stak ze eind vorig jaar een joint op tijdens de uitreiking van de MTV EMA in Amsterdam. Eerder haalde ze het nieuws door met Robin Thicke te twerken bij de MTV Video Music Awards.

Merkel wil 'Europees internet'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil een 'Europees internet' dat losstaat van infrastructuur in de VS en spionerende Amerikaanse geheime diensten. Concrete plannen in deze richting worden woensdag bekendgemaakt tijdens een top met de Franse president François Hollande. De regering in Parijs is al akkoord met de voorstellen uit Berlijn, aldus de Franse radiozender Europe 1 dinsdag.

Vage plannen van deze strekking werden vorig jaar al geuit, nadat bekend werd dat de Amerikaanse geheime dienst NSA het mobieltje van Merkel had afgeluisterd. Die plannen zijn nu nader uitgewerkt. Europeanen moeten met elkaar kunnen communiceren zonder dat "e-mails daarvoor de Atlantische Oceaan moeten oversteken".

Canadees Dorey als beste naar halfpipefinale

De Canadese freestyleskiër Justin Dorey heeft zich dinsdag als beste geplaatst voor de finale op de halfpipe. In zijn eerste run zette hij een score van 91,60 punten neer en die werd niet meer verbeterd. De Amerikaan David Wise kwam met een score van 88,40 het dichtste in de buurt.

Dorey voerde een contingent van drie Canadezen aan voor de finale. Ook zijn landgenoten Mike Riddle en Noah Bowman zaten bij de beste twaalf. Frankrijk heeft met Benoît Valentin, Kevin Rolland en Thomas Krief ook drie skiërs in de finale. Datzelfde geldt voor Nieuw-Zeeland dat de broers Josiah en Beau-James Wells en Lyndon Sheehan naar de eindstrijd zag gaan. Een derde broer, Byron Wells, ging niet van start.

Aaron Blunck is de tweede skiër uit de Verenigde Staten die naar de finale ging. De Fin Antti-Jussi Kempiainen bereikte ook de eindstrijd.

Van Damme ziet komische carrière wel zitten

Voor Jean-Claude Van Damme smaakte zijn nieuwste film Welcome to the Jungle naar meer. In de komedie speelt de 'Muscles from Brussels' een mentaal ontwrichte ex-marinier die persoonlijkheidstrainingen in de jungle leidt. "Dit was geweldig, voor een volgende komedie met een goed script teken ik zo weer", zegt de acteur tegen Novum Nieuws.

In Welcome to the Jungle moest de cast werkelijk de jungle in trekken. "We hebben wekenlang op locatie gefilmd in Puerto Rico", zegt de inmiddels 53-jarige Van Damme. "Ik kan me heus ergere dingen voorstellen, maar dat was soms gewoon afzien. Mijn personage Storm Rothchild duikt zijn trailer in. Ik had die luxe helaas niet."

Maar het moeilijkst voor Van Damme was het om niet steeds in de lach te schieten. "Sommige van deze acteurs zijn echte komedieveteranen", zegt de krachtpatser over tegenspelers als Adam Brody en Kristen Schaal. "Ik heb regelmatig een scène twintig keer opnieuw moeten opnemen. Ik wist soms niet meer waar ik het zoeken moest."

Voor filmmakers die zelf graag een keer in de jungle willen werken, heeft Van Damme slechts één advies. "Zorg dat je een helikopter bij je hebt", lacht hij. Welcome to the Jungle verschijnt woensdag in Nederland op dvd.

Extra raadsvergadering Leiden over Benno L.

De gemeenteraad van Leiden praat op 27 februari over de kwestie-Benno L. tijdens een extra raadsvergadering. Dat liet een woordvoerster van de gemeente dinsdag weten. Zaterdag werd duidelijk dat de veroordeelde pedoseksueel sinds kort in Leiden woont. Daarop laaiden de gemoederen in de buurt hoog op.

Vrijdag komt burgemeester Henri Lenferink met "meer informatie over de situatie" van de voormalig zwemschoolhouder. Volgens een andere woordvoerster van de gemeente staat het voortduren van het verblijf van L. dagelijks ter discussie en is dat ookéén van de punten die vrijdag zal worden aangestipt. Volgens haar wil Lenferink in kunnen staan voor de veiligheid van alle Leidenaren en dus ook van L., die nu bewoner van de stad is.

"Daar moet ik aan het einde van de week natuurlijk mijn mind over opmaken. Hoe de stand ervoor staat. Want ook zijn veiligheid is een item", liet Lenferink maandag weten. Hij gaf aan dat hij de veiligheid van L. niet kan garanderen. "Ik kan er mijn best voor doen."

Maandagavond uitten in verschillende media inwoners van Leiden ongezouten kritiek op de burgemeester. In Pauw en Witteman liet een bewoner weten dat Lenferink "voor 08.00 uur op zaterdag de stad uit moet zijn". Met dat soort uitspraken doet Lenferink niets, aldus de woordvoerster.

Extra raadsvergadering Leiden over Benno L.
Extra raadsvergadering Leiden over Benno L. (Foto: ANP)

Weer operatie zwaargewonde freestyleskiester

De Russische freestyleskiester Maria Komissarova is maandag in Duitsland opnieuw geopereerd aan haar gebroken rug. Dat heeft de Russische freestylebond dinsdag bekendgemaakt. Haar conditie wordt als 'ernstig, maar stabiel' omschreven.

De 23-jarige Komissarova viel zaterdag tijdens een training voor de skicross en brak en ontwrichtte daarbij haar rug. Ze werd in een ziekenhuis in Krasnaja Poljana direct ruim zes uur geopereerd. Zondag werd ze naar Duitsland overgevlogen.

Nationale sportbonden en de freestylebond betaalden de kosten voor Komissarova's vervoer naar Duitsland en haar eerste behandeling daar. De freestylebond verwacht echter dat Komissarova's herstel lang gaat duren en dat er extra geld nodig is.

OM: 5 jaar cel voor verkrachting 10-jarig meisje

Tegen een 41-jarige man die zijn destijds 10-jarige stiefdochter meerdere malen zou hebben misbruikt heeft het Openbaar Ministerie dinsdag vijf jaar celstraf geëist. De man zou zijn stiefdochter vanaf 2000 bijna twee jaar lang hebben misbruikt. Uit het misbruik werd in 2002 een zoon geboren.

De moeder van het meisje deed aangifte toen bleek dat haar dochter zwanger was. De verdachte bevond zich toen al in Thailand, waar Nederland geen uitleveringsverdrag mee heeft. Wel werd de man internationaal gezocht.

Misdaadverslaggever John van den Heuvel spoorde man in 2012 op in Thailand, waarna de Thaise politie hem aanhield en uitzette als illegaal. Na zijn aanhouding in Nederland bleek uit dna-onderzoek dat hij inderdaad de vader is van het zoontje van zijn stiefdochter.

De rechtbank doet op 4 maart uitspraak.

Kramer: "Al week last van mijn rug"

Sven Kramer heeft net als in Vancouver niet de gouden medaille weten te halen op de 10000 meter. Dit keer werd Kramer niet gediskwalificeerd na een foute wissel, maar werd hij op waarde geklopt dor Jorrit Bergsma. Achteraf gaf Kramer aan dat hij vooral werd gehinderd door fysiek ongemak.

"Ik heb de hele week al last van mijn rug", zei Kramer na afloop tegen de NOS. "Ik zag het wel een beetje aankomen. Ik ben te vaak geblesseerd en dat kan niet. Heel blijven hoort bij topsport. Ik voel het de hele tijd al, maar ik wilde er niet aan toegeven"

"Ik weet het, het is een slecht excuus. Maar voor goud moet je gewoon topfit zijn. Ik heb ontspanning nodig en ik moest er teveel energie instoppen. Dan hoop je nog op het beste, want ik heb er alles aan gedaan. Ik heb er echt voor gevochten."

Kramer toonde zich nog wel een goed verliezer, door aan te geven dat zelfs zonder het ongemak het moeilijk had geweest om olympisch kampioen te worden. "Jorrit rijdt een wereldtijd, laat dat duidelijk zijn. En ook als ik fit was geweest, was het nog maar de vraag geweest of ik aan die tijd van hem was gekomen. Niets ten nadele van Jorrit, maar ik baal van mijn lijf."

Kramer tijdens zijn zilveren race met zijn coach Gerard Kemkers. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Bobsleeër Kamphuis vijfde, Meyers op kop

Bobsleeër Esmé Kamphuis heeft na de eerste run knap de vijfde plek in handen op de Olympische Spelen. Samen met Judith Vis kwam de 30-jarige Nederlandse tot een tijd van 57,94 seconden, waarmee ze 0,68 seconden toe moesten geven op de eerste plek.

Elana Meyers uit de Verenigde Staten heeft de leiding in handen. Meyers en remster Lauryn Williams zetten direct een baanrecord neer met 57,26 seconden, evenals een startrecord van 5,13 seconden. Het zit voor het podium nog erg dicht bij elkaar. Regerend wereld- en olympisch kampioene Kaillie Humphries uit Canada staat op de tweede plek op 0,13 seconden van Meyers. Jamie Greubel, landgenote van Meyers, staat op plek drie met een achterstand van 0,19 seconden. Tussen het podium en Kamphuis staat nog de Belgische slee van Elfje Willemsen en Hanna Mariën.

Buma noemt optreden Samsom 'buitengewoon stom'

CDA-leider Sybrand Buma vindt het 'buitengewoon stom' dat PvdA-leider Diederik Samsom meer openheid wil geven over de zogenoemde commissie Stiekem om de positie van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) te versterken. Dat heeft Buma dinsdag gezegd in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Volgens Buma vermengt Samsom de discussie over de controle op de inlichtingendiensten met die over de positie van Plasterk. Dat vindt hij onverstandig. Buma wil verder geen antwoord geven op vragen over wat er is besproken in de commissie waar alleen de fractievoorzitters in zitten.

NRC Handelsblad meldde dinsdag dat deze commissie al in december te horen heeft gekregen dat niet de Amerikaanse NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten verantwoordelijk waren voor het registreren van 1,8 miljoen telefoongesprekken.

Bergsma is er beduusd van

Hij was al wereldkampioen op de 10.000 meter, sinds vandaag is hij ook de olympisch kampioen op die afstand. Met een tijd van 12.44,45 zette hij een nieuw olympisch record op de klokken.

"Ik ben er beduusd van. Ik kan het amper geloven," aldus Bergsma. "Sven (Kramer red.) reed lang op mijn tijd. Ik wist dat het een scherpe tijd was. Op het einde heeft Sven meestal nog wel wat punch over, maar nu kwam hij in de laatste rondjes juist boven mijn tijd te zitten. Op het einde kon ik de rondjes 29 goed vasthouden. Daar maakte ik het verschil."

Kramer feliciteert Bergsma met zijn titel. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Uitvaart Mulisch per ongeluk op reclameposters

Een foto van de uitvaart van Harry Mulisch is op reclameposters beland van het bedrijf Nationale Notaris. De weduwe van de schrijver zag de poster vorige week en was geschokt. "Voor ieder ander is het een gewone foto, maar ons viel het rauw op het dak", vertelt Kitty Saal aan NRC Handelsblad.

Directeur Albert van der Wijk kwam er een paar weken geleden achter dat op zijn reclameposters de uitvaart van Mulisch prijkte. De foto is door een reclamebureau aangekocht bij de fotograaf. Op de poster staat de tekst 'klaar om te gaan? Doe de gratis testamentscan bij nationalenotaris.nl'.

Van der Wijk zag niet direct aanleiding de reclame-uiting in te trekken."Maar voor de familie kwam het nogal onverwacht", licht hij desgevraagd toe. Hij is met de familie van Mulisch in gesprek over de 'vervelende' situatie die is ontstaan. Het is nog onduidelijk of het bedrijf de posters terugtrekt. "Als de familie daarop zou staan, dan overwegen we het serieus', zegt hij. "Maar het is een keurige campagne, waarin we veel hebben geïnvesteerd."

De foto met de kist van Mulisch is ook op de website te zien. De schrijver overleed in oktober 2010 en werd begraven op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

Bergsma troeft Kramer af en pakt olympische titel

Jorrit Bergsma is olympisch kampioen geworden op de tien kilometer. Bergsma zette in 12.44,45 een olympisch record neer en zag dat favoriet Sven Kramer in de daarop volgende rit zijn tanden stukbeet op die tijd. Kramer pakte wel zilver, terwijl het brons naar Bob de Jong ging.

Na een enigszins tegenvallende tijd van Bob de Jong (13.07,19) was het aan Bergsma om het Kramer lastig te maken. Bergsma legde de lat ontzettend hoog met een sterke 12.44,45, wat dik onder het oude olympisch record was. Kramer was op een laaglandbaan nooit sneller geweest dan die tijd.

Kramer zette in zijn rit direct de aanval in en werd daarbij geholpen door zijn tegenstander Seung Hoon Lee, die een aantal kilometer dichtbij bleef. Halverwege had Kramer een voorsprong van drie en een halve seconde op Bergsma. Een paar ronden voor het einde liep het verschil plots snel terug en leek Kramer het hoofd te moeten buigen. Hij kon niet meer versnellen en moest twee ronden voor het einde de tijd van Bergsma laten gaan, die daardoor de nieuwe olympisch kampioen werd.

Het brons was voor Bob de Jong, die na zijn race dacht dat de tijd niet goed genoeg zijn voor een medaille. De Belg Bart Swings leek in zijn rit tegen Bergsma al onder de tijd te gaan duiken, maar die klapte in zijn rit in elkaar. De laatste die de kampioen van 2006 nog van het podium kon halen was Lee, maar ook hij moest zijn snelle start bekopen en eindigde als vierde.

Uitslag 10.000 meter mannen

# Schaatsser Nat Tijd
1 Jorrit Bergsma NED 12.44,45
2 Sven Kramer NED +4,57
3 Bob de Jong NED +22,74
4 Seung Hoon Lee ZKo +27,23
5 Bart Swings Bel +29,54
6 Patrick Beckert Dui +29,81
7 Shane Dobbin NZe +31,97
8 Moritz Geisreiter Dui +35,81

Syrische regering boekt opnieuw terreinwinst

Syrische regeringstroepen hebben dinsdag het dorp Maan in de centrale provincie Hama heroverd. Rebellen die het dorp bezet hielden en ervan beschuldigd worden tientallen dorpelingen te hebben vermoord, werden verdreven. Dat hebben de Syrische staatsmedia gemeld.

Het Syrische staatspersbureau SANA zei dat het regeringsleger de 'laatste schuilplaatsen van de terroristen, die het dorp waren binnengetrokken en een bloedbad hebben aangericht, heeft verwoest'. Syrië verwijst met terroristen naar de rebellen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigde dat in het dorp sektarische moorden hebben plaatsgehad. Zo'n veertig mensen, overwegend alawieten, de tak van de islam waar ook president Bashar Assad toe behoort, werden omgebracht toen de rebellen het dorp binnentrokken.

Volgens activisten worden in het zuiden van het land versterkingen samengetrokken in een pogingen rebellen te verdrijven uit een gebied in de buurt van de Golan-hoogvlakte. In de heuvels ten zuiden van de stad Quneitra wordt volgens Rami Abdurrahman van het Observatorium zwaar gevochten. Het leger heeft extra tanks, zware artillerie en militairen naar het gebied gestuurd.

Ook bij Yabroud, de laatste stad in de buurt van de grens met Libanon die nog in rebellenhanden is, wordt strijd geleverd. Regeringstroepen, gesteund door Hezbollahstrijders, zijn daar al sinds december bezig met een offensief in een poging aanvoerlijnen voor de rebellen vanuit Libanon door te snijden.

Wiebes: accijnsverhoging niet teruggedraaid

Het kabinet blijft er bij dat het nog te vroeg is om te besluiten de accijnsverhoging op brandstoffen terug te draaien. Daarvoor ontbreekt nog een solide onderbouwing, zei staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De nieuwbakken bewindsman werd aan de tand gevoeld door Pieter Omtzigt (CDA) vanwege zijn uitspraken vrijdag voorafgaand aan de ministerraad dat de cijfers niet vrolijk stemmen. Veel pomphouders in de grensstreek zouden failliet gaan omdat automobilisten over de grens tanken. Hierdoor zou de maatregel bovendien niet de verwachte inkomsten genereren, berekenden brancheorganisaties al.

Omtzigt pleitte er daarom opnieuw voor om de accijnsverhoging per direct terug te draaien. Wiebes is dat niet van plan. Een besluit daarover kan pas worden genomen op basis van de cijfers over de eerste drie maanden. En dat is niet eerder dan mei. "We kunnen niet op basis van steekproeven over een maand vaststellen wat de gedragseffecten zijn."

"Dat betekent dat we nu niet kunnen beginnen met het verlagen van de accijnzen. We moeten gewoon de cijfers afwachten." De oppositie nam geen genoegen met deze antwoorden. "Dit stelt buitengewoon teleur", oordeelde Omtzigt. De pomphouders in de grensstreek staat het water aan de lippen, zei Arnold Merkies (SP). "Die hebben niet de tijd om tot de zomer te wachten."

"Waarom moeten we nog maanden gaan wachten. Het hele bedrijfsleven gaat naar de knoppen", fulmineerde Dion Graus (PVV). Omtzigt probeerde na het vragenuurtje nog een apart debat aan te vragen over de kwestie, maar kreeg daarvoor geen meerderheid achter zich. VVD, PvdA en D66 lieten weten geen behoefte te hebben aan het debat.

"We willen eerst het onderzoek afwachten", zei Henk Nijboer (PvdA). Dat kwam hem op een uitbrander te staan van Omtzigt, die erop wees dat partijleider Diederik Samsom (PvdA) op televisie al wel vraagtekens bij de maatregel heeft gezet en openlijk speculeerde over alternatieven. Dat de PvdA nu niet in de Tweede Kamer het debat durft aan te gaan is 'laf', aldus Omtzigt.

Heel Rusland hoopt op 15-jarige schaatsster

Julia Lipnitskaia weet woensdag de ogen van heel Rusland op zich gericht. De pas 15-jarige kunstschaatsster won op de Olympische Spelen de landenwedstrijd met het Russische team, waardoor de verwachtingen ook voor de individuele wedstrijd hooggespannen zijn. Woensdag staat de korte kür op het programma, een dag later volgt de vrije kür.

De Russische schaatsbond doet er vooralsnog alles aan om Lipnitskaia in de luwte te houden. Na het goud in de landenwedstrijd vertrok ze zo snel mogelijk naar Moskou om daar in alle rust te trainen, zonder de media te woord te staan. Pas dinsdag liet ze zich weer zien in Sochi.

"Er rust wel erg veel druk op de schouders van een 15-jarige", zegt haar landgenoot Viktor Petrenko, in 1992 winnaar van olympisch goud. "Maar ik heb het idee dat ze daar prima mee kan omgaan. Al zal ze een plaats op het podium zeker niet cadeau krijgen."

Lipnitskaia komt voor de Russen als een geschenk uit de hemel. Na het teleurstellende optreden van de kunstschaatsploeg vier jaar geleden in Vancouver, waar geen enkele gouden medaille werd gepakt, was de kritiek niet mals. Dit jaar maakte het wonderkind al indruk door bij haar debuut op het hoogste podium direct goud te pakken op het EK in Boedapest.

Ondanks de indrukwekkende optredens van Lipnitskaia in de landenwedstrijd zal de concurrentie de komende dagen moordend zijn. Met de Zuid-Koreaanse titelverdedigster Yu-Na Kim, tweevoudig wereldkampioene Mao Asada uit Japan, de Italiaanse Carolina Kostner en de Amerikaanse Gracie Gold zijn er genoeg kandidaten om de thuisfavoriete een hak te zetten.

Dat het applaus vanaf de tribunes vooral voor Lipnitskaia zal zijn, boezemt haar concurrentes geen angst in. "In elk land waar wij komen juichen mensen voor hun eigen sporters", weet de 23-jarige Kim. "Dat is in Rusland niet anders dan in Zuid-Korea. Als schaatser ben je daar niet mee bezig. Je moet gewoon zo goed mogelijk presteren."

Werknemers NXP gaan staken voor meer loon

Werknemers van chipfabrikant NXP leggen volgende week woensdag hun werk neer in een poging hogere lonen af te dwingen. Dat heeft FNV Metaal woensdag bekendgemaakt. De bond had het bedrijf uit Eindhoven tot dinsdag de kans gegeven om met een 'fatsoenlijke loonsverhoging' te komen, maar NXP ging daar volgens de bond niet op in.

Behalve een loonsverhoging van drie procent wil het personeel van NXP ook dat bestaande bonusregelingen worden omgezet in vast salaris. "NXP heeft een topjaar gehad", aldus FNV-bestuurder Gerald Maenen. "De NXP-werknemers hebben hier hard aan gewerkt en willen dat terugzien in een fatsoenlijke loonsverhoging van drie procent, met koopkracht."

De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen half januari vast, toen NXP het eindbod van FNV Metaal afwees. "Het is jammer dat NXP niet wil ingaan op de eisen van haar werknemers", aldus Maenen. Volgens hem zijn veel werknemers bereid tot het voeren van actie, zo stelt de bestuurder in een verklaring.

NXP laat in een reactie weten de looneis van de bonden 'onrealistisch' te vinden. Het bedrijf wijst erop dat de lonen in Nederland komend jaar gemiddeld met 1,3 procent stijgen. Omdat het goed gaat met de chipfabrikant wil NXP de lonen echter wel sterker laten stijgen. Het bedrijf biedt daarom een verhoging van 2,25 procent.

"De hoge looneisen van de vakorganisaties worden mede ingegeven door de wens tot koopkrachtherstel", zo meldt het bedrijf in een verklaring. "NXP vindt het onterecht dat de rekening van het verlies aan koopkracht bij NXP wordt neergelegd." Dat verlies ligt volgens het bedrijf vooral bij de 'economische realiteit en lastenverzwaringen'.

Naast een hoofdkantoor in Eindhoven heeft NXP een fabriek in Nijmegen. Aanvankelijk staken alleen de werknemers in Nijmegen, aldus Maenen. Als NXP dan nog niet toegeeft, wil de bond ook een actie bij de Brabantse vestiging op poten zetten.

Het bedrijf heeft ongeveer 3300 werknemers in Nederland, van wie pakweg 2300 in Nijmegen werken. Wereldwijd staan er meer dan 25.000 mensen op de loonlijst van het bedrijf.

Vanessa Mae genoot van olympische ervaring

Vanessa Mae heeft dinsdag genoten van haar debuut op de Olympische Spelen. De 35-jarige violiste uit Engeland kwam op ruim vijftig seconden van de winnaar, als laatste van de skiesters die finishten, binnen op de reuzenslalom. "De ervaring om hier te zijn is geweldig", zei Mae, die uitkomt voor Thailand, tegen de BBC.

De skiester werd geboren in Singapore en heeft een Chinese moeder en een Thaise vader. Ze groeide op in Londen en woont nu in het Zwitserse Zermatt. Mae was pas de derde persoon ooit die bij de Olympische Winterspelen uitkwam voor Thailand.

"Je hebt hier de elite van de skisport die naar beneden komt, en daarnaast nog een gekke, oude vrouw zoals ik", liet de muzikant, die wereldwijd meer dan tien miljoen albums verkocht, weten. "Met de gebrekkige ervaring die ik heb op mijn leeftijd, ben ik blij dat ik beneden ben gekomen. Ik ben drie keer bijna gecrasht."

De kersverse olympiër kende geen druk bij haar debuut. "Ik ben 35 en ben pas een paar maanden geleden begonnen met racen. Als je alles al op een jonge leeftijd doet, hou je geen leuke dingen over die je later nog kunt doen", besluit Mae.

'Turkse' verkiezingsposters blijken nep

Nederland was weer eens in rep en roer. Ditmaal kwam het niet doordat we overspoeld zouden worden door Roemenen of doordat de banken al ons geld zouden afpakken. Nee, nu was men boos over verkiezingsposters die in het Turks gesteld waren. Nu blijkt dat een grote hoax.

Enkele dagen geleden verschenen er posters van zowel D66- als PvdA-kandidaat-raadsleden, waarop een opschrift in het Turks stond. Zoals gewoonlijk dook de PVV er enthousiast op. Joram van Klaveren noemde het 'belachelijk' en stelde de geloofwaardigheid van minister Lodewijk Asscher (PvdA) in vraag.

Maar kennelijk heeft meneer Van Klaveren iets te vroeg geroepen. De posters blijken namelijk helemaal niet van de kandidaat-raadsleden af te komen, maar van onbekenden. Zowel PvdA-kandidaat-raadslid Asli Bolat als D66-kandidaat raadslid Fatih Elbay ontkennen iets met de posters te maken te hebben.

Bolat, die in Uden probeert een zetel te bemachtigen, zegt tegen Spitsnieuws: "Deze posters komen van een particuliere website, die dit buiten mijn weten om gemaakt heeft." Ze benadrukt dat ze ten eerste een heel andere campagnefoto gebruikt en ten tweede nog geen campagne aan het voeren is.

Hetzelfde verhaal geldt voor de poster van Elbay. Een woordvoerder van D66 in Rotterdam, waar Elbay zich verkiesbaar stelt, zegt dat reeds om rectificatie gevraagd is: "De heer Elbay heeft gisteren bij het verschijnen van de poster op Geenstijl.nl persoonlijk naar de makers hiervan gemaild om hem te laten verwijderen en dat is gebeurd."

Russische ijshockeyers naar kwartfinale

Bij het olympisch ijshockeytoernooi heeft Rusland zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales. De Russen klopten Noorwegen met 4-0. Morgen moeten zij het in de kwartfinale opnemen tegen Finland.

In de eerste periode gebeurde er vrij weinig, waardoor de Noren gemakkelijk overeind wisten te blijven. Na de tweede periode was het echter gedaan, na goals van Alexander Radulov en Ilya Kovalchuk. Daarna leken de Noren zich pas te beseffen dat ze moesten scoren, maar daar kwamen ze niet meer aan toe. In de slotfase scoorden de Russen nog wel tweemaal, dit door Alexei Tereshenko en weer Radulov.

De Finse dames wisten eenvoudig de vijfde plaats binnen te halen in het vrouwentoernooi. De Russische dames werden met 4-0 geklopt, mede door twee goals van Michelle Karvinen. Overmorgen staat de finale op het programma bij de vrouwen, die wedstrijd gaat tussen de Verenigde Staten en Canada.

Brabander fapt voor Officier van Justitie

Een Brabantse buitenluchtrukker is gistermiddag op een nogal lullige manier tegen de lamp gelopen. Pal voor de ogen van een Officier van Justitie sloeg de beste man de hand aan zichzelf.

Mogelijk opgehitst door het vroege lenteweer, besloot de schennispleger zijn slag te slaan op een parkeerplaats aan de A2 bij Maarheze. De 40-jarige viezerik zag een persoon, opende zijn gulp en haalde zijn sabbelsabel tevoorschijn.

Pal voor de ogen van de toeschouwer liet hij zijn familiewapen door zijn knuisten gaan. Pech voor de man uit Raamsdonksveer: zijn publiek bleek een Officier van Justitie.

Deze belde direct de politie. De koddebeiers sprongen meteen in hun dienstauto en zetten de achtervolging in.

Pas in Eindhoven lukte het de politie om de man van de weg te rijden. Met een prent van maar liefst 400 euro op zak kon de man zijn masturbatiesessie thuis voortzetten.

[vid] Geest gefilmd in ouwe kroeg

De bewakingscamera van een de oudste kroegen in Groot-Brittannië heeft iets zeer opmerkelijks vastgelegd. Op de beelden is namelijk duidelijk een geest te zien.

In Ye Olde Man and Scythe, een kroeg uit 1251 in Bolton, waart al eeuwenlang een spook rond. Het zou hier gaan om de zevende graaf van Derby, de eigenaar van de pub die in 1651 werd onthoofd.

Zijn geest werd vrijdag door kroegeigenaar Tony Dooley ontdekt op de bewakingsbeelden. "Toen ik in de eetzaal kwam, zag ik glasscherven op de vloer", verklaart de beste man. "Vandaar dat ik de bewakingsbeelden checkte op sporen van eventuele inbrekers. Tot mijn grote verbazing zag ik plots een spook opdoemen. Vreemd genoeg was de camera om 6.18 uur 's ochtends plots uitgevallen."

Altijd leuk, zo'n spook!

Henry: "Nog geen sprake van stoppen"

Thierry Henry is niet bezig met het einde van zijn loopbaan. De spits (36) speelt sinds juli 2010 bij New York Red Bulls en gaat wellicht nog een seizoen door. Over een maand start het nieuwe seizoen in de Major League Soccer (MLS). Henry kan nog niet zeggen of 2014 zijn laatste jaar wordt als profvoetballer.

De routinier denkt dat hij nog steeds goed mee kan komen. "Ik heb dit jaar nog te gaan op mijn contract en ik voel me nog steeds goed”, zegt Henry tegen El Mundo Deportivo. "Ik ga er dus gewoon van genieten en tegen het einde van het jaar zullen we het wel zien", aldus de Fransman, die in het verleden uitkwam voor AS Monaco, Juventus, Arsenal en FC Barcelona. Met Frankrijk won hij in 1998 de wereldtitel en in 2000 werd Henry met Les Bleus Europees kampioen.

De 123-voudig international heeft nog de spirit om door te gaan. "Je weet zelf goed wanneer het moment daar is om te stoppen. Als ik dat gevoel krijg stop ik, maar daar is nog geen sprake van. Wanneer ik wel met pensioen ga, denk dat ik op de één of andere manier wel verbonden blijf met de sport", vertelt Henry.

"Waar dat is? Ik voel me goed in New York, maar mijn leven ligt in Londen. Mijn dochter woont nog in Londen en mijn huis staat er. Ik denk dat mijn toekomst daar ligt.", aldus de Fransman, die bij Arsenal in acht seizoenen uitgroeide tot een clubicoon. Buiten het Emirates Stadium staat een standbeeld van hem.

Ter Mors ondanks druk programma beschikbaar voor achtervolging

Jorien ter Mors heeft vrijdag mogelijk een drukke dag voor de boeg. Dan staan de eerste ronde van de ploegenachtervolging op de lange baan en het vervolg van de 1000 meter shorttrack op het programma.

Vandaag wist ze zich te plaatsen voor de kwartfinales van het shorttracktoernooi en hoorde ze tevens dat ze in de selectie zit voor de ploegenachtervolging. Om 16.00 uur staat daar de eerste ronde op het programma, terwijl het shorttrack een kleine twee uur later verder gaat. Ter Mors heeft, ondanks het drukke programma, wel aangegeven dat ze beschikbaar is voor de achtervolging.

'We zullen goed overleggen wat er mogelijk is. Maar als ik moet starten, dan start ik', zei Ter Mors. Ik sta 100 procent ter beschikking. Dan moet ik vrijdag maar iets harder werken.' Donderdagmiddag maakt bondscoach Arie Koops bekend wie er vrijdag in de eerste ronde zullen starten. Buiten Ter Mors zijn ook Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Lotte van Beek geselecteerd door Koops.

Nederland adviseert Zuid-Korea over buren

Nederland gaat Zuid-Korea met negentien andere landen en de Europese Unie adviseren over hoe het land moet omgaan met de noorderburen. Dat heeft het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag aangekondigd, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap News Agency. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet direct een toelichting geven.

Het overlegorgaan moet voor meer coördinatie in de omgang met Noord-Korea zorgen. De landen die meedoen hebben een consulaat of ambassade in Zuid-Korea dat ook over Noord-Korea gaat. Op het programma staan diverse zaken die tussen de buren spelen en de huidige situatie in Noord-Korea. De vergaderingen worden niet op vaste momenten gehouden, maar wanneer daar behoefte aan is.

"We zijn het eens dat er behoefte is aan gesprekken over de instabiele toekomst van Korea", zegt de Zuid-Koreaanse minister van buitenlandse zaken Yun Byung-se tegen het persbureau. In het overleg moeten eigen ervaringen en meningen over Noord-Korea worden uitgewisseld.

De onzekerheid over de situatie in Noord-Korea groeit. Pyongyang schokte de wereld in december door de oom van leider Kim Jong Un te executeren. Maandag presenteerde een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties dat de Noord-Koreaanse regering op grote schaal misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd. Zij vergeleken verschillende incidenten met nazimisdaden die werden gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naast Nederland en de Europese Unie zitten Australië, Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Finland, Guatemala, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, Slowakije, Spanje, Turkije, en de Verenigde Arabische Emiraten in het overleg.

Merkel poogt scheur in coalitie te lijmen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) probeert dinsdag uit alle macht een conflict in haar coalitieregering op te lossen. De bondskanselier treedt in overleg met de leiders van coalitiepartijen CDU/CSU en SPD over de gevolgen van een onderzoek naar kinderporno. Als gevolg van dat onderzoek traden SPD-Bondsdaglid Sebastian Edathy en minister van landbouw Hans-Peter Friedrich af.

Friedrich zou SPD-voorzitter Sigmar Gabriel in zijn vroegere functie als minister van binnenlandse zaken hebben geïnformeerd dat de naam van Edathy was opgedoken in een internationaal onderzoek naar kinderporno. Edathy trad eerder deze maand af en Friedrich bood vorige week vrijdag zijn ontslag aan.

Door de onthullingen van vorige week is het onderlinge vertrouwen in de coalitie zoek. De CSU van Friedrich heeft felle kritiek geleverd op het SPD-Bondsdaglid dat de zaak naar buiten bracht. Merkel probeert nu de plooien glad te strijken.

Betogers slaags met politie in Kiev

Duizenden betogers in Oekraïne zijn dinsdag bij het parlementsgebouw in Kiev slaags geraakt met agenten. De demonstranten bekogelden de politie met stenen en de politie zette op haar beurt traangas en schokgranaten in. In het parlement wordt ondertussen gesproken over een hervorming van de grondwet om de macht van de president in te perken en die van het parlement te vergroten.

De betogers blokkeerden een straat die naar het parlement leidt met twee trucks en staken ze vervolgens in brand. Hierop zette de politie onder meer schokgranaten in. Een fotograaf van persbureau Reuters raakte gewond, evenals diverse agenten en betogers.

Demonstranten vielen ook het hoofdkantoor van de Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj aan, schrijft de BBC. Ze wisten zich een weg naar binnen te vechten, maar werden niet veel later verdreven door de toegesnelde politie.

Volgens de oppositie is de regering van Janoekovitsj moedwillig de hervormingen aan het blokkeren door een wetsvoorstel niet in stemming te brengen. Oppositieleider Vitali Klitsjko riep Janoekovitsj op het wetsvoorstel zo snel mogelijk in stemming te brengen en vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen te organiseren. Zo niet, dan zal de crisis binnenkort verder escaleren, aldus Klitsjko. "Het is een kwestie van minuten, niet uren."

Geen uitstel woekerpoliszaak Nationale-Nederlanden

De behandeling van een woekerpolisklacht tegen Nationale-Nederlanden wordt niet uitgesteld. Dat heeft de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid dinsdag besloten. In een soortgelijke zaak kreeg de verzekeraar afgelopen najaar ook al geen uitstel.

De uitspraak over de schadevergoeding die Nationale-Nederlanden in de zaak, die werd aangespannen door één consument, moet betalen heeft mogelijk grote implicaties voor de verzekeraar. Nationale-Nederlanden heeft zo'n 691 duizend woekerpolissen verkocht, waarvoor dezelfde voorwaarden golden.

Nationale-Nederlanden wilde dat de geschillencommissie een uitspraak van het Europees Hof van Justitie zou afwachten, over hoever de informatieverplichting van de verzekeraar reikt. Die uitspraak, die waarschijnlijk later dit jaar komt, vindt de commissie niet belangrijk genoeg om de zaak uit te stellen. De verzekeraar kan tegen het niet-verlenen van het uitstel in beroep.

In de in het najaar uitgestelde zaak van een andere consument had het Kifid al bepaald dat de verzekeraar een schadevergoeding moest betalen, omdat de verzekeraar de consument onvoldoende was voorgelicht over de hoge kosten van de verzekering. Een actuaris is nog bezig met het bepalen van de hoogte van die schadevergoeding.

De kwestie rond woekerpolissen begon in 2006 en draait om polissen die verkocht werden zonder de klanten goed te informeren over de voorwaarden. Diverse verzekeraars hebben al schikkingen van vele honderden miljoenen euro's getroffen. Sommige claimclubs proberen met procedures meer schade te verhalen.

Nationale-Nederlanden is onderdeel van het Europese verzekeringsbedrijf NN, dat weer onderdeel is van de ING Groep. De verzekeraar is onder druk van de Europese Commissie, na de staatssteun aan de bank tijdens de kredietcrisis, wel helemaal gescheiden van de bankactiviteiten van ING. RTL Z schreef eerder dit jaar dat de verzekeraar onder de naam NN deze zomer apart naar de beurs wordt gebracht.

Parlement herdenkt Els Borst

De Eerste en Tweede Kamer hebben dinsdag stilgestaan bij het overlijden van oud-minister van Volksgezondheid Els Borst (D66). Dat gebeurde in aanwezigheid van premier Mark Rutte (VVD), die Borst typeerde als 'een zeer geliefd minister en een zeer geliefd mens'.

"Leven en dood liepen als rode draad door haar bestaan", zei Rutte, doelend op haar werk als arts, maar ook op haar werk als minister. Borst bracht in 2001 de eerste euthanasiewet ter wereld tot stand. "Het is intens verdrietig dat juist zij door een misdrijf om het leven moest komen."

Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol (VVD) noemde Borst 'een van de grootste vernieuwers van de gezondheidszorg en een zeer doortastend en innemend mens en politica'. Broekers-Knol sprak over de euthanasiewet van Borst, maar ook over haar maatregelen om roken onder jongeren tegen te gaan en over het door haar voorbereide nieuwe zorgstelsel.

Volgens Broekers ging er 'een schok door het land' toen vorige week duidelijk werd dat de 81-jarige Borst waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Borst werd vorige week maandag dood gevonden bij haar woning in Bilthoven.

Na de senaat volgde de herdenking in de Tweede Kamer. Voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) prees Borst - een 'politieke laatbloeier' - vanwege haar inzet voor het zelfbeschikkingsrecht. "Voor mij blijft Borst voor altijd de minister die het zelfbeschikkingsrecht van individuele patiënten wettelijk heeft geborgd."

"Dat iemand die zich zo heeft ingezet voor zelfbeschikking, een eigen keuze voor het leven en de beëindiging daarvan, zelf op gewelddadige wijze om het leven is gekomen is niet in woorden te vangen", aldus van Miltenburg.

Rutte uitte zich in de Tweede Kamer in vergelijkbare bewoordingen. "Dat juist zij een niet-natuurlijke dood moest sterven is een gedachte die intens verdrietig moet maken." De premier prees Borst, die in 2012 minister van Staat werd. "Het is een groot gemis dat zij er nu niet meer is om ons af en toe op haar eigen manier een spiegel voor te houden."

VVD-raadslid beschuldigd van stalking

Een VVD-gemeenteraadslid uit Bergen op Zoom wordt beschuldigd van stalking. Dat bevestigt een politiewoordvoerder dinsdag na berichtgeving door Brabantse media. Het gaat om het raadslid Dennis Hoekstra, dat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op nummer vijf staat voor de VVD in de Brabantse gemeente.

Een 30-jarige vrouw stapte vorig jaar augustus naar de politie nadat ze naar eigen zeggen jarenlang was lastiggevallen door Hoekstra, meldt dagblad BN/De Stem. Hij zou het niet kunnen verkroppen dat zij in mei 2010 een nieuwe relatie was aangegaan.

Hoekstra zou haar en haar gezin vier jaar hebben lastiggevallen met telefoontjes en berichtjes. Ook zou Hoekstra hebben gedreigd een van haar kinderen iets aan te doen. De VVD'er heeft een verklaring afgelegd bij de politie en het onderzoeksdossier is naar het Openbaar Ministerie gestuurd. De politicus wil niet inhoudelijk reageren. "Ik begrijp dat ik als raadslid onder een vergrootglas lig, maar zolang dit dossier bij het OM in behandeling is, zeg ik niets", zegt hij tegen de krant.

Bestuur en fractie van de VVD houden volgens het dagblad vertrouwen in Hoekstra.

Nederlands Symfonieorkest moet naam wijzigen

Het Nederlands Symfonieorkest (NedSym) uit Enschede moet zijn naam wijzigen. Met die beslissing komt het gerechtshof in Amsterdam tot een andere conclusie dan de rechtbank eind vorige maand in een kort geding. Die bepaalde dat het NedSym voorlopig zijn naam mocht blijven gebruiken in afwachting van de uitkomst van een bodemprocedure.

Het kort geding werd aangespannen door het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) uit Amsterdam, dat vindt dat de namen van de twee orkesten te veel op elkaar lijken. Volgens het NedPho heeft het orkest uit Enschede een 'verwarringwekkende' naam. De twee partijen liggen al sinds de jaren negentig in de clinch over de kwestie.

Het NedSym werd in 1994 opgericht als Orkest van het Oosten. Het orkest gebruikt voor concerten in het buitenland de naam Netherlands Symphony Orchestra. De directie van het NedPho kondigde meteen aan de Engelstalige naam niet te kunnen waarderen, waarop het orkest liet weten die naam alleen in het buitenland te zullen gebruiken.

Om meer eenheid in de naam te krijgen, werd in 2011 besloten het orkest om te dopen tot het Nederlands Symfonieorkest. Tot groot ongenoegen van het NedPho, dat een zaak aanspande. Het gerechtshof in Amsterdam stelde het NedPho in juni 2013 uiteindelijk in het gelijk. Daarop spande het NedSym een bodemprocedure aan. Een voorlopig getuigenverhoor vindt vrijdag plaats.

"Voor het Nederlands Philharmonisch Orkest staat voorop dat gemaakte afspraken nageleefd dienen te worden", zegt Rob Streevelaar, algemeen directeur van het NedPho, in een verklaring over het hoger beroep. Hij hoopt dat NedSym de bodemprocedure laat vallen.

"We zijn nu terug bij af", zegt een woordvoerder van het NedSym desgevraagd. De uitspraak van het hof verbaast het orkest. "Nederland is groot genoeg voor een Nederlands Symfonieorkest en een Philharmonisch Orkest naast elkaar", licht hij toe. De afspraken die in de jaren negentig zijn gemaakt staan volgens hem op een 'amicaal briefje'. Het NedSym voert de komende dagen overleg over wat ze met de uitspraak gaan doen.

Duistere The Order: 1886-trailer

Sony heeft vandaag een duistere trailer uitgebracht voor The Order: 1886. Helaas zien we nog geen officiële gameplaybeelden en is een releasedatum ook nog niet bekendgemaakt. Bekijk de trailer onder aan het bericht.

De game is vorig jaar op de E3 bekendgemaakt maar er is tot nu toe nog weinig over verteld of getoond. Verwachtte releasedatum is ergens aan het einde van dit jaar.

Met dank aan Rossdale ook nog een gelekt gameplayfilmpje.

Burger onderuit op ITF-toernooi Kreuzlingen

Tennisster Cindy Burger is dinsdag in de eerste ronde van het ITF-toernooi in het Zwitserse Kreuzlingen uitgeschakeld. Thuisspeelster Timea Bacsinszky, de nummer vijf van de plaatsingslijst, was met 6-1 en 7-6 (5) te sterk voor de Nederlandse.

Burger was de derde Nederlandse die in Kreuzlingen in actie kwam. Maandag plaatsten Indy de Vroome en Michaëlla Krajicek zich al wel voor de tweede ronde van het Zwitserse indoortoernooi.

CSKA Moskou Europees duel zonder fans na racisme

CSKA Moskou moet zijn volgende Europese thuiswedstrijd zonder publiek afwerken. Dat heeft de UEFA besloten. De fans van de Russische club hadden begin december bij de uitwedstrijd in de Champions League tegen Viktoria Plzen spandoeken met racistische en extreemrechtse symbolen bij zich.

CSKA kreeg bovendien een boete van vijftigduizend euro opgelegd. De straf van de Russen viel zo hoog uit omdat de fans eerder dit seizoen tegen Manchester City oerwoudgeluiden maakten.

Ook de fans van Apollon Limassol hebben daar een handje van. Begin december deden de Cypriotische fans dat toen hun club in de Europa League verloor van Legia Warschau. De volgende Europese thuiswedstrijd moet Apollon een deel van de het stadion leeg houden.

Jong Servië moet ook zijn volgende wedstrijd voor een halfleeg stadion spelen na oerwoudgeluiden tijdens het EK-kwalificatieduel met Jong België half november. Omdat Jong Servië wegens racisme al twee duels zonder publiek heeft afgewerkt moet de Servische bond ook een spandoek tonen met de tekst 'Nee tegen racisme'. Bovendien moet de aanvoerder in de middencirkel de fans vertellen dat de Servische bond en spelers tegen racisme zijn.

Pirelli bereidt zich voor op verbod bandenwarmers

Bandenfabrikant Pirelli bereidt zich voor op het verbod op bandenwarmers dat in de Formule 1 in 2015 in zal gaan. Deze week krijgen de teams bij de tweede testweek in Bahrein speciaal een set mediumbanden om het gedrag te testen van het rubber als dit niet van te voren opgewarmd kan worden.

Voor de test krijgen de teams de beschikking over 22 setjes banden, twee zachte, tien medium, acht harde en twee setjes van de speciale wintercompound. Deze laatste compound warmt sneller op dan de andere banden. Verder kunnen de renstallen zelf kiezen hoe ze acht andere setjes qua compound in willen zetten.

IOC verdedigt verwijderen homorechtenactiviste

Het Internationaal Olympisch Comité staat achter het besluit van de Russische politie om de Italiaanse homorechtenactiviste Vladimir Luxuria maandag uit Sochi te verwijderen. Dat heeft IOC-woordvoerder Mark Adams dinsdag gezegd.

De activiste werd volgens Adams 'vreedzaam weggeleid' en niet opgepakt en enkele uren vastgezet, zoals Luxuria zelf maandag beweerde. Luxuria is transgender en zat in het verleden in het Italiaanse parlement voor de Communistische Partij.

Luxuria liep maandag uitgedost in regenboogkleuren bijna twee uur rond in het olympisch park. Zij werd door veel Russische toeschouwers niet herkend als homorechtenactiviste. Sommigen van hen zagen Luxuria's outfit aan voor een carnavalskostuum en wilden met haar op de foto. Luxuria werd in een auto afgevoerd toen ze het ijshockeystadion probeerde binnen te komen. Tijdens de Olympische Winterspelen gelden er strikte veiligheidsmaatregelen op het terrein in Sochi.

UWV verwacht tienduizenden extra banen in transport

Door vergrijzing en economische groei komen er in de transport- en logistiekbranche de komende jaren tienduizend extra vacatures per jaar bij. Dat verwacht uitkeringsinstantie UWV in een dinsdag uitgebracht onderzoek naar de sector. Dit jaar blijft de werkgelegenheid in de branche volgens het UWV na jaren van krimp op peil.

De uitkeringsinstantie verwacht vanaf 2015 jaarlijks 36 duizend nieuwe vacatures in de transportsector, tegen 25 duizend nu. De banen komen vrij doordat veel werknemers met pensioen gaan. Bovendien verwacht het UWV groei in branches waarvan de transportsector afhankelijk is, zoals de bouw en de detailhandel. De werkgelegenheid in de sector groeit volgens de uitkeringsinstantie vanaf 2016 met jaarlijks een procent.

Het UWV verwacht dat het aantal banen in de transportsector dit jaar op peil blijft door de aantrekkende economie. De afgelopen jaren had de branche het zwaar door de economische crisis.

In september bereikten de sociale partners een akkoord over een crisisplan om werkloze chauffeurs en logistiekmedewerkers bij te scholen en jongeren op te leiden. Daardoor moeten er genoeg werknemers zijn als de werkgelegenheid weer groeit.

Man vast voor verkrachting uit 1996 door dna-match

De politie heeft alsnog een verdachte opgepakt voor een verkrachting die hij in 1996 in Zutphen zou hebben gepleegd. Een achtergelaten dna-spoor kwam overeen met dna dat de verdachte vorig jaar moest afstaan omdat hij was veroordeeld voor een ander misdrijf. Daardoor is de 54-jarige man uit Deventer nu alsnog tegen de lamp gelopen, meldt de politie.

Op 1 oktober 1996 werd een nu 58-jarige vrouw uit Emmen door twee mannen gedwongen in een auto te stappen en meegenomen naar een parkeerplaats. Daar werd ze door een van de mannen verkracht, terwijl de ander buiten de auto bleef staan. Vervolgens werd de vrouw verderop uit de auto gezet en achtergelaten.

Het politieonderzoek leidde toen niet tot aanhoudingen. Ook toen de verdachte vorig jaar alsnog dna afstond, gingen niet meteen alarmbellen rinkelen. Dat gebeurde wel toen een zogenoemd coldcaseteam de zaak nog eens onder de loep nam en een dna-spoor van destijds vergeleek met dna in de dna-databank.

Het voorarrest van de verdachte is inmiddels met drie maanden verlengd. Het slachtoffer is inmiddels geïnformeerd over zijn aanhouding. De aanhouding is het eerste succes van het in augustus opgerichte coldcaseteam van de regio Oost-Nederland. Het team wil meer sporen van oude onopgeloste misdrijven na trekken.

'Invoering SEPA kan 22 miljard euro opleveren'

De invoering van de Europese betalingsmarkt SEPA kan 21,9 miljard euro aan besparingen opleveren, omdat bedrijven onder meer niet langer in elk Europees land een aparte rekening hoeven aan te houden. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van accountantsbureau PwC, dat werd uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.

Vooral bedrijven kunnen in potentie rekenen op een flinke verlaging van de kosten, wanneer de SEPA in augustus dit jaar wordt ingevoerd. Door het schrappen van de overbodige buitenlandse rekeningen en de lagere transactiekosten zien zij hun kosten mogelijk met 16,1 miljard euro dalen, zo berekenden de onderzoekers.

De verwachting is dat zo'n negen miljoen rekeningen overbodig worden na de invoering van de SEPA, die gepaard gaat met het internationale rekeningnummer IBAN. Voor consumenten levert de SEPA minder financieel voordeel op. Zij profiteren vooral van betere bescherming, aldus PwC.

Of de introductie van de SEPA ook daadwerkelijk leidt tot miljarden aan bezuinigingen is echter nog maar de vraag, aldus onderzoeker Bas Rebel van PwC. "Of SEPA ook werkelijk de belofte waarmaakt, is hebben bedrijven en banken nu voor een groot deel in eigen hand", zo stelt hij in een verklaring.

Borstvergroting door handoplegging: ¤10/uur

Een Spaanse huisschilder heeft een rechtszaak aan de broek hangen. De beste man klust namelijk bij als plastisch chirurg. De 54-jarige man uit Barcelona kan naar eigen zeggen een voorgevel verbouwen middels handoplegging.

De Spanjool blijkt over een bijzondere gave te beschikken, zo beweert hij zelf. Niemand minder dan Onze Lieve Heer heeft hem de krachten gegeven om vrouwen te genezen. Fybromialgie, doofheid, verminkingen en andere ongein vallen allemaal te verhelpen door massagetherapie en handoplegging.

En dat alles voor een schijntje. De beste man rekent slechts tien euro per uur. De genezer houdt er een flink belegde boterham aan over, want plafonds witten doet hij niet meer.

Ook kan de glibberige Spanjaard je afhelpen van mierentietjes en een misvormde punani. Zo masseert hij de bewuste gebieden of blaast hij zijn 'genezende adem' rechtstreeks in de vochtige gleuf van de dame in kwestie. Om zijn alsmaar groeiende klantenkring van dienst te kunnen zijn, werden zelfs de vrouw en dochter van de man ingezet.

Zijn jongste patiëntjes waren slechts 13 jaar. Ook zij moesten zich uitkleden voor de 'genezer' en zijn familie. Uiteindelijk begon men toch vraagtekens te zetten bij de praktijken van de Spanjool en heeft men besloten om op 6 februari aangifte te doen.

De beste man is opgepakt wegens seksueel misbruik en het schenden van vertrouwen. De man is vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Graabak pakt goud op noordse combinatie

Jørgen Graabak heeft in de noordse combinatie goud gewonnen op de wedstrijd met de grote schans. De 22-jarige Noor wist zijn goede uitgangspositie na het schansspringen te verzilveren. In de eindsprint versloeg hij landgenoot Magnus Moan, brons ging naar de Duitser Fabian Riessle.

Eric Frenzel startte als winnaar van het schansspringen als eerste, maar werd al snel bijgehaald door Håvard Klemetsen uit Noorwegen. De Duitser kampt al twee dagen met een virus, en dat was te merken. Voor de topfavoriet leek een medaille vanaf het begin al vrijwel kansloos, want hoewel hij aan kon klampen wist hij geen goede snelheid op te bouwen. Kort na Klemetsen sloten ook de Oostenrijker Bernhard Gruber, de Japanner Akito Watabe, Jason Lamy Chappuis uit Frankrijk en de Noren Moan en Graabak aan.

Na drie van de tien af te leggen kilometers vond ook het Duitse trio Johannes Rydzek, Björn Kircheisen en Riessle de aansluiting met de kopgroep. Deze groep bleef lange tijd bij elkaar, maar na 7,5 kilometer ging Watabe onderuit. Een kilometer later barstte de strijd los toen Kircheisen aan probeerde te vallen. De Duitser won in zijn carrière al drie bronzen en maar liefst tien zilveren medailles op Olympische Spelen en wereldkampioenschappen, maar ook dit keer zat een gouden medaille er niet in. 

Nadat Kircheisen even een klein gat wist te slaan kwamen Gruber en Graabak er weer bij, waarna ook de rest aansloot. In de laatste meters bleven de Noren Graabak en Moan over met de Duitsers Kircheisen, Rydzek en Riessle. In de voorlaatste bocht ging het fout voor Duitsland, door een botsing moest Rydzek de strijd voor de medailles staken. In de eindsprint ging het tussen Graabak en Moan en bleek de 22-jarige sterker dan zijn acht jaar oudere landgenoot. Het brons was uiteindelijk voor Riessle.

'Commissie Stiekem geïnformeerd over belgegevens'

Het kabinet heeft de Tweede Kamer in december in het geheim ingelicht over de herkomst van 1,8 miljoen belgegevens. Dat gebeurde in de zogenoemde Commissie Stiekem, waarin de fractievoorzitters zitting hebben, meldt NRC Handelsblad dinsdag.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en een van haar ambtenaren zouden de commissie op 12 december hebben gemeld dat de gegevens door de Nederlandse inlichtingendiensten waren verzameld en met de Amerikaanse geheime dienst NSA waren gedeeld. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) was daarbij aanwezig.

Volgens NRC ontging veel aanwezigen de betekenis van de informatie. Het zou niet alle fractievoorzitters duidelijk zijn geweest dat het ging om een correctie van publieke uitspraken van Plasterk. Die zei vorig najaar dat de NSA verantwoordelijk was voor het registreren van de 1,8 miljoen gesprekken.

Plasterk kwam onlangs in grote politieke problemen toen bleek dat zijn uitlatingen niet klopten, en dat hij dat al sinds november wist. In het openbaar lichtten Hennis en hij de Kamer pas deze maand hierover in. Dat kwam Plasterk vorige week op een motie van wantrouwen te staan. Hij zou de Kamer niet goed hebben geïnformeerd.

De vraag is nu of het inlichten van de Commissie Stiekem geldt als het informeren van de Kamer. De fractievoorzitters worden via de commissie ingelicht over zaken die verband houden met de inlichtingendiensten, maar mogen daar met niemand over praten.

Slotervaartziekenhuis wil 8 miljoen kosten snijden

Het Slotervaartziekenhuis wil de kosten structureel met acht miljoen euro terugbrengen. Dat is dit weekend meegedeeld aan het personeel, bevestigt een woordvoerder van het eind vorig jaar overgenomen Amsterdamse ziekenhuis dinsdag.

Hoe de kosten moeten worden teruggebracht en of en hoeveel banen dat gaat kosten is nog niet bekend. Dat er gevolgen zijn voor de medewerkers is wel duidelijk. "Maar dat kan ook in de werkwijze zijn", zegt de woordvoerder. Begin maart komt de nieuwe eigenaar, Loek Winter, met een definitief reorganisatieplan.

De MC Groep van Winter kocht het ziekenhuis per 31 december, na maanden van juridische strijd. Winter, ook eigenaar van ziekenhuizen in Flevoland, laat het Slotervaart samenwerken met het op hetzelfde terrein gelegen Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Verder is het voor de MC Groep prioriteit om de financiële positie van het ziekenhuis te verbeteren. De gebrekkige liquiditeit van het ziekenhuis was de reden voor de eigenaren om contact te leggen met Winter.

Nielson en Kraantje Pappie op Paaspop

Nielson en Kraaantje Pappie treden op tijdens Paaspop. Dat maakte Michiel Veenstra bekend op 3FM. Ook Yellow Claw, Joost van Bellen en Black Sun Empire zijn een paar van de nieuwe namen die in Schijndel optreden tijdens het paasweekend, van 18 tot en met 20 april.

Eerder werd al de komst van onder meer The Prodigy, Baskerville, De Jeugd van Tegenwoordig, Triggerfinger en Guus Meeuwis aangekondigd. Paaspop, dat sinds 1985 wordt georganiseerd, telt elf podia. In totaal beklimmen ruim 160 artiesten en bands het podium. De kaarten voor het muziekfestival zijn al te koop.

PVV hekelt Turkse teksten op verkiezingsposters

De PVV maakt zich boos over de Turkse teksten op verkiezingsposters van PvdA en D66. Tweede Kamerlid van de PVV Joram van Klaveren heeft opheldering gevraagd aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Dat meldt de PVV dinsdag.

Van Klaveren vindt het een 'belachelijk gegeven dat partijen als de PvdA voor Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen campagne voeren in het Turks'. Volgens hem moeten kiezers van Turkse afkomst zich aanpassen en Nederlands leren.

Het PVV-Kamerlid vraagt zich verder af hoe 'geloofwaardig' Asscher, die ook integratie in zijn portefeuille heeft, is als lid van een partij die anno 2014 campagne voert in de Turkse taal. Van Klaveren wil weten welke maatregelen de minister neemt om ervoor te zorgen dat de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen het Nederlands worden gevoerd.

Website Geenstijl publiceerde maandag enkele campagneposters in het Turks. In Rotterdam prijkt bijvoorbeeld PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus op een poster met Turkse teksten. In Uden geldt dat voor PvdA-kandidaat Asli Bolat. Eveneens in Rotterdam voert Fatih Elbay campagne in het Turkse namens D66.

Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 ontstond ook al ophef over Turkse en Arabische teksten op posters. Toen trokken de meeste partijen de posters terug.

NS haalt trein met hakenkruizen uit dienstregeling

Een trein met hakenkruizen in een van de coupés is begin deze maand door de NS uit de dienstregeling genomen. Een hoofdconducteur ontdekte de graffiti in de trein die maandag 3 februari 's avonds op weg was naar Den Helder. Op een wand waren hakenkruizen aangebracht. Dat meldt een woordvoerder van de NS dinsdag.

Omdat reizigers de tekens als kwetsend zouden kunnen ervaren, besloot het treinpersoneel de trein niet verder te laten rijden dan Utrecht. Daar werd passagiers verzocht het treinstel te verlaten. De trein is vervolgens naar een werkplaats gestuurd om te worden schoongemaakt.

Het personeel heeft volgens een woordvoerder van de spoorwegen goed gehandeld. "Wij willen dit niet in onze treinen", aldus de zegsman. Over de eventuele daders is niets bekend. "We kunnen er ook niets mee, omdat je bij graffiti iemand op heterdaad moet betrappen. De kruizen waren al getekend toen de conducteur ze tegenkwam."

De woordvoerder geeft aan dat treinen wel vaker worden beklad. "Een paar weken geleden kregen we via Twitter ook een melding van een hakenkruis op een bank. Meestal is het echter de buitenkant van de treinen die wordt besmeurd."

Zwarte Cross wil jeugd Achterhoeks leren

Festival Zwarte Cross werkt aan lesmateriaal dat leerlingen van de basisschool Achterhoeks moet leren. Dat heeft de organisatie van het motorcrossspektakel dinsdag bekendgemaakt. Schrijvers en kunstenaars werken aan het lesmateriaal dat na de zomer aan basisscholen in de Achterhoek wordt aangeboden.

"Wij pleiten voor een uurtje 'Achterhoeks 2.0' per week", zegt festivalorganisator Gijs Jolink in een verklaring. "Het zou natuurlijk onmundig jammer zijn als het Achterhoeks zou verdwijnen." Volgens Jolink leent het dialect zich uitstekend om aan kinderen te leren.

Het lesmateriaal moet een aanleiding zijn voor scholen om in de klas het Achterhoeks aandacht te geven. "Vaders, moeders, opa's en oma's of buurtbewoners kunnen actief betrokken bij dit lesprogramma, door bijvoorbeeld langs te komen op de scholen om ook eens iets voor te lezen of om een mooi verhaal in het dialect te vertellen", aldus Jolink.

Het cross- en muziekevenement in de Achterhoek wordt elke zomer gehouden in Lichtenvoorde.

Rusland draait geldkraan naar Oekraïne weer open

Rusland zal de financiële steun aan Oekraïne deze week hervatten. Dat heeft de Russische minister van financiën Anton Siloeanov dinsdag gezegd. De Russische betalingen aan Oekraïne waren al weken gestaakt.

Oekraïne heeft een lening van bijna elf miljard euro bij Moskou afgesloten, maar ontving tot dusver slechts twee miljard. Siloeanov zei dat de vertraging kwam omdat Rusland zeker wilde weten dat Oekraïne 'zijn verplichtingen zal nakomen' voordat het geld werd overgemaakt.

Moskou maakt zich zorgen om Janoekovitsj' onvermogen om de maandenlange onrust in het land te beëindigen. Siloeanov beloofde dat Kiev deze week nog 1,46 miljard euro zal ontvangen. De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj besloot in november om op het laatste moment een akkoord met de Europese Unie niet te ondertekenen. In plaats daarvan maakte hij een zwaai naar het oosten en haalde hij de banden met Moskou aan. Deze beslissing leidt al maanden tot straatprotesten tegen Janoekovitsj.

Weer minder kinderen naar opvang

Kinderdagverblijven hadden in 2013 voor het tweede opeenvolgende jaar minder kinderen om op te vangen. Eind 2012 zaten 311 duizend kinderen van 0 tot 4 jaar op de opvang, een aantal dat eind vorig jaar met negen procent was gedaald tot 284 duizend. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Eind 2011 zaten nog 322 duizend kinderen op een kinderopvang.

De afname is volgens het kennisinstituut deels te verklaren doordat de afgelopen jaren minder kinderen zijn geboren. Ook zijn de regels voor de kinderopvangtoeslag veranderd. Ouders moeten een groter deel van de kosten zelf betalen, omdat de toeslag omlaag is gegaan.

In 2008 kregen ouders gemiddeld 81 procent van de opvangkosten vergoed. In 2013 was dat nog maar 63 procent. Behalve de toegenomen kosten kan volgens het CBS ook de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt een rol hebben gespeeld bij de daling van het aantal kinderen in de kinderdagopvang.

Naast het aantal kinderen liep ook het aantal vestigingen van kinderdagverblijven vorig jaar terug. Dat was voor het eerst. In totaal waren er vorig jaar 6200 duizend vestigingen. Dat zijn er ruim vijftig minder dan in 2012.

Bank of Japan blijft flink stimuleren

De Bank of Japan gaat onverminderd door met het stimuleren van de economie. De centrale bank blijft jaarlijks zestig tot zeventig biljoen yen (430 tot 500 miljard euro) in de Japanse markt pompen, zo maakte de Bank of Japan (BoJ) dinsdag na afloop van een monetaire beleidsvergadering bekend.

Daarnaast breidt de centrale bank een geldpot voor economische stimulering uit naar zeven biljoen yen. Ook kunnen banken twee keer zo veel geld lenen, aldus de BoJ. Beleggers reageerden positief op de hernieuwde economische steun. De Japanse beurs sloot 3,1 procent hoger op 14.843 punten, terwijl de koers van de yen inzakte.

De twee geldpotten die de BoJ nu verdubbelt, zouden binnenkort verlopen. Door het besluit van de Japanse centrale bank blijven ze nog een jaar langer beschikbaar. Met de maatregelen hoopt de BoJ een einde te maken aan een periode van deflatie die al vijftien jaar duurt, zo schrijft financieel persbureau Bloomberg.

Het besluit om door te gaan met het stimuleren van de economie komt een dag na de teleurstellende Japanse groeicijfers. De economie van het Aziatische land groeide in het vierde kwartaal slechts met 0,3 procent in vergelijking met een kwartaal eerder, zo werd maandag bekendgemaakt. Er was gerekend op een groei van 0,7 procent.

De toename van het bruto binnenlands product viel bovendien fors lager uit dan in de eerste twee kwartalen vorig jaar. In de eerste drie maanden van 2013 groeide de Japanse economie met 1,2 procent, gevolgd door een groei van 1,0 procent in het tweede kwartaal. De Bank of Japan sprak van een 'gematigd' economisch herstel vorig kwartaal.

Eén, twee, drie

Waar komen toch ineens al die gouden schaatsmedailles vandaan? De Nederlanders zijn onverslaanbaar op de lange baan. Als het nou een competitiesport was geweest, dan waren er nu al honderden sceptici van de bank opgestaan met een wedstrijdje wie het hardst ‘doping!’ kan roepen. Maar nee, dat past niet bij de schaatssport. Toch moet er iets zijn. Zijn het de lange benen van het Nederlandse volk? Of is het dan toch die pindakaas, waar we groot mee zijn geworden?

Europeanen blijven meer auto's kopen

Europese dealers hebben vorige maand weer meer auto's verkocht. Dat meldt de Europese brancheorganisatie ACEA dinsdag. De verkoop steeg met 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Het is de vijfde maand op rij dat de autoverkopen in de Europese Unie stijgen.

Met 935 duizend transacties is de afgelopen maand niettemin de op een na slechtste januarimaand sinds de organisatie in 2003 met de huidige methode begon te meten. Alleen in januari vorig jaar werden minder auto's verkocht dan in de eerste maand van 2014.

In alle grote markten groeide vorige maand het aantal verkochte auto's. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje sleten dealers ruim zeven procent meer auto's. In Italië werden ruim drie procent meer auto's verkocht en in Frankrijk een half procent meer. Nederlanders kochten in januari juist zeven procent minder auto's dan in dezelfde maand van 2013.

Sijsling direct onderuit in Marseille

Igor Sijsling is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het ATP-toernooi van Marseille. De 26-jarige tennisser was in de eerste ronde niet opgewassen tegen de Rus Nikolaj Davydenko; 6-4 en 6-4.

Sijsling behaalde vorige week nog de halve finale van het ABN AMRO World Tennis Tournament, maar die prestatie wist hij geen goed gevolg te geven. Wel staat hij door die prestatie 52e op de wereldranglijst, wat zijn beste ranking ooit is. Morgen komt Jesse Huta Galung nog in actie in Marseille. Hij treft dan de als zevende geplaatste Julien Benneteau

Egyptische jihadisten eisen aanslag toeristenbus op

Een door al-Qaida geïnspireerde groep uit de Sinaï-woestijn heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een bomaanslag op een Egyptische toeristenbus. Daarbij kwamen zondag drie Zuid-Koreaanse toeristen en de Egyptische chauffeur om het leven.

De groep Kampioenen voor Jeruzalem plaatste maandagavond een verklaring op zijn website waarin de aanslag wordt opgeëist. In de verklaring schrijft de groep dat een van haar 'helden' de bomaanslag pleegde als onderdeel van een 'economische oorlog' tegen de door het leger geleide Egyptische regering. De Egyptische autoriteiten bestempelden de aanval maandag als een zelfmoordaanslag, maar in de verklaring van de Kampioenen stond niet dat de aanvaller was overleden.

De jihadistische groep heeft eerder de verantwoordelijkheid voor aanslagen opgeëist, maar tot nu toe waren deze vooral gericht tegen de politie en het leger. De authenticiteit van de verklaring kon niet bevestigd worden, maar het bericht werd wel geplaatst op meerdere aan al-Qaida gelieerde websites.

De Egyptische economie is voor een groot deel afhankelijk van inkomsten uit toerisme. Sinds de Egyptische president Hosni Mubarak in 2011 werd afgezet is in de Sinaï in toenemende mate sprake van wetteloosheid.

Van der Wiel: "Piek op juiste momenten"

Gregory van der Wiel wil komende zomer voor de tweede keer deelnemen aan een WK. De verdediger van Paris Saint-Germain voelt zich sterker worden. Van der Wiel (26) was onder bondscoach Bert van Marwijk een basisspeler op het WK in 2010 en het EK van twee jaar geleden.

Na de aanstelling van Louis van Gaal in augustus 2012 was de rechtsback niet altijd een vaste waarde binnen het Nederlands elftal. Van der Wiel was ook bij PSG niet zeker van speeltijd. Dit seizoen is de Amsterdammer in Parijs een vaste waarde. Coach Laurent Blanc heeft veel vertrouwen in Van der Wiel. Dat leidde ook tot een rentree bij Oranje. De vleugelverdediger hoopt de stijgende lijn vast te houden en komende zomer mee te gaan naar Brazilië.

"Ik krijg nu veel meer waardering", zegt de oud-Ajacied in gesprek met Sp!ts. "In de media, op straat en natuurlijk via Twitter en Instagram. Maar ik ben nog lang niet zeker van mijn plek in Oranje, want ik heb er pas één keertje bij gezeten sinds het EK."

Van der Wiel voelt dat hij zijn vorm groeiende is. "Net als in de aanloop naar het WK van 2010. Haha, ik piek op de juiste momenten", aldus de 36-voudig international. Van der Wiel speelt vanavond met PSG in de achtste finale van de Champions League tegen Bayer Leverkusen.

Sochi vandaag - dinsdag 18 februari

De dertiende dag van de Olympische Spelen staat op het programma. De dag die Sven Kramer al vier jaar in zijn agenda heeft staan. Vandaag is het zijn kans om revanche te nemen op de foute wissel van vier jaar geleden. Ook Esmé Kamphuis en Judith Vis komen vandaag voor het eerst in actie. Ook olympisch kampioen op de 1500 meter bij de vrouwen op de langebaan, Jorien ter Mors, komt vandaag opnieuw in actie op de 1000 meter shorttrack. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.00 uur Curling Mannen, tiebreak:  Noorwegen - Groot-Brittannië Nee
06.30 uur Alpineskiën Reuzenslalom vrouwen: run 1 Nee
07.30 uur Snowboarden Cross, mannen 1/8-finales Nee
07.56 uur Snowboarden Cross, mannen 1/4-finales Nee
08.10 uur Snowboarden Cross, mannen 1/2-finales Nee
08.18 uur Snowboarden Cross, mannen finale Ja
09.00 uur IJshockey Mannen, play-offs: Slowakije - Oostenrijk Nee
09.00 uur IJshockey Vrouwen, finale 7/8: Duitsland - Japan Nee
10.00 uur Alpineskiën Reuzenslalom vrouwen: run 2 Ja
10.30 uur Noordse combinatie Gundersen grote schans / 10 km individueel Nee
10.30 uur Shorttrack Vrouwen: 1000 meter heats Nee
11.15 uur Shorttrack Mannen: 500 meter heats Nee
11.30 uur Biathlon Mannen: 15 kilometer mass-start Ja
11.54 uur Shorttrack Dames: 3000 meter relay finale Ja
13.00 uur Noordse combinatie Gundersen grote schans / 10km individueel Ja
13.30 uur IJshockey Mannen, play-offs: Rusland - Noorwegen Nee
13.30 uur IJshockey Vrouwen, finale: 5/6: Finland - Rusland Nee
14.00 uur Schaatsen Mannen: 10 kilometer Ja
14.45 uur Freestyle skiën Mannen: halfpipe kwalificatie Nee
16.15 uur Bobsleeën Vrouwen: tweemansbob, heat 1 Nee
17.20 uur Bobsleeën Vrouwen, tweemansbob, heat 2 Nee
18.00 uur IJshockey Mannen, play-offs: Tsjechië - Slowakije Nee
18.00 uur IJshockey Mannen, play-offs: Zwitserland - Letland Nee
18.30 uur Snowboarden Mannen: halfpipe finale Ja


Nederlanders in actie

Om 10:38 uur komt de eerste Nederlandse in actie vandaag. Yara van der Kerkhof start in heat 3 op de kilometer op de shorttrackbaan. Hierna komt Jorien ter Mors in actie. Ook Freek van der Wart, Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt komen in actie op diezelfde baan. Judith Vis en Esmé Kamphuis starten in de tweemansbob en als laatste hebben we weer een gouden medaille kans op de 10 kilometer bij de mannen. 

Knegt: "Het schaatsen ging goed"

Sjinkie Knegt bereikte vandaag op het olympisch shorttracktoernooi de kwartfinales op de 500 meter. De Nederlander ging in zijn heat als eerste over de meet.

"Het schaatsen ging gewoon goed," aldus Knegt die meteen na de start van zijn heat op de derde plek lag. "Dan moet je rustig blijven in je hoofd en gewoon gaan schaatsen."

Knegt profiteerde optimaal van de valpartij van favoriet Charles Hamelin. "Ik voelde dat het ijs niet de druk geeft die je wenst. Hij voelde dat waarschijnlijk niet."

Eindelijk goud voor biatleet Svendsen

Biatleet Emil Hegle Svendsen heeft eindelijk zijn medaille gepakt op de Olympische spelen in Sochi. De Noor pakte het goud op de massastart, door in een zinderende eindsprint de Fransman Martin Fourcade te verslaan. Het brons ging naar de Tsjech Ondrej Moravec.

Na de eerste schietbeurt ging de Rus Anton Shipulin aan de leiding, maar achter hij had ruim tien anderen direct achter hem. Er kwam al meer tekening in de strijd na de tweede van vier schietbeurten. Alleen Svendsen, Moravec, Jean-Philippe Le Guellec uit Canada, Jean-Guillaume Beatrix uit Frankrijk en de Duitser Erik Lesser bleven foutloos. Zij bouwden zo een voorsprong op van ongeveer twintig seconden op de groep achtervolgers.

Bij de derde schietbeurt bleven er nog twee over van het kopgroepje. Alleen Svendsen en Moravec bleven wederom foutloos en met een voorsprong van tien seconden op Fourcade gingen ze op weg naar de beslissende vijf keer schieten. Achter Fourcade bleef ook Ole Einar Bjørndalen foutloos, de Noor volgde op enkele seconden. Al snel vond Fourcade de aansluiting bij de twee koplopers, en vlak voor de laatste keer schieten sloot ook Bjørndalen aan.

De 40-jarige Bjørndalen kon zijn hoofd bij de laatste schietbeurt totaal niet koel houden, en wist slechts één van de vijf schoten te raken. Moravec, Svendsen en Fourcade konden alles raken, en gingen de strijd om de medailles aan. De Tsjech moest al snel lossen, waardoor het tussen Svendsen en Fourcade ging, de twee toppers van de laatste jaren. In de slotmeters leek Svendsen soeverein naar het goud te sprinten, maar omdat de Noor vroegtijdig stil hield leek Fourcade er nog langs te komen. De finishfoto wees echter uit dat Svendsen wel degelijk het olympisch goud toekwam.

Nieuwe foto's Guardians of the Galaxy

Er zijn weer een aantal nieuwe foto's opgedoken van de nieuwe Marvel-film Guardians of the Galaxy. Ze zijn exclusief te bewonderen op de site van USA Today.

De foto's tonen het hele team, een foto van de Milano, die over Nova Corps vliegt en een stil van Chris Pratt in zijn rol als Peter Quill.

Guardians of the Galaxy draait vanaf 14 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Zuid-Korea pakt goud op dames aflossing

Zuid-Korea heeft de gouden medaille behaald bij de dames aflossing bij het shorttrack. Ha-Ri Cho, Alang Kim, Seung-Hi Park en Suk Hee Shim bleven China voor, die uiteindelijk nog werden gediskwalificeerd. Canada pakte zilver en Italië pakte brons.

China, Canada en Zuid-Korea waren vooraan lang stuivertje aan het wisselen. Italië schakelde zichzelf uit voor de medailles door vijftien rondes voor het einde onderuit te gaan bij een wissel. Zuid-Korea nam een aantal rondes later de leiding en leek op de titel af te stevenen.

De Chinese vrouwen kwamen echter bij de laatste wissel met een foute manouvre onderlangs en gingen de laatste ronde als leider in. Suk Hee Shim plaatste echter nog een ultieme aanval en eiste alsnog de gouden medaille op. China werd uiteindelijk nog gediskwalificeerd vanwege die wissel, waardoor het zilver alsnog naar Canada ging en Italië het brons kreeg omgehangen.

De Oranjevrouwen kwamen in de halve finale ten val en werden ook nog eens gediskwalificeerd. Daardoor mochten ze niet in actie komen in de B-finale die werd gewonnen door Rusland. De mannen komen vrijdag nog in actie in de finale.

Knegt en Van der Wart verder op 500 meter, Kerstholt klaar

Sjinkie Knegt en Freek van der Wart zijn doorgedrongen tot de kwartfinale van de 500 meter bij het shorttrack. Knegt won zijn heat nadat de Canadese favoriet Charles Hamelin onderuit ging. Dat gebeurde hem ook op de 1000 meter, terwijl zijn broer François tijdens de halve finale van de aflossing onderuit ging.

Freek van der Wart had weinig moeite in zijn heat. Hij kwam al snel met Charle Cournoyer voorop te liggen en finishte als tweede vlak achter de Canadees. Hij zal samen samen met Knegt vrijdag uitkomen in de kwartfinale. De finale volgt diezelfde dag nog.

Niels Kerstholt kwam in zijn heat door een bijna val al snel achter te liggen. Hij wist nog knap terug te komen naar plaats drie, maar verder dan dat wist hij niet te klimmen. Hij komt vrijdag, samen met Knegt en Van der Wart, nog wel in actie bij de aflossing.

Zieke Frenzel pakt leiding noordse combinatie

Eric Frenzel heeft in de noordse combinatie de leiding gepakt na het schansspringen van de grote schans. De Duitser twijfelde eerder nog over zijn deelname in verband met een virus, maar sprong verder dan wie dan ook. Eerder pakte hij goud in de wedstrijd met de kleine schans.

Frenzel zal later vandaag beginnen aan de 10 kilometer langlaufen met een voorsprong van acht seconden op de Noor Håvard Klemetsen. Bernhard Gruber uit Oostenrijker begint met een achterstand van 22 seconden op Frenzel. Akito Watabe uit Japan, een kleine week eerder winnaar van het zilver, deed het ook nu goed en mag als vierde vertrekken. Evenals de Franse topper Jason Lamy Chappuis vertrekt Watabe op 33 seconden van Frenzel. Magnus Moan moest 45 seconden toegeven.

[vid] Drama-thriller Locke heeft trailer

De trailer voor drama-thriller Locke is verschenen. Tom Hardy speelt het gelijknamige karakter Ivan Locke, een succesvolle bouwexpert. Die impulsief besluit van Birmingham naar Londen te rijden en daarom lost hij zijn zakelijke en persoonlijke problemen op via de telefoon. De film is dus helemaal geschoten op één locatie; de auto. Scenarioschrijver Steven Knight, bekend van Eastern Promises, regisseert nu zijn eigen werk. Op 18 april verschijnt Locke in de Britse bioscopen.

Slovenië naar kwartfinale ijshockeytoernooi

De Sloveense mannen hebben de kwartfinale gehaald bij het ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen. Slovenië was met 4-0 te sterk voor Oostenrijk en treft morgen Zweden in de kwartfinale. 

Al snel kwamen de Slovenen op voorsprong via LA Kings aanvoerder Anze Kopitar. Amprer drie minuten later werd de voorsprong verdubbeld door een goal van Jan Urbas. Vroeg in de tweede periode leek de wedstrijd al beslist na een goal van Sabahudin Kovačevič, daarna was het duel eigenlijk al gespeeld. Laat in de derde periode, toen ze hun goalie van het ijs hadden gehaald, kregen de Oostenrijkers ook nog de vierde goal om de oren na een goal van Jan Mursak.

Bij de vrouwen streden Japan en Duitslan om de zevende plaats. Die eer ging naar Duitsland, dat met 3-2 wist te winnen van de Japansen. 

Maze wint goud, maar nu alleen

Tina Maze heeft het olympisch goud op de reuzenslalom gepakt. De Sloveense, wereldkampioene in 2011, kon het beste omgaan met de lastige omstandigheden en de snel slechter wordende piste. Eerder haalde Maze al goud op de afdaling, maar dat moest ze nog delen met Dominique Gisin.

De leiding was lang in handen van de Italiaanse Francesca Marsaglia, die later door Lara Gut van de eerste plaats verdreven werd. Met de toppers uit de eerste run aan de beurt was het echter zakten beiden echter weg. Vooral de run van Viktoria Rebensburg maakte grote indruk. De Duitse, olympisch kampioene in 2010, kende door ziekte een zwak seizoen, maar wist zich dankzij haar sterke run op het podium te skiën. 

De Oostenrijkse Anna Fenninger, in Sochi goed voor goud op de super-G, stond na de eerste run nog op plek vier, maar wist zich ook omhoog te werken. Ze haalde Nadia Fanchini en Jessica Lindell-Vikarby in en wist het zilver te pakken. Maze leek het erg moeilijk te krijgen om haar eerste positie vast te houden, maar hield uiteindelijk toch 0,07 seconden over op Fenninger.

Tina Maze op weg naar de snelste tijd in de eerste run (Foto: PRO SHOTS/GEPU)
Tina Maze op weg naar de snelste tijd in de eerste run (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

Ter Mors verder op 1000 meter na advance

Jorien ter Mors is via een advance verder gegaan op de 1000 meter bij het shorttrack. In haar heat ging ze onderuit door een val van kanshebster Marianne St. Gelais, waarna ze van de jury alsnog door mocht naar de kwartfinale.

Yara van Kerkhof, die een vermoeide indruk maakte, werd in haar heat derde achter de Canadese Valerie Maltais en de Japanse Yui Sakai en werd daardoor uitgeschakeld. Dat ze vermoeid was bleek wel uit de tijd die in haar race werd neergezet. De 1.28,771 van Maltais was een olympisch record.

De kwartfinale, halve finale en finale vinden vrijdag plaats.

Ter Mors verder op 1000 meter, ondanks valpartij. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Rosberg denkt aan veel overwinningen

Mercedes-coureur Nico Rosberg denkt dat hij in het Formule 1-seizoen 2014 regelmatig op de hoogste trede van het podium te vinden zal zijn. Zowel het chassis als de Mercedes-motor zijn al bij de eerste wintertest in Jerez snel en betrouwbaar gebleken, waardoor veel ronden afgelegd konden worden.

Rosberg zei tegenover Motorsport-Total blij te zijn met de nieuwe auto. "Wij staan er goed op en kunnen dit jaar veel races winnen." Tegenover Express voegde de Duitser toe dat zijn team er na de eerste test goed op staat. "Hoe snel we in verhouding tot onze rivalen zijn, weten we natuurlijk nog niet precies, maar het is duidelijk dat Red Bull en Renault problemen hebben. Wat dat betreft hebben wij ons huiswerk dus beter gedaan."

Höfl-Riesch miste reuzenslalom vanwege verkoudheid

Maria Höfl-Riesch heeft dinsdag de reuzenslalom op de Winterspelen laten schieten vanwege een verkoudheid en ademhalingsproblemen. Dat maakte haar coach Wolfgang Maier bekend. De Duitse skiester deed nog wel een warming-up, maar besloot later toch niet van start te gaan op haar zwakste onderdeel. Maier verwacht dat Höfl-Riesch vrijdag bij de slalom wel gewoon kan meedoen.

Als de skiester vrijdag goud pakt, evenaart ze het record van vier gouden skimedailles van Janica Kostelic en Kjetil André Aamodt. Höfl-Riesch won vorige week maandag goud op de supercombinatie. Vier dagen later voegde de 29-jarige daar zilver aan toe op de super-G. Vier jaar geleden veroverde Höfl-Riesch al twee olympische titels. Ze zegevierde bij de Winterspelen in Vancouver op de slalom en de supercombinatie.

Daniel Day-Lewis mag Oscar uitreiken

Daniel Day-Lewis is dit jaar één van de sterren die een Oscar mag uitreiken. Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de filmprijs, maandag bekendgemaakt.

Drievoudig Oscarwinnaar Day-Lewis voegt zich hiervoor bij de eerdere aangekondigde Jennifer Lawrence. De acteur won vorig jaar een beeldje voor zijn vertolking van president Abraham Lincoln in Lincoln.

Naar traditie zal Day-Lewis waarschijnlijk de Oscar uitreiken voor beste actrice in een hoofdrol. Jennifer Lawrence reikt dan de Oscar uit voor beste acteur in een hoofdrol. Andere zekere uitreikers zijn dus bij deze Anne Hathaway en Christopher Waltz, de winnaars van vorig jaar in de categorie beste bijrol. 

De 86e Oscaruitreiking vindt plaats op 2 maart aanstaande en de ceremonie wordt gepresenteerd door Ellen DeGeneres.

Daniel Day-Lewis krijgt Stanley Kubrick Award (Novum)

Toekomst schaatsploeg Beslist lijkt zeker

Na Brandloyalty lijkt ook het schaatsteam van beslist.nl verder te gaan als hoofdsponsor van de sprintformatie. De directeur van het bedrijf, Kees Verpalen, heeft die intentie bekendgemaakt in De Telegraaf, ondanks dat er nog geen gesprekken zijn gevoerd.

In de ploeg rijdt onder andere Michel Mulder, die in Sochi olympisch kampioen werd op de 500 meter en brons haalde op de dubbele afstand. Uiteraard is de leiding van de ploeg blij met de intentie van de sponsor, die voor zeker twee jaar door wilt gaan. 

"Maar er is nog geen contract, want er zijn nog wel wat hobbels te nemen. We moeten er uit zien te komen met Beslist, er moet duidelijkheid komen over een nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst tussen de KNSB en de merkenteams en er moeten contracten worden afgesloten met de schaatsers", aldus de woordvoerder van Beslist.nl. "Maar de toekomst ziet er wel een stuk beter uit."

Sauerbreij: Dekker maakt gigantische stappen

Ze delen een huisje in het olympisch dorp, maar zijn beiden toch vooral met hun eigen 'ding' bezig. Snowboardster Nicolien Sauerbreij ziet natuurlijk wel hoe haar 17-jarige landgenote Michelle Dekker zich ontwikkelt. "Ik ben blij dat zij het gat na mij gaat vullen. Ik wist wel dat ze talent had, maar ze heeft gigantische stappen gemaakt ", zegt Sauerbreij over de 17 jaar jongere olympische debutante.

"Je moet veel vlieguren maken in deze sport. Er vallen er in de tussentijd veel af, maar ik ben blij dat Michelle is komen bovendrijven. Het is een ervaringssport, maar met onbevangenheid kun je ook veel bereiken", zegt de olympische kampioene van Vancouver 2010, die woensdag haar titel op de parallelreuzenslalom verdedigt. Veel gesproken met Dekker heeft ze in de bergen boven Sochi nog niet. "Ze stelt ook geen vragen. Dat hoeft ook niet. We hebben allebei ons eigen ding."

Sauerbreij: Dekker maakt gigantische stappen
Sauerbreij: Dekker maakt gigantische stappen (Foto: ANP)

Nederlandse bobsleesters hebben er zin in

De Nederlandse bobsleesters hebben zin om echt te beginnen met de Spelen. De tweemansbob met Esmé Kamphuis en Judith Vis komt dinsdag in actie. Ze hopen op een verrassing. "Welterusten iedereen ... We zien jullie morgen op de baan. Alles is mogelijk. Droom, geloof, handel, presteer", twitterde stuurvrouw Kamphuis maandagavond.

Edwin van Calker, stuurman bij de viermansbob, ging al vier keer van de olympisch baan af. Samen met Bror van der Zijde deed hij mee met de tweemansbob. Van Calker mocht daaraan meedoen van het NOC*NSF, zodat hij meer ervaring op de baan van Sochi zou krijgen. Zaterdag, in de viermansbob, begint het echte werk voor de ervaren stuurman.

Van Calker was tevreden over zijn vier runs in de tweemansslee. "Mooie tweede dag op de bobbaan. Runs waren beter en de laatste run was een schoonheid. Met vertrouwen naar de viermans. Maar eerst bijkomen nu", schreef hij maandag na afloop van zijn eerste onderdeel op de bobsleebaan.

"Dank, allen, voor jullie steun en leuke berichten! Doet ons erg goed. We gaan nu even bijkomen en op woensdag starten de viermanstrainingen", liet Van Calker later nog weten.

Antoinette de Jong afgevallen bij ploegenachtervolging

Bondscoach Arie Koops heeft bekendgemaakt dat Antoinette de Jong niet in actie zal komen bij de ploegenachtervolging. Koops gaat vrijdag en zaterdag rijden met Ireen Wüst, Jorien ter Mors, Lotte van Beek en Marrit Leenstra.

De wedstrijd is verdeeld over drie rondes, waarvan er één op vrijdag is. Ter Mors komt die dag waarschijnlijk nog in actie bij de 1000 meter op het shorttrack en dus lijkt het aannemelijk dat ze die dag wordt gespaard in de eerste ronde.

De Jong kwam op de Spelen in actie op de 3000 meter, waarop ze zevende werd. Ze werd na de 1500 meter, waar de andere dames de plekken één tot en met vier behaalden, door Koops ingelicht dat ze was afgevallen voor de selectie en dus ook geen medaille krijgt. Bij de mannen bestaat de selectie uit Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen.

VVD wil dat GGD stopt met seksvragenlijst

Regeringspartij VVD wil dat de GGD stopt met het afnemen van een vragenlijst over seksualiteit onder tweedeklassers. Dat schrijft het AD dinsdag. Van jongeren van 13 of 14 jaar wordt verwacht dat ze zeer expliciete vragen over hun seksualiteit invullen. Dat gaat de VVD te ver.

"Er is geen enkele noodzaak om jongeren ongericht te vragen naar seksuele activiteiten of andere persoonlijke zaken", zegt Kamerlid Brigitte van der Burg in de krant. "Het is voor jongeren en hun ouders niet duidelijk wat er met deze informatie gebeurt en op welke wijze deze gegevens eventueel worden bewaard."

Ook ouderenorganisaties zijn niet blij met het online onderzoek waarin kinderen vragen krijgen voorgeschoteld als 'Heb je wel eens geslachtsgemeenschap gehad?', 'Hoe oud was je de eerste keer?' en 'Met hoeveel verschillende personen?'. "Op tijd ingrijpen is belangrijk, maar de vragenlijst mag nooit de suggestie bij kinderen wekken dat seksuele contacten op die leeftijd normaal zijn", zegt directeur van Ouders & Coo Werner van Katwijk.

De GGD verdedigt het onderzoek. "De vragenlijst is overal hetzelfde en dient als voorselectiemiddel. Er worden jongeren uitgefilterd voor eventuele gesprekken. Ook verzamelen de GGD's zo data voor de gemeenten", aldus een woordvoerder. De instelling garandeert dat de identiteit van de persoon die de lijst heeft ingevuld anoniem blijft.

Toch is de VVD van plan staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) te vragen om ervoor te zorgen dat de vragenlijsten niet meer worden afgenomen.

Zeven Nederlanders van start in Algarve

In Portugal gaat morgen de 40e editie van de Ronde van de Algarve van start. Tony Martin zal proberen zijn eindzege van vorig jaar te herhalen.

Er verschijnen met Wilco Kelderman, Marc Goos, Tom Leezer, Bram Tankink, Steven Kruijswijk, Rick Flens (Belkin), Wesley Kreder (Wanty) zeven Nederlanders aan de start. Wereldkampioen Rui Costa rijdt er voor eigen publiek en voor Alberto Contador is het de eerst koers van dit seizoen.

Wereldkampioen Rui Costa rijdt er voor eigen publiek, en Alberto Contador maakt zijn seizoensdebuut in de Algarve.

Kinderpornonetwerk opgerold in Filipijnse school

Politieagenten hebben een kinderpornonetwerk opgerold in een Filipijnse school. Dat heeft hoofd cybermisdaadonderzoek Ronald Aguto dinsdag gezegd. Meer dan veertig computers werden in beslag genomen. De rector en acht andere verdachten werden gearresteerd.

Volgens Aguto gaan er tweeduizend basis- en middelbare scholieren naar de school. De onderwijsinstelling verloor in 2006 haar lesbevoegdheid, maar is om onbekende redenen opengebleven. Het onderzoek tegen de verdachten loopt nog, maar volgens Aguto lijkt het erop dat er geen scholieren zijn misbruikt.

Kieskompas weer te raadplegen

Kiezers die niet weten op welke partij ze moeten stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen krijgen daar vanaf dinsdag hulp bij. De website Kieskompas is namelijk weer online. Door antwoord te geven op een lijst van dertig vragen kunnen kiezers erachter komen welke partij het best bij hen past.

Inwoners van 36 gemeenten kunnen gebruikmaken van de stemwijzer. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 waren dat nog 64 gemeenten. Kieskompas heeft grote concurrentie van Stemwijzer, die website ging donderdag al online, en De Stem Van.

Kieskompas is een door de Vrije Universiteit in Amsterdam ontwikkelde stemwijzer, die sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 bestaat. De stemwijzer wordt ook over de Nederlandse grenzen gebruikt in landen als Turkije, België, de Verenigde Staten en Israël.

De gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden op 19 maart.

Schoemacher heeft cameo in Stuk!

Robert Schoemacher speelt een rolletje in de Nederlandse thriller Stuk! van Steven de Jong. De cosmetisch arts speelt een scène die gaat over schoonheidsidealen, het thema van de film. "Vandaag een cameo met Robert Schoemacher gedraaid", laat De Jong weten aan Novum Nieuws. "Heel leuk, en hij kan nog spelen ook!"

Schoemacher heeft in de film een tv-show waarin hij de problemen van onzekere jongeren behandelt. Zo komen zaken als borstverkleining en anorexia aan de orde.

Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van Judith Visser. Hoofdpersoon is Elizabeth, een rol van Jackie van Parijs, die op school ontzettend wordt gepest. Ze ontspoort totaal en wordt uiteindelijk zelfs suïcidaal.

Stuk!, met ook Yolanthe Sneijder-Cabau, Pleuni Touw, Cas Jansen en Tatum Dagelet, wordt in mei in de bioscoop verwacht.


Robert Schoemacher heeft cameo in Stuk! (Foto: Novum)

TV-zender Australië binnengevallen om interview

De Australische politie is dinsdag het hoofdkantoor van een televisiezender binnengevallen die in onderhandeling is over een interview met een vrouwelijke drugssmokkelaar. De vrouw zat negen jaar vast in Indonesië en kwam vorige week vrij.

Schapelle Corby werd in 2004 opgepakt op de luchthaven van Bali met ruim vier kilo marihuana in haar tas. Ze heeft altijd volgehouden dat de drugs in haar tas zijn gestopt. De 35-jarige Australische zit momenteel in een resort op Bali en is in gesprek met diverse media over de rechten voor haar verhaal.

De Australische autoriteiten kunnen echter beslag leggen op geld dat een veroordeelde crimineel verdient met interviews, boeken of andere verhaalvormen. De televisiezender Seven Network zei dinsdag alle medewerking aan het politieonderzoek te verlenen.

Niet alleen Australië, maar ook Indonesië heeft Corby gewaarschuwd niet haar verhaal te doen. Ze is voorwaardelijk vrij, maar mag geen 'onrust' veroorzaken. Corby moet tot 2017 in Indonesië blijven.

Watson stortte in op set bijbelfilm Noah

Emma Watson had het ongezond zwaar op de set van de bijbelfilm Noah. Regisseur Darren Arnonofsky verbood plastic waterflesjes op de set omdat de film een boodschap over een schoner milieu wil uitdragen. Hierdoor kregen sommige acteurs echter uitdrogingsverschijnselen, schrijven Britse media op basis van Wonderland Magazine, waar de actrice een maand gasthoofdredacteur was.

De film handelt over Noach, een rol van Russell Crowe, die zijn ark bouwt om de zondvloed te overleven. Watson speelt Ilja, zijn geadopteerde dochter. Vorig jaar spoelde tijdens een heftige storm een groot deel van de set weg. Om tijd in te halen moesten de acteurs soms al om vier uur 's ochtends op de set verschijnen.

"Dat is nooit een goede tijd voor mij", laat Watson weten. "En omdat we geen flesjes water mochten gebruiken, werd het nog zwaarder. "

"Alles wat hergebruikt kon worden, moest worden hergebruikt", gaat de 23-jarige verder. "Op dat soort lange dagen was het gebrek aan water zeker niet ideaal. Op een ochtend was ik zo moe en dorstig dat ik water dronk dat al drie maanden in een beker had gestaan. Ik werd heel ziek."

De grootste schok kwam echter toen Aronofsky haar geen vrij wilde geven van de opnames. "Ik vertelde hem dat ik te ziek was om te filmen", vertelt Watson. "Maar hij zei doodleuk dat ik mijn ziekte moest gebruiken voor de scène. Ik dacht eerst dat hij een grap maakte, maar er heerste doodse stilte."

Watson was niet de enige die leed onder de zware omstandigheden op de set. Zo viel de Londense acteerveteraan Ray Winsone bijna van een trap omdat hij zowat flauwviel van de hitte tijdens de opnames in de zomer in New York. Volgens hem smolt de grime zowat van zijn gezicht.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de visuele effecten van Noah. De film verschijnt op 10 april in de Nederlandse bioscopen.


Emma Watson stortte in op set bijbelfilm Noah (Foto: Novum)

Man vast voor fatale inbraak Zwolle

De politie heeft een man aangehouden voor een dodelijk uit de hand gelopen woninginbraak eind vorige maand in Zwolle. De 23-jarige man uit Enschede heeft volgens de politie een 72-jarige vrouw een flinke duw gegeven, waardoor zij overleed.

De vrouw kwam vrijdagavond 31 januari thuis en deed de voordeur van haar woning aan de Mirteweg open. Daarna kwam een man naar buiten lopen die haar opzij duwde, waardoor ze viel en ernstig hersenletsel opliep. Een dag later overleed ze. De verdachte werd maandag in zijn woonplaats aangehouden.

'NAM moet risico's aangepaste gaswinning berekenen'

Nu het kabinet de aanbevelingen van het Staatstoezicht op de Mijnen in de wind slaat en een eigen plan trekt voor de aardgaswinning in Groningen, moet worden berekend welke risico's bij dat plan komen kijken. In dat onderzoek moeten de veiligheidsrisico's voor het héle Groninger veld worden meegenomen, zei inspecteur-generaal Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen maandagavond bij een voorlichtingsbijeenkomst in Groningen.

De toezichthouder adviseerde vorig jaar al de gaswinning te verminderen, maar hierop haalde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) juist meer uit het veld. De toezichthouder adviseerde onlangs opnieuw de gaswinning te verlagen.

Het kabinet besloot de gaswinning terug te schroeven, van 54 miljard kubieke meter per jaar naar 42,5 miljard kubieke meter. Dat is nog altijd meer dan de dertig miljard die in de berekeningen waren meegenomen.

Ook wordt de productie vooral bij het door aardbevingen geteisterde Loppersum teruggeschroefd en in andere gebieden juist opgeschroefd. Hierdoor ontstaan drukverschillen in de bodem, waardoor het juist tot meer aardbevingen kan komen. Dat moet volgens de toezichthouder ook worden meegenomen in de berekening.

'Nog steeds tekort pensioen sociale werkplaats'

Het pensioenfonds voor het personeel van sociale werkplaatsen dreigt, ondanks een financiële bijdrage van het kabinet, alsnog uit te komen op een flink tekort van zo'n tweehonderd miljoen euro. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van Pensioenfonds voor Werk en (Re)Integratie (PWRI), Xander den Uyl, dinsdag in Het Financieele Dagblad.

Het pensioenfonds dreigt in de problemen te komen als sociale werkplaatsen in de toekomst geen nieuwe werknemers meer mogen aannemen. Het kabinet wil dat mensen met een arbeidshandicap vanaf volgend jaar bij gewone werkgevers gaan werken. Daardoor zijn er in de toekomst onvoldoende werknemers om het pensioenfonds te vullen.

PWRI waarschuwde in oktober al dat een gat van tweehonderd miljoen euro dreigde, als het fonds geen financiële steun zou krijgen. Staatsecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) beloofde kort daarop om vanaf 2018 jaarlijks tien miljoen euro bij te storten. Volgens Den Uyl is dat bedrag te laag en komt het te laat.

Ook de gemeenten die als werkgever van sociale werkplaatsen het merendeel van de pensioenpremie betalen, vinden de handreiking van het kabinet onvoldoende, zo stelt de Nederlandse Vereniging van Gemeenten. Klijnsma stelt in een reactie dat het Rijk slechts gedeeltelijk verantwoordelijk is.

Neureuther heeft wonder nodig om te kunnen starten

Het is zeer de vraag of alpineskiër Felix Neureuther morgen is actie kan komen bij de reuzenslalom op de Olympische Winterspelen. De Duiter, die vrijdag een auto-ongeluk had op weg naar het vliegveld, zegt zelf dat hij een wonder nodig heeft om morgen aan de start te kunnen verschijnen.

Bij het ongeluk liep Neureuther een whiplash op en raakte hij eveneens gewond aan zijn ribben. Gisteren kwam hij in actie bij de training, maar die moest hij afbreken vanwege de pijn. Wellicht dat de Duitser zijn pijlen gaat richten op de slalom, die zaterdag op het programma staat. Op de discipline is hij als vicewereldkampioen één van de favorieten.

Curlingers Groot-Brittannië winnen play-off van Noorwegen

De curlingers van Groot-Brittannië hebben in een play-off Noorwegen met 6-5 verslagen en mogen naar de halve finale. Noorwegen eindigt als vijfde. Het was een gelijkopgaande wedstrijd. 

Het was een spannende wedstrijd. Na vier ends stond het 2-2. Noorwegen pakte in end vijf twee punten zoals de Britten dat in end acht deden. Noorwegen onder leiding van skip Thomas Ulsrud pakte in end negen één punt, maar het waren de Britten die met een briljante laatste steen twee punten wisten te pakken in het laatste end. 

Groot-Brittannië zal het woensdag in de halve finale opnemen tegen Zweden. De andere halve finale gaat tussen Canada en China. 

Watch_Dogs heeft 110 minuten cinematics

Er is weer wat meer informatie bekend geworden over de hackersgame Watch_Dogs. De game heeft namelijk in totaal 110 minuten aan cinematics en cutscenes. Dit staat vermeld op de website van lead cinematic director Kun Chang.

Of dit betekent dat we bij Watch_Dogs overladen gaan worden met niet-interactieve filmpjes valt nog niet te zeggen. Er is namelijk nog niet bekend hoelang de gameplaytijd is van de game. Ter vergelijking, Assassin's Creed III had een totale gameplaytijd van zo'n dertig uur, waarvan 2,5 uur cinematics. Bij deze game kwamen veel klachten naar voren over een te grote hoeveelheid filmpjes.

Watch_Dogs komt ergens tussen april en juni uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. Later volgt nog een release op Wii U.

Vaultier pakt olympische titel op snowboardcross

De olympische titel op de snowboardcross bij de mannen is gewonnen door Pierre Vaultier. De Fransman kwam als eerste over de meet.

De Rus Oljoenin ging goed van start en pakte de leiding. Vaultier pakte de eerste plaats van de Rus en zo bleef het stuivertje wisselen tussen de twee. Het bleef spannend tot aan de finish. maar Vaultier bleef Oljoenin voor en ging als eerste de finish over.

De halve finales kenden veel valpartijen. De Rus Oljoenin won de eerste halve eindstrijd. Daarachter was het heel spannend, met een aantal valpartijen en een fotofinish om de tweede plaats. De Noor Stian Sivertzen en de Amerikaan Alex Deibold plaatsten zich naast de Rus voor de eindstrijd. De Fransmannen Vaultier en De le Rue gingen als eerste over de finish in de tweede halve finale. Alle andere deelnemers gingen onderuit.

Titanfall-servers aangevallen door hackers

De servers die gebruikt worden voor de bèta van Titanfall zijn gisteren aangevallen door een groep hackers. Hierdoor is de bèta gedurende een groot deel van de dag niet benaderbaar geweest door spelers.

Zoals het er nu uitziet is het dezelfde groep hackers geweest die vorige week de servers van League of Legends platlegden en kort daarna nogmaals de Amerikaanse servers aanvielen. 

Inmiddels heeft Respawn Entertainment de servers weer online gekregen en is de Titanfall-bèta weer bereikbaar. De bèta loopt nog tot 19 februari om 2.00 uur in de ochtend.

Sang-hwa Lee laat laatste wereldbekerwedstrijden lopen

Voor Sang-hwa Lee is het schaatsseizoen voorbij. De olympisch kampioene op de 500 meter bij de vrouwen heeft van de Zuid-Koreaanse schaatsbond een lange vakantie gekregen en hoeft bij de laatste twee wereldbekerwedstrijden niet meer in actie te komen.

Dit betekent dat ze bij de wedstrijden in Inzell (7-9 maart) en de finale in Heerenveen (14-16 maart) niet aan de start staat. Lee loopt daarmee het risico dat ze de hoofdprijs van 15.000 dollar misloopt. Ze won tot dusver al zeven wedstrijden op de 500 meter en staat dik aan de leiding in het klassement. Doordat ze niet meedoet bij de laatste wedstrijden kan de prijs alsnog aan haar neus voorbijgaan.

Mourinho: "Slechtste Barcelona in jaren"

Manchester City heeft volgens José Mourinho een kans op de volgende ronde in de Champions League tegen "het slechtste Barcelona in jaren". De ploeg van manager Manuel Pellegrini neemt het dinsdagavond op tegen Barcelona in het Etihad Stadium.

Voor de eerste keer in de clubgeschiedenis kan Manchester City de kwartfinale van de Champions League bereiken, maar krijgt het niet makkelijk tegen de Spaanse kampioen. Mourinho geeft Manchester City een goede kans. "Kijkend naar de geschiedenis van de club is Barcelona de favoriet", zegt de Portugese trainer tegen ITV. "Maar dit Barcelona heeft dit seizoen laten zien dat het niet hetzelfde is als de afgelopen jaren."

"Natuurlijk hebben ze Lionel Messi. Hij is speciaal", vervolgt Mourinho. "En ze hebben meer dan alleen Messi in huis. Maar ik denk dat dit het slechtste Barcelona in jaren is. Ik geef City wel een kans."

Manchester City-manager Pellegrini heeft Barcelona wat hoger zitten en weet dat het zwaar gaat worden tegen Messi en zijn ploeggenoten. "Barcelona is niet Messi. Ze beschikken ook over andere spelers die een wedstrijd kunnen beslissen. Het is voor ons belangrijk dat we spelen, verdedigen en aanvallen als een team."

PSV wil door met Cambuur-huurling Ritzmaier

PSV is van plan om het contract met Marcel Ritzmaier te verlengen. De 20-jarige Oostenrijker wordt dit seizoen verhuurd aan SC Cambuur en is daar een vaste waarde. "We hebben hem intensief gevolgd en Marcel heeft zich goed ontwikkeld", zegt technisch manager Marcel Brands aan De Telegraaf. "Ik heb hem aangegeven dat we op korte termijn af gaan spreken."

PSV heeft een optie om het aflopende contract van Ritzmaier te verlengen. Een aanbieding voor een langere periode lijkt echter meer voor de hand te liggen. Vorig seizoen speelde de middenvelder drie wedstrijden in de hoofdmacht van PSV. Bij Cambuur stond hij dit seizoen al 21 keer in de basis en scoorde hij drie keer.

Froome niet in klassiekers in aanloop Tour

Chris Froome stelt dit seizoen weer alles in het werk om goed te presteren in de Tour de France. De Brit, vorig jaar winnaar van de koers, zal zich bij de voorjaarsklassiekers niet of nauwelijks laten zien.

Zo mijdt Froome waarschijnlijk Milaan - San Remo, al kan daar nog verandering in komen als de Pompeiana-klim in het parcours komt. Mocht dat niet het geval zijn dan zal hij de Ronde van Catalonië rijden.

Verder zal de renner van Sky zich niet melden bij de kasseiklassieker Parijs - Roubaix, ondanks dat er dit jaar weer kasseistroken in het Tourschema zijn opgenomen. "Ik neem liever geen risico's met kasseienritten. Ik train liever op die ondergrond, in plaats van dat ik er wedstrijden op rijd", aldus Froome.

Geen doodstraffen voor daders aanslag Gandhi

Het Indiase hooggerechtshof heeft de doodstraf van de drie mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor de zelfmoordaanslag op premier Rajiv Gandhi in 1991, omgezet in levenslang. Dat berichtten Indiase media dinsdag.

De veroordeelden waren ten tijde van de aanslag lid van de Tamil Tijgers, een separatistische beweging uit Sri Lanka. De aanslag op Gandhi werd gezien als wraak voor het sturen van Indiase vredestroepen naar de eilandstaat. De Tamil Tigers lieten in 2006 weten "spijt" te hebben van de zelfmoordaanslag, die werd gepleegd door een vrouwelijk lid van de beweging.

Gewonden bij politieactie tegen Thaise betogers

De Thaise politie is dinsdag begonnen met de ontruiming van een aantal protestkampen in de hoofdstad Bangkok. Er werden schoten gelost en zeker 42 mensen raakten gewond, aldus de hulpdiensten. Zo'n honderd antiregeringsbetogers werden gearresteerd.

Het is vooralsnog onduidelijk wie de schoten loste. Ook is nog niet bekend hoeveel agenten en hoeveel betogers er onder de gewonden zijn.

De Thaise betogers protesteren al maanden tegen de regering en eisen het vertrek van premier Yingluck Shinawatra. Om die eis kracht bij te zetten blokkeren ze al weken overheidsgebouwen en hebben ze kampen opgericht. De politie maakte maandag al bekend vijf van deze kampen te gaan ontruimen. Duizenden agenten werden dinsdag ingezet bij de operatie die door de regering Vrede voor Bangkok wordt genoemd.

Gewonde bij brand in woning Ridderkerk

Door een brand in een woning aan de Stadhouderslaan in Ridderkerk zijn dinsdagochtend vroeg zeker drie mensen gewond geraakt. Vijf omwonenden ademden rook in en moesten door ambulancepersoneel worden behandeld, meldde een woordvoerder van de veiligheidsregio.

De brand brak vermoedelijk uit na een explosie in een flatgebouw. Die veroorzaakte volgens de veiligheidsregio een flinke ravage. "Een deel van de gevel ligt eruit", vertelde de woordvoerder. Ook zouden ruiten in de directe omgeving zijn beschadigd en is de getroffen woning van binnen "zwartgeblakerd".

De brandweer rukte met groot materieel uit en kreeg het vuur snel onder controle. Zeker zes woningen moesten tijdens het blussen uit voorzorg worden ontruimd. De meeste geëvacueerde mensen zouden daarop zelf een alternatieve plek hebben geregeld om te overnachten. "Vooréén gezin zoeken wij nog een plekje", zei de woordvoerder.

Door de brand raakten ten minste drie mensen gewond, onder wie een bewoner van het getroffen appartement. Zekeréén persoon liep brandwonden op, twee anderen zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekendgemaakt.

Gewonde bij brand in woning Ridderkerk
Gewonde bij brand in woning Ridderkerk (Foto: ANP)

FIFA beslist over WK-stadion Curitiba

De FIFA beslist dinsdag of er tijdens het WK voetbal deze zomer wordt gespeeld in Curitiba. De Arena da Baixada is door enorme vertragingen en financiële tekorten een groot twijfelgeval. De wereldvoetbalbond maakt de beslissing om 19.00 uur Nederlandse tijd bekend.

Een kleine maand geleden stelde FIFA-secretaris Jérôme Valcke de stad een uiterste deadline van 18 februari om te zorgen voor een waterdicht plan om de bouw van het stadion uiterlijk in april af te ronden. In het stadion van Curitiba staan vier groepsduels gepland. Een van de wedstrijden gaat tussen Australië en regerend wereldkampioen Spanje, die in dezelfde groep als Nederland zitten.

Hoewel zondag op internet een hardnekkig gerucht over het afstoten van het stadion de ronde deed, zijn de laatste geluiden over de beslissing juist positief, Bij de persconferentie van Valcke zijn vertegenwoordigers van Curitiba aanwezig. Dat lijkt erop te duiden dat de benodigde garanties gegeven kunnen worden. Eerder liet Valcke al weten dat het verplaatsen van de WK-duels meer werk zou kosten dan het voltooien van het stadion.

Valcke was de afgelopen drie dagen op bezoek in Brazilië voor een rondreis langs diverse stadions. De situatie in Curitiba was niet het enige knelpunt waar hij mee te maken kreeg. In Porto Alegre moest de secretaris-generaal zorgen dat alle partijen tot overeenstemming kwamen om de bijna tien miljoen euro voor de bouw van tijdelijke constructies van onder meer de pers, energie en veiligheid op tafel te leggen. Hierover werd al wekenlang gesteggeld in de stad in het zuiden van Brazilië. Donderdag wordt hierover definitief een besluit genomen.

Tevens kon deze week het stadion in Cuiaba worden bijgeschreven op het lijstje probleemgevallen. Een brand in de Arena Pantanal in oktober vorig jaar zou volgens een rapport de fundamenten van het stadion hebben aangetast. De openbaar aanklager wil nu een nieuw onderzoek doen.

De Braziliaanse minister van Sport Aldo Rebelo haastte zich dinsdag te zeggen dat de impact van brand gering was en maande de bouwbedrijven tot haast om het stadion af te krijgen. De realiteit is dat er eigenlijk geen tijd meer is voor extra onderzoek, omdat anders de uiterste deadline van de FIFA dan wordt overschreden.

Verder liet Recife weten dat het geen openbaar feest met grote schermen, het zogeheten Fan Fest, zal hebben tijdens de wedstrijden die daar worden gespeeld. De stad wil geen onnodig geld uitgeven, bang als ze zijn voor eventuele demonstraties. Valcke toonde zich dinsdag zeer teleurgesteld over het besluit. Hoewel nog niet officieel bevestigd, denken meer steden erover na om het Fan Fest te schrappen.

Met nog iets meer dan honderd dagen te gaan tot de openingswedstrijd van het WK neemt de stress bij de WK-organisatie met de dag toe. Los van de bouwproblemen, zijn er grote vertragingen met de infrastructurele projecten en staan in diverse steden weer demonstraties gepland tegen de doorgang van het mondiale voetbaltoernooi.

Studenten Inholland eisen 'verspild geld' terug

Studenten en ex-studenten van Inholland slepen de hogeschool voor de rechter. De studenten van de opleiding Media en Entertainment Management eisen tienduizenden euro's aan 'verspild studiegeld' terug, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De opleiding die deze studenten hebben gevolgd en de opleiding Commerciële Economie van Inholland liggen al enkele jaren onder vuur vanwege het te lage niveau. Leerlingen kregen soms onterecht een diploma. De hogeschool voerde verbeteringen door en scherpte de eisen aan, waarop minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) in december besloot de accreditatie van de opleidingen niet in te trekken.

Maar nu zijn er honderden studenten die jaren gebrekkig onderwijs hebben gehad en nu opeens aan scherpere eisen moeten voldoen, stelt advocaat Robin Verspaandonk in de krant. Hij staat inmiddels tien gedupeerden bij. Sommige studenten zijn volgens hem na zes of zeven jaar uit wanhoop gestopt. "Die mensen hebben jarenlang voor niets gestudeerd. Ze blijven achter met een gigantische studieschuld en zonder diploma."

Ook hadden de studenten volgens de advocaat al lang kunnen werken als ze een goede opleiding hadden gehad. Daarom zijn ze volgens hem tienduizenden euro's aan inkomsten misgelopen. "Ze willen dat geld nu terugzien."

De advocaat onderzoekt of een collectieve claim kan worden ingediend, maar dat zal niet eenvoudig zijn. Sommige studenten willen alsnog hun diploma krijgen, terwijl anderen meer bezorgd zijn over de studieschuld die in de tienduizenden euro's kan lopen.

Claim jouw Lost Saga bètakey

Lost Saga is het best te omschrijven als een skillbased free-to-play Smash Bros. met een onbeperkt tagteam. Met maar drie aanvalstoetsen en de simpele regels is de game voor iedereen makkelijk op te pakken. Microtransacties focussen zich vooral op het aanpassen van het uiterlijk, dus je hoeft niet bang te zijn geld uit te moeten geven om echt beter te worden.

Tijdens een gevecht kun je uit al je verzamelde personages kiezen om snel te wisselen en zo tactisch voordeel te halen. Het aparte er aan is dat je niet gebonden bent aan maar twee of drie personages: er zijn er meer dan honderd te unlocken die je allemaal in elke wedstrijd kunt gebruiken. Ze delen wel hun levensmeter, dus hoeveel je tegenstander er ook heeft, het zijn alleen tactische voordelen.

De inschrijvingen voor de closed bèta van Lost Saga zijn begonnen en FOK! heeft de hand weten te leggen op bètakeys. Deze keys zorgen ervoor dat je vanaf 27 februari los kunt gaan in deze vechtgame. Wil je het spel zelf eens uitproberen? Claim hieronder je bètakey, ga naar de officiële website en vul de sleutel daar in. Vanaf 25 februari kun je de gameclient downloaden, zodat je 27 februari meteen kunt spelen.

Lang voortvluchtige Marokkaan hoort straf

De rechtbank in Utrecht doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 25-jarige Karim el M. Deze lang voortvluchtige verdachte pleegde volgens het Openbaar Ministerie twee jaar geleden een wildwestoverval op de Rabobank in Driebergen. Tegen El M. is negen jaar gevangenisstraf geëist. Een medeverdachte kreeg eerder al negen jaar.

De twee overvallers probeerden een vluchtauto te kapen en schoten op de politie. De medeverdachte van El M. werd kort na de overval opgepakt nadat de foto's van de mannen waren verspreid.

El M. zelf bleef spoorloos. Hij stond een jaar op de nationale opsporingslijst, de lijst van meest gezochte criminelen van Nederland. Volgens justitie maakt hij deel uit van een bende die twee jaar geleden zeker vier overvallen pleegde op geldtransporten.

Na een jaar werd El M. in Amsterdam opgepakt. Hij ontkent dat hij iets te maken heeft met de overval in Driebergen. Hij houdt vol dat hij in die periode in Marokko was. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers betoogde dat er voldoende bewijzen zijn dat El M. ook echt in Marokko was. De officier van justitie noemde dit op de zitting een flauwekulverhaal.

'140.000 Wajongers krijgen te hoge uitkering'

Zeker 140.000 jongeren krijgen een hogere uitkering dan waar ze volgens de regels recht op hebben. Dat kost de overheid honderden miljoenen euro's extra per jaar, schrijft Trouw dinsdag.

Tot 2010 werden alle jongeren met een lichte geestelijke beperking die werden getest volledig arbeidsongeschikt verklaard, net als jongeren die zwaar meervoudig gehandicapt waren. Ze werden alleen gekeurd door een verzekeringsarts die moest vaststellen of iemand inderdaad wat mankeert. Die arts oordeelde niet op hun vermogen om arbeid te verrichten.

In 2010 werd de wet aangepast. Hierdoor worden jongeren die op basis van de Wet werk en arbeidsondersteuning (Wajong) een uitkering aanvragen ook door een arbeidsdeskundige van het UWV gekeurd.

Daarbij wordt aan de hand van een lijst met functies nagegaan of iemand die zou kunnen vervullen. Het probleem is volgens de krant dat er weinig beroepen op staan waar ook vacatures voor zijn. Daarom geven de arbeidsdeskundigen de jonggehandicapten vaak nog steeds het stempel 'volledig arbeidsongeschikt'.

Dat gebeurt volgens hoogleraar inclusieve arbeidsorganisaties Frans Nijhuis uit piëteit. "Anders zeg je tegen zo iemand: 'Je kunt werken, dus je krijgen een lagere uitkering, ook al is er helaas geen werk voor je'. Dat is een harde boodschap", zegt hij in de krant.

Volgend jaar moet de nieuwe Participatiewet ingaan, waardoor alleen echt volledig arbeidsongeschikten nog in de Wajong belanden. De Tweede Kamer debatteert hier dinsdag over.

Volgens deskundigen valt door de nieuwe wet zeventig procent van de huidige Wajongers buiten de boot. "Het wordt dus hoog tijd om banen te creëren voor deze groep", zegt hoogleraar Nijhuis in de krant. Hij wijst erop dat veel mensen nu werk doen waarvoor ze overgekwalificeerd zijn. "Een leraar moet zelf vaak de kopieermachine maken, een procesoperator doet vaak zelf de logistieke taken, een secretaresse sorteert zelf de post. Terwijl dat werk is voor laagopgeleiden."

Maze aan de leiding op reuzenslalom

Tina Maze heeft de leiding gepakt na één run op de reuzenslalom. In zware omstandigheden - het regende en de piste werd snel slechter - mocht de Sloveense als eerste van start gaan, en daar profiteerde ze van. 

Het was duidelijk dat de vroege starters een groot voordeel hadden met de piste. Jessica Lindell-Vikarby bleef nog het meest bij Maze in de buurt. De als tweede gestarte Zweedse moest 0,52 seconden toegeven. Nadia Fanchini uit Italië staat op een verrassende derde plek, maar moest wel al 0,65 seconden toegeven. Totaal bleven slechts vijf vrouwen binnen een seconde van Maze. De tweede run volgt om 10:00 uur Nederlandse tijd.

FOK! wat een weer... Zacht

Goedemorgen! En dan heeft het zowaar tóch nog gevroren deze maand. Gisternacht duikelde de minimumtemperatuur in De Bilt naar -0,1 en zodoende hebben we alsnog een vorstdag mee kunnen maken. Deze winter is inmiddels uniek aan het worden wat het aantal vorstdagen betreft, en het einde van het zeer zachte weer is nog steeds niet in zicht.

Wel zijn we qua wind in rustiger vaarwater terechtgekomen en ook de hoeveelheden regen zullen deze week wel meevallen. Het blijft echter niet helemaal droog. Vanmiddag hebben we eerst nog af en toe zon, maar later in de middag neemt de bewolking weer toe en in de avond valt er dan weer af en toe wat regen. Ik zei het net al, de hoeveelheden zullen niet groot zijn. De middagtemperatuur ligt rond de 10 graden. De zuidelijke wind neemt iets toe naar matig tot vrij krachtig.

De komende week houden we dit licht wisselvallige en zachte weer vast. Tegen het einde van de week neemt ook de wind weer toe, doch een storm lijkt er niet meer in het vat te zitten. Hooguit dat de wind aantrekt naar vrij krachtig in het binnenland tot hard aan zee.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Balkon
Het was gisteren lekker weer om een kopje thee te drinken op het balkon.

 

 

 

 

 

 

 

 

NL schuift voor controle Iraans atoomakkoord

Nederland heeft het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie financiële steun toegezegd voor controles of Iran zich houdt aan de afspraken om zijn nucleaire programma aan banden te leggen. Het IAEA in Wenen krijgt driehonderdduizend euro, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt het belangrijk dat het agentschap de middelen heeft om de controles te doen. "Ik hoop dat de bijdrage helpt bij het bereiken van het uiteindelijke doel: een alomvattend akkoord dat verzekert dat het nucleaire programma van Iran louter een vreedzaam karakter heeft."

Dinsdag beginnen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China aan onderhandelingen met Iran over een akkoord. De landen bereikten eerder een interim-akkoord dat het nucleaire programma van Iran voor de komende maanden inperkt.

Het IAEA ziet erop toe dat Iran dat akkoord naleeft en heeft daarvoor 5,5 miljoen euro nodig. Het agentschap had de lidstaten daarom om een vrijwillige bijdrage gevraagd.

[PD] Vroege goal bezorgt Real Sociedad zege in Málaga

Real Sociedad heeft maandag een uitzege bij Málaga geboekt in de Primera Division. Carlos Vela scoorde al in de tiende minuut de enige treffer voor de ploeg uit San Sebastian: 1-0. Vela was het eindstation van een goed uitgespeelde aanval van de bezoekers.

Na 24 speelronden blijft Sociedad meedoen om Europees voetbal. De Baskische ploeg staat met veertig punten zesde. Nummer vijf Villarreal heeft evenveel punten. Nummer vier Athletic Bilbao, dat de laatste Champions League-plaats bezet, heeft vier punten meer.

Málaga staat met 24 punten zeventiende. De ploeg staat maar drie punten boven de gevarenzone.

Strider

Double Helix, bekend van Killer Instinct, heeft de nobele taak op zich genomen om een oude Capcom-serie, Strider, nieuw leven in te blazen. De naam Strider roept bij veel oudere gamers speciale gevoelens op. De vraag is dan ook of Double Helix, naast het aanspreken van nieuwe gamers, deze nostalgische gevoelens weet te bevredigen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.