Graabak pakt goud op noordse combinatie

Jørgen Graabak heeft in de noordse combinatie goud gewonnen op de wedstrijd met de grote schans. De 22-jarige Noor wist zijn goede uitgangspositie na het schansspringen te verzilveren. In de eindsprint versloeg hij landgenoot Magnus Moan, brons ging naar de Duitser Fabian Riessle.

Eric Frenzel startte als winnaar van het schansspringen als eerste, maar werd al snel bijgehaald door Håvard Klemetsen uit Noorwegen. De Duitser kampt al twee dagen met een virus, en dat was te merken. Voor de topfavoriet leek een medaille vanaf het begin al vrijwel kansloos, want hoewel hij aan kon klampen wist hij geen goede snelheid op te bouwen. Kort na Klemetsen sloten ook de Oostenrijker Bernhard Gruber, de Japanner Akito Watabe, Jason Lamy Chappuis uit Frankrijk en de Noren Moan en Graabak aan.

Na drie van de tien af te leggen kilometers vond ook het Duitse trio Johannes Rydzek, Björn Kircheisen en Riessle de aansluiting met de kopgroep. Deze groep bleef lange tijd bij elkaar, maar na 7,5 kilometer ging Watabe onderuit. Een kilometer later barstte de strijd los toen Kircheisen aan probeerde te vallen. De Duitser won in zijn carrière al drie bronzen en maar liefst tien zilveren medailles op Olympische Spelen en wereldkampioenschappen, maar ook dit keer zat een gouden medaille er niet in. 

Nadat Kircheisen even een klein gat wist te slaan kwamen Gruber en Graabak er weer bij, waarna ook de rest aansloot. In de laatste meters bleven de Noren Graabak en Moan over met de Duitsers Kircheisen, Rydzek en Riessle. In de voorlaatste bocht ging het fout voor Duitsland, door een botsing moest Rydzek de strijd voor de medailles staken. In de eindsprint ging het tussen Graabak en Moan en bleek de 22-jarige sterker dan zijn acht jaar oudere landgenoot. Het brons was uiteindelijk voor Riessle.