Geen extra controle voor jeugdige drinkers carnaval

Gemeenten met grote carnavalsfeesten gaan niet extra controleren op het drinken van alcohol door minderjarigen. Het standaard toezicht dat ieder jaar wordt gehouden zal niet veranderen door de pas ingevoerde alcoholwet. Dat blijkt uit een rondgang van Novum Nieuws. Volgens de gemeenten Tilburg, Maastricht en Venlo zijn controles tijdens carnaval 'onbeheersbaar'.

"Met carnaval extra gaan controleren, is vragen om moeilijkheden", zegt een woordvoerder van de gemeente Venlo. "Er lopen twintigduizend mensen in onze relatief kleine binnenstad, die kun je moeilijk vragen of ze hun verkleedpartij willen beëindigen en het schmink van hun gezicht willen halen. Dit jaar is niks anders dan normaal."

In heel Noord-Limburg zijn dertien handhavers actief met carnaval. Die controleren niet alleen op alcoholgebruik, maar ook op brandveiligheid en geluidsoverlast. 'Excessen daargelaten', gaan de gemeente ook geen extra handhavers inzetten. "Kijk, als je een kind van 12 met een bierkrat ziet staan, natuurlijk. Maar voor de rest is actief controleren gekkenwerk."

Ook in Tilburg wordt op gebruikelijke manier gecontroleerd tijdens carnaval. "We hebben alle instellingen vooraf gewezen op de nieuwe alcoholwet, maar gaan niet anders controleren dan normaal", zegt een woordvoerder. "Controleren op alcohol is tijdens carnaval ontzettend moeilijk omdat iedereen verkleed is. We gaan ervan uit dat mensen zelf verstandig genoeg zijn."

In de Limburgse hoofdstad Maastricht komen twee alcoholvrije tenten, liet de gemeente dinsdag al eerder weten. Daarmee denkt de gemeente een oplossing te hebben gevonden voor alcoholcontroles. Ook Maastricht gaat niet extra controleren. De handhavingsdienst gaat op het 'gebruikelijke pakket' letten. "We gaan geen heksenjacht ontketenen", liet een woordvoerder weten.

De alcoholvrije tenten zijn een leuk idee maar moeten echt vanuit ondernemers zelf komen, zegt de woordvoerder uit Venlo. "We hebben eind vorig jaar een bijeenkomst gehad met ondernemers en de opkomst was nou niet zo dramatisch dat wij dachten dat ze zich echt druk maakten over boetes." Misschien volgend jaar, zegt hij. "Dan is de maatschappelijke norm voor alcohol wellicht opgeschoven."

Sinds 1 januari mogen 16- en 17-jarigen geen alcohol meer drinken en kopen. Kroegen en supermarkten die verkopen aan minderjarigen, worden beboet.