Nederlands Symfonieorkest moet naam wijzigen

Het Nederlands Symfonieorkest (NedSym) uit Enschede moet zijn naam wijzigen. Met die beslissing komt het gerechtshof in Amsterdam tot een andere conclusie dan de rechtbank eind vorige maand in een kort geding. Die bepaalde dat het NedSym voorlopig zijn naam mocht blijven gebruiken in afwachting van de uitkomst van een bodemprocedure.

Het kort geding werd aangespannen door het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) uit Amsterdam, dat vindt dat de namen van de twee orkesten te veel op elkaar lijken. Volgens het NedPho heeft het orkest uit Enschede een 'verwarringwekkende' naam. De twee partijen liggen al sinds de jaren negentig in de clinch over de kwestie.

Het NedSym werd in 1994 opgericht als Orkest van het Oosten. Het orkest gebruikt voor concerten in het buitenland de naam Netherlands Symphony Orchestra. De directie van het NedPho kondigde meteen aan de Engelstalige naam niet te kunnen waarderen, waarop het orkest liet weten die naam alleen in het buitenland te zullen gebruiken.

Om meer eenheid in de naam te krijgen, werd in 2011 besloten het orkest om te dopen tot het Nederlands Symfonieorkest. Tot groot ongenoegen van het NedPho, dat een zaak aanspande. Het gerechtshof in Amsterdam stelde het NedPho in juni 2013 uiteindelijk in het gelijk. Daarop spande het NedSym een bodemprocedure aan. Een voorlopig getuigenverhoor vindt vrijdag plaats.

"Voor het Nederlands Philharmonisch Orkest staat voorop dat gemaakte afspraken nageleefd dienen te worden", zegt Rob Streevelaar, algemeen directeur van het NedPho, in een verklaring over het hoger beroep. Hij hoopt dat NedSym de bodemprocedure laat vallen.

"We zijn nu terug bij af", zegt een woordvoerder van het NedSym desgevraagd. De uitspraak van het hof verbaast het orkest. "Nederland is groot genoeg voor een Nederlands Symfonieorkest en een Philharmonisch Orkest naast elkaar", licht hij toe. De afspraken die in de jaren negentig zijn gemaakt staan volgens hem op een 'amicaal briefje'. Het NedSym voert de komende dagen overleg over wat ze met de uitspraak gaan doen.