Politie Kiev komt in actie tegen protestkamp

De Oekraïense oproerpolitie heeft woensdag een begin gemaakt met de ontruiming van het protestkamp in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Kort voor het ingrijpen verliep een ultimatum dat de Oekraïense autoriteiten aan de betogers had gesteld. Uiterlijk om 18.00 uur (17.00 uur Nederlandse tijd) moesten de betogers een einde te maken aan de 'wanorde' in Kiev. Als ze dat niet zouden doen zou er door de autoriteiten orde op zaken worden gesteld.

Hoewel het er in eerste instantie op leek dat de politie niet tot actie zou overgaan, verscheen na korte tijd de oproerpolitie. Die zette waterkanonnen en schokgranaten in. De betogers gooiden met vuurwerk en molotovcocktails.

Duizenden mensen zijn naar het Maidanplein getrokken om het protestkamp te verdedigen. "We zien dat dit regime opnieuw mensen begint te beschieten. Ze willen dat Oekraïne in het bloed wegzakt. We geven aan geen enkele provocatie toe", zei oppositieleider Arsenij Jatsenjoek. "We zetten geen stap buiten dit plein. We hebben geen plek om ons terug te trekken. Oekraïne staat achter ons, de toekomst van Oekraïne staat achter ons."

De autoriteiten stelden het ultimatum nadat de protesten tegen de regering plotseling een gewelddadige wending hadden gekregen. Bij gevechten tussen betogers en de politie kwamen volgens de politie zeker negen mensen om het leven, onder wie twee politieagenten. De agenten en drie van de zeven burgers waren waarschijnlijk geraakt door kogels, zei woordvoerster Olga Bilyk. Ook raakten tientallen mensen gewond.

De gevechten bij onder andere het parlementsgebouw en het kantoor van de Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj braken uit toen de politie zich leek op te maken om een tentenkamp van betogers op het Maidanplein in Kiev te ontruimen. De oppositie verwijt de regering dat zij na bijna drie maanden van protesten nog altijd haar eisen blijft negeren.

Het geweld van dinsdag lijkt de hoop op een snelle oplossing voor de politieke crisis de bodem in te slaan. De spanning lijkt zelfs alleen maar toe te nemen nu zowel Rusland als de Europese Unie stappen heeft gezet om de invloed in Oekraïne uit te breiden. Maandag sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel al met oppositieleiders en Rusland heeft Oekraïne miljarden toegezegd om de economie draaiende te houden.

De Amerikaanse ambassadeur R. Payatt riep op tot een dialoog, maar dreigde tegelijkertijd met sancties. "Wij menen dat de crisis in Oekraïne via een dialoog kan worden opgelost, maar diegenen die het geweld aanwakkeren, namens een van beide partijen, kunnen rekenen op sancties."