Van Hattem Vlees mag voorlopig niet slachten

Slachterij Van Hattem Vlees uit Dodewaard mag geen dieren meer slachten en geen levensmiddelen meer in de handel brengen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat bepaald omdat het bedrijf er niet in slaagt het systeem waarmee vlees getraceerd kan worden aan te passen.

Bedrijven die levensmiddelen produceren moeten bijhouden van wie ze grondstoffen krijgen en aan wie ze hun eindproducten leveren. Een goed traceringsysteem is belangrijk om bij problemen te achterhalen waar de besmettingsbron zit en om producten snel te kunnen terughalen, aldus de NVWA.

Bij de Gelderse slachterij was het traceringssysteem niet in orde. Het bedrijf moest het systeem daarom verbeteren, maar is daar niet in geslaagd. De voedselwaakhond heeft daarom dinsdag besloten de erkenning van het bedrijf, dat al onder verscherpt toezicht stond, te schorsen.

Het bedrijf raakte in opspraak vanwege gesjoemel met paardenvlees en moet van de NVWA 28 duizend ton vlees terugroepen waarvan de herkomst onduidelijk is. Van Hattem Vlees kan zijn erkenning terugkrijgen als het traceringssysteem op orde is. "Het is nu dus aan het bedrijf hoelang de schorsing duurt", legt een woordvoerder uit.