Betogers slaags met politie in Kiev

Duizenden betogers in Oekraïne zijn dinsdag bij het parlementsgebouw in Kiev slaags geraakt met agenten. De demonstranten bekogelden de politie met stenen en de politie zette op haar beurt traangas en schokgranaten in. In het parlement wordt ondertussen gesproken over een hervorming van de grondwet om de macht van de president in te perken en die van het parlement te vergroten.

De betogers blokkeerden een straat die naar het parlement leidt met twee trucks en staken ze vervolgens in brand. Hierop zette de politie onder meer schokgranaten in. Een fotograaf van persbureau Reuters raakte gewond, evenals diverse agenten en betogers.

Demonstranten vielen ook het hoofdkantoor van de Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj aan, schrijft de BBC. Ze wisten zich een weg naar binnen te vechten, maar werden niet veel later verdreven door de toegesnelde politie.

Volgens de oppositie is de regering van Janoekovitsj moedwillig de hervormingen aan het blokkeren door een wetsvoorstel niet in stemming te brengen. Oppositieleider Vitali Klitsjko riep Janoekovitsj op het wetsvoorstel zo snel mogelijk in stemming te brengen en vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen te organiseren. Zo niet, dan zal de crisis binnenkort verder escaleren, aldus Klitsjko. "Het is een kwestie van minuten, niet uren."