Egyptische jihadisten eisen aanslag toeristenbus op

Een door al-Qaida geïnspireerde groep uit de Sinaï-woestijn heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een bomaanslag op een Egyptische toeristenbus. Daarbij kwamen zondag drie Zuid-Koreaanse toeristen en de Egyptische chauffeur om het leven.

De groep Kampioenen voor Jeruzalem plaatste maandagavond een verklaring op zijn website waarin de aanslag wordt opgeëist. In de verklaring schrijft de groep dat een van haar 'helden' de bomaanslag pleegde als onderdeel van een 'economische oorlog' tegen de door het leger geleide Egyptische regering. De Egyptische autoriteiten bestempelden de aanval maandag als een zelfmoordaanslag, maar in de verklaring van de Kampioenen stond niet dat de aanvaller was overleden.

De jihadistische groep heeft eerder de verantwoordelijkheid voor aanslagen opgeëist, maar tot nu toe waren deze vooral gericht tegen de politie en het leger. De authenticiteit van de verklaring kon niet bevestigd worden, maar het bericht werd wel geplaatst op meerdere aan al-Qaida gelieerde websites.

De Egyptische economie is voor een groot deel afhankelijk van inkomsten uit toerisme. Sinds de Egyptische president Hosni Mubarak in 2011 werd afgezet is in de Sinaï in toenemende mate sprake van wetteloosheid.