Eindelijk goud voor biatleet Svendsen

Biatleet Emil Hegle Svendsen heeft eindelijk zijn medaille gepakt op de Olympische spelen in Sochi. De Noor pakte het goud op de massastart, door in een zinderende eindsprint de Fransman Martin Fourcade te verslaan. Het brons ging naar de Tsjech Ondrej Moravec.

Na de eerste schietbeurt ging de Rus Anton Shipulin aan de leiding, maar achter hij had ruim tien anderen direct achter hem. Er kwam al meer tekening in de strijd na de tweede van vier schietbeurten. Alleen Svendsen, Moravec, Jean-Philippe Le Guellec uit Canada, Jean-Guillaume Beatrix uit Frankrijk en de Duitser Erik Lesser bleven foutloos. Zij bouwden zo een voorsprong op van ongeveer twintig seconden op de groep achtervolgers.

Bij de derde schietbeurt bleven er nog twee over van het kopgroepje. Alleen Svendsen en Moravec bleven wederom foutloos en met een voorsprong van tien seconden op Fourcade gingen ze op weg naar de beslissende vijf keer schieten. Achter Fourcade bleef ook Ole Einar Bjørndalen foutloos, de Noor volgde op enkele seconden. Al snel vond Fourcade de aansluiting bij de twee koplopers, en vlak voor de laatste keer schieten sloot ook Bjørndalen aan.

De 40-jarige Bjørndalen kon zijn hoofd bij de laatste schietbeurt totaal niet koel houden, en wist slechts één van de vijf schoten te raken. Moravec, Svendsen en Fourcade konden alles raken, en gingen de strijd om de medailles aan. De Tsjech moest al snel lossen, waardoor het tussen Svendsen en Fourcade ging, de twee toppers van de laatste jaren. In de slotmeters leek Svendsen soeverein naar het goud te sprinten, maar omdat de Noor vroegtijdig stil hield leek Fourcade er nog langs te komen. De finishfoto wees echter uit dat Svendsen wel degelijk het olympisch goud toekwam.