Maze wint goud, maar nu alleen

Tina Maze heeft het olympisch goud op de reuzenslalom gepakt. De Sloveense, wereldkampioene in 2011, kon het beste omgaan met de lastige omstandigheden en de snel slechter wordende piste. Eerder haalde Maze al goud op de afdaling, maar dat moest ze nog delen met Dominique Gisin.

De leiding was lang in handen van de Italiaanse Francesca Marsaglia, die later door Lara Gut van de eerste plaats verdreven werd. Met de toppers uit de eerste run aan de beurt was het echter zakten beiden echter weg. Vooral de run van Viktoria Rebensburg maakte grote indruk. De Duitse, olympisch kampioene in 2010, kende door ziekte een zwak seizoen, maar wist zich dankzij haar sterke run op het podium te skiën. 

De Oostenrijkse Anna Fenninger, in Sochi goed voor goud op de super-G, stond na de eerste run nog op plek vier, maar wist zich ook omhoog te werken. Ze haalde Nadia Fanchini en Jessica Lindell-Vikarby in en wist het zilver te pakken. Maze leek het erg moeilijk te krijgen om haar eerste positie vast te houden, maar hield uiteindelijk toch 0,07 seconden over op Fenninger.

Tina Maze op weg naar de snelste tijd in de eerste run (Foto: PRO SHOTS/GEPU)
Tina Maze op weg naar de snelste tijd in de eerste run (Foto: PRO SHOTS/GEPA)