Beleggers kiezen moeilijk richting

Beleggers op de Europese beurzen konden dinsdag maar moeilijk richting kiezen en de graadmeters sloten verdeeld. Een tegenvallend Duits vertrouwenscijfer zorgde voor enige terughoudendheid op het vasteland van Europa. Op het Damrak bleef SBM Offshore last houden van het omkoopschandaal.

De Amsterdamse hoofdindex eindigde 0,1 procent hoger op 401,62 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 644,21 punten. De beurs in Parijs leverde eveneens 0,1 procent in. De DAX in Frankfurt sloot vlak, terwijl de FTSE in Londen 1 procent won.

Uit cijfers van onderzoeksinstituut ZEW bleek dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie in februari sterker is afgenomen dan verwacht. Het cijfer geeft aan dat Duitse beleggers zich zorgen maken over het zwakke herstel in de eurozone en bevreesd zijn voor de risico's voor de Duitse economie.

Grootste daler in de AEX was SBM Offshore met een min van 5,3 procent. Het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras is een intern onderzoek begonnen naar zijn contracten met SBM Offshore, in verband met de fraudezaak die speelt rondom de Nederlandse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. Brazilië is een belangrijke markt voor SBM, vanwege de enorme olievoorraden die zich onder de zeebodem van het land bevinden.

Telecomconcern KPN was de grootste winnaar onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van 3,5 procent. TNT Express verloor 0,7 procent. De pakketvervoerder zag de omzet in het afgelopen kwartaal met bijna 5 procent dalen. Onder de streep hield TNT 32 miljoen euro over, na een verlies van 148 miljoen euro een jaar eerder.

Casino dikte ruim 3 procent aan in Parijs. Het Franse supermarktconcern boekte in het afgelopen jaar meer winst dan analisten hadden voorzien. In Londen klom BHP Billiton met 1,9 procent na beter dan verwachte resultaten. Het mijnbouwconcern realiseerde in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een forse winstgroei, onder meer dankzij een recordhoge productie van ijzererts en kolen.

De euro was 1,3756 dollar waard, tegen 1,3707 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 101,66 dollar per vat. Brentolie klom 0,7 procent in prijs tot 109,90 dollar per vat.