[CL] Uitslagen achtste finales heenwedstrijden 18/2/2014

Op dinsdagavond werden de eerste wedstrijden gespeeld in de achtste finales van de Champions League. Manchester City nam het op tegen FC Barcelona en Paris Saint-Germain kwam op bezoek bij Bayer Leverkusen.

FC Barcelona staat met één been in de kwartfinale van de Champions League. De club won van het sterkere City: 0-2. Manchester City liet zich in de beginfase inpalmen door Barcelona. De Engelse topclub trok zich volledig terug op eigen helft en Barça mocht de bal rondspelen. Dat bleek geen vruchtbare basis voor de Catalanen. Manchester City kon een aantal keer zeer gevaarlijk counteren.

Vooral Alvaro Negredo creëerde kansen voor Manchester City. De aanvaller was dichtbij met een schot vanaf rechts, een paar kopballen en een paar goede individuele acties. Met dank aan Barça-doelman Victor Valdes bleef het in de eerste helft echter 0-0. In de tweede helft deed City de openingstreffer cadeau aan Barcelona. Martin Demichelis haalde Lionel Messi op het randje van het strafschopgebied naar de grond en kreeg daarvoor een flinke straf: een rode kaart en een penalty, die door Messi werd benut.

City kon daarna amper meer op jacht naar de gelijkmaker. De ploeg was moegestreden, Negredo ging naar de kant en Barça kreeg vrij spel tegen tien Citizens. Cesc Fabregas leek na tachtig minuten spelen de score te verdubbelen, maar zijn doelpunt werd onterecht afgekeurd voor buitenspel.

De club uit Manchester werkte daarna nog keihard om een gelijkmaker af te dwingen. Invaller Edin Dzeko miste echter twee grote kansen en verzuimde daarmee om een verdiende eindstand op het scorebord te zetten. Dani Alves scoorde nog wel: hij bepaalde van dichtbij de eindstand op 0-2.

Paris Saint-Germain kan zich opmaken voor de kwartfinale in de Champions League. Met uitblinker Zlatan Ibrahimovic won PSG ruim van Bayer Leverkusen (0-4). Paris Saint-Germain werd vooraf bestempeld als grote favoriet in het tweeluik met Bayer Leverkusen, huidige nummer twee in de Bundesliga. Bij Die Werkself ging het vooraf vooral over hoe Zlatan Ibrahimovic afgestopt moest worden. Aanvoerder Simon Rolfes sprak over het irriteren van de Zweed. Dat lukte Leverkusen niet. De spits leidde PSG namelijk naar een ruime overwinning in Leverkusen.

De wedstrijd was bij rust beslist. Blaise Matuidi werd na drie minuten spelen diep gestuurd door Marco Verratti. De Fransman krulde de bal in de verre hoek langs Bernd Leno en opende de score. De keeper van Leverkusen had het behoorlijk druk voor rust.

Met name Ibrahimovic dook geregeld gevaarlijk op voor Leno. Verdediger Ömer Toprak wist op de doellijn een goal van Ibracadabra te voorkomen, maar na 39 minuten werd Leno alsnog gepasseerd door de ex-Ajacied. Ezequiel Lavezzi werd in de zestienmeter onderuit gelopen, waarna arbiter Viktor Kassai naar de stip wees.

Ibrahimovic ging achter de bal staan en schoot zuiver in de hoek raak. Voor die tijd had PSG al met iets meer scherpte vaker kunnen scoren. Kort voor rust maakte Ibrahimovic zijn tweede. Na terugleggen van Matuidi haalde de ster van PSG met links snoeihard uit. De bal verdween met 103 kilometer per uur in de kruising: 0-3. Daarmee nadert voor PSG, Ibrahimovic en basiskracht Gregory van der Wiel de kwartfinale, vorig seizoen het eindstation voor de Parijzenaars.

Leverkusen kon de schade na rust nog enigszins beperken. Ook met tien man. Emir Spahic kreeg zijn tweede gele kaart nadat hij zijn arm tegen het gezicht van Lucas Moura drukte bij een sprintduel. PSG wist niet veel later te scoren. Een schot van Matuidi belandde via Toprak in het doel, maar Lavezzi stond volgens de arbitrage onderweg buitenspel. PSG geloofde het vervolgens voor de slotfase.

De thuisploeg zag hoe de bezoekers uit Parijs de bal rond lieten gaan, zonder veel energie te verspelen. Een kwartier voor tijd was Leverkusen toch nog dicht bij een eretreffer. De kopbal van Stefan Reinartz belandde in de handen van keeper Salvatore Sirigu. Drie minuten voor tijd incasseerde Leverkusen nog een vierde goal. Invaller Yohan Cabaye schoot na een fraaie aanval de 0-4 in de kruising. De return in Parijs wordt dankzij de ruime overwinning een formaliteit.