NS haalt trein met hakenkruizen uit dienstregeling

Een trein met hakenkruizen in een van de coupés is begin deze maand door de NS uit de dienstregeling genomen. Een hoofdconducteur ontdekte de graffiti in de trein die maandag 3 februari 's avonds op weg was naar Den Helder. Op een wand waren hakenkruizen aangebracht. Dat meldt een woordvoerder van de NS dinsdag.

Omdat reizigers de tekens als kwetsend zouden kunnen ervaren, besloot het treinpersoneel de trein niet verder te laten rijden dan Utrecht. Daar werd passagiers verzocht het treinstel te verlaten. De trein is vervolgens naar een werkplaats gestuurd om te worden schoongemaakt.

Het personeel heeft volgens een woordvoerder van de spoorwegen goed gehandeld. "Wij willen dit niet in onze treinen", aldus de zegsman. Over de eventuele daders is niets bekend. "We kunnen er ook niets mee, omdat je bij graffiti iemand op heterdaad moet betrappen. De kruizen waren al getekend toen de conducteur ze tegenkwam."

De woordvoerder geeft aan dat treinen wel vaker worden beklad. "Een paar weken geleden kregen we via Twitter ook een melding van een hakenkruis op een bank. Meestal is het echter de buitenkant van de treinen die wordt besmeurd."